2022-11-13 61 views
同家人行完荃新天地,瀏覽Openrice揾到呢間西餐廳,有我哋想食嘅牛扒餐。餐廳有少少隱蔽,面向馬拉松一直往左走便到達。長方形嘅餐廳以簡單嘅裝修,令人舒服、寧靜、放鬆,暫別繁囂。我哋點咗一個優惠價$590雙人套餐(原價$809)。☕熱紫薯拿鐵粉紫色嘅飲品,口感順暢,甜度輕中帶紫薯自然香。☕蘋果薑茶一個清新又驅寒嘅暖身茶,小蠟燭keep住温度,好窩心!🥣🍞白椰菜花湯吾油膩,用嚟點香脆法包,濃度剛好掛包!主角出場啦:除咗三種吾同類型嘅牛外,仲可係超過15款嘅特色鹽、汁同風味配搭中揀選5款口味!🥩M6級澳洲黑毛和牛西冷肉質厚實,相當有咬感。🥩黑安格斯牛肌腱肉肉質鮮亮,紋細順密,口感嫩滑。🥩M5澳洲黑毛和牛牛柳脂肪分佈平均,肉香富有油脂。🥗蒜油烤雜菜享受完5種吾同味道帶出嘅三款牛後,再來一份重量級嘅烤五色蔬菜,原味道,平衡口感!🍚蟲草花米形粉細長嘅米飯吸盡蟲草花、磨菇、車喱茄等做出嘅忌廉汁,煙煙靭靭,好有飽和感。好欣賞呢個二人套餐有湯、法包、三塊超過400克牛肉、烤雜菜、蟲草花米形粉同二杯飲品,份量大,味道有得揀!

我哋點咗一個優惠價$590雙人套餐(原價$809)。
☕熱紫薯拿鐵
粉紫色嘅飲品,口感順暢,甜度輕中帶紫薯自然香。
☕蘋果薑茶
一個清新又驅寒嘅暖身茶,小蠟燭keep住温度,好窩心!
🥣🍞
白椰菜花湯吾油膩,用嚟點香脆法包,濃度剛好掛包!
🥩M6級澳洲黑毛和牛西冷
肉質厚實,相當有咬感。

🥩黑安格斯牛肌腱肉
肉質鮮亮,紋細順密,口感嫩滑。
🥩M5澳洲黑毛和牛牛柳
脂肪分佈平均,肉香富有油脂。
🥗蒜油烤雜菜
🍚蟲草花米形粉

2022-11-12 2150 views
荃灣商場林立而當中餐廳大都以連鎖店為主,所以這次千挑萬選下決定一試The BASE nature,食物選擇正合我意之餘環境亦如咖啡店一樣舒適。特色腸拼盤 ($138) 包括紐倫堡螺旋腸、香草豬肉腸、英式雞肉腸及有機風味腸,份量十足絕對而且每款香腸都經煎香。香草豬肉腸油香最為豐腴;紐倫堡螺旋腸混有肉粒口感稍硬;英式雞肉腸近似廚師牌一樣比較軟身但鹹度相對溫和;有機風味腸則與香草豬肉腸大同小異但油分及鹹度均有所減少。The BASE美國草飼牛肉芝士漢堡 ($165) 牛肉厚實鬆軟而中心保持粉嫩,肉汁充沛且油香與肉味俱全,美中不足的是煙肉始終難免變得乾韌。太陽蛋熟度恰到好處,加上芝士、自家製辣肉醬、燒烤菇、慢煮洋蔥及香草烤菇層次豐富,配菜薯格亦香脆可口。海鮮墨汁意大利飯 ($138) 口感偏硬可再更加煙韌,原粒日本刺身帶子煎香至半熟保持鮮嫩,時令海鮮則只有魷魚圈一款稍欠誠意。有機加拿大SAVOY CHOICE豬鞍 ($198) 肉質比較乾韌粗糙但慶幸仍保留少量肉汁,配以菠蘿莎莎及芥末子汁酸甜清爽。相對而言反而配角更有驚喜,巴馬火腿脆片鹹香薄脆,且蒜烤蔬菜如南瓜、番茄、西蘭花等均香口惹味。加配餐

海鮮墨汁意大利飯

有機加拿大SAVOY CHOICE豬鞍
有機加拿大SAVOY CHOICE豬鞍

加配餐湯或沙律及指定飲品只需$38,沙律醬除了我所選的煎焙芝麻醬之外亦可選擇蜜糖黑醋或柑桔柚子醋。

百香果梳打
百香果梳打以熱情果糖漿及梳打水調配而成,酸酸甜甜味道亦屬期望之內。
2022-11-12 64 views
今日同朋友出左荃灣行街,夜晚去左荃新天地覓食。行經見到呢間餐廳,見到佢有個新出嘅二人餐,主要係食牛,望落都幾吸引。個套餐已包左超過400克牛肉、湯、烤法包、招牌米形粉及自選飲品兩杯。湯入面有一粒粒牛肉粒,真材實料。牛油法包夠晒鬆軟,而且牛油味夠,好味道。招牌米型粉,賣相已經夠吸引,流心蛋再加芝士,食落好Creamy。主菜分別係M5澳洲黑毛和牛牛柳、M6澳洲黑毛和牛西冷、黑安格斯牛肌腱肉,我地揀左牛肉5成熟,岩岩好。我最鍾意M6和牛西冷,入口牛味較重,肉質亦鮮嫩。蒜油烤雜菜,份量唔少,而且種類都好多,有薯仔、南瓜、西蘭花、冬菇、蕃茄等等。野飲分別揀左泰式奶茶同特濃朱古力。成個set d野食樣樣都唔錯,絕對足料,食完呢400g牛好滿足。下次可以再黎試下其他野食。

湯入面有一粒粒牛肉粒,真材實料。

牛油法包夠晒鬆軟,而且牛油味夠,好味道。

野飲分別揀左泰式奶茶同特濃朱古力。

2022-11-09 1713 views
同朋友去citywalk食飯,之前有食過帶子墨魚汁飯,幾念念不忘,所以決定再食。因為下就無食飯,所以就叫咗個set好好享受下。手製薄荷朱古力🍫:杯野既presentation好特別,分開成野飲、朱古力漿、朱古力粒,合併成一杯。飲落薄荷味出但唔太甜。前菜:泰式木瓜絲魷魚沙拉🥗個前菜相對大份,魷魚爽口,個調味酸酸辣辣好有東南亞味,木瓜絲、生菜夾埋食幾清爽。另外仲跟兩個餐湯:主菜係忌廉菠菜雞肉米形粉。個粉形狀粒粒分明,好似意大利飯。但質感更加滑,口感好得意。本身以為都係幾普通,但雞肉出奇地滑唔鞋口!另一個好有驚喜既莫過於係呢個西冷牛扒配薯菜。個牛無筋!外皮有焦香個肉味濃,重點係肉質滑諗。性價比好高!如果可以多d汁就更好朋友仲本身驚唔夠飽叫個芝士薯格:最後飽到食唔曬。但個薯格真係好酥脆,加埋芝士極邪惡。值得一讚既係跟餐咖啡係出面cafe質素,拉花同味道都無hea做。食埋個甜品。好似..食多咗。頂住個胃…個二人餐有兩個主食,前菜,餐湯,同埋特飲,400幾係商場真心抵食。

因為下就無食飯,所以就叫咗個set好好享受下。

食埋個甜品。好似..食多咗。頂住個胃…

• 芝士薯格
  • Rose  latte
  • 黑松露雜菌菠菜米形粉
2022-11-05 90 views
今日無乜野做,同女朋友行下荃新天地,有條窄巷仔平時無乜點留意,原來入面隱藏左間咁靚又性價比高既西餐廳就係呢間The BASE nature啦,路過見到都覺得好吸引menu主打西餐,價錢唔算好貴見到有本土手工啤飲,一於就支持下意外地有驚喜既係啤酒杯有雪凍左先比客人,飲既時候唔單止啤酒keep到冰冷,隻杯拎上手有凍感都好緊要女朋友飲桂花茶,成壺上,好靚又打卡able雞胸沙律,好有心機,終於唔係沙律菜加黑醋咁無誠意,呢到又有牛油果,又有酸種麵包,又有藜麥,淨係望上去都覺得好靚,味道仲要唔差味噌燒三文魚,同樣勁細心擺盤,三文魚上面個汁甜甜地勁好味,完完全全可以吊出三文魚本身啲魚香,我同女朋友都爭住食烤豬鞍配芥末子汁,豬鞍好細心已經幫手切好左,肉質勁軟身,咬落啲肉汁流晒出黎,而家諗返起都流晒口水,一流

menu主打西餐,價錢唔算好貴

見到有本土手工啤飲,一於就支持下

女朋友飲桂花茶,成壺上,好靚又打卡able

2022-11-04 1565 views
好耐冇出去食牛扒朋友介紹荃新天地 這間餐廳過有幾款唔同嘅牛肉可以一次過食到,就嚟朝聖一下一坐低就見到呢個有三種肉扒嘅2人餐仲有得揀唔同嘅鹽、汁同埋醬我哋都唔知點解好,隨心揀咗法國灰鹽、煙燻岩鹽、柚子薑汁、牛肉燒汁、芥末醬牛肉叫咗五成熟, 各有特色M5和牛油分就啱啱好極級西冷牛味最濃M6 和牛油分就再多少少比較鍾意食呢一種牛肉,多過日本和牛,冇咁肥膩而且肉質實啲又重味好多蒜蓉烤雜菜份量比想像中多, 有冬菇、薯仔、蕃茄、西蘭花, 我覺得我覺得啱啱好,唔會太硬,而且烤過面香口,連唔鍾意食蔬菜嘅朋友都食咗一大半以為係卡邦尼意粉,黎到先知係米形粉,食落都幾得意,有少少似蒟蒻米,少少煙韌 面仲加咗唔少芝士,食落香濃飲品我揀咗紫薯牛奶: 淨係紫薯同牛奶嘅味道,冇另外再加糖,所以覺得好好飲朋友揀咗香橙青檸檬茶:比平時嘅檸檬茶多咗一重橙味整體嚟講今次係過到想大大啖食牛扒嘅癮呢個二人餐真係冇令我失望呢個餐都幾抵食,有湯、有包、有菜、有主食、 飲品、仲有三塊唔細嘅牛扒
好耐冇出去食牛扒

一坐低就見到呢個有三種肉扒嘅2人餐

仲有得揀唔同嘅鹽、汁同埋醬
我哋都唔知點解好,隨心揀咗
法國灰鹽、煙燻岩鹽、柚子薑汁、牛肉燒汁、芥末醬

牛肉叫咗五成熟, 各有特色
M5和牛油分就啱啱好
極級西冷牛味最濃
M6 和牛油分就再多少少

面仲加咗唔少芝士,食落香濃

朋友揀咗香橙青檸檬茶:比平時嘅檸檬茶多咗一重橙味

整體嚟講今次係過到想大大啖食牛扒嘅癮
呢個二人餐真係冇令我失望

2022-11-01
  • 紫薯拿鐵
  • 雙人套餐
  • 松露蟲草花雜菌米形粉配63度溫泉蛋
2022-11-02 134 views
第一次同朋友喺荃新天地食嘢,估唔到呢間餐廳咁有驚喜,價錢唔貴,食物質素好,絕對值得推介👍🏻👍🏻我哋叫咗二人晚餐set dinner ($398),有餐湯, starter, pasta, main, drink餐湯唔馬虎,熱辣辣南瓜湯配sourdough,sourdough 好香脆,夾埋一齊食正😋Starter 係泰式木瓜絲魷魚沙律,配魷魚、沙律菜,魷魚好易咬👍🏻,醬汁開胃唔算好辣,加埋香口嘅花生碎食口感豐富Pasta係忌廉汁菠菜雞肉巴馬火腿脆片米形粉,第一次食米形粉幾得意,好creamy👍🏻雞肉唔鞋啖啖肉Main揀咗紐西蘭西冷牛扒,有三舊扒,唔算老但如果再生啲會更好食~餐飲除咗酒精係任揀款唔洗另外加錢,呢點好好😍😍我哋叫咗2杯沙冰,係海鹽焦糖咖啡沙冰同菠蘿草莓沙冰,認真2杯都好飲!前者咖啡香濃,後者果香重,好飲~除此之外,芝士薯格($62)份量好多,勁多芝士😍😍做到拉絲效果,烤得香脆,好抵食~白酒忌廉藍青口($108)呢個好好食呀,下次嚟都要叫!味道調得剛剛好,青口沾滿忌廉汁,再加埋迷迭香香味,食唔停口。推介!蒜油烤雜菜($52)因為食得多肉多澱粉質而叫個菜,食落有驚喜,食到好香煙薰

泰式木瓜絲魷魚沙律

忌廉汁菠菜雞肉巴馬火腿米形粉
忌廉汁菠菜雞肉巴馬火腿米形粉

紐西蘭西冷牛扒
紐西蘭西冷牛扒

菠蘿草莓沙冰
海鹽焦糖咖啡沙冰

除此之外,芝士薯格($62)
份量好多,勁多芝士😍😍做到拉絲效果,烤得香脆,好抵食~
芝士薯格

白酒忌廉藍青口($108)
白酒忌廉藍青口
白酒忌廉藍青口

蒜油烤雜菜($52)
因為食得多肉多澱粉質而叫個菜,食落有驚喜,食到好香煙薰味,係不一樣嘅烤雜菜👍🏻
蒜油烤雜菜

2022-10-31 76 views
今日約左客人去荃灣傾野,帶左佢黎商場呢間西餐廳食晚飯,估唔到有驚喜。餐廳在商場內半露天形式,員工很友善。餐牌選擇很多,有散叫亦有套餐。由於好多野食都好吸引,最後散叫左牛扒同墨汁意大利飯。牛扒除左可以自己選擇種類,仲可以按自己喜好選擇唔同既醬汁同鹽,第一次有我選,又幾唔錯!推介煙燻岩鹽,會食到濃濃煙燻味,配厚肉既牛扒一流。墨汁意大利飯夠creamy,唔會乾爭爭,飯口感軟硬度適中。唔夠喉叫左慢煮油封鴨脾都非常出色,肉質嫩滑!而且好大塊~跟餐既西蘭花湯同沙律
餐牌選擇很多,有散叫亦有套餐。

由於好多野食都好吸引,最後散叫左牛扒同墨汁意大利飯。
推介煙燻岩鹽,會食到濃濃煙燻味,配厚肉既牛扒一流。
墨汁意大利飯夠creamy,唔會乾爭爭,飯口感軟硬度適中。

唔夠喉叫左慢煮油封鴨脾都非常出色,肉質嫩滑!而且好大塊~

跟餐既西蘭花湯同沙律

又黎到荃灣覓食🤪😙今次簡左荃新天地一期既The Base Nature 西餐廳☺️🫶🏻 有室內同半室外既位置選擇☺️ 仲有high table 望窗既位 👍🏻 Menu好色彩繽紛 比你有世外桃源既感覺~有a la carte, set menu & drink menu😌 一坐低 緊係要叫返個炸物拼盤🤭 新鮮炸好 上枱熱辣辣😍🫶🏻 有薯格 甜番薯薯條 雞鎚 🤭 Saucing 有特製咖哩牆 他他醬 同茄汁 佢個茄汁仲要有少少酒味 好過癮😂 咖哩汁都好夾炸物 😝 勁濃郁! 好多味蕾衝擊 😄😜😙 好食 食唔停🤪友人叫左個西班牙海鮮飯😋海鮮種類同份量都好多 好滿足! 蜆無沙 蝦肉好爽 完全無雪藏味♥️ 啖啖飯都勁重海鮮味!! 必試😭 仲有新鮮車厘茄 refreshing☺️ 啲蝦大大隻 簡單調味突出鮮味🫶🏻👍🏻 慢煮有機加拿大豬鞍配巴馬火腿☺️ Saucing 係芥末只汁 ☺️ 每次食豬鞍都要冒住驚肉好鞋既風險😗 果然今次都無令我失望 🥰 肉質厚滑 濃郁豬味~ 配埋芥末汁更加開胃同突顯豬味🫶🏻🫶🏻仲有塊脆巴馬火腿🤪 咸香100分🤭舊舊肉都大大舊 一啲都唔靭同鞋☺️ 感動! 明明好飽 但都忍唔住叫個雜莓ch
又黎到荃灣覓食🤪😙

有室內同半室外既位置選擇☺️
仲有high table 望窗既位 👍🏻

一坐低 緊係要叫返個炸物拼盤🤭
新鮮炸好 上枱熱辣辣😍🫶🏻
有薯格 甜番薯薯條 雞鎚 🤭
Saucing 有特製咖哩牆 他他醬 同茄汁
佢個茄汁仲要有少少酒味 好過癮😂
咖哩汁都好夾炸物 😝 勁濃郁!
好多味蕾衝擊 😄😜😙

好食 食唔停🤪

友人叫左個西班牙海鮮飯😋
海鮮種類同份量都好多 好滿足!
蜆無沙 蝦肉好爽 完全無雪藏味♥️

每次食豬鞍都要冒住驚肉好鞋既風險😗
果然今次都無令我失望 🥰
肉質厚滑 濃郁豬味~ 配埋芥末汁更加開胃同突顯豬味🫶🏻🫶🏻
仲有塊脆巴馬火腿🤪 咸香100分🤭

舊舊肉都大大舊 一啲都唔靭同鞋☺️ 感動!

明明好飽 但都忍唔住叫個雜莓cheese cake 配柚子雪葩 好refreshing既組合♥️👍🏻
雜莓cheese cake入面仲有一層係結成冰既莓 增加口感 同有驚喜😙😝 好味!

食到飽飽地 緊係嘆返個茶 ☺️ 叫左柚子高山烏龍茶🫶🏻 清除飽腹感一流 😚
好滿足同美滿既一餐 ~
餐廳用料同煮法絕不馬虎🥹🥹
呢個價錢食到咁多款食物同海鮮 真心抵!

2022-10-27
$350 (Dinner)
2022-10-25 1153 views
係荃新天地行完街,想搵間餐廳食,見到呢間比較隱蔽嘅餐廳一於入黎試吓。智利藍青口$108: 配左一塊法式多士,可以點白酒忌廉一齊食,而且個醬汁亦唔會好鹹。而藍青口亦都好新鮮,忌廉汁亦都為藍青口提升左更多鮮味~MB2黑安格斯牛肉眼扒$268 + 精選湯品配指定飲品 $38: 肉眼扒要左5成熟,食落去好淋好有牛肉鮮味,一啲都唔覺得鞋恰恰,再配埋個佢推薦嘅煙燻岩鹽+芥末子忌廉燒汁,層次更為豐富,而個人認為唔洗點任何醬汁,都依然覺得好好味~仲有啲烤蔬菜伴碟,絕對可以中和岩岩食牛扒嘅飽膩感,個人認為烤南瓜做我最出色!今日嘅湯係南瓜湯~飲落去好creamy唔會好heavy。而飲品就叫左蘋果薑菜,師傅好貼心咁用蠟燭🕯️輕輕咁將茶保暖,非常養生!嗌左個雞胸沙律$78,但轉左做蜜糖南瓜沙律,因為前面食左好多肉,所以想食啲菜中和下~南瓜燒到有焦香感覺,而且食落去好甜,另外仲配埋半個牛油果+唔同款嘅蔬菜一齊食,成件事好fresh~~甜品方面,叫左Apple turnover $88: 由於今日無雲尼拿雪糕,所以轉左柚子雪芭。而蘋果亦都輕輕烤過,有少少微暖,一啖蘋果一啖雪芭,冰火二重奏嘅感覺真係超正呀!

2022-10-25
$710 (Dinner)
荃新天地嘅The BASE nature,餐廳係呈長條形嘅半開放空間,氣氛頗為休閑!MB2黑安格斯肉眼牛扒 $268+香煎鴨肝 $50配喜馬拉雅山鹽 & 牛肉燒汁Mable Score 2 嘅肉眼牛扒,中級評分同時具備肉香同埋油香!鴨肝真係極肥美甘香,入口即爆即溶!The BASE nature嘅牛扒係可以自選特色鹽同埋醬汁,有黑海鹽、煙燻鹽、法國灰鹽等!八丁味噌燒三文魚 $178配香梨沙律、醉溏心蛋、藜麥珍珠飯三文魚醃到入晒味,有大量櫻花蝦加持,鮮味十足!醬汁撈飯真係一流,唔覺意就會清晒成碟!烤蜜糖南瓜沙律 $78配牛油果、藜麥、芥末籽汁慢煮雞胸可轉為烤蜜糖南瓜,烤南瓜甜美可口,真係一個好好嘅選擇!升級套餐是日餐湯&百香果梳打 $38菠蘿蘆薈梳打 $25

MB2黑安格斯肉眼牛扒 $268
+香煎鴨肝 $50
配喜馬拉雅山鹽 & 牛肉燒汁

八丁味噌燒三文魚 $178
配香梨沙律、醉溏心蛋、藜麥珍珠飯

烤蜜糖南瓜沙律 $78
配牛油果、藜麥、芥末籽汁

升級套餐
是日餐湯&百香果梳打 $38
菠蘿蘆薈梳打 $25
2022-10-24 61 views
平時成日去荃新天地都會經過一間半開放式既餐廳,次次都會有陣好香味肉味傳出黎 搞到流哂口水,比佢吸引得太多次 決定真係去試一試睇下到底係乜野咁開。正如頭先所講佢係半開放式,有一半係餐廳入面,有另一半就係坐係商場果度 好似某S字頭CAFE咁,入去睇發覺原來餐廳係主打牛扒同埋米形粉。咁一於試下佢啦,果陣都順手問下店員有咩推介,佢就話2個人食二人餐會抵D 咁就決定叫個二人餐,入面已經有麵包 餐湯 米形粉 然後我主菜就叫左豬鞍 ,再ON TOP再加多一份安格斯牛。餐湯今日係蕃茄好濃厚茄味高質,麵包亦都出奇都好脆好好食,初初仲以為係雞肋,點知原來又幾好味 食得過 有心思。跟住就上左米形粉,我初時都唔知係咩黎,但其實個FEEL有D似意大利粉但再大粒D,做法類似卡邦尼,不過初初見到蟲草花都有少少眼突,但食落去其實出奇地夾,可以解到佢白汁既膩。主菜就係豬鞍,留意到佢用菠蘿去醃,食落去有香甜既菠蘿味令到味道有層次之餘,仲可以用菠蘿令到豬肉既纖維分解,食落去係非常之咁嫩 可以話係十分神奇。而牛肉亦都同時上左係佢地既主打,叫左MEDIUM RARE 見到上黎既時間岩岩好,火候控制到 肉汁多 肉質軟嫩無筋,而且

而牛肉亦都同時上左係佢地既主打,叫左MEDIUM RARE 見到上黎既時間岩岩好,火候控制到 肉汁多 肉質軟嫩無筋,而且個汁同埋岩鹽亦都好有心機 ,D鹽都係特別揀過既SMOKY FAVOUR。

200蚊都唔洗食到哩個質素真係幾驚喜,絕對無HEA你 去開荃灣既我推薦去食下
真心高質😍
Dinner
👍🏻黑安格斯封門柳 $198/250g牛味好濃,嗌咗五成熟剛好,仲係好粉嫩雖然以瘦肉為主但唔乾柴,比起和牛牛柳較有嚼勁,但咬落多肉汁😛可配一款醬汁同一款鹽煙燻岩鹽有輕微煙燻味,不過都幾鹹,點好少就夠芥末籽忌廉燒汁以法國芥末籽、蜂蜜、燒肉汁調配,酸酸甜甜,有少少蜜糖味幾好食不過牛味夠濃,其實點少少鹽已經夠味兩款牛相比,封門柳性價比更高😙味道:7/10性價比:7/10-👍🏻M5黑毛和牛牛柳 $368/300g採用澳洲和牛,厚切大塊,同樣揀咗五成熟雖然牛味就冇封門柳咁濃郁,但肉質較軟嫩配搭黑海鹽同牛肉燒汁黑海鹽冇岩鹽咁鹹,有微微海藻味,個人幾鍾意不過牛肉燒汁比較油膩同有啲啲牛騷味,都係芥末籽醬好味啲😜味道:7/10性價比:6/10-👍🏻咖喱蕃薯條 $52蕃薯條即炸熱辣辣,香甜脆口咖喱醬幾有驚喜!係咖喱角嗰隻咖喱味😆但如果蕃薯條粗身啲飽滿啲就仲正同埋略嫌面頭灑上太多鹽,又甜又鹹有啲唔夾味道:7/10性價比:8/10-📍The BASE nature @thebasehk荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG70號舖
👍🏻黑安格斯封門柳 $198/250g
牛味好濃,嗌咗五成熟剛好,仲係好粉嫩
可配一款醬汁同一款鹽
煙燻岩鹽有輕微煙燻味,不過都幾鹹,點好少就夠
不過牛味夠濃,其實點少少鹽已經夠味
兩款牛相比,封門柳性價比更高😙
性價比:7/10
👍🏻M5黑毛和牛牛柳 $368/300g
採用澳洲和牛,厚切大塊,同樣揀咗五成熟
雖然牛味就冇封門柳咁濃郁,但肉質較軟嫩
配搭黑海鹽同牛肉燒汁
黑海鹽冇岩鹽咁鹹,有微微海藻味,個人幾鍾意
不過牛肉燒汁比較油膩同有啲啲牛騷味,都係芥末籽醬好味啲😜
性價比:6/10
👍🏻咖喱蕃薯條 $52
蕃薯條即炸熱辣辣,香甜脆口
咖喱醬幾有驚喜!係咖喱角嗰隻咖喱味😆
但如果蕃薯條粗身啲飽滿啲就仲正
同埋略嫌面頭灑上太多鹽,又甜又鹹有啲唔夾
性價比:8/10
📍The BASE nature @thebasehk
荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG70號舖
2022-10-23 110 views
禮相往來,今次到我搵餐廳食。同朋友黎The Base Nature食餐飽。點咗懶人之選嘅二人餐。是日靚湯係椰菜花忌廉湯。麵包難得用近來幾好鐘意酸種手法,咬落更彈性。味道方面,簡單就是美,外邊烘得牛油味好香。主菜係澳洲MB2黑安格斯牛肉眼。平時少聽呢個term,原來MB2 係澳洲牛肉油花評分的其中一個標準。Medium 剛剛好。食落有油脂,牛味偏濃。肉質較實,有咬口,但唔韌。最有經喜係招牌蟲草花米形粉,單係聽個名好難想像係點。意粉似XL size嘅米,意粉嘅口感,但又似Risotto咁吸曬啲忌廉汁,好入味,係有咬口嘅Risotto。流心嘅溫泉蛋配忌廉汁好creamy,又有蛋香味,最值得一提芝士鹹香好特出。額外點咗西班牙海鮮飯,海鮮好足料。蕃茄醬、海鮮鮮味同臘腸鹹味令味道豐富。

蟲草花黑松露米形粉
西班牙海鮮飯
澳洲MB2黑安格斯牛肉眼
2022-10-19
蟲草花黑松露米形粉
西班牙海鮮飯
澳洲MB2黑安格斯牛肉眼
2022-10-20 437 views
放工返屋企想近近地 荃新天地都係一個唔錯的選擇 由其是而家都凍左 唔太想係街搵野食🤣今日係特別日子 所以同男朋友都叫多左野食 諗住慶祝一下😉餐廳有個二人Set $398 然後再on top加野食 😌二人Set 包左餐湯和沙律🥗羅宋湯比我想像中多料 雜菜的比例都唔少 幾抵飲🤣泰式木瓜絲魷魚🦑沙律🥗配上沙律醋幾開胃 魷魚圈幾彈牙 配上柚子木瓜絲 口感頗為清新☘️前菜:我地on top 加多左智利藍青口認真地數真係足20 隻青口🤗 青口配上白酒忌廉 亦都食得出有香草味 餐包浸埋忌廉汁食最惹味😆主食:忌廉汁菠菜雞肉 巴馬火腿脆片米形粉 🍝米形粉比較少吃 原來口感都唔錯 幾有咬口又帶有軟糯的感覺 吸收埋本身的忌廉汁 幾creamy 😍低溫慢煮香草封門牛柳(9安士)配蒜烤雜菜牛肉燒汁 (5成熟)慢煮菜式係我必點項目‼️牛香味濃 賣相精美 色澤亦都保持得唔錯 配埋牛肉燒汁非常夾 值得選擇✅另外加左香煎鵝肝 鵝肝入口有少許溶化的感覺 亦頗為濃味 以$50 黎講抵食 👍🏻甜品🍮:焗桂花蘋果反烤撻海鹽焦糖醬自家雲呢拿雪糕 (加配項目)桂花蘋果撻溫熱上枱 配上雪糕都有一個唔錯的對比 亦唔算太飽濟 蘋果撻帶有桂花

二人Set 包左餐湯和沙律🥗

羅宋湯比我想像中多料 雜菜的比例都唔少 幾抵飲🤣

泰式木瓜絲魷魚🦑沙律🥗

前菜:
我地on top 加多左智利藍青口

主食:

忌廉汁菠菜雞肉 巴馬火腿脆片米形粉 🍝

低溫慢煮香草封門牛柳(9安士)
配蒜烤雜菜牛肉燒汁 (5成熟)

另外加左香煎鵝肝

甜品🍮:

焗桂花蘋果反烤撻海鹽焦糖醬
自家雲呢拿雪糕 (加配項目)

桂花蘋果撻溫熱上枱 配上雪糕都有一個唔錯的對比 亦唔算太飽濟 蘋果撻帶有桂花的清甜 組合配搭不錯

飲品(包無酒精飲品)
基於今晚都涼涼地 我地叫左兩杯熱蜜糖花茶 🫖

蜜糖風乾檸檬紅茶(暖胃-美白)
蜜糖桂花茉莉綠茶(行氣-暖胃-緩和情緒)

蜜糖的份量可以自行adjust 而茶壺一直都有小蠟燭加熱 非常貼心 整個晚餐都可以有溫熱的茶飲落肚 欣賞☕️
2022-10-17