2022-11-24 64 views
上OpenRice見到評價唔錯,嚟食個早晚飯。假期,五點幾仲有好多位,唔使等。有紙仔自己落單點,食物都幾多款款式。我哋兩個人好肚餓,叫咗六樣嘢加一杯嘢飲。台灣嘢有樣好就係可以嗌多幾樣嘢,因為份量預咗唔會多,價格相宜。食物嚟到,賣相好,一影完已經等唔切好想快啲食 所有嘢都好新鮮,食得出係啱啱整,最緊要夠熱食得出每樣嘢都好用心整,唔係求求其其。當中覺得滷肉飯、甜不辣、綜合麵線、綜合芋圓係必叫。好多餐廳咸野好食,到甜品就出事,但喺到食,可以放心,因為甜品都真係好食,芋圓好Q,味道唔係假甜果種,食完其實好想再叫炸豬扒/雞扒果啲。但飽到食唔落,要下次再戰。好耐冇食過台菜咁高水準。待應、廚師都值得讚揚

有紙仔自己落單點,食物都幾多款款式。

食物嚟到,賣相好,一影完已經等唔切好想快啲食
所有嘢都好新鮮,食得出係啱啱整,最緊要夠熱
食得出每樣嘢都好用心整,唔係求求其其。

甜不辣

好耐冇食過台菜咁高水準。待應、廚師都值得讚揚

2022-11-05
$120 (Dinner)
甜不辣
  • 九份芋圓
  • 綜合麵線
  • 滷肉飯
呢間北角嘅台灣菜上年新開嘅時候都食過,今次就再訪一下呢間小店🇹🇼店舖裝修非常有心思💕以台東為主題,掛咗一盞盞由小朋友繪畫嘅天燈🏮牆身貼滿咗台灣嘅地圖、相片等🗺️亦都有一幅人手繪畫嘅特色牆🎨店家非常熱情🔥會同啲客人傾下計,問下食物質素🗣️而且雖然地方比較窄,但係都會拎張凳俾人擺嘢,幾有人情味🥰鐵花滷肉飯(小)$29雖然係細嘅size,但係都有成一碗飯咁多🍚而佢哋嘅飯加入咗紅藜麥一齊煮,更加健康,飯上面舖滿咗滿滿嘅滷肉🐷肥瘦相間嘅肉粒煮得非常入味,面頭仲有啲肉鬆提升層次😌台東米苔目 $48第一次見到呢個菜式,米苔目好似銀針粉咁一條條🧐而配料有肉燥、蘿蔔、貢丸同埋滷蛋,湯底味道比較清淡🍲加埋肉燥一齊食就啱啱好,而蘿蔔炆得非常入味,整體嘅份量都幾多🤓關山炸臭豆腐 $39呢隻臭豆腐幾神奇,拎上台嘅時候係完全唔臭🤔但係咬落去又會食到臭豆腐獨有嘅味道,外層炸得乾身香脆😋而內裏嘅質地棉密,好似海綿咁可以索晒啲醬汁,個醬汁用咗醬油膏同埋蒜泥等調成🧄非常惹味,面頭仲有啲酸菜可以解膩🥬蚵仔煎 $40呢度嘅蚵仔煎好似一大片煎蛋咁,好得意分開咗兩層,上層係蛋漿,而下層係木薯粉🤓每一啖都食到蚵仔、生菜絲、芽菜等嘅配料

鐵花滷肉飯(小)$29

台東米苔目 $48

關山炸臭豆腐 $39

蚵仔煎 $40
呢度嘅蚵仔煎好似一大片煎蛋咁,好得意分開咗兩層,上層係蛋漿,而下層係木薯粉🤓每一啖都食到蚵仔、生菜絲、芽菜等嘅配料,蚵仔幾大隻飽滿🦪面頭仲有大量酸酸甜甜嘅醬汁一齊食用,非常有台灣風味🍳

鹽酥雞(椒鹽)$36
鹽酥雞可以選擇椒鹽或者辣味🧂雞肉都幾大嚿🐔肉質嫩滑,炸衣薄薄嘅一層,炸得酥脆,唔會好油膩🍗

荔枝奶蓋烏龍 $30
佢哋都有唔少嘅台式飲品選擇,而且每杯都係手搖🧋可以自選甜度同冰量🧊今次就試咗比較少見嘅荔枝奶蓋烏龍,帶點清新嘅荔枝香味🍵唔會太甜
  • 關山臭豆腐
  • 蚵仔煎
2022-11-23 34 views
鐵花村 (愛群商業中心)地址: 北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖#yauyau_北角星期五返工有啲肚餓所以就叫咗個外賣,呢個套餐好抵食,嘢飲連埋佢嘅芋圓都只係30幾蚊。🍠🍠九份芋圓 $39芋圓非常煙靭加埋佢嗰啲浸到好林嘅紅豆同珍珠,食落去非常可口,而且佢冇平時台灣舖頭嗰種甜味,唔會一美死甜,有浸淡淡桂花香味。另外仙草都整得好香,好夾成碗嘢嘅花香味。🥤🥤冬瓜茶冬瓜茶同佢嘅芋圓一樣唔會死甜,飲落去有一浸玄米茶嘅香氣,好適合一班減緊肥嘅人,唔使驚糖分超標。味道: 3.5/5番兜: 3/5#北角美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #北角台灣菜 #台灣菜 #鐵花村
鐵花村 (愛群商業中心)
地址: 北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖

#yauyau_北角

🍠🍠九份芋圓 $39

🥤🥤冬瓜茶

味道: 3.5/5
番兜: 3/5

北角有間🇹🇼台灣菜小店裝潢好別緻有心思 牆上都畫上台東的地圖🗺️跟介紹台東的著名景點 抬頭望仲掛著繽紛的熱氣球🎈老闆娘系台東人 她表示店內很多食材都由台灣直送嫁 感受到她想把家鄉的特色美食同文化帶來香港的熱誠❤️✨鹽酥雞 $36雞塊好大塊👍🏻炸粉不厚 炸得乾身又能保留肉汁 帶點椒鹽味🤤旁邊有鮮蒜碎🧄同九層塔🌱令味道更有層次✨肉鬆起司蛋餅 $35好足料爆餡的蛋餅🍳新鮮整起芝士半溶煙煙韌韌🧀肉鬆還能保留香香酥酥的口感🤤🤤好推薦啊❗️✨台東米苔目 $48米苔目類似銀針粉🍲但比較長同大條 所以口感比較好 彈牙帶米香 加上柴魚片和肉燥的湯底好香😙配料仲有半隻滷蛋🥚貢丸同蘿蔔✨綜合滷味拼盤 $59滷味有牛肚、豆腐、雞蛋🥚份量完全不小氣👍🏻牛肚有嚼勁不會韌 豆腐似豆乾口感 好入味 滷蛋亦不會硬😬面頭淋上醬汁帶淡甜味 仲有薑絲同蔥可以配埋食✨五寶冰 $59要了一個招牌台東冰品🍧五寶冰包括芋頭、紅豆、珍珠、芋圓、仙草 超大一碗😲起碼三個人先好點啊🤣剉冰顆粒感比較重 超解暑透心涼❄️面頭灑上桂花糖同淋上煉奶 蜜芋頭口感綿密 芋圓同珍珠Q彈煙韌😍✨蜂蜜鮮檸烏龍茶 $25要了1/3糖不會太甜 鮮檸系青檸而吾系檸檬喔🥰

✨鹽酥雞 $36

台東米苔目

✨綜合滷味拼盤 $59

✨五寶冰 $59

✨蜂蜜鮮檸烏龍茶 $25
要了1/3糖不會太甜 鮮檸系青檸而吾系檸檬喔🥰烏龍茶底吾會太澀 幾清新解膩

📍鐵花村 (愛群商業中心) (北角)
北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖
2022-11-19
$132 (Lunch)
鹽酥雞
肉鬆起司蛋餅
台東米苔目
2022-11-16 41 views
去台灣 要諗去台北、台南定台東食台灣嘢 老饕梗係要諗諗食台灣邊度嘅嘢想食專啲 就可以考慮嚟呢度食台東菜要數到台東超夯人氣美食 就一定有傳統古早味米苔目($48)亦即是大家認識的銀針粉鋪滿柴魚片 充滿肉燥味撒點醋更加開胃蚵仔麵線有多粒肥美飽滿的小牡蠣($40)口感濃郁 亦實實在在吃到麵線只怕有一些其他的麵線做到像湯這樣稀這裏便做得好同樣是小牡蠣 配搭雞蛋成為誘人的蚵仔煎($40)粉漿混入了地瓜粉 口感更Q彈更加入了青菜和芽菜 增加爽口感不過略嫌上層的醬料過多稍為蓋過了本身的香味小滷肉飯($29)有銷魂軟嫩的滷肉還灑上了肉鬆 口感更有層次泡沫紅茶百香果烏龍茶
去台灣 要諗去台北、台南定台東
食台灣嘢 老饕梗係要諗諗食台灣邊度嘅嘢
想食專啲 就可以考慮嚟呢度食台東菜

要數到台東超夯人氣美食
就一定有傳統古早味米苔目($48)
亦即是大家認識的銀針粉
鋪滿柴魚片 充滿肉燥味
撒點醋更加開胃

蚵仔麵線有多粒肥美飽滿的小牡蠣($40)
口感濃郁 亦實實在在吃到麵線
只怕有一些其他的麵線做到像湯這樣稀
這裏便做得好

同樣是小牡蠣
配搭雞蛋成為誘人的蚵仔煎($40)
粉漿混入了地瓜粉 口感更Q彈

還灑上了肉鬆 口感更有層次

泡沫紅茶

百香果烏龍茶

2022-11-10 580 views
行經北角,發現這間裝修非常別致嘅小店十分吸引。入內後發現原來係食台灣菜。老闆來自台東,來港開食店更推廣台東旅遊文化及特色美食。四周都有手繪壁畫,台東旅遊地圖及名勝介紹,尤如去了一趟台東旅行🧳 感覺好文青好休閒~食物方面選擇甚多當然少不了各款台東地道小吃😋價錢亦相當實惠,餐廳仲不設加一。馬告酥炸魷魚鬚 $40份量好多,魷魚鬚每條都有手指咁粗👍🏻炸粉唔會好厚有鹽酥嘅鹹味,香口惹味。蚵仔麵線$40麵線糊濃稠適中,感覺係湯羹而唔會係開粉黏口的糊。麵線幼細滑溜溜 ,加入許多新鮮肥美嘅蠔肉,差不多有10多隻,每一啖都吃到蠔肉,美味超爽!蚵仔煎$40以往喺台灣食嘅蚵仔煎都係炒成一堆,這裏賣相相對份外精緻,像塊小型pizza,薯粉同蛋嘅比例啱啱好,仲有銀芽和許多蔬菜,特別爽口清甜。撈勻醬汁更加美味!九份芋圓(溫)$35分量十足,三色芋圓勁Q 彈並帶點粉糯,伴以紅豆、珍珠、仙草凍,灑上桂花更散發一點清香,味道超正,二人share亦啱啱好😋👍🏻蜂蜜鮮檸紅茶$25紅茶味道濃郁,加上蜂蜜鮮檸清新解油膩。大部份食材都由台灣直送,製作出巧手台東美食,價格實惠讓人想一再光顧😍
老闆來自台東,來港開食店更推廣台東旅遊文化及特色美食。

馬告酥炸魷魚鬚
馬告酥炸魷魚鬚 $40
份量好多,魷魚鬚每條都有手指咁粗👍🏻
炸粉唔會好厚有鹽酥嘅鹹味,香口惹味。
蚵仔麵線$40
蚵仔煎
蚵仔煎$40
九份芋圓(溫)
九份芋圓(溫)$35
蜂蜜鮮檸紅茶$25
紅茶味道濃郁,加上蜂蜜鮮檸清新解油膩。

馬告酥炸魷魚鬚
蚵仔煎
九份芋圓(溫)
蚵仔麵線
鐵花村價錢💲: $50/ $45/ $36/ $40/ $49好味程度😋: 3.6/5服務🍴: 3.6/5環境🗾: 3.6/5 (比較逼)性價比🥢: 3.8/5回頭率😚: 3.3/5-北角開左間台灣野小店,裏面位置唔多,但天花用左多個天燈組成,收銀台上方又做成間屋咁,裝修一d都唔馬夫。老闆係台東人,希望可以將家鄉的味道帶到來香港,所以有d菜式比較特別,例如藜麥滷肉飯、關山臭豆腐等都係由台灣進口,味道都正宗D!😗😗-✅✅麻辣臭豆腐鴨血冬粉。一上枱陣臭味已經湧出來😳 好台味的臭豆腐。成碗的湯底唔係超濃郁,但好夠味道,冬粉索晒湯,好惹味。湯底大概係小辣程度,味道好香,唔怕好辣🤗 鴨血真係台灣貨,唔係香港一盒盒個d,食到入晒味,大大舊,Q彈軟滑🤩 臭豆腐係蜂巢豆腐咁,氣孔好大吸曬湯,仲食到陣陣發酵的味道,鍾意臭豆腐的不得了😏-✅綜合麵線。來到可以自己加醋同胡椒粉,風味十足!呢到的麵線即叫即煮,冇平時個啲咁一patpat,麵條煮到啱啱好,唔會好軟。鮮甜的味道,加上好香的油葱、炸蒜同芫荽,一啖一啖食唔停。肥美又大隻的蚵仔,大腸都滷到入晒味,又唔會太肥🤓 -✅✅椒鹽甜不辣。呢個甜不辣正宗,有厚度,口
鐵花村
價錢💲: $50/ $45/ $36/ $40/ $49
好味程度😋: 3.6/5
服務🍴: 3.6/5
環境🗾: 3.6/5 (比較逼)
性價比🥢: 3.8/5
回頭率😚: 3.3/5

✅✅椒鹽甜不辣。呢個甜不辣正宗,有厚度,口感煙韌有彈性,係煙韌的魚蛋。味道帶甜,加埋椒鹽好惹味。加小小炸九層塔,整體都香D😋😋

✅✅蚵仔煎。呢個蚵仔煎唔同平時個啲咁多粉😌 蛋的比例多好多,令到你食落唔會覺得一patpat+成口粉😬面層係🥚,下層小小蕃薯粉裹住成塊餅,中間位置仲有d芽菜增加口感!呢到的蚵仔好大隻,肚位好肥美,冇煮得熟晒,蠔味重好多😎 連埋甜醬一齊食,呢個味道超級好🥳

🆗台東海浪冰。因為台東係沿海城市,所以呢個冰都係模仿個到做成。藍色的冰+忌廉,真係好吸睛😍 刨冰係粗糙個隻,真係食到粒粒冰的口感。有忌廉的部分會比較冇咁單調🤔蘇打味的糖漿淋上🧊面,入面係大量🫐醬+蒟蒻,味道有啲甜。建議多人來食,2個人食到一半陣味會開始悶。建議入面可以再加多d配料🫣

整體真係好好食!麻辣鴨血臭豆腐仲好抵食,平時買一盒都唔只$50🤫 其他菜式都好出色,覺得味道正宗d,比阿元來了更好吃!好呷😋
同區美食🍧: #piggyfoodiein北角
2022-11-06 136 views
同事推薦公司附近既呢間台灣野好高質,趁呢晚收工就叫埋男朋友黎試,餐廳有好多天燈裝飾,好靚😍野食好平,叫左咁多野食先200頭,質素仲要唔錯,當中蚵仔麵線好好味😙>蚵仔麵線:40蚊都幾大兜,有6粒蚵仔,飽滿又鮮甜,呢度既麵線會加上紅蘿蔔絲,增添口感之餘,亦更健康。>滷肉飯:滷肉係半肥瘦豬肉,唔係肉碎,呢點覺得好好🥺肉鬆同醬汁份量適中,男朋友好快就食哂成碗。>松露起司蛋餅:第一次見蛋餅會加埋松露🤩松露份量仲要比得好慷慨,重點個蛋餅先$38,好抵食,食落鹹香惹味,有少少松露香氣,如果芝士再多d,拉到芝就更好。>蒜味台灣香腸:香腸係台灣直送,有十片,煎到好香口。>九份芋圓:就快黎m唔食得凍,呢度有得揀常溫幾貼心,芋圓、地瓜圓&紫薯圓大粒又Q彈,配埋紅豆、仙草+珍珠,好豐富。>百香果烏龍&白桃奶蓋烏龍:百香果烏龍酸酸甜甜好開胃;白桃奶蓋就好有奶香。
同事推薦公司附近既呢間台灣野好高質,
趁呢晚收工就叫埋男朋友黎試,
餐廳有好多天燈裝飾,好靚😍

野食好平,叫左咁多野食先200頭,
質素仲要唔錯,當中蚵仔麵線好好味😙

>蚵仔麵線:40蚊都幾大兜,
有6粒蚵仔,飽滿又鮮甜,
呢度既麵線會加上紅蘿蔔絲,
增添口感之餘,亦更健康。

滷肉飯

>滷肉飯:滷肉係半肥瘦豬肉,
唔係肉碎,呢點覺得好好🥺
肉鬆同醬汁份量適中,
男朋友好快就食哂成碗。
松露起司蛋餅

>松露起司蛋餅:第一次見蛋餅會加埋松露🤩
松露份量仲要比得好慷慨,
重點個蛋餅先$38,好抵食,
食落鹹香惹味,有少少松露香氣,
如果芝士再多d,拉到芝就更好。
蒜味台灣香腸

>蒜味台灣香腸:香腸係台灣直送,
有十片,煎到好香口。
九份芋圓

>九份芋圓:就快黎m唔食得凍,
呢度有得揀常溫幾貼心,
芋圓、地瓜圓&紫薯圓大粒又Q彈,
配埋紅豆、仙草+珍珠,好豐富。

>百香果烏龍&白桃奶蓋烏龍:
百香果烏龍酸酸甜甜好開胃;
白桃奶蓋就好有奶香。
松露起司蛋餅
蒜味台灣香腸
2K
2022-11-06 43 views
鐵花村係台東嘅一個景點 ,所以呢度嘅嘢食都係地道嘅台東菜 ,店內天花板佈滿熱氣球 ,好似台東咁 ,而且仲有幅地圖做裝飾 都幾靚🤣-🍜台東米苔目 $48香港好少地方食到米苔目,佢有啲似銀針粉,口感唔錯 湯底味道濃郁 有啲柴魚味 。另外配料有貢丸白蘿蔔 ,見到好多人都有叫呢個 推薦大家嚟食-🌮芝士肉鬆蛋餅 $35蛋餅外皮煎到好脆,食落煙韌 入邊包住海量嘅🧀同埋肉鬆,好足料-🐷台灣香腸 $35由細到大都特別鍾意食台式香腸,肉質juicy 鹹香味十足 -🍡九份芋圓 $35芋圓嘅芋頭味都幾濃,糖水唔會過甜,加埋仙草紅豆 唔錯!-🧋珍珠奶茶 $28奶味都幾重,珍珠夠煙韌,不過如果鍾意飲茶味濃啲嘅人, 應該冇咁鍾意呢度嘅珍珠奶茶
🍜台東米苔目 $48

🌮芝士肉鬆蛋餅 $35
🐷台灣香腸 $35
由細到大都特別鍾意食台式香腸,肉質juicy 鹹香味十足
🍡九份芋圓 $35
芋圓嘅芋頭味都幾濃,糖水唔會過甜,加埋仙草紅豆 唔錯!
🧋珍珠奶茶 $28

• 珍珠奶茶
  • 芝士肉鬆蛋餅
🫶🏻滷肉飯(小)$29有肉鬆的滷肉飯 滷肉不是很肥的那種 就是因為要叫很多食物 才叫小碗啦🤣椒鹽甜不辣 $36👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻綜合麵線 $45超級推薦這裡的麵線 其實我本身不太好麵線 通常吃台灣菜都不會叫 但是這裡的麵線 我下次來一定會再叫‼️玉米起司蛋餅 $35蛋餅也不差啦 不過我覺得他的餅皮和餡料不夠合一 就是不是我想要的那種🤪蚵仔煎 $40已經是我在香港吃到的最好吃最有台風的蚵仔煎 不過我還是覺得口感上差一些黏稠感🤣九份芋圓 $35 一定要吃 超高性價比 超多芋圓 糖水有淡淡桂花香 吃起來甜而不膩🥰白桃奶蓋烏龍 $30奶蓋烏龍 $25唯一不推薦的就只有他的飲料😣奶蓋不太行啦 比較像啤酒的泡沫 白桃味過甜 烏龍茶又過淡 淡得像水🫣
🫶🏻

奶蓋烏龍 $25
  • 綜合麵線
  • 蚵仔煎
2022-10-30 47 views
無論係食物、店鋪嘅裝潢,定店員嘅好客態度都令我覺得去咗台灣咁🇹🇼 餐廳嘅老闆係台東人,所以堅持用台東原味食材、同較健康嘅烹調方式,同其他香港嘅台式菜有分別㗎~食物價錢非常大眾化,絕對係抵食之選!😆松露起司蛋餅 $38好香松露味嘅拉絲蛋餅,亦都係一個比較特別嘅蛋餅口味,值得order呢!😋酥炸排骨飯 $50排骨好鬆脆,炸粉同肉嘅比例適中,唔會炸得太乾。 飯選用珍珠米同紅藜麥,有咬口又有營養。🍚大腸麵線 $40麵線係即叫即煮,唔係一大兜煮定,所以食落唔會浸得好淋/一pat pat 👍🏻。大腸份量都幾多,麵線 入面有啲蘿蔔絲,好足料!椒鹽甜不辣 $36外脆內軟嘅炸甜不辣真係令人食唔停口haha。調味唔會太重手,食完唔會太口渴。九份芋圓 $40芋圓好Q彈同埋大大粒,仲有珍珠、仙草、紅豆同桂花😍😍 一路食真係有去咗台灣嘅感覺。百香果乳酸 $25 好開胃嘅一杯飲品,另外佢冇加糖,唔會太甜,比較適合香港人口味😚

松露起司蛋餅 $38

酥炸排骨飯 $50

大腸麵線 $40

椒鹽甜不辣 $36

九份芋圓 $40

百香果乳酸 $25
1K
2022-10-30 43 views
“台東米苔目”($48)“肉鬆蛋餅”($30)“蒜味台灣香腸”($35)“椒鹽甜不辣”($36)“台東海浪冰”($49)“冬瓜鮮檸/巨峰葡萄乳酸”($25)北角有間食台灣菜嘅小店呢間餐廳特別之處係有唔少台東嘅元素除咗店名鐵花村係台東景點天花更有唔少台東著名嘅熱氣球做裝飾☺️食物方面必點嘅一定係台東米苔目其實米苔目即係香港嘅銀針粉湯頭帶柴魚香😍搭配上肉燥,貢丸,滷蛋,白蘿蔔味道雖然簡單但十分美味🥰見到呢道有蛋餅又忍唔住叫咗,點選咗肉鬆口味😝蛋餅皮煙煙韌韌,加上蔥同韭菜十分香口入面包住滿滿嘅肉鬆好滿足😙另外仲叫咗蒜味台灣香腸,椒鹽甜不辣台灣腸加埋蒜片一齊食超正😍甜不辣十分q彈,椒鹽味都岩岩好🤤呢間餐廳嘅冰品都好特別叫咗藍色好靚嘅台東海浪冰💙用上忌廉嚟代表浪花好有心思🌊冰入面有芒果蒟蒻🥭同藍莓醬🫐最後又點少得各款手搖飲品🧋叫咗冬瓜檸檬🍋,巨峰葡萄乳酸🍇2杯都唔會太甜,岩岩好☺️
“台東米苔目”($48)

“肉鬆蛋餅”($30)

“蒜味台灣香腸”($35)

“椒鹽甜不辣”($36)

“台東海浪冰”($49)

“冬瓜鮮檸/巨峰葡萄乳酸”($25)

北角有間食台灣菜嘅小店

呢間餐廳特別之處係有唔少台東嘅元素

除咗店名鐵花村係台東景點

天花更有唔少台東著名嘅熱氣球做裝飾☺️

食物方面必點嘅一定係台東米苔目

其實米苔目即係香港嘅銀針粉

湯頭帶柴魚香😍搭配上肉燥,貢丸,滷蛋,白蘿蔔

味道雖然簡單但十分美味🥰

見到呢道有蛋餅又忍唔住叫咗,點選咗肉鬆口味😝

蛋餅皮煙煙韌韌,加上蔥同韭菜十分香口

入面包住滿滿嘅肉鬆好滿足😙

另外仲叫咗蒜味台灣香腸,椒鹽甜不辣

台灣腸加埋蒜片一齊食超正😍

甜不辣十分q彈,椒鹽味都岩岩好🤤

呢間餐廳嘅冰品都好特別

叫咗藍色好靚嘅台東海浪冰💙

用上忌廉嚟代表浪花好有心思🌊

冰入面有芒果蒟蒻🥭同藍莓醬🫐

最後又點少得各款手搖飲品🧋

叫咗冬瓜檸檬🍋,巨峰葡萄乳酸🍇

2杯都唔會太甜,岩岩好☺️
好耐都無去過台灣,好掛住台灣美食,經過北角見到呢間新開無耐以台東作為背景嘅——🌟 鐵花村🌟 就入咁去搵返台東嘅味道💃🏻原來呢到嘅老闆真係台灣人,裏面嘅員工態度友善,仲好熱情同我介紹台東相關嘅野💕感覺就好似好咗轉台灣咁🥰._.🍜|綜合麵線|🍜台灣麵食當中,我最愛就係食佢哋嘅麵線,呢到嘅麵線都算幾大碗,黏黏稠糊嘅口感,好夠味道😋綜合嘅款式除咗豬大腸,更有蠔仔✨味道好鮮香💕·🤍|綜合丸湯|🤍湯嘅味道濃濃地,熱飲好暖胃,丸類有三大粒,食到有一款流心豬肉丸好有驚喜,咬落去裏面濃厚嘅豬肉汁仲要流出來,口感同味道十足👍🏻·🤎|關山炸臭豆腐|🤎以前去台灣夜市都會必點炸臭豆腐,呢到竟然都會有,好少有🫣臭豆腐炸到外表真係勁脆,而裏面嘅豆腐就好淋,面頭仲要有大量嘅酸菜可以解膩✨·🥬|燙青菜|🥬菜嘅份量一碟都算多,一小座山咁高,菜有炒過,夠香又夠味💚·🧋|荔枝奶蓋烏龍(+仙草)|🧋呢個唔會太甜,清清地又有荔枝味嘅香濃,仙草份量多,好滿足💕._.
._.
🍜|綜合麵線|🍜
🤍|綜合丸湯|🤍
🤎|關山炸臭豆腐|🤎
🥬|燙青菜|🥬
菜嘅份量一碟都算多,一小座山咁高,菜有炒過,夠香又夠味💚
🧋|荔枝奶蓋烏龍(+仙草)|🧋
呢個唔會太甜,清清地又有荔枝味嘅香濃,仙草份量多,好滿足💕
._.
Type of Meal
Tea
🦪蚵仔煎 $40比想像中大件😆 蚵仔每粒都好肥美😋同平時食開嘅蚵仔煎唔同 加咗好多蔬菜🥬 有生菜絲同芽菜 解膩得來又更加有口感☺️.🍳松露起司蛋餅 $38松露味好香🖤 芝士有拉絲效果🧀 但記得要趁熱食❗️.🍲台東米苔目 $48米苔目係平時食開嘅銀針粉😍 質感煙靭配料有貢丸 蘿蔔 滷蛋 肉碎.🧋胚芽珍珠奶茶 $28好耐冇飲胚芽奶茶🥰 胚芽份量比得好足 啜每一啖都飲到😬—🏠鐵花村 📍北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖
🦪蚵仔煎 $40

好耐冇飲胚芽奶茶🥰 胚芽份量比得好足 啜每一啖都飲到😬

🏠鐵花村
📍北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖
2022-10-27 32 views
好味台東菜😋1. 鹽酥雞飯 $50鹽酥雞有6-7舊 都幾多 好香脆 熱辣辣炸到 入面個雞仲有啲肉汁 唔會太乾 個調味又啱啱好 個飯雖然份量唔算多 但佢有啲滷汁同蒜粒撈埋一齊又幾香 仲有少少生蒜帶出黎嘅辛味 幾特別2. 肉鬆起司蛋餅 $35個蛋餅皮幾q彈 偏煙韌嘅口感 入面充滿住肉鬆 仲夾有半溶嘅芝士 咸咸香香 正3. 椒鹽甜不辣 $36超大份 口感煙煙韌韌 椒鹽味足 香脆 作為小食一流4. 九份芋園(冷)$35同樣好大碗 有哂三色芋圓 紫薯味最出 紅豆都煮得幾腍 又幾甜 珍珠細細粒但幾好咬 仙草正常 個黑糖湯底比較低糖 有少少桂花甜味5. 烏龍珍珠奶茶 $27可以走甜 珍珠細細粒 但黑糖味都出 6. 巨峰葡萄乳酸 $25益力多味重過提子 可以叫半糖………………………🌝大份夾抵食 仲要幾好味 裝修都幾有台灣feel 可以一試🌚小店位置唔多………………………
好味台東菜😋

5. 烏龍珍珠奶茶 $27
可以走甜 珍珠細細粒 但黑糖味都出

6. 巨峰葡萄乳酸 $25
益力多味重過提子 可以叫半糖

………………………
🌝大份夾抵食 仲要幾好味 裝修都幾有台灣feel 可以一試
🌚小店位置唔多
………………………