之前經過幾次門口都覺得呢到好啱飲酒食下嘢chill😎 今次終於試左,仲搵到好好食嘅豬手推介推介❤️ 本身諗住試吓佢地嘅意大利飯,原來換咗menu!最近細食咗,所以只係要左前菜、主菜、cocktail各一🤭▫️原條子買加燒粟米伴巴馬臣芝士 $78Struggle咗一陣叫唔叫粟米食,好似好普通咁🙈 但原來賣相幾靚都幾啱打卡🤣 以為要成條拎住食好狼狽啦,點知佢地好貼心幫手起晒粟米粒🥹 撈埋芝士一羹一羹咁食好爽好食👍🏽▪️招牌德國咸豬手伴酸椰菜及薯條 $298主菜要咗好耐好耐冇食過嘅德國咸豬手,又係有驚喜呢🤤 皮好crispy 連埋下面既collagen同瘦肉三層夾埋食就係正💯 成日好驚啲瘦肉好乾柴好,但呢度一啲都唔會呀,而且juicy,真係值得一試呀🫶🏽▫️茶是故鄉濃 $138cocktail靚靚,加入茶元素嘅cocktail喺餐廳較少有~呢杯做得唔錯,味道balance,喜歡spiced rum做基底,可以試下呢🍹

▫️原條子買加燒粟米伴巴馬臣芝士 $78

▪️招牌德國咸豬手伴酸椰菜及薯條 $298

▫️茶是故鄉濃 $138
  • 烤德國鹹豬手
2023-08-30 35 views
果日星期五,好彩快手有訂位,如果唔係真係有排等🙈🙈 聽個waiter講星期五六一定要book定我同個朋友叫左個蜆肉意粉🍝&避風塘炸魷魚同開左支紅酒飲🍷食物我覺得正常👌🏻如果個炸魷魚再炸得乾身d會仲好食佢地嘅service好好,我地想飲酒,唔知邊支好,佢地會搵番個bar tan 出黎同我地講,推介。佢介紹果支法國的,比較甜身,易入口我中意👍🏻我地揀左坐出面,對馬路,但都唔會好嘈,反而入面果live band 音樂都比較大聲,中意聽音樂嘅坐入面會好d.So far 如果想chill飲野,我應該會再黎👍🏻

So far 如果想chill飲野,我應該會再黎👍🏻

2023-08-27 334 views
放工打算同朋友去飲嘢,傾吓偈經過尖沙咀,見到呢間Bar環境唔錯,室內有坐得,室外又坐得,就入去啦!**********辣肉腸忌廉藍青口($98)🌟推介🌟藍青口煮得剛剛好,非常鮮嫩,青口肉飽滿厚肉,粒粒都脹卜卜,辣肉腸嘅鹹香溶入忌廉,更能帶出藍青口嘅鮮味**********招牌脆皮燒腩肉配酸椰菜及黃芥末🐷($98)🌟推介🌟呢個小食佐酒🍻一流👍🏻就好似mini版嘅德國鹹豬手,鹹香味濃,而且配酸椰菜,好開胃將燒腩肉炸到脆卜卜,食落唔會油膩,因為已經將豬腩肉嘅肥炸晒出嚟**********Spaghetti Carbonara🍝($158)🌟推介🌟除咗唔同小食之外,仲有主食Spaghetti Carbonara好creamy,🥚蛋黃汁已經混合喺意粉入面,上面灑上芝士碎🧀,好有層次**********Classic Cocktails🍸-White Russian(H.H $88)Vodka+Coffee Liqueur+Heavy Cream覺得呢杯好啱女仔飲,唔會太重酒味,仲有Heavy Cream,係成人版嘅奶蓋乜乜😂-Sangria(H.H $98)Order Sangria係想回憶吓係
放工打算同朋友去飲嘢,傾吓偈
**********
辣肉腸忌廉藍青口($98)

**********
招牌脆皮燒腩肉配酸椰菜及黃芥末🐷($98)

**********
Spaghetti Carbonara🍝($158)

🌟推介🌟
除咗唔同小食之外,仲有主食

Classic Cocktails🍸

White Russian(H.H $88)
Sangria(H.H $98)
Order Sangria係想回憶吓係西班牙旅行嘅時光😆,都不錯👍🏻

臨完Happy Hour前仲order咗2杯Stella($48),可以同朋友慢慢坐、傾偈
2023-08-21
  • 辣肉腸忌廉藍青口
  • 招牌脆皮燒腩肉配酸椰菜及黃芥末
‼️ 幾 高 質 的 cocktail x 西 餐 廳‼️•① [ 西 班 牙 脆 豬 腩 // 椒 鹽 豆 腐 ]|非常推介呢2個(☝ ՞ਊ ՞)☝豬腩切到好薄,加埋佢地嘅秘製mustard,一啖一啖食,好快食完Ҩ(´-ω-`)豆腐 又係熱辣辣,店員仲教我地咬咗一啖再放啲脆脆入去,總之就超級惹味_(ˆ. ̫ . ˆ_)|𓋪 10/10·② [ 北 海 道 鮮 帶 子 香 蒜 辣 汁 扁 意 粉 ]|如果一定要比較,會推介小食多點~但呢個都唔差૮‬ ̳ᴗ ̫ ᴗ ̳ა‪‪❤︎‬啲辣汁好惹味_(´ω`_ )_|𓋪8/10•③ [ 茶 是 故 鄉 濃 ]| spiced rum // hojicha // matcha // white cacao // full milk店員話呢杯酒嘅濃度都幾濃,不過其實佢幾易入口:3而且都明顯有茶味,覺得幾好飲!|𓋪7.5/10•The Right Place 尖沙咀寶勒巷17-19號地舖
‼️ 幾 高 質 的 cocktail x 西 餐 廳‼️

① [ 西 班 牙 脆 豬 腩 // 椒 鹽 豆 腐 ]

|非常推介呢2個(☝ ՞ਊ ՞)☝
𓋪 10/10

|如果一定要比較,會推介小食多點~
但呢個都唔差૮‬ ̳ᴗ ̫ ᴗ ̳ა‪‪❤︎‬
啲辣汁好惹味_(´ω`_ )_|
𓋪8/10

③ [ 茶 是 故 鄉 濃 ]

店員話呢杯酒嘅濃度都幾濃,不過其實佢幾易入口:3
而且都明顯有茶味,覺得幾好飲!|
𓋪7.5/10

The Right Place
2023-08-22 274 views
尖沙咀真的很多很特別的餐廳,這次去了特別有氛圍餐廳,位置也很好找,就在地鐵站出來5分鐘左右就可以到了!店舖位置很大,有室內同埋室外,店內仲有個好大既屏幕播流行歌曲😆氛圍很好!🦑避風塘魷魚鬚💰98這里的特色小食🤭避風塘現炸的魷魚鬚,味道很好!夠重口😚魷魚鬚也是很大條的,而且炸得剛剛好,好juicy🥚黃金鹹蛋黃單骨雞翼💰98鹹蛋黃雞翼也是我超級喜歡的!😚😚也是新鮮出爐的,熱辣辣特別好吃!而且用的油也是很好的!一點都不會有味道!🐷伊比利亞黑毛豬火腿拖鞋包💰108剛開始看到這個拖鞋包就覺得很特別🤣🤣即刻order,雖然只係一個長方形包上面加火腿,但火腿既味道同個包好配!☺️火腿鹹味鮮味夠配上烘烤過既包👍🍝澳洲牛面頰肉醬溫泉蛋意大利粉💰168呢個肉醬味道好好🤭🤭好濃郁既牛肉醬汁,意粉軟硬度都係啱啱好☺️食物味道非常好,而且食得出用料真係好足,而且冇添加味精😆係健康的首選!氛圍亦都好好,適合朋友親人相聚吹下水😎🍴The Right Place (寶勒巷) (尖沙咀)📍尖沙咀寶勒巷17-19號地舖

🦑避風塘魷魚鬚💰98

🥚黃金鹹蛋黃單骨雞翼💰98

🐷伊比利亞黑毛豬火腿拖鞋包💰108

🍝澳洲牛面頰肉醬溫泉蛋意大利粉💰168

🍴The Right Place (寶勒巷) (尖沙咀)
📍尖沙咀寶勒巷17-19號地舖
2023-08-19
$250 (Dinner)
  • 避風塘魷魚鬚
  • 澳洲和牛肉醬手工貝殼粉
2023-08-17 55 views
-//位於尖沙咀·經營西餐廳兼酒吧🤣開到好夜餐廳係開到凌晨兩點🤣仲有戶外及戶外座位餐廳全程都會播住KTV🤭食飯都可以好relax如果大家想chill下飲酒🍷呢間環境確實唔錯📍黑毛帶骨豬鞍伴燒薯及肉桂蘋果汁 $298呢款豬鞍係來自西班牙的🇪🇸 其實係豬嘅背部個火喉控制得好🐷煎到外表酥脆,而且係無筋豬鞍肉質嫩滑👍🏻推介呢款,但份量唔夠食😋而肉桂蘋果醬先係個精髓🍎 酸甜會更加開胃聞落好香肉桂味,夾埋個蘋果醬食 更有層次可以中和豬既油膩感,真係會令人食上癮啊📍澳洲牛面頰肉醬溫泉蛋意大利粉 $168呢款意粉勁多醬汁😂牛面頰肉嘅牛香味撲鼻意粉唔會話好硬身,煮到啱啱好🥰份量夠食仲有隻滑溜嘅溫泉蛋🥰撈埋一齊食,更惹味有啲似肉醬意粉,牛味好重好香,唔會好淡📍紫霞仙子 $78呢款飲品係紫黃色💜💛打卡係一流 好夢幻其實佢係用咗柑橘果泥、菠蘿汁、檸檬汁🍋蝶豆花茶同蘇打水而成😆感覺好似雜果賓治餐牌環境
//位於尖沙咀·經營西餐廳兼酒吧🤣開到好夜
餐廳係開到凌晨兩點🤣仲有戶外及戶外座位
餐廳全程都會播住KTV🤭食飯都可以好relax
如果大家想chill下飲酒🍷呢間環境確實唔錯
📍黑毛帶骨豬鞍伴燒薯及肉桂蘋果汁 $298

呢款豬鞍係來自西班牙的🇪🇸 其實係豬嘅背部
個火喉控制得好🐷煎到外表酥脆,而且係無筋
豬鞍肉質嫩滑👍🏻推介呢款,但份量唔夠食😋
而肉桂蘋果醬先係個精髓🍎 酸甜會更加開胃
聞落好香肉桂味,夾埋個蘋果醬食 更有層次
可以中和豬既油膩感,真係會令人食上癮啊
📍澳洲牛面頰肉醬溫泉蛋意大利粉 $168

呢款意粉勁多醬汁😂牛面頰肉嘅牛香味撲鼻
意粉唔會話好硬身,煮到啱啱好🥰份量夠食
仲有隻滑溜嘅溫泉蛋🥰撈埋一齊食,更惹味
有啲似肉醬意粉,牛味好重好香,唔會好淡
📍紫霞仙子 $78

呢款飲品係紫黃色💜💛打卡係一流 好夢幻
其實佢係用咗柑橘果泥、菠蘿汁、檸檬汁🍋
蝶豆花茶同蘇打水而成😆感覺好似雜果賓治
餐牌
餐廳有一個中國茶 × 西式liquor 的特式cocktail系列, 將中式元素柔合西洋調酒, 中西合璧,創意十足 🔮菊花台   點了這道菊花台,顧名思意當然就係以菊花做主題啦, 材料包含菊花味Gin酒,自家製菊花蜜,檸檬汁 , mix 好後打入純氧! 倒出來陣陣菊花香氣,入口像菊花蜜茶,再嚐一口會有Gin酒我回甘味,味道很有層次,而且用了中式的茶壺和酒杯作器皿,別緻得來亦打卡度十足呀!🔮周星星同學會  相信餐廳老闆應該係星爺的粉絲,特別有這個無酒精mocktail "周星星同學會‘’,個名咁攪笑,忍唔住要叫來試吓!入面材料包括:荔枝syrup, 芒果, 菠蘿汁,乳酸,梳打水 ,入口酸酸甜甜,滿有果香,清爽又開胃,好有summer feel 的一個飲品 🔮避風塘香辣雞中翼   表皮炸得超級香趣, 脆蒜辣椒粒,超級惹味, 雞翼肉嫩滑香口,很好送酒呀! 🔮辣肉腸忌廉藍青口   特別要讚吓這個小食, 個忌廉汁香滑得來又攜帶辣肉腸的咸香味,且帶微辣和芝士香,味道更錦上添花,十分惹味!藍青口隻隻都肥味新鮮,吸引了醬汁的味道,更多添一份鮮味!醬汁份量亦很多,用來拌意粉或法式多士都好正呀! 🔮西班牙
🔮菊花台

🔮周星星同學會

🔮避風塘香辣雞中翼

🔮辣肉腸忌廉藍青口

🔮西班牙炸酒條配榛子朱古力雪糕
食完咁多香口濃味的食物,當然要來個甜品啦!這個西班牙churros,  外香脆內鬆軟, 上面灑上肉桂糖, 再配上香濃的榛子朱古力雪糕, 甜而不膩,仲可以 來個double sweet 呀!

餐廳環境很有週末放輕鬆的氣氛, 而且staff 們都很friendly , 仲會特別去每一台跟客人傾吓偈, 講解吓各款cocktail和或食物的特點, 務求明白廚師的用心和食得更開心!
辣肉腸忌廉藍青口
是日晚上相約朋友到尖沙咀聚舊👭🏻經過寶勒巷 發現一間已幾乎滿座的酒吧餐廳🍺當時7點都未夠 竟然有如此上座率 實在令我倆噴噴稱奇😮於是我們決定進去一探究竟🤣一踏進去 我大概就明白為何餐廳如此熱鬧一是其裝潢富有格調 每幅牆都掛滿不同的畫作🖌️有令人紙醉金迷的香港夜景🌃 有令人不禁尖叫的眾多貓貓相片等😻尚有很多留待大家去發掘 去細賞二是這裡有個超大螢幕播放足球比賽⚽ 星期五更有live band演唱廣東歌🎤可惜今日不是星期五 但也給了我一個再訪的理由💕Scallop Coppa ($138)第一次品嘗以高柏火腿包裏着的帶子 非常喜歡這個配搭😍高柏火腿口感軟嫩 配上有咬口的帶子 層次豐富Typhoon Tofu ($78)餐廳雖然主打西餐 但亦有不少港式🇭🇰創意小食例如是這道避風塘椒鹽豆腐 從賣相開始已令我們喜出望外非但不是預期中的一口豆腐 而且熱辣辣🔥 經理建議我們先將豆腐切開 一來是因為熱 二是為了沾上更多香料令風味更佳 結果真係好好食🤤🤤Beef Cheek Spaghetti ($168)有別於一般肉醬意粉🍝這道菜式加入了牛頰肉🥩與溫泉蛋🍳昇草了口感與味道 滋味非常令人一口接一口吃下去G
是日晚上相約朋友到尖沙咀聚舊👭🏻

尚有很多留待大家去發掘 去細賞

二是這裡有個超大螢幕播放足球比賽⚽
星期五更有live band演唱廣東歌🎤
可惜今日不是星期五 但也給了我一個再訪的理由💕

Scallop Coppa ($138)
第一次品嘗以高柏火腿包裏着的帶子
非常喜歡這個配搭😍
高柏火腿口感軟嫩 配上有咬口的帶子 層次豐富
Scallop Coppa
Typhoon Tofu ($78)

餐廳雖然主打西餐 但亦有不少港式🇭🇰創意小食

一來是因為熱
二是為了沾上更多香料
令風味更佳 結果真係好好食🤤🤤
Typhoon Tofu
Beef Cheek Spaghetti ($168)
有別於一般肉醬意粉🍝
這道菜式加入了牛頰肉🥩與溫泉蛋🍳
昇草了口感與味道 滋味非常
令人一口接一口吃下去
Beef Cheek Spaghetti
Green Tea Fondant($108)

估唔到這裡連甜品也相當出色🤤
打聽之下 原來要歸功於餐廳的專業大焗爐
心太軟外脆內軟 一切開流心澎湃
抹茶味🍵濃郁且不甜
相信無論男女也能被其俘虜💕
Green Tea Fondant
Chrysanthemum Tea ($138)

想不到這裡除了港式小食
也有中式cocktail🤣
這款菊花gin酒 裝在茶壺中🫖 夠晒破格
味道清甜 中和了菊花的苦味 令其易於入口
2023-08-16
$350 (Dinner)
2023-08-16 219 views
位於寶勒巷嘅酒吧餐廳The Right Place,除咗有各類酒同飲品之外,他們嘅小食都好唔錯,而他們嘅季節限定更係非常出色,大推。◇ 避風塘魷魚鬚 𝘛𝘺𝘱𝘩𝘰𝘰𝘯 𝘚𝘩𝘦𝘭𝘵𝘦𝘳 𝘚𝘵𝘺𝘭𝘦 𝘚𝘲𝘶𝘪𝘥 𝘛𝘦𝘯𝘵𝘢𝘤𝘭𝘦邪惡嘅魷魚鬚見到點可以抗拒,表面炸皮香口,鹹度適中,同埋又唔算厚,包住嘅魷魚鬚好爽口,這碟小食下酒就最啱◇ 黃金咸蛋黃單骨雞翼 𝘚𝘢𝘭𝘵𝘦𝘥 𝘌𝘨𝘨 𝘠𝘰𝘳𝘬 𝘏𝘢𝘭𝘧 𝘊𝘶𝘵 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘞𝘪𝘯𝘨𝘴另一邪惡咸蛋黃雞翼,咸蛋黃那種味道香濃就一定好吸引,單骨方便折骨取肉,雞肉質地嫩滑,咁方便兩吓就K.O. 咗整碟◇ 醋漬瑩光魷魚青提子撻 𝘗𝘤𝘪𝘬𝘭𝘦𝘥 𝘏𝘰𝘵𝘢𝘳𝘶 𝘐𝘬𝘢 | 𝘎𝘳𝘢𝘱𝘦 𝘛𝘢𝘳𝘵這碟係夏季限定,可能隨時冇,一定要嚟試吓,瑩光魷魚唔常見,這碟醋漬令魷魚更入味,酸酸甜甜味道好出,配搭青提子果凍同青提子粒,平衡魷魚味道,而整個放在小撻上,賣相變得精緻,好出色嘅一道菜◇ 阿根廷紅蝦他他|三文魚子配炸蝦片 𝘈𝘳𝘨𝘦𝘯𝘵𝘪𝘯𝘪𝘢𝘯 𝘙𝘦𝘥 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯 𝘛𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦 | 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘙𝘰𝘦 | 𝘚𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱 𝘊𝘳𝘢𝘤𝘬𝘦𝘳𝘴另一極力推介,他他由阿根廷紅蝦、牛

另一極力推介,他他由阿根廷紅蝦、牛油果同芒果切粒疊成,三款食材三個味道三種口感,每一口都係爽鮮甜滑,美妙極了,未夠,仲有四片炸蝦片,酥脆爽口,建議將他他放上蝦片一齊食,口感更豐富
2023-08-14 38 views
今晚小妹黎到尖沙咀搵食,突然好想係酒吧食晚飯🥣 雖然尖沙咀酒吧算多不勝數,但今晚竟然遇到呢間高質餐廳🍴 無論環境定食物都相當不錯,重點係坐得舒適,且裝潢特別,好有香港味道,音響亦唔會過份嘈雜👍🏻相當有氣氛😎🐖🍎伊比利亞黑毛帶骨豬鞍伴燒薯及肉桂蘋果汁呢款西班牙豬鞍火喉控制得非常好👍🏻 肉質嫩滑且酥脆,咬入口冇筋,食落好香口🤩 豬鞍點d肉桂蘋果醬除開胃外,味道酸酸甜甜,顯得好有層次,仲中和豬油膩感,好評,絕對值得推薦😆 但配菜略為多少少會更加開心🙈🐂 🍝澳洲牛面頰肉醬溫泉蛋意大利粉小妹冇諗過呢款意粉係勁多醬汁😂感覺好似肉醬意粉🍝中間滑溜溫泉蛋撈埋食,感覺更邪惡更惹味😚意粉軟硬度適中,牛面頰肉味道好香及撲鼻~加上每條意粉🍝都會撈到醬汁😝2人share食就剛剛好😚🍵 🍪🍦綠茶心太軟伴曲奇雪糕綠茶心太軟外層較硬身,內層少微流心,食到微甜可口既綠茶味道🍵食完香味留有餘韻😋~ 曲奇雪糕🍪🍦一食落口已經感受到冰涼透心,冷熱交替下絕對適合呢種大熱天時食😬酒吧提供室外/室內座位,室內設有大型投影幕播放輕快音樂😻 好適合三五知己飲下酒談天說地,即使唔飲酒都好適合食午飯/晚飯😼加上職員十分殷勤友善, 特別琪琪

🐖🍎伊比利亞黑毛帶骨豬鞍伴燒薯及肉桂蘋果汁

🐂 🍝澳洲牛面頰肉醬溫泉蛋意大利粉

🍵 🍪🍦綠茶心太軟伴曲奇雪糕

酒吧提供室外/室內座位,室內設有大型投影幕播放輕快音樂😻 好適合三五知己飲下酒談天說地,即使唔飲酒都好適合食午飯/晚飯😼加上職員十分殷勤友善, 特別琪琪經理,服務態度好好😝
之前同朋友去尖沙咀食飯行過 見到呢間酒吧餐廳都幾多人 望落環境都唔錯 於是約咗下次食飯就揀呢到 果然係the right place😸餐廳氣氛輕鬆 店員好nice 坐得舒服 無論想飲酒、食飯、睇波、傾偈 全部都可以滿足到😼🦐阿根廷紅蝦他他 拼三文魚子配炸蝦片 💰148Seasonal menu見到呢個紅蝦他他覺得好吸引 加上店員都推介 於是就揀佢☺️Tartare有四個layer 每層都有不同口感 由頂至底分別係三文魚子、紅蝦、芒果、牛油果 而蝦片上有紅蝦殼粉及柚子醬 店員教路 一次過將四層食物放喺蝦片上食 真係超好味😍食到每種食材都好新鮮 蝦肉彈牙 果粒香甜 炸蝦片比平時食開嘅蝦片厚 加上蝦粉更香 重點係上面嘅柚子醬 令整份食物更提鮮 亦唔會互相搶味👍🏻🍖伊比利亞黑毛帶骨豬鞍 伴燒薯及玉桂蘋果汁 💰298豬鞍預設七成熟 肉質鬆化 唔會太乾太嚡 蘋果蓉酸酸甜甜淡淡玉桂味好香 係豬鞍嘅最佳拍擋 🥓避風塘魷魚鬚 💰98呢間西餐廳比較特別嘅係好多港式食物 例如呢個避風塘魷魚鬚 夠香脆 少少辣唔太咸 作為佐酒小食絕對適合🍹港式檸檬茶 💰138Signature cocktail之一 同樣以港式

🦐阿根廷紅蝦他他 拼三文魚子配炸蝦片 💰148

🍖伊比利亞黑毛帶骨豬鞍 伴燒薯及玉桂蘋果汁 💰298
伊比利亞黑毛帶骨豬鞍 伴燒薯及玉桂蘋果汁

🥓避風塘魷魚鬚 💰98
避風塘魷魚鬚

🍹港式檸檬茶 💰138
Signature cocktail之一 同樣以港式風味做主角 infuse咗兩款茶 茶底香濃 酒味唔會太強勁 有啲似檸檬茶嘅苦澀 同時加咗熱情果蓉同青檸汁 味道更清新
港式檸檬茶

🍹紫霞仙子 💰78
唔想飲酒嘅都可以試吓mocktail 喺蝶豆花梳打加入咗菠蘿汁檸檬汁柑桔 比例配合得幾好 唔會太酸 啱晒鍾意fresh啲嘅人
紫霞仙子

🔔另設加一

伊比利亞黑毛帶骨豬鞍 伴燒薯及玉桂蘋果汁
避風塘魷魚鬚
港式檸檬茶
紫霞仙子
尖沙咀出名餐廳多 但係區內唔少餐廳都有落場時間💧誤打誤撞之下走左入呢間BAR度食LATE LUNCH //呢間BAR入面有好多貓貓既擺設同壁畫🐈有分OUTDOOR同INDOOR AREA 我就揀左坐INDOOR店員服務周到 野食都上得好快 午市仲唔洗加一㖭 !!-♪ 卡邦尼意大利粉正正常常既CARBONARA醬汁CREAMY 煙肉香口 實屬經典之作♪ The Right 全日早餐呢個ALL DAY BREAKFAST同個名一樣好用心 ( *`ω´)食物搭配豐富 絕對唔會比CAFE遜色我尤其鐘意佢用火槍燒過既香蕉同窩夫🍌🧇煙肉同腸仔都有煎香過 值得一讚👍🏻♪ 西班牙香辣雞中翼另外+$18加左小食雞翼夠晒辣 用黎送酒一流 !!-The Right Place既食物質素令人意想不到估唔到會咁高質素 絕對會再去 ฅ( ͒ᵕ̳◡ᵕ̳ ͒)。o○-The Right Place (寶勒巷)尖沙咀寶勒巷17-19號地舖
尖沙咀出名餐廳多 但係區內唔少餐廳都有落場時間💧

誤打誤撞之下走左入呢間BAR度食LATE LUNCH //
呢間BAR入面有好多貓貓既擺設同壁畫🐈
店員服務周到 野食都上得好快 午市仲唔洗加一㖭 !!
♪ 卡邦尼意大利粉
我尤其鐘意佢用火槍燒過既香蕉同窩夫🍌🧇
煙肉同腸仔都有煎香過 值得一讚👍🏻
♪ 西班牙香辣雞中翼
另外+$18加左小食
雞翼夠晒辣 用黎送酒一流 !!
The Right Place既食物質素令人意想不到
The Right Place (寶勒巷)
The Right 全日早餐
2023-07-15
$180 (Lunch)
The Right 全日早餐
跟朋友約尖沙咀吃飯,經過發現這間酒吧餐廳環境相當不錯,這次坐在室內位置,裡面的裝修很有品味,有塗鴉和港式壁畫,不會太吵雜,聊天氣氛很放鬆舒適😌🌖 西班牙海鮮焗飯別只看它小巧玲瓏的樣子,這海鮮焗飯的海鮮非常豐富~有蝦、青口、大蜆,還特地加了檸檬片,搭配著焗飯一起吃非常美味👍🏻🌕 德國鹹豬手這道鹹豬手是我吃過難得真的非常好吃的!我常在外面吃到的那些往往又乾又硬,而這裡的鹹豬手則是皮脆肉嫩,沒讓我失望😂而且份量不少,配上的醬汁也很好吃👍🏻🌕 避風塘魷魚我發現這裡雖然是西餐廳,但菜單上有很多港式菜和飲品😍這道避風塘魷魚外層的酥炸部分很薄很香口,一口吃下去真的很爽👍🏻📍 The Right Place 尖沙咀寶勒巷17-19號地舖🧧人均消費$380

🌖 西班牙海鮮焗飯

🌕 德國鹹豬手

🌕 避風塘魷魚

📍 The Right Place
🧧人均消費$380

🤍The Right Place 🤍尖沙咀🤍酒吧餐廳🤍朋友失戀,一班friend 嘻嘻哈哈一齊散下心,今次揀左呢間好多foodie推介嘅餐廳,主打無味精嘅酒吧小食,去到先知佢sell香港情懷,聽極多#失戀情歌 ,超有feel!老闆咁啱係店內,同我地介紹重點都為 the right place at the right time with the right people,希望我地放鬆同朋友傾計休息,一齊享受呢個以香港做主題嘅環境,我地都覺得老細超friendly,傾左好耐~我地8點前入座有happy hour,朋友失戀梗係由酒精醫治🥲 我地叫左一杯 #merlot 紅酒、兩杯 #riesling、兩杯啤酒,同埋一杯周星星同學會~ 周星星同學會,係由荔枝為主嘅方式去呈現最有趣嘅mocktail,個名亦都係以周同學為主題~ 食物方面,我哋叫咗好多菜式一齊分享~🫔 避風塘魷魚鬚呢個係佢香港系列嘅一款,由避風塘脆脆炸成嘅魷魚鬚,惹味又開胃~味道方面唔會太咸,口感為主,亦唔會食完好口渴~佢上菜嘅速度超快,幾乎唔洗等~🫔 吞拿魚他他配蛋黃及多士另一道超開胃嘅小菜,吞拿魚好新鮮又大粒,配上少少洋蔥同
🤍The Right Place 🤍尖沙咀🤍酒吧餐廳🤍

食物方面,我哋叫咗好多菜式一齊分享~

🫔 避風塘魷魚鬚

🫔 吞拿魚他他配蛋黃及多士
另一道超開胃嘅小菜,吞拿魚好新鮮又大粒,配上少少洋蔥同蛋黃撈勻,好好食,同好滑!

朋友食完失戀都無咁痛🥲 講講下個playlist仲要hit中,超情感流露sad #失戀語錄 #失戀必聽

🍝 澳洲牛面頰肉醬溫泉蛋意大利粉
我地亦叫左個溫泉蛋意粉,本身期望不高,但牛面頰肉肉香更強,油脂香亦都重味啲,整個意大利粉嘅牛肉味就香濃好多,加上蛋黃醬令到意粉creamy,口感亦好好~ 最後幾啖肉醬亦好好食~

🐚 白酒香草炒蜆
呢個其實係小菜,都係開胃小食,有白酒好濃嘅醬汁煮大蜆,三人分每人4-5隻,都幾多!

🍟 黑松露薯條
一邊飲happy hour嘅酒一邊傾計,當然要叫個薯條分享~ 呢個薯條有黑松露碎片加埋芝士碎,風味十足,好raw,反而仲有質感

🍰 朱古力心太軟配雪糕
朱古力心太軟流心,配上雲呢拿雪糕,甜度剛好,亦有少少水果配搭,好合適幾人分食!

🍰 西班牙Churros 配雪糕
失戀除咗聽失戀情歌之外,當然要食甜品啦,呢一個炸churros完全滿足左內心空虛,一碟有6條,加埋雪糕,一啖有兩種享受~

同老細傾開先知餐廳經營左6、7年,見到大家都係三五知己傾計,有時溫馨有時激動,香港人都辛苦了,係時候食好西慰勞下自己🥲

The Right Place (寶勒巷)

地址: 尖沙咀寶勒巷17-19號地舖
電話: 23117212
===================== #特色餐廳 #酒吧 #酒吧推薦 #西餐廳 #環境舒服 #k歌之王 #失恋 #失戀 #餐廳推薦 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀酒吧 #hkfoodie #hkgirl #hkig #開心❤️ #失戀去唱k

2023-08-03 54 views
唔知大家鍾唔鍾意放工後同三五知己去HH呢?前幾日去左 @therightplace 呢間Bar & Restaurant,可以飲完HH直落晚餐😜 佢地有室內同室外露天吧枱,室內環境昏暗,特富情調,除左星期六日嘅liveband,平日亦會播放流行歌曲,輕鬆寫意嘅氣氛令人暫時放下煩惱🫶🏼 佢地主打西班牙菜,亦會將港式元素融入唔同嘅菜色,真係幾創新😎 The Right Place Bar & Restaurant is the perfect spot for a quick happy hour getaway or for a nice romantic dinner. They specialise in HK x Spanish fusion dishes. 阿根廷紅蝦冰菜沙律 $148Red Prawn Crystal Ice-plant Salad冰菜真係好少見,咬落去水份爆滿💦 面頭嘅冰珠軟綿綿非常獨特,帶有微鹹味,就算唔加醬料都唔會過於單調👍🏼 沙律底仲有白菌、車厘茄 同紫洋蔥,配上日式芝麻汁一流😌 阿根廷紅蝦刺身的色澤鮮豔,肉質特別滑嫩爽口🦐 The crystal ic

阿根廷紅蝦冰菜沙律 $148
The crystal ice salad leaves were juicy, with a unique crisp to it. The Argentinian red prawns were fresh and plump, which went well with the savoury sesame dressing

特濃龍蝦湯松露蟹肉醬配多士 $148
Rich Lobster Bisque Truffle Crab Meat Paste with Toast
呢個一上檯已經聞到濃烈嘅龍蝦味🥹 醬汁質感厚杰,入口先有濃郁嘅龍蝦膏香氣🦞 之後就係一絲絲蟹肉嘅鮮味同鹹香🦀️ 配多士食可以同時感受香脆嘅口感同精華豐腴嘅醬汁,層次感十足😋
Lobster paste was flavourful, with strips of fresh crab meat that made it an umami explosion. The saltiness was offset by the crunchy toast.

經典蛋黃汁卡邦尼意大利粉 $158
Spaghetti Carbonara
意大利常見嘅家庭料理,呢到就跟足曬傳統食譜🇮🇹 醬汁唔會加入忌廉,材料以雞蛋同芝士為主,所以每條意粉都掛著濃杰,香滑濃郁個蛋黃汁🥚 佢地亦會先將西班牙火腿同蒜先爆香,鹹香味十足,鹽都無落架🥳
They used the traditional recipe, which uses fresh yolk instead of cream. The pasta was al dente and could hold on to the sauce really well.