2023-10-06 176 views
One of the servers speaks extremely poor Mandarin. She did not understand my words but she swiftly turned to other consumers to complain about me not understanding Cantonese. Unfortunately, I do understand Cantonese so I said to her that I do understand her complaints and her Mandarin is just as bad as the bloody food here. 😀 For those of you who prefer Mandarin, I'm pretty sure this place does not welcome you at all. Btw, the food here stinks.

Btw, the food here stinks.
2023-10-06
2021-02-07 1003 views
又是时间买晚餐了,马头角道的唐记包点人气不错,从对面马路望过去,已经有一小撮人在买外卖。买东西需要排队,但效率不错,不到5分钟已经下了单。餐单的东西都差不多,主要是蒸饭和蒸的点心,但少了煎堆、咸水角和煎炸食品。几个星期前在尖东站卖的烧卖是每颗都有一隻虾在上面,味道超鲜甜。今次买的卻只有一粒杞子,虽然口感可以,但还是少了点鲜味。第一次吃他们的粉果,皮有点厚,里面的馅料不太丰富。至于奶皇包,味有点淡,没有芋泥包好吃。虽然不是每样东西都合胃口,但价格而言,他们是便宜之选。

买东西需要排队,但效率不错,不到5分钟已经下了单。

虽然不是每样东西都合胃口,但价格而言,他们是便宜之选。

2021-02-07
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2020-12-21 379 views
今早想食點心,疫情關係又不想到酒樓,決定試下到唐記任點,來個有限度自家點心放題。買了肉餅蒸飯、糯米雞、蟹子燒賣、雞扎、牛肉球、牛肚和粉果,共$130。呢度夠3個人食。糯米雞大隻、足料。牛肚跟的蘿蔔就口感和味道也一般,有點像蘿蔔乾。其他點心正常。平日都是食唐記的包,點心整體而言,我覺得他們的點心沒有包做得那麼出色。唐記的包,質素高過一般小店。它的點心則不特別出色。值得一提是它盒面寫是香港製造,不是內地造好送香港加熱。值得支持!

2020-12-15
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$130 (Lunch)
2020-05-25 435 views
好耐之前限量推出嘅阿華田包欣賞佢哋不停發掘唔同款式 唔同材料組合 唔同售賣點 增加新鮮感-🍞流心阿華田包朋友推介下 買一個嚟試 呢度嘅麵包 CP值超高 大大個 幾蚊就有交易 貨真價實 唔會將貨就價 撕開個包 流心阿華田醬蜂擁而出 非常澎湃 個包裏面仲有軟綿綿黏口嘅日式mochi年糕 中和甜味之餘 口感亦大大提升 計我話 最好趁熱即日食 若果買定做第二日嘅早餐或茶點 謹記要加熱食 就可以食到個包嘅風味啦 最近出咗流心奶茶包 記得要試-📍唐記包點
好耐之前限量推出嘅阿華田包
🍞流心阿華田包
📍唐記包點
近年麻糬很廣泛用於各款美食之中, 如在蛋糕,麵包和月餅等等。我自己也很喜歡吃麻糬,喜歡那軟Q口感。突然有天在網上看到廣告,見唐記飽點推出了熱賣的麻糬柯華田流心蒸包,只是售$7.5!😱男朋友在另一天的早上11點就在土瓜灣分店的唐記包,但已售罄了。隔天就終於點買到一起試試了!店員姐姐說已經是最後一個了,非常幸運啊!捧上手,蒸包熱呼呼,用手分開兩邊柯華田流心立即流出來!麻糬也完美地包裹住流心餡,看起來很Q彈。吃起上來,柯華田味也很夠濃味,而且不太甜。麻糬反而沒有太突出的感覺,跟麵包那質料融和了,但整體也是性價比非常高的。$7.5 能吃到柯華田流心熱包,是非常值得!下次看見一定再買。但想試的朋友們一定要早點去買!

• 麻糬柯華田流心蒸包
2019-08-12 375 views
近年來很多點心店興起,有些是點心専門店,有些是點心外賣店,每區都有幾間,其中以唐記包點冒起得最快,差不多每區都有一間。北菇雞飯$25,雞肉調味適中,北菇不算大隻,飯粒粒粒分明,軟硬適中,份量足夠男仕吃飽。糯米雞$25,糯米軟糯,材料豐富,有雞翼、火腿和肉粒,調味不會醎,如果鹹少許會更好。榨菜肉包$7,榨菜粒已經和豬肉混合一起,味道適中,不會過醎。至於包的皮,軟硬適中,鬆軟綿密,唐記包點的包,果然是主力所在。沙嗲牛肉包$7,沙嗲的味道濃郁,牛肉有點像牛肉球的口感,配合包的鬆軟,鹹淡適中。

2019-08-09 249 views
媽咪唔得閒煮飯,好彩附近有間唐記.而我屋企人都好鍾意食唐記,主要係因為我地好鍾意食點心啊,蒸飯啊.而唐記價格又好相宜.所以屋企人都非常鍾意.蒸飯屋企人都偏向肉餅,同埋雞飯.所以要咗個咸蛋肉餅飯同埋北菇蒸雞飯.其實佢仲有梅菜肉餅,章魚肉餅等.所以肉餅迷想食肉餅記得首選唐記.同埋好多MTR都總會有間都幾方便.而點心揀咗金錢肚,因為佢地個汁料幾夠,而且味道濃郁.啱哂重口味既我.最後要支佢哋嘅獨家奶茶.非常抵食.
2019-08-08 165 views
唐記食物係香港好多地方都搵到,所以買都非常方便.而且大家食過都會知道係非常優惠同抵食.本身我係阿華田迷,見佢最近出咗個阿華田系列,但估唔到咁好賣…我去到天都未黑就無哂,蒸飯同凍包優抵都非常抵,但耐無飲茶,當然係買咗D點心啦.金錢肚佢地一向都做得好入味,可以話比酒樓更美味.另外,叫咗個香芋包同埋菜肉包,佢地D包真係好大個.$10都唔駛咁大個真係好抵食!蒸飯又係非常抵食,因為$20到就有一個飯,係香港物價咁高既地方,的確好抵.而且肉餅飯好入味,又大大塊,價錢好抵食.
2019-08-03 136 views
點心是香港人的最愛,而其中唐記包點,是近幾年冒起得最快的包點店。差不多每日區都有一間。今天中午便在公司附近的分店,買了些點心和同事分享。雞札$18雞肉、芋頭和火腿,味道適中。燒賣$17以豬肉為餡料,味道不錯,經常以這個點心充饑,又快又方便。鵪𪂹旦燒賣$17鵪𪂹旦加上豬肉,味道層次豐富。這個點心是懐舊菜色,已經很少地方有得吃,吃時會想起往事。山竹牛肉$17牛肉味道適中,加點喼汁,就不會覺得肥膩。

今天中午便在公司附近的分店,買了些點心和同事分享。

雞札$18
雞肉、芋頭和火腿,味道適中。

燒賣$17
以豬肉為餡料,味道不錯,經常以這個點心充饑,又快又方便。

鵪𪂹旦燒賣$17

山竹牛肉$17
牛肉味道適中,加點喼汁,就不會覺得肥膩。

2019-07-26 294 views
間唔中想食清啲食平啲就會諗起屋企附近嘅唐記~今日同男朋友兩個人就去左買唐記外賣回家食,買到好似食放題咁😂我哋點咗一個鳳爪排骨飯,鵪鶉蛋燒賣,牛肉球,叉燒包,菜肉包,糯米卷,再加一個砵仔糕😆佢每日都有一個精選嘅特價飯只需要廿蚊,但係今日好想食鳳爪排骨飯所以就用原價買 (其實都只係$25,有飯有肉有菜又大兜仲想點?!😂)排骨完全唔韌幾好食,啲飯軟硬程度適中👍而家都比較少喺酒樓見到鵪鶉蛋燒賣,但係唐記有賣👍 好足料,有豬肉有蝦肉仲有一粒鵪鶉蛋係面頭,口感豐富😋 蝦同豬比較爽口,加埋鵪鶉蛋好香,配搭好夾👏牛肉球幾滑,仲有馬蹄喺裏面,好爽口,加埋絕配既喼汁,好味!😁 (其實底下嗰塊腐皮吸咗牛肉精華同喼汁都好好食,完全唔可以忽視🙊)我不嬲覺得唐記包點嘅包喺鬆軟過另一間中式包點 😅呢個叉燒包肥瘦啱啱好,唔會過甜又唔會過鹹菜肉包嘅椰菜爽口,啲肉滑身,完全唔會一pat野,連我媽咪都好中意食😀糯米卷好紮實,外層嘅麵包鬆軟, 唔油膩,食一個都幾飽😅😅個砵仔糕超級多紅豆!超足料!! 煙韌程度同甜度啱啱好👍食完呢堆嘢我哋兩個都勁飽, 唔使茶位唔使加一 ,好抵😂😂😂
間唔中想食清啲食平啲就會諗起屋企附近嘅唐記~
鳳爪排骨飯

排骨完全唔韌幾好食,啲飯軟硬程度適中👍
鵪鶉蛋燒賣

山竹牛肉球

我不嬲覺得唐記包點嘅包喺鬆軟過另一間中式包點 😅
叉燒包,菜肉包

呢個叉燒包肥瘦啱啱好,唔會過甜又唔會過鹹
糯米卷

糯米卷好紮實,外層嘅麵包鬆軟, 唔油膩,食一個都幾飽😅😅

個砵仔糕超級多紅豆!超足料!! 煙韌程度同甜度啱啱好👍
食完呢堆嘢我哋兩個都勁飽, 唔使茶位唔使加一 ,好抵😂😂😂
2019-07-26
TakeAway
$44 (Lunch)
鳳爪排骨飯
鵪鶉蛋燒賣
山竹牛肉球
叉燒包,菜肉包
  • 叉燒包
2019-07-25 60 views
這天經過想吃甜吃,所以便買了一個紅豆砵仔糕。我去的時候剛好是晚飯時間,光顧的客人非常多,排隊的人龍亦挺長。還好,客人大多數都是點抵食的蒸飯,加上店員效率高,所以砵仔糕很快便來到我的面前。砵仔糕是獨立包裝的,吃起來很方便。這裏砵仔糕的紅豆滿滿的鋪在表面,裏頭並沒有紅豆。我覺得這樣紅豆及蒸糕分離的配搭更能顯出粉漿的煙靭、彈牙。這裏的砵仔糕是每日香港新鮮製作的,雖然要即日食用,但這樣新鮮的砵仔糕,使人吃得放心!
這天經過想吃甜吃,所以便買了一個紅豆砵仔糕。
2019-07-08 114 views
唐記食品一向有保證, 昨天路經土瓜灣 唐記, 買咗幾個點心包括有鶉蛋燒賣,燒賣,牛肉,牛肚及兩個飯! 味道 保存水準, 盅飯實在是物超所值, 其它點心很有酒樓風味,特別是牛肚價錢物美,很好味!可用正耒形容!小朋友好開心!
2019-06-16 89 views
唐記出名就眾所周知,剛剛我家附近在土瓜灣有一間唐記, 所以我亦想試下他們的點心,真是一試便知頂級嘅質素,章魚肉餅飯很有章魚味道,再講燒賣,同春蛋燒賣簡直是上級的水準,還有就是他們的包點讚不絕口,就說這個菜肉包,菜同肉嘅分配剛剛好,及芝麻包甜度適中,最後值得一讚就係 芝麻豆漿好有芝麻味.道,職員嘅服務水準簡直超班馬. 唐記我會再繼續食,簡直回味無窮.
這是一個繁忙的早上。朋友的短訊及來電強行把我從睡夢中帶回現實,然後我得匆匆忙忙出門,幫忙處理一些與我無關的事情。然而再繁忙的早晨,一份早餐都是必須的。這裏的中式包點當作早餐真的十分方便。熱騰騰的菜肉包彷彿是在為我加油,它抵食,能滿足肚皮,使我一天充滿活力!菜肉包的外皮味道帶甜,十分鬆軟!肉餡方面,質地基本上算是結實的,看上去肉的比例較多,吃下去,我覺得比例適中,味道很好!雖然這裡的蒸飯看來很抵食,但還好提前完成工作了,我不用吃外賣了
然而再繁忙的早晨,一份早餐都是必須的。

2019-06-07 83 views
土瓜灣唐記 喺工聯會附近, 臨上堂前去買嘢食都好方便。鹹蛋肉餅飯鹹蛋蒸肉餅從來都是伴飯的日常菜,唐記的豬肉餅肉質「滑不嚡口」,非常滑溜,咸蛋夠咸香,絕對是懶人的恩物,佐飯一流。----糯米卷潮式糯米卷係我十分喜愛的點心之一,卷口感綿軟黏滑,糯米飯軟硬適中,富有 臘味鹹香。--菜肉包7-大大個熱辣辣, 一打開成個包都係餡, 有肉有菜, 飽肚又健康-章魚肉餅飯25章魚粒有口感, 肉餅大大件,唔會太多肥豬肉, 而且飯底唔會好肥膩, 最重要係有好多菜,抵食。---雞蛋牛肉飯牛肉即係酒樓的山竹牛肉, 想食一盅兩件又想食蒸飯,呢個係必點之選。----雞扎17 雞扎足料,有豬肚,芋頭,雞肉,冬菇腐皮等等, 仲抵過去茶樓食點心。
土瓜灣唐記 喺工聯會附近, 臨上堂前去買嘢食都好方便。

鹹蛋肉餅飯
鹹蛋蒸肉餅從來都是伴飯的日常菜,
唐記的豬肉餅肉質「滑不嚡口」,非常滑溜,
咸蛋夠咸香,絕對是懶人的恩物,佐飯一流。

糯米卷
潮式糯米卷係我十分喜愛的點心之一,
卷口感綿軟黏滑,糯米飯軟硬適中,富有 臘味鹹香。

菜肉包7

章魚肉餅飯25
章魚粒有口感, 肉餅大大件,唔會太多肥豬肉,
而且飯底唔會好肥膩, 最重要係有好多菜,抵食。

雞扎17