2024-11-05 120 views
豚豚食堂 Tonton Shokudo今日過開來北角,見到有日式咖喱飯就好想食。兩人叫左吉列豬扒咖喱飯豬扒肉質一般般, 飯和豬扒夠熱,咖哩汁也算多,但味不太濃, 也有少許野菜配搭吉列豬扒奄列咖喱飯蛋包飯賣上也好吸引價錢亦都算優惠,吃落好滿足, 本身平日商場亦都唔係太多人, 所以好快有位坐, 座位寬敞, 上菜也很快。如冇要求經濟快食也好好👍掂內裝修好有日式氣氛🌸🌸🏮🏮📍北角渣華道123號120號 號鋪
豚豚食堂 Tonton Shokudo

今日過開來北角,見到有日式咖喱飯就好想食。

兩人叫左
吉列豬扒咖喱飯
豬扒肉質一般般, 飯和豬扒夠熱,
咖哩汁也算多,但味不太濃, 也有少許野菜配搭

吉列豬扒奄列咖喱飯
蛋包飯賣上也好吸引

掂內裝修好有日式氣氛🌸🌸🏮🏮

📍北角渣華道123號120號 號鋪

2024-10-23
2024-09-30 182 views
同事給了優惠卷便來試試,剛到餐廳時午餐時間尚早,所以很多位,而帶位的店員態度不大好,當我們想要這張枱,她隨意說個原因便叫我們坐另一張,幸好我們沒太在意。其實店員放低QC code叫自助下單亦可以有禮貌的,但她沒有。叫了豚肉定食,可惜豚肉稍乾略硬,唯有叫另一店員拿點豚肉汁,服務也可以。埋單時要出收銀處亦是同一店員,分別要付款和儲分,我也不大清楚店員的指示,反正最後已付款及儲積分。這樣的食物水準及服務如不作出改善,很難去留住客人。
2024-09-24 176 views
銀咖哩的質素,雙倍的價錢仲要加一。幾分鐘食完……連飽肚都做唔到。睇裝潢好似幾好食,真係超失望。叫了一個便當,雞排又細又乾,漢堡扒空虛無味。便當中間應該有小食的,但卻係空的。好心學下五十嵐,又平又好食,唔高級但至少每格都有食物。
夜晚經過北角,就入咗北角匯行下睇下有咩食。見呢間個menu好似ok,就入去試下啦😋。我地嗌左個自選二人套餐🍜。主食我地揀左白豚拉麵,赤豚拉麵(+$5)。小食嗌左雜錦串燒🍢,自家製餃子(6隻)🥟,天婦羅魷魚🍤。拉麵口感都正正常常嘅,白豚拉麵個湯底好淡,啲豚肉偏靭😢,整體水準麻麻👎🏻。小食方面就ok嘅。餃子夠熱🥟♨️,好味👍🏻。炸魷魚都好食,可以叫嘅。總結:食物都叫做食得落肚嘅,但餐廳有個女服務員態度完全唔掂,其他同事出錯餐,安排入座等等,佢都講野超級大聲,成餐飯都要一路聽住佢鬧一路食,真心好影響客人用餐👎🏻👎🏻👎🏻,冇下次。
夜晚經過北角,就入咗北角匯行下睇下有咩食。
見呢間個menu好似ok,就入去試下啦😋。
我地嗌左個自選二人套餐🍜。
主食我地揀左白豚拉麵,赤豚拉麵(+$5)。
小食嗌左雜錦串燒🍢,自家製餃子(6隻)🥟,天婦羅魷魚🍤。
赤豚拉麵
雜錦串燒
自家製餃子(6隻)
波子汽水
2024-08-13
Dinner
自家製餃子(6隻)
波子汽水
  • 自家製餃子
2024-08-14 263 views
今日想食日式咖喱,經過見豚豚食堂有位就入去試試,餐廳日式佈置,坐位都算寬敞、舒服。吉列豬扒奄列咖喱飯,炸出來的豬扒鬆軟度普通算中規中矩,咖喱汁份量尚可,蛋薄薄一片如果厚少少就好。細烏冬+細燒肉飯豬骨湯底細碗烏冬份量對女生來說剛剛好,豬骨湯熬到白色湯底加了很多海帶,湯底味濃烏冬夠淋。但碗細燒肉飯真的很差,豚肉片鞋到咬不到,還要乾到沒有汁,可以不點。炸雞肉炸粉太厚,炸出來一大舊又炸得過火,這方面要改善,味道偏咸。北海道南瓜炸薯餅,反而是最好味,南瓜蓉加薯蓉一起來炸出來味道很夾,南瓜帶點香甜味,可以一試。

細烏冬
+細燒肉飯

炸雞
炸粉太厚,炸出來一大舊又炸得過火,這方面要改善,味道偏咸。

2024-06-21 278 views
大概2:45入坐,店員俾左menu,我問有無下午茶,然後店員話3點先有,到了3點,我問另一個店員可以給我下午茶餐牌嘛?個女店員個樣已經好不耐煩,一路行一路講3點先有!完全無睇下係咪已經夠鐘!覺得我唔知3點先有既語氣,完全無等我回應,結果我又再等。。。之後見到個個女店員好大聲,不耐煩咁幫外籍客人落單!大聲到好似呼喝客人咁,好趕客!大聲到其他食客都望過去發生咩事。個日只有好少食客,都咁樣!個女店員係長頭髮,胖的,其實你咁樣真係好影衰香港服務業,茶記伙計都好過你。
個日只有好少食客,都咁樣!
2024-04-08 291 views
.📍豚豚食堂補補下習個補習學生屋企煮緊晚餐煎緊條魚 仲要煎得好鬼死香 🤤搞到我超級想食魚 尤其是係蒸魚 但係冇辦法 因為北角唔係好揾到 有蒸魚嘅餐廳 所以冇蒸魚就燒魚定住先啦🙌🏻🤤 ❣️燒鯖魚定食條魚燒得好脆好香 但係又唔會話燒得好乾好’鞋’ 仲會燒到仲有少少魚油係到 好好食 粒粒飽滿嘅粟米加麻醬真係 perfect 嘅前菜^_^💰80...#豚豚食堂 #北角美食 #北角匯#北角匯二期 #北角碼頭 #北角好去處 #鯖魚 #鯖魚定食 #拉麵 #拉麵店 #粟米麻醬 #麵豉湯 #燒鯖魚定食 #燒鯖魚 #健康餐
📍豚豚食堂

❣️燒鯖魚定食

粒粒飽滿嘅粟米加麻醬真係 perfect 嘅前菜^_^

💰80
2024-02-28 306 views
今日心思思想食烏冬,俾我喺北角搵到呢間日本嘢原來其他地方都有分店,不過今次就第一次食喇~呢到主要食丼飯同拉麵,食烏冬嘅話,就得咖喱烏冬同埋壽喜燒可以揀。見天氣凍凍地,就一於食個壽喜燒暖暖肚。壽喜燒可以配飯,或者加$5轉烏冬,其他嘢飲同配料就可以另外加錢嗌~ 呢到係用電磁爐加熱,店員幫你開爐後,就自己調較熱力。鍋入面大概有5塊牛肉(都偏大塊),有幾塊菜,有少少菇同蔥做配料,烏冬就普通一碗烏冬,另外送咗一隻生蛋做沾醬。份量嚟講,一個人食都夠飽。湯底不過不失,較一般壽喜燒淡味,但慢慢煮下煮下就濃味返啲。牛肉正正常常,因為都幾大塊,要咬耐少少。啲菜索晒湯底精華,勁正烏冬煮一陣都吸晒湯底味,就咁食都好味。我朋友就叫咗個一人套餐: 一碗牛油拉麵+細叉燒炒飯。牛油拉麵都係普普通通,冇咩特別。都係同香港大部份拉麵店一樣,一堆粟米同昆布做配菜。麵同湯底味道還好,都有牛油香味,不過唔係正宗拉麵鋪,都唔會放好大期望。個叉燒炒飯就咁食就冇咩味,加咗拉麵湯做湯飯會好味啲。但都唔係好特別推薦。都算係行過醫下肚都可以選擇嘅餐廳,下次試下啲丼飯可能會好啲 拉麵就未必再試喇~ 但壽喜燒就可以encore題外話: 個收銀
今日心思思想食烏冬,俾我喺北角搵到呢間日本嘢
原來其他地方都有分店,不過今次就第一次食喇~

湯底不過不失,較一般壽喜燒淡味,但慢慢煮下煮下就濃味返啲。
牛肉正正常常,因為都幾大塊,要咬耐少少。
啲菜索晒湯底精華,勁正
烏冬煮一陣都吸晒湯底味,就咁食都好味。
牛肉壽喜燒鍋定食
我朋友就叫咗個一人套餐: 一碗牛油拉麵+細叉燒炒飯。
招牌牛油拉麵
都算係行過醫下肚都可以選擇嘅餐廳,下次試下啲丼飯可能會好啲
拉麵就未必再試喇~ 但壽喜燒就可以encore

題外話: 個收銀姐姐好friendly,幾多嘢講haha
$100 (Dinner)
牛肉壽喜燒鍋定食
2024-02-25 283 views
經過北角匯冇咩時間,求其食一餐,就食豚豚食堂啦。豚豚食堂係連鎖店,唔少地方都有分店,因為食過,我都冇乜期望😔。兩個人食就揀咗個二人餐,要二人餐其實價錢係貴過兩個一人餐🙃,但係就多個小食,簡單講其實都係冇著數😛。主食方面我哋揀咗黑豚拉麵同親子丼。黑豚拉麵都正常嘅😐,我估個湯底都......,anyway碗拉麵係正常。親子丼早就真係唔掂🙄,賣相方便冇親子丼嘅標誌性黃色炒蛋,雞肉亦都好鞋冇乜味.....小食都係麻麻,牛油炒菇味道好奇怪,炒魷魚鬚冇乜味,芝士雞呢就算正常嘅!😑呢餐兩個人食咗$247 ,絕對唔平,而質素大家睇我上面嘅分享都知如何。簡單講呀交唔到功課,性價唔高。完!

完!
黑豚拉麵
親子丼
芝士雞翼
牛油炒菇
黑豚拉麵
芝士雞翼
每次嚟北角匯都見呢間日本餐廳好多人原來午套餐咁多選擇拉麵.丼飯.烏東.定食幾十蚊一個Set.抵食拎咗飛好快就可以入座,好有效率餐廳木系嘅日式裝潢安排我坐喺櫻花樹下揀咗自選拉麵套餐✨海老拉麵湯底添加櫻花蝦.木耳.筍同香蔥味道好香濃亦唔鹹海老新鮮爽彈麵質軟硬度恰好✨燒多春魚平日出街好少食魚即燒熱辣辣係唔錯嘅小食追加多罐汽水今餐好滿足食物質數唔錯見到隔離枱食丼飯 / 咖哩飯都好吸引下次再嚟一定要試總括嚟講性價比高
每次嚟北角匯都見呢間日本餐廳好多人

原來午套餐咁多選擇
拉麵.丼飯.烏東.定食
幾十蚊一個Set.抵食

拎咗飛好快就可以入座,好有效率
餐廳木系嘅日式裝潢

總括嚟講性價比高
2023-11-28
Lunch
2023-11-23 265 views
去開一田掃貨,同媽咪係北角匯見到豚豚食堂,睇menu見有d定食、便當同埋二人餐,晚市有set都真係算幾好🤭同埋見到有我想食既壽喜燒😆吉列豬扒+蒲燒鰻魚便當:吉列豬扒炸到金黃色幾靚,食落外脆肉嫩,入面豬肉食落幾有肉汁!同埋呢個便當有雙併感覺好好🤭鰻魚食落口感軟嫩、食落鬆軟易咬!另外,再配左粟米小食同埋麵豉湯😋牛肉壽喜燒定食:醬汁好惹味,入面好幾塊牛肉、大蔥、豆腐、金菇😍掛住個壽喜燒汁真係好正!另外加左錢叫左烏冬,個烏冬食落口感幾彈牙同埋都算有咬口!下次都可以考慮帶埋小朋友黎食,都應該幾岩佢地食

下次都可以考慮帶埋小朋友黎食,都應該幾岩佢地食
估唔到北角匯有間平價日式餐廳🍴主打咖喱飯及拉麵,Lunch set 好抵食,$68起有一個便當🍱吉列豬扒奄列咖喱飯 豬扒份量好大,即叫即炸,好香脆多汁奄列嫩滑包晒成個飯,配上日式咖喱汁,濃郁滋味,好好味😋赤豚拉麵 叉燒好厚身肉質軟嫩,湯底濃郁微辣,拉面質地煮得剛好,配料有木耳及筍,整體不過不失! 小食加配左芝士年糕及炸雞扒芝士年糕:口感Q彈,芝士濃郁香濃,年糕軟糯好食,甜度適中!酥炸雞扒:即叫即炸,外皮酥脆金黃,內裡多汁嫩滑,香氣四溢,十分滿足
估唔到北角匯有間平價日式餐廳🍴

吉列豬扒奄列咖喱飯
豬扒份量好大,即叫即炸,好香脆多汁
奄列嫩滑包晒成個飯,配上日式咖喱汁,濃郁滋味,好好味😋

赤豚拉麵

小食加配左芝士年糕及炸雞
芝士年糕:口感Q彈,芝士濃郁香濃,年糕軟糯好食,甜度適中!

2023-11-10 128 views
🔹️到位於北角匯二期1/F ‘’豚豚食堂‘ ’晚餐🥢店內環境寬敞舒適, Menu上有多款種類選擇😋店員友善及高效率👨‍💼👩‍💼 🔹️我們選了自選二人套餐🥢兩款主食(多款拉麵、丼和咖哩飯選擇)+ 三款自選小食🤤🔸️豬肉咖哩飯🐷🍛滿滿的豬肉加以香甜咖哩, 十分開胃👍🔸️白豚肉拉麵🐷🍜豚肉鮮嫩、拉麵十分幼滑🍜湯底清清哋, 食完唔口渴😋🔸️自家製餃子🥟餃子皮薄多餡, 啖啖肉, 口感十足🤤🔸️燒牛舌🐮👅以薄身牛舌片, 十分爽口彈牙又唔韌😋🔸️燒魚餅🐟🫓充滿魚香味, 配上薑蓉更滋味😚🔸️凍蜜桃茶🍑🥤以清香水蜜桃+醇香茶味Fresh 🤗🔸️熱咖啡☕️香濃咖啡味, 十分醒神👍

🔹️我們選了自選二人套餐🥢
兩款主食(多款拉麵、丼和咖哩飯選擇)+ 三款自選小食🤤

🔸️豬肉咖哩飯🐷🍛
滿滿的豬肉加以香甜咖哩, 十分開胃👍

🔸️白豚肉拉麵🐷🍜
豚肉鮮嫩、拉麵十分幼滑🍜湯底清清哋, 食完唔口渴😋

🔸️自家製餃子🥟
餃子皮薄多餡, 啖啖肉, 口感十足🤤

🔸️燒牛舌🐮👅
以薄身牛舌片, 十分爽口彈牙又唔韌😋

🔸️燒魚餅🐟🫓
充滿魚香味, 配上薑蓉更滋味😚

🔸️凍蜜桃茶🍑🥤
以清香水蜜桃+醇香茶味Fresh 🤗

🔸️熱咖啡☕️
香濃咖啡味, 十分醒神👍

Dinner
有時睇見d人食拉麵就眼火爆,好地地一碗拉麵,你走去慢慢卷慢慢食,咁樣邊有體驗咖?計我拉麵一黎就成注夾,獅子撲兔,君臨天下!一啖過咬得幾多得幾多,係可能你會覺得我無manner,但食野係對自己交代,對自己個胃交代!我食故我在!👇🏻📌自 選 二 人 套 餐 - $242▪️ 滑 蛋 豬 扒 丼 - ▫️ 二人餐可以揀兩個主食,三個小食,主食我就揀左「滑蛋豬扒丼」,豬扒份量都幾多,肉質腍滑唔會好老,加埋蛋夠滑溜,蛋香十足,撈飯一流呀。▪️ 白 豚 拉 麵 -▫️ 而我朋友揀左「白豚拉麵」,湯底濃得黎唔會太鹹,麵條好夠彈性,煙煙韌韌幾有咬口;本身豚肉都好夠味,筍亦好新鮮,整體有驚喜。▪️ 天 婦 羅 魷 魚 - ▫️ 小食方面先黎個「天婦羅魷魚」,食得出係即叫即炸,外層相當酥脆,魷魚肉爽彈,好食。▪️ 自 家 製 餃 子 - ▫️ 第二道「自家製餃子」呢個SET有6隻,上枱夠哂熱辣辣,皮薄得黎餡料又多,呢個一定要嗌!▪️ 燒 牛 舌 -▫️ 最後呢個小食「燒牛舌」賣相幾吸引,表面好光滑,食落油香十足,而且唔韌,好爽口,正!
有時睇見d人食拉麵就眼火爆,好地地一碗拉麵,

你走去慢慢卷慢慢食,咁樣邊有體驗咖?計我拉麵一黎就成注夾,
獅子撲兔,君臨天下!一啖過咬得幾多得幾多,

係可能你會覺得我無manner,但食野係對自己交代,

對自己個胃交代!我食故我在!👇🏻

📌自 選 二 人 套 餐 - $242
▪️ 滑 蛋 豬 扒 丼 -
滑蛋豬扒丼

▫️ 二人餐可以揀兩個主食三個小食,主我就揀左
滑蛋豬扒丼」,豬扒份量都幾多,肉質腍滑唔會好老,
滑蛋豬扒丼

加埋夠滑溜,蛋香十足,撈飯一流呀。

▪️ 白 豚 拉 麵 -
白豚拉麵

▫️ 而我朋友揀左「白豚拉麵」,湯底濃得黎唔會太鹹,
麵條好夠彈性,煙煙韌韌幾有咬口;本身豚肉都好夠味,
白豚拉麵

亦好新鮮,整體有驚喜。

▪️ 天 婦 羅 魷 魚 -
天婦羅魷魚

▫️ 小食方面先黎個「天婦羅魷魚」,食得出係即叫即炸,
外層相當酥脆,魷魚肉爽彈,好食。

▪️ 自 家 製 餃 子 -
自家製餃子

皮薄得黎餡料又多,呢個一定要嗌!

▪️ 燒 牛 舌 -
燒牛舌

▫️ 最後呢個小食燒牛舌」賣相幾吸引,表面好光滑,
食落油香十足,而且唔韌,好爽口,正!
2023-11-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
2023-08-05 343 views
經過商場試試這間餐廳,晚餐時候不用等枱,我們叫了豚肉拉麵,牛肉壽喜燒,晚餐有小食+滑蛋豬扒飯,每樣試試,南瓜炸薯餅不錯,其餘食品可以,不過不失,但沒太大驚喜,未必回頭再去。