2024-08-12 623 views
第一次嚟葵芳🚇呢間 cafe 十分之有驚喜🤩,地方好大好闊落裝修感覺清新好 chill☺️,食物款式多元化又高質👍,仲要性價比十足添!佢哋有好多款🍹特色飲品,我揀咗🍫朱古力🍌香蕉🥜花生醬奶昔🥛,味道超級香濃😍質地幼滑,十分之香甜好飲😚。雞肉🐓Mozzarella芝士🧀墨西哥薄餅🫓入面嘅雞肉又香又嫩而且餅皮好香,配上🍅番茄莎莎、酸忌廉同埋🥑牛油果醬充滿墨西哥🇲🇽風味。MO漢堡🍔係佢哋嘅招牌漢堡,入面嘅🇺🇲安格斯牛肉十分香軟而且🐂牛味濃郁,加上香甜嘅炒洋蔥🧅、鮮味嘅蘑菇🍄、半融嘅芝士🧀同埋佢哋自家調製嘅醬料,🥰簡直係絕配!海膽帶子扁意粉🍝入面有新鮮嘅海膽刺身、🔥香煎半熟帶子、鮮甜嘅蟹肉🦀同埋好香濃嘅海膽忌廉汁,🤤係極致鮮味嘅組合,好啱我口味。菠蘿椰子口味🥞梳乎厘班戟十分令我驚嘆🤩,加入咗 Ricotta 芝士🧀造成嘅厚班戟超級鬆軟又充滿🥚蛋香,配上佢哋用5小時低溫慢烤嘅焦糖🍍菠蘿、香濃嘅椰子醬🥥,同埋牛油酥餅碎🍪,層次豐富又香又甜又好味😋!

2024-08-10 799 views
這家新開業的餐廳經過了半年的裝修,終於在七月底正式開門迎客。這是我第二次光顧,發現餐牌已經轉換了,這次我點了三樣午餐主菜。首先是和牛漢堡,肉質豐厚多汁,配上新鮮薯條,口感非常出色。接著是香烤春雞意大利飯,雞肉嫩滑可口,配上濃郁的意大利飯,真是美味無比。 最後是全日早餐,只可以說沙律菜非常新鮮,其他的不值一提。套餐還包括餐湯或沙律,以及一杯餐後飲品。我特別點了一杯拿鐵,咖啡香醇濃郁,杯子也夠大,喝得很過癮。唯一遺憾的是餐湯和咖啡的溫度略有不足,我已經向經理反映。總的來說,這家餐廳的菜品質素上乘,服務也相當周到,我會繼續光顧,並向朋友推薦。期待下次探訪時,能吃到更加完美的一餐。

2024-08-07
$150 (Lunch)
  • 和牛漢堡
2024-08-10 501 views
在下午時間4-5點,店內大約有一半空位,門口沒人人員,我亦有按飛等位及問了侍應要等(已經問左入面有咁多位都要等?呢位侍應應該係新人,沒有講原因);等左5分鐘,前幾位有飛嘅客見冇人帶位已經自己揾位入座,之後有幾組客唔知要按飛直入去;同時門口咁啱有職員行過帶左冇㩒飛嘅客入座😡我即時問點解你同事叫我㩒飛等,但你又帶冇飛直接入?職員好似唔知需唔需要㩒飛,點解可以咁混亂🙂‍↕️其實呢間店在MOKO都差唔多唔想有客入去幫襯,入座率4成,但安排所有人痴住座,我2位問座另外2人枱可以嗎(竟然回答唔可以🫣)真係希望The Pantry Cafe管理層能作出改善
同時門口咁啱有職員行過帶左冇㩒飛嘅客入座😡
真係希望The Pantry Cafe管理層能作出改善
2024-08-09 572 views
晚餐和男朋友在葵芳新開的The Pantry Cafe用餐,餐廳在商場內,環境舒適。室內裝潢採用木材質和大地色調,非常悠閑。用上藤椅木系色調和大盆植物,尤如置身花園中。食物質素不錯,選擇多性價比高。Bolognese Fettuccine with Onsen Egg有驚喜!!闊條麵有咬口,安格斯牛肉肉醬味道濃郁,惹味~撈上溫泉蛋更幼滑。UNI & Scallop Linguine醬汁重奶香味,很creamy!!質地濃稠,相當掛汁~一大塊海膽,海膽鮮甜濃郁。帶子煎得焦香,外焦內嫩~伴有少少蟹肉,層次非常豐富。Just Chips炸薯條很多醬料可以選擇,薯條粗切,炸得金黃色,十分香脆!The Pantry's Pancake甜品選擇多,賣相吸引!!最後要了原味pancake,厚班戟做得好鬆軟,滿滿空氣感~蛋香濃,口感綿密~配搭牛油和楓糖漿,簡單的美味!!Ultimate Milkshake(Green Mint)賣相好震撼,好適合打卡!! 超級豐富的一杯飲料(像甜品~)有churro(超級酥脆),窩夫(有蛋香味)亦有Oreo、朱古力餅乾等~薄荷朱古力奶昔好清新,好滿足!!

餐廳在商場內,環境舒適。
室內裝潢採用木材質和大地色調,非常悠閑。
用上藤椅木系色調和大盆植物,尤如置身花園中。
食物質素不錯,選擇多性價比高。

有驚喜!!闊條麵有咬口,
安格斯牛肉肉醬味道濃郁,惹味~
撈上溫泉蛋更幼滑。

UNI & Scallop Linguine
醬汁重奶香味,很creamy!!
質地濃稠,相當掛汁~
一大塊海膽,海膽鮮甜濃郁。
帶子煎得焦香,外焦內嫩~
伴有少少蟹肉,層次非常豐富。

Just Chips
炸薯條很多醬料可以選擇,
薯條粗切,炸得金黃色,十分香脆!

The Pantry's Pancake
甜品選擇多,賣相吸引!!
最後要了原味pancake,
厚班戟做得好鬆軟,滿滿空氣感~
蛋香濃,口感綿密~
配搭牛油和楓糖漿,簡單的美味!!

賣相好震撼,好適合打卡!!
超級豐富的一杯飲料(像甜品~)
有churro(超級酥脆),窩夫(有蛋香味)
亦有Oreo、朱古力餅乾等~
薄荷朱古力奶昔好清新,好滿足!!
2024-08-09 527 views
放工諗食乜?其實真係一件難事。見到葵芳有新餐廳,就膽粗粗試吓。環境外觀好舒服,Menu都好吸引。兩個人叫咗闊條麵同薯條+2杯特色飲品,已經好大滿足感。見隔籬枱有嗌Pizza、又嗌pancake,我都好想試。但係兩個人實在食唔晒,唯有下次再訪,試多啲嘢。開放式餐廳環境好舒服,而且同上一首餐廳裝修截然不同,滿滿新鮮感原本想食千層麵,但係Menu見到又覺得好吸引,所以最後都係決定嗌呢個安格斯牛肉肉醬闊面,個肉醬煮味道好好,唔會太鹹,而且啲汁掛喺闊條麵度連溫泉蛋一齊食,味道好豐富見到Menu有咁多薯條嘅選擇,冇理由唔叫,而我自己最鍾意就係食牛油果醬,佢嘅牛油果醬加酸忌廉非常匹配下次有機會都要嗌吓Menu上面嘅其他嘢食

安格斯牛肉肉醬闊麵&溫泉蛋
酸忌廉牛油果醬薯條
紅肉石榴梳打
眉公芒果梳打
下次有機會都要嗌吓Menu上面嘅其他嘢食
2024-08-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
安格斯牛肉肉醬闊麵&溫泉蛋
酸忌廉牛油果醬薯條
紅肉石榴梳打
眉公芒果梳打
2024-08-07 636 views
葵芳又有新餐廳啦✨The Pantry喺新都會5樓開咗 除咗Moko店又多個選擇啦 餐廳係開放式設計 木系為主再加啲綠色點綴 感覺柔和舒服☘️今次點咗兩款lunch set 套餐內會包埋湯/沙律同飲品☕️當日嘅湯係甘筍湯 味道都幾濃郁ꕥ All Day Brekky超合我心意嘅All day breakfast 🍳Sourdough+eggs benedict+牛油果 呢個組合永遠抗拒唔到 蛋做到流心 sourdough都好脆 正😍另外仲有英式香腸同煙肉 蔬菜係蕃茄仔同蘑菇 蘑菇有炒過所以特別香🍄‍🟫ꕥ Roasted Spring Chicken & Apple Risotto 春雞都幾大隻 入口唔會覺得嚡 而且幾有肉汁 處理得唔錯👍🏻配埋燒汁更惹味 意大利飯軟硬適中 味道香濃 加咗蘋果粒更有口感🍏ꕥ Apple Crumble French Toast呢度嘅souffle pancake好出名 之前喺旺角店都食過🥞今次想試下其他就點咗french toast 蛋味好香 入口綿密 同蘋果金寶嘅脆脆一齊食 層次更加豐富 配咗一球雪糕冷熱交融 感覺仲正🍨最後要讚吓呢度嘅咖啡拉花超美💕

ꕥ All Day Brekky
ꕥ Apple Crumble French Toast

最後要讚吓呢度嘅咖啡拉花超美💕
今日去咗葵芳新都會廣場5樓‘the pantry cafe late lunch 🤭🤭環境幾寬敞坐喺度嘆吓coffee甜品也不錯🤭🤭* Sea Urchin &Scallop Linguine新鮮海膽香煎子&蟹肉忌廉汁意粉…海膽同個帶子味道鮮甜個醬汁亦都唔錯👍*Pancetta Carbonara有意式煙肉,蘑菇和Parmesan 芝士🧀…個醬汁好香濃,煙肉粒亦都唔錯,整體OK!*再加多一個甜品Cast Iron French Toast 法式多士好香滑口感軟棉,士多啤梨🍓甜…夾埋雲呢拿雪糕一齊食好好味🤭🤭

2024-08-06 573 views
係葵芳行街,見到原來The Pantry係新都會開咗分店,之前喺旺角嗰間食過覺得好好食,就決定喺呢度食晚餐。All Day Breakfast因為睇中咗佢有兩件厚pancake,加上本身都好鍾意食All Day Breakfast,所以就嗌咗嚟試。佢都好豐富,除咗沙律菜同車厘茄之外,仲有炒滑蛋、英式香腸、煙肉同炒蘑菇,樣樣都好食。厚pancake配咗蜜糖,好fluffy,超滿足。Surf and Turf牛柳要咗五成熟,食落好香牛味,唔會太肥,但係又好腍,蘑菇汁都好出色,同個牛好夾。龍蝦肉size正常,食落好香蒜味,啲肉質都彈牙,好有驚喜。另外仲配咗炸薯條,熱辣辣脆卜卜,個人覺得好抵食。Crunchy Panko Prawns蝦嘅份量都幾多,啱啱炸起,所以又熱又脆,蝦肉都爽口,同佢配嘅醬汁好夾。餐廳嘅座位好闊落,裝修同環境都舒服,希望下次試埋其他菜式啦。

All Day Breakfast

Surf and Turf

Crunchy Panko Prawns

2024-08-06 399 views
新都會呢間新開食Pancake嘅餐廳,老婆讚個Pancake好食到不得了,但我覺得其他都唔錯又唔貴。好似個三文魚Tacos,好香麥味又脆嘅Taco裝住三文魚、酸椰菜、牛油果醬、青紅椒同酸忌廉,食落好豐富又健康咁,樣又靚。個Parma Ham哈蜜瓜黑醋沙律嘅Parma Ham都夠濃郁咸香,配搭清甜哈密瓜同黑醋沙律好正。食左個有安格斯牛肉同楓糖漿煙肉嘅芝士漢堡,牛肉texture好有纖維感有肉汁,同埋唔油膩,楓糖漿煙肉甜甜地帶少少咸,個burger相當好食。重點之一嘅朱古力香蕉厚班戟,夠厚夠鬆軟,上面有舊雪糕,側邊有半條香蕉,上面有層焦糖同Brownies,淋上去嘅朱古力漿又香又濃,無得彈。我地仲食左辣味芝士牛肉汁薯條同石榴青檸梳打,個汁調得好好,少辣似肉醬。飲品賣相透心涼,服務ok,有一兩個侍應特別細心,會自動換碟同加水。
Parma  Ham哈密瓜黑醋沙律
朱古力香蕉厚班戟
石榴青檸梳打
辣味芝士牛肉汁薯條
2024-08-06 329 views
這間咖啡店位於葵芳新都會廣場,主打班戟和西式料理,店內環境寬敞舒適,店內環境寬敞舒適,裝潢以歐陸風為主,充滿浪漫氣氛,適合約會或多人聚會。燒安格斯澳洲穀飼牛扒 - $258大大塊炭燒牛扒帶有微微焦香氣,將肉汁與油香緊鎖在內,穀飼牛較為肥嫩,有明顯的大理石花紋,邊緣的嫩筋很香脆;可自選兩款醬汁,蘑菇忌廉燒汁帶有菇菌香,而紅酒燒汁則突顯鮮味;金黃酥脆的脆烤薯條毫不油膩。脆炸爆谷蝦肉 - $78多隻肥美飽滿的鮮蝦肉爽脆彈牙,薄透的炸衣毫不油膩,更有生菜吸去多餘油脂,可蘸上惹味的香蒜蛋黃醬。Matcha Cream Pancake - $119即叫即製的梳乎厘班戟蛋味非常濃郁,外層香脆,內裏要輕盈如泡沫得入口即溶,充滿空氣的輕盈,完全不會過膩;幼滑細膩的抹茶忌廉醬有著特濃的茶香,又有香甜軟糯的紅豆、脆米及富彈性的抹茶蕨餅,十分豐富。朱古力奶昔 - $56幼滑細膩的奶昔富奶香,又有濃郁的朱古力醬,伴隨朱古力碎碎,還有綿密香甜的鮮忌廉。茉莉花茶 - $34清香撲鼻的花香不帶苦澀味且餘韻清新。
燒安格斯澳洲穀飼牛扒

朱古力奶昔 & 茉莉花茶
朱古力奶昔 & 茉莉花茶

朱古力奶昔 - $56
茉莉花茶 - $34

清香撲鼻的花香不帶苦澀味且餘韻清新。
2024-08-05
Dinner
行開新都會商場葵芳嗰邊….夜晚順便搵嘢食, 見到頂樓corner位有間都幾特別,咁試吓….見到Menu主打都係食burger、pizza, 食甜品pancake和西餐,新都會嗰度食嘢星期六夜晚一向多人,按飛仔都等咗15分鐘先入得…….入去叫咗兩杯凍飲,一個鵝肝burger同黑松露炸薯條,因為太太有啲唔舒服所以得我食🤣🤣如果下次會叫甜品同Pizza添…. 見到隔籬枱食pancake其實都想食😝但係真係食唔落ar 🤣環境方面都算好乾淨唔太迫(新開嘛😅)食物質素就係幾好,個鵝肝burger 好食,佢用咗士多啤梨汁好惹味,薯條都OK正常發揮….全場一路都坐足九成入座… 唔好都唔會咁多人la 😜

全場一路都坐足九成入座… 唔好都唔會咁多人la 😜

2024-08-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2024-08-05 197 views
葵芳新都會廣場5樓開咗一間新Cafe ,無論嘢食定環境都好打卡,所以午餐時間都非常之多人,唔少附近嘅打工仔都嚟光顧。今日就試咗兩個午餐再加一個甜品,食完之後都覺得非常之滿足!是日餐湯今日係蘑菇湯,蘑菇味道唔算太濃郁,但口感尚算順滑沙律沙律無沙律醬,感覺非常輕盈健康,沙律亦都有藜麥,增加咗口感👍🏻安格斯牛肉燒菠蘿墨西哥辣椒芝士漢堡配薯條 $135漢堡包非常巨型,幾軟熟,安格斯牛肉非常Juicy,肉嫩多汁。墨西哥辣椒有少少辣味,菠蘿甜甜酸酸,芝士亦都充滿鹹香味,令漢堡包味道層次非常豐富,帶甜酸鹹辣於一身,味道非常特別。薯條熱辣辣,酥脆可口。煎澳洲穀飼西冷牛扒配薯仔&燒汁 $178西冷牛扒叫咗七成熟,煎得啱啱好,牛扒非常之嫩滑,一定滿足到鍾意食牛扒的你!牛味亦都非常濃郁,燒汁亦都同牛扒非常之夾!朱古力奶昔(套餐加$25)朱古力奶昔冇士多啤梨奶昔咁甜,適合鍾意唔太甜嘅朋友!朱古力味濃郁,每一啖都充滿可可味!奶昔口感非常順滑😋士多啤梨奶昔(套餐加$25)粉紅色嘅奶昔粉粉嫩嫩,好有少女感。士多啤梨味非常濃郁,會飲完一啖口腔都充滿着濃郁士多啤梨味。味道就甜咗少少,如果可以少甜啲味道就更好!奇尊粉蝦&

是日餐湯
今日係蘑菇湯,蘑菇味道唔算太濃郁,但口感尚算順滑

沙律
沙律
安格斯牛肉燒菠蘿墨西哥辣椒芝士漢堡配薯條

安格斯牛肉燒菠蘿墨西哥辣椒芝士漢堡配薯條 $135
煎澳洲穀飼西冷牛扒配薯仔&燒汁

煎澳洲穀飼西冷牛扒配薯仔&燒汁 $178
奶昔

朱古力奶昔(套餐加$25)

士多啤梨奶昔(套餐加$25)
奇尊粉蝦&香蒜蛋黃醬薯條

奇尊粉蝦&香蒜蛋黃醬薯條 $64
薯條即叫即做,上菜時候熱辣辣。薯條沾上香蒜蛋黃醬,味道酸酸地又帶點蒜蓉味,非常惹味又好食,真係忍唔住食多幾條!奇尊粉蝦亦都非常惹味,蝦肉非常彈牙,感覺好新鮮!
British  Trifle  Pancake

British Trifle Pancake $135
Pancake賣相勁靚,超級igable,一見到就即刻心心眼😍呢個pancake用上好多新鮮士多啤梨同士多啤梨啫喱,士多啤梨控一定要試,食完之後一定會勁滿足!呢個pancake超級大,一定要同朋友share!分別有兩個厚班戟,班戟口感鬆軟又濕潤,味道甜甜地,加埋吉士醬真係超級好食!配料仲有脆餅,鬆脆嘅脆餅為軟綿綿嘅班戟添上另一種口感。

餐廳嘅甜品每一款都非常之靚又好食,一定可以滿足到鍾意打卡嘅女仔!
安格斯牛肉燒菠蘿墨西哥辣椒芝士漢堡配薯條
煎澳洲穀飼西冷牛扒配薯仔&燒汁
奶昔
奇尊粉蝦&香蒜蛋黃醬薯條
British  Trifle  Pancake
2024-08-05 566 views
葵芳新都會廣場都開咗The Pantry Cafe!食飯又多咗個選擇,同其他分店一樣,餐廳面積好大,佢裝修都係走小清新北歐風,木色系為主,搭配綠色植物裝飾顯得悠閑又舒適。有啲位仲係獨立小圓枱,非常好坐。中午有lunch set都幾抵食,我哋叫咗個燒鱸魚柳、伴火箭菜嘅柚子意粉。套餐跟是日餐湯,個湯係忌廉薯仔湯,香濃綿密。燒鱸魚柳有幾塊,表層用咗炸粉煎香,外皮香脆,入面魚肉嫩滑多汁。伴有火箭菜增加口感,柚子意粉,酸甜開胃,好解膩。黑松露蘑菇pizza,呈長方形狀,賣相唔錯,份量都非常足夠!底薄香脆,上面鋪滿咗蘑菇同黑松露醬,黑松露味好突出,配上蘑菇同芝士,口感很有層次。叫咗個黑松露芝士薯條解吓口痕,真係非常邪惡!混有黑松露味嘅芝士醬非常惹味,厚切薯條炸得金黃香脆,外脆內軟。最後嗌咗份窩夫做甜品。估唔到好有驚喜!賣相吸引,用咗焦糖香蕉配搭,甜而不膩!窩夫外脆內軟,配料豐富。加上烤杏仁、花生醬同雲尼拿雪糕,口感豐富,非常推薦。

套餐跟是日餐湯,個湯係忌廉薯仔湯,香濃綿密。

伴有火箭菜增加口感,柚子意粉,酸甜開胃,好解膩。

叫咗個黑松露芝士薯條解吓口痕,真係非常邪惡!

最後嗌咗份窩夫做甜品。估唔到好有驚喜!

2024-08-01 567 views
下午茶時間全單半價🫣🫣聽講因為新開,今日帶屋企人去tea✨本身以為tea set半價,點知係全單半價!平日既晏晝黎,坐外面都坐得舒服,又有太陽🌞兩老都食得好開心,對於佢地黎講梳乎就甜咗少少啦😂舖頭嘅員工都好有禮貌,happy tea✨
2024-08-01
$90 (Tea)
戶外環境融入室內,柔和陽光下進餐,環境尤如置身大花園中。氣氛優閒恬適,為附近打工仔提供一個舒適午餐時間。午市提供套餐非常多元化,漢堡、海鮮、各種肉類選擇,而且配搭新鮮!套餐配餐湯或沙律,我哋選擇當日餐湯龍蝦湯。口感柔滑,龍蝦味非常濃郁😋🔸燒鱸魚柳,火箭菜,柚子意粉 $158意粉份量好粥,用柚子調味開胃清新。鱸魚柳肉質軟滑,溫度控制剛好,係夏天一道清爽菜式。🔸煎澳洲穀飼西泠牛扒配燒薯仔 燒汁 $178五成熟牛扒,冇任何血水,煎得剛剛好。牛扒無筋,肉質保持鮮嫩,肉味濃,輕輕用鹽調味已經好好食。🔸忌廉青口 $79超濃厚白汁忌廉,每啖青口都充斥鮮甜奶油香。拌碟嘅脆麵包係精粹所在,沾上白汁忌廉非常惹味。🔸 tiramisu pancake $122餐廳甜品係主菜,我哋有另一個胃去品嚐最招牌嘅pancake。本身鍾意食tiramisu,將兩者融合,係天作之合🌟 因為即叫即做,要預30分鐘前落單。pancake 鬆軟有彈性,入口香濃蛋味,值得留肚食。

🔸燒鱸魚柳,火箭菜,柚子意粉 $158

🔸煎澳洲穀飼西泠牛扒配燒薯仔 燒汁 $178

🔸忌廉青口 $79

🔸 tiramisu pancake $122
Tiramisu  pancake
$300 (Lunch)
Tiramisu  pancake