Bookmark左呢間日式料理好耐,原來喺係尖沙咀一個平時唔會行過嘅隱蔽位,鋪頭比較細不過就係因為咁更加有日本深宵食堂嘅feel😍🌟黯然銷魚飯 ($118) 🍽️ 8/10係呢度嘅signature! 鰻魚燒到表面好焦香,加埋甜甜哋嘅鰻魚汁仲有一隻好靚嘅太陽蛋嘅蛋汁撈埋一齊好好味,連嗰白飯都係珍珠米特別香🥰 雖然係簡單嘅料理但係整得好好😙芝士吉列豬扒 ($68) +白飯($20)/ 猫飯($48) 🍽️7.3/10唔係好多地方食到吉列豬扒入面包芝士🥹 拎起嘅時候有滿滿嘅拉絲效果,不過食落比較薄身同埋豬扒比較硬啲有啲失望🥲 猫飯姐係加左牛油🧈、鰹魚醬油、海苔絲、同埋木魚花喺面頭,望落幾吸引,不過食落比想像中乾身味道唔係好濃郁,建議叫番白飯😛🌟酥炸生蠔🦪 ($48) 3隻 🍽️8.2/10呢個高質!岩岩炸起熱辣辣,蠔好juicy好味😋🌟鹽燒牛舌心👅 ($58) 🍽️8.6/10呢個勁正!牛舌心好厚身,入面帶啲粉嫩,咬落去係冧得黎又同時有咬口,係我最鍾意嘅牛舌質地🤤📍東京天井食堂 尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D號舖🍽️ 7.9/10

🌟黯然銷魚飯 ($118) 🍽️ 8/10

🌟酥炸生蠔🦪 ($48) 3隻 🍽️8.2/10
呢個高質!岩岩炸起熱辣辣,蠔好juicy好味😋

🌟鹽燒牛舌心👅 ($58) 🍽️8.6/10

📍東京天井食堂
尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D號舖
🍽️ 7.9/10
竟人沒人認識這家尖沙咀——日本家庭料理(愛米飯🍚 朋朋更要去!!他們可以😌免費添飯黯然銷魚飯 $78可能會係最好食的「黯然銷魚飯」😆他們所用的蛋做得半生熟蛋黃一切~「流」一下就出來 而且顏色呈橙紅色 色澤光亮 蛋香非常濃郁🧡米飯一比較黏 味道存在感偏低 讓蛋和鰻魚更突出鰻魚軟身 鹹甜醬汁更鎖在魚身 不會蓋過鰻魚本身的魚香😋芝士吉列豬排 $68才$68??份量也太大了吧~~和手一樣大耶!!我們放了一下再拍 還能拉絲😋芝士 又濃又香有夠下飯的豬🐷炸皮脆肉軟 啾一下就會不小心吃光芝麻手羽先 $18我們把飯都吃光以後才吃 但手羽先(雞翼)還是超脆坐在對面的我 還能夠聽到清脆的咔嚓聲吃起來炸皮偏薄 肉嫩多汁 又香~連芝麻還是脆的明太子雞翼 $18這是個明太子版的餃子🥟吃雞翼不但份量超足!味道還濃郁得😆難怪成為人氣小食之一💗波子汽水「日本製」 $18白桃味的波子汽水🥤不會太甜 桃味淡淡散發女生們都可以輕鬆入口 的一份~荔枝梳打 $28太爽了吧 本來荔枝梳打就已經一大大杯還會附上🇹🇭氣泡水 份量足以多喝一杯😋荔枝梳打就像飲料版一整顆荔枝囗味啫哩喝到一半把梳打水再加進去 味道更清爽下次在尖沙咀不知道想
竟人沒人認識這家尖沙咀——日本家庭料理
(愛米飯🍚 朋朋更要去!!他們可以😌免費添飯
黯然銷魚飯 $78
可能會係最好食的「黯然銷魚飯」😆他們所用的蛋做得半生熟
米飯一比較黏 味道存在感偏低 讓蛋和鰻魚更突出
鰻魚軟身 鹹甜醬汁更鎖在魚身 不會蓋過鰻魚本身的魚香😋
芝士吉列豬排 $68
才$68??份量也太大了吧~~和手一樣大耶!!
我們放了一下再拍 還能拉絲😋芝士 又濃又香有夠下飯的

明太子雞翼 $18
這是個明太子版的餃子🥟吃雞翼
不但份量超足!味道還濃郁得😆
難怪成為人氣小食之一💗
波子汽水「日本製」
波子汽水「日本製」 $18
白桃味的波子汽水🥤不會太甜 桃味淡淡散發
女生們都可以輕鬆入口 的一份~
荔枝梳打
荔枝梳打 $28
太爽了吧 本來荔枝梳打就已經一大大杯
還會附上🇹🇭氣泡水 份量足以多喝一杯😋
荔枝梳打就像飲料版一整顆荔枝囗味啫哩
喝到一半把梳打水再加進去 味道更清爽

下次在尖沙咀不知道想吃什麼又不想太昂貴的話可以直接來這家!!
又可以帶朋友 路另一半~一起來探險找這家😋
2024-05-03
$130 (Lunch)
芝麻手羽先
明太子雞翼
波子汽水「日本製」
荔枝梳打
2024-04-27 446 views
💥到尖沙咀不能錯過的東京天井食堂!💥鰻魚定食🍣絕對讓你大呼過癮!新鮮烤制的鰻魚,肉質鮮嫩,香氣四溢,再配上獨特的醬汁,簡直美味至極!🍱口感細膩,入口即化,絕對會讓你一吃就停不下來!🤤餃子雞翼🍗也絕對是另一道美味佳餚!香脆可口,口感豐富,一口咬下去,簡直是味蕾的狂歡!檸檬紅茶🍋選用新鮮的檸檬和紅茶,酸甜可口,清新的口感絕對能讓你舒緩一天的疲勞。#尖沙咀美食 #東京天井食堂 #蒲燒鰻魚定食 #餃子雞翼 #鮮檸檬紅茶 #美食打卡 #日式美食 #不容錯過的美食
💥到尖沙咀不能錯過的東京天井食堂!💥

鰻魚定食🍣
口感細膩,入口即化,絕對會讓你一吃就停不下來!🤤

餃子雞翼🍗

檸檬紅茶🍋

1988 views
2024-04-25 339 views
今日去咗尖沙咀一間完全唔起眼嘅小店 我諗唔睇Openrice真係唔會知道呢度有間餐廳仔我哋純粹想搵個地方坐低 所以叫咗幾款小食過下口癮為主雞皮餃子 雞皮炸到好香脆 包埋裏面嘅餃子肉又有肉汁 食落好好味燒雞翼 雞翼外皮燒到夠乾身 鹹鹹香香又香脆 香脆 內裏又Juicy 係高質嘅燒雞翼蒲燒鰻魚(半條) 本身我哋以為會跟埋飯 但係原來定食係要額外加錢 但係味道都算唔錯焦糖燒菠蘿 食完鹹食就試甜食 菠蘿外皮有咗層香脆嘅焦糖 加埋咬落去爆汁嘅新鮮菠蘿 非常好味

我哋純粹想搵個地方坐低 所以叫咗幾款小食過下口癮為主

2024-04-16 409 views
去到尖沙咀因為有工作要做,無意中發現附近有間食日式料理嘅餐廳,發現裝修牆畫都好有日式感覺!是日推介雞皮包餃子🥟$48好巧功夫的小食,一口咬落去口感不但有肉汁還做到外脆,味道方面ok!明太子雞翼$48必食嘅雞翼,啖啖明太子,雞翼包住明太子一齊食,又香又脆。黯然銷魚飯$118(蔥花、煎蛋、鰻魚、飯)成隻手咁大嘅鰻魚,見到都想食,肉質加上鰻魚燒汁好好味😋白飯仲可以任加😍日本米加上蔥花蛋一齊食,另有一風味!下次可以再試試自家製芝士🧀牛肉漢堡
是日推介雞皮包餃子🥟$48
明太子雞翼$48
必食嘅雞翼,啖啖明太子,雞翼包住明太子一齊食,又香又脆。
黯然銷魚飯$118
(蔥花、煎蛋、鰻魚、飯)
下次可以再試試自家製芝士🧀牛肉漢堡
2024-04-03 396 views
今日晏晝係尖沙咀附近做嘢,放lunch嗰陣同事介紹左我嚟柯士甸路附近食lunch! 餐廳位置較隱蔽,要留心啲搵到。今日lunch time嚟到啲set多好抵食,支持!餐廳裝修好有日本風格,牆畫好靚。牛肉壽喜燒 $68午市套餐送配珍珠米飯同味噌湯,而且免加一,好抵食!壽喜燒賣相好好,面頭有隻生蛋黃。依款壽喜燒味道偏鹹,唔同出面嘅偏甜啲,我覺得咁樣反而冇咁膩。牛肉分量好多,吸滿壽喜燒汁,味道香濃。珍珠米粒粒爆滿,黏黏地~天井漢堡扒 $98漢堡扒即叫即煎,香噴噴。漢堡扒好juicy,肉味香濃,仲充滿油香。醬汁鹹鹹地,作點調味,唔會cover 漢堡扒嘅味道。伴碟仲有粟米同西蘭花。加配是日甜品 +$5今日供應芒果大福,大福外皮煙韌,雪糕creamy~可口可樂 +$8是日果味冰紅茶 +$8今日供應桃味🍑冰紅茶,好fresh,好清爽。

牛肉壽喜燒 $68

天井漢堡扒 $98

加配是日甜品 +$5
今日供應芒果大福,大福外皮煙韌,雪糕creamy~

可口可樂 +$8

是日果味冰紅茶 +$8
今日供應桃味🍑冰紅茶,好fresh,好清爽。
//📍尖沙嘴隱世日式飯堂 — 東京天井食堂🍱🇯🇵今次黎到尖沙嘴好隱蔽嘅日式飯堂食晚飯~😋餐廳位置隱藏喺大廈嘅天井之下,真係要用心少少先搵得到🙈店鋪位置唔多,裝修好有日本深宵飯堂嘅感覺🤭而且老闆都好nice好用心!❣️🫶🏼𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙙 𝙄 𝙚𝙖𝙩 ??? (´ε` )🥢🐂🍚牛肉壽喜燒配和式定食 $128 (升級貓飯+$20)呢個壽喜燒套餐好豐富🥰有滿滿嘅蔬菜、金菇、牛肉,同埋橙黃色嘅日本蛋喺中間😍另外套餐仲有附前菜同甜品🤣今次就有糖心蛋同埋泡芙~仲有一碗麵豉湯👍🏼我仲加錢試咗個「貓飯」🐱🍚我覺得好特別,通常都係日本小店先會有🤤貓飯就係日本白米底下加入牛油🧈再撈埋鰹魚醬油、海苔絲同木魚片😋好值得推薦!🍱黯然銷魚飯 $118呢個飯真係好有驚喜!😍🫶🏼冇諗過個蒲燒鰻魚可以整得咁好食!又冇魚骨🤤而且個蛋煎得勁靚,係用日本新紀元曉蛋🥚煎蛋,鰻魚,蔥花撈埋碗飯一齊食真係好正!🥹 (店家仲提供無限添飯,超級好!)🍚🍑水蜜桃梳打 $28正常發揮嘅梳打~🤣個人覺得蜜桃味可以再濃啲!溝咗梳打水之後有啲淡~整體覺得呢間小店好用心經營🥰每一道菜都覺得好溫暖,而且真係好好食🫶🏼用嘅食材都好高質!大家經過尖沙嘴/
📍尖沙嘴隱世日式飯堂 — 東京天井食堂🍱🇯🇵

𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙙 𝙄 𝙚𝙖𝙩 ??? (´ε` )

🥢🐂🍚牛肉壽喜燒配和式定食 $128 (升級貓飯+$20)

🍱黯然銷魚飯 $118

🍑水蜜桃梳打 $28

整體覺得呢間小店好用心經營🥰每一道菜都覺得好溫暖,而且真係好好食🫶🏼用嘅食材都好高質!大家經過尖沙嘴/佐敦嘅話不妨試試👍🏼有機會的話我會想再encore個鰻魚飯🤣❣️

✰⋆�。:゚・*☽:゚・⋆�。✰⋆�。:゚・*☽:゚・⋆�。✰⋆�。:゚・*☽

賣相:🌟🌟🌟🌟
味道:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟💫
推薦度:🌟🌟🌟🌟

📍 天井食堂 @thewell_hk
🔖地址:尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D號鋪
🕤營業時間:星期一至日1200-1600/ 1800-2130

貓飯
蜜桃梳打
Dinner
貓飯
2024-02-28 336 views
第二次嚟呢間隱世嘅日式食堂🇯🇵今次終於冇蕩失路🤣因為真係好隱蔽㗎🙈1. 雙重黯然銷魚飯 $158呢個真係必試😋有雙倍份量嘅鰻魚,配上煎到啱啱好嘅太陽蛋🍳成個飯嘅精華在於照燒汁,醬汁甜而不膩,連同蛋汁拌勻每粒米,真係想添飯🤤2. 蒲燒鰻魚天井貓飯定食(半條)$88 + $60半條鰻魚都好大件!面層燒至微焦,魚肉入口即溶✨今次再嚟最主要係想試貓飯!如果大家有睇過深夜食堂就一定聽過貓飯🤪將牛油、鰹魚醬油同飯拌勻,最後灑上紫菜碎、木魚花,估唔到呢個組合咁夾🍱🫶🏻

1. 雙重黯然銷魚飯 $158

2. 蒲燒鰻魚天井貓飯定食(半條)$88 + $60

半條鰻魚都好大件!面層燒至微焦,魚肉入口即溶✨

蒲燒鰻魚天井貓飯定食

蒲燒鰻魚天井貓飯定食
2024-02-13 213 views
話說喺附近返咗一年工,已經食晏食到悶曬,忽然就諗起幾年前食過一間隱世日式食堂,坐落於一棟舊式大廈嘅天井入面外面完全冇招牌亦都冇指示。今次帶埋同事一齊嚟食,原本想食招牌嘅鰻魚飯,但呢幾日天氣凍最後決定食個壽喜燒暖吓個肚。由於老闆一個人經營,所以有時等候時間可能比較耐少少,大家要有心理準備。等咗大概15分鐘熱辣辣嘅壽喜燒就放到面前,除咗牛肉之外仲有一啲菇類同蔬菜,加上大大嘅溫泉蛋,已經等唔切同事將啲汁撈落啲白飯度食,食落果然有日式小食堂嘅風味。喺滿足地食晒成碗白飯之後再飲埋碗麵豉湯,走嘅時候飽到有少少驚,下晝開會會眼瞓😆

2024-01-23 124 views
今日朝早我行過呢間食堂,心諗點解唔走去試下佢地嘅手藝咩?先講講牛肉壽喜燒定食,真係食到我霎時間變粉絲!牛肉嘅嫩滑,湯汁嘅香甜完美地拌埋一齊,啖啖肉都好食到跳起嚟!蔬菜滲透咗佢嗰股甜味,仲有滑滑蛋增添咗一份滋味,想唔食多碗白飯都難!🤩黯然銷魚飯亦都唔遑多讓,啲燒魚外皮香脆,內裏魚肉又嫩又有彈性,層層魚汁唔係普通嘅惹味,配飯簡直一流!荷包蛋燶得岩岩好,一睇就知係心機作品,睇住黃澄澄蛋黃流出嚟嘅畫面,我差啲冇咽到口水!🥚至於芝麻手羽先,聞落去都覺得滿街芝麻香,一啖落去,外皮脆口內裏肉汁四溢,實在係炸得啱晒口味,梗係同啤酒最夾啦!推介比任何鐘意酒少少嘅你,盞茶之間嘅好伴侶!🍻總結,呢間平民食堂帶俾我一個正嘅下午好時光。出品質素同係大餐廳有得媲美,但價錢卻平易近人得多。如果睇完我呢篇食評仲未心郁郁想捧場,咁真係講到我啲口水白流啦!下次再去,一定會重溫今次嘅驚喜,再發掘下有咩新發現!👍🏼

2024-01-16 559 views
之前都有喺網上留意到東京天井食堂,冇錯真系一座大廈天井下面,小店嘅鰻魚飯頗為有名,聽朋友介紹完就黎到試試,一路食感覺到老闆嘅用心❤️✿ 雞皮包餃子 $48雞皮包餃子系日本人頗中意嘅一道菜式,亦吾系間間日式餐廳都有,雞皮被煎至香脆可口,裡面餃子肉質結實🥟同雞皮呢個組合好夾。✿ 手作免治雞肉棒配蛋黃汁 $38手作免治雞肉棒果然同一般免治雞肉棒吾同,肉質比起一般日本餐廳更結實,食到一粒粒雞軟骨粒🐔拌以蛋黃汁更美味🧡✿ 黯然銷魚飯 $118黯然銷魂飯就食得多,黯然銷魚飯真系第一次食啊🤣有蔥花、煎蛋、鰻魚、飯,鰻魚沾滿鰻魚汁🤎口感軟稔,欣賞佢完全冇魚骨👍🏼煎蛋原來系新紀元曉蛋使用,蛋香味濃郁🥚同蔥花、日本醬油撈勻充滿日式風味。✿ 牛肉壽喜燒配和式定食 $128牛肉壽喜燒牛肉油脂豐富🐮醬汁香甜,搭配冬菇、金菇等日式野菜,野菜吸收壽喜燒汁味道層次更提升。麵豉湯吾會話太鹹,溏心蛋蛋香明顯🧡

✿ 雞皮包餃子 $48

Lunch
雞皮包餃子
手作免治雞肉棒配蛋黃汁
2024-01-14 90 views
唔會令人失望嘅鰻魚飯.小店位於尖沙咀的一角,冇華麗的裝潢但帶有日本深宵食堂的感覺好耐之前嚟過,鰻魚飯的味道一試難忘😋😋.事隔一段時間再訪,感覺完全冇變!蒲燒鰻魚外脆內暖,夠厚身而且完全冇骨。一啖飯再配上一啖鰻魚,甜而不膩,絕對係prefect~~.牛肉壽喜燒牛肉嘅份量偏多,吸滿壽喜燒湯嘅精華!湯不太咸又不太甜,冇搶到牛肉嘅味道,配合得剛剛好!.雞皮餃子雞皮處理得好好,煎炸過程已經將油分完全迫晒出嚟,入口完全冇油膩感!讚!值得再訪的隱世小店
唔會令人失望嘅鰻魚飯
小店位於尖沙咀的一角,冇華麗的裝潢但帶有日本深宵食堂的感覺
好耐之前嚟過,鰻魚飯的味道一試難忘😋😋
事隔一段時間再訪,感覺完全冇變!

牛肉壽喜燒

雞皮餃子

值得再訪的隱世小店
2024-01-13
2023-12-20 83 views
今天原本想去兩餸飯,誰知兩間兩餸飯想有很多學生排隊,無謂跟學生爭飯食,行入一條小巷,發現了一間隱世日本小店。周圍環境有點暗。叫了鰻魚炒飯,價格便宜,只需$78. 天氣寒冷,適合配上一碗熱騰騰的味噌湯和炒飯。鰻魚炒飯有多種材料,口感豐富,炒得幾香。
2023-12-14 392 views
呢間係尖沙咀嘅隱世小店,個位超得意要穿過條長走廊,入去一個天井嘅位置,好似行咗入去日本咁🎑餐廳成個佈置同埋格局都非常之有日本風味,嘢食都係一等一嘅好食!每次去到去到尖沙咀,人少少諗唔到食咩就會食呢間🥰所以今次應該係再再再再再訪先啱😂依間真係一間好有溫度嘅小店,老闆都係超級nice~嘢食完全感受到煮嘅人嘅用心!☺️✨雙重黯然銷魚飯 $158👍🏻👍🏻👍🏻呢個係有雙倍嘅鰻魚份量,因為個蒲燒鰻魚真係好好食🤩燒得剛剛好,超級香口,加埋大大隻流心嘅太陽蛋,同埋啲蔥花點綴,色香味俱全!最緊要白飯任添🤣咁好食嘅鰻魚可以送兩碗飯!✨牛肉壽喜燒配和式定食 $128👍🏻👍🏻👍🏻壽喜燒甜甜嘅醬汁加埋隻生雞蛋,連洋蔥同野菌煮,超級好送飯!仲有味噌湯、前菜、甜品😋嗰日嘅前菜係糖心蛋,紅豆大福,大福要讚,超級煙韌!佢嘅午市都係超級抵食!食物依然高質,價錢仲要再平啲🥹如果喺附近返工我一定日日食!!!

✨雙重黯然銷魚飯 $158👍🏻👍🏻👍🏻

✨牛肉壽喜燒配和式定食 $128👍🏻👍🏻👍🏻
品😋嗰日嘅前菜係糖心蛋,紅豆大福,大福要讚,超級煙韌!

Dinner
2023-12-14 77 views
尋找呢間小店,有少少難度,經過門口好幾次,都找不到它,最后由一個入囗,經過一條小巷才到達,小店係响天井裡面,店舖唔大,裡面有三、四張小檯,好有日本街頭小店感覺。今日遲咗食晏,所以唔多人,叫咗兩個定食同小吃。蒲燒鰻魚飯定食,鰻魚燒得好香,魚上淋滿醬汁,加上好多蔥花同雞蛋配上珍珠米飯(雞蛋要加配),令我回味無窮😋因為鰻魚係我至愛🥰東京牛肉定食(已配有日本蛋),牛肉用洋蔥和醬汁煮成,味道同口感都唔錯,配蛋同飯吃,非常滋味。仲有一個味噌湯,夠熱,好味!蒜香雜菌炒野菜,椰菜好爽脆,加埋其他雜菜和木魚片 ,將整個菜鮮味提升。仲有煎餃子,雖然係好普通一樣嘢,但佢外皮少少脆,但保留到好多肉汁,值得一贊👍