2017-09-08 700 views
兩大一細點了兩款拉麵,下次可以點三款,因為份量適中,大人食都是剛剛好。分別點了黃金豚骨湯拉麵及黑鬼豚骨湯拉麵兩款湯底都好濃郁,聞起來好香😋吃不出有沒有味精,但不會過咸黑鬼湯其實是蒜油,多一層味覺享受我個人比較喜歡普通豚骨湯味😆糖心蛋好正😍拉麵質感軟硬適中,正合我意環境比較細,座位之間比較迫令人食完想盡快離開🙈

分別點了黃金豚骨湯拉麵及黑鬼豚骨湯拉麵
兩款湯底都好濃郁,聞起來好香😋
吃不出有沒有味精,但不會過咸
黑鬼湯其實是蒜油,多一層味覺享受
我個人比較喜歡普通豚骨湯味😆
糖心蛋好正😍拉麵質感軟硬適中,正合我意

環境比較細,座位之間比較迫
令人食完想盡快離開🙈
2017-08-14
2017-03-27 1432 views
黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵($68),一看圖已覺吸引豚角煮拉麵,選了醬油。這個又是很吸引,而且有個叉燒有個豚角正好Share食。黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵湯底好香濃,叉燒又軟滑又大塊,拉麵都夠份量又爽口豚角煮拉麵,和黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵真是各有各好食,難分高下湯底就似乎這個較香。豚肉又是好好味,軟滑又口感好好這餐我們也有跟足指示:先聞一下湯的香氣 (確是幾香)再品嚐一下湯頭 (好飲,不似某些湯麵的湯般重味精感)然後加入少許自家烘培的白芝麻及日本直送的黑胡椒粉,以增加湯底的濃郁口感 (加了是較香口)開始吃麵和配料,再拥湯匙喝湯最後將湯底喝光我們都吃得乾乾淨淨呢!
黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵($68),一看圖已覺吸引
黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵

湯底好香濃,叉燒又軟滑又大塊,拉麵都夠份量又爽口
湯底就似乎這個較香。豚肉又是好好味,軟滑又口感好好
這餐我們也有跟足指示:

先聞一下湯的香氣 (確是幾香)

再品嚐一下湯頭 (好飲,不似某些湯麵的湯般重味精感)

開始吃麵和配料,再拥湯匙喝湯

最後將湯底喝光

我們都吃得乾乾淨淨呢!
2017-03-11 945 views
屯門的晚餐選擇實在不多,要避開蜂擁的人流,嘈雜的環境,安心吃上美味的一餐實屬不易。正好路過這家築地,聽說味道不錯決定一試。環境感覺不錯,正合我當下想要暖胃的心情,溫黃的燈光有些深夜食堂的意思。客人不多,落座松松的,感覺也有幾分舒適,侍應馬上遞上一杯冰茶,一解炎夏的疲憊。嗯,仔細看菜單,選擇並不多,幾款基本的湯頭煮面,還有各種小食。就選了永遠不出錯的招牌先來一試。等了沒多久就上菜了,黃金豚骨叉燒拉麵,湯底濃厚,豚肉與糖心蛋都做的十分有專業水準,面也勁道潤滑,配菜不多不少。坐等無聊,看到桌牌的溫馨提示,提示食客吃面的最佳方法,還有他們自家炒的芝麻,雖是小事但是芝麻的香味確實難忘,研磨芝麻的小玩意也著實可愛,可以將細細的芝麻磨碎灑在湯麵上,好爽快!一切都是剛剛好。足夠我夜晚補充體力,飽腹回家還有力氣游泳

一切都是剛剛好。足夠我夜晚補充體力,飽腹回家還有力氣游泳
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2017-01-09 1183 views
同屯門友食返個lunch, 兩人都叫咗款黃金豚骨拉麵,睇嚟呢款係最吸引同經濟,同埋初次報到食個最基本嘅睇吓有咩底蘊。呢碗麵有齊基本拉麵嘅配料,又有肥嘟嘟嘅豚肉,太肥嘞,唔敢食晒啲肥膏。最重要係有隻糖心蛋,感覺好似抵咗,因為一隻又要加幾蚊至10蚊。至於個湯底,夠濃,不過重味精少少;而個麵質就不錯,喜歡硬少少嘅。兩個大胃為食妹每次去食野都叫多幾款試,叫多款小食,叫「純情豬菇力卷」。凈係睇個名,就知係金菇豚肉卷啦!豚肉夠薄,緊緊咁包住啲金菇,一啖一個,食落好rich,又唔會食到散修修。一碟有八舊,經濟,飽肚,味美。

2016-12-06 1260 views
OT 放工返到屯門9:30 無乜地方食野,記起呢度好似新開宵夜時段。。。原來宵夜有指定項目,撞正我最中意既肥叉! 好似東坡肉咁,Jelly 質地,入囗即溶呀!!! 平時正價要60蚊,而家38蚊,加一都係44蚊咋! 今日凍返少少,嚟呢到食個拉麵飲埋湯,暖哂! 食完仲有時間買杯貢茶tim!
2016-11-18 952 views
大半年前食過一次旺角分店,質素好差湯底好油,面質一般,完全稱不上好食。同埋可能間舖係地庫,好大油煙味。所以屯門果間一直冇去幫襯。尋晚一個人食晚餐,想食拉面又唔想食vcity果間就入左去。嗌左個豬骨湯底拉面,同埋蒜味牛柳。冇期待之下,第一啖面令我十分驚喜湯底鮮甜,唔會太油,面質彈牙,不會過淋過硬,超like!!叉燒既肥肉被挑起,我唔食肥肉都唔使特登挑走,正呀食左3份1面後,牛柳上台。平時中低價日式餐廳既蒜味牛柳通常流流地,得幾粒同埋會鞋口(但今晚好想食牛 )。碟蒜味牛柳令我更驚喜!!炒至5成熟,牛柳中心仍是偏紅色。外脆內軟,冇乜筋,牛味濃郁,外頭仲有粒粒炸蒜沾在牛柳上,好香口,配燒汁味道好甲加分既係,比想像中大碟好多。最後我一個人係食晒d面飲埋湯,但食唔完牛柳(食剩一半)需要打包,2個人share牛柳食既話應該剛剛好埋單$115(一個人),整體好評,會再來
大半年前食過一次旺角分店,質素好差

冇期待之下,第一啖面令我十分驚喜

埋單$115(一個人),整體好評,會再來
2016-11-17
$115 (Dinner)
  • 黃金豚骨湯叉燒拉麵
2016-11-07 693 views
拉麵很難煮得好吃但是要煮得十分難吃也不容易今天我卻遇上了裝修不錯溏心蛋不錯湯底太咸,無豬骨味最差的是麵竟然有梘水味完全不能接受叉燒燒得過焦了有點臘肉的味道另外點了一個純情豬菇力卷不過不失有一點豬肉味不過金菇還是和肥牛較相襯總括而言水準實在不行不會有下次了
拉麵很難煮得好吃

不過金菇還是和肥牛較相襯

總括而言水準實在不行
不會有下次了
2016-10-29 538 views
遠望裝修不錯的一間以拉麵為主的店,如果係期望有口感,麵質有不同就不要選此店,完全沒有這服務今日出開屯門辦事,中午時候,太肚餓,心好想拉麵,搵到這間就近又未食過,試新野,由簡單開始,叫左個基本 醬油湯角豚拉麵可惜,麵冇想像中好,夾起麵是圓麵,透黃,食落好𣺉,冇口感,有點失望,我鐘意有口感,不過硬度,只有配菜仲可以,試左妹妹的一塊燒肉,所以真係想食麵,就不推
遠望裝修不錯的一間以拉麵為主的店,
如果係期望有口感,麵質有不同

就不要選此店,完全沒有這服務

今日出開屯門辦事,中午時候,太肚餓,
心好想拉麵,搵到這間就近又未食過,
試新野,由簡單開始,叫左個基本
醬油湯角豚拉麵
  • 黃金豚骨湯叉燒拉麵
i cannot believe it, the service was really bad,not only that, the soup was cold and the noodle was hard, not ever going to this restaurant again
2016-09-19 557 views
首先呢間嘢啲拉麵其實真係幾好食,自製烘焙白芝麻好香,食物都有80分 注意:( 但係我帶咗工人姐姐去佢唔食豬肉,全間舖頭啲拉麵都係有豬肉所以佢乜嘢都食唔到。)不過如果閣下係火爆嗰種人就千祈千祈唔好去呢間,呢間嘢啲服務態度仲慘過大排檔,你叫佢畀個餐牌你睇,佢直頭飛個餐牌過嚟,果位小姐名我就唔開啦,只係可以話佢係帶眼鏡侍應,落單仲要黑面,之後畀錢嗰張電腦單又係飛黎枱面,到啲麵黎問都唔問就咁放低就行咗去,講真我覺得如果唔係服務態度咁差間嘢應該生意會好好多,好老實我一家大細出街食飯都係想開開心心, 畀啲咁樣服務影響真係乜嘢心情都冇曬,所以各位師兄師姐如果佢之前真係要三思。 服務態度100分係滿分最多-10分.
不過如果閣下係火爆嗰種人就千祈千祈唔好去呢間
2016-09-18
$270 (Dinner)
2016-09-09 433 views
Braised pork belly ramen (tonkotsu soup) 豚角煮豚骨湯拉麵$48Aloe grape soda 蘆薈提子梳打水 $8Enoki mushroom in pork rolls 純情豬菇力卷 $38午餐堅抵食$48加$8就有特飲,不過特飲提子醬少到呢…淡到爆,同海翠水吧拍得住咁差。拉麵水準高點啦…湯底清而麵有口感,肉都煮得淋吾肥,份量都夠。反而驚喜有半價小食,今次叫左豬肉金菇,以為乾身但仲有豬肉口感而吾硬,醬汁少甜吾太咸,這個價錢超抵食,但食品比較少。

Aloe grape soda 蘆薈提子梳打水 $8

2016-09-09
$85 (Lunch)
2016-08-29 479 views
未開張眼見圍版已經感興奮,因為碼頭附近拉麵店不多,最近見開張了,等少人一點才去,這天見門口人不多,就跟老爸去吃個午飯。進去立即有人招呼,2人找位置比較易吧,怎了下單後15分鐘連飲品也沒來,阿爸已經有點不耐煩,店內客人根本不多,到20分鐘飲品才來,紅茶品道清香不錯,檸檬卻切粒,沒能喝出有檸檬味再過多十分鐘還沒到,忍不著要跟店員投訴,問為什麼我的麵還沒來??怎料投訴後就麵來了!看到就有點怒火中燒,麵表面已經“琼油”的情況,是放涼了的情況吧?麵只是微溫,蛋跟叉燒還不錯配料總算齊全不過短期內不會再去

麵只是微溫,蛋跟叉燒還不錯
配料總算齊全
不過短期內不會再去
2016-08-11 570 views
屯門的晚餐選擇實在不多,要避開蜂擁的人流,嘈雜的環境,安心吃上美味的一餐實屬不易。正好路過這家築地,聽說味道不錯決定一試。環境感覺不錯,正合我當下想要暖胃的心情,溫黃的燈光有些深夜食堂的意思。客人不多,落座鬆鬆的,感覺也有幾分舒適,侍應馬上遞上一杯冰茶,一解炎夏的疲憊。嗯,仔細看菜單,選擇並不多,幾款基本的湯頭煮麵,還有各種小食。就選了永遠不出錯的招牌先來一試。等了沒多久就上菜了,黃金豚骨叉燒拉麵,湯底濃厚,豚肉與糖心蛋都做的十分有專業水準,麵也勁道潤滑,配菜不多不少。坐等無聊,看到桌牌的溫馨提示,提示食客吃麵的最佳方法,還有他們自家炒的芝麻,雖是小事但是芝麻的香味確實難忘,研磨芝麻的小玩意也著實可愛,可以將細細的芝麻磨碎灑在湯面上,好爽快!一切都是剛剛好。足夠我夜晚補充體力,飽腹回家還有力氣游泳🏊

一切都是剛剛好。足夠我夜晚補充體力,飽腹回家還有力氣游泳🏊
2016-08-09
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
  • 黃金豚肉湯叉燒拉麵
2016-07-19 1177 views
YA 些媽些~~ 來兩客拉麵唔該食之前睇睇拉麵達人(姐係邊個?) 之食法參考下先等待中, 送上兩杯茉莉花茶, 係凍架! 即時加分!黃金豚骨湯叉燒拉麵先聞下香氣, 唔多覺? 嚐一口湯頭,點解無驚喜? 係時候啦,出黎啦!!二寶!經過裝飾後好彩呀叉燒夠軟月念肥美,温泉玉子又半漏心ja……特上大盛拉麵先聞下香氣, ok香濃wor 嚐一口湯頭,咦, 都ok幾香濃(重覆) 配料就係肉肉肉肉, 有叉燒,薄切叉燒(一片中間粉紅色), 豚角煮(好似腩肉有皮的)同埋豬軟骨 純情豬菇力卷佢個名真係咁架, 我無扮可愛牙!豬肉係o黎自岩手縣既純情豬以純情蘋果餵飼, 入口真係幾嫩滑, 配埋金菇再加d燒汁都幾match, 未去到一試難忘但都有d心亂如麻ge 炒什菌雜菜…一埋位見到S&B諗起去日本大阪道頓崛的金龍拉麵,佢簡直係神之手呀。 我諗都係要個底夠厚, 先會有如此perfect match的效果吧?
YA 些媽些~~ 來兩客拉麵唔該

食之前睇睇拉麵達人(姐係邊個?) 之食法參考下先
等待中, 送上兩杯茉莉花茶, 係凍架! 即時加分!
黃金豚骨湯叉燒拉麵
先聞下香氣, 唔多覺

嚐一口湯頭,點解無驚喜
?

係時候啦,出黎啦!!二寶!
經過裝飾後
好彩呀叉燒夠軟月念肥美,温泉玉子又半漏心ja……
特上大盛拉麵
先聞下香氣, ok香濃wor

嚐一口湯頭,咦, 都ok幾香濃(重覆)
純情豬菇力卷
佢個名真係咁架, 我無扮可愛牙!
炒什菌雜菜…

食物還好, 服務就... ...進店前於門外看招紙貼著送點心瑪莉的小食卷,有兩位樓面站於門外但沒有邀請進店。落單時,店內樓面並沒有打算走到我們面前落單,只遠距離問我們:我和丈夫均沒有回應直至他主動走過來,當我們點了兩個拉麵,並未落完單時,樓面已經邊問是否兩個都是豚骨味邊帶著餐牌走開,並沒有等我們回應是或不是,我表示並未點完時,他只站在原地等待我落單。進餐時,其中一位樓面(女士)於我丈夫身後打瀉水,滾水淋到我丈夫背脊及坐椅,倒瀉水那位樓面立即拎地拖抹地,另一位樓面(女士)走過見我丈夫正在清理因打瀉水而弄濕的坐椅就接過我老公手上的紙巾抹。到我們買單時,當然沒有人提及優惠卷事宜。重點:由進店到買單整個過程,我們沒有聽到員工說過任何一句:你好!謝謝!等等!之類,連類似意思的說話都沒有!甚至打瀉滾水淥到客人這件事,任何一位行過路過的員工都沒有表示過一聲:對不起!或詢問客人有沒有淥到!店內沒有爆滿,店內員工亦只是站於同一位置。已經唔系第一次食, 但真系愈食愈失望。
食物還好, 服務就... ...

落單時,店內樓面[男士]並沒有打算走到我們面前落單,只遠距離問我們:[要D咩阿?]我和丈夫均沒有回應直至他主動走過來,當我們點了兩個拉麵,並未落完單時,樓面已經邊問是否兩個都是豚骨味邊帶著餐牌走開,並沒有等我們回應是或不是,我表示並未點完時,他只站在原地等待我落單。
到我們買單時,當然沒有人提及優惠卷事宜。
店內沒有爆滿,店內員工亦只是站於同一位置。
已經唔系第一次食, 但真系愈食愈失望。
2016-07-04
$90 (Dinner)