2024-05-30 78 views
勁難食,唔知點拎米芝蓮。大家樂都好過佢。唔好食性價比低。用APP叫外賣,99蚊海南雞飯,得四片老雞胸。同價位既海南雞都跑贏佢9條街,米芝蓮呢個名號果然係浪得虛名。最難食既海南雞沒有之一。
Delivery
2024-05-27 91 views
見到好似好高評論啦,就入去。環境就適合可以打卡,味道就麻麻我地叫左海南雞飯的雙拼(烤雞)海南雞唔夠味,d雞肉唔夠嫩骨烤肉比較唔夠熱間餐飯就價錢比較貴,無下次!😅
見到好似好高評論啦,就入去。
環境就適合可以打卡,味道就麻麻
我地叫左海南雞飯的雙拼(烤雞)
海南雞唔夠味,d雞肉唔夠嫩骨
烤肉比較唔夠熱
間餐飯就價錢比較貴,無下次!😅
2024-05-25
$500 (Dinner)
2024-05-24 108 views
天天海南雞(大)$289雞油飯 $24- 呢隻雞出名夠絲滑,滑得嚟唔膩,嗌大份食都唔會怕濟。最好就配埋個雞油飯食,飯身軟硬適中,略帶油香,一啖飯一啖雞,雙重滋味。冬陰公湯 $139- 海鮮足料,元貝大大粒,冬陰公湯底配埋蕃茄香菇同海鮮,鮮味十足。可惜本人受辣程度較低,唔餸飯嘅話覺得有啲辣。黑松露蝦多士 $129- 一上枱已經聞到淡香黑松露味。蝦身唔膩,多士好脆,配上黑松露汁係面,鮮味,口感俱全。值得留意多士仲有層黑松露夾心,有裡有外,值得一試。
天天海南雞(大)$289
雞油飯 $24

冬陰公湯 $139

黑松露蝦多士 $129
2024-05-23 91 views
好耐之前食過西九嗰間,今日經過銅鑼灣見到就入去食。紅葉頭汁雙果沙律沙律表面係牛油果砌成嘅花,一嚟就好吸睛。蔬菜生果全部好新鮮,有粒粒嘅果仁令到口感更豐富,沙律汁味道適中,整道菜非常開胃🥗鮮大蝦冬陰功湯冬陰功湯有好多海鮮,包括魷魚、蝦、帶子……飲落去輕微帶辣,個人唔係食得好辣都覺得佢入味,完全係東南亞口味🥣天天燒雞之前試過招牌海南雞,今次試吓燒雞。燒雞一樣好滑,個皮燒到金黃,肉質鮮嫩。而且都有三種醬汁可以點,每一種都好夾🍗油飯粒粒分明,食落又唔會好油膩🍚新加坡原味豆腐花甜品豆腐花有驚喜,新加坡式豆腐花同港式豆腐花好唔同,食落好滑,估計係有加到鮮奶落去,感覺係豆腐布丁, 好食過港式豆腐花😋總括而言,餐廳水準依舊,米芝蓮果然係名不虛傳,遲啲有機會會再幫襯👍🏻
好耐之前食過西九嗰間,今日經過銅鑼灣見到就入去食。

紅葉頭汁雙果沙律

鮮大蝦冬陰功湯

天天燒雞

油飯

粒粒分明,食落又唔會好油膩🍚

新加坡原味豆腐花

2024-05-22 84 views
餐廳空間感足、座位之間距離都唔算太近,同朋友傾偈都幾自在。兩邊牆身都有電視,食完飯輕鬆吓都不錯~👍🏻👍🏻天天海南雞(中份) $189例牌嘅份量,兩個人岩岩好。啲雞好滑,有淡淡嘅雞香味,即使唔點醬都好滋味,難怪拎到米芝蓮推介。青芥末黃金八爪魚 $89炸八爪魚,上面有啲芥末醬~ 味道主要係芥末,同埋食八爪魚嘅彈牙口感。新加坡黑胡椒大蝦粉絲 $169好濃味,黑胡椒勁香,粉絲好味。大蝦新鮮量夠👍🏻 推薦總括嚟講我都幾推薦,下次會再嚟

天天海南雞(中份) $189

青芥末黃金八爪魚 $89

新加坡黑胡椒大蝦粉絲 $169
好濃味,黑胡椒勁香,粉絲好味。大蝦新鮮量夠👍🏻 推薦

總括嚟講我都幾推薦,下次會再嚟
#ftf_銅鑼灣二訪新加坡過江龍 質素保證嚟天天海南雞飯,邊個話一定要食雞飯?之前已經試過佢啲雞,真係嫩滑過BB仔,今日就試佢其他十大必食推介!古法肉骨茶 $149 ⭐️⭐️⭐️⭐️味道相對上唔會好濃重,但清得來又好足料美味,唔會越飲越口渴!有四大枝骨,全部都啖啖肉,最後成煲清晒!老街坊黑磨豉醬炆牛筋牛腩 $149⭐️⭐️⭐️⭐️牛筋牛腩炆得好入味,肉質軟腍得來有口感,唔係死乸到腍啤啤嗰隻,個底仲有淮山!星洲海鮮喇沙水品粉煲 $149⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️喇沙味香濃,但唔會死鹹,食到海鮮既鮮味,配埋水晶粉,簡直一支棒!桂花糕配斑斕醬 $49⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️熱辣辣嘅桂花糕,配搭上微微嘅桂花芳香點上斑斕醬,味道清香,口感軟糯,放涼咗仲帶點煙靭,$50勁大盤,推介!🍴 天天海南雞飯 (Fashion Walk) (銅鑼灣)📍 銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2號舖回頭率🤡🤡🤡🤡性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
#ftf_銅鑼灣

星洲海鮮喇沙水品粉煲 $149
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

桂花糕配斑斕醬 $49
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴 天天海南雞飯 (Fashion Walk) (銅鑼灣)
📍 銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2號舖
回頭率🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻

#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
2024-05-21 40 views
大份嘅海南雞飯,嫩滑多汁嘅雞肉擺喺白嫩綿密嘅飯上面。飯粒入口即化,每一粒都吸收咗雞肉嘅鮮味,真係令我回味無窮!而個雞肉就更加厲害,肉質鮮嫩多汁仲有一碗雞油飯,簡單卻意想不到嘅美味!飯粒沾滿咗濃郁嘅雞油,每一口都帶嚟滋味十足嘅享受!加埋一個芥蘭馬蹄伴海蜇頭,清新爽口,芥蘭嘅脆口同海蜇頭嘅嚼勁,令呢碟菜更加豐富多元!值得一提嘅係,天天海南雞飯嘅環境好舒適,令我可以專心享受食物同埋放鬆心情。餐廳播放住溫柔嘅音樂,成個環境好清靜,令我感到放鬆同埋愉悅!🎶😌總括嚟講,天天海南雞飯絕對係海南雞飯界嘅一顆明珠!飯粒香滑,雞肉鮮嫩,加上其他嘅菜式同飲品,令呢度嘅食物體驗更加出色!下次一定會再嚟呢度滿足我對海南雞飯嘅渴望!💯👍

2024-05-20 24 views
由新加坡過江龍黎香港開嘅「天天海南雞」,在2021年獲了新加坡米芝蓮級認證架!大家而家係香港食到喇!🔻天天海南雞拼燒雞正宗文昌雞烹飪,肉質好嫩滑,配備三款的醬汁都好出色!尤其係酸辣醬,十分清新開胃!而中間擺放左嘅青瓜都係一定要食埋!非常之爽脆可口! 而且少不了一讚嘅仲有油飯!粒粒油香撲鼻、好軟糯!🔻新加坡黑胡椒大蝦粉絲煲黑胡椒香味濃郁,粉絲炒得條條都色澤均勻,開邊大蝦好入味,黑椒醬汁簡直係成個粉絲煲的精華所在!真係地道新加坡風味的餐廳,下次要黎再食!

🔻天天海南雞拼燒雞

🔻新加坡黑胡椒大蝦粉絲煲

真係地道新加坡風味的餐廳,下次要黎再食!
  • 天天海南雞
2024-05-19 31 views
今日同朋友去銅鑼灣睇戲後就去食晚飯,銅鑼灣都有好多食市,我個朋友就話記得附近有間又出名又有美食嘅新加坡餐廳,這間餐廳叫天天海南雞飯,位於銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk 地下H 2號舖,港鐵銅鑼灣站E出口,行幾分鐘就到,非常方便,原來這間餐廳係新加坡米芝蓮攞獎嘅餐廳,當然要入去食啦。這間天天海南雞飯餐廳都好特別,餐廳分咗室內同室外嘅座位,室外有一排露天餐桌,餐桌嘅座位都好寬敞,但今晚下雨,冇辦法要入去室內食,而室內裝修都好靚好整潔,而地方亦寬敞,座位令人坐得舒服,餐廳員工有禮貌,服務態度好,來這裏食都唔錯,而且一入餐廳,員工就即刻拿上一壺熱茶給我哋,壺熱茶亦都唔錯,好有香茶味。這間餐廳嘅餐牌都有好多種食物選擇,有十大招牌、前菜及小食系列、雞肉系列、蛋及豆腐及蔬菜系列、豬肉及牛肉系列、海鮮系列、燉湯系列、主食系列、咖啡系列、檸檬茶及豆花系列、四季養生系列、甜品系列,而十大招牌真係樣樣都好吸引,尤其是第一位及第二位都有天天海南雞。我哋十大招牌首選天天海南雞,海南雞用上文昌雞,雞皮香濃,冇乜肥油,仲好爽滑,雞肉質嫩滑多汁,雞肉真係煮得好夠滑,件件雞肉都避開咗雞骨,搭配上雞汁,別具一

我哋十大招牌首選天天海南雞,海南雞用上文昌雞,雞皮香濃,冇乜肥油,仲好爽滑,雞肉質嫩滑多汁,雞肉真係煮得好夠滑,件件雞肉都避開咗雞骨,搭配上雞汁,別具一番風味,亦可加上三種特製醬汁來加味,特製醬汁是經典的辣椒醬、蠔油和薑蓉,可以更加突出雞肉的雞味,令整道海南雞餸菜味道更加香濃,真係令人鐘意食。次選叫咗黑松露蝦多士,炸蝦多士大大件,隻蝦亦大大隻,真材實料,炸蝦多士食落口非常鬆脆,加上有黑松露沙律醬同沙律菜,非常配合來食。

這間餐廳嘅燉湯材料好豐富,我就叫咗個木瓜花膠燉湯,湯汁非常濃郁,每一口湯汁都好有木瓜甜味,而花膠又好有口感,木瓜同花膠真是完美配合,令人回味無窮。最後甜品我叫星加坡原味豆腐花,我朋友亦叫豆腐花不過要加埋美綠,豆腐花好有豆腐味,非常綿密細滑,原來加上濃郁美祿味一齊食,真係香滑甜甜美味,更加好食,又係非常配合食材。飲品就點咗四季養生嘅石榴紫背天葵山渣密,各種養生材料都好有味,好好飲。

這間星加坡餐廳食物質素高,又食得好滋味,價錢又唔貴,真係值得推薦比大家,特別係佢嘅天天海南雞,真係好好食。
2024-05-13
$250 (Dinner)
2024-05-16 44 views
今日約咗朋友嚟銅鑼灣食嘢,朋友揀咗呢間「天天海南雞」話喺新加坡食過好好食,仲拎咗好多米芝蓮推介,估唔到香港都有分店。一入去就覺得環境好闊落,啲餐具好精緻,好乾淨,坐得好舒服,好啱女仔嚟打卡。天天海南雞(中份)海南雞勁滑,有少少青檸味,另外仲有經典嘅三隻醬可以自由配搭,包括薑蓉、辣椒醬同黑醬油。我最鍾意點辣椒醬,好惹味。仲有爽口青瓜,好fresh!星洲海鮮喇沙水晶粉煲最欣賞就係有個煲㷤住佢keep住溫度,水晶粉勁滑,索晒啲喇沙汁,而且好足料,有蝦、魷魚、豆卜、雞蛋同青口,口感非常豐富。青檸鹹魚小芥蘭同樣地好貼心有個煲㷤住佢,我最鍾意食嘅蔬菜就係芥蘭,鍾意佢夠爽口,雖然有鹹魚但係就唔會覺得好鹹,加咗蒜頭、薑同埋青檸味道好清新。新加坡原味豆花(可加$10美祿)我地揀咗原味,原本以為甜品一定好甜,但佢唔會太甜,符合健康潮流。有好重嘅豆味,好滑,入口即溶,食落個喉嚨好舒服。減肥嘅我原本話淨係食一啖,最後忍唔住食咗半碗。見到隔籬枱嘅老鼠粉同蝦多士都好吸引,不過我哋得兩個人食唔到咁多嘢,下次要約埋多啲朋友再嚟食。

天天海南雞(中份)

星洲海鮮喇沙水晶粉煲

青檸鹹魚小芥蘭

新加坡原味豆花(可加$10美祿)

2024-05-16
Type of Meal
Dinner
  • 天天海南雞
  • 星洲海鮮喇沙水晶粉煲
  • 豆腐花
2024-05-16 41 views
今晚同朋友去了銅鑼灣食街 Fashion walk到行街,剛巧朋友說想吃海南雞,便決定來這餐廳吃晚飯。餐牌都好多選擇,當中還列明十大招牌菜是什麼。天天海南雞拼燒雞($329):海南雞非常鮮味,點埋個醬更加出色,海南雞肉質鮮嫩,非常好食,幾正。另外燒雞個皮都幾香脆,脆卜卜真係好正,燒得好香口,而裡面個雞肉肉質都唔錯,不會韌,幾正,非常好食。另外餐廳有提供熱茶,飲落幾清香,正好可以清除油膩感。食神魚籽菠蘿🍍海鮮炒雞油炒飯($149):魚籽好新鮮,口感好,然後菠蘿🍍好香甜,好正,另外飯入面好多大蝦同帶子,非常足料,好豐富,好好食。埋單都係大約$500,都唔算貴,食物質素又高,性價比都好高,幾抵食,值得一去。

餐牌都好多選擇,當中還列明十大招牌菜是什麼。

天天海南雞拼燒雞($329):

另外餐廳有提供熱茶,飲落幾清香,正好可以清除油膩感。

食神魚籽菠蘿🍍海鮮炒雞油炒飯($149):

2024-05-09
2024-05-15 77 views
因為只有三人用餐而其中一位係老人家,所以点了三個餸加兩個油飯。其中点了一客例牌燒雞。不料服務員吿知燒雞今天沒有單点供應,只可以雙并。由於兩并太大份,所以我改了海南雞。怎料,服務員問都冇問就改了客大份雞。由於我哋第一次点這個菜,根本唔知所謂大份雞只係半隻雞嘅份量。而收費要接近三百大元。(例牌係大約二百)我結帳時才發現問題,所以就問問服務員,她態度相當差話“你地叫嗰客係大份雞呀!”我冇諗過原本叫例牌,就算燒雞改海南雞都應該係例牌。点知餐廳會改了客大份又唔出聲。而在用餐期間,服務員在送餐到其他餐枱時經常撞到我張枱櫈亦毫無歉意。本來之前都黎過幾次食,但相信唔會有下次!!!食物幾好都冇用!
2024-05-15
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
2024-05-02 79 views
去完donki,見有點餓,就去實力有保證既天天海南雞,又幾好食喎,果然有車吠人!金湯酸菜石斑湯底清澈鮮美,夠酸,石斑魚肉鮮嫩,搭配酸菜的酸甜口味,相得益彰。湯中的配料豐富,增加了口感的層次感。黑椒大蝦煲大蝦肉質鮮嫩多汁,搭配濃郁的黑椒醬汁,散發著誘人的香氣。椒香與蝦肉的鮮甜完美結合,令人回味無窮。這道菜還會加入蔬菜如彩椒、洋蔥等,增加層次感和口感豐富度。這是一道美味的主菜,適合與米飯或麵食一同享用。青咖哩豬頸肉是一道香辣的咖哩菜式。豬頸肉切成薄片,豬肉鮮嫩多汁,咖哩的香辣味道與豬肉的鮮美完美結合。又係就道白飯小偷🍚

金湯酸菜石斑

黑椒大蝦煲

青咖哩豬頸肉

2024-04-27 90 views
呢間天天海南雞位處Fashion Walk嘅外圍邊位,有唔少室外坐位仲有大電視O係主廳位置,啱晒電視精!嚟到梗係要點招牌海南雞,當然要配埋油飯,但注意飯係要另外order的~半份海南雞其實都幾大碟,雞皮夠薄又唔肥,入口仲帶點爽脆感!成碟海南雞都係啖啖肉,夠晒嫩滑~小食點左火焰沙嗲串串,分別有雞、牛、豬各兩串,食得出香葉味同帶有微辣感,配上香濃沙嗲醬汁,非常惹味~~再嚟係星洲海鮮喇沙水晶煲,有蠟燭熱著成個沙鍋上,令湯汁保持熱度~配料份量好多,有兩隻大蝦、魷魚圈、青口、大量豆卜同半隻溏心蛋,好辣嘅朋友極速KO,仲大讚湯底椰香同辣味夠平衡,豆卜吸晒湯汁最好食!見餐牌有近期大熱開心果飲品,可惜當晚無得點,希望下次去時可以試下啦~~

2024-04-27 84 views
今日介紹一間新加坡菜,個人覺得係香港難得一間正宗特別好味道的新加坡菜式,傳說新加坡總店榮獲多年米芝蓮!#天天海南雞飯當然必試餐廳人氣招牌菜,#海南雞 ,上枱擺盤已經感覺到餐廳的用心,雞肉真心皮薄肉嫩,鮮嫩多汁,搭配傳統海南雞三種醬汁,其中辣味醬汁帶有青檸味,令人愛不釋手。#老街坊黑磨豉醬炆牛筋牛腩另外仲試左一款以砂鍋上菜的牛筋腩,黑磨豉醬的香氣結合牛筋牛腩的鮮嫩口感,完全感受到緩慢炆煮,入味而不軟爛,是一道滿足味蕾的美食選擇。

#天天海南雞飯

天天海南雞油飯