呢間餐廳我間中都會去食,因為隨咗價錢唔貴,食物都做得唔錯,而且環境都幾靚吓,仲有就係佢哋嘅服務真係好贴心,係每一張枱旁邊一定會放一張吉櫈比你放手袋👜⋯⋯感覺好窩心👍🥰———————————-🌹5/5的服務🌹5/5的環境🌹5/5的食物🌹5/5的衞生🌹5/5的價錢給我一個五星級的窩心❤️——————————-🟩二人慢煮套餐:🔺紅果酒🍷x2好有紅酒香又帶果味、飲落幾舒服🍷—————————-🔺溫泉蛋沙律🥗:好香濃的黑醋,將溫泉蛋撈係新鮮沙律🥗菜到食、味道夾又特別,新鮮蔬菜又爽又脆😋——————————-🔺西冷牛扒:大大塊的牛扒、慢煮牛扒的吃法和平常食扒的烤法不同,吃落去各有千秋,兩種食法完全不同,平日食牛扒多是三四成熟,但慢煮就大約七成,但可能係慢煮,所以食落係軟熟😋——————————🔺豬勒骨:我的至愛😂好有香氣,嫩滑軟熟——————————-🔺豬仔髀:我是一隻為食貓🐱➕🐷豬肉又夠厚又有月汁——————————🔺芝士肉醬意粉🍝:好香濃的芝士肉碎,足料又好味—————————食..拍…寫已經成為我生活中的一部份鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰————————

———————————-
🌹5/5的價錢
給我一個五星級的窩心❤️

🟩二人慢煮套餐:
🔺紅果酒🍷x2
好有紅酒香又帶果味、飲落幾舒服🍷

—————————-

我是一隻為食貓🐱➕🐷豬
肉又夠厚又有月汁

——————————
🔺芝士肉醬意粉🍝:
好香濃的芝士肉碎,足料又好味

—————————
食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰
————————
2021-08-25 75 views
見到openrice甘多好評 所以黎試試 點左個二人set~沙律,豬仂骨正正常常 未算特別好食 但係牛排真係好硬 我以為慢煮會淋d?!飲品味道比較淡 賣相其實都ok 但係味道就。。。一般般
2021-08-24 86 views
朋友係附近放工,而且我又幾中意慢煮方式,今日就去左呢間餐廳。有好多唔同種類既野食,真係花多眼亂。二人set都好吸引,但朋友想食威靈頓牛柳,所以就散叫。芒果蜜桃水果茶。幾fresh 唔錯。熱朱古力朱古力味濃,幾滑。黑松露野菌天使麵黑松露味好香,醬汁好creamy 。麵既硬度岩岩好。味道唔太濃,又食到黑松露味。美式芥末朱仔髀好香口,惹味。同芥末醬好夾。經典威靈頓牛柳岩岩焗好,酥皮好脆。牛既口感不錯。蒜蓉都好香,好好味。

有好多唔同種類既野食,真係花多眼亂。
二人set都好吸引,但朋友想食威靈頓牛柳,所以就散叫。

芒果蜜桃水果茶。幾fresh 唔錯。

熱朱古力
朱古力味濃,幾滑。

黑松露野菌天使麵

美式芥末朱仔髀
好香口,惹味。同芥末醬好夾。

經典威靈頓牛柳
岩岩焗好,酥皮好脆。牛既口感不錯。
蒜蓉都好香,好好味。

2021-08-18
$250 (Dinner)
  • 黑松露野菌天使麵
  • 美式芥末豬仔脾
2021-08-23 56 views
坐車回家很多時候都會經過這間餐廳被霓虹燈吸引住bookmark了很久 終於一試2人餐368已經包含了沙律 3款慢煮肉類 意粉 2個飲品墨西哥辣粟米溫泉蛋沙律醬汁是沙律醬+意大利醬 非常開胃安格斯西冷牛扒 烤豬仔髀 豬仔骨三款都是用慢煮方式 慢煮有個問題就是牛扒不能自選熟度 但吃起來剛剛好 充滿肉汁平常吃到的豬仔髀一般都會偏乾這裡的值得一讚 依然嫩滑多汁西西里肉醬芝士焗意粉這個還好 肉醬有點不夠 但味道不錯
坐車回家很多時候都會經過這間餐廳被霓虹燈吸引住

平常吃到的豬仔髀一般都會偏乾
這裡的值得一讚 依然嫩滑多汁
西西里肉醬芝士焗意粉
這個還好 肉醬有點不夠 但味道不錯
慢煮工業位於太子好有名氣嘅慢煮工業😎😎今年咁興慢煮菜就梗係要同個朋友過嚟傾吓計食吓飯😌佢哋係位於一樓行樓梯上去就見到裝修非常之有型格🌟!🌟鹹蛋黃炸雞 4隻大大隻嘅蛋黃炸雞!揸到吹波波嘅雞鎚配埋蛋黃醬!咸咸地又外皮脆卜卜😋惹味🌟龍蝦汁香蒜大蝦意粉 三隻大蝦哈哈哈!配埋軟硬適中嘅意粉都幾飽肚!🌟Draft 🍺 ビール 🌟荔枝接骨木花特飲 作為一個happy Friday又點可以冇杯酒🍺談個心🤗佢哋嘅draft Beer 係asahi! 日本啤酒!另外朋友要揸車所以揀咗一個冇酒精嘅飲品,荔枝接骨木花特飲唔會好藥水☺️而且都唔會好甜係一份清新嘅感覺! 🌟朱古力布朗尼蛋糕🍰配🍦雪糕🍦 又點少得甜品呢!雲呢拿味嘅雪糕,食落去有啲Yogurt 感覺!配埋面頭層朱古力醬🍫!完美作結😋😋😋
慢煮工業

佢哋係位於一樓行樓梯上去就見到裝修非常之有型格🌟!

🌟鹹蛋黃炸雞 4隻

🌟龍蝦汁香蒜大蝦意粉
三隻大蝦哈哈哈!配埋軟硬適中嘅意粉都幾飽肚!

🌟Draft 🍺 ビール 🌟荔枝接骨木花特飲
作為一個happy Friday又點可以冇杯酒🍺談個心🤗
佢哋嘅draft Beer 係asahi! 日本啤酒!

🌟朱古力布朗尼蛋糕🍰配🍦雪糕🍦

2021-08-20 52 views
好耐之前已經食過一次,每次食都有驚喜。一行四人,叫咗六樣嘢食,兩杯嘢飲,一份甜品。先講下最值得encore嘅係西西里芝士焗肉醬意粉同法式豬鞍扒。肉醬意粉既牛肉碎非常之香,唔會比醬汁蓋過味道,意粉又唔會太淋,再加埋無敵嘅芝士,好快俾我哋K.O.左🙈🙈另外,豬鞍扒非常非常Juice👍🏿,肉質夠淋,係好有驚喜嘅一道菜!再食一定要Encore。至於其他美食都係值得一試,包括美式芥末豬仔脾同黑松露薯條。個人好欣賞豬仔比嘅醬汁配合得好好,烤醬再配合黃芥末,又估唔到咁夾喎,而且好容易進食👍🏿黑松露薯條,松露醬配沙律醬,松露醬一上枱已經聞到好香,再加熱辣辣嘅薯條,呢個組合已經冇得輸啦!個人認為卡邦尼意粉就普普通通,可以按照個人口味選擇叫唔叫呢一樣嘢食,因為同行朋友話好食,都唔差嫁。最後嘢飲同甜品方面,我哋叫咗一杯士多啤梨特飲,一杯咖啡同芝士蛋糕一份。相比之下嘢飲同甜品就正正常常,不過芝士蛋糕擺設得好靚👍🏿

2021-08-19 59 views
位於太子嘅慢煮工業,黎呢間食過幾次,佢啲慢煮系列都係做得好出色。好在事前訂左位,店內幾乎full house,證明呢間店嘅受歡迎程度。今次我地都唔例外,都叫樣慢煮菜式,極黑安格斯牛魔王肉眼扒!個人極力推薦比鍾意食牛嘅朋友,而家佢用手機點餐,可以揀熟成程度(正常或者全熟),我就揀左正常,出到黎係我估五成左右,但係超有驚喜,切出黎係粉嫩架,粉紅色呢啲野真係可遇不可求,超值得叫呢個,肉量又足夠,而且價錢唔貴。當然,我地仲叫左其他小食,例如芝士溫泉蛋大啡菇,溫泉蛋處理得剛剛好,就算成個切,啲蛋汁都唔會走哂,仲會痴住個大啡菇,成件事好完整,不錯。牛油燒虎蝦,咸蛋黃天婦羅蝦都係蝦嘅系列,兩者都能夠將蝦嘅鮮味同彈性發揮到淋漓盡致,值得一讚。軟心拉芝士條要趁熱食,咁樣先有拉絲效果,否則凍左個效果唔夠勁。飲品方面,荔枝接骨木花特飲,青檸薄荷特飲都係清涼,解膩嘅系列,都飲得過,尤其係配肉類同油炸食物。呢間整體上都沒得輸架啦,店鋪有格調,食物處理方面好出色,又夠chill。

Type of Meal
Dinner
2021-08-19 142 views
呢間價錢實惠,入到去環境舒服夠大,有點情調,岩哂同家人,朋友聚會同情侶聚餐。今日帶屋企人黎試,佢地都話好滿意😍蒜香芝士排包芝士控的心頭好!排包皮微脆,面包鬆軟不失水準!然後又芝士瀉滿,真的吃得多也會覺得膩🙈大家少吃多滋味啊🤣咸蛋黃天婦羅🍤份量頗多條😋炸得金,香,脆!味道也不會太咸。極黑安格斯牛魔王肉眼12oz雖然看似份量十足,可是我吃的那塊有3份1都是油脂🙈但味道是很好的,肉質軟嫩多汁!好的牛扒就是美味享受。爆谷雞肉芝士pizza這個好看,但味道沒有很特別撘配,就分開吃就還不錯,這個其實跟單點普通的cheese pizza差不多。美式芥末豬仔脾我反而認為這個是主打,比起牛扒,豬仔脾更是招牌,更是略勝一籌!一般都用燒烤醬汁的味道,甜甜的惹味可口。這個非常好吃,豬仔脾肉也很嫩,非常推薦。

咸蛋黃天婦羅蝦

咸蛋黃天婦羅🍤
份量頗多條😋炸得金,香,脆!味道也不會太咸。

爆谷雞肉芝士薄餅

爆谷雞肉芝士pizza

2021-07-28
Type of Meal
Dinner
咸蛋黃天婦羅蝦
爆谷雞肉芝士薄餅
2021-08-19 48 views
琴晚同朋友去咗太子呢間慢煮工房食晚餐,行咗上2樓經過見到有個live Band嘅setting再入到間小房,環境都幾企理有格調。在望吓個菜單,價錢都好合理,好多嘢食都係$78 ,於是大家就好盡情咁嗌。四個人嗌咗卡邦尼意粉、芝士肉醬焗意粉、豬仔胺扒、豬仔髀骨、油封鴨髀、紐約芝士蛋糕、士多啤梨特飲同凍咖啡牛奶。整體食物都係水平之上,冇特別難食嘅嘢食。我自己最鍾意就係豬仔髀骨,燒得好香口再配上芥末醬真係好合拍。第二就係芝士肉醬焗意粉,估唔到咁普通嘅一個意粉都會咁有驚喜,味道香濃同啲連鎖快餐店真係冇得比。第三就係黑松露薯條,個將係蛋黃醬上面再放咗大量嘅黑松露,薯條揸得香脆,果然係一個不敗組合。呢三樣絕對值得encore,下次再試埋其他嘢食先。
Enjoyed a few good eats and drinks before at this loft style restaurant, I can still recall those overwhelming late nite vibes. The other day we looked for a late afternoon meal & decided to return here grabbing some quick bits French Duck Confit(2 pcs)法式油封黑脾(兩隻) HK$78▪︎An outstanding slow-cooked dish of the day. Meat was meltingly tender, moist & extremely flavorful, thanks to duck legs were being rendered in its own fat & gently cooked in a low oven until the texture became silky. And I like th

French Duck Confit(2 pcs)
法式油封黑脾(兩隻) HK$78

▪︎An outstanding slow-cooked dish of the day. Meat was meltingly tender, moist & extremely flavorful, thanks to duck legs were being rendered in its own fat & gently cooked in a low oven until the texture became silky. And I like the way they seared the duck legs afterwards to achieve a crispy skin, very tasty

{On Side} Butter Grilled Tiger Prawns~2 pcs
{升級伴碟} 牛油燒虎蝦 (2兩隻) HK$42

▪︎These prawns were coated in a garlicky butter sauce & being grilled to enchant the charred bits and smoky flavor, meat was managed to stay juicy & fragrant, however a bit bland in taste

{On Side} Cheesy Portobello with Onsen Egg
{升級伴碟} 芝士溫泉蛋大啡菇 HK$38

▪︎Perfect for an afternoon treat, this side was packed with earthy vegetal sweetness and meaty. With runny onsen tamago the mushroom became smooth & flavorful, though the size was quite small

{Snack} Snacks Mix
{小食} 輕食拼盤 HK$88
> 薯條/雞翼/炸蝦/芝士條/炸蠔/洋蔥圈

▪︎A comforting finger food basket full of crispy golden fries, fried wings, shrimps, mozzarella cheese fingers, fried oysters and onion rings. Simply irresistible, gone in seconds

Chocolate Brownie & Gelato
朱古力布朗尼配雪糕 HK$48

▪︎A moist & fudgy-style mini brownie, much dense in texture with some nuts. Perfectly paired with a scoop of vanilla ice cream

New York Cheese cakes
紐約芝士餅 HK$48

▪︎Rich and creamy mini cheesecake attributed to a slight tangy kick, & the sweet caramel sauce did pep up the dessert

Strawberry Vodka HK$68
▪︎An easy-drinking for absolute beginners, brilliantly picturesque in red red wine color

Sangria White HK$68

Strawberry Soda HK$38

慢煮工業 The Hangout By Under Vacuum
G/F & 1/F, Man On Building, 19 Poplar Street, Prince Edward
太子白洋街15~19號萬安大廈地下及1樓
French Duck Confit/法式油封黑脾
Snacks Mix/輕食拼盤
Butter Grilled Tiger Prawns/牛油燒虎蝦
Cheesy Portobello with Onsen Egg/芝士溫泉蛋大啡菇
New York Cheesecake/Chocolate Brownie & Gelato
紐約芝士餅/朱古力布朗尼配雪糕
Sangria White/Strawberry Soda/Strawberry Vodka
French Duck Confit/法式油封黑脾
Snacks Mix/輕食拼盤
紐約芝士餅/朱古力布朗尼配雪糕
  • 輕食拼盤
  • 軟心拉芝士條
2021-08-18 59 views
慢煮工業都算係幾抵食既西餐,裝修都好靚,偏工業風。叫左個溫泉蛋卡邦尼意粉,個碗好有趣,唔係平時食西餐用既碟。個意粉食落好creamy,唔會太乾,好香蛋黃味,入面有菇,洋蔥,同埋煙肉,所以食落都好夠味。而且份量都OK ! 之後叫左個經典威靈頓牛柳,出面係酥脆既酥皮,配埋入面既肉好香,唔會乾! 內層係熟度啱啱好嘅牛柳,肉色都仲係好粉嫩,肉質有彈性,不過唔會韌。切個陣仲有D肉汁流出黎架! 另外,入面仲有包住D煙肉,食落好有層次。呢款好推介大家。
2021-08-17 55 views
朋友約我喺太子食飯,佢話對慢煮食物非常有興趣,帶咗我嚟呢間餐廳,佢話聞說呢度食物幾好味又抵食,想我同佢一齊試吓,咁我就一於奉陪啦😆我哋叫咗幾樣食物share😆:- $78嘅「牛油果醬煙三文魚沙律🥗」:牛油果🥑壓碎變成牛油果蓉,配埋新鮮嘅沙律菜🥗,簡單好食😋- $78嘅「法式🇫🇷油封鴨髀(兩隻)」:外皮脆脆哋,鴨髀肉有啲鹹香😋;$78 有兩隻鴨髀 好抵食😆- $98嘅「法式🇫🇷豬鞍扒」:豬鞍扒厚切,肉味甘香,幾 juicy😋,仲有啲甜甜哋好似係蘋果蓉嘅 sauce,沾 豬鞍扒 一齊食更加好味😋- $38嘅「芝士溫泉蛋大啡菇」:溫泉蛋絕對流心,芝士🧀有少少鹹香,配大啡菇🍄味道幾夾😆- $38嘅「烤雜菜盤」:有小蕃茄🍅、粟米🌽、薯仔🥔、椰菜、青瓜🥒,新鮮簡單好味,感覺健康😊食完之後朋友都幾滿足,跟住我同佢講,其實好耐之前我嚟過呢間餐廳😆😆

我哋叫咗幾樣食物share😆:

$180 (Dinner)
2021-08-15 46 views
星期六點半左右到達,餐廳唔算好多人,枱同枱之間都算闊落,唔會好迫,可以同朋友好好咁傾計👍🏻我地叫左個二人慢煮套餐($368)首先係溫泉蛋沙律,份量好大,d菜都新鮮,正正常常之後就到main,有牛扒、豬仔骨同豬脾仔:- 牛扒熟得濟,偏硬同乾,我就覺得好麻麻- 豬仔骨同豬脾仔好嫩口,而且好juicy ~個source都配得好好👍🏻👍🏻本身個餐係跟肉醬意粉,但因為我地想食其他,所以加$38轉左黑松露雜菌天使麵(即使餐牌上全部意粉都同價,但都係要加錢)。個天使麵唔係好重黑松露味,口感比較偏軟最後係野飲,個餐包2杯酒精同特飲- 西班牙水果白酒,我覺得係冇浸過🙊因爲飲落冇水果味,而且加左好多冰!令到杯酒好淡🙈- 芒果蜜桃水果茶就芒果蜜桃水果茶👌🏻😂 整體黎講環境係舒服,適合朋友邊食邊傾計,客人唔算多,唔洗急住走。野食都滿意,係牛扒同杯Sangria 略失望,至於份量對2個女仔好足夠又唔會話多得濟。

我地叫左個二人慢煮套餐($368)

首先係溫泉蛋沙律,份量好大,d菜都新鮮,正正常常

之後就到main,有牛扒、豬仔骨同豬脾仔:
- 牛扒熟得濟,偏硬同乾,我就覺得好麻麻

最後係野飲,個餐包2杯酒精同特飲
- 芒果蜜桃水果茶就芒果蜜桃水果茶👌🏻😂

2021-08-15 39 views
今次係第二次嚟食,叫咗同上次完全唔同嘅食物~最尾會一次過總結呢到有咩值得叫、有咩係伏👀.其實上次食過佢哋嘅芝士煙肉薯條真係覺得好正,今次本身都好想encore😳不過男朋友話想叫輕食拼盤,咁一於試吓啦!輕食拼盤for兩個人真係啱啱好,入面有兩件炸蝦、兩條炸芝士、兩件炸單骨雞翼、兩件炸蠔同埋適量薯條。炸嘢呢啲本身唔會差得去邊啦🙆🏻‍♀️不過記得問佢拎沙律醬,啲炸嘢點沙律醬會更好食(不過今次我哋懶到冇叫😂)btw menu話呢個拼盤係有炸洋蔥圈,但我食完先醒起冇嘅?!😂唔知係俾漏咗定係冇貨😂😅.每次嚟到秉持住應該要試吓慢煮肉嘅心態,所以今次叫咗個極黑安格斯牛魔王肉眼。熟度淨係可以揀「正常」或者「全熟」👀我哋揀咗正常,嚟到我覺得大概5成熟左右。講真呢個牛扒真係麻麻,肉質一般,比較乾身冇乜油脂香又冇乜味,失望🥲.加咗$28要咗個焗農夫包湯,細細個兩個人當小食食啱啱好。男朋友話個湯係金寶忌廉湯🤣個湯味道唔算好creamy,不過勝在個包焗得非常香脆☺️.總結兩餐:美式芥末豬仔髀 -> 推薦😍芝士煙肉薯條 -> 推薦😍焗農夫包湯 -> 可以一試輕食拼盤 -> 可以一試極黑安
今次係第二次嚟食,叫咗同上次完全唔同嘅食物~

最尾會一次過總結呢到有咩值得叫、有咩係伏👀

不過男朋友話想叫輕食拼盤,咁一於試吓啦!

炸嘢呢啲本身唔會差得去邊啦🙆🏻‍♀️

熟度淨係可以揀「正常」或者「全熟」👀
我哋揀咗正常,嚟到我覺得大概5成熟左右。

加咗$28要咗個焗農夫包湯,細細個兩個人當小食食啱啱好。

總結兩餐:
美式芥末豬仔髀 -> 推薦😍
芝士煙肉薯條 -> 推薦😍
焗農夫包湯 -> 可以一試
輕食拼盤 -> 可以一試
極黑安格斯牛魔王肉眼 -> 不推薦🙅🏻‍♀️
36小時紅酒慢煮牛面肉 -> 不推薦🙅🏻‍♀️
2021-08-14 3847 views
慢煮工業我由讀書食到而家💛三間分店變兩間可謂忠實粉絲 當中最常去的是白楊街店價錢唔貴 套餐甚至稱得上CP值爆燈二人餐$368就有五款食物 兩杯酒類或特飲.Hangout’s BBQ Delite For Two🥗Mexican Cloth and Onsen Egg Salad墨西哥辣粟米溫泉蛋沙律 滿滿的一盤大量蛋黃醬 加上誘人的溫泉蛋 邪惡萬分沙律菜夠新鮮 配搭多汁番茄仔和辣粟米 好開胃.🥩Sirloin Steak (Angus)因慢煮關係不用選擇生熟程度 介乎五至七成熟外層略略煎過 肉質呈粉色 幼嫩中帶少許咬口牛肉味道香濃 簡單以鹽 香草 黑椒調味就夠.🐖BBQ Baby Back RibsBBQ醬+豬仔骨=完美不敗組合慢慢烤制美式豬仔骨 讓它充分地吸收調味變得軟嫩好食 輕輕一咬便吃到juicy豬肉.🍖Grilled Baby Pork Shank豬仔脾係比較少見的食材 最近成食肉獸嘅新寵跟ribs不同 是豬後腿上的寸骨 肉質脆嫩爽口香而不膩 再配搭美式芥末 感覺有啲似雞脾.🍝Spaghetti Bolognese沒想到 最有驚喜的是西西里肉醬芝士焗意粉在意粉上加芝士碎 焗後表
慢煮工業我由讀書食到而家💛三間分店變兩間
可謂忠實粉絲 當中最常去的是白楊街店
價錢唔貴 套餐甚至稱得上CP值爆燈
二人餐$368就有五款食物 兩杯酒類或特飲
Hangout’s BBQ Delite For Two
墨西哥辣粟米溫泉蛋沙律 滿滿的一盤
大量蛋黃醬 加上誘人的溫泉蛋 邪惡萬分
沙律菜夠新鮮 配搭多汁番茄仔和辣粟米 好開胃
🥩Sirloin Steak (Angus)
因慢煮關係不用選擇生熟程度 介乎五至七成熟
在意粉上加芝士碎 焗後表面金黃香脆
大量肉醬和炒過的甜洋葱 酸甜開胃 不覺得膩
食到最後 甚至出顯肉碎多過意粉的情況 好佛心
🍷Sangria Red
大家一定聽過「紅酒配紅肉 白酒配白肉」
唔知你又有沒有試過 西班牙鮮果紅酒?
鮮血的紅 但不像烈酒般喝起來有點難度
同時又帶有水果的各種甜味香氣 相當平易近人