2022-06-13 816 views
呢一間喺火炭嘅麵包店都幾高人氣!每一款貝果/三文治都夾住滿滿嘅餡料🤩meatball嗰款好特別 入面係夾住豬肉牛肉丸 最正係竟然有埋芝士通心粉😍成個三文治口感好豐富 仲好惹味!
2022-05-26 808 views
【自由配搭爆餡BAGEL🥯 】火炭工廠區不嬲都係搵吓就會發現好多隱世嘢食🌟之前無意發現到呢一間小清新嘅隱世BAGEL CAFE🥯佢有好多款BAGEL揀,啱曬BAGEL控😛.🍴𝙰𝚅𝙾 𝙲𝙷𝙸𝙲𝙺𝙴𝙽 朋友表示係高級版SUBWAY😂係好食嘅BAGEL🥯BAGEL夠煙靭,BAGEL味可以自由配搭🤩今次揀咗NY BAGEL味,少少辣🥰而AVO CHICKEN入面都勁多材料,有牛油果🥑有機雞胸、車打芝士、蕃茄乾、青瓜、生菜等等🥬食落好濃蕃茄味🍅而SAUCE係蜜糖芥末味🍯食落甜甜哋,推介‼️鍾意牛油果嘅人仔不妨叫呢個🥑.🍴 𝚃𝙷𝙴 𝚂𝚃𝙰𝙲𝙺 呢款BAGEL揀咗芝士味,真係食到芝士味🧀食落煙韌啲,呢款THE STACK 係有煙燻牛肉、火腿、芝士、蕃茄、蘑菇等等🍄SAUCE係蛋黃千島醬🤩材料食落好清新好FRESH🌱相比下冇乜特別😢所以係同我想像中差唔多味😂.🍴沙律菜入面有生菜🥗蕃茄仔🍅粟米🌽,食落材料好FRESH😝佢仲有麻醬係入面🙈.🍴 𝙶𝚁𝙴𝙴𝙽 𝚃𝙴𝙰 𝙻𝙰𝚃𝚃𝙴 一飲好有綠茶味🍵好似有綠茶朱古力係入面😚個人認為有少少甜🙈.🍴𝚁𝙾𝚂𝙴 𝙴𝙰𝚁𝙻 𝙶𝚁𝙴𝚈一望已經好靚🌹飲到幾濃ROSE味同奶味🥛但係
🍴𝙰𝚅𝙾 𝙲𝙷𝙸𝙲𝙺𝙴𝙽
Avo  chicken

🍴 𝚃𝙷𝙴 𝚂𝚃𝙰𝙲𝙺
The  stack

🍴沙律菜
🍴 𝙶𝚁𝙴𝙴𝙽 𝚃𝙴𝙰 𝙻𝙰𝚃𝚃𝙴

一飲好有綠茶味🍵好似有綠茶朱古力係入面😚個人認為有少少甜🙈
🍴𝚁𝙾𝚂𝙴 𝙴𝙰𝚁𝙻 𝙶𝚁𝙴𝚈

一望已經好靚🌹飲到幾濃ROSE味同奶味🥛但係咪我見識少EARL GREY點解白色😂但係我真係飲唔到EARL GREY味😅懷疑佢俾錯我😂雖然唔知自己飲緊咩但呢杯嘢幾好,唔太甜,熱飲應該好飲啲☕️
🔖有得自選BAGEL🥯味,有接近10款揀咁多👍🏻
🔖可以加錢做COMBO🈹有埋沙律同飲品🥗
💡店舖座位唔多,如果星期六日嚟可能就會多人少少🗓
💡BAGEL餡真係勁多,完全係爆餡,打卡應該勁有辨識度📸
😷大家記著等疫情好返啲先去試💪🏻
💎推介指數: 💎💎💎💎(有好多款BAGEL🥯、口味)
💡性價比:✨✨✨
🍴ENCORE指數: ⭐️⭐️⭐️
2022-04-26 873 views
小弟未食過Bagel但想試好耐去開火炭發覺冇乜野食但有依間主打Bagel嘅Cafe!😋//舖頭本身有十一款Bagel可以揀有分soft同chewy嘅Bagel (Chewy+$10)我就叫左個Chewy嘅藍莓味Bagel試下 🫐個餡就要左圖五嘅The Stack🤪//自取果下真係覺得超豐富 估唔到仲送個沙律咬落個Bagel夠脆 有咬口 😻有少少藍莓味甜味 同啲餡嘅鹹味都唔會話有衝突啲餡呢 就生菜蕃加青瓜都好新鮮好爽脆 💦本身唔太鍾意食pickles 因為太酸但佢淨係落少少幾片去增加唔同層次嘅味道 係又幾接受到 👍🏻火腿塞好塞滿 再加煙燻牛肉同芝士嘅鹹香真係幾好食 而且會食得飽🫶🏻話說如此 蘑菇嘅存在感就相對地唔突出 OK嘅 👌🏻//分數: 8.5/10✨冇食過其他Bagel 唔識比較但我相信佢算係非常豐富 😚價錢$82(+$10 for chewy bagel)$92一個包 確實係貴左啲Anyway食完幾有滿足感所以都有機會再黎過!Honey Earl Grey正常表現 $30都係貴左啲冇乜蜜糖香 但Earl Grey味柔和左 🧐伏味: 0/10💩冇乜問題 純粹實地黎過就發現火炭原來比
小弟未食過Bagel但想試好耐
話說如此 蘑菇嘅存在感就相對地唔突出 OK嘅 👌🏻
分數: 8.5/10✨
冇食過其他Bagel 唔識比較
但我相信佢算係非常豐富 😚
價錢$82(+$10 for chewy bagel)
$92一個包 確實係貴左啲
Anyway食完幾有滿足感
所以都有機會再黎過!
Honey Earl Grey正常表現 $30都係貴左啲
冇乜蜜糖香 但Earl Grey味柔和左 🧐
伏味: 0/10💩
冇乜問題 純粹實地黎過就發現火炭
原來比我想像中 個地理位置仲要更加kam 😂
Umm... 同埋凳有凳背會開心啲
留意番大部分都係高凳啦
& 行出行入取餐會有微微不便 👾 acceptable geh
📌 The Brew Corner
火炭坳背灣街2-12號威力工業中心地下A6號舖
#新界 #火炭 #火炭美食
#Cafe #Bagel #貝果
#HKFoodie #Foodie_Server_火炭 #TheBrewCorner
#HKIG #HKFood #HKFoodBlogger #HKInfluencer
#Foodporn #Foodstagram #Instafood
#Openrice #食評
2022-04-20
$122 (Lunch)
  • The Stack
2022-04-02 686 views
難得去一次火炭傾嘢想搵啲嘢食就去試呢間專食bagel嘅 \ @thebrewcorner.fotan /✧ Avo chicken w/ Everything bagel $72今次揀咗牛油果雞嘅餡料材料好豐富有牛油果, 雞肉, 自家製義大利番茄醬, 車打芝士,日曬番茄乾, 青瓜, 番茄, 生菜, 蜜糖芥末醬包沙律 揀埋嘢飲可以減$10Bagel包體揀咗有咬口啲嘅Everything就咁睇價錢會覺得有啲貴但食落又覺得ok去食嗰日唔太餓兩個人share都可以接受最有特色係可以揀唔同種類嘅bagel今次食嘅Avo chicken味道都唔錯唔會因為好多餡料而食唔到牛油果咁但因為有汁又有菜食到中後段就會滴汁出嚟少少食得狼狽如果要同曖昧對象嚟食就要注意⚠️🤣有見到Openrice上面都有唔少comment話佢哋啲店員冇禮貌個人覺得係cool啲嘅但又未去到會好差🤔舖頭嘅地理位置上係偏僻咗少少咁啱去開附近想搵啲唔係正餐嘅嘢食下(附近多數都係茶餐廳)可以一試!
難得去一次火炭傾嘢想搵啲嘢食

今次揀咗牛油果雞嘅餡料
日曬番茄乾, 青瓜, 番茄, 生菜, 蜜糖芥末醬

包沙律 揀埋嘢飲可以減$10

個人覺得係cool啲嘅
但又未去到會好差🤔
舖頭嘅地理位置上係偏僻咗少少
咁啱去開附近想搵啲唔係正餐嘅嘢食下
(附近多數都係茶餐廳)
可以一試!
2022-03-27 449 views
⭐️⭐️⭐️📍The Brew Corner (Fo Tan)🍴呢間小cafe位置唔係好顯眼同細細間,但人流都唔少,cafe 係 pet-friendly🐶🐱所以都有幾枱客人會帶埋狗仔一齊嚟,Cafe 主打bagel sandwich,見到menu 有十款bagel🤩,仲可以揀soft or chewy,唔鐘意食bagel嘅可以揀panini/ ciabata/ sourdough,麵包選擇咁多,睇到為食妹花多眼亂呀😍~ Brunchie with beetroot chewy bagel ($68) (scrambled eggs, avocado, cheddar, sun-dried tomatoes)🍴克服完選擇困難症,終於揀咗比較少見到嘅紅菜頭chewy bagel,包身係天然粉紅色好靚🥰,聞落都有紅菜頭香味,不過為食妹咬落覺得包體鬆散咗少少,回彈力唔夠,唔夠煙韌,有啲可惜😢饀料有炒蛋、牛油果、sun-dried tomato、芝士、新鮮生菜、青瓜同蕃茄,沙律菜好新鮮爽口,炒蛋唔會太老,加上牛油果嘅配搭係一定唔會唔好食嘅組合😋,日曬蕃茄份量唔多所以存在感唔大無咗juicy嘅效果👉🏻
⭐️⭐️⭐️
📍The Brew Corner (Fo Tan)

饀料有炒蛋、牛油果、sun-dried tomato、芝士、新鮮生菜、青瓜同蕃茄,沙律菜好新鮮爽口,炒蛋唔會太老,加上牛油果嘅配搭係一定唔會唔好食嘅組合😋,日曬蕃茄份量唔多所以存在感唔大無咗juicy嘅效果👉🏻👈🏻

小店嘅貼心位係會將每份三文治用紙包好,希望即使三文治有醬汁都唔使整到成手都係,雖然為食妹最後都係食到好狼狽🙈但係呢個貼心位都係值得一讚嘅👍🏻

~ London fog ($36)

🍴其實係伯爵茶鮮奶加少少雲尼拿糖漿再加一層奶泡,伯爵茶茶味好香好濃,口感好順滑,唔會太甜,暖笠笠冬天飲一流🥰🥰
—————————
⭐️⭐️⭐️
💲💲

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Breakfast)
  • The  brunchie
如果唔係朋友揸車入嚟,真係唔會入嚟火炭。如朋友所言,假日可以自己揸車去呢啲偏遠地方嘅Cafe,唔使排隊唔使同人爭都幾爽。可惜我唔想危害大家安全,所以我係唔會學車嘅🚗🥑Avo chicken bagel $72除咗牛油果同雞肉,呢個bagel仲有蕃茄、生菜、車打芝士等等,配上honey mustard ,口感同味道好都好豐富,食落唔會濕漉漉太多醬/乾爭爭硬梆梆。不過由於佢太大份,所以食嘅時候好論盡,食到我跌咗啲料落地😅☕️Earl grey coffee $38咖啡好大杯,拉花簡單得來都幾靚,帶淡淡嘅伯爵香味,唔錯👍🏻配埋咁大份嘅貝果,真係好飽🤰🏻

🥑Avo chicken bagel $72

☕️Earl grey coffee $38
2021-12-27
$120 (Lunch)
2022-02-26 469 views
結論: 味道中規中矩,但份量太少Organic chicken breast+blueberry bagel:Lunchtime 去食,雞唔算滑但都唔鞋口嘅,值得一讚,個bagel 都煙韌,加埋藍莓甜甜地,算唔錯嘅。另外有啲牛油果同芝士,整體都幾夾,不過個份量實在太少啦,平時都唔算大食,但當日食完唔夠3個鐘就開始肚餓,要再去食個tea。所以就覺得呢度嘅bagels最多當下午茶咁食,但如果呢個價錢黎講就有啲唔抵啦。
結論: 味道中規中矩,但份量太少

2022-02-17
2022-01-19 598 views
#fatdielacafe火炭專食bagel🥯 飲啡☕️📍The Brew Corner 火炭坳背灣街2-12號威力工業中心地下A6號舖呢間位於工業區附近嘅Cafe 但係嚟地鐵站都唔遠 都幾易搵到店舖唔大 大部份都係高枱高凳🤭但好適合平日過嚟chill吓 而且仲係Pets Friendly🥰LOX🐟🧀🥯 $72 (+$10轉 everything NY Bagel) 其實我都唔係好知咩係NY Bagel😂但係總之就係寫住chewy d 所以就揀咗啦~都真嘅 上面仲有啲seeds增加口感👍🏻但個人略嫌cream cheese 份量有d少 而且仲要配咗好多蔬菜🥬令個包整體有啲淡煙三文魚都新鮮🥰Ham & Cheese 🐷🧀 $68(with cheese & onion bagel)而呢一款Bagel就相對冇咁有咬口 個人就偏好NY多d😬不過呢一款相對比較重口味🤤好厚嘅火腿再夾住芝士 呢個配搭實冇死😍而且仲有加蜜糖芥末 個人prefer呢一款餡料Ice Flat White🧊☕️個人唔係咖啡Expert🤭但係呢杯啡入口唔苦澀 有咖啡香🥰加埋奶入口好順整體來講呢一間Cafe啲嘢食都唔錯 如果想靜
#fatdielacafe
火炭專食bagel🥯 飲啡☕️
📍The Brew Corner
火炭坳背灣街2-12號威力工業中心地下A6號舖
店舖唔大 大部份都係高枱高凳🤭

煙三文魚都新鮮🥰
Ham & Cheese 🐷🧀 $68
(with cheese & onion bagel)
而呢一款Bagel就相對冇咁有咬口 個人就偏好NY多d😬
不過呢一款相對比較重口味🤤

Ice Flat White🧊☕️

整體來講呢一間Cafe啲嘢食都唔錯 如果想靜吓坐吓 佢係一個唔錯嘅選擇💖
  • Ham  and  cheese
  • Flat  white
呢間喺火炭工業區嘅coffee shop我bookmark咗好耐 係平日放假終於去咗試! 有八款口味可以選擇,配自選bagel🥯bagel都有8-9 款,分軟身同煙韌😛❃ Organic chicken breast有牛油果,手斯雞胸同埋芝士,雞胸個汁係有少少甜辣,呢個我揀咗一個煙韌啲嘅罌粟籽bagel😖但真係太硬了,個底好難咬,搞到要同個包分開食咁😫❃ Ham & cheese 火腿芝士係永遠都不敗嘅😆火腿份量好多,啲配料好夾,我鐘意呢個多啲😍同埋呢個我揀咗個芝士味嘅soft bagel~成個包食落去順口好多😌推介呢個配搭!另外杯iced mocha我就飲咗一啖,都唔錯,面頭仲鋪咗層可可粉🥤cafe偏細,而且座位唔多,都係高枱☺️

❃ Organic chicken breast

❃ Ham & cheese

• Ham  and  Cheese
2021-11-16 623 views
間舖係個工業大廈後面,所以難搵,諗住打電話過去問吓。等咗一陣先有人聽(唔係問題),但係聽到我話搵唔到間嘢之後就即刻Cut線。原本同Frd諗住嚟呢度食,即刻Turn Down咗。
2021-11-16
Type of Meal
Lunch
第一次黎,試左兩款口味既Bagel😋同Long Black Coffee☕️#LOX Flavour : 忌廉芝士, 煙三文魚🐟蕃茄生菜青瓜同Radish 🥬+ #Beetroot Bagel : 口感好Chewy👍但美中不足嘅係紅菜頭味出吾倒> 整個配答好清新Refresh!😃🥒# The Stack Flavour: Ham & Cheese & Mushroom, 蕃茄生菜青瓜+ #Cheese & Onion Bagel : 口感比較脆口,烘多士嘅感覺,適合鐘意食香口野既朋友仔😋但洋蔥🧅味可更濃😜> 整個配搭有啲似漢堡包嘅感覺🍔都算惹味🔥# Long Black☕️ : 不酸不苦, 適合喜歡Mild口味的你😌

> 整個配答好清新Refresh!😃🥒
LOX  Flavour

> 整個配搭有啲似漢堡包嘅感覺🍔都算惹味🔥
The  Stack  Flavour

Long  Black
LOX  Flavour
The  Stack  Flavour
Long  Black
Little throwback! 話說去呢間cafe其實係為咗賀一賀Choonsik友人開工大吉 加上佢又係街坊 所以先會知埋啲咁神秘嘅地方🤣 (雖然嗰日我哋都有少少盪失路😅)anyway其實間cafe比較細 座位唔多 又咁啱係lunch time 所以我哋兩個都等咗20分鐘左右🥸 但勝在整體環境都營造得比較chill bar枱位比較多 in general都好適合朋友坐下傾下計👍🏻 cafe主要以輕食為主 感覺食完都唔會太肥膩或者好滯 係健康之選🤌🏻Organic chicken breast salad with lemon vinaigrette $65沙律嘅顏色好靚😋 除咗好似手撕雞嘅雞胸肉之外 仲有青瓜 番茄 沙律菜 蘿蔔 cheese 藜麥 粟米 蘑菇 同埋啡熊小編摯愛嘅牛油果😍 所以一咬落去個口感真係好豐富 脆脆地得黎又帶有牛油果同埋cheese嘅軟滑👍🏻 撈埋個檸檬油醋同埋少少番茄醬 真係好refreshing好light🤤 尤其是個檸檬味同埋cheese嘅鹹香味真係好正 感覺令成個沙律昇華咗🤣 Beef pastrami handmade wheat bagel $

Beef pastrami handmade wheat bagel $65
Choonsik友人同啡熊小編一樣係bagel控🥯 此行其實就係為咗個bagel🤣 一樣好足料 爆曬餡😍 beef pastrami薄薄地 帶鹹香得嚟又幾軟熟 配埋青瓜 番茄 芝士 蘑菇 生菜 一樣口感豐富 營養都滿分👅 主角bagel都係煙煙韌韌 外面烘得好脆 麥味都好重值得回頭🤤 當然側邊都有啲胡麻醬沙律同粟米 非常refreshing!

+$22 for smoothie
Smoothie係choonsik友人同埋啡熊小編同遊荷蘭嘅美好回憶 所以翻到嚟當然要飲下啦🥤同埋呢度嘅smoothie顏色真係好靚😆

Acai berry
莓味好重 加埋奇亞籽有咬口 酸酸地幾開胃🫐

Strawberry banana
士多啤梨同香蕉係一定唔會錯嘅組合🍌🍓 香蕉嘅甜中和翻唔係季節嘅士多啤梨嘅酸 而且個texture夠thick 推薦👍🏻

-🌟-
雖然好偏僻 但係總括而言cafe嘢食嘅質素同vibe都好ok🤌🏻 同埋其實我地坐得比較耐 所以後來都有買咖啡 茶 同埋細細個嘅一口croissant 雖然無影到 但個人認為都相當唔錯😆 下次如果有經過會再試下其他嘢的☺️
2021-09-24 438 views
份量十足😍𝔹𝕖𝕖𝕥𝕣𝕠𝕠𝕥 𝔹𝕒𝕘𝕖𝕝 𝕨𝕚𝕥𝕙 ℍ𝕒𝕞 & ℂ𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖 🥯❥♡︎❥♡︎❥♡︎❥♡︎❥♡︎❥♡︎❥♡︎❥♡︎❥♡︎❥♡︎終點試到屋企附近 @thebrewcorner.fotan Bagel 食落超煙韌餡多到爆曬出嚟🤤🤤Brunch 嚟講啱曬
份量十足😍
終點試到屋企附近 @thebrewcorner.fotan
Bagel 食落超煙韌
餡多到爆曬出嚟🤤🤤
Brunch 嚟講啱曬
2021-09-01 410 views
回家才發現店員少給了牛油果,打去詢問,店員只是說快關門,沒有辦法。牛油果係額外加錢的…唔覺得自己有問題,亦不會諗辦法如何補償客人….咁樣嘅服務真係冇嘢好講。disappointed…………………………………………………:::………………………………………………………………………………,…………………
2021-09-01
Waiting Time
50 Minutes (TakeAway)
$138 (Tea)
2021-08-20 435 views
其實呢間餐廳起正我公司樓下(威力),但係除左朝早會買杯咖啡飲外,都冇食過呢到嘅野。最近想減肥,一於買個bagel試下。個包係home made,有好多款選擇,我就揀左芝麻bagel同牛肉,包入面牛肉都算多仲有番茄 青瓜 生菜 芝士等等,個感覺好fresh!另外仲加埋沙拉,係日式芝麻醬嘅,唔錯!一路食再一路慢慢飲杯Long black(另加), 係工作日奢侈嘅享受!可惜我食完4點又餓啦,又去左食tea, 都係減肥失敗!

可惜我食完4點又餓啦,又去左食tea, 都係減肥失敗!