3 day(s) ago 0 views
凍湯沾麵 麵係熱嘅 可唔可以熱翻啲湯?做唔到😂 有趣有趣 啲凍嘅湯加落啲熱嘅面度 就可以有暖嘅麵? 我係食緊碗唔凍唔熱嘅麵多啲喎 😅 麵質係好食嘅 但兩碗麵嘅蕃茄味係唔同嘅 沾麵嘅蕃茄味係夠嘅咁自選嘅呢?個蕃茄味係唔同嘅😅😅😅 簡單啲嚟講冇咩蕃茄味 兩碗都70幾蚊一碗麵 咁嘅質素唔係好得喎 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅 其實都係想食碗熱嘅麵啫
凍湯沾麵 麵係熱嘅 可唔可以熱翻啲湯?做唔到😂 有趣有趣

麵質係好食嘅
但兩碗麵嘅蕃茄味係唔同嘅
沾麵嘅蕃茄味係夠嘅
咁自選嘅呢?個蕃茄味係唔同嘅😅😅😅 簡單啲嚟講冇咩蕃茄味

沾麵
2024-08-10 596 views
之前食開深水埗店,而家荔枝角開咗,環境新淨,坐位尚算舒服,不過唔知係咪舖位太入,上唔到網要用Wi-Fi先得,以前落一層友利無哩個問題經開順便食個下午茶自選三併 - 騸牯鮮滑牛,香煎牛脷,炒滑蛋米粉,蕃茄湯,配凍豆漿騸牯鮮滑牛:真係幾嫩腍滑同有牛味,份量都唔少,哩個價錢食到都幾OK牛脷:煎得啱啱好微脆,牛脷易咬,帶點爽口,唔輸一啲貴嘅牛脷專門店滑蛋:正常有蛋香蕃茄湯:濃郁蕃茄湯,仲食到蕃茄蓉嘅味道,食得出都幾多新鮮蕃茄去整豆漿:正常濃度唔太甜下午茶食到哩個質素我OK
經開順便食個下午茶
自選三併 - 騸牯鮮滑牛,香煎牛脷,炒滑蛋米粉,蕃茄湯

滑蛋:正常有蛋香
豆漿:正常濃度唔太甜

下午茶食到哩個質素我OK
2024-08-02
$50 (Tea)
自選三併 - 騸牯鮮滑牛,香煎牛脷,炒滑蛋米粉,蕃茄湯
呢個夏天嘅香港確實係熱到 🔥🔥🔥 呀!加上呢啲日子又冇咗一絲涼風,出街一陣就汗流浹背,成個人都係汗濕濕嘅,搞到成日都冇咗什麼食慾呢😩。喺呢啲熱到爆爆嘅天氣,最想食啲又多汁又開胃嘅嘢啦! 🥤💦最近去左片D2 Place食番茄師兄,叫咗個「自由配」湯粉麵飯,揀咗香辣牛筋肉番茄湯飯,再加$5就有雙太陽蛋。呢個選擇真係幾正呀!😋番茄湯酸酸甜甜嘅,加埋香辣牛筋肉,有少少辣辣嘅感覺,味道真係鮮到爆呀!🤤牛筋肉個份量好豐富喎,煮得又夠軟又夠腍,一啖就化喺口中,一點都唔會艱難到咬。不過因為係外賣嘅關係,雙太陽蛋咁疊起嚟,一夾就整穿另一隻,真係唔太方便呢。下次試下叫炒滑蛋啦,相信一定更加順口添!😋啊吔吔,光係諗住呢道菜就開始口水直流,好想即刻食返啊!🤤🤤🤤
2024-08-04
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$77 (Lunch)
  • 香辣牛筋肉番茄湯飯
2024-08-06 496 views
最初留意到番茄師兄是她們第一間在深水埗開業的店,在密集的深水埗中經營一間主打蕃茄湯的餐廳。不久之後,番茄師兄已經大受歡迎,在荔枝角和灣仔均有分店;今日就去選荔枝角分店去試一試她們的出品吧。週末的下午兩點半,餐廳仍然高朋滿座,幸好剛剛有客人離座我才不需要等位。上網見到不少人均推介炒蛋,因此我點了秘製豬扒通粉($69),加炒蛋($5),配凍檸檬冬瓜茶($6)。先試一啖湯,味道酸酸甜甜,不會太甜味道算是清新一點不飽膩,跟配通粉兩者都幾夾。豬扒是大大的一塊,肉質容易咬但又不是那些過度使用送肉粉的那些,不少人選擇吃牛但豬扒亦是一個好選擇。炒蛋質地軟滑,跟蕃茄湯當然是絕配啦,是可以飲的「蕃茄炒蛋」 檯面還有一樽香草,喜歡的可以任意加入增添西餐的感覺。餐廳光猛乾淨,以一間「食完就走」的餐廳來說,店員的服務速度和態度都不錯,而食物味道都有點驚喜;難怪這個品牌都有不少回頭客
 檯面還有一樽香草,喜歡的可以任意加入增添西餐的感覺。

2024-07-18 589 views
第一次去食 喺蕃茄愛好者所以就去咗食 都幾多人㗎但係食完人就逐漸少咗 帶住一個開心去 我嗌咗一個秘製牛腩+公仔麵+椰菜蕃茄湯 個湯係橙色嘅有啲奇怪 椰菜口感好爽 秘製牛腩蕃茄湯味好大 秘製牛腩真係好好味好推介大家試一下 蕃茄湯好好飲 公仔麵亦都好好食 個雞翼有超小嘅辣有啲太鹹慢慢散發咗一種甜味 蛋包飯一般般 但係個牛肉係好食嘅 豆漿一支根本唔夠嗌咗兩支 覺得呢間餐廳只有蕃茄湯比較好食 其他都一般般 可以建議大家去食嘅話嗌蕃茄湯 有一台人有隻狗一直喺度吠超級嘈好打擾人哋食飯
2024-06-24 808 views
極速出餐,感覺現成得很。蕃茄湯牛筋肉米線:湯糊糊,甜得像糖水,不像蕃茄的甜。牛筋應該是包裝好翻熱就行了。雞子威士忌瑞士汁:稀𠮩𠮩的瑞士汁,酒味並不明顯。茶:茶包一直浸。苦和濃是有分別的。冷泡茶不會那麼求其吧 😆這樣餐廳也有生存空間?!😂
極速出餐,感覺現成得很。
雞子威士忌瑞士汁:稀𠮩𠮩的瑞士汁,酒味並不明顯。
茶:茶包一直浸。苦和濃是有分別的。冷泡茶不會那麼求其吧 😆
這樣餐廳也有生存空間?!😂
2K
2024-06-20 750 views
Dinner @ 💛 番茄師兄 (荔枝角) 好多時行過都見排大隊 .... 當日假期行過,反而有很多位,可以任坐, 有時大圍環境,真是很難理解 ~蕃茄師兄出品出名有水準,出名平靚正, 本來就冇乜嘢可以挑剔,不過當然總有些人,雞蛋裏挑骨頭,呢啲人就唔好講喇 ~鮮滑牛肉沾麵:沾麵的湯底,我選擇了招牌蕃茄濃湯,老實說,在蕃茄師兄一定要點招牌蕃茄湯,真是特色又好味;牛肉份量都很多,也夠滑嫩; 個糖心蛋也很有質素; 麵質Q韌爽彈,掛湯力是一般 ~席間,有朋友問我,湯麵好味還是沾麵好味 .... 其實湯麵有湯麵的特質,沾麵也有沾麵的特性,好難評論話是邊一款比較好吃,總之各有特色 ~本篇完 ~
Dinner @ 💛 番茄師兄 (荔枝角)

本篇完 ~
2024-05-11 992 views
去過幾次。唔同嘅女員工係禮貌方面都十分有待改進。好似欠咗佢哋咁。唔該或者多謝都冇一句。如果唔係啲嘢食OK,啲咁嘅服務真係搵鬼去。簡直係幫老細倒米。建議老細派啲神秘人去做吓調查,有助改進員工的服務態度。
濃蕃茄湯麵好好食,而且食完唔會太口渴,味精感不重配通粉同烏冬最夾,烏冬係稻庭烏冬,質地軟淋又好掛汁食得慢就千萬唔好要米粉,個湯本身已經好濃,加埋米粉索湯,到最後會變左燴粉滑牛同豬扒都好味,滑牛重牛味又嫩豬扒好入味,好淋又大塊,但都幾肥必須要加滑蛋($5),超好食,滑蛋半熟又濃蛋香另外試左加配既一口芝士,原來會直接放入湯度....咁既配搭有少少怪,好在我咁岩有個碟仔即刻救起佢朋友試左蛋包飯配牛臉頰,今次既牛臉頰好軟淋,蛋包飯唔係日式果D,其實就係加落麵果一塊炒蛋個人覺得比較似滑蛋飯,飯係白飯非炒飯底牛臉頰唔夠飽,另外再叫多一份牛腩,牛腩個汁勁惹味,甜甜地以為係鹵汁但又有D辣雞翼同樣係呢個汁黎!一樣咁好食
濃蕃茄湯麵好好食,而且食完唔會太口渴,味精感不重
配通粉同烏冬最夾,烏冬係稻庭烏冬,質地軟淋又好掛汁

滑牛同豬扒都好味,滑牛重牛味又嫩
豬扒好入味,好淋又大塊,但都幾肥

必須要加滑蛋($5),超好食,滑蛋半熟又濃蛋香

另外試左加配既一口芝士,原來會直接放入湯度....
咁既配搭有少少怪,好在我咁岩有個碟仔即刻救起佢

個人覺得比較似滑蛋飯,飯係白飯非炒飯底
雞翼同樣係呢個汁黎!一樣咁好食
  • 豬扒蕃茄湯烏冬
2024-04-21 979 views
對比起深水埗既總店。真係差到不得了!睇完個餐牌就發覺同深水埗咁唔同既。平時係深水埗食開既野都無,都唔緊要啦。叫左個香辣牛筋肉煎雙蛋番茄湯米線。黎到見到個番茄湯個顏色咁就覺得中伏。完全唔係平時食開番茄師兄既味道。個牛筋肉又差。好鞋口,得一舊牛筋我覺得係好食。我老婆叫左個香煎豬頸肉番茄湯另加豆腐花。而度可以讚一讚個豆腐花既,放湯原來唔錯。但係豬頸肉勁垃圾,好鞋。Btw, Sorry 無圖 但我唔會再去荔枝角而間食。
對比起深水埗既總店。
真係差到不得了!

睇完個餐牌就發覺同深水埗咁唔同既。
平時係深水埗食開既野都無,都唔緊要啦。

叫左個香辣牛筋肉煎雙蛋番茄湯米線。
黎到見到個番茄湯個顏色咁就覺得中伏。
完全唔係平時食開番茄師兄既味道。
個牛筋肉又差。
好鞋口,得一舊牛筋我覺得係好食。

我老婆叫左個香煎豬頸肉番茄湯另加豆腐花。
而度可以讚一讚個豆腐花既,放湯原來唔錯。
但係豬頸肉勁垃圾,好鞋。

Btw, Sorry 無圖 但我唔會再去荔枝角而間食。
2024-04-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2024-04-21 716 views
餐廳門面唔係咁吸引,但係睇緊餐牌時,聽到後邊有人話啲蕃茄湯底好味,就即管試吓。叫左「騸牯鮮牛面頰」蕃茄湯底麵:湯底: 金黃色嘅湯底,飲落去質感濃稠,酸酸甜甜,唔係金寶湯蕃茄濃湯嘅味道,甜味較重。餐枱上有「麻一滴」俾你加,原來唔係麻油,係麻辣醬!撈埋一齊,酸酸甜甜嘅湯底,配咗麻辣嘅味道,係有新鮮感嘅。不過我自己都係prefer原本original 就咁蕃茄湯底嘅味道多啲。騸牯鮮牛面頰:有少少似牛𦟌嘅質感味道,但係較滑,膠原嘅感覺比較重。唔錯。溏心蛋:整得幾入味,唔錯。牛油煎剌身級帶子:冇咩味,普通。通粉:普通茶餐廳水平,少少腍嘅質地,唔算彈牙爽口。環境: ★★☆☆☆ 食物: ★★★★☆ 推介指數: ★★★★☆

叫左「騸牯鮮牛面頰」蕃茄湯底麵:

溏心蛋:整得幾入味,唔錯。

牛油煎剌身級帶子:冇咩味,普通。

通粉:普通茶餐廳水平,少少腍嘅質地,唔算彈牙爽口。

環境: ★★☆☆☆

食物: ★★★★☆

推介指數: ★★★★☆

騸牯鮮牛面頰蕃茄湯通粉
溏心蛋
騸牯鮮牛面頰蕃茄湯通粉
溏心蛋
2024-03-31 795 views
雖然覺得荔枝角好多好嘢食,但係成日都有意無意之間就會行咗過去D2 place食番茄師兄。佢嘅騸牯鮮滑牛,配合濃郁嘅招牌番茄湯底,的確係好味。個人口味鍾意配通粉,另外加炒滑蛋同埋雙太陽蛋,碗通粉就更加醒神!仲要只係另外加十蚊,非常抵玩。小食方面私心推介香煎豬頸肉,都係一個同番茄湯底非常之夾嘅食材。但係數到最好味嘅都係佢哋嘅麻之一滴,直情可以將番茄湯底嘅味道以幾何級數昇華。甚至乎我覺得麻之一滴係應該每個家庭都值得擁有。
雖然覺得荔枝角好多好嘢食,

佢嘅騸牯鮮滑牛,
配合濃郁嘅招牌番茄湯底,
的確係好味。

個人口味鍾意配通粉,
另外加炒滑蛋同埋雙太陽蛋,
碗通粉就更加醒神!
仲要只係另外加十蚊,非常抵玩。

小食方面私心推介香煎豬頸肉,
都係一個同番茄湯底非常之夾嘅食材。

但係數到最好味嘅都係佢哋嘅麻之一滴,
直情可以將番茄湯底嘅味道以幾何級數昇華。
甚至乎我覺得麻之一滴係應該每個家庭都值得擁有。

2024-03-31
$70 (Tea)
  • 麻之一滴
2024-03-19 771 views
帶寵物溜溜玩玩的好去處莫過於D2 Place Two寵物可落地逛逛商場,這裏都很多食肆,今次我們選擇了蕃茄師兄,但需坐店舖近門口位置我叫了蕃茄湯麻香瑞士汁雞翼烏冬$54,佢哋個招牌蕃茄湯超級濃郁,今次配咗烏冬好掛湯,雞翼醃得超入味,見到隔籬枱加咗滑蛋,賣相超好,下次我都要吓。朋友叫了個騸牯免治牛肉雙重芝士醬泰皇咖喱焗飯$68芝士好濃郁,咖喱偏甜,整體都算重口味,好啱配飯,個飯係炒底嘅值得嘉許。
朋友叫了個騸牯免治牛肉雙重芝士醬泰皇咖喱焗飯$68
2024-03-19 529 views
$68 午餐「香煎牛脷蛋包飯」值唔值?唔值,因為:1. 完完全全無「煎過」牛脷只係炆林 (近似烚),無汁,部份仲有少少硬2. 牛脷同蛋+飯零關係,是旦pat 堆餸 上去就係一款野,完全無考慮整體味覺觀感3.  專心煮好個番茄底啦師兄!!D橙色汁就食唔出有咩咁出色,連配角都講唔上,番茄粒都無,失望到一個頂…4. 唔包野飲,另加錢 $6 桑寄生茶 (都唔錯,唯一ok)5. 份量唔大,載飯個盤 1吋高,女仕食晒無難度,男仕自己諗下…6. 六個員工齊齊黐住一齊企唔主動,係咪多餘?隔離枱遲來都食緊 (相同食物),請佢跟進就話唔會漏單,理由多多…得,無下次!
$68 午餐「香煎牛脷蛋包飯」值唔值?
唔值,因為:

得,無下次!
香煎牛脷蛋包飯
2024-03-19
$76 (Lunch)
2024-03-10 647 views
好耐之前喺深水埗嗰間番茄師兄食過,原來最近喺荔枝角都有開咗分店,以前比我嘅印象係佢個湯底係好濃郁嘅蕃茄湯底,即係會掛面嗰種,喺荔枝角嘅呢間雖然好似冇以前咁深色咁濃,但係佢都唔會好似出面咁咁水,佢嘅牛肉都係薄切,但係好少雪藏味,而佢個炒蛋都好滑,即係加$5就可以食到,如果你唔鍾意食牛嘅話,你仲可以揀豬肉、豬扒、雞扒、魚等等,而且佢都有唔同嘅面底,例如米粉、米線、通粉、公仔麵、拉麵同烏冬,啱晒諗住試唔同野嘅人