2020-05-31 86 views
The Point-Pizza and Pasta有很多家分店,這次去了將軍澳分店。我和女朋友已經很久沒有在外面吃意大利菜,終於滿足了我們想吃龍蝦的願望!這家餐廳的環境很舒適,很適合假期來坐坐,吃晚餐。我點了龍蝦湯、龍蝦香草Risotto 、Iced Oreo Chocolate。頭盤的龍蝦湯是濃郁的 bisque,用料很足,那橙紅色的賣相、香味俱佳,嘗到蝦與蟹的鮮味。龍蝦香草意大利飯,啖啖的龍蝦肉,用高湯和米煮出奶油般濃郁質地,以龍蝦、蔬菜為基底。加了奶油、芝士以及洋蔥。香氣撲鼻,值得一試!Iced Oreo Chocolate,一道Refreshing 的特調,上面放了厚厚的奶油和一塊Oreo餅乾,喝到濃郁的巧克力,多重驚喜啊!

2020-05-28 69 views
夏天逛商場是頗舒服的,飲食購物皆可,青衣城各式美食俱備,The Point係一個好選擇。食店位於一期地下,座位闊落舒適。先來挪威煙三文魚,擺設整齊,薄切三文魚咸度適中又鲜滑。晚餐頭盤為精選沙律,沙律菜鲜嫩清甜,配以美味嘅甜醋,夠晒醒胃。我係牛扒愛好者,主菜當然係和牛肉眼扒,份量十足,果然係M5和牛,入口膻香鬆軟,充滿濃郁牛味和肉汁,配以精製醬汁,回味無窮!再來個卡邦尼披薩,風乾火乾,巴馬臣芝士和水牛芝士既咸香又軟滑,配搭出色,更有爽脆嘅鲜薯仔片,令口感上更有層次,值得一讚。
食店位於一期地下,座位闊落舒適。
先來挪威煙三文魚,擺設整齊,薄切三文魚咸度適中又鲜滑。

2020-05-20 115 views
今日同男朋友去開將軍澳,揀咗係The Point食晚餐 😋我哋揀咗個二人餐($348),有以下幾樣嘢食:1)頭盤:我哋揀是日田園沙津同是日餐湯各一:是日餐湯係蕃茄湯:2)9” Pizza:我哋揀咗明太子櫻花蝦軟殼蟹pizza(+$18):開頭叫pizza我都驚兩個人會食唔晒,不過好在個批底唔會好厚,食多幾件都唔會話好濟,不過當然大部分都係由男朋友清咗 😛3)主菜:我哋揀咗紅酒燴羊膝(+$48):羊膝好大隻,少少羊羶味啱啱好 🐑4)甜品:我哋額外再叫咗個朱古力brownie($68)為呢餐畫上完滿嘅句號!
今日同男朋友去開將軍澳,揀咗係The Point食晚餐 😋

我哋揀咗個二人餐($348),有以下幾樣嘢食:

1)頭盤:

我哋揀是日田園沙津同是日餐湯各一:

是日餐湯係蕃茄湯:

2)9” Pizza:

3)主菜:

4)甜品

2020-05-19 78 views
今日喺將軍澳附近睇完樓,所以行咗去將軍澳中心食野,因為想食西餐,所以揀咗The Point - Pizza & Pasta叫咗個set dinner揀咗一碗湯,同一份沙律,個沙律汁好開胃Pizza揀咗,Mentaiko Soft Snell Crab Pizza,個pizza有9寸,份量好大,三個人食都得,軟殼蟹好脆Main就揀咗 Red Wine Braised Lamb,好大隻羊腳,肉質好好,唔太"蘇",加埋薯蓉,好好食。蘋果汁再叫咗個甜品,Brownie in a Pan

叫咗個set dinner

揀咗一碗湯,同一份沙律,個沙律汁好開胃

蘋果汁

再叫咗個甜品,Brownie in a Pan
2020-05-19 62 views
將軍澳好吃的西餐不多,而價錢也不太貴可以afford的更少。這次並非首次光顧將軍澳的the point,但決定嚐嚐新的菜式!首先,點一份餐廳主打的pasta絕對不會失望,所以我選了「明太子軟殼蟹櫻花蝦扁意粉」,軟殼蟹有兩隻我跟我男朋友不用搶著吃,而且蟹殼炸得外脆內軟,再送上明太子拌意粉,鹹鹹的,很好吃。另外,我們再叫了一份小吃:「棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬」,餐廳貼心的把雞翼拆開一半,只剩一根骨頭,我們就可以很方便地吃雞翼了。而炸雞翼點上蜜糖燒烤醬,酸酸甜甜的,不知不覺就把整盤吃光了。 最後我自己要了一杯Iced Earl Grey latte,上面有一層打發泡沫,放上幾塊伯爵茶茶葉,攪拌後陣陣茶香味,而甜水是另上,可以因個人喜好而調配。走出餐廳門時,看到餐廳正在進行防疫價外賣自取八五折,下次下班經過先可以下單回家吃了。

2020-05-14 112 views
想食西餐,又見呢度午餐幾多選擇,就入嚟試下啦!我哋叫咗兩個午餐,味道都唔錯。呢個係午餐送嘅是日餐湯,今次係番茄湯。口感好 creamy,唔似意大利菜湯嘅風味。但係都飲得都淡淡地嘅番茄味,都幾唔錯。呢個係菠蘿梳打,似有氣嘅菠蘿汁。呢個 Carbonara 味道好夠濃,加埋溫泉蛋味道更豐富。煙肉好香,同 creamy 嘅意粉其實都幾夾。食嘅時候加埋黑椒同芝士粉就完美喇!呢個辣味 pizza 因為有墨西哥辣椒,所以本身都幾辣,唔適合唔食得辣嘅朋友食。佢有兩款腸,兩款都好香脆,配合脆脆地嘅餅底真係好正。如果你鍾意食辣,又係個食肉獸,呢個 pizza 就非常適合你喇。整體嚟講,呢度可以再嚟,環境舒服,食物味道都好好。之前其實都食過呢度,如果鐘意食 pizza,又唔太鐘意以上嘅 pizza,不妨試下有香辣烤雞嘅 pizza!香辣烤雞味道好夠,加上好襯 pizza 脆脆嘅餅底,係我最鍾意嘅 pizza 配料。

蕃茄湯

菠蘿梳打

呢個係菠蘿梳打,似有氣嘅菠蘿汁。

溫泉蛋卡邦尼意粉 2.0

辣味 pizza

溫泉蛋卡邦尼意粉 2.0
辣味 pizza
2020-05-01 96 views
叫了四樣東西,沙律、薯條、龍蝦湯、pizza。非常失望的是,食物來到的時候,都是凍冰冰的,龍蝦湯只有半杯!其他也不知所謂!這樣的服務水準,如何在疫情下生存!一定列入黑名單,以後不會幫襯!
Delivery
2020-04-30 96 views
The point之前係尖沙咀 THE ONE 店舖食過,果次仲買左couple join埋做會員,今晚因為約左朋友去將軍澳攞野,順便去TKO 分店食晚餐,點知實在有啲失望😞我哋order左個二人套餐:南瓜湯,味道正常,但個廚師沙律,個黑醋汁又杰又酸😑;焦糖菠蘿、意大利風乾火腿、松子仁、火箭菜、蕃茄醬pizza, 食唔倒有菠蘿🤨,淨係食倒火腿嘅咸味;可能冇芝士嘅關係,口感好乾,餅底都係麻麻。溫泉蛋卡邦尼意粉🍝,呢個味道最正常最後 另外order左個甜品Triamisu Affogato (意大利忌廉芝士、鬆餅、雲呢拿雪糕、意大利咖啡)將一杯仔熱咖啡淋落個甜品,個雪糕極速溶晒,中間果舊鬆餅又苦又澀,加埋有些少酒味,夾夾埋埋都幾奇怪⋯⋯總括嚟講,THE ONE 分店食物質素比較好,呢間就麻麻🤨
我哋order左個二人套餐:
南瓜湯,味道正常,但個廚師沙律,個黑醋汁又杰又酸😑;

溫泉蛋卡邦尼意粉🍝,呢個味道最正常

總括嚟講,THE ONE 分店食物質素比較好,呢間就麻麻🤨
2020-03-24 134 views
自疫情開始後,實在太久沒有與友人飯聚,是夜相約在The Point大談被此近況。The Point裝修以木色為主,帶大自然風,枱與枱之間空間十足,可以好好與友人暢談一番。香辣番茄家鄉肉丸見到肉丸就會想起宜家的瑞典肉丸,The Point的家鄉肉丸相比之下,較少肥膏,質感比較結實,但亦不失鬆化。番茄醬有番茄塊及蒜片,酸酸甜甜開胃可口。香草海龍皇披薩薄餅屬薄批底,酥香薄脆,配上水牛芝士、香草醬及一角檸檬很特別創新,薄餅灑上檸檬汁大大減低厚重感。薄餅上有不少海鮮,計有蜆肉、蝦肉粒及魷魚粒,增添咬口。伯爵茶拿鐵伯爵茶幽幽的佛手柑香氣,與奶香結合,入口柔軟細滑,非常愜意。

香辣番茄家響肉丸

香辣番茄家鄉肉丸

香草海龍皇披薩

香草海龍皇披薩

伯爵茶拿鐵

伯爵茶拿鐵

2020-03-14
$150 (Dinner)
2020-03-20 3124 views
疫情下爆滿~堂食8折優惠、外賣單點更有85折現在疫情下每天上班下班回家~令人人都不願外出消費!但都要食好西待自己好一點吧,不然會屈病自己7點來到已經滿滿的食客,看到店員忙過不停,動作急促,這邊廂快快抹枱,那邊廂客人叫點餐,再另一邊廂又有人客要帶位,十分佩服他們忙到這個地步仍面帶笑容,語帶禮貌客氣,雖然話雖服務行業應有的,但實在抵讚主餐牌一般都有沙律/湯類、特色pizza、pasta、焗通粉、risotto(意大利飯)、甜品.....飲品更有酒類cocktails...這裡龍蝦類的食物都較多,幾乎所有以上類別都有款含龍蝦🦞軟殼蟹沙律 soft shell crab salad $124雖然等左一段時間,不過味道沒有被等待的心情破壞!份量不少~軟殼蟹入口還熱燙燙,那一刻的滿足不懂形容。配上蜜糖芥末汁~蟹和沙律菜各一口剛好平衡了油膩感,很好~還有大大粒的水波蛋~龍蝦香草意大利飯 lobster risotto $158很多大粒龍蝦肉,非常足料,口感彈牙!鋪上少許芝士片~添在匙上還見芝士絲!還有埋沒的蟹鉗~不過這肉質就有點乾了!非常豐富的一餐,一口子吃簡直是大大滿足
疫情下爆滿~堂食8折優惠、外賣單點更有85折

現在疫情下每天上班下班回家~令人人都不願外出消費!
但都要食好西待自己好一點吧,不然會屈病自己

這裡龍蝦類的食物都較多,幾乎所有以上類別都有款含龍蝦🦞

還有大大粒的水波蛋~

龍蝦香草意大利飯 lobster risotto $158

龍蝦香草意大利飯

非常豐富的一餐,一口子吃簡直是大大滿足
2020-03-11
$310 (Dinner)
2020-03-20 121 views
The Point Pizza And pasta  將軍澳四圍食,去到 popcorn商場行到去中心,見到呢間意大利餐廳 ,環境都算唔錯入去坐低,環境自成一區,重有露天茶座餐枱,真係唔錯。侍應親切可人,有禮貌笑容,仲有坐咗一陣就見到啲客,都一路續嚟啦。坐咗一陣,咁我哋order咗幾樣嘢食,一個焦糖菠蘿意大利風乾火腿 松子仁火箭菜蕃茄pizza $112蚊 ,安格斯西冷牛扒$138 ,香蒜辣椒大白酒煮大選大蜆$118 ,甜品加廿蚊,我哋要咗個雲呢拿拋夫同意大利奶凍,小食加廿蚊叫咗個棒棒雞翼3隻,飲品加$14蚊我哋要一杯 cappuccino同一杯 mocha ,總數$506蚊落樓午餐我都覺得有啲豪。焦糖菠蘿意大利風乾火腿 松子仁火箭菜蕃茄pizza個名好長,不過兩個人食一個九吋批,游刃有餘。非常夠份量,淨係松子仁出面都好少食到,火箭菜火腿加菠蘿係絕配,所以呢未冇得輸,加埋個批底脆薄冇得彈。安格斯西冷牛扒西冷牛扒本已經唔,仲係安格斯嘅牛肉,所以煮都唔使問我哋幾多成熟,都一樣係上枱咁好味,再加埋啲黑椒汁,係我嘅至愛呀辣辣地。香蒜辣椒大白酒煮大選大蜆白酒煮大蜆,加埋香香蒜辣椒,淨係聽到,味覺
The Point Pizza And pasta

焦糖菠蘿意大利風乾火腿 松子仁火箭菜蕃茄pizza

安格斯西冷牛扒

香蒜辣椒大白酒煮大選大蜆
白酒煮大蜆,加埋香香蒜辣椒,淨係聽到,味覺已經走曬出嚟,再加埋仲係有火都嚟埋,喺下面慶住邊食邊 有打邊爐嘅感覺。

小食棒棒雞翼3隻
三隻小雞腿,睇起嚟香噴噴 ,又係辣辣地脆口 ,傾下飲下 ,香口不停左右轉。

甜品雲呢拿拋夫同意大利奶凍
泡芙係我仲有個感覺,入口軟淋淋東凍凍地,呢個係我個人選擇,意大利奶凍就係朋友 ,呢兩個甜品真係我哋嘅至愛。

飲品 cappuccino&mocha
咖啡奶茶一般都係 ,唔會甩拖得去邊,因為已經有一個基本嘅嘅程式,所以唔使多講 一樣係咁好味。

2020-03-19 96 views
近日意大利因疫症而封城, 我們好懷念意大利, 又想吃個 Pasta, 所以找了間意大利餐廳. The Point. 門外裝修有氣派.  酒架陳列得奪目.又有即烤即製的 Pizza 爐. 佈置環境平實,  令人感覺舒適.侍應送上餐牌, 會介紹客人各式食物.我們叫了套餐,  包 果汁梳打, 頭盤 ~  迷你三文魚凱撒沙律.一片煙三文魚襯托新鮮蔬菜, 消滯醒胃, 唔怕肥 !   仲有魚子及芝士, 吃起來 特別好味.  棒棒雞翼配蜜糖.  雞翼槌,  配蜜糖燒烤醬, 好好食.  炸得酥脆, 單骨更易食. 主食  Pasta ~  紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉 蜆殼粉配和牛是我最愛.  因為蜆殼粉比一般意大利粉有咬口, 掛汁也比較多.這道蜆殼粉煮得軟硬適中冇過火,  加上紅酒醬汁香味濃, 和牛肉質鮮嫩, 份量好滿意.M5 和牛西冷牛扒西冷牛扒肉質厚, 廚師煎到恰到好處, 表面坑紋煎得好靚 , 扒表面將內心肉汁鎖住.六成熟的處理非常好, 切開還是嫩紅色的, 肉汁豐富有牛味.伴碟的薯蓉軟綿, 薯味濃郁香甜,  焗茄, 青瓜也很美味.  烹調得很有水準.用餐後, 侍應會主動問我們要不要加甜品, 或飲品, 又
門外裝修有氣派.  酒架陳列得奪目.
又有即烤即製的 Pizza 爐.
 佈置環境平實,  令人感覺舒適.
侍應送上餐牌, 會介紹客人各式食物.
我們叫了套餐,  包 果汁梳打
頭盤 ~  迷你三文魚凱撒沙律.
棒棒雞翼配蜜糖.
雞翼槌,  配蜜糖燒烤醬, 好好食.
M5 和牛西冷牛扒
用餐後, 侍應會主動問我們要不要加甜品, 或飲品, 又會為我們加水.
感覺服務周到.
$280 (Dinner)
  • 紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉
  • M5 和牛西冷牛扒
1K
2020-03-17 93 views
去到將軍澳探訪朋友, 朋友介紹去間意大利餐廳吃晚餐.The Point  在將軍澳中心商場的一角,位置清靜好坐.服務員平易近人, 有禮貌又有笑容, 座位感覺舒適. 餐牌選擇都算多.朋友和我都贊成叫 Deluxe set  dinner, $428-   內容豐富, 重有選擇.點了餐, 飲品 Fruit soda   果汁梳打, 立即送到. 果汁梳打, 不過不失, 解渴, 味略淡.頭盤 Caesar Salad with Smoked Salmon 迷你三文魚凱撒沙律煙三文魚大大塊鋪有魚子, 好吸睛, 又好食.沙律菜夠爽脆, 車厘茄及洋蔥好甜, 混合麵包粒, 芝士片, 健康又不油膩, 開胃!Daily soup  蘑菇忌廉湯  (加$20 ~  每位餐湯)忌廉湯 蘑菇味香, 有煙肉粒, 粟米粒, 同洋蔥粒, 重有點黑胡椒粒, 入口香滑, 美味.Chicken Lollipops   棒棒雞翼配蜜糖 (三件)炸得好香脆唔乾身, 有些蜜味.   單骨雞翼入口更方便. 如加點酸辣醬, 好 Yeah !!   雞棒啖啖肉 !!M5 Australian wagyu ribeye  澳洲M五和牛肉
去到將軍澳探訪朋友, 朋友介紹去間意大利餐廳吃晚餐.
服務員平易近人, 有禮貌又有笑容, 座位感覺舒適.
餐牌選擇都算多.
煙三文魚大大塊鋪有魚子, 好吸睛, 又好食.
炸得好香脆唔乾身, 有些蜜味.   單骨雞翼入口更方便.
如加點酸辣醬, 好 Yeah !!   雞棒啖啖肉 !!
M5 Australian wagyu ribeye  澳洲M五和牛肉眼牛扒 (+$80-)
西冷牛扒份量足, 大大塊.   坑紋靚,  配搭薯蓉, 烤蔬菜, 賣相不錯.
煎得六成熟,  肉質鮮嫩多汁, 牛香濃濃, 越食越好味, 兩人分嚐剛好.
 配菜都講究, 食材好味,
Black truffle & mushroom risotto 黑松露野菌意大利飯
黑松露味道香濃, 飯內有不少野菌粒.  意大利飯烹調得軟硬適中, 好滋味.
特別喜歡飯面上的炸菌條, 好香口.  這個飯煮得好出色.
看見酒品甚多, 下次打算約朋友來碰碰杯 .
$305 (Dinner)
  • 澳洲M五和牛肉眼牛扒
  • 黑松露野菌意大利飯
2020-03-14 1374 views
是夜經過將軍澳中心The Point,堂食有八折優惠,外賣亦有八五折。餐廳全場滿座,等位亦等了一段時間。晚餐餐牌既有套餐,亦有a la carte。羅宋湯是夜餐湯為羅宋湯,湯料很足,很多蔬菜,味道濃郁,酸中帶甜。柚子味噌 烤南瓜 茄子 藜麥 羽衣甘藍沙律此沙律以羽衣甘藍為主,伴以烤南瓜及茄子,柚子味噌醬味道很特別,發酵豆香味加上清甜味,令略為寡口的羽衣甘藍變得美味可口。檸檬薄荷香蒜雞肉意粉意粉拌上檸檬汁帶清新酸香感,汁液足夠包裹每一條意粉,烤雞塊份量不算少但質感略乾。榛子朱古力榛子朱古力沒有坊間的過於甜膩,朱古力味與甜味取得平衡。

晚餐餐牌既有套餐,亦有a la carte。

羅宋湯
是夜餐湯為羅宋湯,湯料很足,很多蔬菜,味道濃郁,酸中帶甜。

柚子味噌 烤南瓜 茄子 藜麥 羽衣甘藍沙律

檸檬薄荷香蒜雞肉意粉

榛子朱古力
榛子朱古力沒有坊間的過於甜膩,朱古力味與甜味取得平衡。
2020-03-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$175 (Dinner)
2020-03-13 1089 views
慶祝相識36紀念日子,便選了近近地鄰近地方午餐數數恩典。好喜歡這兒環境夠光猛闊落,有少許露天氣氛,女侍應生又有禮貌招呼,談天說地都是一個好地方,也可望望人群經過也不影響心情,啱晒慢活的日子,慢慢食慢慢享受細數過去點滴。首選當然係:焦糖菠蘿意大利風乾火腿松子仁 火箭菜加番茄醬$112Pizza有九吋大好夠份量,焦糖菠蘿是成片呢!好圓滿,配埋乾火腿入口食落不肥膩,重有我喜愛食嘅火箭菜,配搭入口清香。👍安格斯西冷牛排$138牛扒肉質juicy好香牛肉味超淋,仲有三條長長蘆筍配搭,可解食完肉質味道。😊✌香蒜辣椒白酒煮大蜆$118嘩,好大隻蜆呀!隻隻肥美有少少辣味,蒜味很濃郁,我喜歡食蒜味!😂午餐還可加特色小食添+24元有棒棒雞翼(3隻) 三隻小雞腿好特式放落個網籠裏面,外貌吸引 和好香脆,再點埋蕃茄醬食不覺油膩。最後當然唔少得甜品啦!甜品+20各選了雲呢拿泡芙和意式奶凍各一款再配+14飲品意式泡沫咖啡和摩卡總結: pizza最欣賞餡料配搭,菠蘿是成片架,不是一小一小粒的,入口好滿足。😋👍👍

首選當然係:

焦糖菠蘿意大利風乾火腿松子仁 火箭菜加番茄醬$112

安格斯西冷牛排$138

香蒜辣椒白酒煮大蜆$118

最後當然唔少得甜品啦!

甜品+20各選了雲呢拿泡芙和意式奶凍各一款

再配+14飲品意式泡沫咖啡和摩卡