今日終於可以飛甩老婆大人,同我既大情人-老媽子撐枱腳。事前已經收集好資料知道呢度有我老媽子最愛既海鮮食,所以今日一收工第一時間趕黎會一會佢呢間同人鍋既可以滿足我既願望 亦可以滿足我老媽子嘅願望原因係既有雞煲又有海鮮可以玩一石二鳥初初入到去無咩人,仲以為佢未開門tim,點知原來係我地太早黎,食到餐飯一半已經座無虛席呢度嘅飲品係唔需要額外畀錢,鍾意飲幾多隨便攞, 飲品嘅選擇都好大路!我選擇呢呢間除咗滿足媽子願望,我最大原因係因為呢度嘅雞煲非常之出名, 啲雞係非常嫩滑有雞味, 點咗微辣因為媽子唔太食得辣, 佢平時唔多食雞但竟然佢話超好味, 不過個雞煲真係幾有水準, 唔會太鹹, 旁邊仲不時有專人提醒我哋幾時可以食啲雞最餐廳仲有提供其他種類嘅酒不過就要額外收費食雞煲嘅時候都依然仲係包場食完雞煲之後重頭戲就來啦, 大大隻嘅龍蝦外仲有鮑魚 ,扇貝,韓國蠔同生劏石班片等你睇龍蝦幾大隻而且仲好新鮮肉多又甜不得不讚呢度嘅餃子聽佢哋職員講話係佢哋自己親自包,超多餡料而且皮薄,入面仲要有肉汁肥牛又係任點任叫,碟碟都好薄切,而且紋路鮮明 一拖就食得樣樣都捱少少好快就飽曬, 佢哋有某啲海鮮如海蝦等係可以任點總括今

呢間同人鍋既可以滿足我既願望 亦可以滿足我老媽子嘅願望

原因係既有雞煲又有海鮮可以玩一石二鳥

招牌雞煲

餐廳仲有提供其他種類嘅酒不過就要額外收費

雞煲嘅時候都依然仲係包場

龍蝦

你睇龍蝦幾大隻而且仲好新鮮肉多又甜
韮菜餃

肥牛又係任點任叫,碟碟都好薄切,而且紋路鮮明 一拖就食得

樣樣都捱少少好快就飽曬, 佢哋有某啲海鮮如海蝦等係可以任點

總括今次呢一餐,一次過滿足多個願望, 老媽子都話正仲話下次要再來
2017-05-08
Celebration
Mother's Day
龍蝦
山林道 你會想起一首歌?或者好像我一樣想起各式各樣的餐廳? 這街道介乎尖沙咀與佐敦之間,旺中帶靜而食肆林立,日式餐廳、酒吧或火鍋店比較多。趁著長假期,想痛快大吃一餐,所以特地挑選了同人鍋,來個任飲任食。老公一向抗拒雞煲火鍋,他總覺得用雞煲來做湯底打邊爐,油膩非常。不過,我查看過食評,知道火鍋湯底是用上海鮮的,他就放心了。餐廳位於山林道和松山道交界,門口不算鋪張,用餐位置在一樓,裝潢走簡潔時尚風,黑白配淺松木顏色,有點像cafe,座位寬敞,不像一般火鍋店椅貼椅,背貼背。我們先揀選飲品,整潔的雪櫃放着許多飲品款式,紅茶綠茶汽水都有,最驚喜的是一瓶瓶自家製酸梅湯和蜂蜜菊花露!我們各喝了一大瓶,兩款都是真材實料,沒有加大量糖水,超讚!店員先端上雞煲 嘩!雞煲一滾,香氣四溢!雞肉嫩滑非常,醬汁不會過鹹,配以大量香甜洋蔥、紅蔥頭、薑片和少許芫茜。最神奇的是煲一直滾著,半小時後,雞肉滑溜依然。好奇問店員原因,他笑說用上靚來貨,加上特別的烹調技巧。食雞煲同時可以加配響鈴和紅薯粉。響鈴也是自家製的,灼3秒,占了雞煲醬汁,依然香脆並保留了豆品味。紅薯粉,灼至透明,吸收雞煲汁,煙煙韌韌,口感過癮。大胃王的你

店員先端上雞煲

雞煲同時可以加配響鈴和紅薯粉。

紅薯粉,灼至透明,吸收雞煲汁,煙煙韌韌,口感過癮。

大胃王的你可以encore再encore這個雞煲。記住是任食的!可惜我們胃口不大,吃了一煲就開始打邊爐。
龍蝦蕃茄薯仔湯底 沒想過真是原隻龍蝦而並不是坊間的小龍蝦。店員還細心介紹每款海鮮的灼熟時間
波士頓龍蝦(2分鐘)肉質爽口彈牙
韓國生蠔(2分鐘)小小一顆,還猜疑沒桶蠔美味,結果喜出望外。鮮甜之餘,竟然回甘。
鮑魚(3分鐘)鮮甜彈牙
其他海鮮皆屬正常水準
海蝦(轉紅即吃)魷魚(1.5分鐘)
蟶子、蜆(離殻)
黑豚肉和安格斯肥牛 肉質算新鮮
抺茶和紫薯水晶包
丸類 選擇䌓多 最喜愛是水晶包!外面通常都是奶黃豆沙蓮蓉,這裡是人氣口味 抺茶和紫薯!味道突出,甜度恰到好處,當火鍋甜品確實一流。
臨走時才發現這張告示,相信店主是一個有善心的僱主,真心希望他長做長有。潮流變速快,雞煲做招牌未必歷久不衰。不過,香港人特別喜歡打邊爐,而牛魔王似乎為數不少。我建議店主引入多一些牛肉款式以吸引這班客戶群,廣納多一些客源。
抺茶和紫薯水晶包
  • 海鮮拼盤
2017-05-10 95 views
山林道食肆林立,尤其火鍋同日本野較集中,之前食完日本野途經呢間火鍋店,見到個宣傳牌好吸引,$288 無限時任食雞煲海鮮肥牛火鍋,決定今晚試試。朋友book定枱,我地唔使等位就可入座,因為我地平日去,而且6點幾已經開餐,所以我地成為第一枱客,好似包場咁,7點之後陸續有其他客入座。火鍋店用餐位置喺上一層,佈置簡潔光猛,餐單印在table mat上,選擇不算多,但夠簡單易明,基本火鍋配料如肥牛、丸、腸、餃、菜都齊備,仲有各式汽水、下火飲品。首先上枱係雞煲,店家放入扁身薯粉落去熬煮,雞煲我地order左微辣,對於唔食得辣嘅朋友應該仲辣左少少,因為辣味愈煲愈出,湯汁濃稠,十分惹味。食緊雞煲嘅同時,店員為我地送上另一重頭戲原隻龍蝦湯底火鍋及海鮮拼盤!待湯底滾之後,我地第一時將大大隻開邊龍蝦放入湯底淆煮,再逐一將扇貝、鮑魚、蟶子、蜆、海蝦等海鮮放入去,每樣海鮮尚算新鮮,尤其係郁郁貢嘅鮑魚!煲湯將所有海鮮鮮味共冶一爐,我地忍唔住飲左碗湯先放其他火鍋材料落去煮。其他打邊爐必備嘅肥牛、丸類、水餃、菜都齊曬,仲係任叫任食。特別嘅係水晶包,有紫薯同綠茶味,外型同質感似湯圓,皮較煙靭,餡甜甜地,幾特別。店員好細

店員好細心,睇到你幾時需要換碟、加湯、介紹食材,服務態度非常好👍🏻

這次跟友人到尖沙咀同人鍋晚餐,我們三人選擇了海鮮拼盤火鍋套餐。飲料有分凍或和暖的選擇,當中最愛喝的就是解茶,生津解渴,同時糖份含量很少,不甜又解膩。餐廳先上雞煲,內裡調味都是餐廳獨家研製的,嗅起上來是香噴噴的。雞煲內有多種調味料,包括:洋蔥、菲菜、香茅、薑蔥等。雞件份量非常多又大,而且雞肉夠滑,即使都被煮到一定時間,但雞肉肉質沒有因此而變粗糙。加上雞肉夠入味,我跟朋友都吃得津津樂道。三人吃光雞煲後,都開始有一些鮑肚感。海鮮拼盤食材包括:聖子、大蝦、鮑魚、龍蝦、生蠔、鮮魷及花甲。每種食材都是很大隻,淨看擺位已經是幾吸引。聖子夠滑又彈牙;大蝦及龍蝦肉質夠厚,而且吃得出是新鮮的,不過肉味偏向淡一些;生蠔、鮮魷及花甲只要煮得剛熟就可以進食了,肉質很滑又新鮮,不過就偏向較細隻;當中最喜愛就是鮑魚了,肉質非常厚及結實,同時很容易咬開,有一定鮮味。隨後,我們點了一些配菜:響鈴、丸類及蔬菜類,是任點的,最後大家都吃得飽飽的。

2017-05-03 2042 views
同人鍋在香港,相信一年三百六十五天都是火鍋旺季!而且最近雞煲盛行,我就聽聞這裏的雞煲非常抵食,只需要200多元,就可以任吃雞煲、新鮮海鮮、火鍋放題及任飲飲料。先食雞煲這裏的雞煲所用的雞肉質嫩滑,不會像其他雞煲店,通常都只會給碎碎濕濕的雞件,這裏給的是完完整整的一隻雞。可惜,雞煲的醬汁不夠惹味,味道較淡,感覺有點失望。吃完雞煲後,店員便拿走雞煲,再把季節限定的鮮茄龍蝦湯底上枱,每季不同。先呷一呷湯底,卻發現湯底沒有龍蝦味道,問一問店員,原來這只是鮮茄湯底,龍蝦是後加的。之後,店員便開始把火鍋配料逐樣上枱,原來這裏與其他放題店有點不同,餐廳是會把所有火鍋配料按人頭率先上枱,然後如果客人想添加任何火鍋配料,都可以向店員示意。這個是當日的海鮮拼盤,有帶子、蟶子、鮑魚、海蝦、蜆、刀貝蜆、廣島蠔等。而海鮮當中有些是可以任食,有些是非任食的。最新鮮的是蟶子、鮑魚、廣島蠔,蟶子體積不小,而且味道鮮甜可口,確是不錯,廣島蠔稍稍𤆥一𤆥已經ok,但感覺湯底的味道與海鮮及其他火鍋配料不大搭配。肥牛質素只屬一般,薄切而且只有幾片。其他火鍋配料都是飲食的,選擇也挺多,平常香港人吃火鍋吃到的,這裏都有。總括來說,這
同人鍋

先食雞煲
可惜,雞煲的醬汁不夠惹味,味道較淡,感覺有點失望。

肥牛質素只屬一般,薄切而且只有幾片。

總括來說,這裏食物選擇挺多,但雞煲醬汁不夠惹味,火鍋湯底其實是番茄湯底,並不是原隻龍蝦湯底,龍蝦只是火鍋配料,這讓人感失望。
2017-05-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2017-05-02 64 views
山林道呢面比較近佐敦,我都好少會經過,但原來呢面都有唔少餐廳,今次同朋友就黎食雞煲+打邊爐喇。呢到環境夠光,坐得幾舒服又唔會成間舖都係油煙,重點係仲要不限時,好啱一班朋友黎聚會,坐幾耐傾幾耐都冇問題。每位288,海鮮肥牛配料飲品任食,首先食左雞煲先,揀左小辣,店員仲幫我地放埋薯粉入去煮,索晒味。坊間多數係食完雞加水打邊爐,但呢到係會比個另一個湯底你,有龍蝦海鮮或花膠湯底,今次就試咗聽落好滋潤嘅花膠湯底,入邊仲有勁多好大舊嘅花膠,湯底鮮甜,好有誠意。之後就係按人頭份量比既火鍋配料,食完可以再叫,首先有海鮮拼盤,款款都好新鮮,除左蟶子同鮑魚,其他都可以再叫。之後就有一盤比較普通既丸類配料,仲有自家製既韮菜餃好香,不過建議可以比客人自己按喜好揀,因為同行朋友都唔太鍾意食丸類。

雞煲+火鍋任食絕不是罕見之事,但要找到質素好,性價比高的就難了。山林道一帶有很多火鍋,日本菜,燒烤菜館。聽過這兒有間吃雞煲+火鍋不錯的店,趁假期便去到訪試試。 同人鍋sell雞煲+海鮮火鍋無限時任食。 裝潢好,跟一般火鍋店不同,這兒光猛,環境乾淨,桌和桌之間距離不近,不會坐得辛苦。海鮮並不hea低,(不是任食)部分有原隻龍蝦/花膠雞可選。 飲品仼飲,還有酸梅湯等飲品供應。$288位 雞煲可選大中小辣,另有薯粉,即炸響鈴奉桌。 雞件大舊,肉嫩但不會有雪味。 配菜更是迷倒我,即炸響鈴是必吃的。 這兒的響聆是店家鮮炸的,脆脆的響聆淋入湯後盡吸海鮮湯精華,十分惹味。 還有qq的薯粉,加上惹味的湯汁同吃,令人心動。 吃過雞煲,就到重頭戲,龍蝦海鮮湯底火鍋了。 首先,龍蝦新鮮又大隻,吃下肉爽不霉爛。頭一round海鮮盆中也鮑魚,蟶子。 全部也是大隻不馬夫,單是這些也回本了。 非任食的做得好,但更難得的是任加的海鮮也不錯而且選擇也不少,有蜆,魷魚,蝦,鱔片及生蠔等。 全部也新鮮,愛吃海鮮的不容錯過。 海鮮選中,大愛鱔片,薄切的鱔什,稍左湯灼一會,又透明變成白魚,魚脂溶化令魚

山林道一帶有很多火鍋,日本菜,燒烤菜館。

聽過這兒有間吃雞煲+火鍋不錯的店,趁假期便去到訪試試。
同人鍋sell雞煲+海鮮火鍋無限時任食。

海鮮並不hea低,(不是任食)部分有原隻龍蝦/花膠雞可選。

飲品仼飲,還有酸梅湯等飲品供應。

$288位
雞煲可選大中小辣,另有薯粉,即炸響鈴奉桌。
雞件大舊,肉嫩但不會有雪味。

還有qq的薯粉,加上惹味的湯汁同吃,令人心動。
吃過雞煲,就到重頭戲,龍蝦海鮮湯底火鍋了。
全部也新鮮,愛吃海鮮的不容錯過。
海鮮選中,大愛鱔片,薄切的鱔什,稍左湯灼一會,又透明變成白魚,魚脂溶化令魚變成魚裙邊般,吃下爽脆不煋。

這兒不設點餐紙,想吃的可跟店員下單,餐廳會因應人數供上適當份量,若然還想追加的就跟店員多下幾次單了。

非海鮮類火鍋配料選擇同樣豐富

如丸類,就有多於20款可選,質素也高。

如墨魚丸,入邊有很多鮮墨魚在內

另外馬碲貢丸也少見,加上脆身馬碲,咬下多種清爽口感。
還有灣仔碼頭的紫薯,抹茶水晶湯丸,紫薯水晶湯丸吃下QQ帶微甜的紫薯香。
迷你兵芝士丸 味道同平時芝士丸差唔多,係入面嘅芝士餡嘅牛油香比較濃同滑身啲,最重要係表面有好cute ge minion!
韮菜餃
小籠包

不用加錢的牛肉質量同樣不錯,吃下肉味濃具嚼勁 。

整體來說,環境到食物質素,也很不錯,性價比高,推介大家來試試看。

同人鍋
尖沙咀山林道29-31廣利樓1樓及地下4A號舖
趁著復活節連假的最後一日,就同女友食好嘢。我們來到尖沙咀山林道,見到不少食肆,最後決定食雞煲加火鍋。Today was the last day of Easter Holiday, so my girlfriend and I decided to treat ourselves good food.We went to Hillwood road at TST, and saw many restaurants there. Finally we decided to eat chicken pot and hotpot.由於是公眾假期,任飲任食限時2.5小時,但都夠哂時間啦。Because of public holiday, the time limit was 2.5 hours, but it was already enough.先嚟雞煲。The chicken pot came first.雞煲非常惹味。配菜有洋蔥和大蔥等,把雞汁原全吸收另外還有火鍋必備的響鈴,放在雞煲數秒,然後享用就可。The chicken pot was savoury.There were on
趁著復活節連假的最後一日,就同女友食好嘢。
我們來到尖沙咀山林道,見到不少食肆,最後決定食雞煲火鍋

由於是公眾假期,任飲任食限時2.5小時,但都夠哂時間啦。

先嚟雞煲
The chicken pot came first.

雞煲非常惹味。
配菜有洋蔥和大蔥等,把雞汁原全吸收

另外還有火鍋必備的響鈴,放在雞煲數秒,然後享用就可。
The chicken pot was savoury.
There were onions and calcots/scallions. They absorbed the sauce

We also had Bell (soybean roll), Just put it into the chicken pot for few seconds and you could enjoy it.

吃過雞煲,就上火鍋火鍋湯底有原隻龍蝦或花膠雞選擇。
After eating the chicken pot, we had hotpot with whole lobster.
龍蝦及其他海鮮 Lobster and other seafood
除了原隻龍蝦作湯底,還有其他海鮮如蠔、蟶子、蝦等。
Besides lobster, we had oyster, razor shells and prawn.
原隻龍蝦火鍋 Whole Lobster Hotpot
龍蝦肉質非常鮮美,而且其香氣亦混在湯裏。
The lobster was very fresh, and the soup was full of its aroma.
綠茶水晶包 Crystal Bun with Green Tea
火鍋配料中令人驚喜的有綠茶水晶包

The crystal bun with green was a surprise.

任飲的飲品除了汽水類飲品,還有自家制的酸梅湯和菊花茶

Other than beverages, there were homemade sour prune drink and chrysanthemum tea.

以任飲任食,雞煲火鍋嚟講,這裏真的不錯。
The quality of the chicken pot and hotpot was high.
Other Info. : 加一服務費 10% service charge
2017-04-17
$328 (Dinner)
原隻龍蝦火鍋 Whole Lobster Hotpot
2017-05-01 55 views
雖然天氣回暖,但唔會減低我對火鍋嘅熱愛!今晚同朋友一行4人到呢間火鍋店試呢個火鍋放題,有雞煲有火鍋有海鮮拼盤,$288/1,性價比高!因為我有事遲join, 所以朋友已經order定野食等我啦。我一黎到雞煲已經ready! 雞煲汁底非常濃郁,雖然叫左微辣,但都夠香辣。雞塊似係炒香才落煲,惹味非常,又夠滑夠多肉。店家加左薯粉入雞煲一齊滾煮,薯粉煙韌彈牙,掛滿雞汁,正!一邊食緊雞煲,店員一邊為我地準備另一個煲,而火鍋配料亦逐一上枱。另一個煲我地揀左原隻龍蝦湯底。湯底已經夠鮮味,配上巨型海鮮拼盤真係不得了!海鮮拼盤方面,店家會根據當日海鮮質素,揀選7-10款,而今晚有帶子、蟶子、海蝦、蜆、八瓜魚、蠔、原隻龍蝦、鮑魚!每種海鮮都唔錯,夠鮮甜,特別係鮑魚,每隻鮑魚仲生勾勾郁郁貢,食落彈牙有咬勁,一個字,鮮!餐廳尚有其他basic嘅火鍋配料俾你揀,包括肥牛、各類丸、菜、餃,仲有各式汽水、店家自製酸梅湯、紅茶同蜂蜜菊花露,總有一款岩你口味!服務、食物、環境都讚,有下次👍🏻
雖然天氣回暖,但唔會減低我對火鍋嘅熱愛!今晚同朋友一行4人到呢間火鍋店試呢個火鍋放題,有雞煲火鍋有海鮮拼盤,$288/1,性價比高!

服務、食物、環境都讚,有下次👍🏻

2017-04-30 72 views
今晚想揾個環境舒服地方打邊爐,上網揾到依間同人鍋, 去到選了228元任食普通火鍋,食材新鮮,肥牛係用安格斯,環境好啱一班朋友聚餐傾計,同埋佢係任食無限時,丸類款式尚算多,有墨汁墨魚丸,蔬菜新鮮,基本一般市面日式火鍋店材料,如果想任食海鮮要加幾十元,因為唔想食海鮮關係,無轉,但食普通鍋也送了少量海鮮,味道鮮味,職員話係澳洲刀貝,飲品自家製蜂蜜菊花露也不錯,此家店好家庭式感覺。
2017-04-30
$250 (Dinner)
係網上睇到同人鍋既介紹,見到係我最鐘意既海鮮,仲要係任飲任食!無得輸!於是拿拿林約人去食😎當日大約7點半上到去,人唔多,但都有幾枱人坐定定食緊。然後有職員黎問我地要雞煲要辣定唔辣,同埋火鍋要龍蝦定花膠湯。仲幾nice講下d野飲可以係邊攞咁😃等左一陣就上左個雞煲!入面好似係有一隻雞既分量,兩個人食有d多,食完個雞煲都飽左大半😂😂啊!個雞煲仲會同埋d粉皮一齊煮,粉皮索哂d雞汁好好味,雞肉都好嫩滑👍終於到主角出場!先上湯底,係蕃茄薯仔湯,原隻龍蝦跟埋其他海鮮上,仲有一個基本盤會係第一輪上左先,都係丸呀,腸呀,餃呀咁。海鮮拼盤有原隻龍蝦,蟶子皇,鮑魚,魷魚,蠔,鱔片,蜆。係我地流緊口水唔知食邊樣先既時候,有位職員姐姐過黎叫我地食左龍蝦先,仲好好咁幫我地因時間夾起👍(後來知道呢位姐姐原來係聾啞人士,但搵佢落單絕對無問題!而且非常nice)龍蝦可以原條起,爽口,不過隻鉗就難剝左少少。值得推薦既有蟶子皇同鮑魚,兩樣都非常新鮮 鮮甜,而咬落去好爽。松葉蟹鉗我地以為你大大隻,但上枱見到好迷你覺得好搞笑,但味道好好仲有呢粒紫薯水晶包,其實初初以為係芋頭,食落紫薯味好香,而且平時比較少係其他餐廳食到!最後大

當日大約7點半上到去,人唔多,但都有幾枱人坐定定食緊。

最後大家都食到捧住個肚走 回味無窮

以三百蚊頭(連埋加一)既價錢下食咁多海鮮,真係幾唔錯😋😋
2017-04-26
  • 蟶子皇
2017-04-28 59 views
同事常讚山林道同人鍋很捧,這天終於可以和男友體驗一下!來到門口內進是接待區,上樓梯至一樓,想不到用餐區是眼前一亮的裝修,空間感十足,真的有點驚喜。這裏的侍應都是細心又有耐性的,感覺很貼心呢 !先食雞煲再打邊爐。雞煲揀咗少辣,滾滾下慢慢有少少麻辣出咗嚟,非常惹味,連我唔食得辣嘅都接受到。紅薯粉不用滾太長時間已很稔滑又入味。約有半隻份量的雞件,肉質很滑又夠爽實, 新鮮又有雞味。雞件還可以再添加的 。我哋揀了濃滑的花膠湯底。海鮮拼盤的鮑魚、鮮魷魚、白鱔片、生蠔和海蝦都非常鮮甜。除了鮑魚和蟶子外,其他海鮮也可免費添加。牛柏葉、台灣一口腸、芝士丸、墨魚丸、牛肉丸、魚皮餃、粟米、蘿蔔、豆卜和唐生菜等。各種食品都新鮮又企理。這晚我和男友二人食指大動,還追加了牛味濃厚的安格斯牛肉、蟮片和爽滑的讚岐烏冬! 酒精飲品要收費,點了藍妹啤酒 $28/支。價錢頗合理。自助凍飲雪櫃內都是熟悉的品牌,真是飲得放心。而餐廳出品的酸梅湯和菊花茶更可整瓶放上餐枱自由添飲。
同事常讚山林道同人鍋很捧,這天終於可以和男友體驗一下!

先食雞煲再打邊爐。

我哋揀了濃滑的花膠湯底

酒精飲品要收費,點了藍妹啤酒 $28/支。價錢頗合理。

2017-04-28
Type of Meal
Dinner
  • 海鮮拼盤
2017-04-27 951 views
復活節放幾日假,決定要跟屋企人吃過痛快!知道同人鍋有海鮮、雞煲、安格斯肥牛火鍋任食任飲,立即打去訂位!地方很寬敞,除了是任食,飲品都是任飲的多款飲品任飲的,有汽水、烏龍茶、還有餐廳自家製的菊花蜜,清甜滋潤。首先上的是雞煲,上面佈滿了芫茜,好香!有不同辣度可以選,因為我們家都不能吃辣,所以點了不辣!調味偏甜,雞肉不會鞋口,頗嫩滑!KO完雞煲,正式打邊爐!有龍蝦湯底和花膠雞湯底,花膠養顏,所以我們選花膠雞湯底!足料花膠,沒欺場!餐廳會因應當日的海鮮,每枱奉送一盤拼盤,這個鮑魚海鮮拼盤很富盛!有活鮑魚、韓國蠔、鮮魷魚、蜆、帶子和大虎蝦等!最愛就是鮑魚,滾大約2分鐘就ok,好大隻,好稔!韓國蠔大大粒,不會腥!鮮魷魚和帶子都好鮮甜,虎蝦夠彈牙!任點的餐牌中見到食物種類確實多,有牛肉、冬菇、特大響鈴、午餐肉、各色丸類,極多款的瓜菜等數不盡!牛肉肥瘦適中,肉質軟腍,叫了4碟!餃子點了兩款,分別是魚翅餃和魚皮餃,同樣皮薄餡靚!這裏還有水晶包,即是水晶湯圓!最近有打卡活動,只要like Facebook和分享,就會送雪糕一杯!店員服務非常好,上菜速度快,沒有漏單!下次大夥一起都可以再encore!
KO完雞煲,正式打邊爐!
有龍蝦湯底和花膠雞湯底,花膠養顏,所以我們選花膠雞湯底!
足料花膠,沒欺場!

韓國蠔大大粒,不會腥!鮮魷魚和帶子都好鮮甜,虎蝦夠彈牙!
牛肉肥瘦適中,肉質軟腍,叫了4碟!
餃子點了兩款,分別是魚翅餃和魚皮餃,同樣皮薄餡靚!
這裏還有水晶包,即是水晶湯圓!
2017-04-15
$300 (Dinner)
今日拋棄寶寶,同個男仔fd 飯聚,兩條佬,食咩好,雞煲+任食海鮮火鍋,咩都有,又唔怕唔夠飽,幾時都係好選擇。同人鍋個名改得幾好,同人食飯就係因為有共同喜好,共同話題,咁先食得開心嘛。餐廳環境唔錯,方形枱,闊落,又光猛,d 凳都幾好坐。飲品係自助任飲形式,枝裝罐裝都有,仲有自家製鋒蜜菊花露同酸梅湯,一定唔怕口渴。密菊唔錯,夠甜夠凍,飲到菊花味,唔會差過大牌子紙包飲品。食物方便雞煲真係主角,中辣夠晒味,又香濃,但入口又唔會辛苦,而且雞肉無雪味,又唔鞋口,兩個人食真係好多雞下,佢仲要貼心準備好薯粉同自家製響鈴,lee d 咁吸湯底嘅野配雞煲梗係一絕。食完雞煲上火鍋,lee 樣真係要讚,第一次來lee 到,咩都唔知,以為例牌加湯就打邊爐。點知原來成個湯底換,店員解釋因為主打海鮮,如果湯底太濃 根本食唔到海鮮嘅鮮味,抵讚。蕃茄薯仔湯底,好大陣蕃茄香味,清清地,同求先好大對比。火鍋料真係誇d 講句,咩都有,自己睇餐牌,牛肉丸類蔬菜全部都有一定水準,特別想講講個綠茶水晶包,淥完之後無爛又通透,好煙韌,綠茶餡甜甜地又出奇地夾。另外粟米都好甜。重點推介嘅海鮮盒又係咩都有,蟶子皇,蜆,蝦,蠔,魷魚,鮑魚,

雞煲
食完雞煲火鍋,lee 樣真係要讚,第一次來lee 到,咩都唔知,以為例牌加湯就打邊爐。點知原來成個湯底換,店員解釋因為主打海鮮,如果湯底太濃 根本食唔到海鮮嘅鮮味,抵讚。蕃茄薯仔湯底,好大陣蕃茄香味,清清地,同求先好大對比。
綠茶水晶包
重點推介嘅海鮮盒又係咩都有,蟶子皇,蜆,蝦,蠔,魷魚,鮑魚,又係應有盡有。最最驚喜係鮑魚上枱時係仲郁緊,仲可以搵筷子玩佢...
海鮮盒
鮑魚
蟶子皇
所有火鍋料,包埋海鮮,除左鮑魚都係任叫任食,仲可以加錢再叫龍蝦等等嘅靚野,不過之前d 火鍋海鮮料每樣食d 都真係飽晒,第二轉都唔洗,所以都無加錢叫野。

$288 一位,好味雞煲,有水準嘅任飲任食海鮮火鍋,其實你仲可以有咩要求呢?
綠茶水晶包
海鮮盒
鮑魚
蟶子皇
2017-04-25 76 views
放復活節長假有咩好做?梗係同班朋友一齊烚下烚下啦。早排收工留意到呢間火鍋店,價錢又唔貴就約埋朋友一齊過黎食飯兼傾偈。因為怕假日多人,所以我地都約左早啲食同時可以方便夜晚嘅活動。上到去坐低就睇左一陣餐紙同點野食了。雞煲話咁快上枱了。因為得一個想食辣所以我地只係點左小辣黎順應民意。雞肉量都多同埋都嫩滑,麻,香,辣味都整得唔錯,加埋響玲食真係無得彈。食完雞煲店員就幫我埋換左個蕃茄湯準備食我地今晚嘅主角:龍蝦海鮮併盤。之後店員啊叔好詳細咁介紹每一樣海鮮嘅烹調時間,因為咁先會食到最佳狀態嘅食材。我地第一時間就食龍蝦先了,落鍋兩三分鐘就食得了,蝦肉彈牙配上蕃茄湯底令鮮味更足,但美中不足係無咩蝦膏。之後食埋其他海鮮,蟶子同鮑魚都處厘得乾淨,食落爽口無腥味。白鱔片同埋生蠔輕灼數十秒,啱啱熟嘅狀態最好食。鱔片肉質脆口所以追加左幾次。因為個湯底夠味同埋一路擺啲海鮮落去,所以全程都無乜點醬料食,完全就咁食佢地嘅鮮味就已經好正了。食完海鮮我地就再點左啲火鍋配料黎食盡個湯底,佢地質素都幾好,我地個胃剩餘嘅空間都填滿埋。呢度有幾款特色丸做得幾好的,飛魚籽嗰個口感幾得意,而呢個水晶包係大家都一致讚好的。因為佢本身係
之後食埋其他海鮮,蟶子同鮑魚都處厘得乾淨,食落爽口無腥味。
呢度有幾款特色丸做得幾好的,飛魚籽嗰個口感幾得意,而呢個水晶包係大家都一致讚好的。因為佢本身係紫薯湯圓,但當擺左落個火鍋湯底之後就成為左甜點咸食,煙韌軟糯之餘咸甜咸甜咁,食多幾粒都唔覺。

打左成晚邊爐,又有雞煲又有任飲任食海鮮。我地以後又多一個聚腳嘅地方了
2017-04-15
$328 (Dinner)