Hiring
$16,500-$25,000
$15,500-$21,500
$17,500-$25,000
2017-07-03 859 views
成日經過呢間cafe門口都好多人排隊,星期日晚同五個朋友專登去試,打過去係無得book枱既。可能落雨既關係好幸運竟然唔使排隊。餐廳唔算好大枱都唔算多,入面燈光好暗都幾有情調,好岩朋友傾計或情侶慶祝紀念日。餐廳內有一兩個書櫃,擺滿唔同類型既書,客人可以自己隨便羅黎睇。呢一間cafe係一間以旅遊為題既餐廳,餐廳既牆釘滿左唔同既明信片,感覺好warm☺️手工啤酒買一枝第二枝有半價。酒樽上面既貼紙好得意,仲印有餐廳名,感覺好自家製!味道都唔錯,又唔會太苦都算易入口。重點係佢會提供埋冰杯,啤酒倒入杯內可以保持冰凍,誠意十足加分加分🍺💯呢杯特飲都幾得意,柚子沙冰底,要自己倒綠茶漿落去,可以自行控制綠茶濃度。味道同想像係有出入既,想像係甜既,真實一d都唔甜,但柚子同綠茶味都好出,飲落又幾夾幾好飲。雞翼有別於傳統既buffalo味,本身應該係個醬辣辣地,但呢個係炸既同埋個醬都完全唔同。不過呢個做法都好食,雞翼炸得好脆雞肉又嫩。西中果花味道好一般,又無咩芝士,西蘭花似白恰無味。炸魚薯條味道一般,魚唔夠滑同有d散,薯條唔夠脆,不過魚勝在都算大條。串燒有三款,魚、雞、牛。魚肉都算滑,雞肉都嫩,但牛就唔得好鞋!

Buffalo  wings

西中果花味道好一般,又無咩芝士,西蘭花似白恰無味。
芝士煙肉焗西蘭花

炸魚薯條

雜錦串燒

呢個意粉不得了,雖然佢話自己係拿破崙醬,但同傳統甜甜酸酸既拿崙崙醬唔同,無咩甜味但好好食。中間仲撈左cream cheese. 個source做得好好!推介推介!
拿破崙煙豬腿意粉

呢間suppose係西式既cafe竟然有台式魯水拼盤賣,當然要試下。入面有台式香腸、牛展、豬軟骨、雞翼、豆腐同蛋。牛展好林好正,香腸係好正忠既台灣腸好味,豆腐同雞翼都魯得好入味。
魯水拼盤

呢個意粉既source都調得好好味,忌廉都算香滑,煙三文魚都算多😋 值得推介!
忌廉煙三文魚意粉

總括而言,呢間cafe坐得舒服,食物質素唔錯尤其係意粉! 約朋友聚會絕對可以考慮!上菜速度都好快,唔使點等👍🏻👍🏻👍🏻

2017-07-02
$140 (Dinner)
Buffalo  wings
拿破崙煙豬腿意粉
魯水拼盤
忌廉煙三文魚意粉
2017-06-27 273 views
我同男朋友係呢間食晚飯,一入到去環境氣氛不錯,入面有書可以俾客人拎黎睇,可以一邊睇書一邊等野食黎👍🏼我地叫左芝士忌廉雞肉焗飯,鮮忌廉帆立貝意大利粉同柚子抹茶沙冰。芝士忌廉雞肉焗飯、鮮忌廉帆立貝意大利粉不過不失,焗飯質地偏濕,但幸好米飯不會太軟身,而家這家的芝士忌廉汁有別於其他餐廳,味道軟香濃而不膩。而意粉是比較軟身的,但整體不會太濕或太乾身。最為特別的是柚子抹茶沙冰😋 柚子與抹茶相配合,飲落第一啖先嘗到柚子味之後會嘗到抹茶味,柚子味沒有蓋過抹茶味,值得一試
2017-06-14
Type of Meal
Dinner
2017-06-20 8715 views
文青是近年崛起的社會階級,他們的聚餐地點,別豎一格。有幸文青約會,選了此店,令我大開眼界。此店店名已有深意,佈局和招待有其特色,在此成功經營後,開了幾間分店。網評云質素和風味已減退。給我感覺是一個喝咖啡,飲酒,看書的年青人聚腳點。我們點了三款餐。芝士忌廉雞肉焗飯呈黃色,形似忌廉粟米焗飯。雞件很大件,不配合女文青的口形。在網頁看了幾幅此焗飯相片,推想此店不經常換款式,亦未似有改進。雞肉欠鮮嫩,用豬頸肉會較討好。第二款是香草醬青蘋果蘆荀意大利粉,是極健康款式,全靠香草醬提供味道,效果一般。最後是紅酒燴牛肋肉。靈魂是紅酒,當然是嫌比重太少,提不出酒味,甜酸味,香味。牛肋肉很腍鬆。此食物亦多網評,如批評未把小洋蔥切開。文青善用網評,店主宜多參考。以上不是套餐,但可半價買飲品。文青多在此看書(有書櫃提供),做文件,討論,休憩,必買飲品。此店飲品質素遠勝食品!文青咖啡店有台灣風,蜜桃紅茶很不錯,茶味勁夠。夏天的尾巴外型嬌美,味道濃郁。清涼之吻亦佳,濃味而不太甜。
文青是近年崛起的社會階級,他們的聚餐地點,別豎一格。
有幸文青約會,選了此店,令我大開眼界。

芝士忌廉雞肉焗飯

香草醬青蘋果蘆荀意大利粉

紅酒燴牛肋肉

蜜桃紅茶

文青咖啡店有台灣風,蜜桃紅茶很不錯,茶味勁夠。

夏天的尾巴

夏天的尾巴外型嬌美,味道濃郁。

清涼之吻

清涼之吻亦佳,濃味而不太甜。
2017-06-04
$95 (Lunch)
蜜桃紅茶
夏天的尾巴
清涼之吻
一班女仔黎到太子既牧羊少年入面比想像中闊落 而且好舒服😙😙好岩一班女仔係度食餐飯 傾下計貼左好多明信片 成間cafe都好有情調好舒服😊午餐時候黎到 見到lunch set包埋野飲 所以就諗住嗌4個lunch大家share 每樣食d😆😆跟餐有一份沙律仔用左麻醬😊最後嗌左: 牧羊少年蔬果沙律 ($62)用左比較杰身既意大利黑醋😍我的至愛!令到個沙律好開胃 入面仲有好多生果同果仁💕 芒果乳酪烤雞中東包 ($62)睇相唔知佢包埋薯條 好大份😱😱薯條炸到脆卜卜 好好味好有驚喜呢個中東包 本身諗住比較乾身但包係好鬆軟😙 個烤雞燒得非常香 而且好厚肉!😝😝最正係個乳酪汁真係極醒胃 呢個超級好味👍🏿 香草醬青蘋果蘆筍意大利粉 ($62)相對地普通少少 都係普通意大利粉不過個香草味都幾出 但個蘆筍炒得有d硬👉🏿👈🏿 芝士忌廉雞肉焗飯 ($60)呢個一上枱 第一下諗起係大家樂😂😂不過食落都幾好味 芝士味唔濃但雞都係煮得好嫩😊😙餐飲加左錢嗌smoothie我就飲荔枝手打綠茶😬😆好清新好涼爽 入面仲有大大粒荔枝😍最後加埋野飲都係89蚊一個人 cafe黎講算係好抵 而且d野都幾大份幾抵食😋 女仔食一定飽
一班女仔黎到太子既牧羊少年
入面比想像中闊落 而且好舒服😙😙
好岩一班女仔係度食餐飯 傾下計

貼左好多明信片 成間cafe都好有情調好舒服😊

跟餐有一份沙律仔
用左麻醬😊
跟餐沙律

最後嗌左:

牧羊少年蔬果沙律 ($62)
用左比較杰身既意大利黑醋😍我的至愛!
令到個沙律好開胃 入面仲有好多生果同果仁💕
牧羊少年蔬果沙律

芒果乳酪烤雞中東包 ($62)
睇相唔知佢包埋薯條 好大份😱😱
薯條炸到脆卜卜 好好味

好有驚喜呢個中東包 本身諗住比較乾身
但包係好鬆軟😙
個烤雞燒得非常香 而且好厚肉!😝😝
最正係個乳酪汁真係極醒胃 呢個超級好味👍🏿
芒果乳酪烤雞中東包

香草醬青蘋果蘆筍意大利粉 ($62)
相對地普通少少 都係普通意大利粉
不過個香草味都幾出 但個蘆筍炒得有d硬👉🏿👈🏿
香草醬青蘋果蘆筍意大利粉

芝士忌廉雞肉焗飯 ($60)
呢個一上枱 第一下諗起係大家樂😂😂

Smoothie

我就飲荔枝手打綠茶😬😆
好清新好涼爽 入面仲有大大粒荔枝😍
荔枝手打綠茶

最後加埋野飲都係89蚊一個人 cafe黎講算係好抵 而且d野都幾大份幾抵食😋 女仔食一定飽!
跟餐沙律
牧羊少年蔬果沙律
香草醬青蘋果蘆筍意大利粉
Smoothie
荔枝手打綠茶
2017-05-26 3221 views
很多年前跟朋友來過這裡,覺得這裡是十分悠閑的,但因這裡的位置比較隔涉,所以一直沒有再來。最近經過這區,即記起這間 cafe, 便再來一嘗。這間 cafe 的特別之處就是它有整架的旅遊書供食客閱讀,即將與朋友去旅行的不妨來這裡一起計劃行程,但要留意大部份書籍都是簡體字,令我看得很沒趣。這裡的座椅舒適,周末定必吸引不少文青到來,在這裡度過優閑的下午。佈置亦有格調,走小清新路線,排列整齊,整間餐廳充斥著文化氣息,有氣氛。首先,明明餐牌所指的是中東包,但圖文不符,真實的似意大利包或是英式三文治之類的,還有餐牌所講的咸牛肉似用了普通火腿而非咸牛肉。但餡料足,有多塊火腿夾在芝士和蕃茄生菜之間。薯條就不太鹹,但可以炸得更脆。這個的份量適中,紅酒牛肋汁不少,但紅酒味不强,加入了酸忌廉令汁的質感更稠。牛肋肉炆得挺鬆軟,入味~加入紅蘿蔔、洋蔥等蔬菜是不錯的,但洋蔥是整個而非一片片的,有點奇怪。這個不過不失,焗得夠熱,且用了數款芝士,但芝士的味不夠濃,煙肉和面頭芝士的份量亦可以更多。這裡的食物質素普通,但選擇和款式不少,論餐廳的氣氛,餐廳是做得比較好的,想找個地方放鬆下,過一下慢活生活的話,這裡是不錯的選擇

英式咸牛肉中東包配薯條

布根地紅酒燴牛肋肉配香米飯
芝士煙肉焗西蘭花
這裡的食物質素普通,但選擇和款式不少,論餐廳的氣氛,餐廳是做得比較好的,想找個地方放鬆下,過一下慢活生活的話,這裡是不錯的選擇~
2017-05-13
$140 (Dinner)
2017-05-21 784 views
吃完晚飯,九時多,想吃點甜,又見牧羊人店外沒人等,便入去吃個甜點。由於設最低消費,也沒意點2個甜的,於是點了waffle和芝士焗西蘭花。原味waffle-配朱古力醬、雪糕和香蕉。非常欣賞店方把所有配料放整齊,不會混合一堆,自己吃時想配甚麼點甚麼都行,不會把waffle一早放到濕笠笠。waffle 有蛋香,口感香脆,香蕉軟糯,雪糕冰凍,朱古力醬甜而不膩,混合於一口非常配合。焗芝士西蘭花,不特別,普通。只是滿足店方最低消費的要求而已。

2017-04-17 2114 views
假日諗食咩同怕人多都係一件頭痛既事。最愛參考人家既食評而決定邊間。今日揀左呢度,下午2:50分到。門口冇人等,所以我們就自己入左去係坐底左。order 左焗飯,意粉及水牛城雞翼!等左半個鐘先嚟左個凡立貝意粉,味道我個人覺得還可以吾太濃但有點干,之後既水牛城雞翼皮脆但太咸同吾辣。最後既焗雞扒飯,一個字"伏"。吾識形容,個汁有D似粟米汁但又似葡汁,吾知想點,d雞扒層皮好似冇煎過D淋支支,我食左兩三口真的食吾落去!Latte very good👍!Iced Mocha 都好飲!
2017-04-17
$120 (Tea)
2017-04-09 1457 views
抹茶牛奶送到來嘅時候,見到靚靚哋,有個心心好開心啦,點知一飲落去完全唔夠熱嘅,比「溫」仲要再凍多啲啲.........成杯完全飲唔落去.....然後意粉送到來,見到啲碟崩咗,賣相非常唔吸引............件帶子仲要有少少沙今次係第二次嚟,經過今次都應該唔會再去食啦...

今次係第二次嚟,經過今次都應該唔會再去食啦...

2017-04-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2017-04-04 1542 views
這間coffee Shop大家應該也不陌生吧!每次工作壓力太大,想旅遊放鬆一下的時候,總會想到這地方。(因為這裏有很多旅遊書,都供大家隨便拿來看)而今天放假終於有時間可以在這裏歇息一下了。點了一份英式早午餐( Brunch是生活態度吧)別以為少少一份吃不飽,因為這份早午餐內容也很豐富。蘑菇,煙肉,三文魚,牛角包……吃下去超有滿足感。另外,還點了一杯Singature蘋果蜜桃綠茶,初初以為會很甜,但口感出乎意外地清新!如果午餐也想找個地方悠閑地嘆着,也很推介這地方哦!

如果午餐也想找個地方悠閑地嘆着,也很推介這地方哦!
英式早午餐
蘋果蜜桃綠茶
英式早午餐
2017-04-02 1045 views
女朋友去咗進修讀咖啡,接完佢放學同佢食下午茶,既然佢咁上進咁就搵個文青感覺啲嘅地方,佢鍾意咖啡又鍾意咁呢度應該啱佢以前嚟過食過宵夜叫大食拼盤,轉左餐牌唔知食乜好,咁就叫個台式滷水都係乜都有啲就啱。拼盤入邊有啲乜就一眼睇晒,味道亦都係所見所得,唔會話有乜嘢驚喜,但亦都不過不失,唔會話太鹹嘅。不過呢度環境幾舒服,同女朋友傾吓計都唔錯。其實喺呢度食嘢都係食環境,食得簡簡單單,坐得舒舒服服傾吓計咁樣嘅啫。如果想食啲驚喜手工菜,呢度應該未必係咁適合。

2017-03-31 1079 views
今日三個女人去食下午茶一去到入到去已經好多人今日平日好彩唔使排隊地方都幾大但係位置上呢都幾迫嘅部份位置會有cushion 可以坐得舒服啲叫嘢食先黑松露忌廉意粉味道唔算濃份量唔多都算幾creamy迷你窩夫有新鮮嘅蘋果片同埋糖漿做配襯好清新坐左差唔多三個鐘 唔會趕人走
今日三個女人去食下午茶

好清新

坐左差唔多三個鐘

唔會趕人走

2017-03-10 1528 views
頭先打電話去打算訂位,接線員好臭串咁同我講:我地冇得book位架喎!即使冇得訂位係咪都可以有禮貌d呢?一定要用d咁串嘅語氣講?未食過呢間,想去試下。但未去到,淨係打電話詢問嘅態度都已經咁差!想象唔到店內服務係點!
淨係打電話詢問嘅態度都已經咁差!想象唔到店內服務係點!
2017-03-09 1235 views
同女朋友輕輕鬆鬆放假,就諗住去食個ALL DAY BREAKFAST朋友介紹呢間唔錯,於是就直接去睇下有冇位,點知有位仲要係門口,正入到去個格局好舒服,好適合鍾意去旅行既朋友黎,四圍都放滿好多國旗,攪到我都好想即刻拎起個背包出走一開始就黎左個乳酪同個湯,好味,唔太酸,有香蕉放面,啱晒我之後個正餐黎啦,望落去個餐都唔係好大份,初初我都驚唔係太夠食,但到最後食完都覺得飽既不過整體黎講我喜歡佢裝修多過食物,個人感覺黎呢度可以一個下午扮下偽文青

一開始就黎左個乳酪同個湯,好味,唔太酸,有香蕉放面,啱晒我

2017-02-24
$100 (Lunch)
  • ALL DAY BREAKFAST
2017-03-08 915 views
一直都是牧羊少年的常客,這次是翻新後第三次來臨,因為翻新後的環境和餐牌也有大大的進步😊而我一直也很喜歡這裏的食物,裝修,和人情味。食物配搭:個人來說很喜歡牛肋肉飯和炸魚薯條,不過因為是即叫即做, 所以侯餐時間比較久,建議要耐心等候,炸魚薯條奉上是熱烘烘的,非常好吃。我建議大家可以在星期一至五,中午時段至下午茶來用餐,因為午餐及下午茶餐配送飲品($38以下),星期六日則要半價加配。以前一直很想這類有梳打飲品,現在終於有了!沒記錯的話是苺子系列,非常清新可口,有果肉,而且份量也很大杯,所以整體來說很好。飲品:這裏的熱咖啡如果不加糖和奶,口味是偏酸的,個人不太喜歡,所以建議不喜歡酸口味咖啡的人,可以嘗試一下這裏的latte, 口味比較易入口,還配有漂亮的拉花!甜品:每一次和朋友來用餐後,也會點一份下午茶份量的窩夫,新鮮焗起的窩夫熱熱的,配有雪糕和生果,我們也很喜歡,而且份量不多不少,用來作兩個人的飯後甜品剛剛好,看來吃窩夫作甜品已成了我們在這裡的飲食習慣。服務:翻新後的牧羊少年加設了自助區,客人可以自行拿取水和調味料等,個人認為設計不錯,有點像IKEA ,可以根據個人需要去拿取所需的物品,比

食物配搭:

飲品:

甜品

服務:

翻新後的牧羊少年加設了自助區,客人可以自行拿取水和調味料等,個人認為設計不錯,有點像IKEA ,可以根據個人需要去拿取所需的物品,比起要求侍應,客人來得方便。
員工也十分友善,當天招待我們的是一名女侍應,她十分有禮和樂於解答客人問題,並且,她也認得我們是熟客,所以閑聊時,我們比較像朋友,多於員工和客人。
不過也好壞參半,碰巧看到有別的食評闡述他們的問題和遭遇,正好我也遇到同一個員工的問題。
當天我們來的時候是下午茶時段,我和朋友坐在店裏較中間的位置,我看店裏大概有四至五名員工,眼見的是三位女侍應和一名男侍應,而當時友善的女侍應和男侍應也紛紛在忙碌,除了一名較胖的女侍應,她倚在一邊玩電話,我想,她也應該是員工吧?
但結果我們舉了很久手她也沒有看到,結果還是忙碌完的男侍走過來幫我們。
之後我和朋友也留意到,這名較胖的女侍應,一直都倚在一邊聊天和玩電話,而其他員工就忙翻天,這樣感覺好像有點不太公平吧?讓客人感覺她的工作態度不好, 當時結帳我們也有留下小費,但我們給的都是忙錄工作的員工。

整體來說,翻新過後的牧羊少年,有好的轉變,也有可以進步的地方,人情味依在,取決的只是有沒有心工作的員工,分店越開越多,希望創辦人毋忘初衷, 不要辜負一直支持你們的客人。
2017-02-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
  • 紅酒燴牛肋肉飯
2017-03-05 1061 views
下晝5點幾同女朋友特登出去食下午茶,駁下有無位,來到人唔算多,一入去就有位坐環境好唔錯,好有文青氣息,知道當時仲有下午茶餐點就分別嗌咗份waffle 同水牛城雞翼,愛爾蘭咖啡同黑糖latte, 落order嘅女侍應都算幾nice, 諗住搵到達好地方下次可以再來。飲品好快就上, 我點嘅黑糖latte完全不能入口,好似落咗兩包砂糖落杯咖啡咁嘅味道,甜都當堂牙都痛埋。愛爾蘭咖啡還可以,可惜用咗普通咖啡杯嚟裝同略嫌太多whiskey。等咗一陣,女朋友的waffle到了, 佢揀咗綠茶味雪糕同士多啤梨醬,不過不失(黑糖latte甜到雪糕都無咩味咁)以為好快就有得食,點知等咗10分鐘碟雞翼都未上,於是叫侍應過來跟下單,咖啡室內嘅侍應有好幾個,女仔的都係度做緊嘢落緊單,唯獨個男侍應就係度玩電話,熠咗好幾次先見到我哋,問佢可唔可以跟下,佢轉個頭就幫另一枱落單,好似完全無咗件事咁。再過咗10分鐘,waffle 食完,咖啡凍晒都未嚟,於是埋單走人, 好失望,唔會再嚟。

2017-03-04
$50 (Tea)