香港有啲樓宇好特別,係斜面嘅~係以前為左空氣更加流通、比多啲陽光照到地面,所以政府制訂左「街影法」,由街道中心畫一條76度嘅斜線到屋頂,咁就形成左斜面樓。而佐頓嘅八文樓🏘,就喺斜面樓嘅代表作~👇🏻👇🏻👇🏻而喺呢八棟嘅斜面樓入面,有一間開左超過五十年嘅美食😆添記法式三文治🥖🥰佢就係喺文苑街(文耀樓樓下),而八文樓係整齊排列,好似“田”字型咁排,所以非常容易搵到架~👍🏻仲有個小小招牌掛係條街度👇🏻越南以前係比法國統治過,而架喺越南依然遺留好多法式建築,而且仲有越式嘅法國菜添~所以法式三文治其實就係越式法包🥖🥖🥰真係估唔到香港都有~呢度環境唔大,通常啲人都係買法包外賣拎走嘅,不過鋪頭都有三張小凳🪑🪑🪑,比客人坐低慢慢食~一邊食仲可以一邊睇下唔同嘅👆🏻報章雜誌📰📜幫老闆做嘅訪問資料👍🏻雖然鋪頭細細,老闆仲放左個架喺度賣越南啲粉、醬料、調味料等等~👇🏻法包係添記嘅招牌,應該話10個人入面有10個人都係黎買法包😹咁當然都會有人買下其他啦,聽人講蒜蓉包同春卷都係幾值得試架!!!👆🏻如果你話想買材料返屋企整碗越南粉,呢度就可以比你買晒肉、粉、醬料啦😻如果一個人黎食,小法包已經夠啦👍🏻啱啱好~佢櫃檯個度

如果一個人黎食,小法包已經夠啦👍🏻啱啱好~佢櫃檯個度有一部分係透明板黎嘅,可以一路睇到老闆整包😻😆👇🏻

小法包

足料法包終於攞到手😻有個紙袋方便啲人攞住,賣相都唔錯,而且係幾足料嘅!!!以前做野喺越南食過,不過無咁多料架😹呢度好似咩都有啲咁👍🏻扎肉、豬手、腩肉、嚼肉(豬肝醬)、青瓜,仲有酸酸甜甜嘅蘿蔔絲😻咬落啖啖都有餡👍🏻,雖然個包都有幾多肉,但係配埋啲蘿蔔幾清新😺而且個法包外脆內軟,仲熱辣辣添~用黎做午餐簡直無得彈~

2020-10-09
$40 (Lunch)
2020-09-16 1167 views
最近鍾意咗食越南野所以上網睇吓有咩好食嘅越南野,突然睇到呢間賣越南法式麵包嘅麵包舖,個樣又非常老字號,見到啲comment都唔錯所以專登去佐敦試一試佢。話明老字號門面都是舊式的麵包舖外觀, 外面玻璃貼滿左以前雜誌曾經訪問過呢個普通嘅每一個採訪,證明佢真係咁多年都屹立不倒,真材實料。入到去見到有只得幾款食品可以選擇我揀咗小法包,小法包大概長20cm,每條法包都係新鮮烤出來即做的所以非常鬆脆而且有着法式麵包嘅煙韌,內裏嘅食材有非常有咬口既酸蘿蔔、青瓜、扎肉、豬手肉,鵝肝醬等,每口都可以食到所有嘅豐富食材,味道非常夾,而且因為夾雜着酸蘿蔔青瓜等食材亦都唔會覺得好膩,而且好飽肚。呢間老字號的越式發包唔係度度都有非常值得一試。

呢間老字號的越式發包唔係度度都有非常值得一試。
小法包
老字號。從小開始吃。屹立不倒,開了幾十年依然是全香港最地道的越南法包,沒有之一。簡樸、不做作、不多花樣。一直思念想念就是他的舊,就這味兒。多支持小店。唯一需要改善的就是看到有小昆蟲小小強 😬

多支持小店。

唯一需要改善的就是看到有小昆蟲小小強 😬
2020-05-22 2306 views
經過位於渡船街附近的添記,買一個越南發包成為我的指定動作。這家店老闆開了幾十年,店鋪面積不大,但在附近很有名氣。香港的越南法包這家店絕對能排在頭幾位。點樣一個小法包已經要40元了,實在不便宜。發包的麵包非常脆,吃的時候要非常小心。表面紅蘿蔔絲非常多,裏面的肝醤滿瀉,口感非常不俗。但是扎肉相對比較少。亦吃不到酸蘿蔔的味道。跟越南胡志明市最好吃的發包相比還是差了一個層次。而且越南法包在胡志明市才十多元一個。在香港吃純慰我相思之苦。

2020-05-22
$40 (Tea)
2020-04-13 2121 views
📍Jordan 佐敦📍...記得上一個星期, 我第一次係time square 食完芽莊既法包就開始念念不忘🥺🥺🥺😭 都無諗過一舊咁大既包可以有驚喜😯👏🏻👏🏻 今日我就去到10年前左右Janice Man IG 介紹過既添記法包🤭🤭...呢間添記係2008年拎左香港time out 既 「one of the 50 dishes you must eat in 2008」🗣🗣🗣一入到鋪係貼滿左好多報紙雜誌既報導, 菜欄推薦過, 日本既雜誌都有報導,👏🏻👏🏻👏🏻個老闆范先生係越南華僑, 係一手一腳由198幾年既車仔檔做到開鋪.個背景都真係好勁🤭🤭我地入左鋪10分鐘炸, 已經有around 15個人左右黎買😱😱😱真係好誇張, 仲要呢家有Corona virus 😨 ...📍招牌法包💰HKD 78.00 (大) , HKD 40.00 (細)包分兩個size, 同朋友買大size share🙂 一條法包有成個4份3條手臂咁長😂😂 份量十足🗣🗣 老闆烘熱左個包, 雜誌上面講入邊有4種肉 (越南扎肉, 咸豬手, 五香腩肉同法式嚼肉), 咸肉味再加埋紅蘿蔔同青瓜呢個combination 🥺🥺每次
📍Jordan 佐敦📍
📍招牌法包
包分兩個size, 同朋友買大size share🙂 一條法包有成個4份3條手臂咁長😂😂 份量十足🗣🗣 老闆烘熱左個包, 雜誌上面講入邊有4種肉 (越南扎肉, 咸豬手, 五香腩肉同法式嚼肉), 咸肉味再加埋紅蘿蔔同青瓜呢個combination 🥺🥺每次見到咁大舊包都會驚鞋口🙏🏻🙏🏻, 但係呢間老闆烘到佢好鬆脆, 比上次芽莊仲鬆脆, 一路食一路跌好多碎落地下😭😭😂呢間既法包唔會落牛油去烘. 肉既份量十分充足, 所以每咬一淡都會食到肉同脆口既蔬菜絲😭😭👏🏻👏🏻個質感認真唔錯,我4分鐘食完😂😂我個人覺得未到好驚艷食完哇一聲, 但真係有一定既水準🙏🏻🗣
———————————————————————
📌環境:5 /10分 (職員全程有禮貌)
📌Outdoor area is not available
📌不可帶寵物黎餐廳🐶
📌不要加1
———————————————————————
- 高水平
- 中上水平
- 正常和中上水平之間✔️
- 正常水平, 路過可試
- 我好爭扎 LOL
- 唔使試
1K
2020-03-13 1355 views
好耐無食過法包,某日黎到佐敦就去左呢間歷史悠久既法包小店,買左條長法包即叫即整,好足料熱辣辣,見住佢即時放入好多不同既涵料之後再拎入焗爐到烘熱,味道不錯,法包真材實料。不過物價上升,法包比從前貴了。
TakeAway
2020-03-02 1277 views
呢間歷史悠久既法包小店,位於佐敦同柯士甸之間,店鋪雖小,但好多人都會特意前黎呢度買佢,最出名係小法包同蒜蓉包,今次買左條大法包同朋友分享,一條三件,涵料十足,法包比較硬身,外脆內軟,即叫即焗。
TakeAway
2019-12-07 1504 views
去完越南後一路都好記掛越式法包經過佐敦想起有家只售越式法包老店就決定去回味一下越南的風味店家感覺像是時光停留在80年代,牆上貼滿不同報紙雜誌的報道,當中不乏外國的傳媒介紹!添記很簡單,只有大,小法包和蒜蓉包可以揀小妹自己一人就決定食小法包,老闆收到order後,即刻將法包放到焗爐烘熱,讓法包外脆內軟,法包裡的是越式腩肉,嚼肉,扎肉和鵝肝醬,上層是酸甜的腌製蘿蔔和蕃茄加以一點點辣味,簡單好味
去完越南後一路都好記掛越式法包
經過佐敦想起有家只售越式法包老店
就決定去回味一下越南的風味

加以一點點辣味,簡單好味
2019-11-26 993 views
添記法式三文治又一朋友推介小店入去見到好多報紙剪報同得獎貼紙先知原來咁出名我地叫左個大法包同蒜蓉包見到師傅切包同包材料然後放入焗爐報紙上面寫 焗爐係美味既關鍵宜家應該買唔返呢個焗爐啦法包入面有碎豬肉扎肉同嚼肉長知識了 人生中第一次食嚼肉 好期待不過其實全部食材一齊咬無特別去細味嚼肉係咩味蒜蓉包好好食難得唔會太乾身但係好脆令到我呢個平時唔食蒜蓉包既人都食到一個價錢方面真係老店既價錢又平又好食希望有更多人知道呢間店啦
添記法式三文治

價錢方面真係老店既價錢
又平又好食
希望有更多人知道呢間店啦
2019-09-28 1173 views
話說之前網上睇過介紹呢間本土越式法包,介紹伯伯自己親手from scratch咁整啲配料,見係地道小店,又喺公司附近,就嚟支持下啦。不嬲都鍾意食越式法包嘅,不過成日都決定唔到要咩餡,呢間小店就啱晒我呢啲有選擇困難症嘅人,因為佢係無選擇!法包只有大同細兩個size揀,另外亦都有蒜蓉包賣。基本上舖頭就係得法包同蒜蓉包兩樣嘢賣,有啲人會覺得無乜選擇,但咁嘅好處就係可以專心用心做好一樣食物!大法包 $76小法包 $39蒜蓉包 $9由於舖頭係無得坐低,所以當日我哋係喺烈日底下喺電台野餐式咁食佢嘅法包,而佢嘅法包就無乜醬汁,比較乾少少,大熱天時就dry咗少少,不過佢嘅餡料都俾得足。反而蒜蓉包做得出色啲!而且價錢便宜,下次想食蒜蓉包可以過來呢度買呀!

大法包 $76
小法包 $39
蒜蓉包 $9

2019-09-15 1039 views
屹立不倒既小店去到柯士甸有兩間係必食嘅嘢!第一間老趙第二間添記法式三文治🥪之前應該介紹過老趙🤔今次介紹下添記法式三文治🥪其實準確來講,呢間係出名食法包😋佢有分幾個size嘅,大嘅$74,細嘅$38,大嘅可以食到大約四個人😋入面係有啲酸嘅紅蘿蔔,用既係糖醋、美極醃製、扎肉、唔同部位嘅豬肉👍🏻口感非常豐富,有脆嘅蘿蔔、肥少少嘅豬肉、有咬口彈牙嘅扎肉,法包亦外脆內軟😋由於製作需時,所以要預咗等一陣.....攞到包就即刻食啦,因為如果擺太耐嘅話就會比啲餡搞到個包淋晒😟佢嘅味道係無可取替嘅,邊度都做唔到呢種感覺😂大家試咗就明😛
屹立不倒既小店
去到柯士甸有兩間係必食嘅嘢!
第一間老趙
第二間添記法式三文治🥪
2019-04-18 1973 views
呢度嘅發包好大個,所以賣$40蚊1個都係合理嘅!不過如果真係要同法式或者越式嘅法包相比,呢度嘅法包略嫌真係太乾身,又係冇醬汁嘅,純粹係夾啲扎肉生菜蘿蔔絲等等,所以就爭咁啲風味!如果有啲醬汁就可能就可以將呢啲食材嘅味道提升,咁或者都會好味啲!而令人驚喜嘅就係蒜蓉包!蒜蓉包$10都唔使!佢個香濃嘅蒜蓉味係令你一試難忘囉!同埋啱啱整好熱辣辣食嘅時候呢,真係好好味!又抵食!係激高嘅性價比之選!所以如果你哋想試嘅話,我就會推介呢個蒜蓉包instead of法包!

2019-04-15 1388 views
話說添記法包我都算係由細食到大嘅,每次一大班朋友嚟我屋企開P都指定要食添記法包。今次朋友又口痕話想食所以幫佢買,但係一打開個袋嘅時候發覺個法包真係瘦咗好多😵以前明明係鋪滿餡料,但今次無論邊個角度睇都見到餡料明顯少咗勁多!價錢越嚟越貴但係出品就.....你懂的!其實個包本身已經冇乜肉類喺入面,多數都係蔬菜,(例如青瓜、紅蘿蔔絲....)但係而家全部餡料都大縮水,少咗咁多!希望只係今次材料唔夠所以個包瘦咗啦!

希望只係今次材料唔夠所以個包瘦咗啦!

2019-04-10 1128 views
有多少間小店是由細食到大?由老公小時候吃的法包,到依家帶埋仔仔囡囡黎吃,大的要$78,小的要$38,蒜蓉包就要$9。一個大的,應該好大,要成餐飯的價錢。當晚售罄,唯有要2個小的法包。只看到現在的物價、租金都幾貴。蒜蓉包:$9,即整即食即嘆,遇左熱氣。小法包的材料:蘿蔔條、肉條、放放放,焗焗焗。脆口、不燶、不乾,惹味的。每次去都要等10分鐘或以上,即叫即做,宵夜都有幾班人等待。簡單的小店,小小生意養活一家,現在可以繼續為生,真的不易。

蒜蓉包:$9,即整即食即嘆,遇左熱氣。

簡單的小店,小小生意養活一家,現在可以繼續為生,真的不易。
2019-04-08
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$40 (Last Night Supper)
  • 法包
呢間發包已經係由細食到大嘅,水準都係好好。每次去都會係一細法加一蒜蓉,有時唔夠飽會再加個嚼肉麵。佢另外果到既333啤酒都好正,配法包完全係一流。比個小貼士大家,你可以同佢講話要加辣,咁佢就會放辣椒係法包到,別有一番風味。
  • 蒜蓉包