同朋友一齊嚟咗呢間餐廳食個 early dinner 🤣$148「蟹肉牛油果沙律」:牛油果🥑壓爛同大量蟹肉撈埋一齊,真係有好多蟹肉🦀🤣,好鮮味亦都感覺清新,下邊仲鋪咗一層 Arugula 火箭菜,旁邊仲放咗車厘茄,都好味🤣;仲有,店員姐姐話呢個係餐廳 Signature Dish 🤣$158「火腿芝麻菜披薩」:材料包括 Parma Ham, Rocket, Mozzarella Cheese, Parmesan Cheese 意大利火腿、火箭菜、水牛芝士、巴馬臣芝士🧀🤣;生麵糰 dough 外邊脆脆哋裏邊少少煙靭,水牛芝士同巴馬芝士熱熔咗有啲啲鹹香,意大利🇮🇹火腿又係有鹹香,整體好食😋$248「炭燒加拿大🇨🇦有骨豬鞍 🐷🥩Canadian Pork Loin」:豬鞍🐷🥩厚切,肉質軟熟又juicy仲幾好豬味😋,亦都有一小兜 Gravy 肉汁好有鹹鮮味要嚟沾豬扒食更加惹味🤣
同朋友一齊嚟咗呢間餐廳食個 early dinner 🤣

$300 (Dinner)
2025-03-06 326 views
星期日和家人去完大嶼山看大佛,晚上就在東涌食晚餐,這餐廳頗有格調,相當舒適,有部分是半開放的位置,有外國feel ,而且很近東薈城,幾方便。威尼斯沙律,相當豐富,不單有不同的沙律菜,還配有牛肉、煙肉等、雞蛋、牛油果等,菜爽脆新鮮,顏色搭配好看,並配有兩種醬汁,令人相當開胃。火腿芝麻菜酸種意大利薄餅,口感特別好,以簡單的配料配合酸種製麵,十分好食,香濃的芝士鋪滿薄餅,完全可以拉絲,值得推介。扒紐西蘭西冷,都幾大塊,算厚身,五成熟剛剛好,切開成粉紅色,肉質緊緻軟滑,而且價錢不貴,薯條即炸,熱辣辣,夠香脆。龍蝦汁海鮮意大利飯,色澤吸引,龍蝦汁香濃,意大利飯煙韌有口感,不會太軟爛,配上不同的海鮮,食味一流。生蠔好新鮮,餐廳選用的是個頭較小的生蠔,其實細隻的蠔更有鮮味,比大隻的更好味。意大利開心果雪糕,都幾大球,表面鋪滿開心果碎,雪糕軟滑,口感細緻香滑。

• 扒紐西蘭西冷
  • 威尼斯沙律
1K
2025-03-05 275 views
The Next Chapter是東涌的愜意酒吧餐廳,圓形吊燈散發柔和燈光,牆上掛上藝術品,氣氛優雅。桌上擺放著精緻玻璃瓶,放著盛放的玫瑰燈飾,增添了一份浪漫氣息。作為寵物友善餐館,可以帶狗仔坐在露天位置,享受外面的景致,陽光普照,十分輕鬆自然。夏威夷披薩148披薩新鮮香焗,結合香甜的菠蘿,和鹹香的火腿,搭配融化的Mozzarella Cheese和巴馬臣芝士,豐富口感。批底香脆,拉起長長拉絲,芝士香誘人,以菠蘿的果香清新味覺,讓人回味無窮。四道菜午餐煙三文魚忌廉汁長通粉 128長通粉掛上濃郁的忌廉汁,以芝士點綴,絲滑的口感。煙三文魚的鮮味,與奶油融合,細膩可口。炭燒紐西蘭西冷牛扒 178炭燒牛扒外焦內嫩,內𥚃粉嫩,鮮美多汁,炭燒香氣增添風味。入口軟腍,濃厚牛肉香,品嚐到熱燙的肉汁,令人胃口大開。跟餐: 蕃茄湯及沙律蕃茄湯濃稠,拌勻忌廘,酸甜滑順。新鮮的沙律菜,口感清爽,沾上蜜糖果醋,清新的感覺。跟餐甜點: 意大利奶凍Q彈的奶凍,奶滑香甜,帶有淡淡的香草味,口感柔滑。開心果雪糕 $$68淺綠色的雪糕,洋溢開心果香氣,雪糕伴以草莓果醬,焦糖開心果碎增添了脆脆的口感,❤️甜美吸引。芒果沙冰沙
夏威夷披薩148

四道菜午餐
煙三文魚忌廉汁長通粉 128

炭燒紐西蘭西冷牛扒 178

跟餐: 蕃茄湯及沙律

跟餐甜點: 意大利奶凍
Q彈的奶凍,奶滑香甜,帶有淡淡的香草味,口感柔滑。

開心果雪糕 $$68
芒果沙冰
沙冰冰爽涼快,呷一口解渴消膩,沁出芒果甜香,令人甜絲絲。
2025-02-25 367 views
有朋自遠方來,我帶她到東涌東薈城購物再晚膳。朋友喜歡吃西餐,我在網上搜尋了一間口碑不錯的西餐廳。穿過東薈城L2層的名店廊,下一層,經過行人天橋到「海堤灣畔」商場地面。餐廳半開放式,裝修高雅,梳化座椅寬敞舒適,氣氛讓人心情放鬆。餐廳每日都有不同的特色主題,適逢今晚是「牛扒之夜」,有多款牛扒菜式選擇,剛好我們都喜愛吃牛扒,當然不能錯過。“紐西蘭西冷牛扒”由一塊大木板奉上,厚切西冷牛扒,配菜是法式焗西蘭花及薯條。牛扒外皮烤香,裏面粉紅肉質,鮮嫩可口。無論肉味和質感,都是上好牛扒,配上自家製迷迭香蒜味牛油,味道更上一層。法式焗西蘭花,焗香的濃郁芝士,完全滲透入西蘭花中,味道有出人意表的效果。“黑松露雜菌燴意大利飯”濃郁芝士,爽口的菇菌和意大利飯,加上黑松露的香味,口感味道都讓人有驚喜。“夏威夷薄餅”份量不少,餡料有菠蘿、火腿、莫薩里拉芝士、巴馬臣芝士,餅皮香脆,滋味無窮。“提拉米蘇”經典意式甜品,製作別緻,綿軟蛋糕混合濃香芝士,上面蓋滿朱古力粉,有酒香味,夠正宗,是不能錯過的甜品。原來餐廳還有生日優惠:生日的顧客可獲贈送紅酒或白酒一枝,下次再相約生日的朋友來慶祝。

“紐西蘭西冷牛扒”
“黑松露雜菌燴意大利飯”
“夏威夷薄餅”

黑松露雜菌燴意大利飯
夏威夷薄餅
提拉米蘇
2025-04-13 0 views
近海濱附近嘅一間餐廳由東薈城穿過天橋 唔洗5分鐘就到哩度食物yummy😋環境好chill半開放式環境仲可以帶埋寵物嚟一齊食架!🐶餐廳每日都會推出不同優惠✅生日仲free酒今次我哋叫4道菜午餐都好抵食架!🔸沙律、餐湯新鮮蔬菜配藜麥,伴黑醋,好fresh!甘筍湯口感濃郁但清爽,唔會膩口,食到原本嘅甜味。🔸主菜:▶️炭燒紐西蘭西冷牛扒($178)一切開非常juicy!牛味適中、口感柔軟有性彈,炭燒好香!推介✅▶️烤英國穀飼保濕豬鞍($158)厚切豬鞍肉質粉嫩,口感好鬆軟、一d都唔鞋👍🏻!而且唔會有豬羶味!好好食😋2款主菜都伴有炒雜菜及炸薯條,薯條超香脆又有薯味good。🔸甜品及咖啡奶凍好滑呀!再配埋杯香濃熱咖啡成件事好滿足!

近海濱附近嘅一間餐廳
由東薈城穿過天橋 唔洗5分鐘就到
哩度食物yummy😋環境好chill
半開放式環境
仲可以帶埋寵物嚟一齊食架!🐶
餐廳每日都會推出不同優惠✅
生日仲free酒
今次我哋叫4道菜午餐都好抵食架!

🔸沙律、餐湯
新鮮蔬菜配藜麥,伴黑醋,好fresh!
甘筍湯口感濃郁但清爽,唔會膩口,食到原本嘅甜味。

🔸主菜:
▶️炭燒紐西蘭西冷牛扒($178)
▶️烤英國穀飼保濕豬鞍($158)
2款主菜都伴有炒雜菜及炸薯條,薯條超香脆又有薯味good。

🔸甜品及咖啡
奶凍好滑呀!再配埋杯香濃熱咖啡
成件事好滿足!
2025-03-11 169 views
餐廳裝修好精緻,牆上掛住幾幅金黃色調嘅畫作,仲有吊掛式嘅植物,營造輕鬆愜意嘅氣氛。座位寬敞,梳化座位都好舒服。食物方面,試咗佢哋嘅Parma Ham Melon,火腿片薄而香濃,配埋香甜嘅蜜瓜,開胃之選。主菜有Crab Truffle Spaghetti,意粉煮得軟硬適中,蟹肉份量都唔錯,黑松露香氣撲鼻。另一款Hawaiian Pizza都幾出色,薄餅底香脆可口,配料新鮮。最驚喜係Broccoli Au Gratin,焗西蘭花淋上香濃芝士醬,焗到金黃,西蘭花爽脆保持得好好。餐廳每日都有唔同主題優惠,星期四有飲品優惠。想搵間環境舒適又食得過癮嘅餐廳,The Next Chapter都係幾好嘅選擇。地點:港鐵東涌站C出口,經東薈城商場上三樓,行8分鐘左右,經圓形天橋去到海堤灣畔商場地下。

2025-03-09 132 views
星期日和朋友去東薈城逛outlet ,滿載而歸,晚上在附近海堤灣畔食晚飯,這餐廳以西餐為主,感覺有點像酒bar ,有外國的感覺,環境好舒服。生蠔,價錢不貴,十分新鮮,不是很大隻,但相當鮮甜,加上淡淡的海水味,好好食。其實細隻的比大的更好食。威尼斯沙律,感覺好豐富,顏色配搭吸引,沙律菜爽脆新鮮,配搭牛肉、煙肉、牛油果,口感很口。火腿芝麻菜薄餅,店家用酸種麵,特別鬆香,簡單的配料做出可口的美食,餅面上鋪滿芝士,完全可拉絲,混和芝士的奶香,好味。紐西蘭西冷,價錢不貴,都幾大塊,厚度適中,五成熟剛好,裏面仍透著淡粉紅,肉質緊緻,有口感。配上現炸薯條,相當香脆。意大利香草醬番茄雞肉燴意粉,色澤已很吸引,香噴噴,意大利粉十分煙韌彈牙,汁醬味道調得幾好,選用雞胸肉,不會太嫩滑,但質感幾好。開心果雪糕,比預期更好味,鋪上開心果碎,香濃的開心果味,配合雪糕的軟滑,果然不錯。

2025-03-09 87 views
東涌真係好多好chill既餐廳, 今次黎到呢間食個early dinner, 一黎到見到咁多外國人就知悠閑到爆1/ 蕃茄湯配麵包🍅蕃味十足既蕃茄湯配上熱辣辣既麵包令我知道ready要開餐喇😆1/ 炭燒紐西蘭西冷扒🥩 $228炭燒味好濃郁, 五成熟肉質鮮嫩豐富咬落完全冇阻力, 鹽同黑椒比例岩岩好👍🏾抵食!2/ 意大利布拉塔芝士酸種薄餅🍕加配風乾火腿 $218 + $40宜家市面上越來越多酸種薄餅, 但好食既就真係唔多, 呢個濃厚既芝士加上乾火腿鹹香相輔相成超正!推介一定要加乾火腿😋3/ Iced Mocha ☕️朱古力同咖啡嘅比例啱啱好, 又唔會太甜又飲到朱古力嘅香滑👍🏾4/ 草莓沙冰 🍓而家開始轉熱天飲呢個就真係爽, 冰沙質感細膩, 好消暑!5/ 即開生蠔(半打)🦪 $110雖然唔係好大隻, 但新鮮而海水味超濃, 半打真係唔夠皮😫

1/ 蕃茄湯配麵包🍅

1/ 炭燒紐西蘭西冷扒🥩 $228

3/ Iced Mocha ☕️

4/ 草莓沙冰 🍓
而家開始轉熱天飲呢個就真係爽, 冰沙質感細膩, 好消暑!

5/ 即開生蠔(半打)🦪 $110
雖然唔係好大隻, 但新鮮而海水味超濃, 半打真係唔夠皮😫
2025-03-03 83 views
浪漫的一個晚上,今日跟愛人去食好西,環境半戶外式,可以吸收新鮮空氣,地方優雅,適合聊天地方😙店主先介紹的地飲杯cocktail, 有香濃椰子味,而且用上八鴿造型酒杯,靚到呢….好岩在白色情人節用呀❤️「Oysters」 當日有promotion 超抵呀🤭 不過size 就無咁大隻「Mussels White wine」 青口爽口,用上蒜香白酒調味,超入味🤩 還配上蒜茸多士脆口野味😌「Pepperoni Pizza」 餅底厚脆,新鮮整出來我一口氣食了3塊🤗「Grilled NZ Sirloin」西冷牛扒是有咬口的,牛味更香濃,配菜有蔬菜及炸薯條🍟係粗薯呀!岩哂我口味😙

穿過東薈城,橫過海堤灣畔的天橋,橋下星光燈閃閃。每桌都有玫瑰花燈🌹,浪漫氣氛感十足,猶如你是這位Beauty💃🏽,那位 Price🕺🏽。本來星期二餐廳主打生蠔夜$12隻,但碰巧Sold out,下次再來食蠔D🤣🍕Margherita PizzaMozarella Cheese🧀, Itlaian tomatoes🍅, Basil 🌱經典又簡單的toppings 組合。Pizza 是即席揉麵、下料和烤焗。餅底氣孔薄脆而有韌勁,趁熱食會拉出絲絲芝士,令人一口接一口停不下來。🥩Grilled NZ Sirloin 8oz紐西蘭8安士西冷厚切,肉感和牛味滿滿。五成熟是近來貓太太的大愛,中間剖開微紅而不柴,仍保留油脂和彈性。雖然有牛排醬汁提供,我們還是比較愛灑天然的海鹽和黑椒❤️由於貓太太點了套餐,牛排餐還附送香草餐包、忌廉湯和布丁。🌭German Sausage Platter德國腸有種非凡的魅力,只要在酒吧的餐牌上見到,能配上酒精,就必須要點來下酒!3款口味,配上奶醬,沒有缺點。🍸Mojito豬先生Favour,薄荷清新微澀,氣泡感十足。

🍕Margherita Pizza

🥩Grilled NZ Sirloin 8oz

由於貓太太點了套餐,牛排餐還附送香草餐包、忌廉湯和布丁。

🌭German Sausage Platter

🍸Mojito
豬先生Favour,薄荷清新微澀,氣泡感十足。

2025-02-23 181 views
這間位於東涌海堤灣畔商場的【The Next Chapter】,離東涌站約幾分鐘路,沿途經過東薈城後再經天橋則可到達,十分方便。平日一至五,餐廳每晚都有不同的主題折扣,每日則有半打生蠔加一支紅或白酒都是$288,可以chill住歎美食。蟹肉牛油果沙律鮮甜的蟹肉配香滑牛油果,開胃又健康。南瓜湯配香草包南瓜湯幼滑濃稠,配上香脆的香草包。煙三文魚薄餅薄餅餅底是酸種麵包,表面舖滿了芝士及三文魚,入口餅底香脆,中間鬆軟,是必食之選。扒紐西蘭西冷配薯條西冷要了五成熟,中間呈粉色,表面煎至焦香,西冷肉味濃郁且肉汁豐富。開心果雪糕濃郁的開心果味,而且幼滑有奶香。奶凍跟餐奶凍甜度適中,有奶香味且幼滑。Elder Flower & Lychee mocktail前者帶淡淡酒香,接骨木花甜味清新;後者荔枝味香甜清爽。

蟹肉牛油果沙律
鮮甜的蟹肉配香滑牛油果,開胃又健康。

南瓜湯配香草包
南瓜湯幼滑濃稠,配上香脆的香草包。

煙三文魚薄餅

扒紐西蘭西冷配薯條

開心果雪糕
濃郁的開心果味,而且幼滑有奶香。

奶凍
跟餐奶凍甜度適中,有奶香味且幼滑。

前者帶淡淡酒香,接骨木花甜味清新;後者荔枝味香甜清爽。
在東涌行完outlet有時怕沒有好東西吃,想不到在港鐵東涌站 C 出口東薈城,上到三樓行8分鐘再下一層,就到達圓形天橋,看到在海堤灣畔商場地下有一間這麼出色的西餐廳The Next Chapter,他們的酸種薄餅底以及羊膝,都令我很驚喜!以後行完outlet唔怕無好東西吃!首先上桌的是意大利布拉塔芝士酸種薄餅。薄餅的底部金黃酥脆,初嚐帶有淡淡的酸味,仔細品嚐後,酸味隨即轉化為淡淡甘甜味和豐富的麥香,正是酸種麵團的特點,想不到吃薄餅都可以這麼健康!而布拉塔芝士的濃郁與絲滑,與薄餅的脆皮形成完美對比。中,每一口都能感受到芝士的豐富風味。接下來是白酒燴羊膝,這道菜色澤誘人,羊膝在白酒的熏陶下,肉質變得極為嫩滑,入口即化。醬料味道濃郁,帶有淡淡的香草與紅蘿蔔的甜味,與羊膝的肉香相得益彰。配菜的薯容綿密順滑,完美吸收醬料,每一口都充滿滿足感。套餐還包括酸種麵包和蘑菇湯。酸種麵包外脆內軟,口感極佳。蘑菇湯濃郁而不膩,細膩的口感中帶有蘑菇的香氣,令人回味無窮。跟餐甜點則是草莓奶凍清新可口,酸甜適中!而我們額外點了與意大利開心果雪糕,可算是我們此行的另一大亮點,濃郁的開心果風味讓人驚喜,滑順的口感令人

而我們額外點了與意大利開心果雪糕,可算是我們此行的另一大亮點,濃郁的開心果風味讓人驚喜,滑順的口感令人陶醉。

這次的用餐經歷,每道菜品無不令人驚喜。而且每日日有半打生蠔加1支紅或白酒$288,生日月送你氣泡酒或紅、白酒一枝,又有不同主題之夜,下次一定會再來幫襯!

The Next Chapter (東涌)
地址:東涌東涌海濱路8號海堤灣畔商場地下R&S號舖
2025-02-14 171 views
由港鐵東涌站C出口出發,行8分鐘就到東薈城,再上三樓就可以嚟到呢間餐廳。每晚有不同的主題,我星期一去係牛扒之夜優惠🥩。我點咗NZ Tenderion steak $268,肉質細嫩多汁。牛扒medium rare啱啱好,呢度薯條🍟係無限添加架!Seafood Cocktail都好值得推介。新鮮嘅生蠔、蝦、螺及蜆配得啱啱好,只係$68!而且食落新鮮,唔錯!我哋再叫咗一個TN Fennel & Susage pizza 🍕 share! 餅底薄脆,配料豐富。義大利香腸同茴香嘅組合真係幾夾。

2024-10-18 578 views
原本以爲會很腥,很多沙子,但是吃下去之後發現擔心的事情完全存在。不但沒有腥味,還有點淡淡的海水味,搭配檸檬汁、醋、辣椒醬等調味料,令口感鮮甜、清爽。員工服務態度也不錯,餐廳環境營造出舒適輕鬆的用餐氛圍,在輕音樂的伴奏下放鬆身心,盡情享受用餐時光。如果大家去東涌,想有一個CHILL的用餐體驗,不妨試試。
2024-10-02
2024-08-07 1141 views
同朋友入開東涌outlet,順便係東涌食埋飯。我個friend話想chill D平時太忙,所以我又同佢去呢間餐廳。之前去嘅時候已經覺得環境真係唔錯,係地點有D遠,不過好彩今次終於有機會黎帶去試下。如果大家去開東涌都不妨試下啦