這間cafe想來N次,每次都排不到,結果這次要去其他的時候發現它有位,就入去吃午餐😚🔹avocado sourdough crabmeat $138雖然很想叫甜品,不過價位頗貴,而且一個人吃又吃不完,所以只選擇了清新的蟹肉牛油果酸種麵包。從下單到上桌,製作時間頗長,不過看到食物的時候就知道原因:蟹肉是新鮮蟹肉完全沒有雪藏味,它和綿密清新的牛油果蓉完美混合,令醬充滿鮮味,裡面還有堅果碎增加口感,還有卷得精美的青瓜片,清脆的口感令菜式更加清新❤️酸種麵包不算太硬,配上牛油果蓉提升濕潤度,不會有「鞋口」感覺,唯獨沙律醬汁偏多,會有太鹹的感覺。🔹cappuccino $44有時候喝奶啡只能感受到咖啡順滑口感和奶啡比例,這杯咖啡最優秀之處是即使是奶啡,依然喝得到咖啡豆朱古力味的特性,質感豐富,加上奶泡夠厚打得很扎實,微冰的溫度喝下熱熱的咖啡,這個組合很完美。

🔹cappuccino $44

2022-04-26 100 views
好多人排隊,餐廳位置唔多,所以外賣回家食。揀了抹茶cheesecake和chocolate cake, 抹茶cheese cake既茶味十分濃郁,分開兩部分,綠色部門既抹茶味食落唔甜但好重抹茶香,好岩怕甜既朋友。至於chocolate cake都意料之外地好食,朱古力粉鋪滿成件蛋糕,係苦朱古力,口感棉滑,蛋糕質感都係實既蛋糕,整體上有啲好似食緊日本生朱古力既感覺,幾特別。雖然唔甜,但份量十足,食完都有少少飽,但真係可以試下呢隻同出面唔同既cheesecake.
2022-04-21 122 views
Decent nice shop!!! Their coffee is so good, while homemade cakes are also highly recommended!!!! The tiramisu is so good! Super Creamy while keeping taste of their house espresso 👍🏻👍🏻
2022-04-19 163 views
Bookmark咗呢間好耐,對上兩次weekend嚟都太多人冇食到。今次weekday下晝大概一點嚟到終於少啲人,等咗大概20分鐘就入得啦😆問啲員工先知原來可以打電話留位,咁大家下次嚟就唔使排隊啦😙✌🏻cafe位置都算易搵,入面有大約五張枱,裝修偏簡約工業風✨cafe好啱打卡,但就唔係好啱同朋友傾偈去啦因為有限時交枱🤓(drink/pastry: 1hr | hot plate: 1.5hrs) 𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭♡ 𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙞𝙤 𝙩𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 ✨$98開心果味嘅tiramisu真係第一次見😆呢款係cafe新推出冇耐嘅口味,原本諗住試吓原味但下晝兩點已經賣晒,真係好受歡迎!第一次食開心果味嘅tiramisu好特別🤩淡淡嘅開心果味配合埋蛋糕食落好輕盈,而面頭嘅開心果碎就大大增加咗口感,幾好幾好!雖然價錢偏貴,但不妨一試🤣-♡ 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 ✨$55見網上好多人都大推呢度嘅芝士蛋糕,咁就梗係要試吓啦!食落口感偏扎實,芝士超濃郁,抹茶味亦都好出,真心推介!😋食完有啲濟嘅感覺,建議兩個人share🤓有機會都想試埋焙茶伯爵茶味😛-♡ 𝘾𝙖𝙧𝙗
𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭
♡ 𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙞𝙤 𝙩𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 ✨

♡ 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 ✨

♡ 𝘾𝙖𝙧𝙗𝙤𝙣𝙖𝙧𝙖 🍝✨

又係另一個網上大推嘅咸點~ carbonara用咗日本雞蛋,撈勻之後嘅顏色好吸引✨呢種扁意粉質地好有口感同掛汁能力高,大部分都沾到醬汁同芝士粉😛但如果芝士粉可以多啲就更加好啦🤣
♡ 𝙇𝙖𝙠𝙨𝙖 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙬/ 𝙥𝙧𝙖𝙬𝙣𝙨 𝙥𝙖𝙨𝙩𝙖 🍤✨

呢個係喇沙味嘅意粉,入面有三隻蝦,同carbonara嘅面質一樣,味道幾開胃,蕃茄提升到意粉嘅風味~ 如果再辣啲同多啲醬應該會更加惹味😎
♡ 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚 🍵✨
$60 -> $45 (any hot plate + any drink -$15)

抹茶味濃郁,但記得要攪勻飲,唔係就會飲到抹茶苦澀味~
♡ 𝘾𝙖𝙥𝙥𝙪𝙘𝙘𝙞𝙣𝙤 ☕️✨
$44 -> $29 (any hot plate + any drink -$15)
有得揀fruity或者nutty,味道唔錯!
2022-04-13
20 Minutes (Dine In)
$225 (Lunch)
  • Matcha Cheesecake
2022-04-19 63 views
Bookmark咗呢間好耐,對上兩次weekend嚟都太多人冇食到。今次weekday下晝大概一點嚟到終於少啲人,等咗大概20分鐘就入得啦😆問啲員工先知原來可以打電話留位,咁大家下次嚟就唔使排隊啦😙✌🏻cafe位置都算易搵,入面有大約五張枱,裝修偏簡約工業風✨cafe好啱打卡,但就唔係好啱同朋友傾偈去啦因為有限時交枱🤓(drink/pastry: 1hr | hot plate: 1.5hrs)♡ 𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙞𝙤 𝙩𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 ✨$98開心果味嘅tiramisu真係第一次見😆呢款係cafe新推出冇耐嘅口味,原本諗住試吓原味但下晝兩點已經賣晒,真係好受歡迎!第一次食開心果味嘅tiramisu好特別🤩淡淡嘅開心果味配合埋蛋糕食落好輕盈,而面頭嘅開心果碎就大大增加咗口感,幾好幾好!雖然價錢偏貴,但不妨一試🤣-♡ 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 ✨$55見網上好多人都大推呢度嘅芝士蛋糕,咁就梗係要試吓啦!食落口感偏扎實,芝士超濃郁,抹茶味亦都好出,真心推介!😋食完有啲濟嘅感覺,建議兩個人share🤓有機會都想試埋焙茶伯爵茶味😛-♡ 𝘾𝙖𝙧𝙗𝙤𝙣𝙖𝙧𝙖 🍝✨$108又係另一個網上大推

♡ 𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙞𝙤 𝙩𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 ✨
♡ 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 ✨
♡ 𝘾𝙖𝙧𝙗𝙤𝙣𝙖𝙧𝙖 🍝✨
♡ 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚 🍵✨
抹茶味濃郁,但記得要攪勻飲,唔係就會飲到抹茶苦澀味~
♡ 𝘾𝙖𝙥𝙥𝙪𝙘𝙘𝙞𝙣𝙤 ☕️✨
有得揀fruity或者nutty,味道唔錯!
2022-04-13
20 Minutes (Dine In)
$225 (Lunch)
  • Matcha Cheesecake
平時唔會點打食評,但依間真係忍唔住要留言當日公眾假期,大約2點到達門口排隊。大概等咗個半鐘左右先入到座。我叫咗杯培茶latte,唔知係咪凍飲既關係,淡到好似飲水咁。打卡係幾靚叫咗碟麵,又係無乜味。。。食到依到已經驚驚地,好擔心甜品中伏Matcha cheese cake 都幾好食,2個人食完全夠哂,因為都幾漏下。不過搽茶味再濃啲就好。最好食係個開心果tiramisu😍😍依個令我好驚艷,唔知係咪因為前面幾樣野好失望😂😂😂😂依個cake 90幾蚊,但真係值得叫!希望舖頭可以係繁忙時段限時每枱大概60分鐘會好啲🙏🏼
平時唔會點打食評,但依間真係忍唔住要留言
焙茶latte

依個cake 90幾蚊,但真係值得叫!

希望舖頭可以係繁忙時段限時每枱大概60分鐘會好啲🙏🏼
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
2022-04-05 205 views
🍵Matcha Cheese💰$55🫖Earl Grey Cheesecake💰$55🥛Hojicha Latte💰$52 (Hot)🥃Espresso Soda💰$48⚡️Coffeeology 向來出名佢地嘅cheesecake,今次一試之下果然名不虛傳👍🏻同好友叫咗🍵抺茶同🫖伯爵茶味,外加兩杯飲品,好好咁享受咗一個怡人又寫意嘅下午茶(*☻-☻*)⚡️ 抺茶cheesecake口感較伯爵茶細滑,亦更軟身,食落似雪糕🍦🤤不過味道上芝士味略嫌蓋過抹茶味🍃,食開抹茶嘅朋友可能會覺得太甜(當然小女子嗜甜完全覺得冇問題),如果茶味可以濃翻啲就更好✨⚡伯爵茶cheesecake口感紮實啲,茶味亦較濃郁,兩款蛋糕都唔膩,不過最好配上咖啡,如果唔係自己啪曬一個都幾heavy🤰🏻
🍵Matcha Cheese
💰$55
🫖Earl Grey Cheesecake
💰$55
🥛Hojicha Latte
💰$52 (Hot)
🥃Espresso Soda
💰$48

Matcha Cheesecake

Hojicha Latte
Espresso Soda
2022-04-03
20 Minutes (Dine In)
$105 (Tea)
Matcha Cheesecake
Hojicha Latte
Espresso Soda
一早同男友揾定呢間Coffee shop一心要試,就算落微微雨,本身又唔鐘意排隊,都無阻我地排隊排左一粒鐘。當下一張枱就輪到我地,當然好興奮啦😆,但係突然有3個男仔入左去坐低左,本身都唔係排緊隊嘅,我地同後面對情侶都下左出聲,呆左😨😨😨😨😨。最令我地不滿嘅係冇任何一位店員出黎同我地解釋點解可以有人無視條人龍入左去坐低。隔多左10分鐘左右,終於到我地入座。越諗越唔忿氣之下,我出去點餐嗰陣都問左店員點解嗰幾位客人可以冇排隊入先,佢先解釋佢地係打左電話落黎book位。其實我覺得呢個原因係可接受,只係作為排左咁耐隊,一樣係客人嘅我,會期望得到店員主動嘅解釋。所以,大家如果唔想排隊,就打電話去訂位先喇!食物方面,我地嗌左salmon scrambled sourdough, carbonara, tiramisu同一杯black coffee。老實說,食物質素真係幾好👍🏻👍🏻👍🏻Main同Dessert我地都覺得好值得推介。Salmon scrambled sourdough~男友表示份量足夠,炒蛋好滑亦好夠味,所以好容易好快食曬😋。Carbonara~睇樣子已經覺得好吸引,有足夠蛋黃,而蛋黃好
Salmon scrambled sourdough~
男友表示份量足夠,炒蛋好滑亦好夠味,所以好容易好快食曬😋。
Salmon  Scrambled  Sourdough

Carbonara~
睇樣子已經覺得好吸引,有足夠蛋黃,而蛋黃好深色,似係用日本蛋👍🏻不過略嫌唔夠熱,我地影完相好快食,都已經凍曬。
Carbonara

Tiramisu~✨✨✨
重量級推介!!!本身我地都唔特別鍾意食Tiramisu,但係超慶幸我地有嗌到。Tiramisu好滑,滑到入口即溶,完全冇平時食嗰種覺得食到海棉蛋糕嘅texture。鐘意食Tiramisu嘅朋友必定要試啊!😋😋😋
Black  coffee

如果下次想去食,應該都會打去book定位,希望唔洗等咁耐🤣🤣。
2022-02-12
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
Salmon  Scrambled  Sourdough
Carbonara
Black  coffee
ꔛ而家疫情嚴重左都少左出街食野 上次試過抹茶𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦之後念念不忘 但見到有季節限定既口味就好想試 決定買番屋企慢慢嘆 味道依然出色(◍•ᗜ•́)✧⁣⁣▫𝘜𝘫𝘪 𝘏𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦 |$55⁣↬芝士蛋糕分左兩層 上層係原味 佔較少部份 焙茶既部份好濃焙茶味 又唔會苦 入口好軟滑 而且今次店員仲比平時切厚左俾我⸝⸝- ̫ -⸝⸝⁣⁣⁣▫𝘚𝘳𝘪 𝘓𝘢𝘯𝘬𝘢 𝘌𝘢𝘳𝘭 𝘎𝘳𝘦𝘺 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦 |$55⁣⁣↬呢件選用左斯里蘭卡伯爵茶 一整件都係伯爵茶味 每啖都食到好多茶葉碎 但又好軟滑 不過佛手柑味唔重 個人較愛𝘛𝘸𝘪𝘯𝘪𝘯𝘨𝘴既伯爵茶^ㅠ ̫ ㅠ^♡⁣⁣

▫𝘜𝘫𝘪 𝘏𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦 |$55⁣

⁣⁣

衝著好評不斷的ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ而來的,位於銅鑼灣的耀華街,走工業風以水泥、黑白灰、玻璃,還有襯托住綠色植物,cool cool的路線,提供咖啡、主食、甜品。特別喜歡以灰磚砌出的bar counter,簡單物料巧妙地砌出時尚與層次感,抓到眼球。Tiramisu ($68)跟大家講的一樣,Mascarpone cream口感厚(挺身)而滑,有蛋味, Lady Fingers酒味大過咖啡味,可可粉絕對沒有吝嗇。我個人會定義佢為個mascarpone cream部份做得出色,但“繼續想食下一啖”的持久力不足,亦可能自己一個食確實有點膩,如果增多咖啡味會更開心,當然有同伴一齊share會更更開心。另外價錢反映食材,Tiramisu用生蛋整唔講由自可,一講就有d卻步。不過佢哋就選擇用日本蛋,應該會安全D~*ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ只有星期六日供應Flat White ($42)Flat white我選了偏Nutty, 不過奶啡愛好者的me覺得麻麻地,雖然好大杯,飲落冇沒奶厚順滑口感,個拉花都... 整體與期望中有d唔同😶見到舖頭大後方有個位置種左好多植物💚

Tiramisu ($68)

*ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ只有星期六日供應

Flat White ($42)

見到舖頭大後方有個位置種左好多植物💚
Flat  White
去左間水泥風味嘅ᑕᗩᖴE。。呢間嘅ᑕᕼEEᔕEᑕᗩKE 就係我想去嘅目的。。我就當然叫左2個口味啦。。綠茶同Eᗩᖇᒪ TEᗩ味。。真心好味喎😋重點就係好飽肚架。。如果想食多件就記得同朋友叫個主食再加ᑕᕼEEᔕEᑕᗩKE 啦。。真係好飽。。但好好味😋😋仲有唔好唔記得杯野飲呀。。都係佢個賣點黎架👍🏼👍🏼..🍝ᑭᗩᖇᗰᗩ ᕼᗩᗰ ᗯITᕼ ᑭEᑭᑭEᖇ ᑕᖇEᗩᗰ ᑭᗩᔕTᗩ🍰ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᑕᕼEEᔕEᑕᗩKE 🍰Eᗩᖇᒪ GᖇEY ᑕᕼEEᔕEᑕᗩKE 🍵IᑕEᗪ & ᕼOT ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE..📍 The Coffeeology銅鑼灣耀華街12號地舖..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodl
去左間水泥風味嘅ᑕᗩᖴE。。
呢間嘅ᑕᕼEEᔕEᑕᗩKE 就係我想去嘅目的。。
我就當然叫左2個口味啦。。
綠茶同Eᗩᖇᒪ TEᗩ味。。真心好味喎😋
重點就係好飽肚架。。
真係好飽。。但好好味😋😋
仲有唔好唔記得杯野飲呀。。
都係佢個賣點黎架👍🏼👍🏼
🍰ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᑕᕼEEᔕEᑕᗩKE
🍰Eᗩᖇᒪ GᖇEY ᑕᕼEEᔕEᑕᗩKE
🍵IᑕEᗪ & ᕼOT ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE
📍 The Coffeeology
銅鑼灣耀華街12號地舖
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#thecoffeeology#coffeeology#matchacheesecake#earlgreycheesecake#causewaybay#causewaybaycafe#causewaybayfood#銅鑼灣cafe#銅鑼灣美食
🍰ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᑕᕼEEᔕEᑕᗩKE 🍰Eᗩᖇᒪ GᖇEY ᑕᕼEEᔕEᑕᗩKE 🍵IᑕEᗪ ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE
🍝ᑭᗩᖇᗰᗩ ᕼᗩᗰ ᗯITᕼ ᑭEᑭᑭEᖇ ᑕᖇEᗩᗰ ᑭᗩᔕTᗩ 🍰ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᑕᕼEEᔕEᑕᗩKE 🍰Eᗩᖇᒪ GᖇEY ᑕᕼEEᔕEᑕᗩKE 🍵IᑕEᗪ & ᕼOT ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE
🚦the coffeeology(銅鑼灣)☕️Tiramisu☕️$686.5/10【名過於實】冇諗過會食到😍因為平時係星期五六日先提供,今日星期一咁啱因為情人節就比我買到,有啲驚喜同開心🥳順帶喺到祝大家都情人節快樂❤️有情人終成眷屬,冇情人單身貴族😉回歸正題❕一開始問會唔會一個人食一個too much😳店主話都重空氣感,所以冇問題👍而一上到嚟就知完全唔係問題,因為都細份🙌不過食落反而冇店主講嘅空氣感,取而代之嘅係好厚實嘅mascarpone cheese,非常挺身🥸同我想像嘅tiramisu口感啲距離🗺至於手指餅就浸得有少少太濕💦見到食完個底都係酒😗味道嚟講都係同我想像有出入🥺主調係mascarpone cheese層入面嘅蛋味,好可惜,因為佢係有咖啡酒味,但個人認為太淡了唔夠香🍷整體來講,味道合格但我麻麻因為冇乜咖啡酒味同埋我自己比較鍾意一啲軟身啲嘅tiramisu😢整體8/101️⃣老實講,淨係計食物嘅話,CP值都幾低,但係去得Cafe就當然唔係淨係食食物,仲要食埋佢嘅氣氛🍹咁我就覺得會比較值得😚2️⃣佢嘅環境非常舒適,雖然唔係好寬敞,但至少都盡量令到唔同枱之間有少少空間,而且即使有人keep
🚦the coffeeology(銅鑼灣)

☕️Tiramisu☕️$68
6.5/10
【名過於實】

整體8/10
2️⃣佢嘅環境非常舒適,雖然唔係好寬敞,但至少都盡量令到唔同枱之間有少少空間,而且即使有人keep住排隊都好,店員都唔會見你食完就拎走你隻碟趕你走🧡
3️⃣服務好好,幾個店員全部都好熱心,好為客人着想,我問唔同嘅問題佢哋都好有禮貌咁答返我🥰🥰🥰真係好Service到我覺得值回票價
4️⃣略有所聞係要排隊嘅,我本身估都要排返15至30分鐘,但最後5分鐘就有位🙏可能都係因為我星期一嘅五點左右先去到🕔但店舖嘅位置真係唔多,大約15個only,所以如果大家係平日旺時間去嘅話就要留意吓啦⚠️

💌如果鍾意我嘅分享,請follow我啦💌
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$68 (Tea)
2022-03-09 96 views
The coffeeology除了咖啡岀名外,各款甜品都備受foodie熱捧!特別是茶味芝士蛋糕🍵🍰平日上午店內人不算多,早上11點路過難得不用排隊,就入店吃甜品當早餐🐽👉🏻食物: 4/5▪️抹茶芝士蛋糕蛋糕非常厚👀一個人吃飽到濟(加上當時是早上11時🙊胃口不大)!定價都頗進取,一件要$55!入口厚實,質感頗滑,甜度適中,抹茶帶少許甘但不算濃烈。🧐 所以不算非常有驚喜,但芝士控應該都會滿意。

👉🏻食物: 4/5
▪️抹茶芝士蛋糕
2022-03-05 119 views
唔知大家重會唔會出街食嘢,如果唔敢嘅話就bookmark咗佢先,遲啲先去食翻!🤭🤓其實佢最出名係佢個cheesecake,大家見到佢個樣都應該知係邊間,不過今次冇食到🤭😅🥲.☕️🍰 Tiramisu $68Mascarpone cream好滑,分層比例都幾好。lady finger浸得啱啱好,唔乾又唔會太濕,夠酒味亦都有咖啡味,互相balance到。點算好似講緊廢話😹🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 不過我幾鍾意😙😙$68覺得可以大件啲!🧊🍵 iced Matcha $60賣相好精緻,分層亦都做得好好👍🏻抹茶嗰層覺得幾濃,不過撈勻就冇話好特別。我覺得佢哋嘅定價比平時嘅Coffee shop貴少少🤏🏻不過可能佢位於銅鑼灣地段嘅關係掛🤭推介指數🧚🏼:🟤🟤🟤🟤/5*from店家info佢地既tiramisu係用日本-曉蛋,除左安全,蛋味仲會比較出,油脂重一點,所以比較滑同挺身所以成本都比較貴 .大家自己再衡量吓!❤️
☕️🍰 Tiramisu $68
$68覺得可以大件啲!

🧊🍵 iced Matcha $60

推介指數🧚🏼:🟤🟤🟤🟤/5

*from店家info
佢地既tiramisu係用日本-曉蛋,
除左安全,蛋味仲會比較出,油脂重一點,所以比較滑同挺身
所以成本都比較貴
大家自己再衡量吓!❤️
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
耀華街的cafe真的超多 這次和男友來到了The Coffeeology 話說看中了他們的matcha cheese cake 超久 但上次見到人龍直接放棄哈哈 雖然這次還是要等 但等了大概15分鐘便有位置了 (還坐到窗邊位置!)-🌟-▪️Matcha cheesecake $55抹茶和起司味也超濃🍵 誰也沒有搶了誰的風頭 不是太甜 吃到最後也不覺膩▪️Carbonara (忘了笑死)我覺得這道有驚喜 雖然要等大概10分鐘 但意粉的質素能跟pici的相比 把蛋黃戳破的瞬間超治癒 用的cream和cheese沒在省 但是可能天氣太冷 吃到一半就冷掉了可惜可惜 (大家要注意保暖喔)▪️Hojicha latte (hot) $52▪️Latte (iced) $44-🌟-小店空間不大 座位之間的距離較小 但是店員挺友善的 也看見有人外賣咖啡豆 所以這裡的咖啡質素應該是有保證的kk (雖然男友說他的latte還好...)

-🌟-
▪️Matcha cheesecake $55

▪️Carbonara (忘了笑死)

▪️Hojicha latte (hot) $52
▪️Latte (iced) $44