2022-09-29 534 views
依間位於深水埗既蕃茄師兄本店已經收藏左好耐, 早排知道左佢進駐左港島區,岩岩開已經收藏左好耐, 聽聞依間一直好多人, 今次終於抽到時間去試。 依日岩岩係開店時間到達 , 未到放飯時間好彩未有人 , 岩岩做第一個🫣🫣 。 位置上係側巷,其實真係唔易搵到😂😂 。店內以鮮紅同霓虹燈做decoration, 其實都幾吸晴💛💛食物方面,價錢其實都幾抵, 今次就簡單地簡左lunch set: 香煎餐肉配拉麵, 話明蕃茄師兄,緊係試佢既主打蕃茄湯底。 題外話 後來朋友同我講番 原來佢既蕃茄湯底係用左牛黎制造 , Menu上有寫但啲字較細加上我無留意, 對於唔食牛既我黎講真係大鑊🥲🥲🥲野食好快到 , 唔講題外話既野黎評價 , 個湯底蕃茄味真係好濃好香, 個拉麵軟度適中, 餐肉比想像中大舊同厚身 個蛋好滑食完真係勁飽。 飲品方面, 跟餐價$14加配左檸檬冬瓜茶。 個人幾好中意個樽 好有特色, 飲品檸檬味唔算太重唔會好酸, 冬瓜茶味道都唔錯。下次再光顧時決定試下另一款湯底 店員好有禮貌好有heart❤️

香煎餐肉拉麵+檸檬冬瓜茶

下次再光顧時決定試下另一款湯底
店員好有禮貌好有heart❤️
Lunch
香煎餐肉拉麵+檸檬冬瓜茶
2022-09-28 519 views
叫得做番茄師兄,濃郁既番茄湯底當然係招牌菜。前後總共食了兩次,嘗遍兩款湯底以作對比。材料有豬扒菇拼番茄湯底,豬排味道不錯,煎得恰到好處,菇份量太少,真係得兩啖,感覺不值得。閹牛肉加煎雙太陽蛋配番茄湯底,睇介紹話閹牛味道更濃,事實上感覺不到特別,牛肉質數始終看產地。煎雙蛋自己體會。雞肉芝士焗飯不過不失,味道略淡,有少許飯焦,抵讚。雞肉煎蛋配粟米忌廉芝士湯底,湯底不濃,芝士味太少,有點失色。雞肉略嫌鞋口。總括黎講,番茄湯底尚算不錯,其他水準一般,作為上班族的普通午餐十分適合。

豬扒蕃茄烏冬

牛肉蕃茄麵

雞肉芝士焗飯不過不失,味道略淡,有少許飯焦,抵讚。

$80 (Dinner)
豬扒蕃茄烏冬
牛肉蕃茄麵
2022-09-11 769 views
👤人數:2💰埋單:143🍽口味:偏濃偏鹹(個人口味偏淡)🍽菜份量:標準我係一個番茄怪好中意番茄🍅🤪聽到番茄師兄嘅名已經覺得好吸引,一定要試佢嘅超濃番茄湯底,冇得輸,但我覺得覺得有少少過鹹同偏甜,應該茄醬都落唔少,當然都有新鮮番茄,但我中意個湯好稠可以掛到上面。🍜香煎牛俐烏冬加炒蛋番茄湯底(加底+12)牛俐幾好,吾會煎好過火,牛肉味濃,肉質食落幾嫩,炒蛋值得一嗌,唔係熟透嗰種,但都幾滑,烏冬就正常。🍜騸牯鮮牛面頰第一次食呢個部位牛肉,有驚喜,肉質偏嫩,有少少肥肉會有油香,值得一試。❗佢個辣麻油要試!我覺得好好味呀!麻感好足!好香!
👤人數:2
💰埋單:143
🍽口味:偏濃偏鹹(個人口味偏淡)
🍽菜份量:標準

🍜香煎牛俐烏冬加炒蛋番茄湯底(加底+12)

🍜騸牯鮮牛面頰

❗佢個辣麻油要試!我覺得好好味呀!麻感好足!好香!

2022-09-11 458 views
第一次試,平日夜晚,都要等下位~佢位置係球場隔離,算係一條巷仔度,店舖唔算大,但佈置都闊落,見到有蕃茄湯底,但我地覺得蛋包飯揀蕃茄底會正d,所以鮮牛肉蛋包飯揀蕃茄汁,個蛋既份量都好吸引,都好好食!另一個我地有興趣d 既係粟米芝士忌廉汁,3樣野都超中意食,呢個汁真係無得頂,我地揀左烏冬底,超好食,佢係好似忌廉湯咁,你真係會想飲哂佢!
第一次試,平日夜晚,都要等下位~
佢位置係球場隔離,算係一條巷仔度,
店舖唔算大,但佈置都闊落,
個蛋既份量都好吸引,都好好食!
另一個我地有興趣d 既係粟米芝士忌廉汁,
3樣野都超中意食,呢個汁真係無得頂,
我地揀左烏冬底,超好食,佢係好似忌廉湯咁,
你真係會想飲哂佢!
2022-09-05 390 views
星期六下午去到銅鑼灣,諗緊食乜好之際,突然記起未食過番茄師兄灣仔店,決定去試下。店舖位置係少少隱蔽,7-8成滿。不過好彩有follow師兄FB,所以都好輕易搵到去到諗咗一陣決定叫牛脷湯飯底,好快上枱。 嘩……招牌蕃茄湯好濃呀牛脷有5塊,盛惠$58店員小姐好nice,見我無叫飲品都主動問我要唔要水

牛脷有5塊,盛惠$58

店員小姐好nice,見我無叫飲品都主動問我要唔要水

2022-09-03
$58 (Lunch)
  • 牛脷
2022-09-02 402 views
本身聽過好多人談論呢一間番茄師兄,但一直未有機會試,今日中午終於可以一嚐!佢位於灣仔安樂里,喺灣仔站同銅鑼灣站之間,仲要係喺一條暗巷入面,如果唔熟路嘅朋友真係要開定個google map嚟睇睇!去到門口,已經有一大班人企喺度等緊位,目測有10個人左右,我地一行三人急急腳攞飛之後,都等左成15分鐘先入到餐廳,真係非常之旺場!為左爭取時間,我地甚至喺等位期間寫定菜單同埋scan定安心出行+針咭,入到去坐低就差唔多有得食了。野食方面,我點左一份蕃茄鮮滑牛烏冬($52),另加配料炒蛋(+$5)同一杯凍豆漿(+$6),total $63。味道方面,整體味道十分出色,蕃茄湯底夠濃稠同入味、烏冬煙韌有咬口,炒蛋更加有驚喜,因為佢個賣相真係超吸引!金黃色、有光澤,大大塊咁鋪平喺烏冬面,簡直就係化普通料理為驚喜餐單!淨係賣相已經值回票價,當然,味道都唔差,超乎一般炒蛋嘅水準。成份午餐惟一嘅缺點就係:鮮牛味精味太濃,失去左應有嘅新鮮滑牛味。總括而言,番茄師兄十分出色,係值得排一排嘅!

總括而言,番茄師兄十分出色,係值得排一排嘅!
蕃茄鮮滑牛烏冬(另配炒蛋)
2022-09-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Lunch
蕃茄鮮滑牛烏冬(另配炒蛋)
  • 蕃茄鮮滑牛烏冬
2022-08-19 589 views
早2日落開灣仔買野,順便試下一直好想試但仲未有機會試到嘅番茄師兄! 我地早lunch hour 小小入座,好多位,餐廳濶落算坐得舒服👍🏻呢碗牛面肉番茄湯好濃郁好好飲! 轉左生菜底冇配麵咁飽,但份量一樣好大!額外加$5煎雙蛋,蛋汁配埋番茄湯一齊食好滿足😋😋 牛面肉好淋份量超多,成碗食完超飽! 阿媽叫嘅芝士豬頸肉焗飯,嚟到熱辣辣出晒煙。炒飯底好食👍🏻芝士又夠多,啖啖都拉絲,連平時好細食嘅媽咪都清晒😋呢間食完會想再返嚟飲佢個湯,正正💛

牛面肉蕃茄湯轉生菜底

芝士豬頸肉焗飯

呢間食完會想再返嚟飲佢個湯,正正💛
2022-08-15
$80 (Lunch)
牛面肉蕃茄湯轉生菜底
芝士豬頸肉焗飯
2022-06-10 1748 views
建議:如果你本身唔好生番茄,都唔洗擔心,番茄粒食落甜甜酸酸唔差。記得飲啖湯,真係好茄🤣係灣仔諗唔到食咩,通常都會走去食番茄師兄🍅 不過如果午市去,記得睇下會唔會早啲拎到位。因為不論堂食定外賣都係好多人😂平時一係食騸牯鮮牛🐮 一係就龍脷柳🐟 係爭扎緊既時候,竟然見到有#期間限定 生菜黑魚片就決定一戰今次試左:▫️生菜黑魚片配拉麵 (HK$58)除左可以揀麵底,仲可以考慮要生菜底🥬不過今次實在有啲餓,所以最後揀配拉麵底🍜 雖然係叫生菜魚片,不過可能已經無哂菜,所以上枱時只有魚片,生番茄粒同拉麵🍜 本身有啲怕生番茄粒,但估唔到食落又唔會好酸,而且都幾多汁。魚片既肉質亦比較滑無咩骨。上網查左下,原來#黑魚片 平時係會用黎整酸菜魚,唔怪得個口感係滑啲。而且配#番茄湯 唔錯,食食下突然好想打邊爐😂 如果mix 埋脆肉鯇應該幾正🐠

今次試左:
▫️生菜黑魚片配拉麵 (HK$58)

2022-06-04 878 views
終於食到,考完試係要食餐好嘅叫咗一個脆炸龍脷魚柳配招牌蕃茄湯仲加多個炒滑蛋完全估唔到佢都幾飽😂份量真係唔少其實魚柳就好普通唔多介紹但係佢個拉麵好好食! 好有口感有夠煙靭唔知有冇得獨立買拉麵返屋企煮🤤🤤🤤同出邊食到嘅完全唔同炒滑蛋嘅份量亦都唔少呢度應該至少有兩隻蛋份量而湯底就好濃蕃茄味 而且仲要買埋蕃茄更加多一種口感! Ps 我之後都有食過佢嘅火鍋外賣真係好好食!佢嘅招牌蕃茄濃湯 配埋佢嘅面已經冇得輸其他餸菜嘅份量仲要好多😍真係超級抵食
終於食到,考完試係要食餐好嘅
叫咗一個脆炸龍脷魚柳配招牌蕃茄湯
仲加多個炒滑蛋

完全估唔到佢都幾飽😂
份量真係唔少

其實魚柳就好普通唔多介紹

但係佢個拉麵好好食!
好有口感有夠煙靭
唔知有冇得獨立買拉麵返屋企煮🤤🤤🤤
同出邊食到嘅完全唔同

炒滑蛋嘅份量亦都唔少
呢度應該至少有兩隻蛋份量

而湯底就好濃蕃茄味 而且仲要買埋蕃茄
更加多一種口感!

Ps 我之後都有食過佢嘅火鍋外賣
真係好好食!
佢嘅招牌蕃茄濃湯 配埋佢嘅面已經冇得輸
其他餸菜嘅份量仲要好多😍真係超級抵食

大熱天氣嘅午飯時間嚟呢度,發現人超多😧,我怕等位,選擇叫外賣 (外賣盒要俾$1/盒) 拎返公司涼住冷氣食😁 呢度個餐牌係3間分店中最多樣化,有湯麵、蛋包飯和芝士焗飯配多種肉類。時不時也有期間限定款式㗎!生菜黑魚片番茄湯米粉 (HK$58).這是 #期間限定 喔!.黑魚片,有9片咁多㗎!爽、嫩滑、鮮甜、無骨😋.番茄湯,比較似茄蓉湯咁,味道酸酸甜甜,我次次都會成碗飲晒😋.湯裡會見到1-2粒黃黃地色嘅嘢,初時覺得奇怪點解會有菠蘿粒嘅,望近啲先認到係番茄粒🤣.麵底我揀咗配米粉,健康啲嘛*桂圓紅棗桑寄生茶 (+HK$8/熱).味道濃郁,好飲㗎.平時堂食杯裡有桂圓紅棗料,不過原來外賣會自動幫我走晒啲料喎!

生菜黑魚片番茄湯米粉 (HK$58)
.這是 #期間限定 喔!
.黑魚片,有9片咁多㗎!爽、嫩滑、鮮甜、無骨😋
.麵底我揀咗配米粉,健康啲嘛
桂圓紅棗桑寄生茶 (+HK$8/熱)
.味道濃郁,好飲㗎

TakeAway
$68 (Lunch)
2022-05-25 659 views
第一次寫食評,亦都從江湖傳聞中知道番茄師兄,本人非常喜歡以蕃茄為題材的餐廳,今晚終於都有機會一試,order左蕃茄牛肉蛋包飯,大約5分鐘到就送到我面前,就拿起匙羹一大啖放入口裏面,天啊!非常之鹹! 我所講係個蛋包,唔知道師傅係咪落錯咗鹽定落多咗鹽,鹹得好辛苦,蕃茄醬汁也是涼涼的,牛肉應該是白烚放在旁邊,完全沒有牛肉味,炒飯底也是中規中矩沒有特別。總結,試一次就夠,未食嘅亦都唔需要試,絕對唔會回頭再食,完全唔合格。

2022-05-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
2022-05-23 523 views
成日都會去佢哋嘅深水埗分店食蕃茄濃湯麵🍜估唔到喺灣仔呢間分店 有焗飯 當然要食啦!嗌咗個牛面肉三層芝士焗飯 真係超級多芝士🧀再加埋佢哋嘅招牌蕃茄汁 酸酸甜甜 完全唔漏 個炒飯底都炒得好香口 牛面肉牛味濃之外 肉質非常之嫩滑 推介💕
2022-05-23 301 views
員工態度差到咁樣真係唔會再食第二次,建議管理層比多d training教員工點待人處事有一日外賣自取,只講左「雞扒」兩隻字,個女員工就叫我等等,條線一直hold住,等左好耐個order都未講晒佢就收左我線好啦之後我打第二次,講完晒個order佢又突然叫我等陣,佢聽返電話ge時候,佢問我頭先講乜嘢,真係o晒嘴,原來一直冇寫低,我再重複多次,都未講完佢又叫我等陣,聽到去同其他客講嘢,想點到底,我究竟一個咁簡單既外賣要重複幾多次先叫到😅😅我一共重複左4次先叫到,拎到碗外賣一打開仲要原來係錯左!唔通堂食客就係客,錢又係一樣咁收,我就要排到佢做晒所有嘢先輪到我?咁不如取消左個電話啦

Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
$70 (Lunch)
2022-05-20 367 views
今日突然好想食番茄湯🍅,諗起番茄師兄喺灣仔開咗一排,就想試吓佢。🍲騸牯鮮牛肉烏冬配番茄湯 $48根據餐廳menu,佢哋係採用新鮮騸牯,肉味會濃啲。食落好軟淋,一啲都唔韌,份量都幾多下,正。烏冬係煙煙韌韌果種,幾掛到湯,份量好多,好夠飽:個番茄🍅湯好正,甜甜酸酸,味道適中,唔係好誇張嘅甜或者酸,入口清新,飲落好舒服😌,正👍🏻,同烏冬好夾。🍤炸腐皮墨魚蝦條 $14呢個係最推薦👍🏻👍🏻 墨魚🦑好彈牙好有魚味,一啲都唔假。腐皮炸得唔錯,脆脆。呢個必點。🥛涷豆漿 $6價錢好fair,唔多甜,幾啱想飲下嘢但又唔想甜果種時候。🌟幾推薦,價錢真係邊度嚟講都算抵,又好味又夠飽。

🍲騸牯鮮牛肉烏冬配番茄湯 $48

🍤炸腐皮墨魚蝦條 $14

🥛涷豆漿 $6
價錢好fair,唔多甜,幾啱想飲下嘢但又唔想甜果種時候。
涷豆漿

🌟幾推薦,價錢真係邊度嚟講都算抵,又好味又夠飽。
2022-05-17
$68 (Lunch)
涷豆漿
2022-05-20 293 views
lunch打電話外賣自取,講要食d乜,聽電話個女人突然叫我等等,我聽到佢去收錢,hold住左我個電話成兩分鐘,到佢聽返既時候,我喂完佢即刻收左線?!之後再打多次,我再重複多次order,佢又叫我等。我地換左另一個人打電話過去,講完一輪野,佢又叫我地等,又去左收錢,之後再聽返佢原來冇mark到頭先我地既order,又重複多次咁其實佢咁忙係咪可以唔聽電話?一係就做完一樣還一樣啦!自視過高以為自己可以同時做兩樣野又做唔掂

Waiting Time
120 Minutes (TakeAway)
$60 (Lunch)