2016-03-07 341 views
那天逛完荃灣廣場,發現沙咀道附近的內街也有不少食肆,不論日式西式,甚至連甜品店都有!正好逛得累了想吃點甜的休息一下,這家冰雪公主以韓食跟韓式手造甜品為主打,甚為吸引!寬廣而且樓底高的店面,桌與桌之間留有足夠距離,空間感十足。牆上貼上城堡與雪花雪人圖案,讓人不其然想起Forzen的冰雪世界,搭配很有春天感的蘋果綠的沙發椅跟木桌子,還有垂掛著的小盆栽,舒適之餘,就像是坐在冰雪世界下的小花園享用茶點呢!除了甜品、飲品,原來也有簡餐與小食提供,不論午餐還是下午茶都可以一次解決,真羨慕住附近的荃灣街坊啊!店裡提供不少玩具、棋類供任意取玩,有不少父母帶著小孩、中學生群體玩得不亦樂乎,加上座位舒適,消磨時間一流!朱古力曲奇芭菲在高腳杯中堆得滿滿的芭菲,與餐牌照片有9成相似度,看起來很豐富!頂層是鮮忌廉與Oreo餅干,中間是布朗尼與朱古力雪糕,下面是灑滿曲奇碎跟乳酪。喜歡有果仁的布朗尼,口感軟中帶脆;原以為最底的也是忌廉但原來是酸酸甜甜的乳酪,可以將甜度降低減少飽膩感,有驚喜!紅年椰皇丸娘親大人點的熱甜品,XX燉椰皇吃得多,在椰皇裡面加入紅豆、小丸子和韓式年糕的倒是第一次吃到。小丸子口感煙靭、韓式年糕
朱古力曲奇芭菲
紅年椰皇丸
娘親大人點的熱甜品,XX燉椰皇吃得多,在椰皇裡面加入紅豆、小丸子和韓式年糕的倒是第一次吃到。小丸子口感煙靭、韓式年糕糯糯的味道偏甜、紅豆煮得綿軟但份量再多一點會更好,配燉得暖暖的奶白色椰汁邊吃邊喝連人都暖和起來,加入了小丸子和年糕等配料也比吃普通椰皇更有飽足感。
香濃芝士撻 (原味)
坐得太舒服了不願離開,於是追加了一客芝士蛋糕,下單時娘親大人忽發奇想要加配藍莓,想不到店長滿足了她的願望之餘還不另收費 (其實能追加配料的只有芭菲、雪花冰那一類甜品啊),服務態真大方又友善!香濃芝士撻擺盤精緻,不單有超甜藍莓還有藍莓醬,旁邊更有用糖粉灑上的花花圖案,這麼漂亮一定要相機食先!芝士撻是紐約芝士蛋糕的質感,較實身,面層是微焦的顏色有芝士香味,撻邊脆脆的好像在吃蛋撻,過癮!
聽著店內播放的韓流音樂,與娘親大人下一回波子棋吃點甜品,逛了一整天的疲累一掃而空!嗅著隔壁桌吃的石鍋飯飄香陣陣,下次可以再來試試!
2016-03-05
Type of Meal
Tea
  • 紅年椰皇丸
  • 朱古力曲奇芭菲
  • 香濃芝士撻 (原味)
2016-03-06 376 views
夜晚在荃灣行下,看看有甚麼新開的餐廳。行到以前常飲茶的酒樓個邊有間新開叫冰雪公主餐廳,聽個名都會想起迪士尼一些公主吧!入到到自由找位,坐下都好舒服,看一看餐牌原來不只是ㄧ間甜品店,還有飯或意粉,連飲品都有很多選擇,我叫了三款甜品,韓國年糕牛奶卷吃下彈口又有濃厚牛奶味,估不到年糕可以這樣配搭,一口接一口便很快吃光。到第二款芒果雪花,上面淋滿芒果汁,下面白到像雪一樣的冰,吃一口,好軟淋淋,還吃到少量芒果粒。到最來個蛋糕,蛋糕配上檸檬片望落清新,不過慕絲還做得不夠,味道好味。北海道香濃牛奶卷和年糕千層蛋糕是推介,可是一早賣光,如要試便中午或下午去喇!如果大家不吃甜品也可喝下花茶玩下玩具也很休閒
2016-03-04 263 views
千層年糕蛋糕千層年糕蛋糕,外型似LADY M 嗰款萬人迷蛋糕。中間一樣係用CREAM做夾心,但就由蛋餅變成韓國年糕。由於係年糕關係,所以用黎分隔開CREAM既「蛋餅」會比較厚身,所以都有少少難切,但食落去的確令人驚喜!通常打好左既 CREAM 都會配甜品,感覺上,用CREAM黎配咸點好少有。但今次呢個甜品既味道又出奇地夾,咬落去煙煙韌韌,CREAM既甜味中和左味道偏淡既年糕。但亦唔會令年糕失去本身既味道。加上出面比較少見,值得推介!擁抱太陽的軟骨鍋自己本身偏好食軟骨,所以都嗌左呢個鍋試下。豬軟骨好入味,加埋有芝士=同飯,成個鍋咁上,本身都已經覺得好吸引。最重要既係店主為食客準備左原粒白芝麻同整碎白芝麻既工具比我地,篡我地可以試下好似以前啲韓國人咁喺到「樽」碎啲白芝麻,好好玩!個飯本身都有用黎整豬軟骨既汁同芝士,已經好香。加埋白芝麻落去再食,會更感受到味道上有唔同既層次。一擺入口,白芝麻既香率先帶入口中,但過多陣就會食到芝士既香味。芝士香中會帶少少豬軟骨既咸香,到最後係豬軟骨個汁既香味會喺口中爆發出黎。鍾意食豬軟骨既朋友不妨一試。
千層年糕蛋糕
2016-02-24
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
2016-02-29 217 views
係荃灣行行下見到呢間叫冰雪公主見到裡面裝修以綠色同白色為主營造似環保既室內餐廳坐位開揚 場又大 又唔駛等位於是就入去試下意粉一向都係我鐘意食咁點左雜菌黑松露意粉味道係唔錯 一路食意粉 黑松露既味道仍唔會流失麵比較淋 食落去舒服 容易咬開夾起麵又唔容易斷唔錯海洋檸檬梳打檸檬汁溝梳打汽水 3片檸檬片作襯托比較大杯 酸性剛好 幾好飲最後叫左韓式年糕芭菲作為飯後甜品裡面奶油,幾粒年糕 中間夾著芭菲 而底層有花生片對我黎講 呢款甜品唔太好食年糕有點兒大舊 奶油仍都相對太多所以我食到一半就已經覺得夠了都算唔錯食飽肚就走了
係荃灣行行下見到呢間叫冰雪公主
海洋檸檬梳打
檸檬汁溝梳打汽水 3片檸檬片作襯托
比較大杯 酸性剛好 幾好飲
最後叫左韓式年糕芭菲作為飯後甜品

裡面奶油,幾粒年糕 中間夾著芭菲 而底層有花生片
對我黎講 呢款甜品唔太好食
年糕有點兒大舊 奶油仍都相對太多
所以我食到一半就已經覺得夠了
都算唔錯
食飽肚就走了
2016-02-28 215 views
很喜歡食年糕的我, 當然不想錯過這間的年糕甜品. 和友人約12點到達, 幸好人未算多, 不知是否這裡的文化, 沒有侍應招呼, 所以和友人隨便選了一個角落位置坐下. 因為食物種類不算多, 所以很快便選好了.蕃茄蝦意粉, 味道不過不失, 意粉偏腍. 幸而蝦尚算爽口彈牙!韓式炒粉絲內有牛肉和冬菇, 看顏色已覺吸引. 味道適中. 牛肉份量也算多! 好味!終於要試最期待的年糕土司了, 但想像的味道有分別, 食到年糕的口感, 但不算強烈, 我本來是想食到很煙韌的口感的. 不過甜甜的土司配上雪糕食, 還是不錯的!這裡甜品其實還有很多選擇, 還有一些小玩具放在枱上, 所以以後食完飯過後, 也不妨與朋友到這裡叫個甜品開心share.
很喜歡食年糕的我, 當然不想錯過這間的年糕甜品.
因為食物種類不算多, 所以很快便選好了.

2016-02-21
2016-02-27 242 views
今晚同2位舊同事聚舊。去了大家都就腳嘅荃灣食個飯後甜品~比我地搵到間韓式冰店~裡面裝潢寬敞,座位都頗多,悠閒耐坐嘅cafe😍朋友叫左個柚子年糕多士,試下另類多士。個多士2層麵包中間夾住一大片白年糕😛,多士面灑上滿滿的芝士,而柚子醬放在中間。驟眼看像雪地裡的一份燭光,味道又幾特別,脆脆的多士與軟綿煙韌嘅年糕相映成趣😂 而上面嘅芝士及柚子剛好調味,又咸又酸甜,多重感受!剛剛平衡了沒多少味道的澱粉質👍🏻而我則叫了一款蘋果金寶,一piece剛剛好👍🏻焗得金黃色,好靚好可口!吃了一口,入面比麥當勞嘅好多倍👏🏻👏🏻蘋果蓉夠淋,易入口,5會太酸,明顯調味了!而批皮好鬆化,成個麵是幸福!另外叫了個雛菊花茶,清新花味撲鼻及茶味夠濃,令喉嚨至腸胃嘅飽肚感消一消滯~perfect!
今晚同2位舊同事聚舊。
去了大家都就腳嘅荃灣食個飯後甜品~
朋友叫左個柚子年糕多士,
試下另類多士。

2016-02-27 260 views
朋友今晚帶我哂整個荃灣。最後一站黎到開業不久的韓冰店。冰雪公主。frozen princess.第一下俾我感覺就緊係elsa. Let it go let it go估5到呢間主打係韓冰同年糕甜品。Gogogogo糕同朋友一人一花茶 我就揀症杞除紅棗圓肉茶,比想像中淡,平時可能落太甜,呢種花茶清清地5會搶左專食甜品嘅味蕾。,色擇夠深,入面亦都見到材料,仲可以添飲,好貼心叫症一凍一熱,凍嘅當然試下佢地嘅雪花冰。第一次叫布朗尼版。brownie, 上面有一大球特濃朱古力雪糕,鋪上朱古力漿,放了一片又一片的士多啤梨果片,加上一小粒又一小粒嘅朱古力布朗尼。雪花冰好綿,媲美台灣綿花冰,朱古力雪糕味道幼重 岩哂中意朱古力嘅朋友 啲漿撈埋落牛奶冰入面好似變症朱古力牛奶加上鬆軟蛋糕仔,朱古力味充滿味蕾士多啤梨也不錯,沒酸另外試下佢啲年糕甜品,叫了個 蒜蓉芝士年糕多士。 多士2大塊,中間放入了年糕及芝士片,上面鋪滿嘅麵係蒜蓉,令整個多士金黃色。建議個蒜蓉再烘烘會香啲。芝士夾年糕軟漏再加重料。多士嘅脆度加年糕嘅軟度。軟硬兼施蒜蓉嘅香味加芝士嘅咸甜味,呢種味道第一次食,幾得意下次布機會試下啲熱食先
朋友今晚帶我哂整個荃灣。
最後一站黎到開業不久的韓冰店。
冰雪公主。frozen princess.
第一下俾我感覺就緊係elsa.
Let it go let it go

估5到呢間主打係韓冰同年糕甜品
Gogogogo糕

,色擇夠深,入面亦都見到材料,仲可以添飲,好貼心
紅棗杞子圓肉茶
叫症一凍一熱,凍嘅當然試下佢地嘅雪花冰。
啲漿撈埋落牛奶冰入面好似變症朱古力牛奶
加上鬆軟蛋糕仔,朱古力味充滿味蕾
士多啤梨也不錯,沒酸
布朗尼雪花
蒜蓉芝士年糕多士
芝士夾年糕軟漏再加重料。多士嘅脆度加年糕嘅軟度。軟硬兼施
蒜蓉嘅香味加芝士嘅咸甜味,呢種味道第一次食,幾得意

下次布機會試下啲熱食先

2016-02-23
$100 (Dinner)
紅棗杞子圓肉茶
布朗尼雪花
  • 爆谷雪糕
  • 海洋檸檬梳打
  • 藍莓汁
2016-02-24 586 views
而家越黎越多韓國餐廳,要食韓餐完全唔難,係荃灣就有一間以韓食做主打嘅冰雪公主,一日五餐都可以完全感受到韓國風。壽女燒雞鍋呢個名幾有趣,唔知有D咩意思,但就知呢個鍋整得幾好食,有一條辣椒係入面,唔會太辣,相信都適合唔係好食太辣嘅人。整個蔥頭在鍋內煲,不會有好強烈嘅蔥味,可以原隻蔥頭咁食,雞肉無骨,軟熟又入味。食完晚餐,甜品少不免都要有先覺得完滿,但好多時都要另搵一間甜品店,今次呢間當然唔止有熱食,仲有各式各樣既甜品。韓式甜品比較少食,普遍都只有西式同中式,呢間就有好多韓式甜品。爆谷雪糕好正,雪糕打左七八個圈咁高,然後在外圍貼滿爆谷,加埋糖漿係頂,爆谷就好似會熔咁,賣相好吸引。雪糕加爆谷又軟又脆,口感好有趣。若爆谷可以再整得再脆口些少就會更好。千層蛋糕食得多,呢個再加埋年糕係入面嘅千層糕好特別,年糕好煙軔,層次分明,份量夠晒大件,年糕配係甜品一齊都幾好食。下次揀甜品店又有多樣選擇。
而家越黎越多韓國餐廳,要食韓餐完全唔難

係荃灣就有一間以韓食做主打嘅冰雪公主,
一日五餐都可以完全感受到韓國風
壽女燒雞鍋
壽女燒雞鍋呢個名幾有趣
,唔知有D咩意思,
但就知呢個鍋整得幾好食

有一條辣椒係入面,唔會太辣,
相信都適合唔係好食太辣嘅人

整個蔥頭在鍋內煲,
不會有好強烈嘅蔥味,可以原隻蔥頭咁食

雞肉無骨,軟熟又入味
食完晚餐,甜品少不免都要有先覺得完滿

但好多時都要另搵一間甜品店,
今次呢間當然唔止有熱食,仲有各式各樣既甜品
爆谷雪糕
韓式甜品比較少食,普遍都只有西式同中式,
呢間就有好多韓式甜品

爆谷雪糕好正

雪糕打左七八個圈咁高
,然後在外圍貼滿爆谷,
加埋糖漿係頂,爆谷就好似會熔咁,賣相好吸引

雪糕加爆谷又軟又脆,口感好有趣

若爆谷可以再整得再脆口些少就會更好
年糕千層蛋糕
千層蛋糕食得多,
呢個再加埋年糕係入面嘅千層糕好特別

年糕好煙軔
,層次分明,份量夠晒大件

年糕配係甜品一齊都幾好食

下次揀甜品店又有多樣選擇
2016-02-23
壽女燒雞鍋
爆谷雪糕
年糕千層蛋糕
2K
2016-02-22 407 views
光聽名字以為只有甜品,想不到連主吃也有提供。甫坐下,先點一個卡邦尼意粉($68)。賣相比一般的顯得更為普通,加上附上托盤盛載,令整體感覺有點在快餐連鎖店一樣。 出乎意料之外,意粉味道頗為美味,意粉掛著濃郁美味的卡邦尼汁,麵條爽口。 另外點了一份韓式泡菜醬炸雞翼($48),外層沾上的泡菜醬,味道甜甜辣辣,頗為開胃。顏色吸引的海洋檸檬梳打($40),飲落有點像檸檬梳打,清涼解渴。 綠茶沙冰($46)面頭鋪上一層cream, 夠凍之餘茶味香濃幼滑。朱古力曲奇沙冰($46)是的頗為欣賞的。朱古力味道濃郁,夠凍當然夠好味。 藍莓汁($45)是新鮮打成的,吃到果肉碎,喝上來不會很甜,是健康之選。 芒果雪花 細($42)值得推介!冰冰幼細不易溶,配上芒果鮮甜,冰冰還加入煉奶,吃上來味道不錯! 總括來說,甜品款式眾多,而且味道不錯,有機會也想試試其他甜品,尤其那個爆谷雪糕,很吸引呢!

光聽名字以為只有甜品,想不到連主吃也有提供。

2016-02-11
2016-02-13 368 views
      之前去韓國食過韓冰,一直都好想去食返雪花冰既感覺,而且係荃灣甜品雖然多選擇,但係唔多元化,所以冰雪公主開就好想試下味,所以同3個朋友食完飯一齊去試下      起初以為要等位等好耐,不過5分鐘就有位了,原來入面除左甜品仲有ALL DAY BREAKFAST 同晚餐,岩哂想一次過正餐同甜品既情侶同朋友仔,座位方面都有2張大枱符個一大班朋友GATHERING既,仲要有GAME同免費WI-FI用,都係一個唔錯既蒲點,不過遲D多人黎就未必留到好耐了!       我情迷朱古力所以點左朱古力曲奇雪花,一個就點綠茶雪花,一個就點芒果雪花,有個朋友就點士多啤梨芭菲,但因為要等半個鐘,而我地果D就快有,所以佢都改芒果雪花,如果食芭菲朋友就要耐心等候了!       整體黎講份量叫細既已經夠食,雪花冰都係幼細,當然無得同韓國比較啦,價錢對比路德圍的甜品貴5蚊到,但有特色D,環境坐得舒服,所以值得推薦,同埋仲有好多甜品款!
所以冰雪公主開就好想試下味,所以同3個朋友食完飯一齊去試下

我情迷朱古力所以點左朱古力曲奇雪花

綠茶雪花(小)
芒果雪花

Other Info. : 食甜品當日坐既位置對住洗手間,當時門係開住,感觀上無咁好,如果可以關上洗手間門,係門前貼返洗手間既標誌就可以更好了:)
2016-02-12
5 Minutes (Dine In)
$40 (Last Night Supper)
綠茶雪花(小)
2016-02-09 354 views
小妹一向是韓式甜品粉絲,是晚和友人逛完荃灣商場後,經過享和街見到好搶眼既招牌,再加上OPENRICE有大量好評去形容E間舖頭,二話不說就入去食甜品,點知就出事了我們先點了一個曲奇雪花,其實OREO係百搭穩陣既,點整都唔會難食得去邊,敗筆點係冰比想像中硬,就好似預先做定左個冰底,然後放入凍櫃雪到硬晒既感覺,其次就係甜味好唔集中,有D地方冇味,有D地方就太多煉奶太甜不過令人最失望既都算係年糕吐司,我地由落單等了差不多30分鐘都未見蹤影,再三趨單先有得食,上到檯時,吐司只是微暖,而且太硬,一點也不脆,唯一好食的,應該只係得雪糕,希望佢地認真改進,如果唔係都係幫襯一次就夠了
士多啤梨年糕
2016-02-03
2016-02-07 493 views
本來唔太喜歡ALL DAY BREAKFAST, 因此好多地方都勁搵笨, 一堆平而簡單的食材排得靚靚地就收你一百幾十, 直至試過一兩家有誠意, 就開始想去唔同地方試試人家的誠意今次去呢家, 環境都夠特別, 你有幾可去d地舖都有玩具玩? 而且好多都係細個玩的玩具, 幾吸引呢個ALL DAY, 大大份, 好好味, 係每一樣都好味, 蛋又滑, 飽又香脆又軟, 唯一唔好係好多油, 食晒成碟個碟底佈滿油...不過都無損我對佢評論

5 Minutes (Dine In)
$98 (Dinner)
2016-02-04 431 views
睇完戲再逛街超累! 立即提議朋友一起去吃東西,朋友說這間餐廳感覺不錯,我們便進內。餐廳很大有board game提供,有的客人在玩UNO及波子棋很寫意。估不到荃灣有這種不趕客的CAFE。太熱了,點了杯果汁。士多啤梨汁用新鮮果肉打成,味道不會太甜及太過藥水,微酸很開胃。韓式粉絲有甘筍、冬菇及肥牛等。肥牛很入味,粉絲不會太過腍。辣椒粉及泡菜汁令粉絲變得惹味,惟份量少了點。素菜薄餅脆卜卜的,以蔬菜為主。上面放了木魚絲及紫菜,有點像吃日式小丸子。薄餅裡有泡菜,泡菜跟薄餅的配搭較為新穎,味道也不錯。朋友說來到這裡不能不試甜品,我點了個綠茶雪花賣相吸引,雪花上面有綠茶粉、蕨餅及綠茶雪糕。雪花入口即溶,配上綠茶口味,味道清新。雪糕跟雪花一起同吃,凍上加凍口感過癮!喜歡這裡的慢活節奏,在荃灣真的罕有!

士多啤梨汁
士多啤梨汁
韓式炒粉絲
素菜薄脆
綠茶雪花 (細)
喜歡這裡的慢活節奏,在荃灣真的罕有!

2016-01-31
$100 (Lunch)
韓式炒粉絲
素菜薄脆
2016-02-04 406 views
約了朋友在荃灣睇戲,睇完後周圍逛逛順便在附近吃午餐,看到這間餐廳裝修不錯,便試試。餐廳內裡四四方方,環境闊落,至少可容納30至40人。顏色以白色及綠色為主,感覺清新。玫瑰花茶下面有蠟燭助熱保持溫度,一壺滿滿的送上,花味較淡。豬軟骨用熱石鍋奉上,中間有生雞蛋,怪不得叫"擁抱太陽的軟骨鍋"。豬軟骨用香料炆製四小時或以上,香腍柔軟。熱石鍋上有芝士,芝士黏在豬軟骨上味道香濃。將所有材料混在一起同吃很滿足。多士上面放滿黃豆粉及柚子醬,年糕夾在多士中間。我倒是第一次嘗試這款甜品,年糕非常煙靭,跟多士及黃豆粉同吃有點像日式甜品。年糕的煙靭配上多士的香脆口感頗為特別。蛋卷蛋味及奶味濃郁,中間的忌廉又香又滑,黑色的部分應該是竹炭粉的味道。這裡寬敞又舒適,可以慢慢坐不會被催交枱,食物又不錯,下次會再來試試其他東西!
玫瑰花茶
玫瑰花茶
玫瑰花茶下面有蠟燭助熱保持溫度,一壺滿滿的送上,花味較淡。
北海道香濃牛奶卷

2016-01-31
$80 (Lunch)
2016-01-31 327 views
即使氣溫驟變得10度左右,仍然阻擋不到我們吃甜品的決心踏入店內,顧客的數量明顯比平時少,這樣便不會太擠迫,食物很快便送上。我們點了一個芒果雪花冰($42)和士多啤梨年糕($48),芒果雪花冰外表金黃色,底部雪花冰的顏色是淡黃色的,與芒果雪糕和芒果粒形成對比,賣相好看。芒果雪糕有濃郁的芒果香甜味,伴隨著雪花冰,令到冰更加有甜甜味道。略嫌不足的地方是芒果粒偏酸了一點,可能是芒果在冬天不當造。雪花冰入口即溶的口感實在不錯,而且份量也不算少。士多啤梨年糕,為何會有這個名稱,實在是不得其解。一塊多士作底部,放上一球士多啤梨雪糕,不少的士多啤梨片圍邊,淋滿大量的草莓醬,當中混合了草莓茸,味道甜酸甜酸的,十分有趣。表面灑上少量的木糠粉,伴隨草莓醬並不會感到口乾。略嫌不足的是多士並不夠香脆,有點兒偏軟了一點。一小塊多士配合草莓醬、士多啤梨片和雪糕一起吃,多重口感,值得一讚。甜品評分:7/10
即使氣溫驟變得10度左右,仍然阻擋不到我們吃甜品的決心

略嫌不足的地方是芒果粒偏酸了一點,可能是芒果在冬天不當造。
雪花冰入口即溶的口感實在不錯,而且份量也不算少。

士多啤梨年糕,為何會有這個名稱,實在是不得其解。

甜品評分:7/10
芒果雪花冰、士多啤梨年糕