2021-12-18 214 views
之前食過呢間好好食 今次再嚟食 唔知水準有冇下降呢😚👅𝑇𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜 𝐶𝑟𝑒𝑎𝑚 𝑃𝑟𝑎𝑤𝑛 𝑃𝑎𝑠𝑡𝑎 $118佢嘅意粉醬汁幾有驚喜 辣辣地 酸酸地 幾開胃😋有三隻蝦 食落都幾彈牙🦐意粉幾有咬口 幾好食👅𝑆𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛 𝑆𝑐𝑟𝑎𝑚𝑏𝑙𝑒𝑑 𝑆𝑜𝑢𝑟𝑑𝑜𝑢𝑔ℎ $108煙三文魚嘅份量幾多🙈Sourdough嘅外皮脆脆地 食落幾煙靭 又唔會太硬 唔錯😋👅𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 $68呢個依然都係咁好食 真係極力推介‼️Mascarpone cream好滑 味道好濃郁🤤甜苦味道啱啱好 超級好食🥰👅𝐻𝑜𝑛𝑒𝑦𝑐𝑜𝑚𝑏 𝐶𝑎𝑝𝑝𝑢𝑐𝑐𝑖𝑛𝑜 $58佢咖啡上面有啲焦糖脆脆 咖啡正正常常😗總括嚟講 呢間cafe真係好高質😋尤其係佢嘅tiramisu 大家經過銅鑼灣一定要一試‼️😋 好味:9.18/10🤑 價錢:8.23/10🤗 服務:7.98/10😝 環境:7.87/10😚 衞生:7.76/10🤩 整體:9.06/10
之前食過呢間好好食 今次再嚟食 唔知水準有冇下降呢😚

Tomato  Cream  Prawn  Pasta
Salmon Scrambled Sourdough
Honeycomb Cappuccino
2021-12-06 2817 views
我地大概2點令鐘去到, 都仲要排隊, 因為cafe唔大枱唔多, 所以最尾都等左差唔多成個鐘😞 最後我地3點令成功入座, 呢度既裝修好簡潔, 主要都係走水泥工業風🔧 食物既選擇都唔多, 主要都係飲咖啡為主, 另外仲有最出名既Cheesecake🧀Salmon Scrambled Sourdough🥖($108)Sourdough已經成為左麵包界既主流, 因為比普通麵包健康啲😎 本身以為只會係一兩塊salmon 加啲蛋, 點知一上到黎見到啲Salom有勁多塊加埋一大份炒蛋, 真係多到眼都突埋😂 除左大份之外, 味道都唔錯, 啲salmon用香料加檸檬汁醃過, 所以酸酸地幾開胃, 炒蛋加左黑胡椒粒去炒令到個蛋更加香同埋質地都好滑🥰 Sourdough烤得勁脆, 配埋Salmon同蛋簡直係完美😌 另外仲配左啲加左醋既沙律菜🥗Tiramisu ($68)呢度既Tiramisu 都幾大件, 兩層香滑濃郁既cream cheese夾住有淡淡酒味既手指餅, 最頂層既cream cheese上面灑左滿滿既咖啡粉, 濃得黎又唔會太過份, 係比較實爭既Tiramisu🙂Matcha Cheesecake(

Tiramisu ($68)

Matcha Cheesecake($55)
一打開關於呢間cafe既post都一定會見到佢既蹤影, 除左matcha仲有seasame可以揀📋 match味都幾突出, 而且分左兩種唔同既cheese去整, 頂部係有少少燒到燶燶地咁, 下面就係綠色既matcha味cheesecake, 質感厚實得黎又幾滑, 係好食得黎口感豐富既cheesecake, 一個人食真係會幾飽🤤

Honeycomb ($58)
見佢幾特別叫左黎試試佢, 滿滿既honeycomb擺左係cappuccino上面, 成日都覺得honeycomb有陣煤氣味😂 Cappuccino味道唔錯, 帶啲Nutty 既味道, 令到咖啡更加香, 仲要暖暖地, 呢個天氣飲係不錯的😎

呢間Coffee shop暫日時係我排得最耐既一間, 好彩咁啱排到我地果個位可以坐下, 咁樣就可以唔洗企咁耐😆 成條街得呢間Cafe有人排隊, 就算到左4點都仲有人排隊, 可見佢既受歡迎程度係相當高, 如果唔介意排隊既都可以試下既😉
2021-12-04
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • Tiramisu
  • Matcha Cheese Cake
2021-12-01 238 views
💛#黃店呢間Cafe小店喺銅鑼灣都幾出名,尤其佢哋嘅一片片cheesecake,環境係簡單嘅白色裝修都幾舒服,不過內裏空間唔算好大好多位所以都要排隊呀,我哋星期日四點幾左右去到都有條迷你小隊等咗半個鐘左右。我哋當tea chill下所以主要都係叫咗甜品cake,暫時冇叫意粉等主食。👓tiramisu $68Tiramisu係星期六日假期嘅限定甜品所以我哋反而冇叫到cheesecake,不過tiramisu係好食!雖然佢個size唔算好大,同想像中嘅份量有點唔同,不過如果兩個人share都剛剛好唔會太漏。mascarpone cheeses唔會食得出好濃郁好誇張,整體都好creamy夠稠身夠可可粉味,雖然佢都只係用上Ladyfingers,不過手指餅都浸得夠濕身唔會話內裏係乾嘅餅,夠咖啡味,當然如果帶有重啲嘅咖啡酒味會更加正,不過整體都係個好食嘅tiramisu!評分:8/10👓100 hours brownie $30聽個名好似好把炮咁,話係用咗100小時製作。用隻叉督個面頭明顯係有少少脆,當然食brownie最開心係外脆內軟啦!不過佢質感係有啲得意,因為外面脆入邊蛋糕質感軟身仲帶有少
💛#黃店

👓tiramisu $68
評分:8/10
👓100 hours brownie $30
聽個名好似好把炮咁,話係用咗100小時製作。用隻叉督個面頭明顯係有少少脆,當然食brownie最開心係外脆內軟啦!不過佢質感係有啲得意,因為外面脆入邊蛋糕質感軟身仲帶有少許朱古力流心,不過口感偏黏牙,好似食完糖癡牙,唔係好鍾意呢個感覺。個蛋糕夠厚身有厚度口感。如果以朱古力味道來講佢係好濃郁好夠朱古力味,唔會太甜,貪心少少如果有少少朱古力粒仲正🤣
面頭少許白色碎粒原來係海鹽,不過其實有啲奇怪唔夾味因為好甜無端端有少少鹹😅
評分:7/10
👓Honeycomb cappuccino $58
係冬季季節限定飲品-焦糖脆脆鮮奶咖啡,賣相靚靚當然有一粒粒嘅蜂巢蜜糖脆脆,雖然佢吾係脆卜卜但勝在完全吾黏牙,味道同咖啡相當夾,蜜糖味中和咖啡甘苦,不過始終蜜糖係主角所以咪飲落去整體咖啡味唔算特別濃郁突出,但都有咖啡香嘅。
評分:7/10
一直好鍾意佢地嘅cheese cake,最近重推芝麻味當然要再幫襯,順便試埋咖啡同週末限定嘅tiramisu,四五點去堂食要等20-30分鐘。留意芝麻味做到30/11咋,想試要快手!🍽Matcha Cheese Cake ($55)呢度嘅芝士蛋糕dense得黎好creamy,但又未到流心,係我鍾意嘅口感,上半部分芝士味香濃,用嘅抹茶粉就澀味較出,放落蛋糕度有甜味帶出茶香都唔錯。🍽Sesame Cheese Cake ($55)芝麻蛋糕有驚喜,食到磨碎嘅芝麻粒,有沙沙地嘅口感,唔鍾意芝麻嘅朋友話蛋糕無炒芝麻燶/苦嘅味,佢都接受到,我就覺得味道夠濃,甜度剛好,兩隻口味都高質。🍽Tiramisu ($68)Ladyfingers 質感剛好唔過濕,酒味可濃啲,mascarpone cheese軟滑,咖啡同朱古力味平衡得宜,芝士部分較多小膩,建議同人分享。☕️Dirty ($48+Oat Milk $5)朋友揀左nutty豆,上枱時仍有分層,帶黑朱古力味。☕️Cappuccino ($48+SOE $5+Oat Milk $5)我就揀左SOE Indonesian 豆,偏fruity風味,真係飲到菠

🍽Matcha Cheese Cake ($55)
Matcha Cheese Cake

🍽Sesame Cheese Cake ($55)
Sesame Cheese Cake

🍽Tiramisu ($68)
Tiramisu

☕️Dirty ($48+Oat Milk $5)
朋友揀左nutty豆,上枱時仍有分層,帶黑朱古力味。
Dirty

我就揀左SOE Indonesian 豆,偏fruity風味,真係飲到菠蘿香,不過賣相就可以改善下。
Cappuccino

餐牌:
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Matcha Cheese Cake
Sesame Cheese Cake
Dirty
Cappuccino
2021-11-28 159 views
其實已經到訪過the coffeelogy好多次但而家先記得post haha😂黎到依到又點會唔叫佢哋嘅signature matcha cheesecake呢🍵蛋糕十分厚實😙入口質感超綿滑同creamy🍰抹茶味非常濃郁有回甘🍵但十分建議同朋友share🤭
其實已經到訪過the coffeelogy好多次
但而家先記得post haha😂
蛋糕十分厚實😙
入口質感超綿滑同creamy🍰
抹茶味非常濃郁有回甘🍵
但十分建議同朋友share🤭
2021-11-17 367 views
Dirty $44As usual 有得dine in我多數都會選擇dirty!熱辣辣有煙咁上枱,重見到層crema😍 (我真係就咁快手影佐幾張就飲) 入口重個溫度真係🥰 if u know u know😏 真係唔係間間都做到/一定飲到呢個口感,要睇運氣🤞🏻(呢間推~~~.Double matcha cheesecake $68講真自己唔係個一定要食飯後甜品嘅人🤣不過呢個係我其中一個想嚟食嘅item所以就嗌咗嚟食🤭呢個cheesecake眼見嘅分層其實味道唔太有層次之分,只係睇落兩層色。講明先!佢真係可以當係正餐咁食,厚實又重身好似原原本本一嚿cream-cheese咁🧈.味道方面cream味頗重蓋過佐個抹茶味,有負佢double matcha之名呀🥺 (未食過玄米茶version,不過玄米茶個味道本身比較明顯應該會更好🤔而佢成個蛋糕都帶cream-cheese實在嘅質感食落好正,軟滑帶濃厚忌廉芝士嘅口感🤌🏻但可能因為真係太實在而且勁重忌廉,食兩啖已經覺得膩🥲 (因為都另外嗌佐主食,結果3個人share都清唔晒件cake🤭.結論係鍾意食cheesecake又唔介意當正餐食係幾唔錯嘅選擇

Dirty $44

Double matcha cheesecake $68
結論係鍾意食cheesecake又唔介意當正餐食係幾唔錯嘅選擇🤤
質感、質量勝於味道,tea time heavy啲兩人share加杯咖啡都唔錯嘅🤔
2021-10-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • Double  Matcha  Cheesecake
  • Dirty
2021-11-08 334 views
星期日和閨密在銅鑼灣逛足全日,腳累了便來Coffeeology喝杯咖啡~/🍵 𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒 ℂ𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖 ℂ𝕒𝕜𝕖 $𝟝𝟝招牌的抹茶芝士蛋糕果然沒有令我失望🥰頂層的四份一是原味芝士,下層是抹茶芝士,口感超濃郁軟滑,每一啖都好似食緊原舊軟芝士咁香濃💚 抹茶的甘甜與芝士的味道很和諧,不喜歡吃甜的閨密開心share也吃了半件👍🏻/☕️ 𝔽𝕝𝕒𝕥 𝕨𝕙𝕚𝕥𝕖 $𝟜𝟜傍晚天氣漸涼,原本想試dirty的我最後還是選了熱肥威,nutty的咖啡豆有黑朱古力的苦澀,香濃奶滑,令我亢奮了整個晚上😮‍💨自作孽🙈/不知是否我慢了十拍才去,四時多也不用等位😎為了它的芝士蛋糕,必定會再訪呢!
🍵 𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒 ℂ𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖 ℂ𝕒𝕜𝕖 $𝟝𝟝
☕️ 𝔽𝕝𝕒𝕥 𝕨𝕙𝕚𝕥𝕖 $𝟜𝟜
  • Matcha Cheese Cake
今次去工業風裝修既cafe 平日下午四點去到都等左大概十分鐘先有位 好多人坐係入面傾下計享受me time 店員見外面多人等位先會限時⁣⁣▫️𝘋𝘰𝘶𝘣𝘭𝘦 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦 |$68⁣↬呢個係一週年推出既特別版 雙重抹茶芝士蛋糕 入口軟滑 抹茶味超濃 上面仲灑左啲抹茶粉 真係好好食 自己食一件都唔過份⁣⁣▫️𝘔𝘶𝘴𝘵𝘢𝘳𝘥 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢 |$108⁣↬主食方面叫左個意粉 開頭見佢好似好細碟 原來個碟都幾深 每條意粉都有芥末籽痴住 好夠味 仲有好多牛肉條 唔錯⁣⁣▫️𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 |$42⁣↬Latte可以揀fruity或者nutty 媽咪鐘意苦啲就揀左nutty 又重咖啡味 呢杯🐰飲左幾啖都覺得很可以⁣⁣ᐠ ♥︎ ᐟ一心為左cheesecake而黎果然冇令人失望 下次要再去試埋其他口味 鐘意食茶味芝士蛋糕既你一定要去試下⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬⁣⁣

▫️𝘔𝘶𝘴𝘵𝘢𝘳𝘥 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢 |$108⁣

▫️𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 |$42⁣

2021-11-02 314 views
銅鑼灣耀華街以前成條酒吧街受疫情影響之下⋯ 而家竟然變咗成條cafe街😳⁡早幾日約朋友去飲咖啡特登去咗呢間The Coffeeology佢嘅咖啡選擇都算多~~ 而且仲有蛋糕同Pasta食❤️不過我哋只係一心想試吓店家嘅名物 #抹茶芝士蛋糕 🍰😋😋😋又真係好好味喎❤️濃厚嘅芝士配合軟滑嘅抹茶慕絲我好少食甜品但呢件蛋糕真係要一讚💯另外仲有黑芝麻味(下次再試😝)⁡不過可惜咖啡普普通通⋯所以如果係為飲咖啡嘅朋友我唔太推介呢間為食芝士蛋糕嘅大推😂👍🏻
銅鑼灣耀華街以前成條酒吧街
受疫情影響之下⋯
而家竟然變咗成條cafe街😳

早幾日約朋友去飲咖啡
特登去咗呢間The Coffeeology
佢嘅咖啡選擇都算多~~
而且仲有蛋糕同Pasta食❤️

不過我哋只係一心想試吓店家嘅名物 #抹茶芝士蛋糕 🍰
😋😋😋

又真係好好味喎❤️
濃厚嘅芝士配合軟滑嘅抹茶慕絲
我好少食甜品但呢件蛋糕真係要一讚💯
另外仲有黑芝麻味(下次再試😝)

不過可惜咖啡普普通通⋯
所以如果係為飲咖啡嘅朋友我唔太推介呢間
為食芝士蛋糕嘅大推😂👍🏻

2021-10-25
$60 (Tea)
  • Matcha  Cheesecake
2021-10-31 243 views
見太多人試matcha 所以試左焙茶cheesecake,成個質地好creamy而且焙茶味非常濃郁~😍又吾會好甜~下次一定會再試matcha cheesecake😆
見太多人試matcha 所以
試左焙茶cheesecake,
成個質地好creamy而且焙茶味非常濃郁~😍
又吾會好甜~
下次一定會再試matcha cheesecake😆
2021-10-28 178 views
朋友提議食呢間想試佢個cake同埋抹茶latte 我就淨係叫左抹茶cheese cake 因為又唔係特別鍾意飲latte同coffee雖然望落去都幾厚不過呢五十幾就算ok個cake都軟滑同creamy上層就係cream cheese 綠色就自然係抹茶啦抹茶味幾濃 但唔係苦嘅 唔係抹茶控應該都可以接受杯latte朋友都話可以不過個cheese cake就好食啲仲有間野都好打卡able 個蛋糕都勁靚雖然價格都唔係特別平 不過都可以接受下次去會試下個正餐😋
朋友提議食呢間
仲有間野都好打卡able 個蛋糕都勁靚
雖然價格都唔係特別平 不過都可以接受
下次去會試下個正餐😋
2021-01-19
$60 (Tea)
🔍The Coffeeology 💕銅鑼灣耀華街12號地舖 -----工業風嘅簡潔文青裝潢,加上水泥色設計感磚牆,係呢條美食雲集嘅耀華街上顯得別樹一格。餐點選擇唔算非常多,但主食、甜品、咖啡全部都甚具水準,加上店內服務員態度非常好,個個溫文有禮,相信係吸引眾多回頭客嘅原因。.🥑Avocado crabmeat Sourdough($138)🐂Satay beef yolk Sourdough($120)🍅Tomato cream prawn pasta($118).蕃茄大蝦意粉茄味濃郁,醬料較為杰身,酸甜開胃。雖然意粉調味還不錯,但個人更加愛佢嘅Sourdough系列。兩款Sourdough各有千秋,麵包柔韌有致,表面有滿滿氣孔,Avocado crabmeat 清新鮮味,食完有種refresh嘅感覺,搭配香甜味重過咖啡苦澀感嘅Mocha特別適合。而Satay beef yolk就非常幾surprise,帶獨特焦糖香氣,同坊間普通嘅沙嗲牛肉唔同,入口感覺邪惡又令人欲罷不能。🧀Seasame cheesecake($55)🍴Tiramisu cake ($68)🥄100 hours br
🔍The Coffeeology
💕銅鑼灣耀華街12號地舖
-----

🧀Seasame cheesecake($55)
🍴Tiramisu cake ($68)
🥄100 hours brownies($40)
佢地嘅Sourdough雖然令我留下深刻印象,但要數驚艷,還是甜品更勝一籌🍰。芝麻芝士蛋糕質感豐盈柔軟,芝麻味香濃,令人有如墮入芝麻漩渦,配搭上一口濃厚☕️Dirty,甜度更係平衡得恰到好處。

Tiramisu就係週末限定,店員話佢哋以🥚日本蛋製作,用料上乘,令人心裏暗暗加多一份俾佢。手指餅啡味香濃帶Nutty香氣,厚實質感,啖啖滿足。

🍴臨走嘅時候見到佢哋切緊brownies,濃濃朱古力🍫香氣令人忍唔住外賣打包多件返屋企試下,返屋企之後焗1分鐘撒上少少海鹽,外層微脆,內層微軟,朱古力味甘苦澎湃,餘韻悠長,不錯。

PS:萬聖節附近有呢個魷魚遊戲嘅遊戲玩,幾得意!!

👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowcwb

💛
2021-10-21 177 views
約左朋友食個lunch, 咁就揀左coffeeology因為冇得book位 所以我都早少少去到地方其算大 舖頭裏面得10幾20個位🤔去到就叫左杯nutty 嘅 cold brew咁再加多個pepper beef pasta味道好濃 pasta口感都唔錯係我鍾意硬硬地嘅口感唔記得我朋友order左d乜本身諗住食earl grey cake但staff話只係seasonal咁我地最後叫多左個Matcha cream cake share整體我地都覺得好味地方唔大 但質素好會再去食😋
約左朋友食個lunch, 咁就揀左coffeeology
因為冇得book位 所以我都早少少去到
地方其算大 舖頭裏面得10幾20個位🤔
去到就叫左杯nutty 嘅 cold brew

咁再加多個pepper beef pasta

但staff話只係seasonal

整體我地都覺得好味
地方唔大 但質素好
會再去食😋
Cold Bree (nutty)
pepper beef pasta
Matcha Cream cake
2021-09-01
$150 (Lunch)
Cold Bree (nutty)
pepper beef pasta
Matcha Cream cake
2021-10-14 172 views
「📌Matcha Cheesecake (HK$55)」本身想食咩Tiramisu,但只有星期六日、假日先有所以叫左個Cheesecake 🧀一細塊,一層白白嘅芝士,面層有少少焦香然後係抹茶芝士蛋糕🍰抹茶味未到好濃,芝士味比較較重一細塊2個人吃都覺得有一點點膩。「📌Iced Matcha Latte(HK$60)」Latte分開左三層,外觀好靚店員提醒飲之前要先攪拌抹茶味🍵好重,有一點點苦但整體我覺得唔錯👍🏼。「📌Iced Mocha(HK$52)」之前在IG見到有焙茶,但原來係seasonal Drinks宜家已經變成Sesame Latte最後叫左Iced Mocha咖啡☕️味很重,朱古力🍫不重,有點太苦
「📌Matcha Cheesecake (HK$55)」
本身想食咩Tiramisu,但只有星期六日、假日先有
所以叫左個Cheesecake 🧀
一細塊,一層白白嘅芝士,面層有少少焦香
然後係抹茶芝士蛋糕🍰
抹茶味未到好濃,芝士味比較較重
一細塊2個人吃都覺得有一點點膩

「📌Iced Matcha Latte(HK$60)」
Latte分開左三層,外觀好靚
店員提醒飲之前要先攪拌
抹茶味🍵好重,有一點點苦
但整體我覺得唔錯👍🏼

「📌Iced Mocha(HK$52)」
宜家已經變成Sesame Latte
最後叫左Iced Mocha
咖啡☕️味很重,朱古力🍫不重,有點太苦
2021-10-12
$100 (Tea)
2021-10-11 172 views
我不算是甜品控,但卻很喜歡吃Tiramisu!耀華街裡的小店 Coffeeology 的 Tiramisu 很出色,口感順滑,甜度剛剛好,喜歡吃 Tiramisu 的朋友值得一試。
我不算是甜品控,
但卻很喜歡吃Tiramisu!