Restaurant: The Lounge (香港JW萬豪酒店)
Terms & Details:
Info:

2019-09-18 4525 views
每一次去萬豪酒店食呢個自助餐 都唔會失望, 食物保持水準, 供應又充足又快。 好欣賞 佢嘅海鮮, 加菲蟹 麵包蟹 蟹鉗 同埋配海鮮嘅醬料 又齊全又多, 花膠同龍躉球 仲有蒜蓉蒸開邊大蝦, 非常滿足, 最失色嘅就係沙律菜, 而且感覺望落去唔新鮮, 有啲奇怪 點解其他嘢咁好沙律菜會咁差呢, 唔係一次半次因為我已經唔去食過五次呢個自助餐, 沙律菜 次次都冇改善, 相比較 喺太古廣場嘅香格里拉cafe too 個沙律菜就非常好食, 新鮮又多款式, 希望下次去到佢啲沙律菜有改善啦!
2019-09-03 4826 views
趁暑假結束前,去試一試城中出名嘅宵夜buffet 。本來係waiting list, 好好彩有人no show 🤭🤭🤭芝士bar: 有5,6款芝士,雖然無好最鐘意食嘅soft cheese, 不過依幾款硬芝士都好好食,好香芝士味,唔咸,亦唔算太重味。冷盤: 如果鐘意食冷盤嘅人應該會失望。只有凍蝦同青口,刺生就有三文魚坐陣,其他款會不停轉,我見過有象拔蚌, 魷魚,熟嘅螺,質素一般。同埋無 Parma Ham。不過小食就食完一盤就會款另一款,所以全晚黎講都算多款式。蟹黃粥: 顏色好靚,不過食落唔多蟹肉,蟹黃味唔出,應該落得太少料。扒嘅配菜反而唔錯,有我最鐘意食嘅忌廉栗米。講反主角海鮮同熟食:佢地嘅海鮮質素唔錯,仲不停refill, 除咗大家一定知嘅鮑魚,仲有帶子,花甲,薑蔥胡椒蟹,片皮鴨等。除咗薑蔥胡椒蟹令人失望,太重味同過度走油,令到肉質有d乾同無晒蟹味,其他都唔錯。特別係水餃,羊扒,依兩樣係我覺得除咗鮑魚外,全晚最好食嘅野。到甜品,款式都多,當晚有兩款榴槤甜品:榴槤軟雪糕同榴槤芝士蛋糕,兩樣都好香榴槤味。榴槤芝士蛋糕有驚喜,估唔到兩種咁重味嘅野擺埋一齊,結果好香好好味。當晚滙豐信用卡做

扒嘅配菜反而唔錯,有我最鐘意食嘅忌廉栗米。

當晚滙豐信用卡做緊85折,折完約400蚊,以8:00鐘嘅buffet, 依個價錢,真係唔錯。
2019-08-25 5966 views
男朋友上個月睇到滙豐信用卡有優惠,於是訂左今日去試下,因為之前聽朋友講呢間Sunday Brunch 唔錯而且可以11:00食到14:30我地11:00 去到,可能太早,得2,3張枱有客人,服務員就安排左近窗邊座位比我地,想講環境好開揚,光猛,座位夠闊落坐低左服務員就為我地斟香檳🍾️(Moët),之後就出去拎野食冷盤海鮮有龍蝦🦞,麵包蟹,大蝦,蟹腳,蟹鉗,全部都好新鮮好鮮甜另外有一般Buffet 比較少有既魚子醬,仲有3款,各有唔同口感,好味其次食得最多既就係我最愛既鵝肝,好Juicy 又夠脆!其他熟食有片皮鴨,芝士龍蝦🦞,芝士菠菜焗大蠔,牛扒都好味,牛扒淋淋地唔韌另外有三款支裝新鮮果汁都好飲好fresh 又唔太甜,分別有Mango Juice ,Orange Juice 同Watermelon Juice 最後甜品時間,本人唔太好甜品,去到甜品區只有榴槤Cheese Cake 🍰 同榴槤雪糕🍦吸引到我,而且仲好好味啊!總括而言,無論環境,食物質素,服務都好滿意,一定會再來食
而且可以11:00食到14:30

其次食得最多既就係我最愛既鵝肝
,好Juicy 又夠脆!

總括而言,無論環境,食物質素,服務
都好滿意,一定會再來食

2019-08-25
$650 (Other)
Dining Offer
Credit Card Offers
  • Sunday Brunch
  • 鵝肝
  • 榴槤雪糕
  • 榴槤cheese  cake
2019-08-02 6437 views
今日中午同同事去食自助午餐。呢度環境好好,樓底高,有落地大玻璃,景觀開揚又坐得舒服。中午有幾款自助形式可以選擇,分別係亞洲美食,湯麵吧,沙律吧,同甜品吧。當然都可以全部都揀晒。呢度係亞洲美食區多數都係咖哩,同啲點心。旁邊就係沙律佢有好多款選擇。我就揀咗湯麵吧,鐘意佢多菜比較健康。揀完材料之後就比廚師幫你煮。湯有幾款選擇,例如喇沙,番茄魚湯,雞湯同埋豬骨湯。甜品吧只需另外加$88,仲要包埋嘢飲,好抵。甜品選擇好多,全部都係高質素,同精緻。好味。

呢度係亞洲美食區多數都係咖哩,同啲點心。

旁邊就係沙律佢有好多款選擇。

2019-07-22 6686 views
很值得吃的Tea Buffet。款式是很足夠的,重點是幾乎每一道都非常好吃,廚師功力很深。大力推薦牛肉,大蚌,Soba, Quinoa Salad. 甜品,Scones做得非常的好,很鬆軟。服務業非常專業和細心。絕對會再來!🥰
2019-06-28 7513 views
與幾位好友相約共聚,大家一致讚成到JW Marriot 吃Sunday Brunch,喜歡喝香檳的朋友只需加$100便可無限添加,另外亦有供應紅酒及白酒,可以暢飲一番。不喝酒的朋友又可以選擇不加錢,相比某些酒店要全枱所有人都加錢,這樣安排更人性化,為顧客設想,值得一讚。至於食物質素,萬豪一如以往不會令人失望,食物選擇不算多,但貴精不貴多,每款食物都有質素。有多款魚子醬可供選擇,與香檳很配。冷盤選擇多,除了一大部分自助餐有供應的龍蝦,蟹鉗,翡翠螺,大蝦等,亦有麵包蟹。蝦肉、龍蝦肉都很爽口,蟹有肉,蟹膏很香。煎鵝肝配多士是我最質賞的,鵝肝表面煎得金黃香脆,內裡油脂豐富,配上烘得鬆脆的多士一起吃,麵包吸收了鵝肝的油脂,不會有過份油膩的感覺,忍不住一吃再吃!其他如香草羊架,澳洲和牛也很不錯。但名牌好像搞錯了。甜品方面有軟雪糕,乳酪雪糕,豆腐花,馬卡龍,還有十數款中西糕點,以及幾款新鮮水果等等。從上午十一時到下午二時半,整整三個半小時,吃完晚飯也吃不下了。最後補充:剛開始待應很積極收碟及加香檳,但中段開始要召喚才有人過來加香檳及收碟,到後段連侍應也有點難找得到,直到叫我們結賑才有侍應主動出現,希

有多款魚子醬可供選擇,與香檳很配。

其他如香草羊架,澳洲和牛也很不錯。但名牌好像搞錯了。

最後補充:剛開始待應很積極收碟及加香檳,但中段開始要召喚才有人過來加香檳及收碟,到後段連侍應也有點難找得到,直到叫我們結賑才有侍應主動出現,希望這方面能改善一下。
2019-06-23
$808 (Other)
Dining Offer
Credit Card Offers
2019-06-02 8010 views
已經係十多年的熟客,平均一個月都會幫襯一兩次的,以前有扒房,係我最❤️,但自從去年五月關閉後,很有失落感...The Cafe 的dinner buffet 很豐盛,但晚上已經不能吃太多今天星期日,吃最享負盛名的brunch , $705 ,11:00-2:30 , 滿懷期待...食品種類不算太多,但全部貴價,品質有保證,吃幾件鵝肝便可歸本..但美味鵝肝每次都給人攞哂,要走5趟才有得食,雖然,超級美味,好juicy, 好香😡😡牡丹蝦刺身,鮮甜美味,但取了一次便沒有refill了,追問下,今天quota 已經完了!😡😡西班牙火腿,不停切都俾人攞清光了,最愛的無花果,沒有再refill 了😡😡為什麼refill 咁慢,人手不足? 貨源小?香檳也要催促才refill 😡😡收碟也很慢,可能人手不足重要係兒童遊樂場,小孩四圍走,嘩叫聲此起彼落情況好似3-4星级酒店的lunch buffet ,非常失望呀不會再去了

為什麼refill 咁慢,人手不足? 貨源小?

香檳也要催促才refill 😡😡
收碟也很慢,可能人手不足

重要係兒童遊樂場,小孩四圍走,嘩叫聲此起彼落

不會再去了

2019-06-02 6463 views
星期日才有的brunch,$708加一,作為lunch buffet,價錢真係算貴,但當試過之後,就知確實值回票價。海鮮冷盤有龍蝦,皇帝蟹腳,面包蟹...所有都好新鮮,要膏有膏,要鮮甜有鮮甜,膽固醇come on風乾火腿有黑毛豬同白毛豬揀,我覺得兩隻都幾好食😂刺身,我就淨係試咗鮑魚同牡丹蝦刺身,平時少見,鮑魚係熟既,冇咩太特別,牡丹蝦就非常鮮甜,彈牙,一定係新鮮。熱食方面,以鵝肝最出色,每次經過都香到暈,幾飽都認唔住食返件。連魚子醬都有,老實說我真係唔識食,只係覺得鹹香味十足,唔錯。新鮮果汁任飲,當日有西瓜、芒果、橙汁。總括而言,雖然貴,但係真係食盡貴價食材,食多幾轉都返本。

新鮮果汁任飲,當日有西瓜、芒果、橙汁。

總括而言,雖然貴,但係真係食盡貴價食材,食多幾轉都返本。
2019-05-28 4975 views
今日又係OL 最愛,Happy Friday 食好東西答謝自己過去一星期嘅努力😂😂 其實都係俾個excuse 自己食貴野姐🤣🤣今日黎到JW 嘅 The Lounge,其實都黎過好幾次,最鍾情佢嘅salad bar,其實lunch 嘅選擇好多,除左salad bar,仲有noodle bar同埋lunch buffet ,因為食唔到太多野,一般都係揀salad bar💕 唔好睇少salad bar以為淨係得菜呀!有好多唔同嘅配料,不同種類嘅菜亦都好新鮮自己揀完之後,就可以拎去俾工作人員幫你mix,dressing 同份量都可以自己話事,工作人員會將揀好左嘅salad 倒入大不銹鋼碗,下面有冰座住,令到salad 菜更加爽脆!食salad 係咪好colorful 好開心呢! mushroom 超fresh ,有時仲有avocado ,係可以問佢地拎,會切俾你嫁💕💕

今日大家無無聊聊訂了金鐘的JW萬豪酒店吃下午茶自助餐(三點半至六點),朋友兩星期前吃過它們的元貝帶子粥,讚口絕要去再吃,可能星期二關係,自助餐比上次多人,酒店環境算是不錯,食物種類不算太多,但已經夠吃到飽,有少量魚生壽司、粥粉麵飯、沙律、甜點、雪糕和多款蛋糕,但朋友最想吃的元貝帶子生滾粥,今天轉了其他很失望,而我喜愛吃榴槤味椰絲花生煎脆餅,食物品質用五星酒店來計衹能說普通,但以酒店下午自助餐價格來看抵吃,最適合退休人仕HEA。
抵吃,最適合退休人仕HEA

2019-05-21
$288 (Tea)
2019-05-14 3081 views
以往都喜歡食依度下午茶自助餐,一來平,二來平日要食下午茶自助餐,冇乜選擇。點知今次嚟發覺差咗好多,食物食完,好似唔想 refill 咁。最差係,環境衛生非常不理想,salad bar 周圍勁多小飛蟲飛嚟飛去。咁去食熱食啦,都有昆蟲屍體喺入面。最後,兩個人放低800大元。酒店質數?冇!下!次!

最後,兩個人放低800大元。酒店質數?冇!下!次!
2019-05-12 29261 views
今日慶祝母親節就去咗萬豪食tea buffet細個成日去食buffet,一黎因為唔係自己出錢,二黎就係當時既buffet算係平。年紀越大就越覺得唔抵 所以少咗好多去食今日係久違既Tea buffet,你會問點解要簡tea buffet,而唔係lunch或者dinner?原因得一個,係窮呀!好啦唔講咁多廢話,酒店環境就唔洗講嫁啦乾淨,高級,坐得舒服Tea buffet食物選擇會比dinner較少既,咁佢有乜呢?各類型芝士同麵包,拿我相信無乜香港人會食既通常都係放係到俾外國人食多(因為我地要留肚食其他貴既)炸蝦多士,呢個一流啦炸物好難難食,仲要大大舊蝦添個人強烈推薦呢個北寄貝!好食到不得了,唔係刺身個款,係仲有個殻(見下圖)個隻!又唔腥又無沙 又鮮甜!一定要試!黎麥沙律🥗都係唔錯既開胃之選呀!咁去過食buffet既都知道會有檔食麵既,我就好少食既,都係果句啦 易飽又唔貴,要留肚食其他食物。之不過麵底無嗌,只係嗌咗配料,呢到有個潮州魚蛋幾好食 可以一試既牛扒就梗有嫁啦,佢每次煎既款式同味道都唔同既熟成都有所不同,咁呢舊係我食到尾幾輪拎既 味道都唔錯既,不過就難咬咗少少 之前有舊係五成左右無影
今日慶祝母親節就去咗萬豪食tea buffet

好啦唔講咁多廢話,酒店環境就唔洗講嫁啦
乾淨,高級,坐得舒服

各類型芝士同麵包,拿我相信無乜香港人會食既
通常都係放係到俾外國人食多(因為我地要留肚食其他貴既)

炸蝦多士,呢個一流啦
炸物好難難食,仲要大大舊蝦添

黎麥沙律🥗都係唔錯既開胃之選呀!

牛扒就梗有嫁啦,佢每次煎既款式同味道都唔同既
熟成都有所不同,咁呢舊係我食到尾幾輪拎既 味道都唔錯既,不過就難咬咗少少 之前有舊係五成左右無影到相,幾好食既

個人對甜品就唔太愛好,所以無影甜品個邊環境
但係選擇都多既!望上去都吸引
我就求其拎咗2樣試下都係好食既!

跟餐就包一杯飲品,識嗌一定係嗌檸蜜!點解?睇下圖吧 唔解釋啦

總結,小弟多年食buffet既經驗 萬豪呢一間屬於中上水平,無論係服務,價錢,食物質素,環境都俾到我滿載而歸既感覺!
2019-05-12
Type of Meal
Tea
Celebration
Mother's Day
2019-04-19 6888 views
JW萬豪酒店自助餐享負盛名,多年來都保持水準,今午和家人來到其中一間在網上訂枱有七折的餐廳“The Lounge”。The Lounge食物的選擇雖不及Coffee Shop多,但食物的質素卻相當高,冬菇炆海參火侯十足,兩者都炆得十分腍軟,海參是低脂和低胆固醇的食物,是我的至愛。這裡的鮮蝦雲呑亦相當出色,用虎蝦、筍絲和豬肉作餡,配以蕃茄魚湯,簡直絕配。沙律bar的食材相當豐富,琳琅滿目,任君配搭。甜品賣相不錯,最喜歡New York cheese cake, 芝士味濃,面上的酸忌廉中和芝士的厚重感,相當合配。
沙律bar的食材相當豐富,琳琅滿目,任君配搭。
2019-04-19
$286 (Lunch)
2019-03-29 6313 views
如果你好喜歡吃自助餐,一定會識得jw的名字。老身尋尋覓覓,吃了不下百次自助餐,jw始終是我的special one。今次宵夜時段食鵝肝buffet,未出發已經先興奮。不用贅言,酒店環境當然好,但jw不僅是一般的好。服務亦是酒店的賣點,如果你在外面的餐館要求一杯凍檸茶走冰係不合理嘅要求,咁喺jw要求一杯凍檸茶走冰係理所當然。凍檸茶走冰:茶味濃而不澀,檸檬厚薄適中,附糖浆自己調較甜度,紙飲管嚮應環保。今次buffet有炒蟹,服務生會自動refill一次又一次濕紙巾,此為之貼心也!睇環境,睇服務,最終當然睇食物。Brie and sun dried grape:食buffet,老身每次一定先食塊芝士加乾果,今次的成品係出色的。煎鵝肝:外脆內軟,油脂甘厚,有配佐無花果解膩,是今次回本之選。填鴨:鴨烤跟片皮都不錯,可惜包裹的面皮太乾,另佐料其實可加蜜瓜,相信更好味。鵝肝凍:幾好味,但太膩口,只可輕嚐兩件。鮑魚:細細粒,炆得不够入味,而且是以鮮鮑炆,不是用乾貨熬成,味道只是普通。炒蟹:味道普通,肉質結實,但不够鮮美。蒜蓉蒸帶子:大大隻,調味頗佳,但弄出肉較困難。若可以稍為改善,則更臻完美。螺頭炖雞
今次宵夜時段食鵝肝buffet,未出發已經先興奮。

不用贅言,酒店環境當然好,但jw不僅是一般的好。

睇環境,睇服務,最終當然睇食物。

鵝肝凍:幾好味,但太膩口,只可輕嚐兩件。

炒蟹:味道普通,肉質結實,但不够鮮美。

螺頭炖雞湯:湯鮮美濃郁,又够火候,是衆多材料而成的精華。
西班牙燒猪:味道可以,但肥肉太多,皮亦做不到西班牙傳統,以碟就能切開的程度。
义燒:太瘦,所以略嫌乾,不是不好吃,但不够好吃。
燒賣:普通,比普通的酒樓貨色好一點而巳。

蟹粥:鮮甜,雖蟹肉偶有殘殻,但瑕不掩瑜。

大蝦雲吞:皮薄,没有鹼水味,内由兩隻大蝦而成,肉彈牙不腥,是出色之作。

豆腐花:非常非常濃郁豆味,但除咗豆腐花,其他甜品應該以失色去形容。
Passion fruit tart:清新怡人
Green tea tiramisu:太甜,無綠茶味
Picasso tart:無咩特别,只特别甜
Coconut and mango roll:無咩特别,普通蛋卷一件

最後,一杯 hd作結,今次無咖啡味,選了草莓味,也是不錯。

2019-03-21
$523 (Last Night Supper)
  • 煎鵝肝,蟹粥,鮮蝦雲吞
2019-03-29 5550 views
難得放假,終於做到學下過休閒的生活,食下午茶,飲杯花茶!講到咁優雅,其實都係自助餐不便宜,要請假來吃🤣第一次食JW,環境寬敞,不同枱都保持一定距離,聊天都比較自在,加上落地玻璃望到大廈,懶洋洋的下午,在這食自助下午茶,不錯!食物方面,壽司刺身種款不多;有粉麵同粥;有肉眼(肉比較老);有雞翼,燒賣,素餃,蝦;沙拉,有甜品芝士蛋糕,蛋塔仔,豆腐花,糯米糍,朱古力蛋糕,慕絲,榴蓮煎餅(即叫即做)有一杯杯的哈根達斯雪糕與軟雪糕等等飲品可以叫一杯,有不同的花茶可以選擇服務方面,收碟都收得快,待應都好有禮!
難得放假,終於做到學下過休閒的生活,食下午茶,飲杯花茶!
講到咁優雅,其實都係自助餐不便宜,要請假來吃🤣

食物方面,壽司刺身種款不多;有粉麵同粥;

飲品可以叫一杯,有不同的花茶可以選擇

服務方面,收碟都收得快,待應都好有禮!
蛋塔