2022-07-21 264 views
📍性價比高西餐廳 雖然位於商場之中 但亦有室外⛱️用餐位置 營造出少許渡假風餐廳裝修簡約 環境幾舒服上次試過All Day Breakfast 超豐富😋 今次 就決定試下其他粉麵飯等主食...🙈🌀 脆炸鯛魚柳配珍珠飯+ 自家製他他汁+ 溏心蛋半隻隔住玻璃見到其他客人order 賣相幾吸引 就決定食呢個啦!魚柳炸得香脆 炸粉好薄 食落啖啖魚肉 沾上他他汁更加惹味值得一讚米飯用上日本米 口感軟糯🙋🏻‍♀️🌀 日式吉列豬扒烘三文治可惜吉列豬扒比較薄身 但外層炸得相當香脆中間夾住椰菜絲 配上蜜糖青芥末汁 甜甜辣辣幾清新🌀 芝士薯格忍唔住叫咗個薯格 份量超大份 一開始都驚食唔曬 但食下食下竟然清咗😂用小煎pan承載著 相當保溫 放咗一陣芝士依然拉絲雖然薯格唔脆 但微辣嘅調味配上芝士醬 依然十分加分!餐廳價錢相宜 味道中上 屬於抵食平民西餐廳呢間扒類菜式亦係餐廳另一主打 晚市可以試一試☺️
📍

可惜吉列豬扒比較薄身 但外層炸得相當香脆
中間夾住椰菜絲 配上蜜糖青芥末汁 甜甜辣辣幾清新

🌀 芝士薯格

用小煎pan承載著 相當保溫 放咗一陣芝士依然拉絲
雖然薯格唔脆 但微辣嘅調味配上芝士醬 依然十分加分!

餐廳價錢相宜 味道中上 屬於抵食平民西餐廳
呢間扒類菜式亦係餐廳另一主打 晚市可以試一試☺️

• 脆薯格
2022-07-08 366 views
老實說佢真係有啲難搵😂 佢係UG層少人嗰一邊,如果行Starbucks嗰入口,你要穿過M&S,就會見到佢🤓 正正因為佢難搵😂 呢度真係好啱傾偈🤓嗌咗3個小食🤓芝士薯格 $62 - 見到其他食評都有推介,估唔到咁大盤,好脆好好食,如果多啲芝士會更好👅 一邊傾偈一邊食好正🥰燒烤茹瑪格麗特(意式茄醬、水牛芝士、紫蘇) $52 - 大茹茹,係屋企就整得多😝 另一番風味🥰脆炸雞鎚(4pcs)配韓式甜辣醬 $62 - 好似去咗韓國餐廳咁,雖然未去到韓式炸雞嗰個Level,但係到食到咁嘅水準,已經喜出望外🤓冷泡熱情果烏龍 $28 - 佢係一早整定,所以好濃,好正🥹 呢個我直程覺得好抵,因為好少有餐廳做到呢個效果,飲品店都難😂

嗌咗3個小食🤓

• 芝士薯格
  • 冷泡熱情果烏龍
好有驚喜嘅一餐晚餐🤓 估唔到佢俾到呢個質素我🥰蟲草花點松露米形粉 $128 - 米形粉顧名思義好似粒米,口感真係好特別好衝擊😂 當我以為佢俾錯飯我嘅時候,好彩未開口講😂 好少餐廳有得食,呢個真係值得一試🥰 好似食緊煙煙韌韌嘅米,口感真係好特別,好食🥰焗桂花蘋果反烤撻海鹽焦糖醬自家雲呢拿雪糕 $88 - 需時制作,預早10分鐘叫起會更理想🥰 賣相好靚🤓 蘋果口感都好實在😝 佢俾咗柚子蜜雪糕,呢個配搭都幾特別,外面都好難食到😂 冰鮮果茶 $38 - 甜道適中🤓
好有驚喜嘅一餐晚餐🤓 估唔到佢俾到呢個質素我🥰

冰鮮果茶 $38 - 甜道適中🤓
蟲草花點松露米形粉
蟲草花點松露米形粉
2022-07-07 196 views
平時行荃新天地🛍都會去下d運動鋪👟閒逛下。係運動鋪堆入面嘅角落就有間以大自然🌴做主題嘅木系🪵西餐廳。入到去坐低見到個水樽,就諗起行山。🏃🏻‍♀️用住餐具🍴,就幻想自己露營緊🏕️。再加埋餐廳嘅open area有太陽傘⛱️、高檯嘅設計。🤭彷如去咗戶外一樣咁輕鬆。🤠梳化座位上🛋️仲擺住cushion,令到客人坐得更加舒服。🤭呢個環境 + 佈置,我地可以係鬧市中搵到個地方放空下🧘🏻‍♀️。🍛 海鮮墨汁意大利飯食到有煎到底同面都有少少焦香嘅大大隻日本刺身帶子、彈牙嘅魷魚圈、蜆肉。😛成個飯仲用黑色嘅墨汁撈埋。😂食哂個飯要記得😁笑住嚟影張相呀。🦪 智利藍青口品質有保證嘅藍青口。😉配上白酒忌廉🥂、蒜片🧄、香草🌿作調味。奶白色嘅醬汁有白酒嘅香氣同味道。😙仲可以用伴碟嘅麵包䖆住嚟食。😎🍹 手制藍薄荷朱古力 Ocean Blue食物都以海鮮做主題😍,又點少得要點返杯叫Ocean Blue嘅飲品🌊。可以自己放朱古力醬🍫同薄荷朱古力。☺️濃味淡味由自己控制。😉🧉 冷泡熱情果烏龍飲到熱情果嘅清香味道。🤩烏龍茶可以解膩。🥳
平時行荃新天地🛍都會去下d運動鋪👟閒逛下。

係運動鋪堆入面嘅角落就有間以大自然🌴做主題嘅木系🪵西餐廳。

入到去坐低見到個水樽,就諗起行山。🏃🏻‍♀️

用住餐具🍴,就幻想自己露營緊🏕️。

再加埋餐廳嘅open area有太陽傘⛱️、高檯嘅設計。🤭
彷如去咗戶外一樣咁輕鬆。🤠

🍛 海鮮墨汁意大利飯

成個飯仲用黑色嘅墨汁撈埋。😂
食哂個飯要記得😁笑住嚟影張相呀。

🦪 智利藍青口
品質有保證嘅藍青口。😉
配上白酒忌廉🥂、蒜片🧄、香草🌿作調味。

奶白色嘅醬汁有白酒嘅香氣同味道。😙
仲可以用伴碟嘅麵包䖆住嚟食。😎

🍹 手制藍薄荷朱古力 Ocean Blue

可以自己放朱古力醬🍫同薄荷朱古力。☺️
濃味淡味由自己控制。😉

🧉 冷泡熱情果烏龍
飲到熱情果嘅清香味道。🤩
烏龍茶可以解膩。🥳

2022-07-03 206 views
兩個人一入黎問店員可唔可以坐梳化位,佢話一陣會多人唔可以,但我發現幾張枱都係2人坐4人位,仲有其實有2人梳化位,咁都唔俾我地坐。之後叫左杯凍美式咖啡,未飲過咁苦既咖啡,完全唔專業,苦味突出過咖啡香好多。同埋叫左杯鮮果茶,問左店員有咩水果,佢話有檸檬、橙、哈密瓜,點知黎到係檸檬、橙、罐頭荔枝,茶係冇既,係百香果汁底,叫左少甜但都甜到不得了。然後叫左件cake,問店員講既同黎既又兩樣野。Service係冇既,非常之差,冇下次!

罐頭荔枝,茶係冇既,係百香果汁底,叫左少甜但都甜到不得了。

然後叫左件cake,問店員講既同黎既又兩樣野。

Service係冇既,非常之差,冇下次!
2022-07-03
$70 (Tea)
🚩荃灣星期六我哋諗住去荃灣覓食見到呢間餐廳有個beef tasting for two嘅menu好似幾抵食 就try try佢~—————————————————————————🐂🥩細嚐澳洲牛肉風味二人套餐$590 🌚男友評價:首先先講個南瓜湯加咗片法包個包有一半都浸咗落個湯 搞到淋咗 同略嫌有啲燶 個人唔太鍾意🥲佢個湯好稀 但係飲到落底又有好多南瓜蓉 如果佢濃稠啲應該會好啲😅🍝蟲草花黑松露米型粉一上到枱睇到佢個樣其貌不揚 起好奇係咩味 係出乎意料地唔差🤣每一啖都好香松露味 而且非常creamy 但係又正因為咁非常易飽🤪但米型粉口感幾特別 有少少似risotto 但係又冇咁硬身 但有少少咬口 整體嚟講幾值得一試☺️🐮M6澳洲黑毛和牛西冷全部扒都叫咗三成熟 呢塊已經算係最正常 咬落去有少少烤焗同牛香味 但係肉質有啲硬🤔整體偏乾身 點左佢提供嘅醬汁就好左少少🤨🐮M5澳洲黑毛和牛牛柳呢塊就真係好失望 可能因為個set每塊扒都比較細塊 煎嘅時間有啲難拿捏🥲咬落去完全係七至九成熟 雖然食落去又唔係算鞋同un嘅🤨但係剪到咁樣 肉質已經變咗一絲絲 似煲完湯嗰d瘦肉 無乜食緊牛嘅感覺😩🐮黑安格斯牛肌腱
🚩荃灣

🐮M6澳洲黑毛和牛西冷
整體偏乾身 點左佢提供嘅醬汁就好左少少🤨

🐮M5澳洲黑毛和牛牛柳

🐮黑安格斯牛肌腱肉
呢個部位其實即係封門柳 喺三款之中顏色最為鮮艷 所以會有d期望🙈
但係食落去完全冇咗封門柳嘅特性 外皮比較乾柴 肉質未去到鬆軟 而肉味又唔太濃 老實講真係有啲失望🙊

因為標榜咗M5, M6和牛 又黑毛安格斯牛嘅關係 但係實質又比唔到應有嘅質素 三塊牛扒都比較乾 肉質又未去到軟嫩 仲overcooked
整體嚟講對啲牛有d失望 係得個蟲草花黑松露米型粉合乎水準啲🥹

🌝女友評價:

受到openrice推薦先黎試 已經有一段時間無係荃灣試新嘢 今次有少少中伏 唔知大家會唔會有荃灣美食推介俾我哋呢🤣

不過以佢價錢唔洗600又可以試晒三款牛加full set dinner都算係幾平嘅😗有興趣都可以挑戰下😂

下次都係唔好俾我揀餐廳啦🥹成日做試伏專員

—————————————————————————
🚩The BASE nature
南瓜湯
蟲草花黑松露米型粉
細嚐澳洲牛肉風味二人套餐
2022-06-15 315 views
Weekend冇野做諗地方去,荃新天地開咗咁耐我都未去過,出發前順便搵吓嗰度有咩餐廳好食,見到呢間曾經喺觀塘出現過嘅餐廳 (因為之前都有諗過去試),咁啱荃新天地有就梗係要試一試我地叫左兩個brunch set✳️韓式牛肉乳酪中東烘包配脆薯格+ cappuccino韓式牛肉好啱愛辣之人,混埋乳酪味道好夾,連埋中東烘包一齊食,可中和辣味,薯格炸得外脆裡面仲食到軟淋淋既口感,咖啡都好香,奶泡與咖啡比例調得啱啱好✳️燒三文魚野菌菠菜黑松露Egg Benedict + Americano 所有配料連埋一齊食口感好有層次,蛋都好流心餐廳所用咖啡豆都好香,係我鍾意既苦度下次再黎會想試下佢地既扒同Burger

我地叫左兩個brunch set

✳️韓式牛肉乳酪中東烘包配脆薯格+ cappuccino

所有配料連埋一齊食口感好有層次,蛋都好流心

餐廳所用咖啡豆都好香,係我鍾意既苦度
下次再黎會想試下佢地既扒同Burger
2022-01-23
$100 (Lunch)
2022-05-12 831 views
一家四口去完附近playhouse 玩到12點,唔使等位就入到座,四人枱一邊有梳化,環境都舒服,同隔離枱唔算好近,有疊加式bb櫈,算是baby friendly 啦!拎起餐牌,嘩,我同老公睇到眼都花埋,設計排版真係好差吓,好彩老公諗好曬食乜。叫左兩份牛角包🥐同一份牛扒,牛角包好香脆,脆到入口一咬粉碎,牛扒我地叫medium well, 外層有點鞋但可接受,杯caramel latte都好香好味😋 會再幫襯試下其他。希望轉menu時改下排版🤣

希望轉menu時改下排版🤣

2022-05-04 680 views
📌當日晚市堂食仍未開放,下午5點就去食early dinner,想不到假日都有lunch menu ,HKD100內主食配飲品,非常抵食❣️黑松露米形粉 野菌菠菜63度溫泉蛋 巴馬芝士❣️脆炸鱈魚柳配珍珠飯 糖心蛋❣️海鮮墨汁意大利飯 香煎日本刺身帶子❣️泡末奶茶(熱)🧋特別推介黑松露米形粉,米形粉煙靭有口感,黑松露香濃😋海鮮墨汁意大利飯加上紫菜碎變成烏漆漆的一碟~(笑)📍The BASE nature (荃灣)荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG70號舖
❣️黑松露米形粉 野菌菠菜63度溫泉蛋 巴馬芝士

❣️脆炸鱈魚柳配珍珠飯 糖心蛋

❣️海鮮墨汁意大利飯 香煎日本刺身帶子
❣️泡末奶茶(熱)🧋

特別推介黑松露米形粉,米形粉煙靭有口感,黑松露香濃😋

海鮮墨汁意大利飯加上紫菜碎變成烏漆漆的一碟~(笑)

📍The BASE nature (荃灣)

2022-04-06 809 views
講到西餐廳,香港地真係越來越多選擇啦,我今次就去咗呢一間好朋友介紹嘅西餐廳!一去到嘅時候就比呢一個海鮮墨汁意大利飯吸引住,本身自己都好鍾意食意大利飯,鍾意意大利飯嘅口感,呢一度都做得好好!墨汁嘅香味再加埋意大利粉嘅配合真係好夾,越食越上癮!

2022-03-18 698 views
🙈Lunch 想食得健康少少今日叫咗個"假豬肉" 🥴意粉 同 凍咖啡🍝“ OMNI PORK”新豬肉 意式鮮茄素肉醬 巴馬芝士 2CM寬意粉 063度溫泉蛋 (個名好長😂)蕃茄醬同隻溫泉蛋都好鮮甜🤤素豬肉味道都幾香🥰 唔特別講會以為係普通免治豬肉🥴個麵都香蛋味🤌🏻 同埋個闊度幾好🙈可以續條吸入口其實幾好味 但個人鍾意酸少少嘅蕃茄味😳.☕️冰美式咖啡味道都唔錯😊 係偏酸嘅咖啡天氣熱🌞飲落都幾爽都幾滿足🥰 會繼續幫襯🌟
🙈Lunch 想食得健康少少
今日叫咗個"假豬肉" 🥴意粉 同 凍咖啡

🍝
“ OMNI PORK”新豬肉 意式鮮茄
素肉醬 巴馬芝士 2CM寬意粉 063
度溫泉蛋 (個名好長😂)
“ OMNI PORK”新豬肉 意式鮮茄 素肉醬 巴馬芝士 2CM寬意粉 063 度溫泉蛋

蕃茄醬同隻溫泉蛋都好鮮甜🤤
Iced  Americano

都幾滿足🥰 會繼續幫襯🌟
Delivery
2022-03-07 639 views
很難得有一個星期日,有2個鐘時間出去鬆一鬆呢日黎到經常行既荃新天地商場既另一邊。The Base Nature 木系風格木傢俬,很多綠色植物有室內;有半open area設有高身Bar 枱,撐住太陽傘我就揀左坐open area好有渡假feel士多啤梨朱古力奶昔+$18朱古力既甜度唔會蓋過士多啤梨,飲落去仲有果肉,很有咬口。中東烘包 BRUNCH限定$85韓式牛肉 乳酪配薯格烘包微微暖,韓式牛肉少少辣配上乳酪估唔到幾夾但薯格賣晒轉左做蕃薯條感覺仲健康環境寧靜,聽住餐廳播既音樂邊用餐,感覺好舒適。餐牌
很難得有一個星期日,有2個鐘時間出去鬆一鬆
呢日黎到經常行既荃新天地商場既另一邊。

我就揀左坐open area好有渡假feel

士多啤梨朱古力奶昔+$18
朱古力既甜度唔會蓋過士多啤梨,
飲落去仲有果肉,很有咬口。

中東烘包 BRUNCH限定$85
韓式牛肉 乳酪配薯格

烘包微微暖,韓式牛肉少少辣配上乳酪估唔到幾夾
但薯格賣晒轉左做蕃薯條感覺仲健康

環境寧靜,聽住餐廳播既音樂邊用餐,感覺好舒適。

餐牌

2022-02-20 1563 views
荃灣食肆多如繁星,小雞至小時候也在荃灣不同地方去覓食🐥、閒逛,例如路德圍、沙咀道等,有大量便宜划算的餐廳🍴在荃灣的商場,也有不少性價比高的食肆,例如今次分享的這一間,其木系的環境設計,令人感覺置身於繁華鬧市中的森林🌲🌲環境🌴在有限的空間下,餐廳的設計比較簡單,傢俬、盛載食物的碗碟基本上是木系為主,加上天花板上的吊燈,簡約得來有種獨特的叢林風格🌳🌴🌱食物🍩餐廳的下午茶餐介乎$70-108,扒類、漢堡、意粉等都有;另外更有英式下午茶☕️,$218有交易🤑1. 脆炸厚切美國自然豬肉眼🍖(250g)($80)🔸 豬肉眼經油炸,口感外脆,肉質鬆軟,且肉味香,但可再更濃味;配合沙律醬和檸檬汁,令豬肉眼更開胃;白飯份量多,在飯上淋上少量燒汁及酸蘿蔔,酸酸的,很夠飽😋不過當日就沒有網上提及的烤雜菜🥬🥒🥕2. 烤紐西蘭西冷扒(250g)脆薯格、芝麻沙律、砵酒牛肉汁🥩($108)🔸 煎至五成熟:西冷外表微焦,裡面保持色澤鮮紅,烤得恰到好處;牛肉肉味香濃、油脂豐富,配上燒汁,非常好吃;另外,作為配菜的薯格也很香脆可口🍟3. 冷泡蘋果綠茶🧃(+$5)🔸 使用綠茶茶包,淡淡茶味中帶有濃厚的蘋果香🍎4. 冷泡奇異果

環境🌴

食物🍩

1. 脆炸厚切美國自然豬肉眼🍖(250g)($80)
脆炸厚切美國自然豬肉眼🍖(250g)

烤紐西蘭西冷扒(250g)脆薯格、芝麻沙律、砵酒牛肉汁

3. 冷泡蘋果綠茶🧃(+$5)
🔸 使用綠茶茶包,淡淡茶味中帶有濃厚的蘋果香🍎

4. 冷泡奇異果四季春🍹(+$5)
🔸 使用四季春茶包,帶有淡淡的奇異果香味🥝
冷泡蘋果綠茶、冷泡奇異果四季春

服務🧑🏻‍⚖️
員工服務不過不失🤵🏼‍♀️🤵🏼‍♂️🤵🏼

總結😆
位於荃灣荃新天地的餐廳,位置有少少隱蔽,如有需要可以先參考商場電子顯示屏的指示🖥

在疫情嚴重的情況下,不少食肆各出奇諜,力圖爭取有限的客源,今次介紹的餐廳也不例外。除了價錢合理外,食物的質素也令人感覺驚喜,性價比高,性得一試👍🏼

———————————————————————
餐廳評分(5分為最高)
美味:🐤🐤🐤🐤
環境:🐤🐤🐤🐤
服務:🐤🐤🐤
性價比:🐤🐤🐤🐤
回頭率:🐤🐤🐤🐤
店鋪可達度:🐤🐤🐤🐤
2022-02-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$99 (Tea)
脆炸厚切美國自然豬肉眼🍖(250g)
烤紐西蘭西冷扒(250g)脆薯格、芝麻沙律、砵酒牛肉汁
冷泡蘋果綠茶、冷泡奇異果四季春
2022-02-16 3231 views
凍特濃朱古力 + $20雖然特濃朱古力要加$15 再加多$5好似有啲貴 但係飲落就知佢值得的😚 精緻既賣相同清晰既分層令成杯朱古力飲落好濃郁 面頭既奶泡都夠哂滑🥰 絕對係必試之選😎Additional charge was needed for the Iced Rich Chocolate, quite expensive but it’s worthy🤎 Fancy presentation with the clear layers, with a hints of richness and smoothness from the chocolate🍫 and milk foam respectively🥛 Highly recommend for trying this when you come here🤩評分: 9.5/10🌟黑松露野菌菠菜米形粉63度溫泉蛋巴馬芝士 $72第一次試米形粉 但誠實咁講真係唔太鍾意佢既口感🥺 放又濕又淋既野落口都幾噁心 特別係佢好creamy😂 不過黑松露同菠菜、蘑菇、車厘茄、芝士、水煮蛋除咗鹹咗啲之外都幾match🙈 所以個人認為換做第二款麵
凍特濃朱古力 + $20
評分: 9.5/10🌟

黑松露野菌菠菜米形粉63度溫泉蛋巴馬芝士 $72
第一次試米形粉 但誠實咁講真係唔太鍾意佢既口感🥺 放又濕又淋既野落口都幾噁心 特別係佢好creamy😂 不過黑松露同菠菜、蘑菇、車厘茄、芝士、水煮蛋除咗鹹咗啲之外都幾match🙈 所以個人認為換做第二款麵食一定出色好多🤣
Never tried Pantalette before, um….honestly I didn’t like its texture😟 It’s quite awful to put sth soggy in your mouth😵‍💫 Black Truffle, however, went well with Spinach , Parmesan and 63°C Boiled Egg🥚 while it’s a bit salty, adopting another pasta except the pantalette might be a better choice for it😌
評分: 7/10🌟
————————————————————————————
The BASE nature (荃灣)
Iced  Rich  Chocolate
Iced  Toxh  Chocolate
Iced  Rich  Chocolate
Iced  Toxh  Chocolate
  • 特濃朱古力
2022-02-15 366 views
今日試左2個lunch set 發現都幾多選擇 飲品都好多有特色嘅野韓式BBQ醬牛肉飯配珍珠米($76)牛肉係正常既肥牛 配左啲椰菜 牛既份量都唔少 醬都濃味 仲食到有泡菜 溫泉蛋係流心既👍🏻配左自家製桂圓紅棗水 聲稱冇添加糖 果然飲落好健康 得好少好少甜味之後叫左250g西冷牛扒配炸雜菜($108)嗌左5成熟 但送到黎似7成熟 食落都算淋 烤雜菜出奇地好食👍🏻 咁既價錢食到250g西冷係好抵 飲品就叫左香橙檸檬冰茶 係凍檸茶加左少少橙香👍🏻Lunch唔使加一 埋單$184👍🏻 見到隔離枱啲burger set都好吸引 下次會再試
韓式BBQ醬牛肉飯配珍珠米($76)

之後叫左250g西冷牛扒配炸雜菜($108)