2022-12-15 76 views
放假同男朋友去黃金海岸沙灘玩,中午食左呢間高質黃店,佢地既煲仔飯係屯門名物,當中以白鱔煲仔飯最受歡迎😆星期日中午1點去,唔洗等位就有得入,店內座位唔太多,會有戶外位,野食質素高,出餐速度都幾快。❀味噌湯&漬物❀味噌湯味道唔太鹹,海帶份量多,仲有少少腐皮,漬物就係酸酸地既醃蘿蔔。❀秋香鹽燒白鱔煲仔飯❀呢度最出名既煲仔飯,白鱔大大舊厚肉又無骨,燒完之後零舍香口,肉質有少少彈牙咁。雖然唔係用瓦煲,但依然有好多飯焦😋❀秘製蒜辣牛粒煲仔飯❀覺得呢個有少少似大排檔既鑊氣小炒咁,但就用上煲仔飯上,賣相好吸引,牛肉粒份量都幾多,充滿蒜香,連埋蛋汁一齊食好惹味。❀西柚檸檬話梅伯爵茶❀味道酸酸地,好似話梅味水果茶咁,飲完解渴生津,好健康咁,點茶類可以有靚茶壺+茶杯💕❀自家桂花雪梨蜜❀呢款幾有驚喜,味道唔太甜,飲完個口會有少少雪梨+桂花既香味。
放假同男朋友去黃金海岸沙灘玩,
中午食左呢間高質黃店,
佢地既煲仔飯係屯門名物,
當中以白鱔煲仔飯最受歡迎😆

星期日中午1點去,唔洗等位就有得入,
店內座位唔太多,會有戶外位,
野食質素高,出餐速度都幾快。

❀味噌湯&漬物❀
味噌湯味道唔太鹹,
海帶份量多,仲有少少腐皮,
漬物就係酸酸地既醃蘿蔔。

❀秋香鹽燒白鱔煲仔飯❀
呢度最出名既煲仔飯,
白鱔大大舊厚肉又無骨,
燒完之後零舍香口,
肉質有少少彈牙咁。

雖然唔係用瓦煲,
但依然有好多飯焦😋

❀秘製蒜辣牛粒煲仔飯❀
覺得呢個有少少似大排檔既鑊氣小炒咁,
但就用上煲仔飯上,賣相好吸引,
牛肉粒份量都幾多,充滿蒜香,
連埋蛋汁一齊食好惹味。

❀西柚檸檬話梅伯爵茶❀
味道酸酸地,好似話梅味水果茶咁,
飲完解渴生津,好健康咁,
點茶類可以有靚茶壺+茶杯💕

❀自家桂花雪梨蜜❀
呢款幾有驚喜,味道唔太甜,
飲完個口會有少少雪梨+桂花既香味。

• 鹽燒白鱔煲仔飯
1K
屯門的咖啡店愈開愈多,而且各有特色,今次來一間主打日式料理和煲仔飯,坐落在一個高尚的度假區黃金海岸。加上最近天氣愈來愈寒,使人更想吃暖笠笠煲仔飯。📍位置:在黃金海岸商場地下,7-11店前一直往前行就到,在Green Basil旁邊。🏠環境:門口擺設一棵巨型聖誕樹🌲,有室外露天茶座和室內用餐區,幸好當日天氣不大風,我們決定住在室外用餐,被四周的花盆🪴擺設包圍,非常有渡假氣氛;而室內裝潢都很有心思,高樓底,吊起酒瓶的酒吧位、角落的大長方枱、天花排有大芭蕉葉🌿、牆上掛上中式木框等,營造一個南洋度假氣氛之餘,帶點中式的古色古香。🤵🏻服務:我們當日12點到,可以自行選擇室外座位,上菜頗快,提供暖水享用,很貼心。🍽️午市:提供午市套餐,包味噌湯和蘿蔔漬物,另外以套餐價配特飲。🥘In-house Spicy Garlic Beef Cube Pot Rice $178🥢秘製🧄蒜辣🐮牛柳粒煲仔飯🍚一人份量大小,中間是流心蛋,飯上佈滿牛柳粒和炸蒜片🤩,粒粒白飯都吸收了醬汁和肉汁,底部有少許飯焦,牛柳肉質相當軟熟帶點韌度🥰,辣醬對我來說就沒感覺,可以加點辣勁😉。🥘Pork Cutlet With Omele

🥢秘製🧄蒜辣🐮牛柳粒煲仔飯🍚

🥘Pork Cutlet With Omelette Curry $128
🥢咖喱吉列🐷豬扒🥚蛋包飯🍚

吉列豬扒炸得相當好👍🏻,因為炸粉薄而香脆🤩,且鎖住肉汁😋,豬扒肉不會柴口,
而蛋包飯的蛋相當厚身,充滿蛋香,咖啡汁是日式風味,整體質素中上👍🏻,價錢合理。

🫖Passion Fruit Hibiscus Tea (Hot) $25
🍵百香果洛神花茶
😍個人非常喜歡這杯充滿花香又開胃的花茶,用上頗多洛神花來沖一壺,🫖茶具精美,花茶亦帶點百香果粒,酸甜味道完美地用來解煲仔飯的膩,簡直想來多一壺😆。

🫖Homemade Pear Osmanthus (Hot) $25
🍵自家桂花雪梨蜜
也是一套精緻的茶具🫖,茶中可見粒粒桂花🌼,帶出很香的桂花味,水中亦有雪梨果肉碎,比洛神花茶更甜一點,花茶值得加錢喝一壺😉。
2022-12-13
$178 (Lunch)
  • 牛柳煲仔飯
  • 吉列豬扒蛋包飯
  • 熱情果洛神花茶
2022-12-13 47 views
黃金海岸的秋香在黃金海岸睇完火紅日落,豬先生和我來到秋香吃晚飯。牆身藍色瓷磚拼湊、深棕色枱櫈、灰水泥石牆,而天花角落用龜背葉裝飾,射燈下綠意盎然🍃。餐廳裏環境比較昏暗,但氣氛浪漫舒服。牆身牌匾掛著唐伯虎經典名句:「別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿。」讓人看了不禁莞爾一笑。當不了風流倜儻的才子唐伯虎,點不了美麗佳人秋香。但我們能在秋香餐廳,點單「落柯打」🤭。二人套餐✨前菜🍵三款日式漬物開開胃口,飲熱湯暖身正好。大蜆肉湯味噌湯不會過鹹,味道鮮甜。✨炸物天婦羅🍤吉列炸蝦、廣島蠔和唐揚雞件各2件,炸漿厚薄恰到好處,香脆可口。✨大推👍🏻威士忌燒蠔🦪超大隻😍蠔殼盛載滿滿的蠔湯 ,蠔肉白雪雪又肥嘟嘟,加幾滴檸檬汁,鮮甜至極!✨串燒拼盤🍢和牛粒牛味濃郁👍🏻、雞翼👍🏻、黑豚肉、大啡菇、秋葵和菠蘿👍🏻,一盤有菜有肉。灑上七味粉和燒汁,無可挑剔。✨主菜🥘👍🏻鹽燒白鱔煲仔飯煲仔飯用鑄鐵小鍋烹煮,受熱均勻的鍋邊產生的飯焦脆而不燶😍秘制煲仔飯醬油竟然有臘味的味道!醬油滲透每粒飯粒,配上流心窩蛋,滿滿蔥花。鹽燒白鱔大件無骨,白鱔外皮香脆,肉質軟滑,油滋滋🤤比鰻魚更美味的選擇。煲仔飯份量雖然不多,但讓人拍案叫絕。✨飲品
黃金海岸的秋香

在黃金海岸睇完火紅日落,豬先生和我來到秋香吃晚飯。

二人套餐
✨前菜🍵

✨炸物天婦羅🍤

✨大推👍🏻威士忌燒蠔🦪

✨串燒拼盤🍢

✨主菜🥘
👍🏻鹽燒白鱔煲仔飯

✨飲品🍹🧉
蝶豆花梳打迷幻紫紅色漸變,打卡一流。
Sunrise係薄荷橙汁,酸甜解膩

✨白桃肉肉蛋糕卷🧁
Perfect ending

地址:
秋香 (黃金海岸商場) (屯門)

2022-12-04 87 views
— #cowcow屯門秋香係屯門係好出名嘅餐廳我之前食過置樂個間的而且確係幾出色今次就特登去試埋黃金海岸個間分店(*˙˘˙*)ஐ• ───── ✾ ───── •𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫 :⧐ 蜜桃酒 | $65⧐ 明太子沙律 | $48⧐炸櫻花蝦餅 | $82⧐酒八方煮大蜆 | $178⧐乾蒜片黑椒炒牛柳粒 | $168⧐壽喜燒生牛肉千葛絲 | $158⧐滑蛋蒲燒鰻魚煲仔飯 | $188• ───── ✾ ───── •⸝⸝⸝☾明太子沙律明太子切到細細粒爽口得嚟加埋沙律醬作為開胃菜非常之好⸝⸝⸝☾炸櫻花蝦餅炸完嘅櫻花蝦好香口蝦餅好彈牙配埋加咗七味粉嘅沙律醬味道同口感都幾好ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )⸝⸝⸝☾乾蒜片黑椒炒牛柳粒啲牛柳粒又大粒又好嫩用咗蘑菇、蒜片、蔥、紅椒絲去炒調味方面比較濃郁⸝⸝⸝☾壽喜燒生牛肉千葛絲千葛絲類似平時食嘅冬粉質地上比較煙靭配料有腐皮、蔬菜同蒟蒻牛肉片厚度適中配上加埋蛋嘅湯底真係一流(✿´༥`✿)⸝⸝⸝☾滑蛋蒲燒鰻魚煲仔飯煲仔飯係秋香最出名嘅菜色鰻魚燒到好香有小小脆而飯底有撈咗汁變成飯焦特別好味( •ᴗ•)*♪⸝⸝⸝☾酒八方煮大蜆蜆嘅份量都好多落咗蔥同埋洋蔥仲有蘑菇作配料配埋清酒嘅香
— #cowcow屯門

作為開胃菜非常之好

⸝⸝⸝☾炸櫻花蝦餅
炸完嘅櫻花蝦好香口
蝦餅好彈牙配埋加咗七味粉嘅沙律醬
味道同口感都幾好ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )

⸝⸝⸝☾乾蒜片黑椒炒牛柳粒
啲牛柳粒又大粒又好嫩
用咗蘑菇、蒜片、蔥、紅椒絲去炒
調味方面比較濃郁

⸝⸝⸝☾壽喜燒生牛肉千葛絲
千葛絲類似平時食嘅冬粉
質地上比較煙靭
配料有腐皮、蔬菜同蒟蒻
牛肉片厚度適中
配上加埋蛋嘅湯底真係一流(✿´༥`✿)

⸝⸝⸝☾滑蛋蒲燒鰻魚煲仔飯
煲仔飯係秋香最出名嘅菜色
鰻魚燒到好香有小小脆
而飯底有撈咗汁
變成飯焦特別好味( •ᴗ•)*♪

⸝⸝⸝☾酒八方煮大蜆

📍秋香 @toautumn88
#秋香 #屯門美食 #黃金海岸 #康景花園
#屯門 #香港好去處 #週末好去處

2022-12-01
$450 (Dinner)
2022-12-03 43 views
作為屯門人,有時想出去走一走,遠離高樓大廈,可以去一趟黃金海岸。歐陸風格建築,看海看日落的好地方。商場裏也有不少精美高級的餐廳。今天朋友約我來吃煲仔飯,天氣漸涼剛好。晚巿二人前$728🥢前菜有三小款,都是傳統漬物,酸甜開胃。我們額外再加一個枝豆🥢小食來個威士忌燒蠔,帶輕微酒香,蠔肉肥美。🥢炸物有唐揚雞件、廣島蠔及吉列炸蝦,炸物火候剛好,不會油膩。🥢串燒盛有五款,和牛粒、手羽先 、厚切日本黑豚、大啡菇、秋葵、菠蘿,和牛粒肉味香濃,雞翅串燒貼心的開邊燒,吃起來更香脆又方便。🥢終極主食我們選了滑蛋蒲燒鰻魚煲仔飯,主角美味不在話下,最喜歡的還是煲仔飯底滿滿的飯焦,醬汁香甜。🥢甜品是小小的桃子卷蛋糕,香甜可口做為小總結實在大滿足。作為遊客區特色餐廳,雖然價格不算親民,但論服務態度,環境,如果跟朋友走一走,看看風景後聊天吃東西確實是一個好地方。
晚巿二人前$728

🥢小食來個威士忌燒蠔,帶輕微酒香,蠔肉肥美。

🥢甜品是小小的桃子卷蛋糕,香甜可口做為小總結實在大滿足。

2022-12-02 43 views
秋香平時係屯門都康景已經好出名,長期都要排隊先有得食,依家仲係黃金海岸開左新分店,可能因為地方遠小小嘅關係,所以就唔洗等位,但相對係黃金海岸既其他點,秋香入座率明顯比較高,咁當然係秋香啲食物好食啦。———————————————————𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐明太子沙律⧐炸櫻花蝦餅⧐乾蒜片黑椒炒牛柳粒⧐壽喜燒生牛肉千葛絲⧐滑蛋蒲燒鰻魚煲仔飯⧐酒八方煮大蜆⧐ 蜜桃酒☻明太子沙律,簡單嘅配塔但亦係咁顯得好味道,明太子係呈顆粒狀,咬落去係爽嘅。☻炸櫻花蝦餅,食到蝦乾嘅味道,因為有蝦嘅關係,成個蝦餅都幾有味道。☻乾蒜片黑椒炒牛柳粒,牛柳粒好入味,因為好討厭食啲淡茂茂嘅食物,配埋乾蒜片同雜菌菇都幾出色,牛柳粒我就好鍾意食啦。☻壽喜燒生牛肉千葛絲,大大塊牛肉,千葛絲好似冬粉咁,加入壽喜燒湯底變得好入味,我連埋配料豆腐皮、椰菜都食哂。☻滑蛋蒲燒鰻魚煲仔飯,秋香最出名都係煲仔飯,所以嚟到一定要試,依個飯暫時都係係到試個幾特別,蒲燒鰻魚汁變左平時嘅鼓油,然後再變身飯焦,同中式煲仔飯有啲唔同,但整體嚟講唔錯,鰻魚係成個飯嘅靈魂,所以都幾滑。☻酒八方煮大蜆,用左清酒煮,所以有陣淡淡清酒味,但又唔會太濃,可以辟到腥又可
秋香

⧐壽喜燒生牛肉千葛絲
⧐滑蛋蒲燒鰻魚煲仔飯
⧐酒八方煮大蜆
⧐ 蜜桃酒

☻酒八方煮大蜆,用左清酒煮,所以有陣淡淡清酒味,但又唔會太濃,可以辟到腥又可以酒蜆,蜆肉仲要幾大粒。

☻蜜桃酒,偏甜唔係咁飲得酒嘅女士啱哂,好易入口。

📝評分

味道⁵/ ⁶
環境 ⁵/ ⁶
服務 ⁵/ ⁶
衛生 ⁴/ ⁶
抵食 ⁴/ ⁶
📍秋香
2022-12-01
$450 (Dinner)
2022-12-01 29 views
來到位於大西北的屯門有咩好嘢食?有日同朋友去咗呢間只有屯門店的特色中日餐廳,裝飾設計有中式傳統門框和窗口,食物方面有傳統日式漬物、天婦羅等又有特別推介的特式煲仔飯。我哋要咗二人餐🌟前菜:日式漬物、大蜆味噌湯及另加配的枝豆漬物是茄子、牛蒡和蘿蔔,味道好正宗,最特別是茄子,漬物的酸味令這道小菜變得好似梅子,特別開胃!味噌湯濃度鹹度調得唔錯,裏面超大粒蜆肉!枝豆味道亦正常但估唔到另配的小菜分量都唔算少。🌟秋香推介:威士忌燒蠔好大隻蠔,淡淡的酒香不會太搶味反而令蠔更鮮。🌟炸物:吉列蝦、廣島蠔和唐揚雞件每樣兩件但樣樣都異常大件,熱辣辣送上好脆卜卜,雖然熱氣但忍唔住食晒!當中最愛是吉列蝦,香脆外層包住不會太多空氣,蝦肉都幾飽滿。🌟燒物:黑豚肉、和牛粒、雞翼、秋葵、大啡菇和菠蘿串燒肉粒切的幾大舊,粒粒都好有實在口感!當中最愛是和牛粒,燒完唔會太乾身,口感不會太靱,其次是雞翼,貼心地開了邊較易入口。🌟主食滑蛋鰻魚煲仔飯特色煲仔飯融合中日文化,滑蛋堅滑而且厚身,只「不」起一羹蛋放入口好滿足地食到濃濃蛋香,鰻魚口感軟腍有油脂香,加上表面帶甜的醬汁好惹味,重點特色是煲底飯焦香口,在熟悉的味道中帶點特別的口感

我哋要咗二人餐
🌟前菜:
日式漬物、大蜆味噌湯及另加配的枝豆

🌟秋香推介:
威士忌燒蠔
好大隻蠔,淡淡的酒香不會太搶味反而令蠔更鮮。

🌟炸物:
吉列蝦、廣島蠔和唐揚雞件

🌟燒物:
黑豚肉、和牛粒、雞翼、秋葵、大啡菇和菠蘿

🌟主食
滑蛋鰻魚煲仔飯
特色煲仔飯融合中日文化,滑蛋堅滑而且厚身,只「不」起一羹蛋放入口好滿足地食到濃濃蛋香,鰻魚口感軟腍有油脂香,加上表面帶甜的醬汁好惹味,重點特色是煲底飯焦香口,在熟悉的味道中帶點特別的口感,值得嘗試!

🌟精選甜品
蜜桃卷蛋
蛋糕好鬆軟卷住忌廉和蜜桃肉,味道唔算過甜幾清新

🌟飲品:
柚子青檸梳打
有新鮮果肉,清新解渴!

自家釀西柚檸檬話梅伯爵茶
入口先有話梅味,其次是西柚檸檬香味,幾種味唔會互相蓋過!特別推介熱飲有好靚茶壺!
2022-12-01 31 views
~ 午市套餐有味噌湯+漬物🍴😋壽喜燒生牛肉千葛絲 配讚歧烏冬 💰$158 🐮我最愛嘅壽喜燒 味道岩岩好,湯底好足料😍除咗主角靚牛肉 淋又juicy 之外,做配菜嘅娃娃菜同千葛絲都一樣唔差!超入味呀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 加埋讚岐烏冬一齊食 無得彈💗一人前串燒定食 配日本珍珠飯 💰$148 🍢🍚(秋葵、大啡菇、菠蘿、雞中翼、厚切日本黑豚、牛粒) 串燒燒落唔乾身 有驚喜❗️個人最鍾意日本黑豚,菠蘿超多汁又好甜!黑豚一啲都唔韌 肥瘦啱啱好 送飯食真係好正😻炸物拼盤配明太子湯烏冬 💰$118 🍤🦪(吉列蝦、唐揚炸雞,吉列蠔) 其實食完頭兩個已經飽到嘔 但咁啱見到隔籬枱嗌咗呢個set,媽咪比個吉列蝦吸引到,於是靜靜雞order🙈 不過佢個炸物真係好good ! 無後悔嗌左呢個💛 係難得飽肚食 都仲覺得好好味嘅食物🥹 隻蝦超大隻 大過手掌呀(無誇張) 無炸到一陣油益味,就算係蠔都無腥味 反而好甜好酥脆 Nice 👍🏻 !!西柚檸檬配話梅伯爵茶 跟餐+ 💰$25 🧊個名好似好伏 但其實酸酸甜甜好過癮🤣唔難飲啲~ 中意話梅味嘅 必試❣️熱 百香果檸檬烏龍茶 跟餐+ 💰$25 🫖比茶壺set吸引到 於是叫左呢個茶🤭
~ 午市套餐有味噌湯+漬物🍴😋

壽喜燒生牛肉千葛絲 配讚歧烏冬 💰$158 🐮

一人前串燒定食 配日本珍珠飯 💰$148 🍢🍚

炸物拼盤配明太子湯烏冬 💰$118 🍤🦪
(吉列蝦、唐揚炸雞,吉列蠔)

西柚檸檬配話梅伯爵茶 跟餐+ 💰$25 🧊

熱 百香果檸檬烏龍茶 跟餐+ 💰$25 🫖
比茶壺set吸引到 於是叫左呢個茶🤭有陣陣百香果嘅酸甜味 味道好新鮮🧡 而且食到飽 飲杯熱茶 真係可以幫助消滯,好舒服的~
2022-12-01 35 views
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 屯門 - 秋香 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 『花園景嘆白鱔煲仔飯』秋香其實係間中日fusion 菜式餐廳所以菜式比較特別亦少見今次襯weekend嚟到黃金海岸試下招牌白鱔煲仔飯順便行下不過行下行下先發現黃金海岸少咗好多野咁太耐冇嚟啦以前有條街好似有啲小市集咁🫣而家冇咗~不過就多咗好多餐廳🍴呢次嚟到假日都有午市menu均送味噌湯+漬物🌸🔹秋香鹽燒白鱔煲仔飯 $263我就係為咗呢個而嚟嘅白鱔大大嚿 燒完之後嘅肉汁都仲係保留喺舊肉入邊所以咬落去啖啖肉都好juicy不過都好多細骨食嘅時候要留意👀煲仔飯一早已經有醬汁 仲有飯焦係秋天嘅味道啊~🍂🔹菠蘿羅勒梳打 $25.0同餐廳室外環境好夾清新 爽😊飲住都覺得chill~🔹壽喜燒生牛肉千葛絲 $158本身都唔知乜嘢係千葛絲原來係類似粉絲咁 不過就好有口感嘅生牛肉好嫩口壽喜燒湯底甜甜地 配烏冬就啱曬~◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍 秋香 (黃金海岸商場) (屯門)屯門青山公路1號黃金海岸商場地下32號舖喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat 🔎冇頭緒:#elaine

『花園景嘆白鱔煲仔飯』

秋香其實係間中日fusion 菜式餐廳

係秋天嘅味道啊~🍂

🔹菠蘿羅勒梳打 $25.0
同餐廳室外環境好夾
清新 爽😊
飲住都覺得chill~

🔹壽喜燒生牛肉千葛絲 $158
本身都唔知乜嘢係千葛絲
原來係類似粉絲咁 不過就好有口感嘅
生牛肉好嫩口
壽喜燒湯底甜甜地 配烏冬就啱曬~

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍 秋香 (黃金海岸商場) (屯門)

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee屯門
🔎發掘同類美食:#ee日式 #ee港式

#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger #hkkol
今日同男朋友入咗黃金海岸staycation,晏晝就睇吓附近商場有咩好嘢食可以慶祝一下假期,我哋今次就搵咗一間食日本餐嘅餐廳,我哋就叫咗一個二人餐,就$768。呢一個晚餐,兩人前都非常之豐富,佢分別有兩人分嘅漬物,刺身、炸物、燒物,仲有一個煲仔飯,最後仲有兩個甜品!佢嘅刺身就有帶子三文魚,佢哋都非常之鮮甜肥美!個白鱔煲仔飯,亦都非常之香,白鱔煮得好爽口!我哋仲加咗一個羊架,呢個羊架燒得好味,好夠味又夠juicy!我哋叫依個二人餐,仲有餸鮑魚添,佢嘅鮑魚亦都非常之惹味,佢嘅醬汁非常適合一齊食!

2022-11-20 186 views
平時去黃金海岸沙灘就多,食嘢好似真係第一次,喺岸邊梗係揀番間舒服chill啲嘅餐廳試吓裝修好特別,仲有個打卡位如果鍾意飲酒,呢度有好多唔同嘅特色酒同埋飲品,可以一試Lunch set好抵食,仲有唔同前菜味噌湯味道濃厚,鹹度適中,入邊加咗海帶,令到層次更加豐富枝豆超抵食好大碟,放入口外殼有一浸淡淡嘅鹹味,豆軟硬度啱啱好,有啲咬口又唔會話太軟,食得多都唔會濟蒲燒鰻魚煲仔飯超驚喜,一大個煲上,鰻魚有兩大條,裹滿咗燒汁,滑蛋炒得好滑身,唔會話太熟煲底真係有一層飯焦,咬落好香口,好有飯香味壽喜燒生牛肉千葛絲配烏冬牛肉鋪滿面,而且肥瘦比例啱啱好,牛味十足。壽喜燒偏甜口味,就算唔配烏冬,有原本嘅千葛絲已經好足料,千葛絲係比較粗身少少,食落彈牙又索滿晒湯汁日式吉列廣島蠔每隻都大大隻,而且佢炸粉都唔係話好重,加埋沙律醬,一咬係有少少蠔汁流咗出嚟,食到到鮮甜味,又有沙律醬嘅酸甜可口黎明來到杯嘢飲好睇又好飲,橙汁加咗少少菠蘿汁,撈埋一齊感覺好清新
平時去黃金海岸沙灘就多,食嘢好似真係第一次,
喺岸邊梗係揀番間舒服chill啲嘅餐廳試吓
裝修好特別,仲有個打卡位

如果鍾意飲酒,呢度有好多唔同嘅特色酒同埋飲品,可以一試
Lunch set好抵食,仲有唔同前菜

味噌湯
味道濃厚,鹹度適中,入邊加咗海帶,令到層次更加豐富

枝豆

蒲燒鰻魚煲仔飯

煲底真係有一層飯焦,咬落好香口,好有飯香味

壽喜燒生牛肉千葛絲配烏冬
牛肉鋪滿面,而且肥瘦比例啱啱好,牛味十足。

日式吉列廣島蠔

黎明來到
杯嘢飲好睇又好飲,橙汁加咗少少菠蘿汁,撈埋一齊感覺好清新

2022-11-13
2022-11-14 44 views
同朋友去黃金海岸吹吹風散散步最重要嘅梗係要醫醫肚啦🤤喺屯門頗有名氣嘅秋香,裝修有特色店員非常熱情有禮午市套餐配有味噌湯同漬物✨鹽燒白鱔煲仔飯新鮮厚肉嘅白鱔👍🏻皮燒得好香脆煲仔飯係用日本珍珠米,用昆布湯煮㗎🤩加埋可口嘅飯焦,食落特別香口‼️每日限量供應,想食就要趁早🤭✨一人前串燒定食配飯🍢有秋葵🤩菇、菠蘿🍍日本黑豚肉、牛肉粒同雞中翼串燒係即叫即燒,夠晒新鮮👏🏻👏🏻配有孜然粉夠晒惹味✨士多啤梨蝶豆花梳打+自家桂花雪梨蜜顏色好靚,啱晒打卡📸飲品清甜解渴👍🏻煲仔飯用心製作,真係值得去試❤️
同朋友去黃金海岸吹吹風散散步
最重要嘅梗係要醫醫肚啦🤤

喺屯門頗有名氣嘅秋香,裝修有特色
店員非常熱情有禮
午市套餐配有味噌湯同漬物

✨鹽燒白鱔煲仔飯
新鮮厚肉嘅白鱔👍🏻皮燒得好香脆
煲仔飯係用日本珍珠米,用昆布湯煮㗎🤩
加埋可口嘅飯焦,食落特別香口‼️
每日限量供應,想食就要趁早🤭

✨一人前串燒定食配飯
🍢有秋葵🤩菇、菠蘿🍍日本黑豚肉、牛肉粒同雞中翼
串燒係即叫即燒,夠晒新鮮👏🏻👏🏻
配有孜然粉夠晒惹味

✨士多啤梨蝶豆花梳打+自家桂花雪梨蜜
顏色好靚,啱晒打卡📸
飲品清甜解渴👍🏻

煲仔飯用心製作,真係值得去試❤️
2022-11-13 1023 views
秋來,秋香-呢間秋香開咗咁耐,都未得閒行嚟食。原來住附近嘅屋苑🏘️,出示住戶證,就有9折%%%正!!!!👍室內環境好有東南亞feel 🥰仲有星爺嘅金句添🤣沙律.漬物 / 味噌湯.漬物壽喜燒生牛肉千葛絲 + 日本珍珠飯($158)一見到「壽喜燒」3個字,已經覺得吸引到我。嘩,一大鍋🍲,牛肉🐮、菇🍄、蛋🥚、菜🥬........仲有我最like 嘅甜豉油壽喜燒🥰。個人style 鐘意將生蛋🥚變成蛋花咁係食。呢一鍋,用嚟送飯🍚食就最好不過喇。滑蛋蒲燒鰻魚煲仔飯($188)友人表示呢個飯,係日本式 + 中國式。有日本出色香口嘅蒲燒鰻魚🐟,又有底下嘅煲仔飯。食到停唔到口。+$25 秋香特飲🫖自家釀西柚檸檬蜜配話梅伯爵茶🫖(原價:$58)話梅襯伯爵茶嘅味道好清新。出面好少地方可以飲到呢個味道。百香果洛神花茶🫖(原價:$52)鐘意飲酸酸地嘅飲品嘅,呢款就啱哂。----秋香 (黃金海岸商場)地址: 屯門青山公路1號黃金海岸商場地下32號舖
秋來,秋香

呢間秋香開咗咁耐,都未得閒行嚟食。
原來住附近嘅屋苑🏘️,出示住戶證,就有9折%%%
正!!!!👍

室內環境好有東南亞feel 🥰

仲有星爺嘅金句添🤣

沙律.漬物 / 味噌湯.漬物

壽喜燒生牛肉千葛絲 + 日本珍珠飯($158)
一見到「壽喜燒」3個字,已經覺得吸引到我。

個人style 鐘意將生蛋🥚變成蛋花咁係食。
呢一鍋,用嚟送飯🍚食就最好不過喇。

滑蛋蒲燒鰻魚煲仔飯($188)
友人表示呢個飯,係日本式 + 中國式。

+$25 秋香特飲🫖
自家釀西柚檸檬蜜配話梅伯爵茶🫖(原價:$58)
話梅襯伯爵茶嘅味道好清新。
出面好少地方可以飲到呢個味道。

百香果洛神花茶🫖(原價:$52)
鐘意飲酸酸地嘅飲品嘅,呢款就啱哂。

----
秋香 (黃金海岸商場)
地址: 屯門青山公路1號黃金海岸商場地下32號舖

• 壽喜燒生牛肉千葛絲
「秋香」環境:先講環境,位於黃金海岸廣場,雖然交通不算特別方便但一入到廣場附近,仿效外國氛圍、國際美食走廊,已經帶來了度假Chill氣氛。「秋香」亦不例外,主打中、日Fusion菜餐廳環境佈置加入強烈的玩味元素,運用中、日文化不協調的特式,以霓虹燈扣連添上和諧感。所以打卡拍照,特別容易影到風格強烈照片!「秋香」食物:今次同3個朋友一齊,「秋香」嘅二至三人set menu就岩哂(價錢$728,另收加一),有齊餐廳主打菜式,份量、種類豐富,更可享指定sake優惠~如果唔喜好sake嘅朋友,cocktail 同梅酒都非常推薦!(下文有提)今次,我哋菜式包括:魚生、天婦羅、串燒、白鱔煲仔飯(必食!!)首先,餐前小食都必須提及,由於本人非常喜愛日本的漬物。「秋香」提供的黑豆、牛蒡、漬梅完全合心意!送Sake一流~第一道:魚生魚生份量豐富,而且非常新鮮,三文魚肉質幼嫩、帶子鮮甜、油甘魚爽口!配搭紫蘇葉,特別有地道日本魚生感覺~第二道:天婦羅天婦羅大忌外皮炸粉太厚、油膩,煎炸時間過久失去食材原味,但「秋香」對每樣食材充分熟悉,處理油炸時間剛剛好。特別係吸油食物,如南瓜,都可以外脆內軟,保留南瓜清甜!
「秋香」環境:
先講環境,位於黃金海岸廣場,雖然交通不算特別方便
「秋香」亦不例外,主打中、日Fusion菜
所以打卡拍照,特別容易影到風格強烈照片!

「秋香」食物:

第一道:魚生

第二道:天婦羅

天婦羅大忌外皮炸粉太厚、油膩,煎炸時間過久失去食材原味,但「秋香」對每樣食材充分熟悉,處理油炸時間剛剛好。特別係吸油食物,如南瓜,都可以外脆內軟,保留南瓜清甜!炸雞一咬油香肉汁流出,正!

第三道:串燒

串燒,我最愛燒菠蘿!一上枱的串燒已經心得我心❤️ 對於我來講,如果說天婦羅是保留食材原味,串燒就是將食材風味以猛火逼出。「秋香」的豬肉串真心一級棒,加埋串燒必食牛舌。每一碟都有驚喜!!

壓軸:白鱔煲仔飯

剛煮起就上枱,聽著煲仔冒著熱氣「滋、滋」聲,再隨隨移上枱上,飄著啖啖魚油香,未放入口已經非常雀躍。雪白的厚肉白鱔球中間夾著窩蛋,一下下由匙羮拌勻蛋黃、番起香脆飯焦,再埋下白鱔球,完全是眼睛的享受。
當然,食落口是完美的配搭,魚油的鮮味包裹每一粒軟糯米飯,混合少少的醬油,色香味齊哂!而白鱔魚肉結實,爽口彈牙,是上盛河鮮才有的肉質享受!

「秋香」Cocktail Special:

好酒的我,食完正餐趁時間尚早,直接點Cocktail 試試!
「秋香」的酒不錯,Sake餐酒及梅酒都容易入口,唔會太嗆㗋
而作為餐廳,Cocktail 更是有驚喜,不是隨街的大眾款外,同時烈酒同果汁維持很好的平衡,是有水準的調酒技術。更可以話,比其他好多Bar 都出色!!!!
特別係「含笑半步叮」,味道充滿自家特調Cocktail,價錢都只是 $78,不貴!

最後,「秋香」甜品香蕉蛋糕有少少失色,但整體食物質素都是5星級~

秋香
地址:屯門黃金海岸商場32號
電話號碼:96882454(可以電話訂坐)

「秋香」二人前set:$728
Cocktail:$70 起
(另收加一服務費)

2022-11-04
$300 (Dinner)
  • 白鱔煲仔飯
☘️見天氣開始轉涼,上星期同朋友入咗黃金海岸走一轉,天氣好好,仲睇埋日落,好正。順便响度搵地方食埋晚飯至出市區。 經open rice 做咗一輪research, 就揀咗呢間個名好特別嘅秋香! ☘️間餐廳地方唔係好大但裝修好有feel, 室外仲有幾張檯可以坐露天!我哋揀咗坐室內,因為覺得燈光同氣氛都好好!☘️唔想動腦嘅我又揀咗佢哋嘅二人前套餐,有漬物,刺身,炸物,燒物同埋主食,真係樣樣都有,滿足哂我呢個貪吃貨😜 食物水準出乎意料的好,刺身新鮮,炸物香脆唔油膩,燒物都好食,不過最最好味嘅係個白鱔煲仔飯,的的式式份量晤大剛剛兩個人分每人一碗,白鱔大大舊好厚身,啲肉好肥美,雖然套餐里面唯一呢個主食要加多40元,不過物有所值😋👍下次入開來黃金海岸一定要再來幫襯 😜

下次入開來黃金海岸一定要再來幫襯 😜

刺身三點
炸物-唐揚雞件.  廣島蠔.  吉列炸蝦
串燒
鹽燒白鱔煲仔飯
漬物
套餐甜品
2022-10-27
$478 (Dinner)
刺身三點
炸物-唐揚雞件.  廣島蠔.  吉列炸蝦