2017-04-05 126 views
在尖沙咀逛街想要吃小食必定會選擇到厚福街,原因無他,只因這裡是一條小食街,匯集著各式各樣的小食。這次我到了這間售賣焗薯的店舖,品嚐美味的焗薯。一行二人的我們選擇了兩份一人套餐,分甘同味。這份重量級焗薯充滿濃厚的芝士醬,果然是重量級,配上軟滑的忌廉十分香甜。再加上洋蔥粒和香蔥,為整份焗薯更增添香味。店家細心地把焗薯切成顆粒狀,方便進食。這是吞拿魚沙律焗薯,有著海量的吞拿魚,絕對足夠吃畢整個焗薯。吞拿魚香味十足,滿滿的肉絲,十分好吃。這香辣炸雞亦十分香口,雞肉熱騰騰有著美美的雞油,滋潤著雞肉。醬汁的味道類似xo醬,既香且辣,又有豐富的口感,是惹味之選。這份味皇炸薯條份量挺大,愛辣的我們選了香辣粉。味粉辣味適中,配上熱騰騰的薯條香氣更加濃郁。這份薯條的剩餘油份不多,為怕油膩又愛吃薯條的選擇。套餐附送了一杯飲品,其中一杯我們選了柚子蜜。柚子味道不錯,喝下有柚子蜜的味道,濃淡適中。另一杯飲品是草莓梳打,杯內有著小量的草莓果肉,草莓汁再配上梳打清爽怡人,吃辣品時配上梳打實為解辣之選。
2017-04-05 86 views
行行下街少少口痕想搵d開心野食下,又一向都勁鍾意食薯仔,見到呢間專食薯仔嘅鋪頭諗都無諗就衝左入去。見其他客人都叫芝士食物,一開始就即刻叫個重量級芝士焗薯,哇啲芝士真係勁正,又多又香,啱晒我依啲超級芝士粉絲。再叫多個牛油粟米杯,啲牛油又香又甜,加埋啲粟米食真係好香。重有番茄肉醬焗薯,d蕃茄味都好濃好甜,唔錯唔錯。再嚟過芝士雞蛋沙律熱狗,隻熱狗都幾好食,勁足料。食咁多薯仔同埋包,都係時間叫返少少菜,即刻叫咗個醬燒茄子,d茄子都燒得幾好食。

再叫多個牛油粟米杯,啲牛油又香又甜,加埋啲粟米食真係好香。
重有番茄肉醬焗薯,d蕃茄味都好濃好甜,唔錯唔錯。
再嚟過芝士雞蛋沙律熱狗,隻熱狗都幾好食,勁足料。
2017-04-04 253 views
明天放假,又是吃喝玩樂的時候。在去冒險樂園拋彩虹前,我們先去平民米芝蓮之一的叁薯飽腹,那麼才有精力贏更多獎品。(事實上今晚收獲不錯,贏了數個公仔,比起上次完全是零的突破。)香濃蕃茄肉醬焗薯雖然簡單,但薯仔夠大顆,有一定份量厚度,融合新鮮的蕃茄肉醬烤焗,那香噴噴的味道真是讓人回味無窮。阿二焗薯抹上豐富的煙肉粒與芝士醬在薯仔上,一上桌就滿滿的香氣,而且它是連皮都可以吃的,薯仔口感綿密細緻,芝士與煙肉的香氣更是把薯仔的美味完全帶出來。雞蛋沙律焗薯看側面就令人口水直流了,淡黃色的雞蛋沙律醬不論是色澤與口味都非常誘人,四款焗薯中最為清新溫潤。朋友挺喜歡重量級芝士焗薯的風味,皮帶點酥香,裡頭的薯仔也很綿密。中間剖開加上酸忌廉,芝士去烤,增加風味變化。雖然芝士份量超多,但加了酸忌廉中和後,吃起來毫無膩味感,酸微微蠻開胃。香辣惹味雞真是蠻大塊的,部份雞肉沾滿了醬汁,灑上蔥花香蒜,看起來賣相不錯。味道其實不太重的,主要是味帶鹹香,不過不怎麼辣,肉質還挺嫩的,而且沒有骨頭,懶人必愛這。流心芝士薯波屬於濕潤綿密型,外層香脆,內餡綿密,散發著濃濃的#薯仔 香,同時交織著濃濃的芝士香味。薄而酥脆的芝士蝦餅,裡面
香濃蕃茄肉醬焗薯
雞蛋沙律焗薯
芝士蝦餅
薄而酥脆的芝士蝦餅,裡面滿滿的芝士流出,濃郁的芝士香氣在嘴裡不斷化開,搭配上富彈性的蝦餅,仔細品嘗著這可口。
七彩爆谷雞
看見鮮艷奪目的七彩爆谷雞,朋友嚷著一定要點😂爆谷雞熱騰騰的上桌,沒有添加任何調味料,外層香脆味美,內裡雞肉滑溜,整份吃光光一點都不會感到膩口,叁薯的雞塊少了油膩感,多了清爽的口感。
菠蘿梳打
菠蘿梳打帶點小清新,很合朋友的心意,整杯呈現漂亮的鮮黃色,冰涼順口的帶點酸甜。
草莓梳打
草莓梳打不是很氣泡,甜度沒有想像中的高,倒是淺淺地便能嚐到些許草莓香氣。
百香果特飲
百香果特飲撲鼻而來是百香果的甜香,所以喝起來比較甜絲絲,我蠻喜歡這簡單的味道。
雞蛋沙律焗薯
菠蘿梳打
草莓梳打
百香果特飲
2017-04-01 83 views
成日去厚福街食嘢就食得多,唔講唔知,原來厚福街轉角位開咗間小食店,仲要係米芝蓮指南推介街頭小吃,喺出邊見到個餐牌,又唔係特別貴喎,咁就行左入去座低喇。話明係食薯仔嘅,叫咗重量級芝士焗薯先,個薯仔口感軟硬適中,配上芝士汁,咩餸菜都唔使都已經好好食啦。其實我係幾鍾意食芝士嘅,所以順便叫埋個芝士蝦餅,蝦餅外身炸到好脆口,一啖咬落去啲芝士"必"曬出嚟,入邊隻蝦好爽口,呢個食到停唔到口,我要食兩份先夠喉。尼個係芝士雞蛋沙律熱狗,個雞蛋沙律口感幾特別,食落去都幾粘口,一定好足料,呢個一定要試。唔夠喉再叫多個香辣惹味雞,呢個雞個辣度都可以接受,平時我唔食辣野都可以食到,咬落去都有汁,入邊整到幾滑,因為地方唔係好大,可以避開人多嘅時間食就唔使等得咁辛苦啦。
2K
2017-04-01 71 views
重量級芝士焗薯愛芝士嘅朋友一定要試試忌廉加上大量芝士真係好滿足芝士薯波 口感同薯餅一樣外脆內軟但原本期待有濃香芝士味但有小小失望 阿二焗薯 上面有一片芝士煙肉碎再加上酸酸甜甜嘅醬汁好惹味凱撒惹味雞個醬汁整得不錯 酸酸甜甜 令人感覺即使食緊嘅係炸雞 但配合埋嗰醬就好似沙律咁 唔單止開胃 仲減少左罪惡感 拿拿臨想食多幾件而且雞件亦炸得夠脆身 啖啖肉香辣惹味雞呢個啱曬重口味嘅朋友 我就覺得佢偏鹹咗 辣味就唔係話特別出 但雞都係香口嘅 芝士蝦餅好出色啊呢個真係 一食落口已經覺得好彈牙 仲會bit咗啲芝士汁出嚟 濃郁嘅芝士配合埋爽口彈牙嘅蝦餅真係無得輸 忍唔住嗌多round咖喱忌廉雞粒薯蓉 咖喱味唔係特別重 但係混合薯蓉食係夾到一個點 雞粒份量都頗多 而且滑身 停唔到口啖啖食
愛芝士嘅朋友一定要試試忌廉加上大量芝士真係好滿足

• 芝士蝦餅
  • 凱撒惹味雞
  • 咖喱忌廉雞粒薯蓉
2017-03-29 118 views
終於尖沙咀厚福街開咗叁薯啦,之前食過一次,好開心係我公司附近,用薯仔製作食物,非常特別,非常新鮮而且係米芝蓮推介,當然要一試再試啦重量級芝士焗薯- 芝士控必食,而且配上酸忌廉酸酸甜甜, 煙肉粒,口感大增!流心芝士薯波- 外脆內軟,薯蓉包住芝士,唔會太膩, 而且香口,食落去淡淡芝士軟心,口感層次多!值得一試芝士呑拿魚沙律熱狗- 新鮮配搭, 芝士配呑拿魚很夾, 令胃口大增, 而且份量可供2人食~~大大件!芝士蝦餅, 味道新鮮,蝦餅爽口香口, 必食推介!!百香果特飲, 味道略甜檸檬薏米水,有大小份量選擇,而且味道清新
而且係米芝蓮推介,當然要一試再試啦

芝士蝦餅, 味道新鮮,蝦餅爽口香口, 必食推介!!
百香果特飲, 味道略甜
檸檬薏米水,有大小份量選擇,而且味道清新
2017-03-27 63 views
叁薯喺尖沙咀開咗新分店,之前喺網上面見到旺角分店嘅報道嘅時候已經好想食,但係一直苦無機會,又唔想係街邊拎住食,尖沙咀嘅新分店同旺角唔同,裡面係有座位坐嘅,而且喺厚福街個條小巷嗰度,地點都算方便。呢一間有套餐選擇,包括一個焗薯,一個小息同埋一杯野飲,都係大概40幾蚊左右,分量足夠作為一個午餐。重量級芝士焗薯$46面頭嘅醬汁分別有龍龍嘅車打芝士醬同埋酸忌廉,將執好多,一定夠食晒成個焗薯,焗薯覺得啱啱好,唔會話太諗或者太硬,配埋醬汁,好Rich。牛油粟米杯好重牛油嘅味道。草莓梳打飲落真係咬到裏面有淡淡的草莓肉,甜得來又唔會話太過分。忌廉蘑菇薯蓉$38薯蓉打得好滑,而且購買忌廉,每一啖都有忌廉蘑菇湯嘅味道,好易入口,好細既小朋友都食得。七彩爆谷雞細細粒嘅炸雞裏面炸得夠嫩,仲有汁流出來,外面係包左唔同顏色嘅粟米片,賣相好精緻。凍蜂蜜柚子兩個人食咗$100,午餐黎講好夠食。

重量級芝士焗薯$46
牛油粟米杯好重牛油嘅味道。

忌廉蘑菇薯蓉$38

凍蜂蜜柚子
兩個人食咗$100,午餐黎講好夠食。
2017-03-18
$50 (Tea)
2017-03-25 133 views
叄薯連續兩年獲得米芝連街頭小食推介,一直都想試下今次得知喺尖沙咀開分店並設有座位,便相約同事放工後一齊去食焗薯、意粉可以跟餐,配一個小食及飲品 45.00 元,亦可以散叫醬燒茄子,賣相幾靚,茄子煮得啱啱好,醬汁惹味蕉糖洋蔥焗薯,由於用左焦糖關係,洋蔥好香,甜甜地又惹味薯仔分開一粒粒,方便進食薯仔好腍,薯味香濃又甜七彩爆谷雞,多種顏色,賞心悅目雞炸得乾身,唔油膩,香脆可口忌廉磨菇意大利粉,意大利粉軟梗適中,爽口彈牙,如果醬汁多尐更加美味
叄薯連續兩年獲得米芝連街頭小食推介,一直都想試下
今次得知喺尖沙咀開分店並設有座位,便相約同事放工後一齊去食
醬燒茄子
醬燒茄子,賣相幾靚,茄子煮得啱啱好,醬汁惹味
焦糖洋蔥蘑菇焗薯
蕉糖洋蔥焗薯,由於用左焦糖關係,洋蔥好香,甜甜地又惹味
薯仔分開一粒粒,方便進食
薯仔好腍,薯味香濃又甜
七彩爆谷雞
七彩爆谷雞,多種顏色,賞心悅目
雞炸得乾身,唔油膩,香脆可口
熱蜂蜜紅棗
醬燒茄子
焦糖洋蔥蘑菇焗薯
熱蜂蜜紅棗
  • 忌廉磨菇意大利粉
2017-03-23 65 views
晞哥又再搵好嘢食啦!喺尖沙咀行行吓入厚福街旁嘅一條窄巷,發現一間米芝蓮都推介嘅焗薯專門店 - 叁薯 🎉 如果講叁薯尼個名,大家可能會諗起太子果間外賣店😮 今日『薯仔控』晞哥同大家食嘅係佢全新分店,新店有提供座位架👏 話明焗薯專門店就梗係有好正嘅焗薯,但原來佢嘅小食同熱狗都一樣係頂呱呱㗎😍😍💡 重量級芝士焗薯 - 濃郁嘅芝士加上新鮮薯仔完全係天作之合呀 😋💡 香濃蕃茄肉醬焗薯 - 尼到嘅蕃茄肉醬真係世界級,配埋即叫即焗既薯仔😍 回味無窮呀!💡 流心芝士薯波 - 佢硬朗嘅外表配搭佢滾動嘅內心,晞哥好想不停咁對佢施暴😛😛💡 七彩爆谷雞 - 唔好睇佢外表硬框框,其實裡面嫩口又好味🐔💡 蕃茄肉醬意粉 - 酸酸甜甜非常開胃,高質之作 😎💡 芝士肉醬熱狗 - 終極邪惡Boss😱 腸仔、包、芝士、肉醬 溶化係口嘅感覺永世難忘咁正👍👍👍
 如果講叁薯尼個名,大家可能會諗起太子果間外賣店😮
💡 蕃茄肉醬意粉 - 酸酸甜甜非常開胃,高質之作 😎
2017-03-20
  • 流心芝士薯波
2017-03-23 88 views
叄薯在尖沙咀厚福街已開了一段時間,終於有機會前來一賞叄薯的味道,看一看餐牌買的食物大部份都以薯仔為題材,如焗薯、薯蓉、炸薯條等等,當然還有其它的選擇如熱狗、意粉和炸雞等等…而且尖沙嘴還有位坐🤗重量級芝士焗薯 - 芝士味極濃,外層有濃濃的芝士加上碎洋蔥香味濃郁,加上少少的酸酸地的cream 冇咁膩芝士雞蛋沙律熱狗 - 非常欣賞佢的雞蛋芝士醬,大大隻熱狗吃得非常過癮😆咖哩忌廉雞粒+意大利粉 - 看到意粉白白地,估唔到有濃濃的咖哩味,多汁非常惹味😋點醬薯條(千島蛋黃醬) - 三薯所以醬也是自製,難怪好食到唔停得口😆凱撒惹味雞 - 熱辣辣外脆內軟,炸得剛剛好香味洋溢😋😋芝士蝦餅 - 外層爽脆彈牙,一口咬下爆芝士而且蝦味濃郁金柚梳打 - 金柚味清新,很開胃👍🏻
而且尖沙嘴還有位坐🤗
芝士雞蛋沙律熱狗
咖哩忌廉雞粒+意大利粉
點醬薯條(千島蛋黃醬)
凱撒惹味雞
凱撒惹味雞 - 熱辣辣外脆內軟,炸得剛剛好香味洋溢😋😋
芝士蝦餅
芝士蝦餅 - 外層爽脆彈牙,一口咬下爆芝士
而且蝦味濃郁
金柚梳打
金柚梳打 - 金柚味清新,很開胃👍🏻
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
芝士雞蛋沙律熱狗
咖哩忌廉雞粒+意大利粉
點醬薯條(千島蛋黃醬)
金柚梳打
2017-03-22 38 views
叁薯係尖沙咀厚福街開左新店。於是下午茶時段去左試試。味道不錯,芝士薯條炸到好香好脆好岩口味,又唔油膩。半溶芝士加脆卜卜既薯條真係好好味。雖然地方唔太大!但係最緊要味道真係唔錯
2017-03-22 72 views
在旺角的叄薯並沒有堂食座位,只能立食,焗薯變成了街頭小食,新的尖沙咀分店就有座位了,焗薯可以舒舒服服的食,就成了今晚的晚餐啦。醬燒茄子$23: 燒得幾軟熟,醬汁咸中有甜,不錯的小食。香脆芝士薯角$30:薯角都好大件,外香脆,薯香足,芝士醬汁濃又惹味,如果多點芝士醬就更好了。重量級芝士焗薯$36: 絕對是鎮店之寶,滿滿金黃色芝士醬,配搭酸忌廉,濃而不膩,焗薯焗得軟身,發揮其香薯味,並已切件,食得方便,不得不提的是爽甜的紫洋蔥,味道突出,如果芝士醬汁再多一點相信更滿足。百香果特飲$14: 百香果味好夠濃,但就甜左少少,不過餐廳無供應免費水,也必要飲的了,畢竟吃薯類太口渴,本來我想飲的是薏米水可惜今天沒有。
醬燒茄子$23: 燒得幾軟熟,醬汁咸中有甜,不錯的小食
香脆芝士薯角$30:薯角都好大件,外香脆,薯香足
,芝士醬汁濃又惹味,如果多點芝士醬就更好了。
重量級芝士焗薯$36
百香果特飲$14: 百香果味好夠濃,但就甜左少少
呢間焗薯小店已經拎左兩年既米芝蓮推介街頭小吃獎項,真厲害! 新開業既尖沙咀分店有座位坐,咁就可以坐住等食喇~ 先講佢地既焗薯^____^ 重量級芝士焗薯($36) 好足料既薯仔,係原隻薯仔黎架 從來芝士配薯仔係一件好合襯既事, 酸忌廉酸酸甜甜, 煙肉粒既咸香, 再加上滿瀉既芝士, 成件事邪惡得黎又難而抗拒~ 兩個人分享就最好 薯仔切開了一半的, 薯味濃,口感香滑 很快被我們肢體了 薯仔夠淋,很易挖出 薯仔充滿芝士香,兩者融為一體,將芳香既味道提升左一個層次 凱撒惹味雞($28) 這個是雞塊來的,炸粉很薄,雞肉嫩滑,仲食到D雞肉好juicy 加上凱撒沙律醬,很惹味! 流心芝士薯波($22/3粒) 同樣地薯味十足! 薯蓉粒包住芝士 不過呢~芝士一D都唔流心 ,幾失望的 我以為會好磅礡咁流出黎架T_T 點醬薯條 千島蛋黃醬($30) 薯條粗身十足,香脆可口,而內軟熟 可能食到太多芝士同薯仔 我覺得眼前既千島蛋黃醬同芝士醬冇分別>< 醬怪既我希望可以多D醬 芝士蝦餅($28) 雖然叫做芝士蝦餅,但我唔太食出芝士味 蝦餅薄薄的,口感厚實,蝦味就亦都唔太重喇~
呢間焗薯小店已經拎左兩年既米芝蓮推介街頭小吃獎項,真厲害!

新開業既尖沙咀分店有座位坐,咁就可以坐住等食喇~

先講佢地既焗薯^____^

重量級芝士焗薯($36)

重量級芝士焗薯
好足料既薯仔,係原隻薯仔黎架

從來芝士配薯仔係一件好合襯既事,

酸忌廉酸酸甜甜,

煙肉粒既咸香,

再加上滿瀉既芝士,

成件事邪惡得黎又難而抗拒~

兩個人分享就最好

薯仔切開了一半的,

薯味濃,口感香滑

很快被我們肢體了

薯仔夠淋,很易挖出

薯仔充滿芝士香,兩者融為一體,將芳香既味道提升左一個層次

凱撒惹味雞($28)

凱撒惹味雞

加上凱撒沙律醬,很惹味!

流心芝士薯波($22/3粒)

流心芝士薯波
同樣地薯味十足!

薯蓉粒包住芝士

不過呢~芝士一D都唔流心 ,幾失望的

我以為會好磅礡咁流出黎架T_T

點醬薯條 千島蛋黃醬($30)

點醬薯條 千島蛋黃醬
薯條粗身十足,香脆可口,而內軟熟

可能食到太多芝士同薯仔

我覺得眼前既千島蛋黃醬同芝士醬冇分別><

醬怪既我希望可以多D醬

芝士蝦餅($28)

芝士蝦餅
雖然叫做芝士蝦餅,但我唔太食出芝士味

蝦餅薄薄的,口感厚實,蝦味就亦都唔太重喇~

忌廉蘑菇意大利粉($35)

忌廉蘑菇意大利粉
意粉份量幾少,同焗薯一樣用同一個紙兜仔

意粉比較乾身~汁不是太多,

如果可以多番少少汁同蘑菇就好~

草莓梳打($14) 金柚梳打($14)

草莓梳打 金柚梳打
同我想像中既味道差唔多,

草莓梳打飲落地似果jam加梳打手~

好想試呢個檸檬意米水

傷心既係 賣!光!了!T_T

米芝蓮推介街頭小吃獎項

可愛既叁薯卡通

店舖細細,只有兩個店員打理

想黎食,就要耐心等待~

餐牌

$100 (Dinner)
點醬薯條 千島蛋黃醬
2017-03-21 633 views
早前難得放半日假, 係做療程之前, 先係附近食個午餐, 最後我選了厚福街的叁薯. 一聽個名, 便知道這是一間以食焗薯為主打的店舖. 我點了一個焗薯套餐, 除了焗薯, 可以係細薯條, 細七彩爆谷雞或牛油粟米杯三之一, 並配飲品. 最後, 我選了香濃蕃茄肉醬焗薯, 細七彩爆谷雞和熱檸水. 見到流心芝士薯波好吸引, 也點了一碟. 香濃蕃茄肉醬焗薯. 蕃茄味道尚算不錯, 但唔太覺有肉醬, 若多一點會更好味. 焗薯已經界開, 只需要用义便能輕易吉起, 食起來好方便, 這個真是細心的安排. 細七彩爆谷雞. 顏色夠繽紛, 外層脆脆, 內裡的雞肉幾嫩滑, 味道調教適中. 流心芝士薯波. 上枱時已被賣相吸引. 薯波都幾大粒. 一切開, 便見到內裡的半溶芝士, 對於愛食芝士的我, 真的完全不能抗拒. 薯波不會炸得過硬, 時間控制不錯. 再配合芝士一齊食, 雙重口感. 最後, 飲番一杯熱檸水, 可以起中和作用, 消化一下.

一聽個名, 便知道這是一間以食焗薯為主打的店舖.

最後, 我選了香濃蕃茄肉醬焗薯, 細七彩爆谷雞和熱檸水.

見到流心芝士薯波好吸引, 也點了一碟.

香濃蕃茄肉醬焗薯.

蕃茄味道尚算不錯, 但唔太覺有肉醬, 若多一點會更好味.

細七彩爆谷雞.

流心芝士薯波.

流心芝士薯波
上枱時已被賣相吸引.

薯波都幾大粒.

最後, 飲番一杯熱檸水, 可以起中和作用, 消化一下.
Type of Meal
Lunch