2015-05-05
甜品工房剛開張不久時,我去試過他們的紫葡之戀,覺得不錯,不久後又去吃了一次。5.1假期前一日放工後去尖沙咀曬相,等攞相時又去甜品工房食野。因為氣管唔舒服就無食紫葡之戀,叫左個最普通既芒果豆腐花,$37.5,加埋加一$40埋單,貴過晒聰嫂滿記,不過我無諗過會有幾咁好食,總之普普通通咁我就收貨啦。攞上黎先食芒果,豆花上只有唔係好多既芒果粒,芒果唔酸又唔甜,完全無芒果味,我都無乜所謂。但個豆花既味好熟,同埋唔係一般豆花咁,係喺一桶裡面剷出黎咁一片片,而係細細舊爛爛地咁。因為偶然有食開,我好快就睇得出呢碗野係超市有得賣既盒裝百福豆腐花,搗爛左後裝碗。點解會睇得出呢?有食過既人就知百福豆腐花個膠盒有啲紋路,底下四角係圓角,碗野搗得唔夠爛,我睇到其中一隻角就知。開得甜品舖賣$40一個芒果豆花,我唔求特別好食,唔求你好似公和咁日日新鮮自家製,但都唔係買現成幾蚊雞盒現成盒裝豆腐花加幾粒芒果當係一個甜品架?為左掩飾仲搗到一舊舊,仲衰過自己喺超市買黎食。花左半個鐘lunch time打呢篇野真係好浪費時間,但係唔講出黎真係唔順,從來無食過咁無誠意既甜品舖!