1️⃣雙併煎餃 $46/10隻煎餃我叫左粟米芝士雞肉餃同韭菜豬肉餃🥟😛超好味粟米🌽芝士雞肉餃,咬落去好Juicy,好正呀,好飽滿,啖啖粟米雞肉🤤煎得好香口!好正🤤韭菜豬肉餃相對比下去,覺得🥟入面好多韭菜😖冇乜豬肉🥺比較失色😖PS:必食秘製蝦米辣菜脯!食落辣中帶點麻🌶唔錯😋仲有得買走$8 一小包😚2️⃣雙併湯餃 $38/8隻湯餃有兩款湯底:雞湯/蕃茄薯仔魚湯😋我揀左蕃茄魚湯🤣湯有魚味唔腥,蕃茄味唔算濃厚但好有家既感覺😂湯餃揀左香芹芫荽豬肉餃同椰菜冬菇雲耳豬肉餃🥟🥟🤤睇到張相都覺得皮薄餡靚,香芹同芫荽份量都好多😋食落好滿足!椰菜冬菇雲耳豬肉都好足料🤤個人比較鍾意芫荽🥟💛3️⃣醉雞 $48依款醉雞既份量都唔算少,佢仲俾咗雞肶我🥺雞食落都好嫩滑同埋有酒香味🤤👌🏻👌🏻雞皮食落都超滑,正!4️⃣醉豬手 $48醉豬手食落都幾爽口,但有幾舊比較硬🧐酒味唔算太濃,🐷手份量👌🏻😌5️⃣熱洛神花茶 $8依款花茶飲落酸酸甜甜好開胃🤤飲落有啲似紫貝天葵嘅味道🧐但本身唔太飲酸野嘅朋友可揀其他😌(5個🌕為滿分)味道:🌕🌕🌕🌕🌗服務:🌕🌕🌕🌕🌕環境:🌕🌕🌕🌕🌘抵食度:🌕🌕🌕🌕🌗
1️⃣雙併煎餃 $46/10隻

2️⃣雙併湯餃 $38/8隻

3️⃣醉雞 $48

4️⃣醉豬手 $48

5️⃣熱洛神花茶 $8

(5個🌕為滿分)
味道:🌕🌕🌕🌕🌗
服務:🌕🌕🌕🌕🌕
環境:🌕🌕🌕🌕🌘
抵食度:🌕🌕🌕🌕🌗
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 香芹芫茜豬肉餃
2021-04-08 320 views
前排食過太子區人氣豐信餃子,網上好評如潮,點知冇我想像中咁好味,失望☹️甜記餃子同樣係近排人氣餃子店之一,經過上次經驗,唔敢再對餃子店有太大期望,平常心,點知呢間又俾到驚喜我喎😍可選擇湯餃或煎餃,亦可選擇單拼或雙拼。口味選擇多到七彩😂有咁多隻味當然要揀雙拼,但如果有雜錦口味就更好,每隻味都可以試,唔洗咁煩惱揀邊款🤤。結合網友推薦同埋我自己鐘意既口味,最後揀咗粟米芝士雞肉餃&洋蔥牛肉餃。因為我係外賣既關係,就唔會選擇湯餃啦,費事俾啲湯浸到淋晒。老實講, 十隻雙拼煎餃($46)價錢唔平,但留意番其他一樣都係出名嘅餃子店同樣都要咁上下既價錢,所以要講貴,呢間應該唔算最貴。因為即叫即煎,外賣煎餃拎到上手非常熱辣辣。外賣煎餃比外賣湯餃既好處就係凍左翻熱依然可以試得出餃子既質素👍🏻雖然拎到返屋企係凍咗,盒入面仲要有好多水蒸氣,但煎一煎或者用氣炸鍋焗一焗味道口感依然好正😋。睇返餃子質素,因為本身已經煎得好香,我用咗氣炸鍋略微焗一焗同新鮮煎出嚟冇分別,所以要餃子質素本身要好好先做到咁嘅效果👍🏻餃子size唔算大粒,但煎得夠香脆。餡料方面,粟米芝士雞肉真係堅好食😋肉質紮實又唔會太嚡,有啲肉汁,粟米量夠多,
因為我係外賣既關係,就唔會選擇湯餃啦,費事俾啲湯浸到淋晒。
餃子size唔算大粒,但煎得夠香脆。餡料方面,粟米芝士雞肉真係堅好食😋肉質紮實又唔會太嚡,有啲肉汁,粟米量夠多,只係冇咩芝士味,但只要唔好抱住有好濃郁芝士味既期待去食,就完全唔影響呢款口味既好食程度。
洋蔥牛肉餃煎得同樣好香脆,用咗紫洋蔥所以味道甜甜地,如果肉餡可以再甜少少🤏🏻就更好。
總括嚟講,個人覺得粟米芝士雞肉比洋蔥牛肉味好食,但整體呢間餃子係「堅」好食。
洋蔥牛肉煎餃
2021-04-04
洋蔥牛肉煎餃
2021-04-06 174 views
今日同朋友出街想食得清淡啲,朋友就鍾意食甜記餃子🥟去到要等一張枱,不過都好快就有位,下次太多人嘅話都可以選擇外賣🤤請你仲有生餃子可以拎走返屋企自己煮!我今次就食咗粟米芝士雞肉餃子同埋菠菜豬肉餃子🥟配蕃茄薯仔魚湯 咬落口真係皮又簿而且餃子餡料豐富,非常厚實,粟米同芝士配合嘅味道都好有層次!係好鍾意食粟米芝士雞肉餃子🤤下次會再食依一個口味❤️💛 至於菠菜豬肉餃子,就冇我朋友食過韭菜餃子咁香,但係餡料依舊十足豐富!鍾意食菠菜嘅朋友都可以試吓👍🏻他的蕃茄薯仔魚湯都好足料,真係有蕃茄碎同埋薯仔🥔而且感覺唔係味精湯係真係真材實料煲出嚟嘅魚湯!

2021-04-05
10 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
2021-03-29 282 views
第一次經朋友介紹嚟呢間餃子店,真係估唔到平日下午,都要排隊攞飛輪候入座,大概等咗5-6分鐘就有枱。餐廳地方細小,但尚算乾淨企理,不過嚟呢度最重要係被佢嘅餃子所吸引,而且價錢大眾化,仲有佢哋落order同埋上菜都算快手。餐牌有好多款式嘅餃子,相當之吸引,我呢個餃子控,俾佢搞到選擇困難症發作。我叫左「香芹芫荽豬肉餃+韭菜豬肉餃(10隻雙拼)」,配埋蕃茄薯仔魚湯湯底,加埋店舖特製嘅菜甫,好食到連湯底都飲晒。朋友叫咗個「粟米芝士雞肉餃+韭菜豬肉餃(10隻雙拼)」

香芹芫荽豬肉餃+韭菜豬肉餃

朋友叫咗個「粟米芝士雞肉餃+韭菜豬肉餃(10隻雙拼)」

粟米芝士雞肉餃+韭菜豬肉餃

2021-03-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$42 (Lunch)
香芹芫荽豬肉餃+韭菜豬肉餃
粟米芝士雞肉餃+韭菜豬肉餃
  • 香芹芫茜豬肉餃
  • 韭菜豬肉餃
2021-03-29 167 views
趕住上堂,拿拿臨去食晚餐,見到呢間甜記餃子都多人食,入去試下!點左菠菜豬肉餃跟蕃茄薯仔魚湯+一支凍豆漿,餃子大大隻,堅皮薄餡多,爆滿個種,好juicy多汁,調味剛好唔會過鹹又唔淡,好好味!個湯底都好出色,魚湯唔腥兼飲得出冇味精,係家嘅味道,菠菜餃同呢個魚湯好夾啊!下次再去一定裂試埋煎餃,我見好多人點,應該質素都唔差。豆漿就平平無奇,可點可不點。

2021-03-26
$50 (Dinner)
2021-03-27 179 views
本人最愛芝士餃子,又見到食評中有好多好評,所以諗住去試下,點知個皮加佐粉去煎,食落一粒粒粉芝士味唔濃冇拉絲嘅感覺椰菜湯餃又未熟,唯一一個覺得好食就係菜心,好失望

椰菜湯餃又未熟,唯一一個覺得好食就係菜心,好失望

2021-03-21 227 views
真係好失望 本身今日心情好好然後同男朋友黎甜記餃子食下午茶但係粒韭菜餃子入面咬到塊好硬好似紙嘅野我以前都黎食過但係唔會質素咁差 唔知同同時間舖頭入面好多人有冇關係 可能好多堂食同時又好多單啦但今次黎食 我地簡咗魚湯韭菜餃子同南瓜忌廉雞肉餡10隻餃子上到黎 賣相都ok 但一撩開個湯底 餃子皮同肉分開都算但係啲餡到仲會食到疑似紙嘅野感覺真係十分差 我好明白有時單多唔會樣樣野都留意到但作為食客 食餃子到食到啲咁嘅野 好唔衞生好污糟相信以後唔會再黎
真係好失望 本身今日心情好好
好唔衞生好污糟
相信以後唔會再黎
2021-03-21
10 Minutes (Dine In)
由於我在附近上堂,我一向也是甜記的常客🥰🥰平時我只點湯餃,今天與我的foodie buddy光顧一嚐煎餃的滋味🥰🥰❣️是日餐單🧀芝士粟米雞肉煎餃🌽相信這款很多食客也推介過~我是第一次吃這款的煎餃,餃皮透薄,煎得酥脆,應該是半煎炸。但變了煎餃芝士味就變得不突出,我認為湯餃更好吃~🥟韮菜豬肉煎餃🥟韮菜餃就正常發揮,有很多肉汁,值得讚的是煎餃不太油膩。🌿豆角香葉豬肉湯餃🥟另一款我的最愛,加了香葉很有泰國風味,豆角口感爽脆,跟香葉味道亦很配合,非常有特色。🥟椰菜冬菇雲耳豬肉餃🥟大堆頭餡料,這款很多餃店也有供應,甜記的出品也是水準之上,配以番茄薯仔魚湯更見美味。記得點醋同加秘制辣菜脯食,超級好味😋試了煎餃後,以後會專心做甜記湯餃的鐵粉🥰🥰煎餃雖然也很好味,但湯餃比較岩我口味🥰🥰
❣️是日餐單

🧀芝士粟米雞肉煎餃🌽

🥟韮菜豬肉煎餃🥟

韮菜餃就正常發揮,有很多肉汁,值得讚的是煎餃不太油膩。

🌿豆角香葉豬肉湯餃🥟

🥟椰菜冬菇雲耳豬肉餃🥟

$50 (Dinner)
  • 香葉豆角豬肉餃
2021-03-14 586 views
📍 甜記餃子一路以嚟都好鍾意食餃子👻湯餃夠清淡 煎餃有夠香口!!所以成日都會周圍搵 全港有咩餃子店好食呢間 餃子店好多人推 最重要係黃 梗係要支持下!🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️⛺店舖裝修光猛 走新式路線 不過坐位唔算多 都需要等位餃子方面 選擇算多 竟然有11款💫💫仲有一d 比較新穎嘅餃子口味 可選擇淨餃子 或者配湯麵🌀 雙拼餃子: 白菜豬肉餃 + 芝士粟米🌽雞肉餃今次決定試下湯餃 點知都好有驚喜📯湯底可以選擇雞湯/蕃茄薯仔🐟魚湯薯仔魚湯 入面有粒粒薯仔粒 魚湯味唔算濃 但夠清甜感覺似住家湯 飲完唔口渴🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️📢📢真係大推芝士粟米雞肉餃 餃子皮薄大大隻雞肉配上香甜粟米 仲有濃濃🧀芝士香成個感覺好夾 會忍唔住想再encore白菜豬肉餃都係好足料 水準正常➿口味相對較清淡 唔算太特別 下次可以點其他口味試一試🔅🔆煎餃依然無令人失望 炸到脆卜卜 好香口而且唔會炸到油淋淋 肉汁鎖住係煎餃入面 真係做得幾出色🌀口水雞送到過嚟見到大量紅油同辣椒以為會好辣 點知原來只係微辣 紅油令到雞肉好香口雞肉大大件 夠嫩滑 好正! 呢間餃子價錢經濟又實惠餃子皮薄餡滿 小食方面質素都唔差真係推薦大家黎食
📍 甜記餃子
一路以嚟都好鍾意食餃子👻
湯餃夠清淡 煎餃有夠香口!!
所以成日都會周圍搵 全港有咩餃子店好食

而且唔會炸到油淋淋 肉汁鎖住係煎餃入面 真係做得幾出色

🌀口水雞
送到過嚟見到大量紅油同辣椒
以為會好辣 點知原來只係微辣 紅油令到雞肉好香口
雞肉大大件 夠嫩滑 好正!

呢間餃子價錢經濟又實惠
餃子皮薄餡滿 小食方面質素都唔差
真係推薦大家黎食
芝士粟米雞肉餃
白菜豬肉餃
口水雞
2021-03-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
芝士粟米雞肉餃
白菜豬肉餃
口水雞
2021-02-24 319 views
上次四個人食,叫左煎餃,湯餃,雲耳,雞腎,口水雞同埋菜心,如果叫湯餃/麵可以揀湯底,誠意推薦番茄薯仔魚湯,有番茄味但又唔會太濃味,夾埋餃子食簡直係完美,湯餃我揀左白菜豬肉餃同埋椰菜冬菇雲耳豬肉餃,每隻都大大隻又夠皮薄,兩隻餃都好食!至於煎餃揀左菜心豬肉餃,本身我唔好菜心,但食落又比想像中好食,不錯!下次我會揀粟米芝士雞肉餃!雲耳雞腎口水雞三樣都好食,但我偏向最中意雞腎,縱使佢個口感有啲淋,但係食落又覺得不錯,味道不錯!
  • 麻辣雞腎
  • 椰菜冬菇雲耳豬肉餃
2021-02-24 211 views
本身係長沙灣食完cafe就諗住走點知朋友醒起甜記都係長沙灣就行下 試埋佢🤩🤩.雙拼湯餃 (8隻) $38-芝士粟米雞肉-南瓜忌廉雞肉蕃茄薯仔魚湯 ⬇️見到有得叫雙拼緊係要嗌啦 有得試多啲款式🤣餃子整體都幾大隻皮又唔會好厚餡料豐富實淨👍🏻🧀芝士粟米餃見好多人推介緊係要試一試佢芝士都食得出!芝士餃子入面嘅汁都有芝士味😋😋粟米又清甜雞肉正常發揮整體來講芝士粟米餃 好食!🎃南瓜忌廉餃有驚喜不過就唔及芝士粟米咁好食南瓜一咬開 見到全部餡料都係橙色食到南瓜味 不過口感有啲鬆散.蕃茄魚湯有驚喜🤩湯底鮮甜仲有啲蕃茄薯仔粒!.🌟🌟最後特別要提一提佢哋啲辣菜甫好好食!!!😋😋夠辣又夠麻 超惹味忍唔住買咗包菜甫拎走
本身係長沙灣食完cafe就諗住走
芝士都食得出!
芝士餃子入面嘅汁都有芝士味😋😋
粟米又清甜
雞肉正常發揮
整體來講芝士粟米餃 好食!
🎃南瓜忌廉餃有驚喜
不過就唔及芝士粟米咁好食
南瓜一咬開 見到全部餡料都係橙色
食到南瓜味 不過口感有啲鬆散
蕃茄魚湯有驚喜🤩
湯底鮮甜
仲有啲蕃茄薯仔粒!
🌟🌟最後特別要提一提
佢哋啲辣菜甫好好食!!!😋😋
夠辣又夠麻 超惹味
忍唔住買咗包菜甫拎走
雙拼湯餃 (8隻)

2021-02-18
$40 (Dinner)
雙拼湯餃 (8隻)
  • 芝士粟米雞肉餃
早排好多人都做餃子排行榜 😝 發現都好多人俾尼間黃店好高位 😏 其實🐻之前係同事既分享下試過佢地既西洋菜豬肉餃🥟 都令🐻好深刻❗️今次剛好番工叫外賣速遞,有得叫佢地當然要推薦下俾其他同事啦 😍 🐻就order左「湯餃子麵餐」,配上人氣好高既「粟米芝士雞肉餃」+ 臺灣麵 + 蕃茄薯仔魚湯 😋 同事有叫「煎餃子麵餐」,大家決定再叫埋「雙拼湯餃」一齊share,揀左「椰菜冬菇雲耳豬肉餃」「韭菜豬肉餃」🥟 每一set餃子都配上辣菜脯同埋醋汁✨ 推介/意見‼️(5隻🐻最高分✨)✨「湯餃子麵餐 」🐻🐻🐻🐻湯、麵會分開裝,外賣送到都唔怕淋曬 👍🏻 不過可能🐻對佢既「粟米芝士雞肉餃」抱好大期望,反而覺得粟米甜味好搶,食唔到有芝士味 🥲 而且臺灣麵痴實左,令🐻好難去食 🍜 不過蕃茄薯仔湯幾清新開胃無味精,加番d分 🤪✨ 「椰菜冬菇雲耳豬肉餃」🐻🐻🐻🐻🐻另外叫既尼款豬肉餃反而令🐻感覺有驚喜❗️睇到又食到佢既皮好薄,餡料又好豐富,每種配料令口感大增,大大隻餃子好滿足😍 ✨ 「韭菜豬肉餃」🐻🐻🐻🐻🐻鍾意韭菜既朋友一定鍾意,唔太好既都可以try try 😝 皮薄餡多就一定,而且🐻覺得佢既韭菜

推介/意見‼️(5隻🐻最高分✨)

✨「湯餃子麵餐 」🐻🐻🐻🐻

✨ 「椰菜冬菇雲耳豬肉餃」🐻🐻🐻🐻🐻

✨ 「韭菜豬肉餃」🐻🐻🐻🐻🐻
鍾意韭菜既朋友一定鍾意,唔太好既都可以try try 😝 皮薄餡多就一定,而且🐻覺得佢既韭菜好易入口,味道唔會剩係得個陣強勁味道 😋

價錢‼️(速遞價錢/堂食價錢)
$49/$38 「湯餃子麵餐 」
$54/$42 「煎餃子麵餐」
$49/38 「雙拼湯餃」8隻
雙拼湯餃
湯餃子麵餐
雙拼湯餃
湯餃子麵餐
  • 椰菜冬菇雲耳豬肉餃
  • 西洋菜豬肉餃
《Encore咗無限次嘅餃子💛🥟》小編之前已經食過好多次因為佢實在太近Office🤣經常性都foodpanda 叫餃子做lunch價錢又經濟實惠又好食😍-📍雙拼煎餃 8隻 ($42)🔥粟米芝士雞肉餃menu有得俾大家揀煎餃定蒸餃小編就揀咗煎餃食 因為香口d🤪呢款餃子簡直係小店嘅王牌🃏餃子皮好薄 剪得好脆就算我買到Office都仲係脆卜卜😍入面嘅芝士係半溶狀態雖然做唔到拉絲效果 但芝士份量多都好濃芝士味加埋粟米同埋小店嘅辣菜甫 Prefect💛🔥菠菜豬肉餃同樣地皮薄餡靚 每隻餃子都好大隻脹卜卜咬落去會見到餡料好足!菠菜同豬肉比例平均 有肉汁🤤唔會太乾身!小編個人覺得呢個係健康嘅選擇🤫-小編其實煎餃同湯餃都食過😈兩樣都同樣出色湯餃更加有唔同湯底選擇 ‼️總有一款啱你口味😎黃店小店大家記得去支持啦💛旺角都有分店㗎~—————————————味道😋:9/10抵食🥳:8/10環境🥂:N/A
《Encore咗無限次嘅餃子💛🥟》
小編之前已經食過好多次
因為佢實在太近Office🤣
經常性都foodpanda 叫餃子做lunch
價錢又經濟實惠又好食😍
📍雙拼煎餃 8隻 ($42)

🔥粟米芝士雞肉餃

加埋粟米同埋小店嘅辣菜甫 Prefect💛

🔥菠菜豬肉餃
菠菜豬肉餃
同樣地皮薄餡靚 每隻餃子都好大隻脹卜卜
咬落去會見到餡料好足!
菠菜同豬肉比例平均 有肉汁🤤
唔會太乾身!
小編個人覺得呢個係健康嘅選擇🤫
小編其實煎餃同湯餃都食過😈
兩樣都同樣出色
湯餃更加有唔同湯底選擇 ‼️
總有一款啱你口味😎
黃店小店大家記得去支持啦💛
旺角都有分店㗎~
—————————————
味道😋:9/10
抵食🥳:8/10
環境🥂:N/A

2021-01-15 419 views
青山道食店何其多,今日lunchtime早放,見甜記唔係好多人,拿拿聲去試吓。自己都係好餃一族,鍾意試唔同既餡,今次試咗甜記既粟米芝士鷄肉餃同香葉豆角豬肉餃。雙拼10隻$42。並選了清新可口既蕃茄薯仔湯底。餃到了!隻隻肥嘟嘟丶漲卜卜,份量好足。先飲兩啖蕃茄薯仔湯,清清地唔似出面好勁味精湯。再嚐一口香葉豆角豬肉餃,原來香葉係指羅勒,呢個配搭出面好少有,豆角好多,整體感覺亦非常清新可口。雞肉芝士餃是新派口味,我個人很喜歡芝士,流心芝士雞肉再加粟米,有咬口又香口,真係好好食。最後成碗湯飲埋,又一餐!環境7.5/10服務7/10食物8.5/10衞生8.5/10

餃到了!隻隻肥嘟嘟丶漲卜卜,份量好足。

環境7.5/10
服務7/10
食物8.5/10
衞生8.5/10
2021-01-11 240 views
I came to realize that there are quite a lot of inexpensive great food in Cheung Sha Wan, and Tin Kee Dumpling Restaurant is definitely one of them.For under HK$50, you get to choose two different types of dumplings to go with a hearty homemade soup. I picked the famous Corn & Cheese Chicken Dumplings as well as the Chinese Celery and Coriander Pork Dumplings to try with Fish Soup (with potatoes and tomatoes).I like these Corn & Cheese Chicken Dumplings more, the Chinese Celery and Coriander Por

I like these Corn & Cheese Chicken Dumplings more, the Chinese Celery and Coriander Pork Dumplings tasted a bit too strong for me (just because I don’t really like Chinese celery and coriander). To be fair, the pork dumplings would taste quite nice if you like Chinese celery and coriander.

But the Corn & Cheese Chicken Dumplings were superb!!! Meaty chicken with delicious sweet corn and a bit of cheese for flavouring, how could you not like it?!

The Fish Soup with Potatoes and Tomatoes was very tasty too! Legit hearty homemade soup with nice and strong tomato flavours and bits and pieces of potatoes. Yum!
2020-12-11
TakeAway