2018-01-15
冷雨天過後終於艷陽回歸。這個冬天其實相當和暖,天清日朗的日子佔多,益晒D行山客。感覺香港近年行山人士日益增多,郊野山徑不再是退休人士嘅獨享,年輕人,小朋友,男男女女,成群結隊,甚至大陸客亦經常碰到。冷顫過後暖陽高照的周末又怎容怠慢?梅子林往北港,這是我偏愛的路徑。一路行一路傾,朋友講到呢幾年學養生,運動做多咗,飲食習慣亦隨著改變,月中都會有幾日食下素,時下嘅素菜館愈來逾多,亦愈來愈多元化。講到食呢個話題,可能係因為快到山腳,個肚開始指揮個腦啩?西貢唔知咁啱有冇素食餐館呢?上網search下先!係有嘅,之不過唔係齋鋪,係西餐廳有素食啫。講開又講,喺西餐廳一般係比較容易喺肉食林立中揾到素食人士嘅需要嘅。快到市中心,無心被隱藏喺一棵大樹後的白色西餐廳吸引到,樹下放著餐牌,睇睇先…哇,乜咁啱,竟然零零舍舍有個veg menu, 選擇仲唔少添!我同朋友個肚同個腦同時話,就呢間啦!西式齋對比中式,係比較多天然嘅色彩,紅菜頭,菠菜,紫椰菜,各種沙律菜,蘑菇,呢D都可以同各種主食組合出缤紛靚麗的配搭,加上忌廉,芝士,欖油,黑松露,相信不難煮出一道色香味俱全的素菜吧。這只是我在等食過程中吹水時的幻想是日
是日餐湯本身就是素食,黑松露忌廉蘑菇湯。三種材料配搭得十分好,濃郁香醇幼滑,加上香脆的芝士蒜蓉餐麭,yummy! 朋友點的是松露芝士忌廉菠菜釀焗燒烤大蘑菇配焗薯,我就點了簡單的紅菜頭意粉(聽講紅菜頭防癌哦!)我的等不多久就先上,可能不用釀不用焗啩,粉紅色的意粉第一次食,應該係大紅的紅菜頭加上白色的忌廉的結果吧,上面還跳跃著白色的芝士碎。味道甘香,紅菜頭本身係無突出的味道嘅,功勞應歸功在調味上吧,意粉質感幾彈牙,芝士食得出不是便宜貨式,混合起來吃好香好有幸福感。朋友也等不及叉了幾口。快食完時個釀蘑菇終於出場了,好豐滿,上面的芝士烤得金黄色,感覺裡面的汁水喺度滚下滚下咁,剛出爐吖嘛!刀一切落去,D綠色嘅菠菜蓉就瀉晒出來,偷佢一舊薯仔點嚟試下先,真係唔錯,焗薯本身就好脆好熱,加埋個汁真係差D辣親我條脷慢D,唔好再辣親條腸噃
餐飲係包埋嘅,我就選擇半價飲咗一杯banana smoothie, 仲食埋呢度嘅招牌甜品apple crumble添。原來純素食都可以係咁精彩咁滿足嘅! 下次行完山再來!