2019-12-18 98 views
今日約咗成班舊同學去食嘢慶祝年尾,揀咗間有得飲酒又有live Band嘅餐廳。一坐低未齊人,幾個前菜食住等🤔蟹肉沙律,黑松露薯條同埋釀魷魚。前菜嘅蟹肉份量唔少同幾新鮮,薯條嘅份量非常多,上面佈滿左巴馬臣芝士。最鍾意嘅係魷魚,燒得好嫩,入邊仲釀左啲蝦滑,好鮮味。張枱有啲細,所以我哋食完啲前菜先每人叫左一杯嘢飲🤗 呢度啲飲品全部都好有特色🤪叫咗杯tofu pudding, 造型成個豆腐花咁我就叫左my cup of tea, 呢杯幾抵飲,茶壺裝嘅係一杯熱嘅調酒,另外一杯就係凍嘅gin based 調酒, 兩杯味道都香甜,好啱女仔飲。至於主菜方面,叫咗德國豬手,同埋豬鞍😛豬手好香口,切好晒,好啱一大班人share。另外個豬鞍,叫咗七成熟,一切開粉嫩嘅顏色,好juicy, 火候控制得唔錯。最後叫咗兩個甜品食,推薦呢個香蕉酥皮,香蕉份量好多,加埋香脆嘅酥皮,味道唔會太甜又唔溜,幾好。

至於主菜方面,叫咗德國豬手,同埋豬鞍😛

• 烤德國鹹豬手
  • 焗酥皮香蕉卷配自家製開心果雪糕
  • MY CUP OF TEA
要對自己好d🧸想食就食The Right Place 環境好舒服😌☺️有個半露天既酒吧區坐位闊落 樓底高 裝修明顯係花過心思🥰😊🎈阿拉斯加皇帝蟹腳芒果木瓜藜麥沙律🥗好多蟹用 好多芒果 再配埋藜麥 好健康👍🏼🎈墨西哥式烤原條粟米🌽好特別又好好味 岩曬我呢個粟米粉🎈軟殼蟹芝士漢堡🍔賣相已經好吸引 大大隻軟殻蟹 而且唔油 個包仲好鬆軟添☺️☺️☺️☺️🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉
要對自己好d🧸想食就食

好特別又好好味 岩曬我呢個粟米粉

🎈軟殼蟹芝士漢堡🍔
🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉
2019-12-09 105 views
It is Saturday and we would like to have a nice dinner after a busy week. We walked around in TST and found The Right Place. We ordered a starter, a main course, a snack and two drinks. They are all delicious and spectacular. The Right Place is truely the right place to have dinner. The starter is a grilled pork belly. The pork belly is grilled really good and crispy. What is special is the dressing. I like the idea to use apple dilute sauce as dressing which is really refreshing.The snack is th

The snack is the deep fried soft shell crab. It is so tasty that we eat with relish.

The main course is recommended by the waitress and it turns out a good recommendation. This is the first time we eat 珍珠麵. It is special and the sea bass fillet is properly fried.

The two drinks are mixed fruit soda. Both of them have rich fruit taste.
2019-11-27 4820 views
今晚約咗表哥食飯,因為有啲嘢傾吓,所以,會打算坐耐少少,但又想搵啲氣氛輕鬆嘅,建議不如搵啲酒吧餐廳啦。之前去過唔少酒吧餐廳,啲質素已比以前大幅提升。就番大家方便,都喺尖沙咀較理想,最後,睇見「Right Place」嘅風評不俗,就嚟試吓,睇喺喺唔喺揀啱用餐地點。餐廳嘅鋪面專登設計成半露天嘅酒吧區,適合兩三知己晌度暢飲。而入到裡面用餐區,地方頗為闊落,樓底又夠高,裝修亦睇得出花過心思,好似一邊裝置啲假窗,另一邊又畫咗啲牆畫。大屏幕不斷播放MV,再配以柔和燈光,頗有情調,順帶一提,一到9:00pm,極整間餐廳嘅燈光會再調調啲,心情會更放鬆。餐牌都幾得意,設計成好似份報紙咁,翻開一頁又一頁,印刷精美,部份菜式更有圖片作參考。基本上,由湯品、前菜、漢堡、意大利飯、意大利麵、主菜、扒類、甜品……等等,都一應俱全。至於飲品,就印於另一個細餐牌度,由於我哋都唔喺識飲之人,但又想試吓啲特色啲嘅嘢,所以,朝非酒精嘅雞尾酒欄目注目,最好就喺每款特飲都清楚列明有咩成份。Dr. Kitty $78以荔枝、芒果糖漿,混入菠蘿汁及乳酪溝成,最別出心裁喺用上實驗室嘅量杯做器皿,杯邊放上荔枝果肉作點綴,好吸晴嘅外觀。
Dr. Kitty $78

以荔枝、芒果糖漿,混入菠蘿汁及乳酪溝成,最別出心裁喺用上實驗室嘅量杯做器皿,杯邊放上荔枝果肉作點綴,好吸晴嘅外觀。表哥就話出奇地好飲喎,清香,又無過甜,幾隻果香拼埋一齊又幾夾啫。
Teaco $78

小弟就想試試呢杯以烏龍茶做底,再加入乳酪、蘋果汁、蜜糖,面頭仲打咗一層忌廉芝士竹炭奶泡,非常玩味,賣相亦好得意。先試啲奶泡,略帶點鹹香味,而再飲落去,有種台式果茶嘅韻味,口感細膩。
Teaco
澳洲和牛肉醬手工貝殼粉 $168

睇見意大利飯、意大利麵都幾主打咁,款式亦多,所以,就試吓呢一道以澳洲和牛入饌嘅高級肉醬意粉。意粉面灑滿巴馬臣芝士,又放咗幾粒水牛芝士,睇嚟賣相平實,但芝士之下仲有隻63°C煮成嘅溫泉蛋,意粉都喺自家手工製嘅貝殼粉,可謂處處心思架。
澳洲和牛肉醬手工貝殼粉
將所有材料撈勻,一啖入口,牛肉嘅肉香,溫泉蛋嘅蛋香,芝士嘅奶香,混和一起真喺好搭配,香濃惹味,而且,啲長條形貝殼粉做得咬口
烤德國鹹豬手 $238

好一段日子無食過鹹豬手喇,而且,表哥都話,其他扒類食到嘅機會都大,鹹豬手都唔喺間間都有做,故此,一於點呢道菜。店員好貼心,先捧上枱俾我哋影影相,之後再拎番入去切件,並伴以酸菜及炸薯角,再度登場。
烤德國鹹豬手
童叟無欺,隻豬手確喺好大隻,可謂份量十足,而且,更喺做得有水準。外皮勁脆口,咬落咔咔聲,而豬手肉鹹香好食,味道啱啱好
,一口豬手肉,一口酸菜,咁就夾晒,就連啲薯角都香而不膩。
焗酥皮香蕉卷配自家製開心果雪糕 $68

睇見佢哋嘅甜品選項都唔弱,勾起心癢癢一試嘅念頭,而最心水喺呢一款焗酥皮香蕉卷。此時過咗9:00pm,所以,整間餐廳嘅燈光都調暗,幸而每枱都放盞小枱燈,否則就好難影到張似樣啲嘅相。
焗酥皮香蕉卷配自家製開心果雪糕
香蕉卷做得非常大件,真材實料,送到上枱時仲聞到陣陣香氣。入口外層嘅酥皮超香脆,陣陣牛油香,香蕉餡肉又軟綿清甜,搭小小開心果雪糕,享受嗰種冰火感覺,更能討人歡心
焗酥皮香蕉卷配自家製開心果雪糕
都話依家啲酒吧餐廳所做嘅菜一啲都唔失禮,有啲更喺喜出望外,好似今晚所試嘅3道菜,都喺具水準嘅出品。加上環境好,有氣氛,招呼亦熨貼細心,確喺搞聚會嘅好地方,總算揀啱咗個「Right Place」!
$315 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
焗酥皮香蕉卷配自家製開心果雪糕
一向很喜歡M1集團旗下的餐廳,大部份餐廳食物出品和餐廳氣氛皆不錯,單是Natham Left 就已跟朋友去過好多次。這次去的是同樣位於尖沙咀的The Right Place。.到達後服務員馬上領坐,餐廳服務不錯,餐牌跟M1其他餐廳差不多,但多了漢堡的選擇。點了幾款心水食品,便坐著享受餐廳的氣氛。.📍美國安格斯牛肉芝士漢堡($138)US Angus Beef Cheese Burger (Bacon, Fried Egg, Fries)漢堡單看賣相已有驚喜🍔😍,漢堡扒點了5成熟,切開中間還有嫰紅色,肉質柔軟,肉汁豐盈,厚度更是令人驚訝🤤,尤如點了一塊牛扒般的大小🥩。黑色的漢堡包口感鬆軟,表面滿佈芝麻, 十分香口。中間配料有車打芝士🧀,煎蛋🍳、鹹香的煙肉🥓、生菜🥬、番茄🍅和沙律醬,非常好吃👍🏻。旁邊的薯條亦是一大重點🍟,香脆不油膩,薯肉豐滿,調味剛好。最後少不了有加了香醋的沙律🥗。菜式的完整度非常高,加上以這個份量而言,價格簡直是超值👍🏻。.📍緬因州龍蝦尾北海道鮮帶子意大利飯($238)Maine Lobster Tall Hokkaido Scallop Risotto (Egg To

📍美國安格斯牛肉芝士漢堡($138)

📍緬因州龍蝦尾北海道鮮帶子意大利飯($238)
Maine Lobster Tall Hokkaido Scallop Risotto (Egg Tofu, Green Pea, Salted Egg Yolk)
意大利飯份量很多,口感creamy,飯中還加入玉子豆腐、鹹蛋和青豆,可惜鹹蛋味不見蹤影,整體上味道較淡🙈。海鮮配料出色,有兩顆香煎了表面的刺身帶子,還有一整條龍蝦尾🦞,龍蝦肉量飽滿,香煎後味道不錯,不過整體上飯的味道並不突出。

📍焗蘋果批·自家製雲呢拿雪糕($72)
Baked Apple Pie, Homemade Vanilla Ice Cream
份量要比想像中大,一放上枱香氣撲鼻👃🏻,外層酥脆,而且加了一層燒香了的焦糖,更為香口。中間包著蘋果🍎、肉桂和提子乾🍇,旁邊有球雲呢拿雪糕🍨,配合起來十分好吃。

📍Dr Kitty ($78)
📍Jumper ($78)
Dr kitty 荔枝味非常突出,香甜爽口。而Jumper加了梳打,味道更為突出,而且甜度比前一杯稍低,底部還加有啫喱增添咬口。

2019-11-20 297 views
4人放工去happy hour, 今天來尖沙咀寶勒巷The Right Place試試,餐廳採用會半開放式門口設計,吸煙人士可坐近門口座位,餐廳內有大型投射電視播放band sound 音樂,充滿氣氛,但不適合喜歡靜的客人,餐廳內除了四至六人卡位外,還有高檯椅卡位。經過侍應介紹後我們選擇了幾款食物,The Right Place 拼盤(包括雞翼、黑松露燒粟米、燒黑毛豬腩、焗蠔)、美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條、烤德國豬手伴薯角、焗蠔、巴馬臣芝士香蒜松露油薯條、沙律、心太軟、布甸...還點了飲品Ginger Season, Beer 及紅酒。因為拼盤裏面嘅焗蠔好味所以再order多一客,餐廳有很多特色飲品,希望下次再有機會來。
The  Right  Place  拼盤
布甸
Ginger  Season
啤酒、紅酒
2019-11-18
$500 (Dinner)
The  Right  Place  拼盤
  • The Right Place 拼盤
  • Ginger Season
  • 美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條
2019-11-04 2133 views
這天為了一塊牛扒重來了The right place。上次來大概是一年前,記得還是夏天。趁夏天將完來這裏緬懷一下。   雖然同行者變了,然而這裏的食物仍然好味!我們來的早,人還不算很多。和上次一樣,點了10安士的M5和牛肉眼扒,避風塘魷魚鬚和大蜆香辣意粉。 也點了和上次一樣的Dr.Kitty外加了Islay Blossom。二人食三樣東西, 以這裏的份量來說十分足夠。   魷魚鬚一如以往,上面係滿滿的爆香了的椒鹽麵包糠、辣椒,撥開就會見到炸得香脆可口的彈牙魷魚鬚。這是送酒用的必食之選!不可不點!!   大蜆意粉啲蜆肥美新鮮,意粉用上幼身的,煮得軟硬適中,質感剛剛好。那個醬汁是重點,把欠的鮮味和辣椒的微辣合二為一,好好食,好惹味!食到停唔到口。   Islay Blossom用上了花花杯,帶點古典,酒味較重,入口有淡淡花香。至於Dr.Kitty則較甜,加上可愛造型,朋友很喜歡。   我最掛念的肉眼扒,仍然保持質素。大大塊,牛肉的油脂分佈比例很好。五成熟的它,切開便是惹人憐愛的粉紅色!因為已經預先醃好,並配上香葱牛油,所以上枱一刻基本上唔係再點醬汁。 而且跟扒薯條夠粗身又夠香,所以這個

而且跟扒薯條夠粗身又夠香,所以這個配搭係無得輸,牛味和牛脂並重的這塊肉眼,是吸引我回頭的原因。

好吧,不得否認,第二次黎,我仍被這塊扒吸引,為了這塊扒,我仍會再黎!
2019-10-19
2019-11-02 166 views
一班朋友哈囉喂聚會 來尖沙咀the right place chill out預先訂位比較好呢店舖裝潢很modern 漸變的燈光 但不會令人不舒服只是拍照起來未必好看😂我們5個人點了很多沒有用餐時間限制 這點很讚 讓人吃得沒有壓迫感 店員也很友善 又替我們拍照自攜蛋糕沒額外收切餅費 帕馬臣芝士香蒜松露油薯條($78)非常非常濃烈的蒜香味芝士味倒是幾乎沒有薯條屬暖的 份量不少之後發現隨後幾道菜都有送相同的蒜味薯條 只差在沒有芝士早知道就不會點這個 太普通燒原隻魷魚筒釀蝦膠 ($158)非常非常好吃的一道菜是全晚最棒的!😋上桌已經很香泰式醬汁很惹味 一定要試 辣度也適中蝦膠彈牙吉列西班牙黑毛豬芝士漢堡($128)這道也值得點 黑毛豬不柴 蠻嫩的 份量很大澳洲和牛肉醬手工貝殻粉($168)❌差 醬汁太稀 又沒什麼香味不要點烤徳國咸豬手($238)烹調時間超過半小時店員幫我們去骨吃起來肉嫩皮脆 咸道適中 不錯低溫慢煮燒法國春雞($288)和豬手一樣等超過半小時雞沒什麼味 但幸好不柴醬汁淡而無味 不要點Downsizing($138)❌差沒想過百多元的雞尾酒賣相像凍檸茶!如此沒誠意 令人失望 酒
一班朋友哈囉喂聚會
沒有用餐時間限制 這點很讚
讓人吃得沒有壓迫感
店員也很友善 又替我們拍照
自攜蛋糕沒額外收切餅費

帕馬臣芝士香蒜松露油薯條($78)
非常非常濃烈的蒜香味
芝士味倒是幾乎沒有
薯條屬暖的 份量不少
之後發現隨後幾道菜都有送相同的蒜味薯條 只差在沒有芝士
早知道就不會點這個 太普通

燒原隻魷魚筒釀蝦膠 ($158)
非常非常好吃的一道菜
是全晚最棒的!😋
上桌已經很香
泰式醬汁很惹味 一定要試
辣度也適中
蝦膠彈牙

吉列西班牙黑毛豬芝士漢堡($128)
這道也值得點
黑毛豬不柴 蠻嫩的 份量很大

澳洲和牛肉醬手工貝殻粉($168)
❌差 醬汁太稀 又沒什麼香味
不要點

烤徳國咸豬手($238)
烹調時間超過半小時
店員幫我們去骨
吃起來肉嫩皮脆 咸道適中 不錯

低溫慢煮燒法國春雞($288)
和豬手一樣等超過半小時
雞沒什麼味 但幸好不柴
醬汁淡而無味 不要點

Downsizing($138)
❌差
沒想過百多元的雞尾酒賣相像凍檸茶!
如此沒誠意 令人失望
烤徳國咸豬手
低溫慢煮燒法國春雞
Downsizing
2019-10-31
$320 (Dinner)
Celebration
Birthday
吉列西班牙黑毛豬芝士漢堡
燒原隻魷魚筒釀蝦膠
烤徳國咸豬手
第一來這裡感覺有點高不攀,但事實是這裡的服務員很熱情,很有親和力,衛生搞得非常乾淨,讓你在這裡用餐能感受到舒適和愉快,這和感覺很好妙不可言。Pork Belly 一塊塊鮮美多汁的五花肉,吃著肥而不膩,口感香軟多汁,一咬滿嘴的那肉香真的好爽。色香味俱全。Grilled Whole Squid 看著好肥美的大尤魚,切開滿滿的墨汁好美味,切小塊佔點醬汁很好吃,甜甜辣辣的,尤魚肉質很Q彈,吃著真的很滿足。CLam Sapghetti意粉遇上鮮美的蛤蜊,粉會變得香甜可口,蛤蜊個個肥美多汁,肉質新鮮吃著很有肉感很彈牙。是日原個西瓜特飲:好看又好飲的西瓜沙冰。My cup of tea!! 茶亦茶,酒亦酒,一熱一冷,超有創意,好正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 驚為天人,神作!這裡不僅食物美味,還能讓我美美的回味好久,真的沒來錯地方,它有它的價值。

Pork Belly

Grilled Whole Squid

CLam Sapghetti

是日原個西瓜特飲:好看又好飲的西瓜沙冰。

2019-10-28 1537 views
早前相約友人去了尖沙咀的The Right Place食晚飯.這裡的環境和氣氛好適合與友人傾計, 飲嘢.我點了西瓜沙冰特飲. 賣相好靚, 原個西瓜上枱, 用來打卡一流.西瓜夠清甜.主菜點了上湯龍躉魚柳意大利飯和烤德國鹹豬手.上湯龍躉魚柳意大利飯. 意大利飯的口感軟硬適中, 而且每一粒飯也吸收晒上湯和龍躉魚柳的精華, 好味道.而龍躉魚柳的肉質夠嫩滑, 又唔會感覺腥. 烤德國鹹豬手. 豬手皮夠脆身, 口感好似食薯片. 而豬手肉夠入味, 肉質唔會太乾和硬.這一餐好豐富.

這裡的環境和氣氛好適合與友人傾計, 飲嘢.

我點了西瓜沙冰特飲.

西瓜沙冰特飲

賣相好靚, 原個西瓜上枱, 用來打卡一流.

西瓜夠清甜.

主菜點了上湯龍躉魚柳意大利飯和烤德國鹹豬手.

上湯龍躉魚柳意大利飯.

上湯龍躉魚柳意大利飯

而龍躉魚柳的肉質夠嫩滑, 又唔會感覺腥.

烤德國鹹豬手.

烤德國鹹豬手

豬手皮夠脆身, 口感好似食薯片.

而豬手肉夠入味, 肉質唔會太乾和硬.

這一餐好豐富.
西瓜沙冰特飲
2019-10-25 1226 views
<The Right Place>是位於寶勒巷的Bar & Restaurant,有室外露天吧枱,特別富情調。室內環境昏暗,空間感寬闊,播放著外國流行歌曲,食客可以飲著Cocktail,感受輕鬆愜意的的氣氛,令人忘記煩惱。燒西班牙黑毛豬五花腩 $128五花腩肉表面微微焦脆,偏厚的質地,入口軟腍,夾層肥膏黏牙,軟嫰口感,沾上淺綠色的焦糖青蘋果醬,甜甜酸酸,恰好中和了五花腩的油膩感,滋味平衡。三文魚籽烤三文魚寬條麵 $188三文魚柳肥美厚實,油光亮澤,表面鋪滿晶瑩三文魚籽,搭配誘人。脆魚皮煎至脆卜卜,入口魚油豐沛,肉身綿嫰,啖啖窩心! 每條寬條麵掛滿檸檬忌廉汁,順滑可口,拌勻三文魚籽,啖啖扁意粉都伴隨著鮮香,美味吸引。除了清新嫰菠菜,還夾雜芝士香,一口三文魚,一口意粉,口感細緻誘人。吉列西班牙黑毛豬芝士漢堡伴黑松露炒蛋配薯條 $128漢堡層次感豐富,芝麻包面焗至酥脆,夾著香炸的吉列豬,和芝士、蕃茄及生菜絲,層層鬆化。最驚喜是滑溜的黑松露炒蛋,帶濃濃的松露幽香,與吉列豬相輔相成,是雙倍吸引的組合。伴碟的薯條熱呼呼,脆口綿密,吸收了黑松露香氣,非常滿足。Teaco $78特飲表
燒西班牙黑毛豬五花腩 $128
三文魚籽烤三文魚寬條麵 $188
吉列西班牙黑毛豬芝士漢堡伴黑松露炒蛋配薯條 $128
Teaco $78
特飲表面有厚厚奶蓋,是軟滑的芝士竹炭忌廉,拌勻後入口柔順。乳酪蘋果汁及烏龍茶融合後更細滑,像奶滑的Smoothie,清新解渴。

Dr. Kitty $78
香甜的荔枝、芒果及菠蘿特飲,以實驗量杯盛載,杯邊以荔枝果肉點綴。濃甜的荔枝香,慢慢沁出清新的菠蘿香,3款水果變成甜美協奏,迷人香甜。
2019-10-23
2019-10-25 123 views
The Right Place 室內環境較暗, 大電視播著電影片段, 播放著悠揚樂曲, 好有氣氛 ,令人徹底感覺relax,仲可以品嚐美酒佳餚, 十分享受。 設有室外露天吧枱, 令食客享受寫意的晚餐。避風塘椒鹽魷魚鬚$88魷魚鬚新鮮炸起,熱辣辣, 香噴噴, 被炸到金黃色香蒜粒 鋪滿, 令人垂涎,薄脆粉漿包裹有嚼勁的魷魚, 十分鮮味 ,灑上惹味椒鹽, 是我的摯愛。緬因州龍蝦尾扁意粉$218鮮紅龍蝦尾開邊放在扁意粉 上,賣相誘人, 扁意粉軟硬適中,輕輕用叉好容易將龍蝦肉取出, 龍蝦肉質彈牙 ,鮮味突出, 扁意粉配上爽甜荷蘭豆, 爽口的雲耳, 半乾車厘茄, 脆身腰果 , 口感好豐富, 微辣而惹味,中西合璧的組合,令人驚喜。帕馬臣芝士香蒜松露油薯條$78新鮮炸起的薯條粗身,入口熱辣辣, 薯條份量極多, 被滿滿的刨成薄條帕馬臣芝士蓋著,口感豐富、多層次,啖啖洋溢黑松露幽香,每口都細膩誘人,吮指回味。Dr. kitty mocktail $78Dr. kitty mocktail 是荔枝、芒果、菠蘿特飲, 杯邊配上一粒有紅色kitty蝴蝶結荔枝點綴,賣相可愛, 入口清新中散發香甜水果味, 果香迷人

避風塘椒鹽魷魚鬚$88

緬因州龍蝦尾扁意粉$218

帕馬臣芝士香蒜松露油薯條$78

Dr. kitty mocktail $78
Dr. kitty mocktail 是荔枝、芒果、菠蘿特飲, 杯邊配上一粒有紅色kitty蝴蝶結荔枝點綴,賣相可愛, 入口清新中散發香甜水果味, 果香迷人, 甜度適中 , 冰爽涼快。

比利時窩夫配自家製雪糕$68
窩夫香脆可口, 雲呢拿雪糕在表面慢慢溶化,填滿格格, 感覺甜絲絲, 配上新鮮士多啤梨、 紅桑子, 令人回味的飯後甜品

2019-10-22 233 views
TGIF💃🏻💃🏻💃🏻 星期五放工梗係去Chill 下啦,所以我同朋友一行6人去左位於尖沙咀寶勒巷的The Right Place食飯飲野吹水。餐廳好特別,樓底好高,即使中央正前方有個特大屏幕📽,都唔會有壓迫感,加上佢地的燈光柔和,令成個環境好有情調。屏幕會播放唔同類型的MV, 唯一有少少美中不足的地方就係音樂聲太大,所以同朋友傾計都要大聲D先聽得清楚。📣我地一共叫左1個湯、4個菜、3 個甜品,同埋一人一杯野飲。不過都要讚一讚呢度的Staff好好,會根據我地點的食物黎Suggest我地飲邊一類型的酒。佢地仲會細心地問我地有無人生日,幫我地係甜品碟上面寫Happy Birthday!同埋佢地每個甜品上面都會放一枝粗身的仙女棒,一路噴火一路送上枱,睇到都興奮!哈哈!😆😆😆鮮蟹肉濃湯 $68蟹肉濃湯好稠身,每一啖都食到一條條蟹肉,而且味道好濃郁。所以無論係就咁飲湯,定係用麵包沾湯食,都一定咁好食!阿拉斯加皇帝蟹腳 · 蟹肉 · 芒果 · 木瓜藜麥沙律 $168擇呢個菜的原因其實係因為外面比較少見餐廳用藜麥入饌,加埋木瓜、芒果和沙律等蔬菜,感覺好健康好fresh!一上枱就見到好多蟹肉鋪係面,好正

鮮蟹肉濃湯 $68
鮮蟹肉濃湯

阿拉斯加皇帝蟹腳 · 蟹肉 · 芒果 · 木瓜藜麥沙律

擇呢個菜的原因其實係因為外面比較少見餐廳用藜麥入饌,加埋木瓜、芒果和沙律等蔬菜,感覺好健康好fresh!一上枱就見到好多蟹肉鋪係面,好正!不過份量有D少…

烤澳洲M5和牛肉眼扒10安仕(Medium rare) $398
烤澳洲M5和牛肉眼扒10安仕

呢塊牛扒暫時係我食過最好食的牛扒!超級強力推薦,一定要試!塊牛扒好大塊,大概係我兩隻手掌咁大。我先將面頭的香草牛油均勻地塗滿整塊牛扒,再將佢切開6份。切緊塊牛扒的時候就已經覺得佢好Juicy,而且好容易切開。一咬落去就覺得D肉好嫩滑,肉味好濃郁,而且完全唔會韌,好易咬!
另外配菜有西班牙辣肉腸炒荷蘭豆同埋薯條。西班牙辣肉腸煮之前已經切成細細的方粒,一開始以為是紅菜頭 XD,但咬落去先知原來係辣肉腸。另外,荷蘭豆炒到好爽脆,加上有少少西班牙辣肉腸的咸味,味道唔錯!至於薯條就正常,粗身同埋好有薯味

緬因州龍蝦尾北海道鮮帶子意大利飯 $238
緬因州龍蝦尾北海道鮮帶子意大利飯

呢一個菜色都好令人Surprise,因為加左咸蛋黃同玉子豆腐去煮,所以望落去帶微黃色。D飯粒煮得岩岩好,好濕潤得黎又有少少彈牙,而且食落去滑得黎仲帶有一陣咸蛋黃的味道,好夾好好食!另外帶子煮完之後仲係好大粒,面頭煎香左,所以食落去好香口但仍然保留左佢既鮮味。至於龍蝦方面,因為我只係分到少少,所以只係淺嚐,無特別comment。

澳洲和牛肉醬手工貝殼粉$168
澳洲和牛肉醬手工貝殼粉

貝殼粉偏長型,可以見到每一個貝殼粉都已經有層薄薄的醬汁包裹住,而面頭仲有一堆絲狀的水牛芝士,真係好邪惡!食之前,我習慣篤爛隻溫泉蛋,再撈均先食XD 。所以貝殼粉食落去除左有一陣水牛芝士的獨有香味之外,仲有淡淡的蛋香。不過可能我地之前食果幾碟主菜太好食,呢個貝殼粉有少少被比下去的感覺 (雖然佢都好食)。

Dr. Kitty $98
Dr. Kitty

呢杯Mock tail 飲落有荔枝同菠蘿味,加上入面有Yogurt,所以係甜中帶少少酸,感覺好Fresh。仲有一粒荔枝果肉係杯邊

焗酥皮香蕉卷 · 自家製開心果雪糕 $68
焗酥皮香蕉卷 · 自家製開心果雪糕

酥皮好香脆,不過同朋友share的時候,一切開就碎哂XD。香蕉卷的部分味道正常,反而係開心果雪糕比較有驚喜!市面上都比較少地方可以食到開心果雪糕,而呢個開心果雪糕食落去會食到少少一粒粒的開心果肉,口感比一般雪糕豐富。

法式焦糖燉蛋 · 馬卡龍 · 桑梅雪葩 $88
法式焦糖燉蛋 · 馬卡龍 · 桑梅雪葩

法式焦糖燉蛋中間的部分好鞋好老,除左面頭的焦糖係正常之外,我地全部一面倒覺得呢道甜品唔得… 另外我覺得個桑梅雪葩有點太酸澀,淡味D會更好。

綠茶心太軟 · 自家製紅桑子雪糕 $75
綠茶心太軟 · 自家製紅桑子雪糕

心太軟好流心,綠茶味好重好濃。就咁食心太軟會有少少漏,加埋少少酸的紅桑子雪糕就岩岩好!
$340 (Dinner)
Celebration
緬因州龍蝦尾北海道鮮帶子意大利飯
焗酥皮香蕉卷 · 自家製開心果雪糕
綠茶心太軟 · 自家製紅桑子雪糕
2019-10-18 113 views
最近黎到the right place~好耐冇黎, 原來轉左新menu, 新加左d野食👍👍 ⭐️雜菜湯 - 以為淡淡地, 估唔到有濃郁既蕃茄味, 仲有D 雜菜粒可以食!⭐️清酒蒜片辣椒煮美國馬尼拉蜆 - 蜆肉大粒又漲卜卜,食落鮮甜~旁邊既多士仲可以點汁食,好yummy~⭐️雞脾薯條 - 雞脾肉好嫩滑, 薯條脆卜卜, happy hour 食都唔錯呀😁 ⭐️飲品- Jumper 係檸檬/ 莓mix 成, 酸酸甜甜好好飲~ 另外款西瓜汁, 好消暑解渴~環境舒服又有氣氛,  每次同朋友黎都傾到唔捨得走!!
最近黎到the right place~

好耐冇黎, 原來轉左新menu, 新加左d野食👍👍

環境舒服又有氣氛,  每次同朋友黎都傾到唔捨得走!!
2019-10-16 1243 views
The Right Place位置與氣氛很不錯,每次光顧時,餐廳的裝修都有點不同,今次就將玩具槍掛在牆上。此時此刻很難得的全場大半滿座,所以不算十分嘈吵。中央有大屏幕播放著電影片段,每段片不太長,只截取最精采一段。Teaco奶蓋茶上面為竹炭忌廉芝士,味道淡淡的不太杰身,下面為烏龍茶混合蘋果汁,味道微甜,感覺上比較健康。Flower FizzFlower Fizz桂花味梳打水,加上椰果粒粒,味道較Teaco為甜。煙三文魚凱薩沙律羅馬生菜新鮮爽脆,沾上靈魂醬汁,加上煙三文魚、攣攣曲曲的芝士碎、煙肉碎及麵包粒,自是美味。墨西哥菠菜芝士卷菠菜芝士卷外皮酥脆不太硬,內裡填滿菠菜及芝士,芝士味道不太濃杰,感覺比較輕盈。墨西哥卷另外配上牛油果醬、番茄醬及酸奶油,更加滋味。上湯龍躉魚柳意大利飯龍躉柳體形較一般街市見的大條龍躉切件為細,肉質比較薄削,皮亦沒有一般的膠質豐富,就如其他一般魚柳,食味沒有太突出。意大利飯很入味,拌上蝦乾、粟米蓉、勝瓜 及玉子豆腐,濃甜得來又不會太膩。

Teaco

Flower Fizz

煙三文魚凱薩沙律

墨西哥菠菜芝士卷

2019-10-15
$330 (Dinner)