Hiring
$16,000-$20,000
Monthly (Negotiable)
$17,500-$29,000
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
See All 5 Jobs
2024-11-23 0 views
曾經牧羊係我最鍾意嘅餐廳之一環境舒服食物質素高下午茶抵食平時約朋友食下午茶都會去連我今年生日都係約咗朋友去牧羊食飯但我而家已經決定唔會再去事緣幾個月前我需要搵地方坐得耐做嘢差唔多每星期都會去一兩次葵芳牧羊tea連續兩三個月食到部分員工都認得我但最後食嗰次我食完嘢之後拎咗粒糖出嚟食然後一個疑似經理阿姐嘅人要另一個男同事走過嚟同我講餐廳唔可以食外來食物嗰下好愕然通常外來食物係指餐廳本身有提供嘅同類食物因為會影響消費額或者驚食完肚痛餐廳要負責但。。。糖咋喎?我返去之後上咗牧羊官網send message問想了解下外來食物嘅定義/準則但問咗兩次都冇回覆我對呢間嘢太失望自從嗰次之後就再冇去過
曾經牧羊係我最鍾意嘅餐廳之一
餐廳唔可以食外來食物
嗰下好愕然
通常外來食物係指餐廳本身有提供嘅同類食物
因為會影響消費額或者驚食完肚痛餐廳要負責
但。。。糖咋喎?
我返去之後上咗牧羊官網send message問
想了解下外來食物嘅定義/準則
但問咗兩次都冇回覆
我對呢間嘢太失望
自從嗰次之後就再冇去過

2024-07-10
星期日約左朋友去葵青劇場睇風車草既黑心喜劇《Di-Dar音樂劇場》,順便去劇場地下嘅「牧羊少年咖啡館 」食飯。我地三個人叫咗一個金沙咸蛋黃鳳尾🍤蝦意大利粉,慢煮BBQ醬豬肋骨,千島海鮮 pizza🍕,本身二人餐有送 Häagen-Dazs 雪糕但我地加咗少少錢轉咗特濃半熟芝士撻同焙茶心太軟,另外再加咗一份是拉差醬雞翼。最尾三個人都食到好飽。金沙咸蛋黃鳳尾蝦意大利粉,咸蛋同蝦🍤呢組合真係好夾;慢煮BBQ醬豬肋骨肉質鬆軟,BBQ汁又酸酸甜甜好開胃;千島海鮮 pizza🍕,脆脆的餅底好味又唔會太厚。特濃半熟芝士撻既撻底好酥化,加埋無化果令到佢唔會膩;焙茶心太軟流心程度非常澎湃,但焙茶香味濃郁,甘中帶甜之餘。而拉差醬雞翼香辣多汁比起水牛城雞翼無咁辣適合不太能食辣既人士。整體食物份量十足,餐廳環境舒適,服務態度親切。下次一定會再來。好食又開心,真係一個愉快嘅用餐體驗!🍴👍

最尾三個人都食到好飽。

2024-08-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 慢煮BBQ醬豬肋骨
成日都係去新都會廣場搵食,都悶了。今次要轉新口味,與友人嘆番杯啡,決定去葵青劇院個邊有名的牧羊少年咖啡館。午餐有多款選擇,有藜麥飯、意大利粉🍝、漢堡包🍔等,仲有沙律🥗同素食,輕食,總有一款啱食。跟餐包餐湯,是日南瓜🎃湯,打磨至細滑顆粒感,加入忌廉香草特別香滑,南瓜味濃郁。黑椒香蒜煙肉鴨胸意大利粉🍝:香菇洋蔥青椒吸收鴨胸油脂,鴨胸經香煎逼出油份,不會死咸富彈性,帶出煙薰香氣。意大利粉夠曬Al dente ,誠意十足。澳洲100日穀飼牛肉奶油漢堡包🍔拼蕃薯條🍟佐刁草檸檬蛋黃醬:最驚艷的是蕃薯條,蕃薯條甜度適中自然,仲有點回甘,蘸上蛋黃醬好清新輕盈左,食多幾條都吾會膩。漢堡牛肉保持汁水,喜歡加入芥末蜜糖醬,蕃茄同生菜,不錯!對得住價錢!奶泡咖啡☕️:奶泡咖啡的味道比普通的黑咖啡更加濃郁和香醇。奶泡的存在讓咖啡的口感變得非常絲滑和柔順,不會有咖啡粉粒的粗糙感。儘管加入了大量的奶泡,但咖啡本身的香氣仍然比較濃郁,能夠突出咖啡的風味。醇厚綿滑總結:值得更多人認識同有誠意的咖啡店大嘆咖啡 可惜用餐時間限90 分鐘

總結:
值得更多人認識同有誠意的咖啡店
大嘆咖啡 可惜用餐時間限90 分鐘

😉 回顧返之前去完馬來西亞返港後送手信畀朋友而約嘅飯聚,去咗間水準一如以往咁好嘅cafe,揀咗喺葵青區嘅分店~🍕 千島海鮮薄餅 😋😋😋😋😋千島醬同海鮮夾就唔使講!薄餅屬於厚身,邊邊好脆,焗得好靚~ 上枱前已分成六件,每件都有一隻新鮮大蝦🍤、蟹柳,拉開薄餅會有少少拉絲狀態 🧀 六件份量算好多而且口感豐富,小編同朋友都食唔晒~ 🤪🍗 是拉差醬法國雞翼 😋😋😋😋😋三件雞翼都炸得好脆,咬落好juicy 👍🏻 是拉差醬有再調教過,除咗本身辣醬嘅味道,亦帶點酸甜creamy質地嘅口味~ 係另一個加分位! 🍽 鮮忌廉野菌煙三文魚長通粉 😋😋😋😋煙三文魚切成小件,伴埋鮮忌廉同野菌一齊撈落煮得較硬身嘅長通粉,上面仲灑上少少芝士,增加奶油口感~ ☺️ 晚餐 💵💵💵💵 約港幣$160/人💁🏻‍♀️ 依家香港嚟講,依個價錢算係中規中矩~ 佢哋嘅食物都好對得住收費!服務又唔錯 😊 小編覺得好值得幫襯~ 希望佢哋繼續keep住依個水準 💪🏻

🍕 千島海鮮薄餅 😋😋😋😋😋

🍗 是拉差醬法國雞翼 😋😋😋😋😋

🍽 鮮忌廉野菌煙三文魚長通粉 😋😋😋😋

晚餐 💵💵💵💵 約港幣$160/人

2024-04-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
  • 千島海鮮薄餅
葵芳呢間牧羊少年咖啡館其實都食過好多次位置都幾方便 係新都會隔離 葵青劇院入面佢哋有室內同室外位 但炎炎夏日當然就坐室內啦! 咁多年鋪頭都冇咩大變化水準依舊 坐得舒服 係媽媽都會鍾意嘅 cafe~一段時間冇嚟 似乎佢哋轉咗新嘅 Lunch Menu今次試咗佢哋嘅蒜香珍珠帶子藍青口意粉意粉彈牙 海鮮份量足夠 加上蒜油好香 自己本身鍾意食細細粒嘅藍青口 所以呢個我幾鍾意~值得一讚嘅係佢哋嘅咖啡 似乎應該係換咗咖啡師 今次仲拉咗個超靚嘅花😍以前嚟嘅時候 仲記得佢杯咖啡偏苦 唔太好飲今次再試 加咗好多分!! 媽媽就食咗佢哋嘅All Day Breakfast (快手得濟影唔切🫣)超大份 好足料 最鍾意佢哋就乳酪同 Granola~比普通嘅 ADB感覺清新啲
葵芳呢間牧羊少年咖啡館其實都食過好多次

咁多年鋪頭都冇咩大變化
水準依舊 坐得舒服 係媽媽都會鍾意嘅 cafe~
一段時間冇嚟 似乎佢哋轉咗新嘅 Lunch Menu
今次試咗佢哋嘅蒜香珍珠帶子藍青口意粉
值得一讚嘅係佢哋嘅咖啡 似乎應該係換咗咖啡師

今次仲拉咗個超靚嘅花😍

2024-06-18 1287 views
今晚約了一位摯友出來傾喫吃晚飯,本想找一間靜靜地的地方,但是大家都知道近日香港晚市一般,我找了一間Cafe位於葵青劇院旁邊, 環境很寧靜,而且甚有文青feel, 加上今晚是星期一,食客真的不太多,侍應們服務非常殷勤🙏🏻!這裏是使用電子落單的,雖然Menu選擇不太多,但感覺上呢間餐廳的風格是專注貴精不貴多,每款食物放得上嚟menu,都是很有信心的!首先,我們點了一個「照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒」做小食, 這裡的做法是將美國牛柳粒用照燒汁調味,最後放上炸過的蒜片鋪面;雖然是簡簡單單,但是啖啖肉的牛柳粒非常惹味,真的一試難忘!跟著,我們order了一個「千島海鮮薄餅」, Pizza份量非常足料,有大蝦、原隻墨魚仔、蟹柳和一個個軟綿綿的水牛芝士,再配埋千島汁和酥脆餅底,熱辣辣香噴噴, 真是食到停不到口! 最後,出場的是「粉紅香蒜醬水牛芝士杏片雜菌意大利粉」, 雖然這個是素菜意粉,但單看賣相已經非常吸精,粉紅色的意粉軟硬度適中,蒜蓉醬汁剛好掛在每條意粉上,再加埋雜菌、杏片和水牛芝士的配搭,整碟意粉都非常有水準!若大家想在葵青劇院看show前醫醫肚, 又或想約朋友在葵青區食個有質素的晚餐,小妹提議大家

!

若大家想在葵青劇院看show前醫醫肚, 又或想約朋友在葵青區食個有質素的晚餐,小妹提議大家不妨來這間Cafe嘆嘆啦,好嘢嚟㗎!

千島海鮮薄餅

粉紅香蒜醬水牛芝士杏片雜菌意大利粉

照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒

2024-06-17
$184 (Dinner)
千島海鮮薄餅
粉紅香蒜醬水牛芝士杏片雜菌意大利粉
照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒
  • 粉紅香蒜醬水牛芝士雜菌意大利粉
  • 千島海鮮Pizza
2024-04-26 1518 views
餐廳環境有氣氛,有室內及露天座位選擇。我地兩個人叫左4樣野,都幾飽。店員會keep住refill 水,同埋都幾有禮貌👍🏻燒汁焗八爪魚丸起初我地以為係日式章魚燒個隻章魚丸先叫,不過明顯係我地get錯,stereotype 太厲害🤣 呢款八爪魚丸幾實淨,似墨魚丸,不過佢有個甜甜地既汁,同八爪魚丸一齊食幾特別。蒜香清酒珍珠帶子牛油藍青口意大利粉意大利粉整體份量多,味道唔太濃,意粉彈牙,有淡淡蒜香牛油味。珍珠帶子同青口份量多,但冇乜味道,好健康既感覺 🙈牛肝菌大啡菇黑松露醬薄餅薄餅配料份量正常,薄餅大份,係脆餅底,食完唔會太飽,味道都不錯,好濃芝士黑松露味,火箭菜令口感更豐富。法式蘋果撻配雲呢拿雪糕帶少少酸味的熱蘋果撻同甜甜的雲呢拿雪糕襯得好好,一片片的蘋果亦增加整個甜品的層次感,有驚艷到🤌結論🫰甜品出色,整體亦不錯CP值:7.5/10餐廳資料餐廳名稱:牧羊少年咖啡館 (葵青劇院)餐廳地址:葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖

燒汁焗八爪魚丸

蒜香清酒珍珠帶子牛油藍青口意大利粉

牛肝菌大啡菇黑松露醬薄餅

法式蘋果撻配雲呢拿雪糕

結論
🫰甜品出色,整體亦不錯

CP值:7.5/10

餐廳資料
餐廳名稱:牧羊少年咖啡館 (葵青劇院)
餐廳地址:葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖
2024-04-03 1199 views
下午茶有很多甜品可以選擇,不過我自己覺得咖啡是比較特別的,除咗可以飲到高濃度的咖啡,上面還有小忌廉花,除了外形特別之外,口味也相當符合少女風。而且餐廳的裝修有很有情調。
平日的下午茶時段,餐廳冇乜人,我哋叫了牛油果多士、炸小食拼盤、鮮茄牛肋飯。那多士佈滿牛油果和炒蛋,一點都不吝嗇,不過多士口感和整體味道冇乜特別。小食拼盤有炸薯條、雞件、一粒章魚丸和德國腸。這拼盤份量算多,一個人真的食不下,分嚐就好。嫌薯條鹹了點,雞件肉質嫩。但飲品,咖啡苦了點,不香;水果茶只是一片橙及西柚,沒有茶香味。唔明點解咁多人光顧?! 或者下次試吓甜品和主食
2024-03-26
$100 (Tea)
近排多咗機會同朋友晏晝相聚都會諗起呢間葵青劇院出面嘅cafe印象中好似裝修過以前係偏木系嘅依家裝修以純白色為主都幾舒服閒日晏晝去冇人等位可以坐耐少少午餐個餐湯係甘荀湯但薯仔味濃啲喇沙鳳尾蝦意大利粉味道偏辣幾惹味四隻蝦都爽口嘅食得出係喇沙唔係冬蔭功香草青醬雞肉蘆筍意大利粉食感好健康青醬感覺有啲堅果味同牛油果味但覺得掛汁太多食晒成碟係會有啲漏白咖哩豬扒飯個炸蒜幾香質地都可以但啲豬扒就有少少鞋口同黐牙黑松露醬海鹽薯條個沙律醬偏酸幾乎蓋過咗個黑松露味覺得茄汁仲好食英式早午餐128蚊得七個選擇都係冇投訴嘅就係僅僅及格嘅感覺最後咖啡認真唔推介可能我咁啱唔好彩覺得飲返檸檬茶白桃烏龍茶會好啲隨住分店多咗嘢食選擇都愈嚟愈多但每樣嘢冇特別驚喜或者想再食多次特別係咖啡系列希望會有改進🙏🏻
近排多咗機會同朋友晏晝相聚

覺得飲返檸檬茶白桃烏龍茶會好啲
隨住分店多咗嘢食選擇都愈嚟愈多
但每樣嘢冇特別驚喜或者想再食多次
特別係咖啡系列希望會有改進🙏🏻
$150 (Lunch)
2024-02-05 1148 views
西餐的美食多樣化,其中包括Pizza、通粉和窩夫。Pizza是一種以薄餅皮為基礎,配以番茄醬和各種配料的美味餐點。通粉則是一種意大利麵食,可以搭配不同的醬汁和配料,讓你享受豐富的口感。窩夫則是一種甜點,以鬆軟的麵糊烘烤而成,帶來甜蜜的享受。這些美食都有著獨特的味道和風味,讓你品味西餐的多樣魅力。
2024-01-31 878 views
葵芳劇院一個露天環境嘅 Cafe如果天氣唔系太熱,佢氣氛系相當好見到佢現場有啲燈飾 相信應該晚餐時段會開燈應該好 chill我午餐時候都算多客人 要輪侯一陣才有位置價錢不算太貴 所以意粉嘅質素我還是能夠接受 普通西餐嘅意粉 $100 元以內沒有投訴漢堡包做得幾好,麵包都好食 肉OK薯條份量足夠 我覺得都好抵食 起初以為會唔夠食 加多左個八爪魚丸但系呢一個八爪魚丸比我想像中有啲唔同 佢系好實淨果種 唔系日式果種 稍為有少少失望 而且其實已經好飽 食唔落配菜整體而言相當不錯
葵芳劇院一個露天環境嘅 Cafe
如果天氣唔系太熱,佢氣氛系相當好
見到佢現場有啲燈飾 相信應該晚餐時段會開燈
應該好 chill
我午餐時候都算多客人 要輪侯一陣才有位置
整體而言相當不錯
2024-01-17 1160 views
帶住個細嘅就一定要搵間餐廳有BB櫈之餘,啲嘢又要啱佢食。上OpenRice睇相見到呢間位於葵青劇院地下嘅「牧羊少年咖啡館」好似環境唔錯,就同朋友過咗嚟食!!呢間餐廳可以坐outdoor, 我哋見天氣涼涼地, 又有啲風, 就坐出面chill吓!!一坐低,侍應姐姐見有兩個BB,就幫我地安排BB櫈,然後拎咗填色紙同顏色筆,等BB有啲野玩無咁悶!!👍🏻兩個大人加兩個1歲BB一齊分啱啱好,肉丸好大粒又夠味,意粉軟硬適中,不會煮得太腍,幾好味!!!小食拼盤件件都大大份,好似珍寶版咁!! 炸雞翼好好味!另外個沙律醬幾出色~!!玫瑰味再濃啲就啱我口味喇~不過呢杯都還可以!😜餐飯連埋加一$394,兩大兩細飽曬,抵到爛!!!整體感覺唔錯👍🏻有機會會去埋其實分店~

拿破崙意式肉丸意大利粉

小食拼盤

玫瑰牛奶咖啡(熱)

玫瑰味再濃啲就啱我口味喇~不過呢杯都還可以!😜

餐飯連埋加一$394,兩大兩細飽曬,抵到爛!!!
整體感覺唔錯👍🏻有機會會去埋其實分店~

2024-01-16
$100 (Dinner)
拿破崙意式肉丸意大利粉
小食拼盤
玫瑰牛奶咖啡(熱)
2024-01-17 1018 views
同事生日,壽星仔點名要來「牧羊少年咖啡館」吃午餐,我們八個人大約等了15分鐘才有位。餐廳分室內及戶外座位,戶外座位有白色的大帳篷可遮擋太陽,秋冬天氣坐戶外很舒服,我很怕熱,夏天就免了😂😂「英式all day」&「素菜all day」,大致內容都相同:黑松露炒蛋、核桃包、西蘭花、雜菌、蕃茄、granola希臘乳酪,分別是「素菜all day」有牛油果和南瓜;而「英式all day」則是煙三文魚和德國香草腸。南瓜還有點生,建議可以再焗熟點,但granola希臘乳酪真的非常好吃,nuts 加了點蜜糖,口感和味道都配合得剛剛好「厚切芝士雞扒漢堡包拼薯條」,雞扒的size 很大塊,是男生的份量,如果女生一個人應該未必吃得完;「紅酒燴牛肋條配藜麥飯」,牛肋條炆得惹味可口,也很不錯;「意式肉丸意大利粉」則是正常水準。餐飲可免費選配「水果茶」,茶底香濃,還有新鮮水果在裡面,另外也可加錢點選其他咖啡或特飲。慶生吃蛋糕是常識吧點了一客「香蕉朱古力鬆餅」,蛋糕分別是「Tiramisu」和「cookies cheese」,鬆餅份量不少,如果吃了午餐,建議3-4人share 比較合適「cookies chees

慶生吃蛋糕是常識吧

「cookies cheese」味道不錯,倒是「Tiramisu」嚇了我們一跳,蛋糕上面滿佈nuts,從它的外型完全看不出是「Tiramisu」,我們吃罷也不認為它是一件「Tiramisu」,嚴格來說它應該叫「nuts cake」還比較好
Tiramisu
2024-01-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2023-10-07 1471 views
今日喺附近行街,路過牧羊少年,發現呢間分店有戶外坐,就決定幫襯。下午茶時段四個人叫咗一個青口帶子蒜香意粉,一個豬扒漢堡配炸番薯條,仲有一個窩夫配朱古力雪糕。每樣都份量十足,四個人食完全夠飽,下午茶時段,坐喺呢個位置雖然係戶外,但唔算熱,可能係因為下午茶,店內亦都唔多人,坐戶外好似包場咁,好舒適,可以好好享受呢個悠閒嘅下午。叫咗杯咖啡,同埋跟餐嘅茶,食飽仲可以慢慢坐下,唔會好迫趕住走,整體嚟講,我下次都會再嚟。

2023-10-01
$100 (Tea)