2021-10-13 989 views
呢兩日同朋友嚟酒店staycation。見出邊落雨,決定留喺酒店食晚飯😋酒店呢間池畔廊位於酒店嘅泳池隔離,如果天氣好嘅時候可以坐室外。不過四周圍都係住宅,冇乜風景好睇。室內嘅座位都唔多,擺到5-6台左右。雖然環境一般,但係服務都有酒店嘅級數。👍🏼侍應好親切,會主動介紹抵食嘅食物選擇。我哋叫咗一份沙律,一個薄餅,同埋一份羊扒。🤙🏽🤙🏽沙律係凱撒沙律,我哋加咗煙三文魚,要比多$30。沙律嘅份量都唔細,上邊嘅芝士碎都唔孤寒,澳門晒成隻碟,淡淡菜同埋三文魚都有芝士喺上邊。😙薄餅就叫咗Parma Ham pizza, 佢個薄餅係新鮮焗出嚟, 熱辣辣,脆卜卜。個羊扒叫咗五成熟,煎出嚟生熟程度啱啱好,我嗰啲配菜都係燒出嚟,好香好多汁。呢間係酒店入面,除咗自助餐之外嘅餐飲一個好嘅選擇👍🏼如果住呢度可以一試。
呢兩日同朋友嚟酒店staycation。
見出邊落雨,決定留喺酒店食晚飯😋
室內嘅座位都唔多,擺到5-6台左右。
雖然環境一般,但係服務都有酒店嘅級數。👍🏼
侍應好親切,會主動介紹抵食嘅食物選擇。
我哋叫咗一份沙律,一個薄餅,同埋一份羊扒。🤙🏽🤙🏽
2021-09-25 485 views
由頭盤沙律, 主菜扒類及飲品, 味道一般, 份量普通, 無特別!幸好甜品芒果拿破侖好好味, 值得推介去試下個甜品餐廳細細間, 枱只有5張, 記得要book位, 環境寧靜, 位置在酒店泳池旁, 餐廳門口比較隱密!

2021-08-24
2019-08-28 1319 views
皇牌芒果下午茶 (網上優惠價,星期六,日及公眾假期享用:$134.4)在池畔廊享用「便宜又大碗」的tea set, 戶外區域欣賞泳池美景,很愜意。香芒蟹籽蝦沙律生菜絲、青瓜絲、蟹籽爽脆,芒果香甜,加上酸甜沙律醬,清新醒胃。迷你芝士焗火腿牛角包牛角包很酥脆,中間夾了火腿芝士,味道豐富。英式芝士焗薯餅像炸薯餅上加上芝士醬,香脆惹味,但完全沒有"焗"的感覺。日式雞肉串燒雞肉串是惟一的敗筆,完全沒有燒烤的感覺,好像白烚似的,口感及味道都欠奉。牛油鬆餅鬆餅很厚實,不夠松化。有淡淡的牛油香,加點clotted cream 同吃,也ok 的。花之戀壽司Tea set 中竟然有日式花之戀食?!三文魚新鮮肥美,蟹籽有脆脆的口感,加上沙律醬,不錯吃!惟沒有提供豉油,有少少美中不足。芒果拿破侖芒果拿破侖貴為酒店集團的signature,品質從未失手。酥皮富層次感,好酥脆。芒果吉士餡酸甜適中,蛋奶味濃郁,味道剛剛好,多吃幾件也不覺膩呢!芒果朱古力慕絲餅芒果香甜,下層的朱古力蛋糕很濕潤,朱古力味香濃。香芒雪梅娘糯米皮相當煙韌,芒果香甜不酸。我貪心一點,如果中間加入一些香芒忌廉會更好。
香芒蟹籽蝦沙律
迷你芝士焗火腿牛角包
牛角包很酥脆,中間夾了火腿芝士,味道豐富。

英式芝士焗薯餅
像炸薯餅上加上芝士醬,香脆惹味,但完全沒有"焗"的感覺。

日式雞肉串燒

牛油鬆餅
花之戀壽司
芒果拿破侖
芒果朱古力慕絲餅
芒果香甜,下層的朱古力蛋糕很濕潤,朱古力味香濃。
香芒雪梅娘
2019-08-24
  • 芒果拿破侖
2018-04-26 1424 views
學甜魔媽媽話齋我與川很有緣!繼星期一的茶香自助餐後昨天又來到Harbour Plaza 8 Degrees 8度海逸酒店的池畔廊 The Pool Bar嘆香氣撲鼻川寧芒果下午茶!! 昨日須天陰陰還幸到來時沒下雨,為求影到靚相博一博到户外享用下午茶! 川寧芒果下午茶由即日至6月30日供應,原價$184.8/位(兩位起)到酒店EShop(可按此) 可享優惠,星期一至五折後$126/位 、星期六、日及公眾假期$134.4/位,以上價位已包加一實在令人難以抗拒啊~ 下午茶套餐包有川寧熱情果芒果橙香熱紅茶或冰紅茶,兩者都香氣十足很可口,淨飲已夠幽香加少許糖水即時變得更甜蜜可愛。 不要以為百多元一位就不豐富呀!吃罷巳教我滿足不已等我來介紹有什麼美味點心啦! 鹹點有五款包括煙三文魚開面三文治、芒果蟹籽卷、香脆雞翼伴香芒沙沙、忌廉芝士焗黑松露薯蓉、日式南瓜蟹籽沙律伴脆牛蒡,每件都挺有份量幾飽肚呢! 當中最喜歡炸得酥脆香口的香脆雞翼,微辣惹味好吸引,伴上清新的香芒沙沙好合襯。 這杯偽芒果也騙得我狠了!原來它是日式南瓜蟹籽沙律伴脆牛蒡,是充滿纖維的一份鹹點很健康呢! 其餘三款質素也不俗絕對滿足到
學甜魔媽媽話齋我與川很緣!繼星期一的茶香自助餐後昨天又來到Harbour Plaza 8 Degrees 8度海逸酒店的池畔廊 The Pool Bar嘆香氣撲鼻川寧芒果下午茶!!

其餘三款質素也不俗絕對滿足到我的饞嘴。

接下來到甜點部份!先有下午茶鐵膽川寧豪門伯爵茶牛油鬆餅,個子不少的Scone配有好拍檔Clotted Cream,幽幽的伯爵茶藏於鬆餅之中頗特別,伴旁是川寧檸檬薑茶法式焦糖燉蛋,質素很Creamy亦帶有茶香不錯啊~

一份王牌芒果拿破崙已教人滿足不已,而那件芒果班戟更驚喜滿滿,內裡有滑溜忌廉和新鮮芒果,須然偏甜了少許但混合薄滑非常的班戟足以令人愛煞不已!最後吃埋滑捋捋的鮮芒果布丁,這樣美味的下午茶便完滿結束!多謝上天眷顧此刻才將負面情緒釋放出來下雨了!

下午茶每位賓客還可獲得川寧禮品包,內有兩個品牌茶包大可延續茶香回家了!
2018-04-25
Type of Meal
Tea
秋風起,冬天亦離我們不遠,不要臨急才抱佛腳,現在是時候開始滋潤工程! 為了由內到外照顧身體換季需要,吃喝與護理同樣重要,缺一不可 蜜糖可是大家捧在手心的有營之寶,也不能少數近年大熱的養生好糖--黑糖 八度海逸酒店和SKINFOOD合作推出的雙重甜「蜜」下午茶正正雙管齊下 下午茶配備飲品,可選蜜糖青檸梳打或黑糖薑茶,前者蜜甜明顯,後者反而較淡味 藜麥牛油果雜菜沙律組合簡單,只以油醋調味,醋酸不會太刺激,樂得清新開胃 蜜糖芥末青瓜蝦沙律開面三文治薄切包身軟綿不韌,蝦肉色鮮未見霉感 然而調味非常淡薄,不覺說好的蜜糖芥末,單靠蝦肉及蔬菜本味略嫌不足 而牛油果香草三文魚他他同樣清淡,選用鮮三文魚,不經煙燻調味,只憑魚鮮點題 下層為細碎牛油果,重潤又不至糊蓉;不過本人喜歡濃一點,例如鹹香突出的煙三文魚 脆炸雞翼伴桂花蜜炸層脆而不滲油,雞肉力保濕潤,暖熱單食其實已經夠味 添點桂花蜜的淡緻花香,憑藉鹹甜互補,成為公認的吮指美味,只有一件不夠喉啊! 芝士焗黑松露忌廉薯蓉也是需要趁熱品嚐的Comfort Food,加有薯粒,豐富嚼感 略帶鹹意,調味恰到好處,奶感不會盡然蓋過黑松露幽熏,整體未有
為了由內到外照顧身體換季需要,吃喝與護理同樣重要,缺一不可
八度海逸酒店SKINFOOD合作推出的雙重甜「蜜」下午茶正正雙管齊下

下午茶配備飲品,可選蜜糖青檸梳打黑糖薑茶,前者蜜甜明顯,後者反而較淡味

略帶鹹意,調味恰到好處,奶感不會盡然蓋過黑松露幽熏,整體未有過膩致滯

黑糖芝士餅先有晶瑩剔透的黑糖啫喱,濃香重甜,勝在瞬化於口不帶膩感殘餘
芝士部分十分軟滑,奶潤香甜,不會硬實重粉;小巧可人,無懼糖氣芝味
長崎蜜糖蛋糕紥實,其貌不揚,卻不乾不膩,咀嚼時容易嚐出蜜糖的甜美蜜香

黑糖閃電泡芙澆以黑糖並放上SKINFOOD小牌點綴,僅為拇指大小,精緻輕巧
泡芙屬皮薄輕軟版,而我則較愛脆而煙韌的質感;怎樣也好,都不用擔心就此飽滯
士多啤梨千層酥配蜜糖忌廉吸收水氣後不夠酥脆,但當然餡料果蜜酸甜無失場
這時憶起樓下自助餐必吃的芒果千層酥,還是那種挺身酥皮及層層疊方式來得滋味
最後的黑糖奶凍意外地未帶糖奶膩感,士多啤梨增色,底下那薄層黑糖啫喱無改濃甜
奶凍倒可中和甜味,而且嫩溜順口,但小心不要攤放過久,以免融化至過水
$135 (Tea)
Dining Offer
Coupon
2017-06-21 621 views
6月12日起, 8度海逸酒店同韓國護膚品牌💆🏻TONYMOLY 合作推出「抹茶水潤下午茶」,成個下午茶既甜點同鹹點都以抹茶🍃🍃做主題🥂。酒店享受,平民價錢,每位只需168,而且更可獲得TONYMOLY「THE CHOK CHOK綠茶水潤系列」同「THE WHITE TEA 白茶亮股系列列」套裝。又有得食,又有得美容,真係抵到O晒嘴😲😲.小妹已經率先試左,最鍾意就係抹茶紅豆忌廉卷,抹茶味好突出,因為佢哋係採用京都宇治抹茶粉黎炮製整個下午茶。紅豆味唔太甜,忌廉亦奶味濃厚,細細件一啖擺落口就食晒。 食多幾件都仲得😍😍 .🤑着數優惠🤑① 凡惠顧「抹茶水潤下午茶」的食客均可獲贈TONYMOLY「THE CHOK CHOK綠茶水潤系列」體驗套裝1份及港幣$50元購物現金券。.🔽訂座 / 查詢: 電話: +852 2126 1960 🔼
🤑着數優惠🤑
🔽
訂座 / 查詢: 電話: +852 2126 1960
🔼
2017-06-21 452 views
位於九龍城的8度海逸酒店,有一款和化妝品牌crossover的下午茶,賣相頗精緻,而且份量又大份味道又幾好。當天下著大兩,所以坐的位置由花園茶座移至池畔廊。鹹甜點的分佈也十分平均,大部分的食物都有綠色的元素,賣相不錯。個人很喜歡這裡的招牌芒果拿破崙。拿破崙的size十分大件,十分慷慨,上面芒果和吉士軟軟的,下面的皮脆脆的,形成強烈對,本身是愛杏仁片之人,所以希望杏仁片也有更多,其他的甜點也充滿抹茶的香味。另外覺得有趣的是炸薯條伴抹茶鹽,吃一口,綠茶和鹽味沒有違和感,味道不錯唷。下午茶中包括:~王牌芒果拿破崙 ~抹茶意大利芝士餅~抹茶法式焦糖燉蛋 ~抹茶紅豆忌廉卷 ~英式鬆餅 ~煙三文魚抹茶蕎麥麵 ~炸薯條伴抹茶鹽 ~芥末鮮蝦沙律 ~黑松露蟹肉沙律開面三文治 ~脆炸蜜糖雞翼 ~苿莉綠茶

下午茶中包括:
~黑松露蟹肉沙律開面三文治
~脆炸蜜糖雞翼
~苿莉綠茶
2017-06-20
$100 (Tea)
2017-04-18 781 views
係網上看到很多人推介呢個下午茶,加上老婆生日,而老婆最愛在泳池邊吃東西,所以在8度網頁上訂了,連加一,兩個人都係$270。王牌芒果拿破崙-唔太甜,芒果好新鮮,餅底好脆😋😋😋柚子閃電泡芙-柚子味唔濃,泡芙好鬆軟楊枝金露凍-芒果味唔算濃,柚子唔多,一般啦。黑糖水信玄餅-玄餅無味,口感似啫喱,反而黑糖好香甜。黑糖軟芝士餅-黑糖雪凍變成啫喱,芝士味濃。柚子鮮蝦泰式沙律-酸酸甜甜都幾新鮮。柚子嫩雞開面三文治-麵包好脆,夾埋一齊食部幾開胃。柚子蜜糖香烤單骨雞翼-雞皮好脆,柚子蜜香甜。柚子日式墨魚嘴串燒-有些似燒魷魚。迷你蟹肉撻-蟹肉唔多,唔覺得食緊蟹。柚子蜂蜜茶-柚子味香,少少甜。我覺得整體都算可以,不算特別,只是氣氛很好,值得一試。😊😊😊
王牌芒果拿破崙-唔太甜,芒果好新鮮,餅底好脆😋😋😋
柚子閃電泡芙-柚子味唔濃,泡芙好鬆軟
楊枝金露凍-芒果味唔算濃,柚子唔多,一般啦。
糖水信玄餅-玄餅無味,口感似啫喱,反而黑糖好香甜。
黑糖軟芝士餅-黑糖雪凍變成啫喱,芝士味濃。
柚子鮮蝦泰式沙律-酸酸甜甜都幾新鮮。
柚子嫩雞開面三文治-麵包好脆,夾埋一齊食部幾開胃。
柚子蜜糖香烤單骨雞翼-雞皮好脆,柚子蜜香甜。
柚子日式墨魚嘴串燒-有些似燒魷魚。
迷你蟹肉撻-蟹肉唔多,唔覺得食緊蟹。
柚子蜂蜜茶-柚子味香,少少甜。
柚子下午茶
自從脫離營營役役、每天刻板的 OL工作後,BeautySearch 多了時間享受閒休的下午茶。再加上,近期不少酒店或餐廳,都與不同品牌聯營起來,打造出美輪美奐、精美吸睛的下午茶。令原本喜歡與好友 High Tea 的 BeautySearch 有更多與閏密相聚的機會。 早前,BeautySearch 就來到位於 8度海逸酒店 2樓的 The Pool Bar,品嚐 「8度海逸酒店 x SKINFOOD 柚子清新下午茶」 (原價 HK$168/位),如果預早上網訂位,更有 7折優惠,食完,還可獲得 SKINFOOD 的精美禮品一份呢!雖然 BeautySearch 並非第一次到訪 8度海逸酒店,卻是第一次來到位於 2樓的 The Pool Bar。上次是來酒店品嚐自助餐,而今次則是享受 High Tea。 沒想到,這裡竟是鬧市中的閒休地,大大的陽傘,座落在每張桌旁,在煦陽光及微風下,坐在這花園茶座享用下午茶,真的猶如渡假般悠然寫意。而且還靠近池邊,空間寬敞,別有一種清涼感覺。 一般的下午茶 Tea Set,勻以甜點作主打,而「8度海逸酒店 x SKINFOOD 柚子清新下午茶」咸點與甜

一般的下午茶 Tea Set,勻以甜點作主打,而「8度海逸酒店 x SKINFOOD 柚子清新下午茶」咸點與甜點比例各佔半。

茶點以三層架盛載而上,另搭配一塊黑色石板,上桌時更覺優雅。

由於大大隻的鮮蝦太吸引了,所以,第一款 BeautySearch 便揀選了「柚子鮮蝦泰式沙律」,雖然帶點點微辣,不過口感清新,帶動味蕾,令人十分開胃!

BeautySearch 一向都喜歡喝楊枝甘露,沒想到,將楊枝甘露製成「楊枝甘露凍」,又是另一番滋味。口感有點像布甸,柚子沒有苦澀,並以蜜柑代替芒果,整體算不上很甜,不過蜜柑的甜令柚子變得清甜。

「芒果拿破崙」是酒店的 signature dishes,上次吃自助餐時 BeautySearch 已一試愛上,鬆化的酥皮脆脆,搭配肉厚清甜芒果,以及幼滑吉士忌廉,完美配搭!質素的確無容置疑。

外表晶瑩通透的「黑糖水信玄餅」,口感甚為有彈性,配上黑糖,既滋潤又滑溜。

「柚子嫩雞三文治」上層舖滿了大量柚子肉,細看下,當中注入了不少嫩滑的雞肉,食起來還透出香濃牛油滋味,十分清新,是一道不錯的輕食,唯柚子的水份太多了,令多士失去了脆口感覺。

真的沒想過,原來柚子跟蟹肉是如此相配的,「迷你柚子蟹肉撻」鬆化的撻皮內,每一口都充滿啖啖蟹肉,食落還透出淡淡柚子的清甜,十分獨特。

起初還以為是雞軟骨,原來是「柚子日式墨魚嘴串燒」,口感爽脆中帶點嚼勁,配上淡淡的柚子清甜,十分滋味。

上桌時「柚子蜜糖香烤單骨雞翼」還是暖暖的,而且以單骨而上,食落非常方便,對女士來說是不錯的,因為易於咀嚼又不用拆骨,在外進餐也能保持儀態喔!

雞翼非常入味,想柚子再濃一點,可蘸一點柚子醬,無論「柚子蜜糖香烤單骨雞翼」還是剛才的「柚子日式墨魚嘴串燒」均可沾上此柚子醬,令小吃更添滋味。

「芝士餅」則香滑幼軟,餅底的脆度口感蠻不錯,加上表層的黑糖啫喱,令「芝士餅」味道香濃的同時,更添口感。

還有「柚子閃電泡芙」,同樣是 BeautySearch 的最愛,賣相可愛,口感酥脆,內裡還有點點忌廉,不覺太甜膩,入口還帶淡淡的柚子香氣。

飲品方面,搭配的是暖暖的「蜂蜜柚子茶」,同樣清新可口。

喜歡韓國護膚品的,收到 SKINFOOD 的精美禮品,一定會開心不矣!
Other Info. : 柚子清新下午茶 供應日期:2017年 2月1日至 3月31日 供應時間:下午 3時至 5時
2017-03-12 433 views
從小就在土瓜灣生活,見證著四周的轉變,近年不斷有新的餐廳或屋苑出現,早前已經光顧過8度海逸的自助餐,為朋友慶生,可說是非常划算。 晚上約了朋友飯聚,見尚有時間,便給朋友拉了去一試新出的「柚子清新下午茶」 。 The Pool Bar位置開揚,讓自然光照在身上,感覺真的舒服,而旁邊是酒店泳池,只可惜正值維修期,沒有三點式熱女郎出現,真可惜。 甜點 王牌芒果拿破崙 Buffet中的名物,自從一試之後,便驚為天人,每次到訪都會忍不住喪食,何況加入下午茶內,令整個Tea Set更吸引,芒果切成細粒,鮮甜可口,酥皮鬆脆,夾層的吉士醬甜美香滑,確實是無可挑剔。 柚子晶瑩閃電泡芙 整件泡芙用柚子醬緊緊包裹,餡料忌廉鮮甜香滑,不錯。 柚子楊枝甘露凍 賣相小巧,甜而不膩,置面的柚子肉令味道不會過於單調。 黑糖水信玄餅 賣相晶瑩剔透,QQ的口感很對辦,沾上了黑糖,味道更可口。黑糖軟芝士餅 有點驚喜,置面的黑糖很軟滑甜美,而芝士質地軟綿,完全沒有死實的感覺,個人幾欣賞。 咸點 柚子鮮蝦泰式沙律 比較簡單,總算是口感清新。柚子嫩雞開面三文治 又是一道輕食,麵包略嫌的軟稔,雞肉嫩滑,加

甜點

王牌芒果拿破崙

柚子晶瑩閃電泡芙

整件泡芙用柚子醬緊緊包裹,餡料忌廉鮮甜香滑,不錯。

柚子楊枝甘露凍

賣相小巧,甜而不膩,置面的柚子肉令味道不會過於單調。

糖水信玄餅

賣相晶瑩剔透,QQ的口感很對辦,沾上了黑糖,味道更可口。

黑糖軟芝士餅

咸點

柚子鮮蝦泰式沙律

比較簡單,總算是口感清新。

柚子嫩雞開面三文治

又是一道輕食,麵包略嫌的軟稔,雞肉嫩滑,加上柚子肉,完全切合主題。

柚子蜜糖香烤單骨雞翼

咸點中最喜歡的一樣,外層夠香口,塗上蜜糖更是多了一份甜美,蘸點一下柚子汁,傳來陣陣清新氣味。

柚子日式墨魚嘴串燒

下午茶有墨魚咀食,真係好特別,煙煙韌韌有嚼口,不過要趁熱食。

迷你蟹肉撻

一口一件,份量恰到好處,但蟹肉味不太突出。

原價每位都只不過 $168,網上訂位仲有(折扣優惠) ,還附送柚子蜜 Skinfood面膜產品及$50現金劵,性價比可說是爆燈,但供應期只去到3月31日,要享受日光與美食,就一定要快手。
8度海逸酒店聯乘韓國護膚品牌 SKINFOOD  推出 『 柚子清新下午茶』 ,以旗下的熱賣產品作構思,設計出一系列以清新柚子和黑糖的美點。以柚子為主題的鹹甜美點各有五款,甜點方面,個人喜歡皇牌酥脆芒果拿破崙、晶瑩剔透又Q彈的黑糖水信玄餅;而鹹點則至愛煙軔有嚼口柚子日式墨魚咀串燒柚子蜜糖香烤單骨雞翼!系列中的柚子好Fresh!配埋杯又暖又滋潤的柚子蜂蜜茶,實在是好Sweet~朋友在網上留意到宣傳,原來經酒店eShop訂座可享7折,我地即時覺得好抵呀,於是搵日放假去享受一下柚子清新下午茶!8度海逸酒店環境優美, The Pool Bar 裡面有園林美景和茶座,散發陣陣田園feel,花個下午與姊妹或愛人在一起品嚐下午茶,都是一件賞心樂事!柚子蜜糖香烤單骨雞翼好惹味,髹上一層柚子果醬在面,吃起來肉汁飽滿,又嫩滑香口。柚子日式墨魚咀串燒都是第一次試,煙軔有嚼口,蘸上柚子醬食,酸酸甜甜好清新!柚子鮮蝦泰式沙律,蝦肉爽口,配上少許酸辣的沙律食可增加胃口食慾柚子嫩雞 Toast 髹上牛油,食起來更香濃滋味,柚子絲食起來不會酸溜,反倒是清新自然。黑糖水信玄餅一直想不到原來水玄餅可以咁Q彈,晶透誘人!用
糖水信玄餅
一直想不到原來水玄餅可以咁Q彈,晶透誘人!

用金箔點綴更矜貴,底下有黑糖醬,吃起來味道更豐富
柚子閃電泡芙面層有柚子花花,更顯可愛,內有忌廉,和酥皮好夾。
黑糖 jelly 芝士蛋糕 牛油香味好濃郁,入口香口,但底下的威化餅碎比較鬆散,吃的時候要小心別將它反倒下來。
芒果拿破崙裡面的吉士醬好濃滑,再加上甜軟又大粒的芒果肉,成功打造出層層酥皮的鬆化口感,
柚子楊枝甘露慕絲杯有柚子和橙肉點綴更添清新。
最後呷一口熱檸檬柚子蜂蜜茶,滋潤乾燥的喉嚨。
體驗了這個柚子清新下午茶後,可獲贈 SKINFOOD 精美禮品和現金卷;即場讚好8度海逸酒店 及香港 SKINFOOD 專頁,還可額外獲贈限量 SKINFOOD  柚子水份C亮白保濕面膜一片。
$135 (Tea)
2017-02-12 238 views
「Skinfood X 8度海逸酒店 - 柚子清新下午茶」下午茶在官網只售134.8元 原價需要168加一起初抱著一個不太期望所以不會失望的心態但最後發現性價極高👍🏻食物美味 環境優美 物超所值芒果拿破崙: 芒果鮮甜 酥皮鬆脆 吉士軟滑 非常好楊枝甘露凍: 楊枝甘露味道沒什麼特別 但唯一挑剔比較稀 沒有「凍」那種布甸的感覺柚子閃電泡芙: 舖面的柚子醬香甜 泡芙內有忌廉 不太膩黑糖軟芝士餅: 芝士果香濃 但餅底不夠結實 未能嘗出黑糖味道 整體也可以黑糖水信玄餅: 口感QQ 黑糖稀稠到完美 黑糖能夠掛在水玄信餅上 低卡路里甜品👏🏻柚子泰式沙律: 有泰式沙律味道 唯沙律只有一隻蝦肉和一些柚子較單調柚子嫩雞開面三文治:柚子 雞肉 也十分夾 唯麵包不鬆脆柚子蜜糖香烤單邊雞翼: 個人最愛😊蜜糖味香濃 雞肉超嫩柚子日式墨魚嘴串燒: 墨魚嘴十分有咬口 頗特別迷你蟹肉撻: 普普通通還附送柚子蜜 Skinfood面膜和產品雖然還有進步空間,但以這價錢而言已是物超所值👏🏻值得一試
「Skinfood X 8度海逸酒店 - 柚子清新下午茶」
下午茶在官網只售134.8元 原價需要168加一
柚子蜜糖香烤單邊雞翼: 個人最愛😊蜜糖味香濃 雞肉超嫩
柚子日式墨魚嘴串燒: 墨魚嘴十分有咬口 頗特別
迷你蟹肉撻: 普普通通
還附送柚子蜜 Skinfood面膜和產品
雖然還有進步空間,但以這價錢而言已是物超所值👏🏻值得一試
放假的時候和閏蜜聚會傾計,姐妹們都好鐘意揀去High tea 因為環境夠relax,又可以慢慢同好姐妹傾心事 而姐妹唔係特別太喜歡甜點, 所以揀左咸甜比例各半又用柚子做主題既tea set 餐廳有indoor同outdoor揀, 我地當然揀戶外啦 因為當日好好天又唔凍 我地坐呢個位剛好望住酒店既泳池 不過暫時仲係冬天,所以未開放有泳客 怕凍既朋友都唔洗驚,因為有暖爐開放 等大家可以非常relax咁enjoy個tea set 我地就係食呢個tea set啦 最底果層有柚子蜜糖香烤單骨雞翼 呢個雞翼仲要係單骨黎,方便女仔可以好斯文咁食 外焦脆又皮真係好加分,點埋柚子醬甜甜地 幾fresh 同柚子日式墨魚嘴串燒都係我好鐘意既(佐酒)小食, 呢個本身有汁係上面所以唔洗再加柚子醬了 咸食仲有柚子嫩雞開面三文治,上面放滿新鮮柚子 一路食D柚子就會係個口到爆開,非常輕盈唔會太膩 迷你蟹肉撻都係水準之上,好香蟹肉味,撻皮都是脆口的 柚子鮮蝦泰式沙律更加令我眼前一亮 上面既大蝦好爽口,泰式醬更加帶出柚子的鮮甜味 而冇諗到竟然有日本既黑糖水信玄餅食呀 好QQ既質感,口感介乎蒟蒻同啫喱中間 加

因為環境夠relax,又可以慢慢同好姐妹傾心事

而姐妹唔係特別太喜歡甜點,

所以揀左咸甜比例各半又用柚子做主題既tea set

餐廳有indoor同outdoor揀,

我地當然揀戶外啦 因為當日好好天又唔凍

我地坐呢個位剛好望住酒店既泳池

不過暫時仲係冬天,所以未開放有泳客

怕凍既朋友都唔洗驚,因為有暖爐開放

等大家可以非常relax咁enjoy個tea set

我地就係食呢個tea set啦

最底果層有柚子蜜糖香烤單骨雞翼

呢個雞翼仲要係單骨黎,方便女仔可以好斯文咁食

外焦脆又皮真係好加分,點埋柚子醬甜甜地 幾fresh

同柚子日式墨魚嘴串燒都係我好鐘意既(佐酒)小食,

呢個本身有汁係上面所以唔洗再加柚子醬了

咸食仲有柚子嫩雞開面三文治,上面放滿新鮮柚子

一路食D柚子就會係個口到爆開,非常輕盈唔會太膩

迷你蟹肉撻都係水準之上,好香蟹肉味,撻皮都是脆口的
柚子鮮蝦泰式沙律更加令我眼前一亮

上面既大蝦好爽口,泰式醬更加帶出柚子的鮮甜味

而冇諗到竟然有日本既黑糖水信玄餅食呀

好QQ既質感,口感介乎蒟蒻同啫喱中間

加埋黑糖既甜味就好似食緊Jelly咁 食完又唔會怕肥

而我最期待既甜點終於出場啦!

大家都知道金鐘開左一間專賣閃電泡芙既店啦~

但我都係第一次食閃電泡芙咋~今次仲係柚子味tim

入面滿滿的忌廉好creamy,上面仲有粒小花餅做裝飾

而黑糖軟芝士餅開頭睇仲以為係普通cheese cake

原來係mousse cheese cake黎!難怪咁軟滑

上面原來係黑糖jelly黎,連埋下面既cheese cake真係好夾~
呢杯柚子楊枝甘露凍,上面加埋蜜柑中和返柚子既酸味

底下既楊枝甘露仲加入西米添加口感

聞說呢度最出名既就係芒果拿破崙,

所以我地留到最後先食 (笑)

超鬆化既拿破崙餅底,加埋入面夾住既cream同最頂超甜既呂宋芒

難怪呢個蛋糕係皇牌啦!食完我地都好想買多個cake返屋企嘆阿~

之後我地上網睇 原來1磅加埋discount都係賣HKD$227 (原價$268)

所以我地約好朋友生日都會係到訂芒果拿破崙 (笑)

食完呢個Tea set 仲跟埋SKINFOOD精美禮品一份 同coupon呢

好鐘意戶外可以享受假日既美好時光

不得不讚呢個8度海逸酒店 x SKINFOOD 柚子清新下午茶
2014-02-20 712 views
情人節周圍都好貴,所以最後選了這裡吃點小吃飲杯野,生蠔新鮮不過沒什麼驚喜。 drinks ok, up to standard. Nachos makes ppl quite disappointed...dry, spicy and not crispy. Actually the food and drinks are acceptable, it's just there are some Indians in the table next to us having hotel set dinner that day... The baby screaming and makes the valintine's day dinner sooo not romantic....
2014-02-14
2012-11-25 539 views
近來得到食神關愛,又可以免費去吃一頓,今次吃的是$198的二人生蠔輕食餐。第一次到8度海逸酒店,地點不算方便。到達後按指示到二樓,那間餐廳在泳池旁邊,位置隱蔽,環境有情調,感覺裝修很光鮮、很新。我們選擇坐室內的梳化位,四下無人,非常寧靜、舒適。店內已放了聖誕樹,頗有節日氣氛。我們吃了~半打生蠔:肉質特別肥美,十分鮮甜,海水味不算濃。正!芒果拿破倫:從雪櫃端出來,凍冰冰,芒果不酸,餅底亦脆,加上適量的cream,味道不錯。白酒:個人不懂品酒,純粹裝裝模樣,哈哈!朋友則認為只是普通貨式。整體而言,池畔廊 The Pool Bar 環境有情調,食物有質素,值得一試。

餐廳就在泳池旁。
Bar枱
環境舒適。
我們吃了~
半打生蠔:肉質特別肥美,十分鮮甜,海水味不算濃。正!
半打生蠔
生蠔來自美國,很新鮮!
芒果拿破倫
白酒:個人不懂品酒,純粹裝裝模樣,哈哈!
朋友則認為只是普通貨式。
白酒
2012-11-23
Type of Meal
Dinner
Dining Offer
Others
餐廳就在泳池旁。
Bar枱
環境舒適。
半打生蠔
生蠔來自美國,很新鮮!
芒果拿破倫