2024-11-24 534 views
今次我約了姊妹們吃大餐,試了幾樣非常有特色的菜式,真係好滿意!三文魚墨西哥卷,皮薄餡多,裡面包著一口三文魚肉,加上蕃茄他他味道清新又不油膩。脆炸爆谷蝦肉。蝦肉外脆內嫩,口感超級好!每一啖都能咬到脆脆的口感,蝦肉鮮甜可口,搭配上特製的醬汁,真正斗!牛油果醬薯條就更加正,薯條外脆內軟,沾上濃郁的牛油果醬,牛油果的清香與薯條的鹹香,真係一絕!再來是手撕豬千層麵,這道菜的分量十足。豬肉經過慢煮,口感非常柔軟,與層層的麵皮交織,讓人每一口都感受到豐富的肉香和醬汁的美味!最後是芥末墨汁意粉,墨汁意粉配上醒胃的蕃茄他他,而芥末的微辛辣則為整道菜增添了一份刺激。意粉煮得剛好,既入味又不失口感,吃完後令人回味無窮。
2024-11-23 540 views
📍 THE PANTRY & CHIPS REPUBLIC {MK}Lunch 去打卡😍😍相機食先📸📸📸📸約埋閨蜜一齊食個源源不絕嘅生日飯🤩Lunch set 會跟埋一個餐湯{忌廉蘑菇湯}/{沙律}忌廉蘑菇湯蘑菇味勁濃厚,仲可以食到蘑菇粒粒碎,好滿足😌✨ 紅酒燴牛肉伴薯茸&酸種麵包牛肉有差唔多10-12塊,份量都算多超厚實大塊的牛肉🐮帶筋的部位被燉煮得軟嫩入口化開但又不會失去存在感燉到軟嫩不爛的口感紅酒汁經過靜置熟成,口感呈現溫醇滑順🩷再配麵包🥯整個感覺都好融合🙆🏻‍♂️✨ 安格斯牛肉,炒洋蔥蘑菇&芝士漢堡配薯條哩個burger 就岩哂心,手打安格斯牛肉加左洋蔥同日式燒汁去炒,所有配料都比醬汁包住哂,好香同有少少甜味,入面仲加左啲香菇去令到成個包更juicy更惹味😋佢地嘅薯角大大份好食又飽肚,另外,包體好鬆軟、咬落唔會黏口,係我鍾意嘅類型🩷✨ 辣味芝士牛肉汁薯條半熟軟綿嘅熱熔芝士鋪係滿滿嘅薯條上面 份量驚人澎湃 薯條外脆内軟 配埋新味芝士一定肥死🤦🏻‍♀️✨ Ricotta 菠蘿厚班戟🥞味道好打卡仲一流嘅日式甜品📸即叫即整,蛋香味濃厚🥚食落係滿滿嘅空氣感,好鬆軟好正經過

Lunch 去打卡😍😍
相機食先📸📸📸📸約埋閨蜜一齊食個源源不絕嘅生日飯🤩

Lunch set 會跟埋一個餐湯{忌廉蘑菇湯}/{沙律}
忌廉蘑菇湯蘑菇味勁濃厚,仲可以食到蘑菇粒粒碎,好滿足😌

✨ 紅酒燴牛肉伴薯茸&酸種麵包
牛肉有差唔多10-12塊,份量都算多
超厚實大塊的牛肉🐮
帶筋的部位被燉煮得軟嫩
入口化開但又不會失去存在感
燉到軟嫩不爛的口感
紅酒汁經過靜置熟成,口感呈現溫醇滑順🩷
再配麵包🥯整個感覺都好融合🙆🏻‍♂️

✨ 安格斯牛肉,炒洋蔥蘑菇&芝士漢堡配薯條

✨ 辣味芝士牛肉汁薯條
半熟軟綿嘅熱熔芝士鋪係滿滿嘅薯條上面
份量驚人澎湃 薯條外脆内軟 配埋新味芝士一定肥死🤦🏻‍♀️

✨ Ricotta 菠蘿厚班戟🥞
味道好打卡仲一流嘅日式甜品📸
即叫即整,蛋香味濃厚🥚
食落係滿滿嘅空氣感,好鬆軟好正
經過5小時低溫慢烤焦糖菠蘿🍍
剛好唔會太甜太膩~
配椰子醬、牛油酥餅碎,更有層次感😋

✨ Strawberry Milkshakes
Milkshake 綿密冇碎冰茶,movenpick概味保留得幾好,冇甜左或者淡左 ,鍾意食movenpick嘅朋友可以一試,我地去嘅時候得士多啤梨味揀🍓

2024-11-23 460 views
呢一間餐廳之前食過好高質🌟,所以今日夜晚又決定再嚟食啦🥳Grilled Pork Chop with Honey Oats $218呢塊豬扒首先好厚切😌,但係肉質依然保持得好鮮嫩,油脂好豐富🔥,配上蜜糖燕麥呢個配搭好特別,更加有口感😍Le foie Gras Burger $138呢個漢堡超級邪惡🤣,有好大片嘅鵝肝,配上牛肉漢堡超級滿足😆Banoffee Creme Brulee Pancake $119甜品方面當然唔少得呢度最招牌嘅疏乎厘pancake啦💯,口感方面好鬆軟,又有好濃郁嘅蛋味,配上焦糖更加吸引🤩Honeycomb Caramel Milkshake $69
呢一間餐廳之前食過好高質🌟,所以今日夜晚又決定再嚟食啦🥳

Le foie Gras Burger $138
呢個漢堡超級邪惡🤣,有好大片嘅鵝肝,配上牛肉漢堡超級滿足😆

終於到星期五可以同朋友食好西,今次去到太子新世紀是一間西餐,地理位置十分方便地鐵站一出行10分鐘就到,餐廳主要輕食為主,好啱同朋友過嚟打卡,我哋嗌咗幾款食物首先酸忌廉牛油果炸薯條,薯條炸得非常香口加上牛油果酸忌廉醬汁簡直係冇得彈,之後嗌咗salmon tacos , 佢用脆片上邊夾住唔同配料咬落去啖啖肉,加上秘製醬汁作為開胃菜,感覺幾好,意粉方面,墨魚汁墨魚意粉,墨魚食落去好新鮮加上忌廉同埋蒜蓉炒香個意粉兩者非常絕配,之後我哋嗌咗千層肉醬意粉,每一層都有厚厚的肉醬包住,食到嗰種層次感,係我食過最出色嘅一道餸,飲品方面我哋嗌咗熱情果梳打,正常,唔會特別甜,小食方便我哋點咗炸蝦,唔會太過油膩,每一啖都啖啖肉,而且份量非常多。呢種餐廳可以同朋友一齊打吓卡傾吓偈分享心事,下次可以同屋企人試吓其他菜式。
2024-11-08
Type of Meal
Dinner
一向出名Pancake但意粉主菜都好好食有驚喜🥹近窗邊採光度坐得好舒服奇尊蝦肉芝士蒜香意粉 $152有5隻蝦之餘蝦肉彈牙新鮮又香🦐芝士同蒜味都好適當唔會太over!👍🏻焗芝士帆立貝香草忌廉汁意粉 $158大粒又鮮甜嘅帆立貝🤤濃郁羅勒醬同芝士嘅配搭好夾包餐湯/沙律,飲品今次餐湯係蘑菇湯creamy得黎唔會漏🍄‍🟫加錢揀左兩杯milkshake✨朱古力香蕉花生醬 $43香濃朱古力味之餘仲會食到粒粒花生同香蕉百利咖啡忌廉甜酒 $41冇諗過酒同milkshake都可以咁夾香甜得黎又有咖啡味一啲都唔苦😚British Trifle Pancake $135依舊蛋香味十足,口感輕盈得黎又鬆軟😍配埋吉士醬,cream超滿足底層嘅士多啤梨啫喱有埋果肉不單止得啫喱加埋少少脆餅豐富埋個口感👍🏻

一向出名Pancake但意粉主菜都好好食有驚喜🥹

百利咖啡忌廉甜酒 $41
冇諗過酒同milkshake都可以咁夾
香甜得黎又有咖啡味一啲都唔苦😚

British Trifle Pancake $135
依舊蛋香味十足,口感輕盈得黎又鬆軟😍
配埋吉士醬,cream超滿足
底層嘅士多啤梨啫喱有埋果肉不單止得啫喱

加埋少少脆餅豐富埋個口感👍🏻
2024-11-13 518 views
已經相隔好幾年無光顧過,平時貪佢環境舒服,食完坐係到傾好耐都得前菜分別嗌白酒煮青口、三文魚Tacos,前者約有10隻,搭配嘅多士充滿牛油香,後者裡面仲有牛油果同乳酪醬,濃稠得嚟帶微酸,作為開胃菜唔錯主菜有煙肉芝士漢堡,煙肉炸到好似豬肉紙咁脆,漢堡扒入口夠鬆軟,但輕微過熟,而且醬汁吱係碟邊,未食已經包底吸汁淋曬,食時無咁方便另一款手撕豬千層麵好重芝士,闊麵嚟講未至於特別薄,不過茄膏好突出至於甜品,一上枱質感已經好動L,聞起亦有淡淡蛋香,面層灑滿咖啡粉,配朱古力醬汁,裡面濕潤感好重,有溶漿嘅口感,整體嚟講都唔錯*White wine mussels $79*Salmon tacos $88*Maple bacon cheese $105*Pull pork lasagna roll $150*Tiramisu pancake $122

*White wine mussels $79
*Salmon tacos $88
*Maple bacon cheese $105
*Pull pork lasagna roll $150
*Tiramisu pancake $122
2024-11-12 505 views
餐牌有漢堡、意粉、薯條、甜品等選擇其中最吸引我哋嘅係ricotta厚班㦸🥞賣相啱晒打卡又好味🎈Buttermilk Chicken Salad 沙律份量比預期多,色彩繽紛🥗新鮮沙律菜加上嫩滑烤雞肉及牛油果🥑仲有超正溫泉蛋🥚流心蛋黃蛋香十足,健康滿分,清新無負擔🎈Sea Urchin & Scallop Linguine 賣相吸引,以海膽、蟹肉配帶子,3重滋味海膽忌廉汁好creamy 掛滿每一條意粉濃郁海鮮味同忌廉意粉完美配合,帶子厚肉又煎得香口,味道鮮美,仲會食到一絲絲蟹肉,層次豐富🎈雞肉 Mozzarella 芝士墨西哥薄餅好健康嘅小食,配酸忌廉及牛油果醬烤雞香料味突出,裡面半熔芝士同酸忌廉味道好夾,伴碟仲有番茄莎莎,味道更清新🎈Tiramisu Pancake Ricotta 厚班韌即叫即製,大概需時20分鐘,質感鬆軟帶有蛋香配以Tiramisu,甜度剛好,有淡淡咖啡香,食落輕盈唔會膩🍵

餐牌有漢堡、意粉、薯條、甜品等選擇
其中最吸引我哋嘅係ricotta厚班㦸🥞賣相啱晒打卡又好味

🎈Buttermilk Chicken Salad
沙律份量比預期多,色彩繽紛🥗
新鮮沙律菜加上嫩滑烤雞肉及牛油果🥑
仲有超正溫泉蛋🥚流心蛋黃蛋香十足,健康滿分,清新無負擔

賣相吸引,以海膽、蟹肉配帶子,3重滋味
海膽忌廉汁好creamy 掛滿每一條意粉

🎈雞肉 Mozzarella 芝士墨西哥薄餅
好健康嘅小食,配酸忌廉及牛油果醬

🎈Tiramisu Pancake

2024-11-11 466 views
位於旺角的西餐The pantry & chips republic,一直都在我的心水餐廳中,今次終於約到朋友用餐了,非常期待。環境光線充足,而且和鄰座有空間,非常好,我之前到過一間餐廳貼得太近,整晚都在聽別人的對話,好辛苦。安格斯牛肉洋蔥蘑菇芝士漢堡安格斯牛肉肉味香濃而且多汁,搭配著焦香的洋蔥,鮮嫩的蘑菇和外脆內軟的麵包,一口咬下去有多重口感,非常推薦,媲美漢堡包專門店。肉醬千層麵濃郁的醬汁配上千層麵,加上拉絲的芝士。士多啤梨奶昔飲品選了非常吸晴的士多啤梨奶昔,賣相非常吸引。奶昔奶味好香濃,配上西班牙油條,西班牙油條好香脆,充满玉桂味。配搭很好。 Chocolate Banana Pancake 是日重點的甜品,班戟口感柔軟,搭配濃郁的朱古力濃醬,朱古力布甸,焦糖香蕉,布朗尼蛋糕,朱古力雪糕。每一口都是朱古力,朱古力迷必吃。結論服務質素好,食物質素高,適合朋友聚會,特別是女生來打卡,會再來喔。

安格斯牛肉洋蔥蘑菇芝士漢堡

肉醬千層麵
濃郁的醬汁配上千層麵,加上拉絲的芝士。

士多啤梨奶昔

Chocolate Banana Pancake

2024-11-11 415 views
好耐冇去旺角行街,原來Moko 多左咁多餐廳🍴好想食pancake 🥞揀左The Pantry ,多國菜,咩都有得試下🫔Chicken and Cheese Quesadilla 雞肉芝士墨西哥薄餅,餡料非常多,咬開拉絲,配上蕃茄沙沙🍅酸忌廉同牛油果隨🥑好夾好好味😋🍝Chicken Burrata Fettuccine好鍾意食嘅一個闊條麵🍝滿滿嘅蕃茄掛汁🍅Burrata 芝士好正,一切開係流心嘅😋好邪惡😌烤日本雞胸柳唔會過乾,食落Juicy 😚酸酸甜甜非常開胃🌮Salmon Tacos 好正啊🥰超足料啊,啖啖滿足🤗三文魚,酸椰菜,青瓜,蕃茄沙沙,牛油果醬,酸忌廉,羅馬生菜,蜜糖🍯外皮好香酥,食到停唔到口🥞Banoffee crème brûlée Pancake 嚟呢度點可以唔食pancake呢😍焦糖控嘅我揀左呢款❣️新鮮水果🍌🍓厚pancake 🥞即叫即整🥰又鬆又軟,加上拖肥醬,雲呢拿吉士醬,脆焦糖,咬落去真係滿足🤩🍫Baileys and Cream 好邪惡嘅飲品,濃郁百利咖啡忌廉☺️奶昔好滑🍹Passion Fruit Calamansi Soda 清新又果香十足嘅梳打下次想試埋其

好耐冇去旺角行街,原來Moko 多左咁多餐廳🍴

🍝Chicken Burrata Fettuccine

🌮Salmon Tacos

嚟呢度點可以唔食pancake呢😍焦糖控嘅我揀左呢款❣️

🍫Baileys and Cream
好邪惡嘅飲品,濃郁百利咖啡忌廉☺️奶昔好滑

🍹Passion Fruit Calamansi Soda
清新又果香十足嘅梳打

下次想試埋其他
2024-11-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-11-07 540 views
經過旺角一直都想試呢間cafe🤩🤩 今次試左幾樣野🤩Spicy Sunshine Burger🤩🤩🤩呢個burger入面有安格斯牛肉 菠蘿同墨西哥辣椒 牛肉煮得啱啱好 咬落去好嫩好juicy 菠蘿嘅甜味又唔會太搶風頭 仲有啲辣味添 整體味道幾搭食完真係覺得滿足Sea Urchin and Scallop Linguine🤩🤩🤩跟住就係海膽扇貝意大利麵用咗新鮮海膽 味道濃郁到不得了 扇貝又滑又嫩 真心好味 醬汁唔會太膩Tiramisu Pancake🤩🤩🤩甜品就試左試咗 Tiramisu PancakePancake好梳乎 好香蛋味 上面有咖啡味奶油,口感輕盈 唔會太甜 好味Sour Cream Works Chips我哋仲點咗 Sour Cream Works Chips 呢啲薯條外脆內軟 配上酸奶油醬 味道啱啱好 好開胃
經過旺角一直都想試呢間cafe🤩🤩 今次試左幾樣野🤩

Spicy Sunshine Burger🤩🤩🤩

Tiramisu Pancake🤩🤩🤩
甜品就試左試咗 Tiramisu Pancake

Sour Cream Works Chips

2024-11-05 493 views
新世紀好多嘢食,之前食過嘅The Pantry呢度都有,有Burger、Pasta、Souffle Pancake😋🍽️New Zealand Lamp Chops好耐無食羊架,呢度嘅好食唔太羶易入口,幾稔,我都幾鐘意食,薯蓉超好味,好幼滑🥞Tiramisu PancakeSoufflé Pancakes 好軟熟好輕身,口感軟綿,有tiramisu咖啡香,又不太甜好啱我🍹Grapefruit Juice🚩The Pantry & Chips Republic (旺角) @thepantryhk 📍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓436-438號舖

🍽️New Zealand Lamp Chops

🥞Tiramisu Pancake

🍹Grapefruit Juice

2024-11-04 443 views
今日去旺角MOKO購物,買完嘢行到好攰,想搵間坐得舒適嘅餐廳,食完晚飯先返屋企,於是嚟到呢間餐廳,見到門口餐牌嘅相片已經好吸引,有小食、又甜品,好適合女士或者拍拖嘅情侶打卡影相。一坐低叫咗一份小食「酒煮藍貝」,藍貝好香嫩,配合白汁好惹味。接着係「鮮蝦芝士薯條」及「煙肉漢堡扒漢堡」,薯條加咗調味粉,唔需要點醬汁都好好味,薯條上面有幾隻鮮蝦,好大隻,爽口彈牙,配合調味粉同埋芝士醬,非常推介,好好味。漢堡包入面漢堡扒,非常鬆軟,有牛肉嘅香味,配合鬆脆嘅麵包,同埋看到脆卜卜嘅煙肉,超級好味。跟住係「肉醬千層麵」,醬汁好特別紅紅白白的,好Juicy,千層麵好香滑。飲品揀咗「百利甜酒咖啡奶昔」,再加西班牙油條,西班牙油條好香脆,充滿玉桂味。奶昔奶味好香濃,配合輕輕嘅咖啡味,協調得好好。甜品揀咗「糖漿原味疏乎厘pancake」,pancake唔會太甜,甜度剛剛好,入口好軟滑。

2024-11-04 433 views
自從做左媽媽,真係好少出街同朋友食飯🥹 最近難得同中學好友見面,我地揀左大家都就腳既the pantry 食個lunch❤️點左個lunch set,先黎個濃濃既南瓜湯,然後黎個主菜Crispy Chicken Waffle😚🌟炸雞窩夫🌟 炸雞外脆內嫩,香噴噴脆卜卜,而waffle配搭蛋黃醬,愈食愈開胃。 另外點左個🌟Seafood Linguine🌟 入面有青口、蝦、帶子、魷魚等,口感非常豐富,蝦肉彈牙,魷魚爽口,意粉又滑溜,好正。 我地仲share 左個🌟Tiramisu Pancake🌟 班戟望落夠厚,但食落質感鬆軟而輕型,濕潤度岩岩好,唔會熟透/過熟,食到好滿足!餐飲加錢點左杯🌟薄荷朱古力奶昔🌟 賣相靚,奶昔質感軟滑,清新又美味。

最近媽媽抱怨,說我陪她的時間越來越少,這天用了公司補假,帶她到旺角逛街吃飯。 印象中這家餐廳媽媽挺喜歡的,不但環境開揚,而且服務好,食物質素亦非常不錯。 我們點了兩款lunch set,還確外點了沙律及小食。 是日餐湯南瓜湯質感幼滑綿密,南瓜味濃郁,香甜可口。 Mo Burger & Chips 安格斯牛肉油脂豐腴,牛肉肉香味濃厚,味道巨甘香,而漢堡內層還加入了炒洋葱蘑菇、生菜、蕃茄片及芝士,口感層次豐富,搭配香脆薯條,吃後挺飽肚。 Grilled Salmon Teuffle Risotto 燒三文魚共有四塊,燒香後外微脆,內鮮嫩;配上菌香味濃郁的黑松露意大利飯,perfect! Parma Han & Melon Salad沙律內容豐富,包括有巴馬火腿、哈蜜瓜、Mozzarella、雜菜,再灑上黑醋及柚子汁,味道甜甜配配,又帶幾分鹹香。 White Wine Mussels青口份量足,肉身肥厚,味道鮮味,蒜香及忌廉味突出。 Chocolate Milkshake & Strawberry Milkshake 朱古力奶昔味道香甜,內裏朱古力碎令本身的綿滑濃厚口感加了點層次;士多啤梨奶

我們點了兩款lunch set,還確外點了沙律及小食。

是日餐湯
南瓜湯質感幼滑綿密,南瓜味濃郁,香甜可口。

Mo Burger & Chips

Parma Han & Melon Salad

White Wine Mussels
青口份量足,肉身肥厚,味道鮮味,蒜香及忌廉味突出。

朱古力奶昔味道香甜,內裏朱古力碎令本身的綿滑濃厚口感加了點層次;士多啤梨奶昔味道又濃又香,口感就像溶化了的士多啤梨雪糕,讚。

2024-11-02 337 views
Buttermilk Chicken Salad ($118)羅馬生菜爽脆,牛油果軟滑,加埋烤雞扒、煙肉、溫泉蛋同蛋黃沙律醬令到沙律味道昇華。White Wine Mussels ($79)藍青口份量多,多士超鬆脆,點忌廉汁嚟食,味道一流!Calamari Squid Ink Pasta ($142)墨汁意粉掛汁一流,芥末忌廉汁好惹味,令人食唔停口!Tiramisu Pancake ($122)Pancake富有空氣感,口感輕盈鬆軟,有濃郁蛋香,加埋提拉米蘇醬,更添滋味。Brownie Espresso Milkshake ($75) 咖啡味香濃,加埋粒粒Brownie,口感豐富,啖啖幸福滋味。
White Wine Mussels ($79)
藍青口份量多,多士超鬆脆,點忌廉汁嚟食,味道一流!
墨汁意粉掛汁一流,芥末忌廉汁好惹味,令人食唔停口!
Tiramisu Pancake ($122)