2021-05-27 289 views
My fav Beef Wellington!高質特色英國菜,更有室外打卡露台🌴銅鑼灣鬧市中,原來都有利園呢個好去處🤓環境安靜舒適,英倫菜式待你細細品嚐。🐚Scallop & Black Pudding 268可愛嘅大蒜同芹菜擺設令人愛不釋手,北海道扇貝煎得鮮嫩,肉末般的血腸更是點睛之筆,扇貝具厚度的口感,因而更添肉香。🥚Scotch Egg & Soldiers 98金黃外皮由麵包糠包住豬肉團,中間的流心鴨蛋更顯誘人,香脆麵包條點上甘香蛋黃,原始鹹香令人陶醉。🐂Beef Wellington pre-order$988菲力牛柳,不愧為牛脊上最嫩的肉,淋上醉香紅酒醬,鬆化酥皮同夾心火腿蘑菇蓉,滋味pre-order果然不枉此行。
My fav Beef Wellington!

🐚Scallop & Black Pudding 268

🥚Scotch Egg & Soldiers 98

• Scotch Egg & Soldiers
黎左依間係利園天台既西餐廳 位置隱秘 有露天位 裝修好靚英倫風!店員服務極好 食物質素每樣都唔錯 推薦!🦁 Top 31️⃣ Beef Wellington ($988)2️⃣ Beef Pie ($198)3️⃣ Apple Pie & Nutmeg Custard ($98)Top3共通點都係有酥皮 做到脆而不膩既效果!威靈頓牛熟度完美 記得要pre order!份量好大 好彩share 🤣 牛批同蘋果批 一咸一甜 各有特色 都係餡料同酥皮完全配合🤩🦁 其他菜式4️⃣ Scotch Egg & Soldiers ($98)5️⃣ Lobster Pot Pie ($248)6️⃣ Crab on Toast ($228)7️⃣ Chicken with lemon butter ($228)Scotch Egg都好出色 流心蛋🤩 lobster pie個汁好香濃 不過唔太中意浸左汁既淋麵包. 如果都係牛批個format就完美~個雞同蟹toast都唔差 不過比起其他 驚喜度冇咁大~🦁 The Leah (銅鑼灣)銅鑼灣恩平道28號利園二期3樓303-309及311號舖 (扶手電梯上2樓後, 經baby di

🦁 Top 3
1️⃣ Beef Wellington ($988)
Beef Wellington

2️⃣ Beef Pie ($198)
Beef Pie

Apple Pie & Nutmeg Custard

🦁 其他菜式
Scotch Egg & Soldiers

5️⃣ Lobster Pot Pie ($248)
Lobster Pot Pie

6️⃣ Crab on Toast ($228)
Crab on Toast

Chicken with lemon butter

🦁 The Leah (銅鑼灣)
銅鑼灣恩平道28號利園二期3樓303-309及311號舖 (扶手電梯上2樓後, 經baby dior 隔離部專用lift上. 唔好直接扶手電梯上3樓喔!)
🦁 人均消費:<$400|推介:❣❣️❣️❣️❣️/5
Beef Pie
Apple Pie & Nutmeg Custard
Lobster Pot Pie
  • Beef  Wellington
  • Signature Pie (Beef)
今次試左呢間英國餐廳嘅dinner 餐廳位於利園二期3樓 餐廳除左環境靚 食物水準都十分高 絕對適合大家去打卡chill下❤️餐廳嘅裝修好靚 好有英倫風格 室內好多綠色植物 室外仲有又寬敞又綠油油嘅露台 勁chill 好岩大家同朋友去打卡☺️我地食左Wood Ear Mushroom Risotto, Lobster Pie, Beef Wellington 😋 飲品叫左一杯 Earl Grey Old Fashioned 一杯Twisted Negroni 🍸Wood Ear Mushroom Risotto: Risotto煮到岩岩熟 有咬口 唔會太淋💯 加埋唔同香料同蘑菇 超好味! 😍Lobster Pie: 以傳統嘅做法 用左濃郁多汁嘅龍蝦配上滋味醬汁 食到停唔到😂 Portion都唔細 適合4位客人happy share 😜Beef Wellington (Pre-order): 完美配搭牛肉、蘑菇、帕爾馬火腿同埋酥皮 係我香港食過最好食嘅Beef Wellington! 配埋red wine sauce 令味道更上一層樓 配埋Mashed potato 一定唔可以錯過! 🤓Ea

Earl Grey Old Fashioned: 由得獎調酒師調製而成 除左橙味 伯爵茶嘅香味同Whisky原來都好夾 值得一試! 🥃

Twisted Negroni: 呢隻Gin base嘅cocktail都係由得獎調酒師調製而成 佢比本來嘅Negroni唔同 幾特別 而且唔太甜 絕對可以試下!
  • Lobster  pie
2021-05-14 183 views
因為疫情Work from Home好耐冇見過我嘅好同事,今日大家一齊放下晝假想搵間靜靜地又舒舒服服嘅餐廳傾吓計。記得Lee Garden Two有間有天台嘅餐廳,就去OpenRice搵,跟住就搵到呢間餐廳。喺OpenRice book咗2:45pm, 跟住朝頭早有人打咗兩三次電話俾我原來係想同我講餐廳3:00先有位。點知我同我個friend早到咗,我就打俾個餐廳可唔可以早啲去,佢話冇問題啲人早走咗。我諗一路以嚟都係同一個服務員打俾我同埋接我電話,佢好好態度要值得讚下。去到之後佢有好大嘅地方都係outdoor嘅位,其實望落去好舒服,但係因為太陽太曬我哋冇可能坐到出面。我哋坐入面望出去好多綠色,感覺非常之舒服。其實我哋側邊得兩台人喺度食緊午餐,得我哋兩個入嚟食下午茶,所以嗰啲食午餐嘅人走咗之後成間餐廳得返我哋兩個。可能今日係平日冇乜人嗌下午茶我哋等咗好耐啲嘢食先至嚟,不過我哋傾住計都OK。跟住個下午茶嚟到啦,望落去冇乜特別但係佢啲hot dish係新鮮滾熱辣咁樣焗好整好,我好鍾意食個蛋撻又滑又熱辣辣,我個朋友鍾意食個漢堡包仔,佢話好Juicy。我覺得個煙三文魚撻都好食,食得出個煙三文魚唔

Afternoon  Tea

跟住個下午茶嚟到啦,望落去冇乜特別但係佢啲hot dish係新鮮滾熱辣咁樣焗好整好,我好鍾意食個蛋撻又滑又熱辣辣,我個朋友鍾意食個漢堡包仔,佢話好Juicy。我覺得個煙三文魚撻都好食,食得出個煙三文魚唔係好cheap喺超級市場度買嗰啲。另外甜品我就覺得比較普通,塊曲奇餅食唔到落口,個香蕉蛋糕就好好食好moist、個scone就中規中矩啦。

比多個close up你睇個afternoon tea。

其實佢個環境好食物質素又好,我唔明白點解冇乜人去。我樓下開咗兩間coffee shop,可能啲人鍾意下午茶去飲杯咖啡食件蛋糕。如果唔係呢間餐廳靜靜哋傾吓計坐兩三個鐘頭都好抵坐。不錯不錯
2021-05-14
$360 (Tea)
Afternoon  Tea
餐廳用餐區分咗室內同室外兩部分,室內裝修主要行英倫風,而室外就係主打花園嘅感覺~兩邊感覺都好休閑,而且座位好寬敞,坐得好舒服👍🏽不得不讚嘅係由入座到點餐,一路都有侍應好貼身咁為我地服務👍🏽Fish Pie表面就咁睇以為係一大兜薯蓉,但原來暗藏左d魚肉係個底度😮薯蓉食落好滑,而且幾中意佢係個底有d白汁,所以就算食晒成碟都唔怕好乾👍🏽另外菜式入面有用到兩種魚,三文魚肉質比較實,而鱈魚就比較軟滑,整體令到個口感唔會咁單一~Beef Short Rib & Bone Marrow Gnocchi肉質超淋,輕輕用叉一撩都已經可以撕開d肉,而且入面仲係好粉嫩架💯一碟有三個食法,可以就咁食、配面頭d青醬食同埋再配個牛骨髓汁~就咁食已經好重肉味,配埋面頭嘅青醬食就會多咗浸香草同蒜味,令到個肉更惹味🤤值得一讚嘅係佢呢度個青醬味道都幾balance,而且唔會苦👍🏽至於個汁就係有陣微微嘅酸味,但又好香牛油味(應該係因為d牛骨髓)😍始終牛肋排會比較肥,所以配個汁食可以做到解膩嘅效果😌至於啲Gnocchi軟硬適中,而且配個汁食會突顯到個汁嘅牛香味~Dover Sole呢條魚我哋特登早啲預訂嘅~佢特別在話就話係比
兩邊感覺都好休閑,而且座位好寬敞,坐得好舒服👍🏽

Fish Pie
表面就咁睇以為係一大兜薯蓉,但原來暗藏左d魚肉係個底度😮
Fish Pie

始終牛肋排會比較肥,所以配個汁食可以做到解膩嘅效果😌

Dover Sole
呢條魚我哋特登早啲預訂嘅~
佢特別在話就話係比目魚,但係同鰨沙魚好似,不過就更厚肉~
而且烹調手法同平時喺香港見開嘅唔同,餐廳利用烤焗嘅手法去烹調呢條魚,但魚肉就唔會老
不過可能用太多牛油,條魚就咁食會好油,要配埋上面水瓜榴同醃紅蔥粒食先會味道平衡返
Dover  Sole

Green Beans & Shallot Butter
啲青豆好新鮮,而且又唔會好大浸草腥味👍🏽
就咁睇以為好簡單,但餐廳用咗紅蔥牛油,所以食落會更香~
雖然都有少少油,但識落真係好香,所以兩個人係秒殺左呢碟😂
Green Beans & Shallot Butter

Blueberry, Oat Crumble & Vanilla Ice Cream
喺焗到熱辣辣嘅藍莓同埋燕麥碎上面加上一球凍冰冰嘅雲呢拿雪糕,冰火交融嘅感覺真係好正☺️
最特別嘅係佢下面嘅藍莓醬會有d原粒藍莓,令口感更加豐富👍🏽
如果雲呢拿雪糕可以大球d就好🥺

LAIBA Sour
呢個係得獎嘅調酒先叫~
見到有bitters同whiskey做base,所以本身自己估係會苦苦地,但飲落居然好似梅酒🤯
就咁個檸檬味好出,隨後會有少少焦糖味
最特別嘅係食完一啖牛肋排再飲,佢個肉荳蔻同榛子味會變到勁突出😱
真係都幾有驚喜😆

Homemade Lemonade
呢個檸檬水好易入口~
佢嘅味道係有果香得來唔會太酸,而且又唔會太甜,整體感覺係比較好清新😚
Homemade Lemonade

整體來講,個人感覺飲品比起主菜更出色~
另外,無論環境定係服務質素都非常好,因此本人覺得值得推介👍🏽
不過如果想食平啲嘅朋友,可以考慮吓食brunch或者下午茶,會比較抵~
$800 (Dinner)
Celebration
Birthday
2021-05-09 179 views
//初嚐威靈頓牛柳🐮🤩//·今次夜晚嚟到銅鑼灣利園二期,三樓全層嘅餐廳,主打英國菜,一出lift,就係一片綠油油嘅露台🌱☘️🍀幾chill,日頭嚟一定好舒服🤤·✨ 蘇格蘭流心蛋 Scotch Egg & Soldiers🍳好懷念呢款英國小食呀😍,Scotch egg姐係以香腸和麵包碎包裹著溏心鴨蛋,炸至香脆同流心🍳配上脆卜卜麵包條食,正呀🤟🏻·✨ 威靈頓牛柳 Beef Wellington🥩 (Pre-order) 我最期待嘅威靈頓牛柳呀🤤🤤🤤呢個係傳統嘅英國菜🇬🇧呢個係四人份量~店員將未fully cooked嘅原條牛柳攞出嚟比我地打卡先,跟住再問我哋要切幾多舊同埋攞返入廚房繼續煮😜威靈頓牛柳係用酥皮包住一層蘑菇同parma ham,而中間就係牛柳啦🤤一切開牛肉呈粉紅色,生熟度啱啱好,食落好腍,牛味好重👍🏻可以點附有嘅紅酒醬👌🏻中間個層黑色圍住嘅係菇菌類,食落幾香🤩最外層就係金黃色嘅酥皮啦,酥脆得嚟唔會太厚☺️仲有一罐薯蓉,份量十足😆·✨ 香烤原條比目魚 Dover Sole🐟 原條比目魚真係好大條下🤪係用水瓜柳、大蒜及醃紅蔥去烤的,夠哂入味以為魚腩位會有骨,點知兩邊嘅魚肉都冇骨🙀,魚肉
//初嚐威靈頓牛柳🐮🤩//
配上脆卜卜麵包條食,正呀🤟🏻
中間個層黑色圍住嘅係菇菌類,食落幾香🤩
最外層就係金黃色嘅酥皮啦,酥脆得嚟唔會太厚☺️
仲有一罐薯蓉,份量十足😆
✨ 香烤原條比目魚 Dover Sole🐟
原條比目魚真係好大條下🤪
係用水瓜柳、大蒜及醃紅蔥去烤的,夠哂入味
以為魚腩位會有骨,點知兩邊嘅魚肉都冇骨🙀,魚肉仲好滑😻,正呀😋
✨ Sticky Toffee Pudding
蛋糕係熱嘅,食落似係carrot cake嘅口感,有啲黏口,蛋糕上面嘅cream好食,圍住嘅係拖肥醬,再淋上雲呢拿籽肉桂醬,整體唔錯🤓
✨ Passion De-light
朋友點呢杯,酒精濃度13%,應該好飲啲😎
✨ Twisted Negroni
我點咗呢杯,原來酒精濃度25%,杯酒幾嗆😂
🌟威靈頓牛柳真係夠特別、好好食,另外兩樣都係好食😋環境、服務都幾好,唯一concern就係定價較高,可以係同女朋友慶祝節日/生日/紀念日就食豪啲啦🤓
📍The Leah #theleah @theleahhk
銅鑼灣恩平道28號利園二期3樓303-309及311號舖
2021-05-06 413 views
公司gathering,同事特登訂左附近呢間傳統英國菜餐廳,話之前試過口味好正宗,好似佢係英國讀書時食既一樣。呢個沙律我好鍾意,菜好新鮮,加左檸檬dressing 食完感覺好fresh同事話呢個係必試既傳統英國菜,要將焗脆左既多士點落糖心鴨蛋黃度食,咁香港又真係好少地方有,食落咸脆幾得意。蛋外面包左一層彈牙既豬肉,食完多士就可以切開隻蛋share主角出場啦,焗好之後侍應就拎出黎俾我地影相,然後話要等多15分鐘先食得。切開係剛剛好既medium呀入口即溶,加埋包住黑松露同Ham既酥皮,大愛我地另外仲叫左Carbonara , Margherita同 French fries完全冇諗過睇落普普通通既Carbonara 會整得咁好味意粉咬落軟硬適中,芝士味勁濃厚軟滑又唔騷,配埋aged parmesan超正,食到停唔到口呀相比之下,呢個pizza顯得失色,輸曬比勁濃芝士味既carbonara 薯條亦不俗,因為食得到薯仔味同埋調味剛剛好,就算唔點蕃茄醬都好好味個人覺得呢度都幾適合gathering 同慶祝,聽待應講佢地平日有做Happy hour,下次可以試下
Green Salad

切開係剛剛好既medium呀
入口即溶,加埋包住黑松露同Ham既酥皮,大愛

完全冇諗過睇落普普通通既Carbonara 會整得咁好味

Green Salad
Spaghetti Carbonara
French Fries
2021-05-04 3604 views
英國菜喺香港唔算係主流菜式,比較多人認識嘅都應該威靈頓牛柳,不過其實其他傳統英國菜式都好好味😁今次我第一次黎呢到,一到步已經覺得個FEEL好正,成個戶外AREA都係以園林景為佈置,明明喺銅鑼灣市區當中,轉眼間就置身於後花園咁,夠晒RELAX🥰入到去餐廳內裡就英倫風格設計,再加上植物作點綴,喺咁靚嘅環境底下用餐,真係加晒分,啱晒打卡😍見呢到WEEKEND有BRUNCH MENU提供,既然係咁一於同朋友食左個2人SET BRUNCH先得Soup of the Day:今日係南瓜湯,味道好香甜,而且口感好香滑濃厚,先飲個湯暖暖胃😁Scotch Egg & Soldiers:內裡嘅溏心蛋完美流心唔會熟晒,而且係用鴨蛋,所以味道比起雞蛋更加香濃😉而外層用香腸同麵包碎包住再炸,炸得黃金香脆,唔會過晒火喉,食落香口唔油膩,外脆內嫩,必食之選😋Signature Pie (Beef):英式傳統批,睇落簡單,但切開之後已經聞到香氣四溢😍裡面餡料係非常足料,牛肉煮得軟腍而且鎖住肉汁,食落味道濃郁,好重牛味🤤而且個餡餅外層焗得好酥脆,同埋整得幾好,唔會一切就散,兼且佢大大件勁厚身,適合幾個FRIEND開心S

Soup of the Day

Signature Pie (Beef)
Signature Pie (Beef):英式傳統批,睇落簡單,但切開之後已經聞到香氣四溢😍裡面餡料係非常足料,牛肉煮得軟腍而且鎖住肉汁,食落味道濃郁,好重牛味🤤而且個餡餅外層焗得好酥脆,同埋整得幾好,唔會一切就散,兼且佢大大件勁厚身,適合幾個FRIEND開心SHARE黎食都得👍🏻

Fish, Chips & Scratchings
Fish, Chips & Scratchings:塊炸魚大得誇張,大到好似成個麵包咁,雖然係炸,但食落唔覺油膩😄內裡魚肉食落嫩滑,味道恰到好處唔會太鹹,仲有他他醬同醋可以點黎食😋薯條數量唔多,但每一條都係勁大條,而底下仲有好多綠豆蓉可以食,食埋真係都幾飽肚下😉

Green beans & shallot butter
Green beans & shallot butter:食落新鮮爽脆,用SHALLOT BUTTER黎作調味,令到味道更加香口😃

Roasted cauliflower cheese
Roasted cauliflower cheese: 椰菜花煮得啱啱好,唔會未熟過硬或者軟爛,用芝士烤焗完,非常滋味🤩而且D芝士香得黎食落唔會好膩,就算係SIDE DISH都可以好惹味😋

大合照😍

Sticky Toffee Pudding
Sticky Toffee Pudding:食完豐富嘅一餐,當然要食返碟甜品先夠滿足,TOFFEE本身比較甜,愛好食甜嘅朋友一定中意,另外SAUCE可以加落去自行調味😉

心動不如行動,喺舒適英倫風嘅環境底下享用英國菜,真係可以當去左旅行RELAX一下,ENJOY🥰

補MENU
2021-04-17
$427 (Lunch)
Soup of the Day
Green beans & shallot butter
Sticky Toffee Pudding
  • Fish
  • Chips & Scratchings
2021-05-02 2340 views
星期六訓到自然醒勁幸福,約左閨蜜下就一齊到The Leah歎返個悠閒Weekend Brunch~歐陸餐廳The Leah位於利園二期3樓,設寬敞戶外露台及室內座位,屬區內極少數露台餐廳,好岩打卡!以大量花草植物點綴,環境開揚舒適,一片綠油油植物景佔滿整個空間,打造成極具特色既城市綠洲小花園,令客人可以於寬敞空間享用英倫風格Comfort Food。The Leah主打地道英國菜,招牌有牛肉批、蘇格蘭蛋、威靈頓牛柳等,Weekend Set Brunch有齊前菜、主菜、甜品等,可以一嚐多款招牌菜,令人相當期待!Starters有Soup of the day、Scotch Egg & Soldiers。南瓜湯香濃順口,充滿奶香味,啖啖濃稠綿密,味道相當香甜。Scotch Egg & Soldiers招牌必點菜式之一,屬英國菜不可或缺小食!外層炸至金黃香脆,肉饀軟嫩多汁勁惹味,半熟溏心鴨蛋極之誘人,食落鹹香十足。伴碟有香脆可口多士條,蘸流心鴨蛋食更滋味!Main揀選Signature Pie、Fish, Chips & Scratchings。Signature Pie可選雞肉或牛肉餡,
星期六訓到自然醒勁幸福,
約左閨蜜下就一齊到The Leah
歎返個悠閒Weekend Brunch~

歐陸餐廳The Leah位於利園二期3樓,
設寬敞戶外露台及室內座位,
屬區內極少數露台餐廳,好岩打卡!
以大量花草植物點綴,環境開揚舒適,
一片綠油油植物景佔滿整個空間,
打造成極具特色既城市綠洲小花園,
令客人可以於寬敞空間
享用英倫風格Comfort Food。

The Leah主打地道英國菜,
招牌有牛肉批、蘇格蘭蛋、威靈頓牛柳等,
可以一嚐多款招牌菜,令人相當期待!

南瓜湯香濃順口,充滿奶香味,
啖啖濃稠綿密,味道相當香甜。

招牌必點菜式之一,
屬英國菜不可或缺小食!
外層炸至金黃香脆,
肉饀軟嫩多汁勁惹味,
半熟溏心鴨蛋極之誘人,
食落鹹香十足。
伴碟有香脆可口多士條,
蘸流心鴨蛋食更滋味!

Signature Pie可選雞肉或牛肉餡,
金黃色酥皮經烤焗後層層鬆脆,
入口充滿酥香同時無油膩感,
牛肉內餡濃郁鮮嫩又多汁,
切開後香氣四溢,勁香口,
貼心配上海鹽供自行調味。

Fish, Chips & Scratchings
先將魚起骨、厚切成魚柳,
再沾上炸漿炸至金黃色脆卜卜,
配以香脆粗薯條、青豆蓉等奉客,
充滿濃厚英倫風味,好傳統既英式製法!

薄薄炸漿勁鬆脆,雪白魚肉嫩滑鮮美,
青豆蓉營養豐富清甜健康,减膩一流。

Side Dishes有兩款:
Green beans and shallot butter、
Roasted cauliflower cheese

炒四季豆充滿蔥油香,
簡單清炒口感極佳夠清甜。

芝士焗椰菜花充滿奶油香,
椰菜花爽嫩清甜有咬口,
香濃拉絲芝士勁惹味。

Dessert: Sticky Toffee Pudding
椰棗糕濕潤粘粘,香味濃郁,
面頭淋上熱騰騰太妃糖漿,
相當溫熱甜膩,散發濃厚奶油香,
蛋糕口感綿密細緻,非常可口。

三小時就如此輕鬆愉快渡過了,
每道傳統英國菜都令人相當回味!
2021-05-01
Type of Meal
Lunch
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🌴 𝓣𝓻𝓾𝓮 𝓞𝓪𝓼𝓲𝓼 𝓲𝓷 𝓽𝓱𝓮 𝓒𝓲𝓽𝔂 @ 🌟 The Leah《👽食神大媽嘆下午茶》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Afternoon tea Set for Two HKD 588- Smoked Salmon on Toast- Mini Beef Burger- Mushroom Vol Au Vent- Cheese Tart- Banana Cake- Red Bean & Green Tea Panna Cotta- Vanilla Cream Puff- Almond Cookies- Scone Plain with Clotted Cream & Strawberry Jam- Latte and Flat White.👽 香港咩都好,就係市中心綠化空間真係好少呢。老朋友對大媽真係好好,特登帶大媽黎呢間起香港鬧市之中見過綠化面積最大、空間感十足、仲要提供英國菜式嘅優雅餐廳,簡直可以稱為都市中嘅真·綠洲呀!.位於銅鑼灣黃金地段嘅利園二期,原來有一個都市綠洲,一去到餐廳門口,放眼入去就係先見到一片綠油油嘅平台 😱
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
- Banana Cake
- Vanilla Cream Puff
- Almond Cookies
- Latte and Flat White

位於銅鑼灣黃金地段嘅利園二期,原來有一個都市綠洲,一去到餐廳門口,放眼入去就係先見到一片綠油油嘅平台 😱 香港嘅市中心,竟然有咁大片綠色,未食已經心曠神怡呀 😍 隨著店員不入餐廳用餐位置,原來係一個仿照英式庭院溫室設計嘅區域,好多植物,日光經由大面積嘅窗投射入內,百分百英倫莊園風味 ❤️ 真心解除到思鄉之苦,同埋起香港鬧市竟然有呢個空間,實在太舒壓、悠閒、自在。😌
☺️ 一路沈醉起咁恬靜悠閒的氣氛,不經不覺店員已經將靚靚下午茶準備好。連層架都有綠色藤蔓,配以古典銅色,真係滿滿的英倫風。事後知道,原來呢個餐廳老闆真係英國人黎架 😆

Afternoon tea Set for Two

😋 開餐啦!試下水準如何先?首先當然要試下午茶嘅靈魂:SCONE先啦!無得頂!鬆軟綿密,外脆內軟!牛油比例剛好唔會過膩!就算變肥仔都要架啦,狂查CLOTTED CREAM 😂

然後鹹點開動啦!大媽建議可以先試煙三文魚 🐟 份量比一般下午茶大都算,重點係塊TOAST係做得超級香脆!呢個配角真係值得讚!🍔 再黎迷你漢堡,但一D都唔迷你,肉味仲好香濃添!至於蘑菇酥皮盒,個酥皮就當然鬆脆可口,蘑菇又係香氣四溢啦 🍄 埋尾食埋個芝士撻,鹹點全部K.O. 😝

Savoury
Smoked Salmon on Toast
Mini Beef Burger
Cheese Tart

繼續嘆甜點,最奪目嘅香蕉蛋糕,個焦糖醬非常加分呀!蛋糕煙韌好味道 🍌 泡芙好大粒,奶香十足,大媽發覺呢度美食每一件尺寸好似都比一般下午茶大件,食到呢度開始覺得其實都幾飽 😳 然後紅豆綠茶奶凍就當然係神來之筆啦,但呢個對大媽黎講比較甜,所以覺得適合最尾先試 🍮 杏仁餅乾就最適合一路飲咖啡,一路DAP。😋

Sweets
Banana Cake
Vanilla Cream Puff

😌 話咁快就過左一個真·悠閒嘅下午,呢種舒適,起煩囂嘅鬧市真係絕無僅有。環境舒服,綠化空間十足,再加上美味豐富下午茶,真係覺得人生好美好喔 😇 而呢間餐廳,原來連接住同樣來自英國嘅知名會所「Maggie and Rose」,大家品嚐完餐廳美食之後,不妨同家人小朋友一齊去了解下呢間非常有特色嘅知名俱樂部,成為會員後一家人可以隨時起鬧市享有極大空間感嘅環境共度一個愉快嘅家庭歡樂時光 😃❤️

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
📍 銅鑼灣恩平道28號利園二期3樓303-309及311號舖
📲 +(852)2337-7651
$324 (Tea)
Savoury
Smoked Salmon on Toast
Mini Beef Burger
Sweets
Banana Cake
Vanilla Cream Puff
2021-04-29 213 views
位於銅鑼灣的The Leah 是在一間以會員制的家庭會所Maggie&Rose 內的英式餐廳從前只會晚上dinner time 才對外開放但現在終於日間亦開放今天專誠試一下佢地嘅Afternoon Tea The Leah 餐廳椰林樹影綠野森林的裝潢清靜心靈坐得非常舒服 有自身外國感覺下午茶套餐 set for two 第一次食下午茶係感覺好食😋因為唔會過多甜食 而咸食亦佔一半感覺食物質素非常高質素Scone 鬆脆 但內裡唔會好粉平日不太好Scone嘅我 亦覺得好味咸點中的和牛burger一啲都唔hea 和牛微煎過好juicy 而煙三文魚多士亦頗新鮮 多士好脆而不硬 另外仲有蘑菇焗撻及芝士撻 不油不膩而甜食方面香蕉蛋糕好軟熟 另外有一個雲呢拿忌廉泡芙泡芙唔會太甜而曲奇及抹茶紅豆果凍亦不錯👍🏻整體來講 食物高質 而且環境好chill好啱同閨蜜黎打下卡
位於銅鑼灣的The Leah

而曲奇及抹茶紅豆果凍亦不錯👍🏻

整體來講
食物高質 而且環境好chill
好啱同閨蜜黎打下卡
🥚Scotch Egg & Soldiers🤤 (8.5/10)傳統英倫風炸蛋😎😎!外皮炸到香脆;中間包住香腸🐖,食落好有Sausage roll嘅感覺😛;最入面係流心鴨蛋,點一點脆卜卜嘅sourdough食,一次過食哂香濃嘅鴨蛋味🤎🤎。完全係心思同工夫之作🤞🏻。🦞Lobster Pie (8/10)龍蝦湯迷最愛😻,將濃郁龍蝦湯煮至杰身,可以好似醬咁配烘麵包粒食🍞🍞。✨Beef Wellington🥩 (9/10)酥皮、蘑菇、Parma ham同牛肉再配埋佢地嘅醬汁,哩個組合真係絕配🥰🥰,係我地最愛嘅菜式❗️每一啖都食到香濃嘅牛味同埋酥皮嘅香脆,如果菇再多啲同濃啲會再開心啲🤪🤪最驚喜係邊邊位個兩塊酥皮😳,焦脆嘅酥皮帶點肉的咸香味,真係好正😈薯蓉好滑好creamy ,牛油同忌廉味好balance👍🏼👍🏼🥧Granny Smith Apple Pie & Nutmeg Custard 🍎 (8/10)酥脆嘅外皮包住蘋果餡🍎,淋上香草醬就係哩道Apple pie😛。肉桂同蘋果係好朋友🥸~哩道Apple pie都唔例外🖖🏻一切開有好多蘋果粒同超重肉桂味。剛開始食有點唔太習慣咁重肉桂嘅味,但食下食

傳統英倫風炸蛋😎😎!

🦞Lobster Pie (8/10)

✨Beef Wellington🥩 (9/10)

剛開始食有點唔太習慣咁重肉桂嘅味,但食下食又慢慢上癮直至食哂為止🤣🤣。

🥃Earl’s Old Fashioned
🍹Apple & elderflower homemade lemonade
兩杯飲品,其中一杯係酒精飲品,係由得獎調酒師調配,雖然我地唔係好識品酒,但聞落有香橙味,入口味道先甜後苦,好有層次;Lemonade酸酸甜甜帶蘋果甜香,口感味道比較平和易入口👅。
2021-04-26 251 views
上次post完story已經有好多人問我呢間餐廳係邊度🤣 呢間餐廳其實就係銅鑼灣利園二期~ 要搭lift上一層先見到!首先會經過一個綠油油既outdoor 花園先會入到餐廳,環境超級靚,落地玻璃,周圍都掛滿唔同嘅植物,而且旁邊用咗藍色嘅梳化~ 好似去咗英國咁🇬🇧 未食野都心情好好(平時肚餓係會炆憎)但係呢度真係太靚🤣😍黎呢度歎個weekend brunch 係一個好明智嘅選擇✨ 頭盤有soup of the day同scotch egg & soldiers,咁好彩今日係我最愛既南瓜湯,超滑超好味!而蘇格蘭流心蛋係一款必食小食,以香腸和麵包碎包著完美流心的溏心蛋🤩 口感味道都好豐富!主菜揀咗signature pie, 有得選擇雞肉或者牛肉,咁我就揀咗雞肉批,以傳統的做法用濃郁多汁的肉類配蔬菜及肉汁而成的美味餡餅,餡料超級豐富,一個人食唔晒一件!另外一款主菜揀咗fish and chips,啤酒炸魚味道好傳統,好脆又唔粉,加埋粗身嘅薯條同埋青豆蓉,食落都一樣咁飽☺️主菜會跟少少配菜,燴法邊豆同烤芝士椰菜花,其實仲會有松露薯條不過嗰日咁岩冇晒🥲 原來芝士焗椰菜花好食過西蘭花好多🤩最後就仲有

最後就仲有甜品,sticky toffee pudding,倒埋啲吉士醬落去食埋好creamy ,而且蛋糕濕潤得來帶少少口感,幾特別!
2021-04-26 320 views
🥂港島區嘅英倫風🇬🇧 — The Leah✨#90cp銅鑼灣篇 #90cp英國篇➖➖➖➖➖冇諗過銅鑼灣呢個鬧市都有得食到咁正宗嘅英國菜😍 餐廳嘅空間感好大 而且內外環境都好靚幾有英國feel🥰 咁啱我嗰日食dinner 佢嘅室外露台仲要着晒燈 真心幾有feel啱打卡📸 最緊要係佢有得食beef wellington — 一道非常之難駕馭嘅菜式!! 當然要試一試🤣美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ Scotch Egg & Soldiers 蘇格蘭流心蛋外貌非常靚仔😋 表皮係炸左嘅豬肉同麵包碎 包住溏心鴨蛋 食落口感外脆內軟 非常有層次🤤🙌🏻 另外仲有非常脆口嘅麵包條伴碟 可以點落隻流心蛋撈埋啲蛋醬一齊食 邪惡到極點😈✨ Lobster Pie 波士頓龍蝦餡餅雖然佢只係用咗半隻龍蝦 但係個份量都絕對唔少🦞 龍蝦嘅質素都好好 肉質彈牙而且好新鮮😛 加埋麵包糠同埋Bechamel sauce一齊食 口感酸酸地非常唔錯🥰 最貼切嘅形容應該就係好似食緊一口龍蝦包咁 絕對係冇得輸😎
🥂港島區嘅英倫風🇬🇧 — The Leah✨
#90cp銅鑼灣篇 #90cp英國篇
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨ Lobster Pie 波士頓龍蝦餡餅

✨ Beef Wellington 威靈頓牛柳
呢個真係唔可以錯過🤤 首先佢嘅肉質非常之”林” 同juicy 而且非常之厚 食落第一啖嘅感覺已經好滿足🙌🏻🤤 表皮係鬆脆嘅酥皮 中間夾住蘑菇蓉 成件事冇違和感之餘 口感亦都好豐富😎 如果點埋佢比嘅red wine sauce 真係完全昇華!! 另外都跟埋一樽smashed potato 兩個人食都夠晒飽🙈

✨ Granny Smith Apple Pie & Nutmeg Custard
呢個食落有啲似蘋果批 不過就勝在冇蘋果批嗰種人造味咁甜🤔 佢嘅酥皮都做得好好 裏面嘅蘋果亦都好多 建議一定要配佢嘅吉士醬食 如果唔係會比較乾身🙈

🍹 Passion De Light & Homemade Lemonade

✅ 個人覺得佢beef wellington 真係駕馭得幾好🤤 而且餐廳嘅環境氣氛都好正 無論你係想見家長定同女朋友嚟都得😏

➖➖➖➖➖
📍 The Leah (銅鑼灣)
銅鑼灣恩平道28號利園二期3樓303-309及311號舖

#90cp_foodie #foodie #foodporn #food #igshop #instafood #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #dinner #hkgirl #飲食男女 #吃貨 #吃貨人生 #情侶拍拖 #情侶 #香港美食 #相機食先 #拍拖好去處 #拍拖 #cafeforchilling #香港好去處 #theleahhk #britishfooddoneright #britishcuisinehk #britishcomfortfood #hiddenoasis
Scotch Egg & Soldiers 蘇格蘭流心蛋
Lobster Pie 波士頓龍蝦餡餅
Scotch Egg & Soldiers 蘇格蘭流心蛋
Lobster Pie 波士頓龍蝦餡餅
Beef  Wellington
早前到訪了利園的The Leah 吃晚餐,他們以‘𝘉𝘳𝘪𝘵𝘪𝘴𝘩 𝘤𝘰𝘮𝘧𝘰𝘳𝘵 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘥𝘰𝘯𝘦 𝘳𝘪𝘨𝘩𝘵’為靈感,在這裡不但能品嚐正宗的英國傳統風味,環境也十分怡人,周圍擺滿了植物裝飾,猶如一座城市綠洲,讓人遠離塵囂。🌿外面更設有寬敞的草地露台,營造悠閑的氛圍,很適合和朋友們來放鬆一下!👍▪️𝐒𝐜𝐨𝐭𝐜𝐡 𝐄𝐠𝐠 & 𝐒𝐨𝐥𝐝𝐢𝐞𝐫𝐬 很喜歡這個蘇格蘭流心蛋,美味的香腸肉包裹著溏心鴨蛋,再炸至金黃色,真正做到外脆內軟的口感!無論味覺還是視覺上也很滿足☺️▪️ 𝐋𝐚𝐧𝐜𝐚𝐬𝐡𝐢𝐫𝐞 𝐇𝐨𝐭 𝐏𝐨𝐭🍲羊肉先加入甜黑醋來燉煮,之後在表面鋪上薯仔薄片,再慢慢焗烤,非常入味軟腍,頓時讓我想起以前在英國曾吃過的𝘐𝘳𝘪𝘴𝘩 𝘴𝘵𝘦𝘸!▪️ 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐏𝐢𝐞🦞上桌時還是熱騰騰的,入口是軟嫩的波士頓龍蝦肉,配搭蝦味濃郁的忌廉汁,連同麵包脆粒一起吃,口感豐富又美味。▪️ 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐖𝐞𝐥𝐥𝐢𝐧𝐠𝐭𝐨𝐧 (𝐩𝐫𝐞-𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫)超級期待的威靈頓牛柳✨🥩光是賣相已很誘人,酥皮脆身,切開後卻不會散開,而且粉嫩的牛柳熟度剛好,很喜歡外面那層蘑菇火腿醬,香氣濃郁,淋上紅酒汁後更惹味,有

Scotch  Egg

▪️𝐒𝐜𝐨𝐭𝐜𝐡 𝐄𝐠𝐠 & 𝐒𝐨𝐥𝐝𝐢𝐞𝐫𝐬

Lancashire  Hot  Pot

▪️ 𝐋𝐚𝐧𝐜𝐚𝐬𝐡𝐢𝐫𝐞 𝐇𝐨𝐭 𝐏𝐨𝐭🍲

Lobster  Pie

▪️ 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐏𝐢𝐞🦞

Beef  Wellington

超級期待的威靈頓牛柳✨🥩光是賣相已很誘人,酥皮脆身,切開後卻不會散開,而且粉嫩的牛柳熟度剛好,很喜歡外面那層蘑菇火腿醬,香氣濃郁,淋上紅酒汁後更惹味,有驚喜!(記得要提前跟餐廳預訂!☺️)

Granny  Smith  Apple  Pie

▪️ 𝐆𝐫𝐚𝐧𝐧𝐲 𝐒𝐦𝐢𝐭𝐡 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐏𝐢𝐞 & 𝐍𝐮𝐭𝐦𝐞𝐠 𝐂𝐮𝐬𝐭𝐚𝐫𝐝🍎
外面是香脆的牛油酥皮,裡面的蘋果粒切得比較大顆富口感,散發淡淡的肉桂味,不會搶走蘋果的風頭,反而令蘋果的清新香氣更突出。

Sticky  Toffee  Pudding

▪️ 𝐒𝐭𝐢𝐜𝐤𝐲 𝐓𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐏𝐮𝐝𝐝𝐢𝐧𝐠
必試的經典英式甜品!🤤𝘗𝘶𝘥𝘥𝘪𝘯𝘨其實是椰棗蛋糕,質感綿密濕潤,佐以香濃的拖肥醬及雲呢拿吉士醬,上面還有一層幼滑的𝘤𝘭𝘰𝘵𝘵𝘦𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮,甜而不膩。特別欣賞吉士醬上桌時是暖和的,非常貼心!

▪️𝐄𝐚𝐫𝐥’𝐬 𝐎𝐥𝐝 𝐅𝐚𝐬𝐡𝐢𝐨𝐧𝐞𝐝🍸
他們還有幾款曾獲獎的cocktail,想不到伯爵茶與whiskey也很合襯!愛酒的朋友必定要試試✨

▪️𝐓𝐰𝐢𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐍𝐞𝐠𝐫𝐨𝐧𝐢 🥃
Scotch  Egg