上兩個星期五,同個朋友去到呢間餐廳,見氣氛唔差,然後就入去食。我地拎起個DRINKS LIST,睇下有咩野飲,見到有泰國同德國啤酒,然後就叫個男侍應介紹下。個男侍應都唔錯,為我地講解唔同啤酒既特色。仲問我地飲得多唔多,多就可以叫個任飲PLAN,會抵D。我地話我地飲得唔多,唔駛啦。果刻都覺得間野幾窩心。去到呢一刻都無咩問題。跟手我地就開始ORDER野食。有個女侍應(疑似老闆娘)跟我地D ORDER。呢個女侍應真係不得了! 全程黑口黑面,態度又勁差。我地都算ORDER左幾多野食,而我地就坐緊一張細檯,咁我地ORDER D食物呢,佢就差唔多全部一齊上(呢個係廚房問題,唔關女侍應事)。但個女侍應就將已經上檯既野,問都無問過我地就幫我地合合拼拼,有汁既同無汁既又拼埋一碟,務求要騰出空間比佢放野。大佬呀,d汁撈埋落d鹽燒既野上面,點先?至於食物質量,真心講真係麻麻。海蝦燒到過火,蝦肉”梅”。肉類,全部都燒過火,同食牛肉,豬肉乾差不多。燒白鱔,個皮一D都唔脆,可能魚身厚,入面仲生生地。最好既一樣係燒蠔,鮮味! 可惜SIZE細。我地食到差唔多,打算叫第二輪DRINKS,叫個女侍應比個DRINKS LI
我地食到差唔多,打算叫第二輪DRINKS,叫個女侍應比個DRINKS LIST 黎睇,佢完全IGNORE我地,然後佢指左個男侍應過黎。
自問堅唔係麻煩客,成餐飯都只係一開始叫個男侍應介紹下啤酒,ORDER 野食,叫第二輪啤酒,最後叫佢地埋單,中間真係無叫過佢地SERVE我地任何野,就算野食唔好食(或者我地認為唔熟),我地都無出過一句聲。
最後,令我要打呢篇食評既最主要原因係: 當我地叫埋單,個女侍應黑口黑面過黎比張單我地。我簽卡,佢跟手響我面前拎住我張信用卡行去隔離舖(疑似姐妹店)度碌,又唔解釋下比我聽係咩原因,呢個係咩玩法?我真心唔知隔離係做咩生意,我淨係知我張信用卡,簽食肆我有5倍積分,如果隔離唔係食肆,我係會有損失,再者,你係唔係都要同我解釋下點解要咁做呢? 呢個舉動都未算堅,個女侍應拎翻本帳簿比我果時(唔應該講拎翻,應該講放響我地張檯上面),然後同我講 ”你自己分開張信用卡單,拎翻張底單,留抵張面單就可以走”。 咩料? 我地2個人食左9百幾蚊。講真,唔係話真係一個好大既數目,但未至於要受呢D服務態度呀麻?
呢間野,個疑似老闆娘既女侍應,真係趕客。我會完全BLACK LIST 呢間野!

2016-11-27 1670 views
之前上網發掘窿窿罅罅搵好野食,曾經鑽進北角一條小巷,發現呢度未必有咁多人知既小巷,原來有啲餐廳,其中一間就係黎緊要介紹既The Beans,佢其實係一間bar,除左飲酒之外,可以選擇係呢度食串燒。用串燒送酒都不錯雖然係星期六既夜晚,可能因為地理位置偏少少,好少人黎到呢間餐廳。搭地鐵的話B4出口出係最近既,旁邊書局街行到尾,靠右手邊鑽入小巷,上兩級樓梯就見到呢間The beans!環境都有啲暗,坐低左就專攻佢地既串燒有四隻唔同色既分類,主要係燒肉類、海鮮、佐酒小食、主食,同埋蔬菜。環境比較暗,影得唔太清楚燒豬大腸($36)從來未試過食燒豬大腸,第一啖咬落去幾特別,外皮好脆,裏面既肥係口融化,加上芝麻既香味,好特別,但尾段有少少漏。由左至右:羊架($38)牛脷($38)羊肉($16)冬菇($12)基本上全都係用鹽燒,個人比較喜歡鹽燒感覺,因為較香同食到肉味。羊架肉腍,都燒得幾香!牛舌有驚喜,好爽口!羊肉串有少少騷,咁先至似食羊嘛冬菇非常香,肉汁豐富,抵食燒茄子 ($38)每次食串燒都會叫,佢唔同出面既燒茄子,唔會落太多既蒜,亦不失惹味。秋刀魚($32)秋刀魚同一般食開既味道分別不大。扇貝(

環境都有啲暗,坐低左就專攻佢地既串燒

環境比較暗,影得唔太清楚

燒豬大腸($36)
大腸

由左至右:
羊架($38)
牛脷($38)
羊肉($16)
冬菇($12)
羊肉串、羊架、牛舌、冬菇
羊架肉腍,都燒得幾香!
牛舌有驚喜,好爽口!
羊肉串有少少騷,咁先至似食羊嘛

冬菇非常香,肉汁豐富,抵食

燒茄子 ($38)
茄子

秋刀魚($32)
秋刀
秋刀魚同一般食開既味道分別不大。

扇貝($38)
扇貝
扇貝都算大隻,就只有一隻,略嫌貴少少。

埋單加一$273
總括黎講味道係唔錯既,比較適合兩三個人吹下水,當宵夜食啲小食飲下酒係ok既
2016-11-26
大腸
羊肉串、羊架、牛舌、冬菇
秋刀
扇貝
2016-09-07 1544 views
上星期 朋友生日 見北角近近地 見食評唔錯 就去左 the beans 點知咁就中左招 先講硬件位澤唔在講 個侍應姐姐唔知係咪做得太累 問佢有咩推界 佢面色唔係咁好(黑口黑面果隻)作為一間西餐竟然連一杯凍奶茶都冇得叫果下好野再到軟件 食物方面叫左個意大利飯都ok既個意粉就好過ok便利店小小既到個戲肉黎啦 老闆推薦羊架 我咁大個仔都未食過咁蘇既羊 我自問都食到蘇味同鍾意食羊但佢真係蘇到苦同入唔到口 咁既質素羊架收200佢唔笑果下好野之後叫左個馳名甜品心太軟嘩 原來出名在真係個心唔滴出黎😧成餐飯冇人過黎汁抬 叫都唔汁果隻呢餐飯750😡 真心冇下次
作為一間西餐竟然連一杯凍奶茶都冇得叫果下好野

成餐飯冇人過黎汁抬 叫都唔汁果隻
呢餐飯750😡 真心冇下次

2016-09-01
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
2016-08-24 1184 views
剛搬入嚟北角,到附近搵食,搵到巷仔食西餐。肉食者的我倆叫了一份羊架,夠哂羊味。另外叫咗份牛扒,啖啖肉,仲在脆卟卟熱辣辣薯角員工都好熱情,好似已經係熟客咁,地方細細但舒服。仲有户外位食煙人士方便哂,老闆知新搬嚟仲請我地飲咗兩杯shot hahaha
剛搬入嚟北角,到附近搵食,搵到巷仔食西餐。

肉食者的我倆叫了一份羊架,夠哂羊味。
另外叫咗份牛扒,啖啖肉,仲在脆卟卟熱辣辣薯角
員工都好熱情,好似已經係熟客咁,地方細細但舒服。

2016-08-23 842 views
上次食個平牛扒,質素未上枱已經心知麻麻,但人地店家都係想迎合唔同客人嘅需要啫,你鐘意食又比到多啲咪食個貴,反之亦然今次先要咗個白酒活蜆,最後一份啱啱好要埋賣哂 ,蜆甜飽滿,如果有麵包一定會索哂啲汁嚟食之後點反個質素高的牛扒,但價錢唔會話真係好過份,但食落口就明白個分別,只係多百幾蚊但分別係幾倍跳。跟住咗個西班牙火腿意大利飯,分量望落好似細,但因為意大利飯膩口,所以其實分量啱啱好本身預咗個肚食梳乎里,不過原來要預訂,無得食

白酒香蒜活蜆
美國頂級安格斯肉眼扒

本身預咗個肚食梳乎里,不過原來要預訂,無得食
Other Info. : 有個任飲推廣好底, 8點前118,8點後168,飲兩個鐘
2016-08-20
白酒香蒜活蜆
美國頂級安格斯肉眼扒
2016-08-12 349 views
琴日和同事經過呢間餐廰,外面看似ok ,所以入去試下,唔入由自何,叫野把幾火,叫咩食無咩食,甘都算,問佢最出名係咩,佢話牛扒和心太軟。好耐未食過牛排擦子膠和心太硬,問個好似女性老板點算,佢話D牛有咬口,語氣甘差,,算帳。我都未食過D心太軟D朱古力係硬,那老板娘話佢地出名係唔流出来。吹到上天花板。如果想減肥,最好去呢間,一定瘦😡😡😡
如果想減肥,最好去呢間,一定瘦😡😡😡

2016-08-10 128 views
上星期同朋友去飲嘢嚟咗呢間野初初去到睇落都OK嘅。我哋叫完野飲有啲肚餓咁就叫左啲小食。叫咗龍蝦,鵝肝多士,德國鹹豬手。啲嘢飲都總算還可以,哇食到啲龍蝦就有啲驚啲肉有啲唔新鮮,鵝肝真係麻麻哋⋯⋯隻鹹豬手仲勁鹹到呢⋯⋯真係下次都真係唔使再嚟🙄🙄
2016-08-06 196 views
難得兩個人晚餐,見到差不多滿座以為ok,奈何中伏。本人極度懶惰,但都要講有幾難食,各位自己考慮。雖然繁忙時間,但都不至於水都無杯掛?!落單之後侍應哥哥話冇火箭菜,改牛油生菜得唔得,好啦改。飲品要榛子朱古力,又話冇榛子,改焦糖。都無問題。$78 一個「火箭菜番茄沙律」,是但將個番茄切開四份,加幾塊生菜幾滴黑醋。真心差。去taste買一份好好多。最最最難食,$138紐西蘭肉眼牛扒,雖然牛扒來講係平價,但起碼都應該好過花園餐廳d豉油牛扒dd掛?我哋兩個完全未食過咁嘅牛扒,質地似塑膠,完全冇肉汁,出面乾入面似橡膠,廚師非常豪爽,落勁多鹽試圖掩蓋牛扒唔新鮮呢個事實。Oh my god. 埋單嘅時候,侍應哥哥問我覺得食物點,我講左句「塊扒難食到嘔」。sorry,係真心說話。$78 乾炒蒜香蜆肉天使麵,真心寧願去茶餐廳食。有蜆有洋蔥,重有好多油添. Thank you so much.至於環境方面,地方淺窄,嘈係必然嘅,拍拖唔適合,同朋友隊酒冇問題。All in all, 一次都嫌多。bye bye!
」。sorry,係真心說話。
All in all, 一次都嫌多。bye bye!
勁鹹橡膠肉眼扒
2016-08-05
$181.5 (Dinner)
  • 有就好喇
2016-07-12 459 views
女朋友生日不容忽視,問過好幾個朋友,有個剛剛媽咪生日嚟過哩度食飯,話可以預訂餐牌無嘅嘢,細細間,靚靜地,幾特別,價錢仲好正,所以我就來了佢餐牌嘢食都多都吸引,仲見到有得加38轉餐,有沙律,有湯,有包,有飲品,不過我地今日有更重要的。。。女朋友鐘意食龍蝦,食腸呀,煙肉,餐肉,火腿😅,佢鐘意無計,我就照訂先食鵝肝多士,女朋友食哂,我無得食😓戲肉嚟啦,蒜爆龍蝦,海膽,腸腸腸,黑豚餐肉😂。海膽,膽味濃,小甜,配紫菜,其實幾時開始點解食海膽要配紫菜?白色腸好食過蛇餅,不過原來餐牌嗰款係大條啲,又唔同的,姐姐話嗰款會好食啲,不過怕太多食唔哂。黑豚餐肉,女朋友試咗一啖之後就唔比我食,應該係鐘意食嘅意思。龍蝦啖啖肉,又多汁,又入味,仲有膏!!!仲有個意粉已經忘記影。又唔會趕你走,又有户外位,又底食,北角哩兩條街應該有得搞,似係大坑feel

先食鵝肝多士,女朋友食哂,我無得食😓
鵝肝多士
戲肉嚟啦,蒜爆龍蝦,海膽,腸腸腸,黑豚餐肉😂。

龍蝦啖啖肉,又多汁,又入味,仲有膏!!!
預訂拼盤
2016-07-12
鵝肝多士
預訂拼盤
2016-07-12 306 views
男朋友嚟同我食lunch, 我帶佢嚟上次同媽咪食生日飯嘅the beans 試下佢嘅午餐我地本來想叫個沙律餐同鯖魚飯share食,落單姐姐話魚無哂,佢見我面有藍色,就入去廚房跟住出返嚟問燒鱔啱唔啱食,話真係咁啱有,同埋沙律加唔加牛油果。我對眼立即發光,梗係好啦!兩樣都係我最愛,the beans真係好照顧不同客人!食物到,沙律菜冰脆,牛油果香濃,太好有牛油果食!配埋酸酸的柚子汁,夏天來了!鱔飯比較有驚喜,淨係食過蒸的,估唔到燒的會咁香口,魚油變得更豐富,只係小小鹽,不需要多。雖然唔知有無麻煩到店家,但真係好好食😁

是日推介牛油果沙律
鯖魚飯變燒鱔飯
雖然唔知有無麻煩到店家,但真係好好食😁
Lunch
是日推介牛油果沙律
鯖魚飯變燒鱔飯
2016-07-10 223 views
上次同媽咪食完之後,放工行開北角,記得the beans 有羊肉同雞肉漢堡,真係啱哂我唔食牛肉的人! 好難揀之下,揀咗比較少有的羊肉漢堡。芝士溶响羊漢堡扒上面,唔需要太多芝士,啱啱好。加埋自家醬汁,就開始一啖接一啖停唔到咁食!已經算食得,漢堡有single 同 double 揀,我拍兩層肉真係搞唔掂,最後係對住一層都咁大嘅burger我投降,飽哂返屋企。

羊肉漢堡
2016-06-10
羊肉漢堡
  • 人氣自家制羊肉漢堡
2016-07-08 143 views
媽咪生日,去到北角搵食,遇到the beans.其實一早就打咗嚟預約,生日梗係食豪啲,訂咗menu無嘅新鮮海鮮!Menu無嘅嘢都會有求必應,做到盡做!先有超強海鮮盒,生蠔本身menu都係168半打,298一打,但要留肚食其他,所以無訂太多。生蠔新鮮爽甜,海膽味濃,翡翠螺肉彈又甜又大,凍燒蟹腳多肉多汁!媽咪鐘意食鵝肝,但唔鐘意成塊就咁食,店家就話幫我地整做炒飯,正!最後顧完媽咪個肚,都要顧下自己。因為我戒咗食牛肉,但好懷念肉醬意粉。一問之下,原來事頭婆都係,哩個本來得事頭婆先有得食嘅肉醬意粉得以發揚光大!太感動了,好食到不得了!今個生日飯又底食又好食!下次再嚟都可以早啲order定menu無的菜式!
媽咪生日,去到北角搵食,遇到the beans.

海鮮盒
鵝肝炒飯
事頭婆肉醬意粉
2016-05-31
海鮮盒
鵝肝炒飯
事頭婆肉醬意粉
  • 生蠔
夜晚見到呢間鋪細細底的的式式...環境都幾舒服!試下係咩料?!一坐底就送上溫水先食咩好呢?嗯...我同親一致認為試下個豬手同豬仔骨!豬手脆卜卜既皮加上軟林林既肉。好幸福呀! 係咁夾係咁夾!豬仔骨香脆入味!肉又唔會好難切我最鐘意個個就係risotto...Truffle risotto呢個risotto都幾多菇,好足料!我會想再encore 多次其間姐姐係咁倒水..態度好好!我地最後想傾耐d叫左兩杯cocktail再正係傾到零晨1點,同親係咁談請佢都未趕我走。咁既價錢!北角唔多,仲要唔趕你走What a great chill place
夜晚見到呢間鋪細細底的的式式...
環境都幾舒服!試下係咩料?!
一坐底就送上溫水先
食咩好呢?
嗯...我同親一致認為試下個豬手同豬仔骨!
豬手

脆卜卜既皮加上軟林林既肉。
好幸福呀! 係咁夾係咁夾!
豬仔骨

香脆入味!肉又唔會好難切
我最鐘意個個就係risotto...
Truffle risotto
呢個risotto都幾多菇,好足料!
我會想再encore 多次

其間姐姐係咁倒水..態度好好!
我地最後想傾耐d叫左兩杯cocktail
再正係傾到零晨1點,同親係咁談請佢都未趕我走。

咁既價錢!北角唔多,仲要唔趕你走
What a great chill place
2016-05-05
  • Truffle risotto
  • 豬手
2015-10-09 918 views
今日去樓下嘅餐廳食嘢左上為所謂嘅caesar salad 可惜佢唔係caesar醬,只係一隻生雞蛋加啲日本嘅沙律醬。說好的caesar salad呢? 是日餐湯, 菠菜忌廉湯加蒜蓉包,幾好味,好creamy,唔錯唔錯。主菜為德國脆皮咸豬手(不是本人的),叫嗰個豬手皮好脆,但係舊嘢好咸。本人食咗一舊仔,覺得好腥,然後又咸。其實我欣賞的,就只是個伴碟啲薯角。 主菜--芝士肉醬意粉。個醬酸酸地,overall嚟講同其他平啲嘅餐廳冇乜分別總括而言,其次呢間唔值呢個價
今日去樓下嘅餐廳食嘢

總括而言,其次呢間唔值呢個價
2015-08-28 899 views
我們可是為了招牌德國豬手而過來的這間小店一點都不起眼,我們走過了都不知道呢!餐廳環境感覺舒服自在更特設的露天雅座外面更看到有水煙價格一點都不貴種類也相當多套餐已經包括麵包,餐湯跟飲品磨菇忌廉湯配蒜蓉包忌廉湯菇味比較淡,比較普通慢烤脆皮咸豬手$158配料更有薯角跟台灣腸肉質十分嫩滑多汁,鹹味剛好皮來得非常酥脆更可以用生菜包著來吃大大減低油膩感香草烤春雞 $88擺盤相當用心看起來的確很誘人烤至外皮微焦肉質嫩滑無比醬汁用上黑椒汁調成蠻滋味的香草雪糕碎朱古力焗梳乎厘 $68份量很多,足夠兩個人食梳乎厘上面更有雪糕球,一冷一熱衝突感蠻強的吃起來有濃濃的蛋白香,重點是甜度不高蠻有水準的!這邊食物跟環境都很不錯有機會一定會再來,支持小店!
我們可是為了招牌德國豬手而過來的

這間小店一點都不起眼,我們走過了都不知道呢!
餐廳環境感覺舒服自在

更特設的露天雅座外面更看到有水煙
價格一點都不貴

種類也相當多

套餐已經包括麵包,餐湯跟飲品
磨菇忌廉湯配蒜蓉包

忌廉湯菇味比較淡,比較普通
慢烤脆皮咸豬手$158

配料更有薯角跟台灣腸
肉質十分嫩滑多汁,鹹味剛好

皮來得非常酥脆

肉質嫩滑無比

醬汁用上黑椒汁調成

蠻滋味的
香草雪糕碎朱古力焗梳乎厘 $68

份量很多,足夠兩個人食

梳乎厘上面更有雪糕球,一冷一熱衝突感蠻強的

吃起來有濃濃的蛋白香,重點是甜度不高

蠻有水準的!
這邊食物跟環境都很不錯

有機會一定會再來,支持小店!

2015-08-22
  • 香草雪糕碎朱古力焗梳乎厘