2023-03-09 40 views
今日早左少少放工,係附近揾間cafe 同朋友傾下計。見到呢間新開cafe,行黑白簡約設計,高櫈又幾好坐,好岩同朋友談下心。今日吾係好肚餓,想食得light d, 叫左個main 同個salad share 食。煙三文魚牛油果沙律🥗煙三文魚整成朵玫瑰花咁,賣相已經好靚🌹有三朵花😋牛油果同沙律菜好新鮮,加埋沙律醋汁,酸酸地好開胃。宮保雞丁扁意粉呢個fusion 菜估吾到又幾夾喎😆估吾到宮保雞丁配意粉係咁得!個source 好creamy, 辣辣地,配料都好豐富,有好多辣椒乾,腰果,雞丁,面頭仲有好多辣椒絲裝飾,好睇又好食😋最後叫左個是日甜品,係blueberry cheesecake 。呢款cheesecake 比較light d, 入面仲有好多藍莓,感覺比較健康清新d,好食!當然吾少得叫番杯flat white 配甜品🤤呢間cafe 有兩種咖啡豆,fruity or nutty , 我揀左fruity , 好有花香味,拉花都拉好靚,好滿足的一餐😄
煙三文魚牛油果沙律🥗

2023-03-09
Type of Meal
Dinner
2023-03-08 46 views
化妝師朋友的工作室樓下開了新的cafe,當然要約她tea一tea,慰勞一下她平日幫我變靚靚以黑白色為主調的小店還在試業中,預計3月尾就會正式開業了。看餐牌發現他們除了咖啡可以選fruity或nutty 豆外,連朱古力粉都很講究,有3款單品朱古力,店主亦細心講解每款的特點。朋友點了nutty 的美式咖啡,而我則點了熱朱古力(Peru Palo Blanco 75% )。朱古力實在有驚喜,味道非常有層次,亦喚醒我朱古力的原味道應該是這樣的。朋友點了玉桂卷,鬆軟亦不會太甜。我還是偏愛鹹食多一點,叫了黑松露醬薯條和南乳炸雞翼。黑松露醬配薯條已經成為無得輸的組合,薯條控當然吃不停口;南乳雞翼非常肥美,店員放下時我們不禁嘩了一聲呢下次再來試試這裡的Mocha,同樣用上單品朱古力的朱古力粉,應該會很好喝

以黑白色為主調的小店還在試業中,預計3月尾就會正式開業了。

朋友點了玉桂卷,鬆軟亦不會太甜。
我還是偏愛鹹食多一點,叫了黑松露醬薯條和南乳炸雞翼。

2023-03-07 22 views
發掘到一間新開嘅尖沙咀Cafe,門口比較低調,但午飯時間依然座無虛席,好彩等咗一陣好快已經可以成功入座😛牛油果醬煙三文魚三文治🥪三文治係經烘烤嘅麵包🥯 外層較脆,中間有蔬菜、牛油果醬同煙三文魚,呢個價錢黎講份量相當慷慨。而且我鍾意牛油果醬多過切片既牛油果,更加均勻地每一啖都食到牛油果嘅味道。整體口味清新,不過女仔食要食晒成份就比較吃力。Peru 50%呢度嘅朱古力飲品有三款之多,仲可以Chocolate Mix Mocha,仲有靚靚拉花。我呢款係雲呢拿同甜度較高嘅款式,同時間飲到咖啡同朱古力既味道,香氣亦好濃郁。

牛油果醬煙三文魚三文治🥪

Peru 50%
2023-03-07 23 views
話說最近跟同事在尖沙咀尋找好東西😋,發現了加連威老道開了一間咖啡店,在門外聽到它在播放盧廣仲的歌,心想店主一定都是識貨之人,所以就決定進去了😎!店內的裝潢都是藍黑色的,份外有格調,很快都已經Full House了。查看完餐牌,就點了如下😗:🧀🥐火腿芝士牛角酥$32熱辣辣的牛角酥🥐,配上了火腿芝士,份外的夾。牛角酥外層有種鬆軟的牛油香,而內裡有火腿和芝士🧀則散發着鹹鹹的味道,份外惹味!🥪牛油果醬煙三文魚三文治$78份量十足的牛油果醬煙三文魚三文治!首先三文治是用了竹炭麵包,有薄薄的煙燻味道,而且亦很香脆,感覺特別☺️!至於牛油果是以醬汁🥑上碟的,比起一般店舖以牛油果切片上碟更具心思,配上煙三文魚和沙律,整道菜式就相當Fresh😚!🐓南乳炸雞翼(6隻)$78南乳炸雞翼一共有六隻,而且是即叫即炸的,外層很香脆,裡面亦充滿肉汁,相當Juicy,隔離中放了沙律菜🥗,可以中和一下,減少膩滯感。🍝宮保雞丁扁意粉 $100 非常特別的一道菜式,宮保雞丁是中菜,沒想到可以變成西餐。扁意粉有微微的香辣🌶️味道,另外再配上雞肉和果仁,而且還有忌廉的味道,這樣的Mix and Match也是第一次嘗試呢😉!整體來

查看完餐牌,就點了如下😗:

🧀🥐火腿芝士牛角酥$32

🥪牛油果醬煙三文魚三文治$78

🐓南乳炸雞翼(6隻)$78

🍝宮保雞丁扁意粉 $100

整體來說,在這裡吃個午餐放個空,舒緩一下生活上的壓力,也是很不錯的😁。另外它亦有咖啡類飲品,希望下次來到的時候可以品嚐一下☕️。
2023-03-07 35 views
在尖沙咀的鬧市,希望在一間休閒的咖啡室和閨蜜安坐傾談,這間咖啡室雖然室內的地方比較少,但環境非常清靜,播着柔和的情歌,可以在假期休息,放鬆的好地方。泡麵米飯煎餅這個頭盤叫即整,端上桌時熱騰騰的,非常惹味。軟殼蟹蟹肉忌廉飯餅完整的軟殼蟹卜卜脆,配上蟹肉和蕃餅,忌廉的濃味非常濃郁。牛油果醬煙三文魚三文治牛油果醬非常豐富,配上三文魚,黑芝麻麵包,非常好的配搭,麵包的份量好大,可以和朋友分享Jasmine Green Tea淡淡的茉莉花茶香,芳香撲鼻Strawberry Lychee Green tea 士多啤梨荔枝的香氣,非常清甜

泡麵米飯煎餅

這個頭盤叫即整,端上桌時熱騰騰的,非常惹味。

軟殼蟹蟹肉忌廉飯餅

完整的軟殼蟹卜卜脆,配上蟹肉和蕃餅,忌廉的濃味非常濃郁。

牛油果醬煙三文魚三文治

Jasmine Green Tea
淡淡的茉莉花茶香,芳香撲鼻

Strawberry Lychee Green tea
士多啤梨荔枝的香氣,非常清甜
喺尖沙咀,肚仔餓要醫肚,路過呢度,見到應該係新餐廳,餐廳以黑白色為主,幾特別,幾清爽,望吓餐牌,有興趣喎,咁就決定坐低試吓🤩$100 嘅「宮保雞丁扁意粉 Kung-Pao Chicken Linguine」:宮保雞丁 配 扁意粉🍝,中西合璧,幾特別幾有趣🤩;宮保雞 味道帶微辣,雞肉幾滋味, 配 扁意粉🍝一齊煮,亦都幾夾😋;可能係 因為 煮 意式🇮🇹意大利麵(冇語病,因為有港式🇭🇰意大利麵😆)一般都會落 chili flakes, 辣辣哋🤩;意大利麵煮得 al dente,啱我胃口😋$50 嘅 Espresso Tonic:Tonic Water嘅微微苦澀味 平衡咗 Espresso 嘅天然酸味,仲幫助增加咗柑橘味,咖啡味亦都幾香,飲落好清新😋簡單好味嘅一餐😋

簡單好味嘅一餐😋
$150 (Lunch)
呢間cafe原本個名叫Youniqueedhk,宜家轉左手,改名叫Triangle,希望將可可、單品咖啡同牛奶融洽🤣,製成精品mocha✨,btw佢地有提供意粉、三文治同cake:-1️⃣「宮保雞丁扁意粉🍗🍝($100)」雞肉好香酒味,而且仲有腰果粒‼️意粉惹味掛汁,好有特色🤪~Kung pao chicken linguine👍🏻-2️⃣「Mocha - Peru palo blanco (H)🍫($54)」有75%可可🤪,飲到有peach 同wulnut嘅香味,偏fruity,同咖啡平衡得唔錯,不過如果佢再nutty d會更正~
1️⃣「宮保雞丁扁意粉🍗🍝($100)」
Mocha
Mocha
2023-02-27 101 views
番工前想食啲野 就去公司附近既依間新開不久既黑白型格風咖啡店試下。 是日Daily Cake 是earl grey cheese cake($42) 岩哂我依個earl grey 控🤭🤭 另外order左 cappuccino 。 店員會好細心咁問番客人想要邊款咖啡豆 同埋會介紹番個分別 我就簡左fruity d好快食物就到左。 earl grey cheese cake 勁濃earl grey 味 芝士味濃郁但又唔會好「漏」Cappuccino 賣相都唔錯 飲落去唔會好苦 拉花都相當ig-able

我就簡左fruity d
芝士味濃郁但又唔會好「漏」
Daily  cake -Earl Grey  Cheese  Cake

Cappuccino  (Fruity  )
Type of Meal
Lunch
Cappuccino  (Fruity  )
  • Earl  Grey  Cheese  Cake