2015-02-22 3247 views
自從係澳洲番左黎香港之後,已經好耐冇食過石頭鐵板LU~仲記得之前約埋一班朋友仔去食石頭豬扒,侍應放低冇介紹就走左去!我地抱著係大菌食細菌既心情,7成熟就上左碟!好在第2日冇肚痾啫因為侍應雞手鴨腳既關係,三文魚同帶子係上抬期間已經好快熟晒,大家記得快快將佢地上碟~龍蝦尾肉質彈牙,不過好少...薯仔就變得好重要, 因為呢度就算細食既女仔都未必夠食呢...牛柳都係因為侍應溫溫吞吞而要快速上碟,另外因為石頭過熱,所以好難掌握火候,最好係將牛柳切成一塊塊後先上碟,果時大概有4成熟,食既時候先放到石頭加熱,因為牛柳太厚了,如果一直係石頭上邊邊會好快過熟,太早上碟中間會完全紅色而且仲要加少少鹽調味呢~牛柳肉質本身頗鮮嫰多肉汁,但牛柳算實同高溫石頭唔襯,因為牛柳脂少肉厚,如果中期唔轉低溫慢煎,好快就會鞋...唔識煮既朋友仔真係有機會唔再番轉頭嫁
自從係澳洲番左黎香港之後,

已經好耐冇食過石頭鐵板LU~

仲記得之前約埋一班朋友仔去食石頭豬扒,

侍應放低冇介紹就走左去!

我地抱著係大菌食細菌既心情,

7成熟就上左碟!

好在第2日冇肚痾啫
因為侍應雞手鴨腳既關係,

三文魚同帶子係上抬期間已經好快熟晒,

大家記得快快將佢地上碟~

龍蝦尾肉質彈牙,

不過好少...

薯仔就變得好重要,

因為呢度就算細食既女仔都未必夠食呢...
牛柳都係因為侍應溫溫吞吞而要快速上碟,

另外因為石頭過熱,

所以好難掌握火候,

最好係將牛柳切成一塊塊後先上碟,

果時大概有4成熟,

食既時候先放到石頭加熱,

因為牛柳太厚了,

如果一直係石頭上邊邊會好快過熟,

太早上碟中間會完全紅色

而且仲要加少少鹽調味呢~

牛柳肉質本身頗鮮嫰多肉汁,

但牛柳算實同高溫石頭唔襯,

因為牛柳脂少肉厚,

如果中期唔轉低溫慢煎,

好快就會鞋...

唔識煮既朋友仔真係有機會唔再番轉頭嫁
Other Info. : 其實再好既食材都係應該要配合工具, 技術同心思, 希望呢間澳洲菜唔好失禮佢地祖國啦~XD
$328 (Dinner)
2014-04-26 5304 views
呢間野人流不多, 餐牌的價錢說明了一切.石頭燒始終不是尋常的料理, 所以經常吸引到好多貪新鮮的顧客, 但奈何價錢太貴分量太少, 所以難有回頭客.味道方面就很一般, 不過材料係很好的, 所以不算難食. 蝦爽口鮮甜度都可以, 牛肉都係平凡只是嫩.每樣主菜外附加的食物飲品都要額外收費, 湯加錢, 飲品加錢, 沙律加錢, 水加錢, 而且主菜份量太少, 一定要加錢食配菜.埋單很多雜費, 原本已經很貴的餐變得更貴, 服務當然好, 環境當然好, 但其他真的很難比好評.
呢間野人流不多, 餐牌的價錢說明了一切.

2014-04-19
同事見到團購lunch set $148(原價$3xx),話組團去試下,個set連餐湯、餐包,飲品,其實$148都有點貴,但未試過就柴娃娃去試下,去到,環境ok既,但lunch time時段竟然得一台客(唔怪得知要做團購),餐湯得一種,磨菇忌廉湯冇得揀,反而餐包就有幾種,服務員算有禮貌,牛扒上台時都有講解要點燒,牛扒有D"鞋"同"UN",已經唔係燒到好熟(半成至七成),淨係講塊扒既話,我覺得扒王仲好食....而且覺得舊扒有D細舊,D配菜又少,我女仔食都係覺得剛好,男仔應該唔會夠飽,埋單原來仲要俾加一(應該係同事之前冇睇清楚團購條款),但加一係原價計(即係$3XX既10%),最後埋單一人要$18x,有D俾昆既感覺,總括黎講,係得燒個過程有得玩下過下癮呢點吸引,價錢同味道都唔值呢個價錢,係團購價錢都唔值,都唔好講正價,試過一次玩過就算,唔會再幫襯。
個set連餐湯、餐包,飲品,
其實$148都有點貴,但未試過就柴娃娃去試下,
餐湯得一種,磨菇忌廉湯冇得揀,反而餐包就有幾種,
服務員算有禮貌,牛扒上台時都有講解要點燒,
牛扒有D"鞋"同"UN",已經唔係燒到好熟(半成至七成),
淨係講塊扒既話,我覺得扒王仲好食....
而且覺得舊扒有D細舊,D配菜又少,
我女仔食都係覺得剛好,男仔應該唔會夠飽,
最後埋單一人要$18x,有D俾昆既感覺,
總括黎講,係得燒個過程有得玩下過下癮呢點吸引,
價錢同味道都唔值呢個價錢,係團購價錢都唔值,都唔好講正價,
試過一次玩過就算,唔會再幫襯。
2013-10-30
2013-11-12 4432 views
Stonegrill 是一間頗具特色的餐廳,現時除了赫得道這間外,好像已經找不到這類餐廳了。喜歡 Stonegrill 的原因很簡單,因為當我點牛扒,無論我要求 medium rare 或是幾多成熟,就算在同一間餐廳、同一個要求,做出來的效果總會有很大的分別。但在 Stonegrill,就可以弄到跟自己期望完全一致的效果。點了一個肉眼扒餐,價錢非常合理,叫價都是二百元左右。套餐已經包括了餐湯、主菜和飲品。餐湯是忌濂蘑菇湯,湯本身非常香濃幼滑,濃濃的蘑菇香味,配上燙手的餐飽,絕對是可口的前菜。之後就上主菜。燙熱的石塊上放著全生的牛扒、和一些配菜。我的習慣會即時把牛扒取起,然後在碟上把它切細,再放上石塊上煎,這樣就很容易地去控制牛扒的生熟程度。但很可惜,件牛扒非常的有嚼頭。基本上我每食一啖,都要吐一啖渣,大殺風景!而且最要命的是件牛扒是全無肉味可言,說直接一點,跟本上完全沒有味道。所以在煎的時候要加很多鹽,之後再要加黑胡椒和很多的肉汁才可以吃得下。最後上咖啡,不過不失,沒有投訴最近見到這間餐廳有很多團購,其實開源之餘,保留現有客戶是更為重要。否則口碑一失,新客亦會不斷減少。我最近六個月內都去過兩次,情況差不多。希望短期內會有所改善。
2013-10-14
$250 (Lunch)
遲來的食評.... 因太忙遲遲都未得閒寫!親愛的同事請我食lunch!! 今次係食Stonegrill 的中午lunch 團購!HKD 138 於 The Stonegrill 享用石燒午餐:加拿大安格斯牛柳配珍寶蘑菇一客 (價值 $346)第一次食Stonegrill~去了尖沙咀THE HART的分店! 待應好好咁問我地坐室內定室外露台。最後我地怕太煙所以選了室外露台。 果日都有好多外國人去食!! 差唔多都full 曬...叫左餐湯後,待應好快便送左麵包籃。麵包分量都好多... 焗得都不錯! 沾少少意大利黑醋和橄欖油一齊食都幾正! 餐湯都好快送到黎~今次選了西式蕃茄雜菜湯! 味道OK 但未見特出。終於到主菜!! 一見到個主菜都開心! 賣相都幾好! 生的加拿大安格斯牛柳同珍寶蘑菇放在火山石上面自己燒!! 有得玩又有得食~我鍾意! 呢個用超熱既火山石烤熟方式,一黎又可以自己控制熟度。二黎火山石的高熱又可以鎖住肉汁,使牛扒更好味! 我第一次燒,估唔到塊石真係好熱! 好快就把牛柳烤到自己想要的程度!  牛柳烤好就只需少少海鹽就夠晒味!! 再沾少少燒汁真係一流!  大蘑菇好有香菇味,我自己平時
遲來的食評.... 因太忙遲遲都未得閒寫!

意大利黑醋和橄欖油
麵包籃 & 餐湯

我第一次燒,估唔到塊石真係好熱! 好快就把牛柳烤到自己想要的程度!  牛柳烤好就只需少少海鹽就夠晒味!! 再沾少少燒汁真係一流!  大蘑菇好有香菇味,我自己平時都唔鍾意食蘑菇。但一見到呢個超大珍寶蘑菇就試一試! 估唔到味道都咁好! 我全份食曬!!   最後再食埋配菜已經好飽了!! 好滿足!
加拿大安格斯牛柳配珍寶蘑菇
加拿大安格斯牛柳同珍寶蘑菇
總結: 呢個團購真係好抵食! 往往團購通常食品質素都會不好吃! 但Stonegrill 的團購水準都依然咁好,唔會話因為價錢便宜而降低食品質素! 好讚的! 下次有 Stonegrill 團購我都會買!

$173 (Lunch)
加拿大安格斯牛柳配珍寶蘑菇
加拿大安格斯牛柳同珍寶蘑菇
2013-03-19 2847 views
見團購有 $788, 加上睇到食評好似唔錯, 所以買來試下同慶祝周年紀念book 左位坐出面, 早幾日仲涼涼地, 咁o岩尋日就開始轉熱, 不過都係鍾意坐出面, 好 feel d 先來頭盆 – 龍蝦湯 + 麫包, 龍蝦湯好濃味, 而麫包點 vinegar & olive oil 都 okaymain course 有 6oz 澳洲純種和牛 & 6oz 澳洲 M9 和牛, 第一次食石燒, 都幾有趣, 不過可能我有點 “論盡”, 有位短髮女士好好走過來建議可以點切, 仲幫我地換埋塊熱 d 的板, 又幫我地燒左陣, nice~~ 兩種和牛都好味, 自己燒, 原汁原味! 我地另叫帶子, 燒到半生熟, 夠鮮味!最後有甜品 & 餐茶作結, 個朱古力 cake……. 好甜!! 太甜啦, 我食左幾啖就放棄, 但對面果位竟然可以食埋我個件, 哈哈~有機會會再來~ 如果下次再有團購就一定唔會錯過

有機會會再來~ 如果下次再有團購就一定唔會錯過

2013-03-18
$510 (Dinner)
Anniversary
  • 澳洲 M9 和牛
2013-02-06 2317 views
出名的石在燒黎到本身冇諗住坐出面但侍應推介話一年冇幾多日子又涼又舒服可以坐所以就簡左OUTDOOR的確係寫意,係寧靜既星期日夜晚可以睇住街景吹住風特別係要燒肉,唔使焗住哂D味都幾多選擇,湯呀,頭盤呀,PASTA咩都有但黎到當然係主打石燒有我愛食既蛋糕質地麵包,點醋一流配埋我至愛BAILEYS!巴馬火腿釀大蘑菇蘑菇好多汁,又唔會太淋冇哂口感加埋巴馬火腿咸咸香香成個味道都幾新鮮同夾真係開胃焗田螺同我想像有出入我鐘意連殼同埋焗到好熱咁上佢就係一堆田螺肉係香草薯蓉之間稍為唔夠香口石在燒,要左羊架,牛柳同帶子青口魷魚會有侍應黎幫你好好咁反好哂食材,同你切開哂個人覺得其實個味道唔係話好出色只係志在睇佢係塊好滾既石上面慢慢煮既過程一路聽佢吱吱聲一路睇佢由生變熟帶子好彈牙,羊架燒時好香,食時就冇咩味整體黎講都係唔錯既一餐=]
出名的石在燒

黎到本身冇諗住坐出面
侍應推介話一年冇幾多日子又涼又舒服可以坐
所以就簡左OUTDOOR
的確係寫意,係寧靜既星期日夜晚可以睇住街景吹住風
特別係要燒肉,唔使焗住哂D味
都幾多選擇,湯呀,頭盤呀,PASTA咩都有
但黎到當然係主打石燒
有我愛食既蛋糕質地麵包,點醋一流
配埋我至愛BAILEYS!
巴馬火腿釀大蘑菇
蘑菇好多汁,又唔會太淋冇哂口感
加埋巴馬火腿咸咸香香
成個味道都幾新鮮同夾
真係開胃
焗田螺
同我想像有出入
我鐘意連殼同埋焗到好熱咁上
佢就係一堆田螺肉係香草薯蓉之間
稍為唔夠香口
石在燒,要左羊架,牛柳同帶子青口魷魚
會有侍應黎幫你好好咁反好哂食材,
同你切開哂
個人覺得其實個味道唔係話好出色
只係志在睇佢係塊好滾既石上面慢慢煮既過程
一路聽佢吱吱聲一路睇佢由生變熟
帶子好彈牙,羊架燒時好香,食時就冇咩味
整體黎講都係唔錯既一餐=]
2013-02-03
2013-01-04 1838 views
團購已經唔係香港人的世界, 連國內, 遠至日本都出現團購瘋. 今天是因為一個超吸引的團購買下兩張獎劵. 稱得上獎劵, 係因為此店標榜的石頭燒出晒名貴夾唔飽閒閒地都500蚊埋單, 我邊有錢食....但又唔知點解開業10多年都有班捧場客, 令它屹立不倒! 不得不寫個服字~今次團購連加一午餐約$160/位, 分兩個時段12:00-13:30及13:30~14:30. 我們選了前者. weekend食請盡早訂位.地方是一個改建的商廈裡, 我們是第一批入場, 當時只得我同另外一家3口, 慢慢人開始多, 都是團購的.<別緻的餐具及用品>我們被安排2人位一個角落, 聽說抽氣會冇咁好. 但食完都唔係好吸味, 收貨.團購有兩個餐揀, 一個是美國牛, 一個是美國豬. 揀了兩份都係牛!開餐前每人派了條圍裙, 好似大家置身於外國獨立屋上烹飪班, 好得意 黑松露忌廉湯今期黑松露大熱, 咩都放d落去. 忌廉湯做得有水準, 食到黑松露味, 唔會話有等於冇.可能未食早餐, 個湯特別好飲! 餐包出奇好味, 分兩款. 一款有香草味, 可以沾湯吃.另一款只有小麥味, 沾橄欖油最好不過~~ 美國安格斯牛柳單看

<別緻的餐具及用品>
黑松露忌廉湯
可能未食早餐, 個湯特別好飲!
餐包
出奇好味, 分兩款. 一款有香草味, 可以沾湯吃.
另一款只有小麥味, 沾橄欖油最好不過~~
美國安格斯牛柳
單看名字就已經勝過飼穀豚肉

上菜時內心是多麼的興奮與高漲. 石頭板感覺好熱好重, 員工都叫大家小心.
因為第一次食, 員工都有教大家點切同煎, 盡量要鎖住肉汁, 要幾成熟自己控制! 都幾過癮~
牛柳約80g吧, 不論是5成熟都可安心食用, 還是10成熟, 都一樣好味. 唔好大力按刀肉汁就會鎖住, 要切多幾次先知道.
好想再encore多一塊呀!!!
石燒上放上兩個大香菇, 同樣有菇汁, 看落就知名貴~
另有配菜: 茄子, 薯仔, 蕃茄等都預先處理好. 只要在石燒上輕輕燒已可享用.

嫌牛柳味淡, 有芥末醬, 燒汁或黑椒提供. 個人覺得用鹽調味就已足夠

團購餐以外員工會sell特價帶子, 現場都有客人點, 但我沒有.
個餐大概七成飽, 不過160蚊真係超值~
餐飲, 沒有特別

食完已經超過一點, 埋單走人~

*下次有團購萬物錯過, 我都會再買!
2012-12-01
$160 (Tea)
Anniversary
2012-10-24 1492 views
團購優惠最少預早一個禮拜Book位stonegrill 係生肉上台生肉用超熱既火山石烤熟塊石可以保住高熱幾十分鐘高熱可以鎖住肉汁, 令牛扒更好味!呢個優惠係牛柳配大蘑菇仲有薯仔, 矮瓜做配菜~牛柳好唸好多汁~ 加少少海鹽就夠晒味~大蘑菇好香菇味, 唔洗烤太耐就可以食~可以加鹽或者用跟既醬汁調味~但千其唔好放個汁上石上面...因為會好快燶~呢個團購一年賣幾次, 如果見到有既其實幾值得買因為呢度正價實在唔平, 團購係試食既好機會!另外值得一題既係呢度抽風做得唔錯, 但試過有少少角落位會油煙味勁D...其他位一般都無乜問題!
團購優惠最少預早一個禮拜Book位

stonegrill 係生肉上台
生肉用超熱既火山石烤熟
塊石可以保住高熱幾十分鐘
高熱可以鎖住肉汁, 令牛扒更好味!
牛柳拼大蘑菇
呢個優惠係牛柳配大蘑菇
仲有薯仔, 矮瓜做配菜~

牛柳好唸好多汁~ 加少少海鹽就夠晒味~
大蘑菇好香菇味, 唔洗烤太耐就可以食~
可以加鹽或者用跟既醬汁調味~
但千其唔好放個汁上石上面...因為會好快燶~

呢個團購一年賣幾次, 如果見到有既其實幾值得買
因為呢度正價實在唔平, 團購係試食既好機會!

牛柳拼大蘑菇
2012-09-21 1294 views
同家人食生日飯,選址要方便,早決定左係喺尖沙咀食,但食啲乜就諗左好耐,日式鐵板燒,爐端燒通通考慮過,不過覺得太貴喇,媽媽又話信唔過啲團購,喺 openrice 搵左幾日,終於決定左黎呢間 「The stonegrill 」,見評分唔錯,又有特色而且大家都未試過,Openrice 顯示人均消費係$101-$150,同媽媽一致贊成!七點鍾黎到 , 都己經有唔少人入座 , 環境相當幽雅 , 枱與枱之間好闊落店員知道我地第一次黎 , 都好用心咁向我地介紹 menu , 相當周到 =)我地最後揀左個 citibank 信用咭o既半價星級晚餐 , 有牛肉有海鮮 , 然後加一個三款自選石頭燒 , 一個炒飯 , 仲有一客店員話今日焦點o既帶子 叫完計一計 , 淨係個 citibank 餐都 $ 1000 , 無可能係 $150 內一位喎 @@"野食未到之前, 店員先遞上兩籃面包 , 送上牛油 , 提示我地唔夠可以再叫接住就為我地開好及倒出四杯葡萄汔酒 , 有如較重果味o既白酒 , 唔錯面包唔暖 , 不過幾香脆 , 其中兩片好香香草味 , 點橄欖油加黑醋最夾另外兩面係普通法包 , 我地搽左牛油放上石頭燒
同家人食生日飯,選址要方便,早決定左係喺尖沙咀食,
但食啲乜就諗左好耐,日式鐵板燒,爐端燒通通考慮過,

另外兩面係普通法包 , 我地搽左牛油放上石頭燒一燒 , 好好味 xd
緊隨而上o既係沙律同湯 , 因為我地個自選石燒都加左 $ 70 轉套餐
所以有兩款湯同兩款沙律 ,為免混亂 , 以下我會分返開兩個 set 黎打
Citibank 星級晚餐 :

1. 太平洋劍魚配燒茄子沙律
~ 賣相好靚, 鮮嫩粉紅o既劍魚 , 上面鋪住紅洋蔥 , 撒上白芝麻
深紫色長長o個條 , 好似係茄子皮 , 硬硬地幾好o趙 , 不過無味
沙律汁係充滿麻香同帶點醋酸o既和風口味 ,劍魚輕輕點一點
足以帶出其鮮甜味 , 口感軟韌 , 一碟有兩大片 , 一片就咁食
另一片用黎夾埋個茄一齊食 , 別有一返風味 , 燒茄子o係最底
吸收左沙律醋 , 味道較濃 , 但亦食得出茄子輕輕燒過o既香味
茄子己去皮 , 好軟滑 , 配上劍魚及紅洋蔥 , 味道果真豐富
2. 泡沬龍蝦湯
~ 細細杯好的式 , 真係好似泡沬咖啡咁 , 個泡唔算好滑而且多空氣
龍蝦湯質感似西湯 , 我估計佢係想用泡沫令到龍蝦湯入口變得 creamy
但我連泡飲落都係泡同湯分開o既 , 不過味道係唔錯o既 , 較正常o既清淡
湯內有唔少龍蝦肉碎 , 因為唔係幾熱 , 所以基本上係可能一啖飲晒
3. 澳洲 M6 和牛西冷
~ 鮮紅欲滴 , 油花分怖優美 , 多得待應不時從旁指導 , 我地都燒得幾成功
因石頭上枱時高達 400 度 , 待應教我地先煎左半塊先 , 比較容易掌握
兩邊燒一燒 , 然後切成一條條 , 中間兩側再以個人喜好o既生熟度再燒
好開心呀 , 因為平時細佬鐘意食比較生 , 我就要食七成熟 ,
而家咁樣好好呀 , 細佬食生 d o既就快 d 夾起 , 我要熟 d 就再燒多陣
石頭燒o既碟上有牛扒汁 , 燒o既時候都可以自行用鹽同黑胡椒調味
我食左幾條都係較為熟o既 , 但肉質都依然軟綿 , 咬落去o個下 ..
可以感覺到 d 油逐下咁滲出黎 , 但係好香好滑而不覺膩o既 ,
細佬食五成熟左右 , 佢話咁樣仲正仲好味喎 , 佢對牛肉咁有要求都覺得滿意 ^^
4. 珍寶大蝦配精選海鮮
~ 大蝦又厚又肥美 , 待應當然都好細心咁幫我地放好上石頭 , 教我地點燒
同樣係用鹽同胡椒調味 , 而醬汁就換成香草牛油汁 , 係幾香濃但不合我口味
大蝦肉質彈牙 , 燒得剛好 , 而蝦頭就緊係我呢個壽星女食啦 , 都幾多膏 ^v^
精選海鮮包括兩隻魷魚仔 , 兩隻帶子 , 兩隻青口 , 比我想像中豐富
我淨係食左魷魚 , 幾爽幾鮮味 , 帶子本身係熟o既 , 我見到都幾大隻喎
自選石燒套餐 :

1. 什菜沙律
~ 比較普通 , 沙律菜新鮮爽脆 , 但我覺得有少少苦澀味 ,
沙律醬味道平平 , 除左菜就只有車厘茄同幾片磨菇
呢個沙律係跟埋餐湯及飲品, 要加 $ 70 , 當日無為意 ...
我地最後叫餐飲時只係叫左星級套餐o個兩杯 , 無叫呢 $ 70 餐o個杯 =(
2. 忌廉南瓜湯
~ 好甜好滑 , 近乎似食緊糖水o個種南瓜露咁 , 唔同o既係 ...
湯係用上淡忌廉而不是棷奶 , 而且南瓜肉係一粒粒咁 , 質感無咁漿
不過就食唔到一絲絲南瓜蓉 , 充滿纖維o個種口感 , 但味道都 ok
3. 四安士美國牛肋肉
~ 口感不及和牛西冷鮮嫩, 比較有嚼勁 , 油份唔多 , 牛味香濃
切粒食又有唔同o既感覺 , 同樣係可以自由控制生熟程度
但因牛肋肉厚身 , 所以一定要轉側兩邊燒 , 燒到外表係熟o既
裏面有幾生 , 只要我睇唔到又唔特登咬開佢 , 我都會試下食
果然少少生又真係有更多肉汁 , 不過好似會韌 d 無咁鬆化

4. 四安士挪威三文魚
~ 三文魚可以輕輕燒熟個面就食得 , 加少少鹽 ,再落 d 檸檬汁
個面燒過好香又有少少魚油出左黎 ,咬開裏面見到係未熟
但食唔到軟滑o既質感 , 因為塊魚大但薄身 , 如果厚身就生熟更分明

5. 珍寶磨菇
~ 成拳頭咁大 , 手掌咁厚 , 唔使調味去燒佢 , 又唔使點照顧佢 ,
只要吉落開始淋身就可以慢慢切開佢, 待應提醒我地唔好太大力
否則會壓左 d 水份出黎就無咁好食 , 果然真係好 juicy 好鮮味
香濃o既菇味 , 肥厚有咬口 , 輕輕點少少香草牛油汁己經好好味 !!
單點美食 :

1. 加拿大鮮帶子
~ 要o係石頭最熱時放上去燒 , 燒好一面後更少少鹽 , 反轉燒多陣就食得
可以燒晒四邊先食 , 會香口 d , 又可以燒兩邊至金黃 , 鎖住水份 ,
咬開o個一刻 , 帶子汁自動流出 , 香甜肥腴 , 想要彈牙 d , 可以燒耐 d
帶子都係跟牛油汁 , 不過個人覺得唔係幾配襯 , 淨係鹽燒就最鮮味
2. 巴馬火朖蟹肉炒飯
~ 不經不覺咁食下食下都開始飽 , 諗住係咁易食少少飯 .
點知食到停唔到口咁濟呀 , 巴馬火腿o既濕度同煙韌度同樣正 ,
飯粒夠鬆散 , 有唔少蟹肉 , 火腿咸香配合蟹肉炒飯o既鮮甜
係意想不到咁夾咁好食 , 相信有機會再黎o既話我都會再叫呢個飯
## 葡萄酒飲左三份二 , 面開始紅 , 餐飲點左兩杯凍檸檬茶 ... 都無乜點飲
呢餐四人食左 $ 16xx , citibank card 係我o既所以我自己埋單 ,
老爸就比左 $ 2500 現金我 , 嘩哈 ... 有得賺 !!! 我有生日禮物呀 ^v^
餐後店員送上兩張 coupon , 出年先到期 , 其中一張係 for lunch hour ,
有機會我會黎用左佢o家 !! 等我留意下食評了解下 lunch 有咩食先 =p
2012-09-17
$420 (Dinner)
2012-09-17 897 views
黎食前一日,我FD就打黎話同我慶祝生日,但係就未諗到去邊間食...之前係公司附近都有見過依幢樓,都想搵日試下,之後上黎OPENRICE搵下啦,見到食評都唔錯喎,就打黎BOOK左枱...果日放工後,就等埋我2個FD就上去,入到去同我相像中有D唔同..感覺唔錯,本身有諗過坐OUTSIDE,但係侍應一拉開對門就即刻打消左念頭"太熱啦"之後我地揀左自選三款石燒,同加沙律,餐湯&餐飲...試左前面啡灰色果隻,似麥包味,又有D唔似,說不出的味道南瓜忌廉湯...本人覺得麻麻...可能我本身唔係咁鐘意南瓜朋友飲既蕃茄雜菜湯...佢話同出面果D無咩分別..重戲上啦...我叫左安格斯牛柳..雞扒..墨魚..帶子&青口...食物都係生既,可以自己控制熟度...牛柳好正啊...血淋淋..平時叫5分熟...佢地都係整8-9成熟我...終於可以一試..真係好正..海鮮果D可能燒得耐得滯...收乾哂水..雞扒味道都唔錯..幾入味..總體我會俾8分...2分係因為佢比我果隻汁麻麻地..

之後我地揀左自選三款石燒,同加沙律,餐湯&餐飲...
試左前面啡灰色果隻,似麥包味,又有D唔似,說不出的味道
南瓜忌廉湯...本人覺得麻麻...可能我本身唔係咁鐘意南瓜
朋友飲既蕃茄雜菜湯...佢話同出面果D無咩分別..
..海鮮果D可能燒得耐得滯...收乾哂水

Other Info. : 依間會再黎食...但係價錢都比較貴...可能會隔一排先會再去食
$470 (Dinner)
2012-07-28 321 views
預先訂咗枱, 又過咗中午煩忙時間, 所以唔洗等位 (但都係預先訂位比較穩陣) 因為係團購, 沒有太多期望, 但實在是喜出望外d 牛肉真係好新鮮味& juicy, 無預先調味, 食前只要加少少鹽或沾少少醬即可另外個mushroom 真係好好好好好好食總之我一定會再返來食囉, 好開心的午餐

因為係團購, 沒有太多期望, 但實在是喜出望外

另外個mushroom 真係好好好好好好食

總之我一定會再返來食囉, 好開心的午餐
2012-07-28
2012-07-11 84 views
"石燒"在多年前曾風魔一時,要預早訂座,並且是高級食店,當時在尖咀和銅記都有分店,小妹也曾一嘗熱鬧,以高價見識這種特別的食法。後來飲食界很多有實力的新力軍加入,小妹也沒有return,直至早前以團購價購入午餐,不過.....準時十二時到達,成為第一枱客人。坐下不久就有餐湯和麵包送到。磨菇湯和香草包都不錯,熱和脆邊成為賣點。完成湯和麵包不久就立刻有主菜送到石很熱,而牛肉厚身,因此要極速把它切成細塊才可以保持美味,實在有點手忙腳亂。好不容易把portobello和牛切成細件,但牛扒的肉質都給破壞了,因此也稱不上嫩肉多汁,有點可惜。過程中我們一語不發地在忙,失去了吃喝的樂趣,更別說邊吃邊聊天。以咖啡結束這頓午餐。味道比較淡,不加糖或奶也可,因為淡得連咖啡本身的苦澀都沒有了。吃了這一餐,不禁問自己,還會有下次嗎?論食物,未算差但也毫無吸引之處;論賣點,熱石已非新鮮事,試過就夠;論價錢,比剛抵港時相宜了一點,但以這樣的價錢又確實未夠worthwhile. 基於以上種種,可能這次是在這裡的最後午餐了。

磨菇湯和香草包都不錯,熱和脆邊成為賣點。

完成湯和麵包不久就立刻有主菜送到

以咖啡結束這頓午餐。

2012-07-01
$160 (Lunch)
Group-buy
The coupon was going to be expired on 31 March. No available time slot for weekend. Hence I had to booked a Friday lunch on 30 March. The phone manner of the receptionist was bad and impolite once she learnt that I intended to use my coupon purchased from the group buy.The food was terribly bad. The steak meat that was given to me to grill it was not tender and not juicy. Apart from the money spent on the coupon of around $150, they charged me 10% charge on the original price of $300 something. But there was no service if not poor service and rude manner.Definitely not buy coupon for this restaurant and not even eat in this one any more.
2012-03-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2012-02-26 113 views
由於生日關係, 嘗試了未曾吃過的STONEGRIL~位於一樓的餐廳, 十分容易便找到了。首次光顧這裡, 所以一早便己訂好座位, 到達後, 服務員也很快便領我們往裡面的位置。七時左右, 店內的人客也不是太多, 服務員也很殷勤的介紹信用卡的優惠套餐!!不過, 由於同行的友人不好魚, 所以那些優惠對我們來說便變得一點也不吸引了!!!最後, 我們分別點了一個前菜, 及2客STONEGRILL, 1杯HOUSE RED 及特飲...未上菜前,先送上餐包, 分別是香草包及法包, 伴以牛油, 感覺挻討好!! 接著,分別送上飲品~喜歡這杯飲品milky又甜甜的感覺前菜是這款CHINESE HAM,上面鋪滿火箭菜,中間是HAM及芝士,底層是一個十分JUICY既菇,伴以蓄茄汁~最愛那個菇,十足份量,而且很多汁主角出場了,分別點了1羊架及2帶子&青口&牛扒&蝦放在400度的石板上,所有生的食物即時開始進入煮食狀態,服務人員也很耐心的娓娓道出食用的方法,由於每個人對扒類要求的成熟程度不同,所以放在石上的時間也不同,而海鮮也很快便可以食用了。。。不過,由於那些食物呈給我地的時候,就已經一早放在石上,加上講解,不

接著,分別送上飲品~
house WINE
特飲
喜歡這杯飲品milky又甜甜的感覺
尼個好JUICY
最愛那個菇,十足份量,而且很多汁

主角出場了,分別點了1羊架及2帶子&青口&牛扒&蝦
放在400度的石板上,所有生的食物即時開始進入煮食狀態,服務人員也很耐心的娓娓道出食用的方法,由於每個人對扒類要求的成熟程度不同,所以放在石上的時間也不同,而海鮮也很快便可以食用了。。。不過,由於那些食物呈給我地的時候,就已經一早放在石上,加上講解,不一會兒,就已熟透了~說真的很美味,就不見得,是比較特別及原汁原味!!!可以一試,不過最好早些去,因為當客人多了,而又開始STONEGRILL既時候,四處就很煙霧迷漫。。。
2012-02-21
$420 (Dinner)
house WINE
特飲