2015-05-03 542 views
天氣真係好熱,唔想去太遠嘅地方,晚餐就決定係屋企附近食。想食下壽司,屋企人提議黎緣聚食,都好呀,好耐無黎了。真係好熱好口渴,一坐低即刻要整返杯七喜先,另一杯係凍甘桔,夠凍夠解渴。麻辣帆立貝,唔講得笑,真係辣到噴火。蒜片金菇肥牛,無乜金菇,肥牛幾入味。蒜容汁牛扒,牛扒薄切唔韌,煎得香口。黑椒汁羊架,有羊酥味,都幾好味。紅酒煮牛舌,好淋好入味。焗肉醬意粉,真係未試過放題有呢啲食,又幾好味喎,意粉夠韌芝士香口。各式天婦羅,炸得黎唔油又唔膩,個朱古力棒棒好好味,好似brownie咁,入面仲有朱古力流心架。印度薄餅朱古力味同咖哩味,其實係同一樣嘅薄餅加唔同醬汁。薄餅本身熱辣辣又夠油酥好食,咖哩汁係香料個種,同薄餅好夾。朱古力味就有少少怪怪地,甜甜鹹鹹咁。花之戀,一口size,三文魚新鮮,但沙律醬多了點。燒粟米,超甜粟,帶牛油香,好食。最後梗係要黎round甜品大雜燴,鮮果乳酪,木槺布甸,雪糕泡芙,紅豆和果子,芝士蛋糕。唔錯唔錯,最愛甜食。放題食足兩小時,店員會提醒last order,全晚無漏單之餘啲野食仲上得好快添,多到食唔切呀。每人二零九加一,食飽飽嘞~
麻辣帆立貝,唔講得笑,真係辣到噴火。
蒜片金菇肥牛,無乜金菇,肥牛幾入味。
蒜容汁牛扒,牛扒薄切唔韌,煎得香口。
黑椒汁羊架,有羊酥味,都幾好味。
紅酒煮牛舌,好淋好入味。
花之戀,一口size,三文魚新鮮,但沙律醬多了點。
燒粟米,超甜粟,帶牛油香,好食。

2015-05-02
2015-04-27 1079 views
香港的日式放題店多, 但通常的食物款式差不多, 偶爾吃到一些特別款式, 可叫人樂上半天。這放題店與葵芳的那一間很相像, 都是走夢幻西餐廳路線, 難道是姊妹店?門面已經是走西餐廳feel,放題價錢夠彈性, 最優惠價錢是晚上7時前離場, 成人每位$148-$158, 因應日期收費。每位額外加$68可任吃生蠔及蟹腳, 而且新增任飲法國紅酒。西餐廳的大廳上掛有大水晶吊燈, 而我們被領到偏廳處安座。西餐廳有放題紙12張, 先點梅酒吃刺身及壽司, 刺身冰涼涼的又切得大塊, 三文魚有分腩位及普通肉位, 最重要是魚類刺身有鮮味, 不過帶子就較為細粒。壽司飯糰黏性高, 還好是因為未去到黏牙冠, 火炙壽司的火痕明顯, 聞也聞到燒烤味。跟著還清酒配串燒與炸物, 串燒甜粟米帶有牛油香, 其他串燒燒物也燒得火喉剛好, 沒有因為是放題而求祈, 居然有烤餅, 雖知是來貨但廚師也烤得香口, 可配煉奶、朱古力醬、咖喱汁, 吃落有黏軟韌韌感。炸物也算精彩, 有朱古力棒棒球、忌廉薯餅、豆腐芝士、泰國魚餅、芝士年糕及炸芝士, 一咬可拉出長絲, 芝士味濃。喝紅酒的時候到了, 最好是配一品料理、煎扒這些, 麻辣帆立貝 .....
門面已經是走西餐廳feel,
每位額外加$68可任吃生蠔及蟹腳,
而且新增任飲法國紅酒。
西餐廳的大廳上掛有大水晶吊燈,
而我們被領到偏廳處安座。
西餐廳有放題紙12張,
先點梅酒吃刺身壽司,
跟著還清酒配串燒與炸物,
串燒甜粟米帶有牛油香,
其他串燒燒物也燒得火喉剛好, 沒有因為是放題而求祈,
炸芝士, 一咬可拉出長絲, 芝士味濃。
喝紅酒的時候到了, 最好是配一品料理、煎扒這些,
麻辣帆立貝 ...... oh, sorry 麻香但辣就真是可以辣到噴火,
清酒煮蜆的清酒湯底好喝, 可惜是蜆太細隻了, 有些還未開殼。
煎牛扒、羊扒、牛脷、漢堡扒等, 醬汁可選黑椒、洋蔥、蒜蓉 ..... 好豐富好美味的一碟, (除非你喜歡吃被鬆肉粉殺死的肉質)。
甜品時間當然要點杯即磨咖啡,
配搭雪糕以外的甜品, 包括有忌廉似雪糕的泡芙、不真實的木糠布甸及雀巢士多啤梨乳酪。
我們是九時前到達, 每位$208未計加一。
$228.80 (Dinner)
2015-04-06 946 views
住在元朗一段時間的我,一直也知道元朗市有間西日式放題餐廳,位置就在士林台灣麵對面,方便易找,這天放工後與友一試!我們於7時左右到達餐廳,店內都已經有相當多客人了,想不到星期一晚上都這麼旺場. 9:00pm前入坐收費為$208,另收加一. 食物款式選擇眾多,由前菜/沙律、刺身、扒類、炸物、甜品以至飲品都是任點任食的,最適合多心,想一次吃盡多樣食物的朋友!店員送錯了清酒給我們,倒了出來才發現,為了不浪費下也喝了一杯,酒精味很重,個人本身很討厭喝清酒! 後來向店員說送錯了清酒,快速地換回一瓶梅酒,呷一口充滿果味的梅酒,比清酒好喝多了. 蟹籽沙律青瓜新鮮爽脆,加上大量蟹籽及沙律醬,相當開胃!三文魚/ 魚腩刺身三文魚刺身沒甚彈性、也沒魚油香,甚為失望; 至於三文魚腩,比三文魚刺身好多了,富魚油香甘香,質數較好. 帶子刺身Size小小的,要沾上豉油、芥末才好吃. 魷魚新鮮亦有彈性.蒜蓉西冷扒濃重醬汁的西冷扒,港式茶記的味道,肉質軟淋,但求有肉到肚. 黃金燒蠔燒蠔size小小的,不過醬汁調味幾好,有點似沙律醬的味道,再加香烤芝士,幾好吃的. 各式炸物大蝦天婦羅炸粉頗厚,內裡的蝦偏細,不過即炸熱辣辣.

清酒
蟹籽沙律

青瓜新鮮爽脆,加上大量蟹籽及沙律醬,相當開胃!
三文魚/ 魚腩刺身

帶子刺身

Size小小的,要沾上豉油、芥末才好吃.

魷魚

新鮮亦有彈性.
蒜蓉西冷扒

濃重醬汁的西冷扒,港式茶記的味道,肉質軟淋,但求有肉到肚.

各式炸物

大蝦天婦羅

炸粉頗厚,內裡的蝦偏細,不過即炸熱辣辣.

芝士年糕

圓圓且漲卜卜芝士年糕煙煙韌韌,加上鹹香的芝士,個人幾喜歡.

芝心片

薄薄的炸粉內裡是芝士片,不過略嫌味道太鹹了.

流心朱古力棒棒串

暖暖的朱古力蛋糕仔內裡有少量流心的朱古力,新奇有趣.
紅豆和果子

透明煙韌的皮內裡是少甜的豆蓉,味道都不錯.

芝麻雪糕

飯後怎少得雪糕的份兒,雖然是雀巢貨式,但都要吃呢! 其實芝麻味都幾香濃的,小小一杯剛剛好!

2015-04-05 847 views
最近,我約了好街坊食飯,因為,現時他在屯門區上班,不想放工後出到港島區那麼遠! 新界九龍區對大家都方便!  可以考慮一下元朗區,我卻不熟悉元朗區,於是,問另一位朋友有什麼推介?她推介了一間日式西餐廳 <緣聚 Together> 給我! 他先在屯門接我,然後,揸車入元朗,餐廳位於好順泰大廈,這裡有個停車場,非常方便! 當我們在星期一晚上 7:30 踏進餐廳時,他告訴我見到黃浩信!  原來黃浩信正是坐在最近門口的一張大桌子!而侍應帶我們入座,這裡比預期大!而且裝潢幾靚,色調柔和優雅! 西日放題 $208 (9:00 前入座)餐點紙包括:前菜/沙律、食事、西日式類、西日扒類、刺身、飲品、甜品、手卷/卷物、天婦羅/揚物、壽司、串燒/燒物、火鍋配料…等;食物種類多元化!  令人花多眼亂! 我們在 7:30 入座,落單後,8:00 前已上齊所有食物,相當有效率!  廚房部多啲嚟密啲手!好快手! 這樣,可提高食客流量,做多幾轉生意! 梅酒入口略帶梅的酸,酒味不濃重,總算易飲!    前菜:泰式鳳爪一客兩隻,雪白爽口帶嚼勁,辣度刺激味蕾,  也很醒胃!
新界九龍區對大家都方便!

西日放題 $208 (9:00 前入座)

令人花多眼亂!
 廚房部多啲嚟密啲手!好快手!
這樣,可提高食客流量,做多幾轉生意!

梅酒
入口略帶梅的酸,酒味不濃重,總算易飲!

前菜:

泰式鳳爪
一客兩隻,雪白爽口帶嚼勁,辣度刺激味蕾,
 也很醒胃!
泰式鳳爪
 壽司 : 整體食材不算太新鮮,
 勝在上得快,
 而且賣相不馬虎!
花之戀壽司 - 賣相最精緻吸引!可是,生三文魚我受不到!

北寄貝壽司 - Size 細而表面有點乾的北寄貝,
 味道依然帶鮮,只是細隻而已!
鰻魚壽司 - 鰻魚薄薄的一塊,蘸上鰻魚汁,甜美提升鮮味!

火焰蟹腳肉壽司 - 這款幾特別!
 鹹甜交集的口味配搭!感覺更有新鮮感!

火焰和牛壽司 - 肉嫩多汁!令人一試愛上!
壽司
火焰蟹腳肉壽司
鰻魚壽司
 刺身
相比壽司的食材,刺身用料較為新鮮,
 卻是室溫,並非涼浸浸!
 這一點較為敗筆!如果,天氣再熱的話,恐怕容易變壞滋生細菌!
刺身
 串燒:
雞肉串燒 - 肉質軟腍,入口甜美!很是討好!
 每人一串似乎不夠喉!
雞肉串燒
雞軟骨串燒 - 金黃色的外層,甘香可口而爽身,口感也不錯!

西日式類:

蒜片炒金菇牛肉
薄切的牛肉,不論賣相及味道,都好像吉野家的牛肉口味!
 混合蒜片及洋蔥,味道真是無得輸!
紅酒燴牛舌
牛舌沒有腥味,軟身略帶爽口又夠入味!有水準!
 令人食完一口接一口!很回味!
紅酒燴牛舌

麻辣一口帆立貝

麻辣汁其辣度好刺激,一瞬間滲入舌頭!
 就算帆立貝本身的鮮味也被掩蓋!
麻辣一口帆立貝
 燒物:

芝士焗蠔
蠔的 Size 略細,
 以芝士調味也夾得來!
芝士焗蠔
 西日扒類:

香煎大蝦
食起來蝦肉有點霉,實在令人失望!

西冷牛扒
一入口肉質太軟腍,可想而知用上鬆肉粉!
 勝在夠入味!
香煎大蝦 & 西冷牛扒
 甜品

紅豆和果子 - 食落好像水晶包!
 表面晶瑩剔透,餡料是紅豆蓉,不過不失!
木糠布甸 - 聽說木槺部分是用上瑪莉餅壓碎,店方的木槺壓得細碎如粉!木糠布甸以忌廉及餅碎相間,富有層次感!以超級市場試食的小膠兜盛載,更精緻迷人! 忌廉質感軟滑,卻較為餾!

忌廉泡芙 - 大約火鍋丸類的 size,內裡是冰凍的雪糕!
甜品
紅豆和果子
整體來說,食物質素已合格!花上一小時有多,已把我們的肚子也填飽了!
2015-03-30
$228.8 (Dinner)
雞肉串燒
2015-04-03 620 views
香港日式放題店的數量如雨後春筍般, 開滿大街小巷, 要出奇制勝, 當然要弄點花樣出來! 食物的多樣性, 食物的獨特性, 價位的親和程度, 成為這間日式放題店的必殺技!食物紙多達10張, 隨意一瞄, 已經發覺有很多鮮有在日式放題店出現的食物, 例如西式排類, 印度薄餅, 日式火鍋等, 即使不好生冷食物, 也有不少特色熱食可供選擇!和一般人一樣, 吃放題先點回本貨- 刺身:三文魚腩油脂豐富, 顏色近乎為白色, 近幾入口即化, 魚油充滿整個口腔.三文魚沒有三文魚腩般肥美, 但還算新鮮, 切得大大的一片, 口感佳.鮮帶子刺身身型太小了, 幾乎嚐不出它的味道來.甜蝦刺身亦很鮮美, 肉質爽口彈牙.吃放題時, 第一盤的刺身通常是最為新鮮肥美, 第二盤開始就通常會每況愈下, 但這裡就沒有這種情況, 水準平均.點了一客海膽三文魚手卷, 不要期望是高級又挺身的海膽, 新鮮沒有異味和苦味, 我已經很滿意了!飲品除了大路的啤酒(日本麒麟啤, 有誠意!) ,汽水, 更有清酒, 梅酒可供選擇, 不諳酒性的我呷了兩口, 受不了那種激激和灼熱感. 最想像不到的是有意大利即磨咖啡供應, 真是名副其實的西日料理餐廳.不單
和一般人一樣, 吃放題先點回本貨- 刺身:
鮮帶子刺身身型太小了, 幾乎嚐不出它的味道來.
甜蝦刺身亦很鮮美, 肉質爽口彈牙.
不單止有日式料理, 緣聚更有洋風料理可供選擇, 在日式放題店可以鋸起排來, 有新意!
同行友人不吃牛舌, 我說她走寶了! 巴西牛舌(蒜蓉汁)原塊上桌, 有一定的厚度, 口感真好! 肉質軟諗中帶爽, 是牛肉其他部分都不能代替的口感. 加點蒜蓉汁, 更惹味!
(前: 巴西牛舌(蒜蓉汁) ; 後:澳洲西冷排)
亦點了另一款的牛舌料理- 紅酒燴牛舌, 口感比巴西牛舌更軟腍, 咀嚼三兩口就可以完全把它吞下了! 紅酒經過揮發, 不會醉人, 餘下甘甜醇美的紅酒香, 配搭牛舌最為一流!
友人點了澳洲西冷排, 那個經鬆肉粉洗禮的口感, 我不懂欣賞, 還是我點的牛舌比較美味吧! 哈哈!
味付螺肉- 味道正正常常, 就是微辣加芝麻的味道, 但醬汁也太多了吧!
麻辣一口帆立貝- 以為店子供應西日料理就耍不出什麼花招, 怎料真的是四川麻辣的味道, 辣得令人舌頭麻痺的那種. 帆立貝細細粒, 沾滿辣汁, 但又很惹味, 令怕辣的我禁不住一口接上一口.

黃金燒蠔也算是回本之物, 不能不點吧! 燒蠔個子小小的, 以芝士汁調味, 味道還好!
清酒煮蜆有清酒的芳香, 卻沒有苦澀味了, 配合鮮味的蜆肉, 不錯吃!
吃了太多肉食, 要吃點蔬菜類中和一下! 燒粟米鮮甜多汁, 以牛油調味, 好rich.
天婦羅等炸物我們也點了不少, 應該是童心未泯吧! 已是成人的我們仍然對炸物無可抗拒!
(左起: 芝心片, 芝士年糕, 泰式蝦餅, 黑色的是流心朱古力棒棒串)
(大蝦天婦羅, 南瓜天婦羅, 芝士年糕)
大蝦天婦羅味道正常, 稍嫌其炸粉有點厚重. 南瓜天婦羅炸粉比較薄, 多吃幾件也不覺膩. 芝士年糕外層香脆, 內裡煙韌, 中間更塞滿芝士, 共有三重口感. 最特別是芝心片, 從未見過/ 試過這種東東! 像蝦多士的外層包裹煙韌的芝士, 可以拉出絲來, 像吃著pizza般過癮, 愛吃芝士的我也禁不住encore了!
不想吃凍物作甜品, 點了一客流心朱古力棒棒串作結, 稍為脆硬的外層, 內裡是朱古力蛋糕, 中央有熱朱古力漿流出, 就是一顆迷你版的心太軟被串在竹籤上, 一口一個, 過癮過癮!
裝潢簡單, 加入點點西式Café的原素, 是希望客人有一個舒適閒逸的氣氛來聊天吧!
價格方面很親民呢! 另加68元更有生蠔及蟹任食, 更易回本!
2015-03-30
$208 (Dinner)
  • 三文魚腩
  • 巴西牛舌
  • 紅酒燴牛舌
  • 芝心片
2014-10-25 4016 views
市道係味真係差左 ? 見到緣聚竟然都有做團購, 呢間野一向都好爆塲成日都冇位真係估唔到有咁荀的優惠, 於是訂購並立刻去試添. 是晚星期五和姐姐準時入座當時並未有太多人, 不過半小時後都坐滿客了.. 首先点左至愛的刺身包括三文魚, 八爪魚,帶子,甜蝦. 上碟的賣相很普通沒有花巧, 但剌身非常鲜味, 肉質鮮嫩肥美 質素保持以往一樣,. 我們主攻這4款刺身一共番單3次每次都來得很快, 一讚 ! 芝士焗蠔是另一款值得推介的食物, 濃濃的芝士味配上肉質豐滿的蠔令人食慾大增, 我忍不住又要番單啦, 其餘的火炙壽司, 天婦羅及串燒都不錯, 只是芝士年糕有点凍同太硬了. 雖然團購有3個小時但其實我們食了一半時間己肚子飽到再食不下了. 所以我和姐姐点了飲品慢慢倾下計等消化左再品嚐至愛的木糠布甸, 藍莓蛋糕和芝麻雪糕才走人順帶一题, 缘聚是否重新裝修過? 近門口的vip區好像不同了樣, 但依然好有格調, 好有歐陸風情的贵氣
2014-10-24
$186 (Dinner)
Dining Offer
Group-buy
  • 三文魚刺身 ;芝士焗蠔;木糠布甸
2014-08-24 5612 views
上嚟睇下啲食評先同老婆過嚟一開始,對呢間野十分期待,仲好有心機影下相,講真食物外觀的確唔錯,可惜一放入口嘅時候,就係惡夢嘅開始!其實食物質素算平均,除左帶子壽司唔新鮮外…但個豉油明顯溝左老抽,好咸!問侍應佢都答我係呀呢度啲豉油係咸啲ga 跟住個wifi搞到就嚟走先連到,雖然冇wifi唔緊要,但可惜呢度我用csl訊號係一格都收唔到,wifi又連唔到想點先野飲又過甜,豉油過咸,咁諗住叫杯茶飲,頂佢嚟個杯竟然係中國茶… 我食緊呢個係日式放題,中國茶加老抽豉油呢個配答真係十分完美,所以呢間野冇下次
上嚟睇下啲食評先同老婆過嚟
一開始,對呢間野十分期待,

呢間野冇下次
2014-08-18
$100 (Lunch)
話說上回同老爺奶奶食完之後,返屋企即時同蝦子餅匯報,佢聽完當堂流晒口水,所以今日約埋未來姐夫及老爺奶奶共六個人再Encore~~~~~~刺身方面,餐廳絕不吝嗇,你每樣叫廿件,佢俾足廿件你,仲要有三文魚腩及甜蝦等刺身以供選擇,材料都新鮮,必食之選炸物方面,每樣都香脆可口,有炸芝士條,泰式魚餅,炸蝦等,款式種類多,好好食~~~~~焗青口及焗蠔:青口就無咩味,不過焗蠔個汁好香,應該係類似沙律醬,個味好夾壽司:我地正係點左玉子壽司及鰻魚壽司,鰻魚壽司一般,不過玉子壽司就好香蛋味,好好食~~~試過出面好多間放題,唯獨呢個有西式扒類俾你選擇,仲要個汁好香濃及牛扒炸魚柳好好食,啖啖肉,好滿足,仲要有豬仔脾食,你地睇下d份量絕不欺場,問你服唔服??除此之外,呢度仲可以食埋火鍋,火鍋湯底我地揀左豬骨湯底,味道香濃,仲有肥牛,豆腐,菜,菇,丸等選擇,爽!甜品方面:可以揀雲石芝士蛋糕,芒果布甸,木槺布甸…………等,味道ok飲品方面:除咖啡奶茶可選擇外,仲有梅酒,清酒,麒麟啤酒及紅酒飲早一日預定有九折優惠,雖然我地今次食正價時段,但我地都覺物有所值,起碼食物種類又多,質素好,味道整體都算係中上水平,加上環境舒

除此之外,呢度仲可以食埋火鍋火鍋湯底我地揀左豬骨湯底,味道香濃,仲有肥牛,豆腐,菜,菇,丸等選擇,爽!

早一日預定有九折優惠,雖然我地今次食正價時段,但我地都覺物有所值,起碼食物種類又多,質素好,味道整體都算係中上水平,加上環境舒服,上菜速到快及無試過漏單,值得再三回味

PS:如各位有機會到上址幫襯,一定要叫燒牛油粟米,因為真係超好食,好食到…………唔記得影俾各位睇,哈哈哈哈哈
2014-04-29
$208 (Dinner)
2013-11-30 13547 views
我朋友話要食放題,而且要去元朗食,我心諗乜元朗有放題食咩?佢講緊緣聚,之後我上openrice度睇下啦原來佢有個流動coupon,兩人同行一人半價既優惠,你入坐之前出示返就會有呢個優惠,之後諗住試吓啦點知可以用超開心!我哋就即刻野食,有刺身壽司沙律等等,全部都好新鮮,之後你落單無耐啲嘢食就即刻上到,超級快手!最記得就係佢嘅火焰三文魚一開始覺得好奇怪,唔確定係咪好好食但之後食咗之後仲追加左幾次添!另外花之戀同啲刺身都唔錯入口即溶啖啖肉。成餐食得好滿足食日式放題食日本野,梗係飲番啲清酒同埋梅酒架啦,我個人就唔太鍾意,不過都算叫有試過啊!其實仲有火鍋架,但我哋今次只係專注食刺身壽司,有機會可以試吓嘅最後梗係要食番D甜品啦,都有幾多選擇架,藍莓布甸啊,木糠布甸,芒果布甸,雪糕同泡芙等等最鍾意就係木糠布甸同埋藍莓芝士蛋糕,雖然個份量係幾細但係只係滿足返自己嘅心靈姐哈哈埋單嗰陣時兩個人加埋都係三百幾蚊好抵,有機會下次會再試過!最後講埋個環境,背景會有啲熟悉音樂播住,整體黎講都幾舒服嘅,加上其他人D朋友傾計聚會嘅聲音,形造咗好溫馨既氣氛
我朋友話要食放題,而且要去元朗食,我心諗乜
哈哈
埋單嗰陣時兩個人加埋都係三百幾蚊好抵,有機會下次會再試過!
2013-11-25
$175 (Dinner)
  • 火焰三文魚
2013-11-16 10844 views
今日放工先知屋企無飯食, 又餓又累. 所以係公司附近搵野食.. 仲未諗到食咩既時候, 見到呢間Together食西日放題..立即引起食刺生既食慾 呢間餐廳既環境企理, 加上可能時間尚早, 自己一個都有得坐2人枱, 唔洗同人迫!坐低乜都唔洗講, 緊係搵張刺身紙出黎做功課啦 點知發現除左有生啤同清酒之外.....仲有我最喜愛既.......梅酒....仲有得任飲!!!  落完order一陣, 食物好快就上枱  雖然刺身賣相一般般, 但食落又幾鮮甜, 三文魚腩正..!再飲淡梅酒, 感覺一流 除左勁食刺身之外, 仲食左燒蠔同台灣辣腸. 最衰今次一個人黎食, 食得唔多. 其實好想試埋火鍋, 所以決定下次帶埋同事一齊黎食!ps: 梅酒任飲真開心 XD....!

坐低乜都唔洗講, 緊係搵張刺身紙出黎做功課啦

落完order一陣, 食物好快就上枱
雖然刺身賣相一般般, 但食落又幾鮮甜, 三文魚腩正..!
再飲淡梅酒, 感覺一流

除左勁食刺身之外, 仲食左燒蠔同台灣辣腸.
燒蠔熱辣辣上枱, 燒得岩岩好!

ps: 梅酒任飲真開心 XD....!
2013-11-12
2013-09-13 8948 views
又有新發現....日式和西式的方題, 加埋火碢, 幾吸引喎!!!!  就一於試下啦!!!先來壽司和刺身, 壽司的選擇多, 質素也不錯, 生和牛壽司的和牛肉質夠林但肉味欠奉!!!! 反而各樣的火燒壽司就非常好味!!!   刺身的質素本身頗佳, 可是溫度不夠凍, 這樣就令到好質素的刺身跌level!!!   燒蠔是最好的!!!  蠔味重和醬汁的味道跟蠔非常配合!!  我食了幾round呢!西式類的牛排和豬脾骨燒得不錯!!!  牛排都係無乜牛味, 但係個蒜計搭夠!!!  肉質也嫩滑!!!  豬脾骨加黑椒汁就好正!!!  豬脾肉軟和個汁就有超多黑椒!!! 讚!甜品也不錯!  木糠布丁和芝士蛋糕也很好吃, 布丁滑, 又有香濃的奶香味. 很少放題有得食這兩個甜品!!!!  這是所有的食物, 很多選擇, 兩個人真係唔可以試晒全部!!!  下次再試!!!

先來壽司刺身, 壽司的選擇多, 質素也不錯, 生和牛壽司的和牛肉質夠林但肉味欠奉!!!! 反而各樣的火燒壽司就非常好味!!!   刺身的質素本身頗佳, 可是溫度不夠凍, 這樣就令到好質素的刺身跌level!!!
Other Info. : 服務好,
2013-08-31
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
  • 三文魚腩刺身,
2013-08-26 7468 views
星期日好想食日本菜, 於是又忍唔住去食元朗緣聚晚餐放題.  晚餐時段由7點至9點, 價錢係HK$218+10%, 食物品種多, 飲任飲食, 都算非常抵食!!刺身類有: 三文魚, 三文魚魚腩, 吞拿魚, 帶子, 甜蝦, 魷魚, 八爪魚, 馬刀貝..  三文魚和三文魚腩新鮮肥美鮮甜; 魷魚超級新鮮又爽口, 每一款刺身都新鮮, 唯獨是馬刀貝爽口但不太鮮甜.  今次的三文魚刺身、三文魚魚腩刺身和吞拿魚刺身的切割方法與上一次大有不同, 今次切成厚身粒粒狀, 無論觀感和口感上, 好像牛柳粒般的刺身.  壽司類別有好多, 但今次我和老公只點了最愛的帶子壽司, 玻璃蝦, 北寄貝壽司和火炙三魚壽司.  每款味道都好味.前菜小吃有中華沙律, 芝麻八爪魚, 味付螺肉, 蟹子沙律...泰式鳯爪.  泰式鳯爪已去骨, 味道辣辣地帶甜甜酸酸, 好好味, 推介!!黃金燒蠔~ 蠔即開即燒, 蠔肉新鮮肥美, 蠔肉汁鮮甜, 配了香濃芝士, 非常惹味!!西式燒汁配燒豬仔脾~ 豬仔脾肉腍, 豬肉汁仍然鎖在豬肉肉質層中, 咬落去啖啖都香口, 搭了燒汁好好味!!西式黑椒汁西冷扒~ 西冷扒燒到8-9成熟, 配了黑椒汁非常香口!!脆

雜錦刺身
雜錦壽司
泰式鳯爪
西式燒汁燒豬仔脾
西式黑椒汁西冷扒
脆燒雞軟骨~ 每粒雞軟骨都燒到非常脆卜卜, 曬上了椒鹽在雞軟骨上, 味道更惹味!!
雞軟骨串燒
鍋物~ 有好多火鍋材料, 老公點了濃豬骨湯底配三文魚和生菜材料, 湯底好香濃, 好好味!!
鍋物
2013-08-25
$218 (Dinner)
雜錦刺身
雜錦壽司
泰式鳯爪
西式燒汁燒豬仔脾
西式黑椒汁西冷扒
雞軟骨串燒
2013-07-22 6021 views
這間西日放題吃過兩次, 每次都總是回味無窮, 好快心癮起又想再吃過!在西式方面有餐包, 又香又脆又鬆軟; 日西餐湯, 只有一款沒有選擇; 各式扒類: 牛、羊、 雞、 豬脾可配燒汁、黑椒汁、蒜蓉汁; 各式各樣焗式, 尤其是薯蓉焗腸, 好好味在日式方面有刺身, 每一款都好鮮甜又好味, 最出色係三文魚魚腩, 半肥瘦, 又鮮又甜, 真的是百吃不厭. 壽司最特別推介是火焰三文魚....一個字"正"另一主打菜係芝士燒蠔, 所有燒蠔係開鮮即開即燒, 非常鮮甜可口,  芝士唔會蓋住蠔的鮮味, 蠔的肉汁被鎖在芝士和蠔殼間, 咬落去蠔味非常鮮甜, 加了芝士的配搭, 味道亦非常獨特, 這是必吃的超級推介菜!!飲品方面有各常見的凍熱檸茶、檸水、奶茶、咖啡、 各式汽水、日本啤酒等等甜品方面最正係木槺布甸

在西式方面有餐包, 又香又脆又鬆軟;
日西餐湯, 只有一款沒有選擇;
各式扒類: 牛、羊、 雞、 豬脾可配燒汁、黑椒汁、蒜蓉汁;
各式各樣焗式, 尤其是薯蓉焗腸, 好好味
甜品方面最正係木槺布甸
2013-07-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2013-05-25 5019 views
今日去左元朗行街,並試左呢間野。一入到去,唔係好多人,所以2個人竟然有得坐6人'木台'D WAITER冇比TEA MENU,我問佢攞叫左個日式叉燒拉麵同雞扒意粉,另外叫左D SUSHI日式叉燒拉麵個碗既shape有d special同埋碗麵個份量幾大雞扒意粉塊雞扒超大!D意粉唔係好淋,而且只係$28!SUSHI係另叫的$5一舊,比我想像中肥美同埋D紋唔錯$3一舊,覺得幾抵,不過玉子厚D會更好紫菜唔淋~~呢餐食得好飽!仲要可以食西式加日式,感覺唔錯!不過我去個日盞燈閃下閃下,應該要REPAIR下...
今日去左元朗行街,並試左呢間野。
一入到去,唔係好多人,所以2個人竟然有得坐6人'木台'
D WAITER冇比TEA MENU,我問佢攞
叫左個日式叉燒拉麵同雞扒意粉,另外叫左D SUSHI
日式叉燒拉麵個碗既shape有d special
同埋碗麵個份量幾大
雞扒意粉塊雞扒超大!D意粉唔係好淋,而且只係$28!

SUSHI係另叫的
$5一舊,比我想像中肥美同埋D紋唔錯
$3一舊,覺得幾抵,不過玉子厚D會更好
紫菜唔淋~~

呢餐食得好飽!仲要可以食西式加日式,感覺唔錯!
不過我去個日盞燈閃下閃下,應該要REPAIR下...
2013-05-17
  • 日式叉燒拉麵
2013-03-25 4301 views
這間餐廳的放提好出名我試過都覺得ok, 不過今次我想講下她的午餐和sushi俾我的驚喜.昨天中午和姐姐本來唸住求其食的野就買3蚊sushi外賣回家等姑丈一家來當下午茶食, 行到緣聚見餐牌有8折覺得抵就入去試下, 坐低我叫左個手打烏冬配雜錦sushi ,送湯,包,飲品.. 手打烏冬入口沒有想像中幼滑但仍然彈牙, 湯底很清啱我口味,份量一般 仍算不錯 ! 壽司以三文魚壽司最好, 新鮮肥美落口好嫩滑, 口感一流! 其他甜蝦同吞拿魚都很鮮甜, 好快就消化哂了 44元仲有折我覺得抵食, 跟手姐姐叫的肉醬意粉來到也是跟餐送湯,包,飲品, ,肉醬意粉套餐份量好大肉醬超多鋪滿面好吸引, 抵 !!!我覺得午餐配的sushi俾我想像中好同新鮮, 於是同姐姐講不如改係度叫sushi外賣,,番屋企即刻食姑丈一家同弟弟都話好新鮮肥美, 抵食 講真呢度午餐只係一般西餐廳水平,佢的夜晚放題相對吸引 (個feel 好正)... 但8折後就超抵了, 份量又大... 尤其的sushi好新鮮,:喜出望外:

2013-03-18
  • 火炙壽司