星期五下午係灣仔要揾野食,路過門口(比較隱蔽),終於可以來試下蕃茄師兄,叫左個麻香瑞士計雞亦烏冬蕃茄湯底,雞亦好入味,湯底很濃及香,成碗湯飲埋。再加桂園紅棗桑寄生茶,好飲又滋潤👍
2024-12-20
$60 (Lunch)
2024-12-18 105 views
聽朋友介紹個蕃茄師兄好多次,但係每次經過都見到勁多人🐟🐟🐟🐟同埋以為淨係得蕃茄相關嘅食物🍅🍅😅😅所以一直都未有機會試今日經過見到排隊嘅人數都還好,咁就即管試吓啦原來唔係剩係得蕃茄相關嘅食物嘅,仲有蛋包飯,食物都好多元化,有蕃茄湯底或者忌廉湯底仲可以揀通粉,烏冬,公仔麵,米粉等等今次就要左墨魚卷,幾彈牙好食 我平時食得比較清淡,呢個湯底對我嚟講係比較濃,適合追求濃烈口味嘅人士加$6有飲品有桑寄生紅棗茶,幾養生👍

同埋以為淨係得蕃茄相關嘅食物🍅🍅😅😅所以一直都未有機會試

今日經過見到排隊嘅人數都還好,咁就即管試吓啦

仲可以揀通粉,烏冬,公仔麵,米粉等等

今次就要左墨魚卷,幾彈牙好食

加$6有飲品有桑寄生紅棗茶,幾養生👍

2024-12-14 84 views
當日我去番茄師兄食飯,試咗佢哋嘅秘製牛腩煎雙蛋公仔麪。首先當然要提一提佢哋嘅招牌番茄湯底,濃郁嘅蕃茄味道令人驚艷,飲落去好舒服,質地似日本濃湯拉麵咁滑順,令人回味無窮。湯底使用咗新鮮番茄同蔬菜熬製,味道層次豐富,絕對是湯底控唔可以錯過嘅選擇。而牛腩亦係呼之欲出,入口即化,味道層次豐富,肉質鮮嫩多汁,絕對是肉食愛好者嘅首選。番茄師兄作為專門店,專注於蕃茄湯底料理,價錢又親民,絕對係一個值得一試嘅美食去處。如果你係蕃茄愛好者,番茄師兄絕對係一個不能錯過嘅餐廳,必定能滿足你對美食嘅追求!

2024-12-07 107 views
死角位,平時冇留意佢嘅存在。星期六2:30 ,路過被蕃茄湯吸引,內進食咗個煎牛脷滑蛋米線(當然要蕃茄湯底),好味值得再嚟幫襯。仲有秘製辣醬汁同埋百里香簡直係絕配!
死角位,平時冇留意佢嘅存在。
仲有秘製辣醬汁同埋百里香簡直係絕配!
牛脷滑旦米線
牛脷滑旦米線
2024-12-02 196 views
好耐無黎灣仔,聽同事講蕃茄師兄係灣仔開左分店,作為蕃茄愛好者,當然要黎試下。麻香瑞士汁雞中翼,一碗有4隻都算好足料,加左5蚊要個炒滑蛋,份量好足!湯底好濃郁既蕃茄味,水準依然keep 到,唔錯!雞翼竟然係有少少辣既滷水味,估唔到又幾配搭到!吃落又香又點少辣,幾正!滑蛋就唔洗講啦,好大份又好滑,連埋個湯底吃真係好好味!但都要講下改善地方,D 鳥冬唔太好吃,有d 痴牙之餘仲好斷,如果係靚鳥冬加依個湯應該可以比到100分!埋單6x 黎講真係好平,一定再黎!

埋單6x 黎講真係好平,一定再黎!
2024-11-20 243 views
呢一日嚟咗食蕃茄師兄,聽過好多次個名,不過嚟食都係第一次🤣 入到去見到好多學生,我諗呢度係好多學生嘅飯堂。店面唔細,我哋諗都坐到30-40個客。用手機掃code落單,選擇都唔算少,大致分為:湯麵、焗飯、蛋包飯三類。除咗蕃茄湯仲可以揀粟米忌廉湯。而我就揀咗龍脷柳蕃茄烏冬,沒加配飲品。湯底偏甜,只有小小酸,濃稠度中等,有少量蕃茄皮;烏冬雖然唔算好彈牙,但口感不差;龍脷柳嘅話就炸得有啲太Over,比較油膩🧐 整體上菜超級快,蕃茄湯底都幾開胃嘅,12:20到店唔洗等位。😙另外佢地係只收現金的,想去試既朋友仔就得帶定現金。😆
呢一日嚟咗食蕃茄師兄,聽過好多次個名,不過嚟食都係第一次🤣
龍脷柳蕃茄烏冬
2024-11-20
Type of Meal
Lunch
龍脷柳蕃茄烏冬
2024-09-04 911 views
蕃茄師兄係出曬名既蕃茄濃湯專門店,但價錢又唔會好高,係名符其實既平民美食!今日本人甘岩行過灣仔188拿game,一於食番夠本!佢個位置好隱蔽,係球場對面既卷仔入面,正常行過都唔會特別兜入去睇。甘當然好食既話無論你係邊,食客都會搵到你!甘我就叫左佢個招牌蕃茄湯配鳥冬,topping 就揀左秘製雞扒同埋太陽蛋。先講湯底,蕃茄味好濃,佢個質地似日本既濃湯拉面,係見得到既蕃茄蓉,好正!但鳥冬就有d 失色,首先唔太彈牙,而係偏軟,會痴牙個隻,可惜!而雞扒應該係岩岩出爐,出曬煙熱辣辣,入面唔柴唔乾,做得好好,而味道黎講係只有少少既咸味,配上蕃茄湯食好爽!另外加左太陽蛋,蛋黃可以撈埋佢個湯汁一齊食,更加香濃!整體黎講60蚊有甘既質素無可挑剔,行過黎既時候一定會再食😉👍

2024-07-27 1048 views
第一次黎食,平時據聞lunch time要等位。今日星期六下午2pm黎就毋須等位,大概6成座位滿。自助QR code落單好方便,可以自選湯麵,自由配搭,最like嘅係唔想要麵可以揀菜底。選了腐皮墨魚蝦條,加炒滑蛋,菜底。飲品選了桂圓紅棗桑寄生茶。5分鐘後就送到,湯底感覺真係好濃,同出面嘅蕃茄湯底真係唔同,炒滑蛋都真係好滑,菜底亦都好多生菜。腐皮墨魚蝦條食到有蝦味,好適合不喜歡吃肉嘅朋友。食到一半放了幾滴佢地嘅麻辣油,即刻好似升左個層次,好夾。最後飲晒成碗湯,雖然叫菜底但食完都好夠飽。桑寄生茶亦值得一讚,感覺無另加糖,好好飲。會再黎的。

2024-07-27
$70 (Lunch)
2024-07-26 897 views
大鄉里出城過海去左灣仔上堂,放晏係附近搵野食,諗住試下d 特別野,行到附近見到呢間蕃茄師兄,出名蕃茄湯麵。諗起酸酸甜甜嘅蕃茄湯,即刻口水直流🤤因為當日係星期六,lunch 時間都唔係好多人。坐低之後用QR code點餐。見到舖頭都有推出學生優惠,可能平日用嚟吸引附近學生幫襯。見到蕃茄湯麵嘅定價唔算平,普通一個餸加麵都可能要50幾蚊,未計野飲。但灣仔區黎講,算係平食選擇。我揀咗豬扒蕃茄湯米線,糾結咗好耐加唔加炒蛋。但上網睇返原來炒蛋係出名,真係好後悔冇加到🥺 蕃茄湯香濃,唔會油,有加入真蕃茄粒。豬扒軟熟唔會硬,大大塊。不過如果唔加其他餸,食落會覺得有啲寡。但都要讚一讚個湯底,好飲到飲晒成碗。總括而言,可以一試👍🏻

總括而言,可以一試👍🏻
Type of Meal
Lunch
如果你在門口排隊等過位,一定得閒看看老闆怎麼樣辭職、創業的故事,跟住就好高期待,比如採訪中提到一定要飲檸檬雪梨露,但是入進去menu卻沒有…諸如此類同事專登帶我來,注意cash only。三人都極有默契叫咗滑牛(54),烏冬(老闆又說上海麵最掛湯,但是沒有上海麵揀呢??採訪中介紹是「平平啲」咁,+滑蛋(+5),我還加了冬瓜飲(+6),一共65。個人覺得滑蛋和牛肉很配,番茄湯底確實有兩把刷子,因為不是平日見到的那種鮮紅,另外一定要加旁邊的辣油!裝修都幾特別。下次會來試試別的

裝修都幾特別。下次會來試試別的
2024-07-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
番茄師兄 - 番茄湯底騸牯鮮滑牛滑蛋通粉 先講個番茄湯底,真係好濃郁,番茄味好足,飲落去好舒服。湯底用咗好多新鮮番茄同蔬菜熬製,味道層次好豐富。  至於騸牯鮮滑牛,牛肉入口好嫩滑。滑蛋亦都煮得剛剛好,同通粉一齊食,真係一流。仲有佢哋嘅麻辣汁,真係要讚下!呢個麻辣汁辣度啱啱好,有少少麻感,加落通粉同牛肉度,味道立即提升咗一個層次。麻辣汁同番茄湯底嘅結合,真係令人回味無窮。  整體嚟講,呢碗番茄湯底騸牯鮮滑牛滑蛋通粉真係值得一試,不論係湯底定係配料都不錯。
番茄師兄 - 番茄湯底騸牯鮮滑牛滑蛋通粉

2024-07-16 897 views
第一次幫襯蕃茄師兄,係喺深水埗嗰間舖,今日嚟到灣仔,同朋友想食清淡啲,就嚟到咗呢間位於灣仔嘅蕃茄師兄。裝修落咗心思,比較特別。🔖麻香瑞士汁雞中翼(烏冬 蘑菇)如果怕食辣嘅朋友可以放心揀呢款,發現原來蕃茄汁可以好好咁中和左辣味,反而嗌咗啲辣味會令成個湯底更加好味,而呢款雞中翼醃得入味,佢上個蕃茄湯底10分夾🧡🔖秘製豬扒 (日式拉麵,煎雙蛋)豬扒大大塊,亦唔會太肥,煎得香脆有肉味配上拉麵幾惹味☺️🔖桂圓紅棗桑寄生茶呢款好好飲,唔會太甜,不過容量比較少,飲幾啖就冇晒,咁唔晒都唔可以拎走,個玻璃樽要俾返職員回收再用如果係平日時間嚟食,就預咗要排隊,當日排咗15分鐘先有得入座,時間鬆動可以過嚟呢度食個午餐都係唔錯嘅選擇

裝修落咗心思,比較特別。

🔖麻香瑞士汁雞中翼(烏冬 蘑菇)

🔖秘製豬扒 (日式拉麵,煎雙蛋)
豬扒大大塊,亦唔會太肥,煎得香脆有肉味
配上拉麵幾惹味☺️

🔖桂圓紅棗桑寄生茶

2024-07-12 854 views
就同個題目一樣,每個星期都會去一次蕃茄師兄等佢3:00嘅下午茶時段,因為真係好抵食,自選兩餸再加蛋仲有杯嘢飲,仲可以選湯底同埋粉麵,都只係$48又好食又大碗你話喺邊度搵啦!
2024-07-08 861 views
番茄師兄嘅蕃茄湯絕對係全香港最好味!騸牯鮮滑牛雙太陽蛋蕃茄湯烏冬一上碗烏冬就要即刻飲番啖湯!蕃茄味濃,酸酸地又甜甜地,非常醒胃。個湯真材實料,唔似出面嗰啲蕃茄湯!睇埋配料,淨係個雙太陽蛋已經好有誠意!冇爆黃,好靚仔!個鮮滑牛真係好滑,唔會食出渣,又有牛味!個烏冬掛哂個濃濃嘅蕃茄湯!滿分!溫泉蛋豬頸肉焗飯個溫泉蛋動L動L,令人食指大動!個溫泉蛋嘅蛋汁撈落去個焗飯度,連埋啲汁同埋芝士一齊食,人間極品!豬頸肉又夠爽口彈牙!正!雞扒蕃茄湯通粉啲湯入晒去通粉裏面,食每粒通粉嘅時候都食到濃濃嘅蕃茄湯!真係絕配!雞扒都唔錯,如果份量再多啲就更好!黑豚肉糖心蛋蕃茄湯公仔麵個糖心蛋好有水準!個熟嘅程度拿捏得好好!黑豚肉都唔錯。公仔麵配個蕃茄湯真係冇得頂!應該咁講,個蕃茄湯襯咩麵都係一流!我哋都有叫奶茶同埋豆漿,用樽仔裝住雪凍,唔使加冰都凍冰冰,夏天真係一流!
番茄師兄嘅蕃茄湯絕對係全香港最好味!

奶茶和豆漿
奶茶和豆漿
2024-04-27 1237 views
天氣濕濕熱熱想食啲酸嘢就諗起想去蕃茄師兄!灣仔店舖寬敞舒服 好耐都冇嚟食啦😬嚟蕃茄師兄當然要食佢嘅招牌蕃茄湯啦今次想試吓佢個騸牯鮮滑牛配烏冬$59當然唔少得滑蛋!!印象以前有得加芝士,但今日qrcode 落單嘅時候冇咗等咗一陣超快就上枱佢個蕃茄湯都真係好香濃,酸中偏甜甜好開胃,真係唔覺意會飲晒成碗滑蛋都依舊咁出色滑嘟嘟,煮得剛剛好又唔會過老!騸牯鮮滑牛牛味夠濃!見到有其他客人叫騸牯牛面頰,但因為貴少少今次想試咗佢個滑牛先!絕對冇令人失望😌鍾意佢哋呢度嘅烏冬比較扁身,配埋佢個湯食超正!我鍾意食到一半嘅時候再落埋佢個麻香辣汁,成碗麵再提升咗個鮮味又麻又香又辣!另外一碗都叫左騸牯鮮滑牛配雙太陽蛋通粉$59!個太陽蛋都煎得好高質!蛋白薄身又有燶邊!加$6就可以多杯嘢飲,我哋揀咗檸檬冬瓜茶同埋桂圓紅棗桑寄生茶,兩個都好足料大滿足!當然唔少得要佢嘅雞翼啦!每次嚟都必叫!麻香瑞士汁雞翼 $16 code上面顯示得兩隻,但係嚟到有三隻開心咗😂😂呢個又係必食推介超級入味,但係佢哋又唔會炆到過老,隻雞翼唔會淋晒,仲係可以好有口感!今次另外再試咗腐皮墨魚蝦條有兩條$18 掛住食,唔記得影相都幾好食,但係雞翼
天氣濕濕熱熱想食啲酸嘢就諗起想去蕃茄師兄!
灣仔店舖寬敞舒服 好耐都冇嚟食啦😬
嚟蕃茄師兄當然要食佢嘅招牌蕃茄湯啦

今次想試吓佢個騸牯鮮滑牛配烏冬$59

等咗一陣超快就上枱

滑蛋都依舊咁出色滑嘟嘟,煮得剛剛好又唔會過老!

騸牯鮮滑牛煎雙太陽蛋通粉

當然唔少得要佢嘅雞翼啦!每次嚟都必叫!

今次另外再試咗腐皮墨魚蝦條有兩條$18 掛住食,唔記得影相都幾好食,但係雞翼更突出!
麻香瑞士汁雞中翼

下次會再嚟!開心嘅係佢嘅味道依然冇變!
服務都好好!讚😋

如果要挑剔嘅係唔知係咪我哋坐位嘅問題多咗少少蚊🥹