呢間豬豬,我同媽媽都食過四五次,以前嚟到就鍾意食拼盤,但每次都有小量唔同嘅Menu改動,所以選擇都唔少嘅…大家胃口都細咗😂 以前大胃王可以食倒5-6樣🐷🍀牛油果🥑大蝦🍤沙律好鍾意食牛油果🥑 自己揀嘅通常唔識幾時開嚟食,唯有出去食🍀卡邦尼意粉肥仔醬芝味濃郁,配上煙肉🥓嘅鹹味,食完一啖又一啖🤤🍀炸魚薯條🐟我媽好鍾意食炸魚柳,呢度炸皮鬆脆,份量多,薯條熱辣辣,唔會炸過龍變乾,清晒😋我覺得都幾適合一大班人聚會,又或者係家庭嘅聚餐,因為坐得算比較舒服,而且唔會咁侷促,都係一個喺附近玩完嘅好餐廳選擇。
呢間豬豬,我同媽媽都食過四五次,

大家胃口都細咗😂 以前大胃王可以食倒5-6樣🐷

🍀牛油果🥑大蝦🍤沙律
好鍾意食牛油果🥑 自己揀嘅通常唔識幾時開嚟食,唯有出去食

🍀卡邦尼意粉
肥仔醬芝味濃郁,配上煙肉🥓嘅鹹味,食完一啖又一啖🤤

🍀炸魚薯條🐟

2023-06-15
  • 卡邦尼意粉
  • 炸魚薯條
2023-06-21 153 views
我最近去了位於葵芳的The Salted Pig豬門店。從店名就可以知道,這是一家專門提供高品質豬肉的餐廳。但是,即使你不吃豬肉,這裡還有雞肉、牛肉、魚類、海鮮、飯類、意粉、漢堡、沙拉、小食、甜品、啤酒和特色飲品等多種選擇,真的是非常多樣化。餐廳的環境非常寬敞,坐位不會太擁擠,有足夠的空間感。店員的服務態度也非常良好。餐廳還有星期一的主菜晚市買一送一優惠,非常划算。總體來說,這家餐廳提供的食物多樣化,味道也非常不錯,是一個值得推薦的好地方。

2023-06-08
2023-06-17 173 views
友人生日, 提早預訂了餐廳, 餐廳當日亦會來電確認訂座,記得聽電話啦。雜菌松露意大利飯松露香濃,雜菌足料, 看似普通, 但味道出眾香煎雞肉忌廉青醬貓耳朵粉麪如其名,形狀猶如可愛的貓耳朵,富有彈性。雞肉以香煎方式處理,外脆內嫩。配上忌廉青醬,為這道菜帶來豐富的層次感。乳豬搭配烤薯招牌菜是必點的, 外皮烤至金黃酥脆, 而肉質鮮嫩多汁,烤薯脆軟和有獨特的烤香味。酸菜平衡了豬肉的油膩感。烤斧頭豬扒搭配煙肉椰菜仔和薯條朋友不吃牛, 故選了豬。斧頭豬扒厚度驚人,能保持著豬肉的鮮嫩多汁,喜出望外的一道菜。另一個招牌菜不用多說, 基本上所有客人都點了一客

雜菌松露意大利飯
松露香濃,雜菌足料, 看似普通, 但味道出眾

香煎雞肉忌廉青醬貓耳朵粉

乳豬搭配烤薯

烤斧頭豬扒搭配煙肉椰菜仔和薯條

另一個招牌菜不用多說, 基本上所有客人都點了一客

2023-06-11
適合一家大細或朋友聚會的德國菜 。Spanish Garlic and Chill Prawns ($145) - 蝦肉爽口彈牙,加熱後的橄欖油逼出蒜片和辣肉腸的香味,非常惹味,個包煙韌得黎又夠脆口。 。Sharing Snack Platter ($308) - 喱個sharing Platter真係超豐富,有蕃茄肉丸、迷利牛肉漢堡、炸排骨粒、炸雞翼及炸豬皮,每款都好滋味,送酒一流。 。Suckling Pig ($298/ 1/4隻) - 以為得幾的份量,點知係1/4隻豬的份量,外皮香脆,肉質嫩滑,脂肪層不太厚,不會覺得好漏,伴碟薯蓉非常幼滑。 。Grilled Pork Tomahawk ($260) - 斧頭豬又大又厚身,有豬肉香,唔點汁都夠好食。
適合一家大細或朋友聚會的德國菜

老友話呢度出名食豬之外,個煎海鱸魚海鮮燴都好食,見到有蝦、蜆、辣肉腸、麵包粒,煎香左魚柳浸住喺海鮮湯汁之中,又真係非常好食。魚肉保持鮮嫩,而且辣肉腸咸度適中,所以麵包粒吸哂精華亦份外美味~墨西哥夾餅,鮮蝦、燈籠椒、洋蔥,Taco餅皮稍微烤焦有淡淡麵粉香味,蝦應該用辣椒、香料、洋蔥、蒜煮過,配埋牛油果醬、墨西哥莎莎醬、碎芝士、醋漬墨西哥辣椒超級惹味!自己唔識炒椰菜仔但又鍾意食,見到餐廳唔貴都會order香蒜煙肉碎椰菜仔,係我鍾意嘅熟度,保持爽脆口感,帶煙肉香。老婆話想食埋甜品,個Go Banana Sundae好大杯,有窩夫、m&m、朱古力醬、香蕉、雪糕、cream,超級豐富!
煎海鱸魚海鮮燴

墨西哥夾餅
香蒜煙肉碎椰菜
Go Banana Sundae
2023-06-08 3603 views
The Salted Pig 佈置型格時尚, 配上舒適的卡位,門口掛上一隻巨型肥嘟嘟會擺動豬裝飾,十分趣緻搶眼, 餐廳人氣菜式, 主打以豬肉最好的部位入饌, 讓人食指大動。甘荀餐湯、 是日沙律甘筍湯, 濃稠順滑,口感creamy, 啖啖甘筍的香甜, 配上香脆的麵包粒粒, 增加口感。爽脆沙律菜加上滑溜的雞肉粒, 伴着酸甜的醬汁, 是滋味的開端。燒肉眼扒配薯條、烤雜菜、黑椒汁/午餐 $238大塊的肉眼牛扒, 煎到剛剛好五成熟, 表面有深褐色的網紋, 散發著陣陣香氣, 輕輕力可以切開, 內裏粉紅色, 入口好軟嫩, 充滿肉汁 , 再沾黑椒汁, 特別惹味, 更令牛肉鮮味提升, 跟配的脆卜卜 薯條, 熱燙香脆,雜菜香甜爽脆。手工薄餅配烤蝦/午餐 $148必點的經典意大利手工薄餅, 上枱時,熱燙燙、香噴噴, 表面鋪上爽彈的烤蝦、 火箭菜及水牛芝士,批邊烤到超級香脆,提起 pizza 時有 漂亮的拉絲, 每一口相當滋味, 是鮮味的蝦肉,濃郁芝士鹹香,充滿意式風味,讓人「芝」味滿載。鮮蝦、辣肉腸、煙肉、豬血糕意大利飯 $158熱燙燙的意大利飯面舖滿爽彈鮮蝦、 煙韌的辣肉腸、 惹味的煙肉及特色的豬血糕,

甘荀餐湯、 是日沙律

燒肉眼扒配薯條、烤雜菜、黑椒汁/午餐 $238

手工薄餅配烤蝦/午餐 $148

鮮蝦、辣肉腸、煙肉、豬血糕意大利飯 $158
熱燙燙的意大利飯面舖滿爽彈鮮蝦、 煙韌的辣肉腸、 惹味的煙肉及特色的豬血糕, 賣相相當吸引, 豬血糕是傳統特色糕點 ,用糯米加豬血蒸熟而成的 ,軟綿煙韌, 每口米飯鮮味煙韌, 配上豐富的餡料 ,讓人喜歡。

The Salted Pig位於新都會廣場5樓,係一間專食豬肉既西餐廳,裝修設計風格偏簡約,加入左豬豬🐷既元素,餐廳分為左右兩邊,一邊係半開放式,一邊係室內。當日天氣太好所以小編揀左坐半開放式,頭頂係玻璃天花,天然光滲入餐廳,環境闊落,零壓迫感,成個感覺好舒服。餐廳菜式多元化,海鮮、漢堡、烤肉等等…….樣樣都好吸引!————————————♥———————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -♥️ 招牌手撕燒烤豬肉三文治、薯條 $178手撕烤豬肉配上麵包,睇相已經好吸引🤩,一客有兩件三文治🥪,麵包充滿牛油香,夾著一絲絲烤豬肉,混合椰菜沙律,再配上煙熏味十足燒烤醬,味道酸酸甜甜,口感一流。♥️ 蒜辣欖油大蜆意粉 $172因應A先生口味,所以叫左小辣,大蜆份量好多而且鮮甜,大概數過有十多隻,意粉煮得岩岩好。♥️ 牛油焗薯 $58薯蓉淡淡牛油香,質感軟綿,份量好實在。♥️ 藍莓芝士忌廉奶昔 $68夢幻粉紫色外表,保留藍莓🫐酸甜味,配搭奶味香濃奶昔,清爽解膩。♥️ 美祿奶昔 $68奶昔質地香滑,淡淡美祿味,唔會好甜,夏天

餐廳菜式多元化,海鮮、漢堡、烤肉等等…….樣樣都好吸引!

————————————♥———————————

♥️ 招牌手撕燒烤豬肉三文治、薯條 $178

♥️ 蒜辣欖油大蜆意粉 $172

♥️ 牛油焗薯 $58
薯蓉淡淡牛油香,質感軟綿,份量好實在。

♥️ 藍莓芝士忌廉奶昔 $68

♥️ 美祿奶昔 $68
奶昔質地香滑,淡淡美祿味,唔會好甜,夏天解暑恩物。

總結✨餐廳環境舒適,食物份量實在,係一間性價比幾高既西餐廳,好適合一家人/三五知己飯聚。
————————————♥———————————
  • 招牌手撕燒烤豬肉三文治、薯條
  • 藍莓芝士忌廉奶昔
  • 牛油焗薯
2023-06-01 136 views
Paella西班牙海鮮飯原鍋上枱😍Topping 有好多蜆、魷魚、青口。 魷魚好有咬口,而飯既口感岩香港人口味,唔會好硬。整體調味偏淡,如果同行有小朋友可以叫☺️Fajitas Shrimp 墨西哥鐵板烤蝦(包連墨西哥餅)不得不讚係所有蝦都好大粒,爽口又彈牙。去曬殼食的好方便,食落比較重香草味。伴碟仲有唔少配料比你夾埋一齊食▪️酸蕃茄粒粒◼️爆辣墨西哥辣椒(e個真係好辣)◼️牛油果醬◼️mix 芝士碎啖啖肉既蝦、牛油果仲加芝士,好難唔好吃😍Lava Cake 好耐冇食過心太軟啦♥️雖然$98有少少貴,但喱到既心太軟好香好濃,伴碟都幾靚,都唔錯👍🏻
Paella西班牙海鮮飯

伴碟仲有唔少配料比你夾埋一齊食
▪️酸蕃茄粒粒
◼️爆辣墨西哥辣椒(e個真係好辣)
◼️牛油果醬
◼️mix 芝士碎
啖啖肉既蝦、牛油果仲加芝士,好難唔好吃😍

Lava Cake

• 心太軟
2023-05-07 314 views
見到🐷🐷呢間店,見到menu已經好吸引,所以最後決定入去試試,叫左個幾樣嘢食,仲有Nina既兒童餐,餐廳仲提早送左母親節禮物比我地。🥩燒肉眼牛扒(12安士)爸爸媽媽鍾意食5成熟,超級有驚喜塊扒又厚又jucie🐟炸魚薯條 ,炸到啱啱好,魚肉好滑,又juice海鮮意粉 🍝勁多海鮮🐖兒童餐-芝士焗通心粉配沙律,炸薯條,果汁,雪糕個芝士通心粉係好濃郁既味而且份量好夠食,最開心就係兒童餐有雪糕跟埋餐廳環境舒服
🥩燒肉眼牛扒(12安士)
爸爸媽媽鍾意食5成熟,超級有驚喜
塊扒又厚又jucie
🐟炸魚薯條 ,炸到啱啱好,魚肉好滑,又juice
海鮮意粉 🍝勁多海鮮
🐖兒童餐-芝士焗通心粉
配沙律,炸薯條,果汁,雪糕
個芝士通心粉係好濃郁既味
而且份量好夠食,最開心就係兒童餐有雪糕跟埋
餐廳環境舒服
2023-05-07 175 views
母親節餐廳好介紹,自從有咗小朋友,外出食飯嘅地方都會優先考慮小朋友friendly嘅餐廳。我今次推薦呢到,因為環境優美又夠寬敞,又有卡位,座位之間又唔迫,餐廳仲預備埋顏色筆俾小朋友盡情畫畫添!5月13-14日(母親節前夕及母親節當日)只要追蹤好2個指定IG嘅堂食食客,就可以獲得我手上呢份母親節小禮物🎁!我最欣賞佢$78就有一份兒童餐,非常抵食,份量又足!除咗可以揀選一份主食(貝貝就揀咗蕃茄芝士肉丸意粉),配埋蔬菜、薯條同一杯果汁,仲有雪糕添!初時我都俾個份量嚇親,點知貝貝話啲意粉太好味,所以最後係食得晒!雪糕係雲呢拿味又勁開心,小朋友滿足,我就最開心! 我哋大人就點咗烤斧頭豬扒及安格斯牛肉芝士漢堡!豬豬係呢度嘅signature ,所以味道一啲都唔會令人失望,豬扒燒得剛剛好,食落有陣陣嘅炭燒味,肉質易咬又唔會韌,配埋爽脆嘅椰菜仔同新鮮即炸嘅薯條,非常滿意!Burger份量好大,有煙肉又有兩層漢堡扒,配上新鮮爽脆嘅生菜同半溶嘅芝士,咬落去真係juicy到爆!

要數到新都會廣場 最受歡迎嘅餐廳「豬門店 The Salted Pig」一定係頭三位🤭今次黎到呢個商場 就去食晚餐啦😁環境唔錯仲有好多梳化枱 舒服又唔會迫😚✨慢煮醬燒豬肋骨配上粟米薯條份量超多 個醬汁好入味豬肋骨煮得好淋 唔錯😌✨雜菌松露意大利飯MENU 得一款飯 就order試試食唔出松露味 飯嘅口感適中不過不失✨芝士焗通粉配菜價錢 質素唔錯芝士唔流 好好味小朋友都話 yummy 🤤
要數到新都會廣場 最受歡迎嘅餐廳

芝士唔流 好好味
小朋友都話 yummy 🤤
2023-05-02
2023-05-02 2924 views
葵芳店有得坐商場中庭店外位置⛱️,望到商場天花板之外,仲可以望住空中花園進食🍽️,環境空曠冇咁大壓迫感,感覺relax好多! 之前食過佢嘅脆皮乳豬🐖,覺得好好食,今次嚟encore。.🐷Suckling pig HKD$298(1/4)呢度嘅歐式脆皮乳豬真係強力推薦🤩!! 影咗一輪相擺咗一陣,都仲keep到香脆外皮😚,係咬開索煮聲嗰種,絕對可以同中性乳豬媲美👍🏻。乳豬嘅肉都唔少,肉質好軟嫩;底下伴碟嘅薯蓉🥔質感好smooth,配埋胡椒籽汁一齊食,少辣得嚟好惹味😋。·🌮Shrimp Faiiitas HKD$188呢個墨西哥夾餅具多重口感😚,鮮蝦🦐、燈籠椒🫑、洋蔥、辣椒🌶️、墨西哥辣椒芫荽煮成一盤超過惹味嘅夾餅配料,以爽彈大蝦代替肉類感覺冇咁膩👍🏻。而且仲有4款sauces可以加入夾餅混合一齊食,包括 牛油果醬🥑、墨西哥莎莎醬、碎芝士🧀、醋漬墨西哥辣椒。·🍗Crispy Chicken Wings HKD$130/6pcs雞翼香脆可口,加入秘製香料及香草甜酸醬✨,好惹味。·📍 The Salted Pig葵芳興芳路223號新都會廣場5樓531及540號舖
環境空曠冇咁大壓迫感,感覺relax好多!
之前食過佢嘅脆皮乳豬🐖,覺得好好食,今次嚟encore。
🐷Suckling pig HKD$298(1/4)

🌮Shrimp Faiiitas HKD$188

包括 牛油果醬🥑、墨西哥莎莎醬、碎芝士🧀、醋漬墨西哥辣椒。

雞翼香脆可口,加入秘製香料及香草甜酸醬✨,好惹味。
📍 The Salted Pig
葵芳興芳路223號新都會廣場5樓531及540號舖
2023-04-21
Type of Meal
Dinner
今日同朋友行完葵廣順便行埋新都會,意外發現新都會廣場頂層有一間西餐廳環境幾舒適由於位於商場頂層,餐廳連接著商場嘅玻璃天花,令整間店變得好開陽餐廳亦在門口旁設有連接商場的半開放座位我們就選擇了坐餐廳內較入的位置//太平洋蟹餅 $155//有兩大件,每件都好大份好足料蟹餅炸得金黃香脆,外表似薯餅望落蟹餅好飽滿,滿滿的蟹肉再配埋清新的青檸蒜香蛋黃醬咬入去口感好實在,食落幾夾唔油膩,十分滿足//招牌手撕豬燒烤豬肉三文治配薯條 $178//麵包搽了牛油烘至香脆豬肉去骨後撕成條狀混合了燒烤醬酸酸甜甜,開胃惹味再配上野菜沙律中和燒烤醬的重味另外配了即炸的粗身薯條,熱辣辣香噴噴口感外脆內軟//蕃茄肉丸意粉 $178//愈看似簡單愈難做得好肉丸大粒有咬口;最重要是肉味濃郁這個蕃茄肉丸意粉就做得恰到好處呢個醬汁唔會太稀,茄味十足而且十分掛汁酸酸甜甜好開胃加了少少香草及芝士令味道昇華//檸檬薑花茶 $42//最近日夜溫差較大氣管唔太爭氣入夜之後多乾咳飲這杯檸檬薑花茶就最合適不過以茶壺盛載,附上茶杯,飲一杯斟一杯,飲完好舒服

餐廳亦在門口旁設有連接商場的半開放座位
我們就選擇了坐餐廳內較入的位置

//太平洋蟹餅 $155//
有兩大件,每件都好大份好足料
蟹餅炸得金黃香脆,外表似薯餅
望落蟹餅好飽滿,滿滿的蟹肉
再配埋清新的青檸蒜香蛋黃醬
咬入去口感好實在,食落幾夾唔油膩,十分滿足

//招牌手撕豬燒烤豬肉三文治配薯條 $178//
麵包搽了牛油烘至香脆
豬肉去骨後撕成條狀
混合了燒烤醬酸酸甜甜,開胃惹味
再配上野菜沙律中和燒烤醬的重味
另外配了即炸的粗身薯條,熱辣辣香噴噴
口感外脆內軟

//蕃茄肉丸意粉 $178//
愈看似簡單愈難做得好
肉丸大粒有咬口;最重要是肉味濃郁
這個蕃茄肉丸意粉就做得恰到好處
呢個醬汁唔會太稀,茄味十足而且十分掛汁
酸酸甜甜好開胃
加了少少香草及芝士令味道昇華

//檸檬薑花茶 $42//
最近日夜溫差較大
氣管唔太爭氣入夜之後多乾咳
飲這杯檸檬薑花茶就最合適不過
以茶壺盛載,附上茶杯,
飲一杯斟一杯,飲完好舒服

• 招牌手撕豬燒烤豬肉三文治
  • 太平洋蟹餅
2023-05-02 169 views
今晚同小朋友出去食飯,挑選一間坐得舒適、食物選擇又多的餐廳。一睇餐牌,識朋友就已經揀咗意粉同埋漢堡,再加兩杯飲品同甜品!意粉揀咗青醬雞肉貓耳朵粉,貓耳朵粉造型可愛,口感al dente,配上Creamy的青醬和嫩滑的雞肉,質素非常唔錯。之後見到餐牌上有安格斯牛肉芝士漢堡,仲配薯條,即刻點咗一份🤤🤤🤤 芝士漢堡分量十足,仲有大量香脆薯條,好正👍🏻👍🏻最後嘅心太軟大約要等15分鐘,配埋雲呢拿雪糕一齊食都唔錯啊。

一睇餐牌,識朋友就已經揀咗意粉同埋漢堡,再加兩杯飲品同甜品

2023-05-01
2023-05-01 126 views
趁住兩個哥哥連放3日假,今日就遺棄爸爸同妹妹🤓同佢地出去葵芳新都會個公園🛝挽,然後再一齊撐枱腳😎我地揀左同公園同層既 @thesaltedpighk 🐷店內坐位都十分闊落👍🏽又有得order 兒童餐👏🏽另外,一入座侍應就會提供顏色筆🖍️同埋填色紙📝比小朋友,超級加分💯咁樣媽媽就可以安心點餐啦😻🐷(兒童餐)迷你牛肉漢堡🍔(配薯條+蔬菜+蘋果汁/燈汁+雪糕一球)有兩件迷你漢堡,岩岩好一人一件😆個包好軟熟,牛肉味非常濃郁,再配埋熱辣辣嘅脆薯條🍟兩兄弟一邊食一邊大讚好味🤣好快就KO左成個餐🐷慢煮醬燒豬肋骨 🌶️(配薯條+粟米+椰菜沙律)肉質超級軟腍,好易切開,醬汁既量都好充足,帶好輕微🤏🏽既辣味,非常惹味😋兩個哥哥就食唔到啦🫢不過,可以食椰菜沙律酸酸甜甜,又清新開胃🐷西班牙海鮮飯🍚超大份🤩飯既濕度岩岩好,粒粒都入晒海鮮味🦑配料亦無敷衍我哋,有好多款,有蝦、蜆、青口、魚柳、魷魚、雞肉等..👏🏽👏🏽口感加埋都幾豐富🎉The Salted Pig 🐷於5月13-14日(母親節前夕及母親節當日)為各位辛勞的母親們都準備了小禮物💝,凡是追蹤@shorehospitalityhk @thesaltedpig

🐷(兒童餐)迷你牛肉漢堡🍔
(配薯條+蔬菜+蘋果汁/燈汁+雪糕一球)

🐷慢煮醬燒豬肋骨 🌶️
(配薯條+粟米+椰菜沙律)

🐷西班牙海鮮飯🍚

🎉The Salted Pig 🐷於5月13-14日(母親節前夕及母親節當日)為各位辛勞的母親們都準備了小禮物💝,凡是追蹤@shorehospitalityhk @thesaltedpighk 的堂食食客即可獲得母親節小禮物乙份😜 快啲來黎The Salted Pig 慶祝母親節啦!

🍽️The Salted Pig 🐷
📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓702號舖
📍 葵芳興芳路223號新都會廣場5樓531及540號舖
📍 西灣河鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下GB8-10號舖
📍 九龍灣宏照道38號Megabox11樓12號舖

#香港親子餐廳 #香港美食#豬門店saltedpighk
$150 (Dinner)