6 day(s) ago 0 views
烏蠅館最出名就是川菜和烤魚點餐時看到有些注明日本店同步上網一查才發現原來已經衝出香港連日本都有分店 果然厲害蒜香清江魚烤魚有香辣 泡椒 麻辣 蒜香四款口味照顧不同口味人士需要 朋友怕辣蒜香最適合清江魚肉質結實肥美 厚厚魚肉而且刺少蒜香味濃夠惹味 吃完烤魚再加火鍋料打邊爐而且大部分火鍋料都可以點半份二人撐枱腳都可以多試幾款海白菜 海帶苗 貢菜較少餐廳供應 其實和烤魚好搭 貢菜口感爽脆 必點!四川土豆粉比透明薯粉更彈牙西洋菜餃和粟米餃均是自家製 用料十足脆脆午餐肉外層炸得夠香脆 烤牛肉串性價比真高 25兩串牛肉好大塊
烏蠅館最出名就是川菜和烤魚

蒜香味濃夠惹味 吃完烤魚再加火鍋料打邊爐
而且大部分火鍋料都可以點半份
二人撐枱腳都可以多試幾款

海白菜 海帶苗 貢菜較少餐廳供應
其實和烤魚好搭 貢菜口感爽脆 必點!

四川土豆粉比透明薯粉更彈牙

西洋菜餃和粟米餃均是自家製 用料十足

脆脆午餐肉外層炸得夠香脆

烤牛肉串性價比真高 25兩串牛肉好大塊

6 day(s) ago 0 views
🏅蒜香烤清江魚($348),好正。清江鱼肉質細嫩,味道鮮美,多肉少刺,油香有魚味。我認為是各種烤魚中最出色的。湯底選了不辣的蒜香,蒜味香濃,回味無窮。這餐廳還有少油少鹽可供選擇。.第二次加湯時店員還詢問會唔會覺得太鹹,不如加熱水,非常細心。的確,最後加了熱水來烚菜,蒜香味依舊,且更能突出蔬菜的清甜。你看,粉絲煮完都變成啡色的蒜香粉絲了,真是好好食。.除了粉絲,我們還選了多款配菜,例如四川蕃薯粉、自家製西洋菜餃、豆腐、皇帝菜和油麥菜,非常豐富。.餐廳的飲品和甜品做特價,又抵又好味,怎可以不點呢?桂花豆花涼粉($12)加紅豆(+$3)紅糖味雪蓮子($20)滿杯金菠蘿($9)百香果菠蘿氣泡($9)
🏅蒜香烤清江魚($348),好正。
湯底選了不辣的蒜香,蒜味香濃,回味無窮。
這餐廳還有少油少鹽可供選擇。
蒜香烤清江魚

你看,粉絲煮完都變成啡色的蒜香粉絲了,真是好好食。

自家製西洋菜餃

餐廳的飲品和甜品做特價,又抵又好味,怎可以不點呢?
桂花豆花涼粉($12)加紅豆(+$3)
紅糖味雪蓮子($20)

滿杯金菠蘿($9)
百香果菠蘿氣泡($9)
2024-11-12
Type of Meal
Dinner
蒜香烤清江魚
自家製西洋菜餃
有時就係會想食濃味少少嘅野😍烏蠅館嘅烤魚有幾唔同魚類同口味揀,第一次食烤魚係可以比我自己揀少油少鹽,即刻成件事健康左🤩魚類揀左清江魚,魚肉香滑又厚肉,亦都冇太多骨,方便易食!口味方面推介可以試下招牌香辣口味🌶️惹味又夠辣。2個人食都覺得好開心!湯底好濃,所以食到咁上下就建議加水好過加湯,因為會越食越重味嫁😆另一樣Like位就係佢嘅配菜可以揀半份🤩岩曬咩都想試但又怕食唔曬嘅我地!牛板腱夠薄身,食落好新鮮~👏🏻蕃薯粉吸收哂湯底之後,更加好食,會想食唔停!甜品唔可以錯過紅豆芋圓仙草,價錢吸引,口感Q彈,推薦🤤
魚類揀左清江魚,魚肉香滑又厚肉,亦都冇太多骨,方便易食!
甜品唔可以錯過紅豆芋圓仙草,價錢吸引,口感Q彈,推薦🤤
2024-11-13 0 views
之前呢到食冒菜好似幾出名,不過今次試烤魚🐟 揀咗最貴嗰款清江魚,有700-800g所以都幾大條,裏面仲有雲耳、芋絲、紫洋蔥、蘿蔔...兩個人再加少少配料就啱曬👍🏾本身諗住要蒜香湯底,職員話會比較咸,如果食得辣建議揀香辣或麻辣,可以中和返咸度,值得一讚嘅係依到可以要求少油少鹽~🔥滾咗一段時間,小辣嚟講唔算好重口味,加湯後咸度明顯重左,蓋過咗辣香另外配料嗌咗牛板腱、羊肉片、雞柳,單睇色澤都夠新鮮,羊肉更帶有少少騷味,入口好香,而且仲可以半份咁叫,咁就可以試多幾款啦

2024-11-12 0 views
烏蠅館,名字有點古怪,但入去一試,才發現呢間烤魚專門店真係吸引!今晚同朋友去咗呢度,點咗唔同款式嘅串燒同甜品。我哋先試咗佢哋嘅串燒,有雞腎串、牛肉串同雞肉串。雞腎串質感彈牙;牛肉串肉質鮮嫩,燒烤得恰到好處,帶有微微焦香;雞肉串則鮮嫩多汁,吃落唔會覺得乾柴。然後,我哋又試咗成都老酸奶配西瓜!老酸奶帶有微酸微甜嘅味道,會配有提子乾,加上清新嘅西瓜,消暑解膩,食落去就好似穀物片咁令。最後,最令我印象深刻嘅就係佢哋嘅招牌菜,清江魚。首先,蒜香清江魚,魚肉鮮嫩多汁,再配上獨特嘅蒜香調味,鹹香十足。

2024-11-11 0 views
香港越嚟越多烤魚店🔥🔥而我覺得「烏蠅館」特別有四川風味😉😉.招牌香辣烤魚(清江魚)🐟🐟清江魚肥美鮮甜😛😛表皮焦香,口感結實嫩滑🤤🤤🤤香辣醬汁濃郁惹味🌶️🌶️與魚肉融合,非常入味👍🏻👍🏻附有洋蔥🧅蘿蔔🥕🥕雲耳同雞脾菇🍄‍🟫🍄‍🟫.雪花肥牛🥩🥩油花分佈均勻😍😍油香肉嫩而不油膩😋😋😋.娃娃菜🥬🥬.白飯🍚🍚.雪碧🥤🥤.忌廉🫧🫧🫧
香港越嚟越多烤魚店🔥🔥而我覺得「烏蠅館」特別有四川風味😉😉
  • 招牌香辣烤魚
  • 清江魚
  • 雪花肥牛
2024-11-10 0 views
性價比高,食物可以選擇半份推薦香辣湯底😍烤魚跟加配料打邊爐都很搭配!✨香江魚 $348 ✨爽脆豬黃喉 $49✨精選牛板腱 $64 ✨四川土豆粉 $15 辣度可以落單時告知店員調整魚肉香滑入味,仍保持滑嫩口感湯底本身夠濃稠,令魚肉更掛汁!黃喉和土豆粉吸收湯底精華口感QQ彈,推薦🤤✨雞腎 $15 兩串‎提供多款串燒,價錢合理✨桂花豆花涼粉 $12 ✨爆漿紅糖糍粑 $26甜品同樣價錢親民,份量十足豆花涼粉充滿桂花香氣涼粉香滑,直接滑落喉嚨😋而紅糖糍粑更加是熱辣辣流心效果極佳外脆內軟,非常推薦!✨黑糖冰粉鮮奶 $28 奶味十足雖然是黑糖但甜度不會太高加上冰粉增添口感層次
性價比高,食物可以選擇半份
推薦香辣湯底😍
烤魚跟加配料打邊爐都很搭配!

✨香江魚 $348

✨爽脆豬黃喉 $49

✨精選牛板腱 $64

✨四川土豆粉 $15
辣度可以落單時告知店員調整
魚肉香滑入味,仍保持滑嫩口感
湯底本身夠濃稠,令魚肉更掛汁!
黃喉和土豆粉吸收湯底精華
口感QQ彈,推薦🤤

✨雞腎 $15 兩串
‎提供多款串燒,價錢合理

✨桂花豆花涼粉 $12

✨爆漿紅糖糍粑 $26
甜品同樣價錢親民,份量十足
豆花涼粉充滿桂花香氣
涼粉香滑,直接滑落喉嚨😋
而紅糖糍粑更加是熱辣辣
流心效果極佳
外脆內軟,非常推薦!

✨黑糖冰粉鮮奶 $28
奶味十足
雖然是黑糖但甜度不會太高
加上冰粉增添口感層次
成日食烏蠅館嘅冒菜餐,平靚正,50幾蚊就食到飽一飽!😋 今次試咗傳奇麻辣烤魚,雖然辣,但好香口,魚肉鮮嫩,湯底香到完全入味!🔥依家有優惠,提早一日預訂,烤魚同火鍋半價!✨係半價!!!原價$298嘅烤魚而家只需$149,唔試真係蝕!🤩📅 提前預訂優惠:烤魚/火鍋半價 ✨傳奇麻辣烤魚(海鱸魚)$149 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻魚肉滑溜冇腥味,湯底麻辣香濃,麻辣控必試!如果怕油膩,仲有其他少油湯底選擇!✨安格斯牛肉 $218👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 呢個牛肉真係好嫩滑,用嚟打邊爐一流,吸滿湯汁!臨尾一次過放落去,當壽喜燒咁食🤣✨雞中翼(2串) $28👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻外脆內嫩,平過串燒店,性價比超高!🤣✨青椒皮蛋 $28👍🏻👍🏻👍🏻 佢同平時譚仔食開嗰啲唔係好一樣,偏酸~✨黑糖雪燕鮮奶 $12(換購價) ✨藍天白雲 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 賣相好靚,顏色超fancy📸同埋都真係幾好飲!趁住佢換購價咁平一定要試吓😍

📅 提前預訂優惠:烤魚/火鍋半價

✨傳奇麻辣烤魚(海鱸魚)$149 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

✨安格斯牛肉 $218
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

✨雞中翼(2串) $28
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
外脆內嫩,平過串燒店,性價比超高!🤣

✨青椒皮蛋 $28👍🏻👍🏻👍🏻
佢同平時譚仔食開嗰啲唔係好一樣,偏酸~

✨黑糖雪燕鮮奶 $12(換購價)
✨藍天白雲 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2024-11-09 0 views
天氣開始轉涼,除咗打邊爐以外,烤魚都係一個好唔錯嘅選擇,我哋今次嚟到出名食冒菜嘅烏蠅館,試吓佢哋嘅三峽烤魚,佢哋嘅烤魚有三款魚可以揀,我哋最後就揀咗青江魚🐟,店員話呢隻魚味道鮮甜,而且肉質結實肥美🤩🤩烤魚一共有四種口味,連唔食得辣嘅朋友佢都照顧到!我哋最後就揀咗招牌香辣烤魚🌶️,店員話佢哋用咗超過30種材料去整,味道特別香濃,食落覺得唔算太辣,應該係大部份人都接受到嘅水平!值得一讚嘅係佢哋呢度嘅烤魚有得揀少油少鹽,咁就食得滋味又健康啦!✅✅食完烤魚之後,仲可以揀唔同嘅配料打邊爐,我哋就嗌咗自家韭菜餃(半份)🥟$35、魚腐(半份)🐟$27、風琴豆腐(半份)🍢$19、花生芽(半份)🥜$19、娃娃菜(半份)🥬$17,幾款配料配烤魚嘅湯底都幾好味,尤其是係魚腐我最鍾意!🥰🥰飲品方面,佢哋都有勁多唔同嘅選擇,包括桂花寒天綠茶🍵$28 同埋 黑糖珍珠鮮奶🧋$28,兩款都幾好飲唔會太甜~重點係二十幾蚊有交易好抵呀!甜品方面都有冰粉酸奶等等嘅選擇,我哋最後就揀咗成都老酸奶$20,$20碗價錢合理~

2024-11-05 162 views
同朋友一齊嚟咗呢間喺尖沙咀有得食烤魚嘅餐廳食晚餐🤩呢間餐廳有幾款「三峽烤魚」,包括 珍珠班、海鱸魚、清江魚,咁我哋揀咗 $348「清江魚(700-800g)」,因為餐牌上邊寫住「集鮮甜結實肥美一身」🤣;仲揀咗「蒜香烤魚」口味🤩,如果唔揀蒜頭味就可以揀不同款式嘅辣味🤣「清江魚」大大條放喺個四方鍋度,夠多肉🤩,肉質肥美兼嫩滑,有勁多蒜蓉放咗喺濃郁嘅湯底裏邊煮,相當惹味🤩食完「清江魚」就加清湯落個四方鍋度開始打邊爐🤩$36「嫩滑雞柳(半份)」:冇改錯名雞肉真係幾嫩滑😋$28「萵筍片」:淥10秒鐘 就脆卜卜,淥10分鐘 就軟腍腍🤣,兩樣都好食😋$35「蘿蔔片」:呢個就淥10分鐘 就軟腍腍入味啲好食啲🤣$68「自家製西洋菜餃」:餃子裏便有西洋菜又有豬肉,簡單幾好食🤩$18「檸檬蝶豆花」+ $12「無糖可樂」:兩個都好飲,兩個都幾清新🤣
同朋友一齊嚟咗呢間喺尖沙咀有得食烤魚嘅餐廳食晚餐🤩
食完「清江魚」就加清湯落個四方鍋度開始打邊爐🤩
$36「嫩滑雞柳(半份)」:冇改錯名雞肉真係幾嫩滑😋
$35「蘿蔔片」:呢個就淥10分鐘 就軟腍腍入味啲好食啲🤣
$300 (Dinner)
2024-11-05 0 views
今晚我哋去亞士厘食晚飯,揀咗一間專做川菜的小食餐廳,叫做「烏蠅館」😊。呢間店主打烤魚,首先要選擇魚的種類,選擇有珍珠斑(味道鮮甜)、海鱸魚(細骨少,口感極佳)、清江魚(鮮甜結實)。店員力推清江魚👍🏻,我試咗之後果然好食!魚肉離骨,對於唔鍾意食魚骨的朋友真係好啱,肉質嫩滑,啖啖都有肉😍。接著要選擇口味,有傳奇麻辣、蒜香、招牌香辣、特色泡椒。我今晚選咗蒜香味,味道比較咸同重油,叫小鹽油剛好🤗。爆醬紅糖糍粑呢個糍粑非常推薦,表面炸得香脆,裡面軟糯,口感爆醬,熱辣辣嘅,食落超滿足🔥。

爆醬紅糖糍粑
2024-10-02 710 views
是晚想食烤魚~就嚟咗呢間連日本都有分店嘅川菜館😎嚟到至知原來提早一日訂枱烤魚可享半價優惠🫰🏻下次如果唔係即興想食要醒水訂定位先!!.✨招牌香辣烤魚 $348揀咗要清江魚🐟選擇咗招牌香辣口味🌶️小辣已經夠哂惹味!!除咗辣椒及香料之外~仲有白蘿蔔、雲耳、洋葱等蔬菜好豐富!原條青江魚好有份量~食落魚肉細軟嫩滑👏🏻👏🏻.✨精選牛板腱 $128牛肉色澤紅潤~望落好新鮮🐂切得夠薄身焯一焯就食得~入口肉質鮮嫩又有牛味👍🏻.✨四川蕃薯粉 $28吸收哂湯底香辣精華🤩🤩煮好之後晶瑩亮澤感十足~口感仲煙韌軟糯添!!.✨紅豆芋圓仙草 $12為餐廳新品款式嘅甜點❤️精緻小巧~整體冰涼爽口👏🏻👏🏻解辣一流!!.✨支裝汽水 $12@支✨加一服務費
✨招牌香辣烤魚 $348
✨精選牛板腱 $128
✨四川蕃薯粉 $28
✨紅豆芋圓仙草 $12
✨支裝汽水 $12@支
✨加一服務費

烤魚同打邊爐一樣無論幾熱都會好想食! 今次試下亞士厘道呢間烏蠅館,之前黎食冒菜比周邊既烤魚味吸引了! 點了人氣度高招牌清江魚,肥美厚肉少骨。烤魚鍋再揀蒜香口味,輕柔少辣🌶️最惹味,開胃又不失原有魚香!烤魚汁之外又多蒜粒、洋蔥,越滾越香鍋底另有素菜跟配,有蘿蔔片、雲耳、豆皮🥢清江魚細骨偏少魚皮薄烤幾脆主脊外大大啖魚肉肉厚彈滑唔易散掛上少少油香好鮮味! 食完烤魚加湯變身打邊爐,配菜款式多媲美一般火鍋店,仲可以叫半份!必點🥢鹵豬大腸,鹵得入味,腸衣腸脂吸收魚汁精華,雙重口味享受,嚼勁感十足。香辣魚湯配鴨血片超夾,外層沾油食,滑溜溜夠香口鵝腸輕灼食極鮮味,唔會太肥腻,彈牙掛湯! 精選牛板腱肉質香軟,吸湯味濃 川式芫茜蠔仔紅油水餃$32有4隻,對於一個鍾意食蠔仔同埋芫茜控黎講,真係幾重滋味! 蠔仔飽滿鮮味加埋芫茜,辣得來有層次! 飲品大推🍹檸檬百香果QQ有雪燕、寒天、桃膠,女仔飲真係好滋潤!
烤魚同打邊爐一樣無論幾熱都會好想食!
今次試下亞士厘道呢間烏蠅館,
之前黎食冒菜比周邊既烤魚味吸引了!

點了人氣度高招牌清江魚,肥美厚肉少骨。
烤魚汁之外又多蒜粒、洋蔥,越滾越香
鍋底另有素菜跟配,有蘿蔔片、雲耳、豆皮

🥢清江魚細骨偏少
魚皮薄烤幾脆
主脊外大大啖魚肉
肉厚彈滑唔易散
掛上少少油香好鮮味!

必點🥢鹵豬大腸,鹵得入味,
腸衣腸脂吸收魚汁精華,雙重口味享受,
嚼勁感十足。

香辣魚湯配鴨血片超夾,外層沾油食,滑溜溜夠香口

鵝腸輕灼食極鮮味,唔會太肥腻,彈牙掛湯!

精選牛板腱
肉質香軟,吸湯味濃

川式芫茜蠔仔紅油水餃
蠔仔飽滿鮮味加埋芫茜,辣得來有層次!

飲品大推🍹檸檬百香果QQ
有雪燕、寒天、桃膠,女仔飲真係好滋潤!

-烏蠅館 🐟位於尖沙咀亞士厘道嘅烏蠅館 眾所周知係食烤魚嘅好地方~一入座就要自選擇烤魚種類🐟 三峽烤魚 - 清江魚($348 / 700 - 800g)集鮮甜結實肥美一身 魚肉鮮嫩多汁 肉質肥美口味方面揀左招牌香辣烤魚 屬於較為小辣 餐牌有介紹話係用左超過30種材料熬製而成 唔怪得咁惹味香濃 同任何食材食都好夾 好好味🥰而且店家好貼心咁可以揀少油/少鹽 可以健康番少少🔥 生根 ($16/半份)🔥 鮮脆響鈴($25/半份)🔥 健康芋絲 ($16/半份)🔥 魚皮餃 ($22/半份)🔥 油麥菜 ($32/全份)🔥 四川寬粉 ($15/半份)🔥 蓮藕片 ($18/半份)為左食到多啲唔同食材 每樣野都係嗌半份 但其實半份都係好足料 完全好夠飽 整餐都性價比高
烏蠅館 🐟

位於尖沙咀亞士厘道嘅烏蠅館
眾所周知係食烤魚嘅好地方~
一入座就要自選擇烤魚種類

集鮮甜結實肥美一身 魚肉鮮嫩多汁 肉質肥美
口味方面揀左招牌香辣烤魚 屬於較為小辣
而且店家好貼心咁可以揀少油/少鹽 可以健康番少少

🔥 生根 ($16/半份)
🔥 鮮脆響鈴($25/半份)
🔥 健康芋絲 ($16/半份)
🔥 魚皮餃 ($22/半份)
🔥 油麥菜 ($32/全份)
🔥 四川寬粉 ($15/半份)
🔥 蓮藕片 ($18/半份)
為左食到多啲唔同食材 每樣野都係嗌半份
但其實半份都係好足料 完全好夠飽 整餐都性價比高
2024-09-15
Type of Meal
Dinner
2024-09-22 443 views
去尖沙咀見到「烏蠅館」🪰原來係食烤魚😲.特色泡椒烤清江魚🐟魚肉大條肥美😍肉質結實嫩滑👍🏻食到魚本身嘅鮮甜味🤤🤤泡椒酸辣惹味🫑但後期會偏鹹🥺配菜有芋絲、金針菇🍄‍🟫🍄‍🟫雲耳😛.豬紅🩸入口嫩滑,唔腥😋😋.海膽丸🍢🍢.稻庭烏冬🍜煙韌入味😆😆.藍天白雲☁️蝶豆花茶🪻加荔枝糖漿、鮮奶🥛幾特別😌.黑糖雪燕鮮奶🥛🥛黑糖鮮奶加上絲滑雪燕🖤🖤幾好飲☺️☺️
去尖沙咀見到「烏蠅館」🪰原來係食烤魚😲
豬紅🩸入口嫩滑,唔腥😋😋
海膽丸🍢🍢
稻庭烏冬🍜煙韌入味😆😆
藍天白雲☁️蝶豆花茶🪻加荔枝糖漿、鮮奶🥛幾特別😌
黑糖雪燕鮮奶🥛🥛黑糖鮮奶加上絲滑雪燕🖤🖤幾好飲☺️☺️
  • 清江魚