2019-02-11 169 views
當我地落完order 後 電話中姐姐通知我地今日價錢同下午價錢有唔同後 (價錢差唔多相差一倍)我決定取消order 對方就馬上cut我線 我十分無奈 點解初七都要擺個初四返工樣出黎一
TakeAway
2018-12-17 465 views
大清早想食靚粥,就去左靠得住開飯喇。早餐既價錢大約 $30 左右,一碗粥跟炒麵 / 油炸鬼 / 腸粉都幾抵食,因為坊間有啲粥店就算一個粥就已經 $30,所以覺得呢度好抵食同水準都唔錯,叫左魚片碎牛肉粥跟銀芽炒麵。魚片碎牛肉粥 : 粥底依舊很綿,而且魚片亦好嫩滑,碎牛肉份量亦好多成碗都係 ; 銀芽炒麵就普普通通無咩特別,不過份量都大碟。
大清早想食靚粥,就去左靠得住開飯喇。

2018-12-15 265 views
見到餐廳多人排隊,是否一定係好忙? 今日去咗美芝蓮推介"靠得住"食,入到去見到前幾行位也坐滿人,但內裹有另一邊就留空咗。 每有人入就說那邊清㓗中,要在門口等一陣坐。 但由我入去到吃完也半小時多,也不見有人在那位置清潔,或者地下真的要用半個多小時來風乾掛。 不過講回食物味道,也幾好食。 一碗下午茶牛腩麵也有4塊牛腩,牛腩炆得夠腍夠入味,麵條爽口彈牙,不過湯底就䶢咗少少。 每條芥蘭底部也削走厚硬皮位,令到芥蘭更爽脆。

2018-12-09 193 views
蠔仔粥好味!油菜太細碟。油炸鬼不錯!天氣轉涼,一家大細去食碗熱粥,大人細路都食得好開心。雖然有個小朋友唔識得用筷子但係都可以用匙羹吃粥。仲可以加隻糉同齋腸粉。好飽滿
2018-11-15 330 views
什麼米芝蓮推介,和一般茶餐廳粥麫沒分別,要杯水,冇人理你,要自己去拿!早餐時段,倘大的樓面得三位姐仔,負責落單,收錢,執枱,如行內人說,(冧晒檔)!個個黑口黑面,那來服務質素!食客埋單走咗,冇人執檯,店外等位,店內等人!派位嗰位姐仔,無上權威咁款,指定位置,唔坐可以走人,兩人對坐剛好放下兩份餐的檯子,硬要搭多位坐埋!,你眼望我眼,大家都尷尬!食個早餐加埋一肚氣,真係頂到上喉嚨!集團經營,難有期待,但最基本嘅快餐店質素都冇,想問問米芝蓮是憑什麼去推介這間(靠得住)呢?
2018-11-04 367 views
今日再次去到呢間米芝蓮推介嘅粥店幫襯,去到嘅時候唔好彩錯過左早餐時段,所以只好叫午餐,上次食完豬膶魚腩粥覺得無得頂,所以今次就想試下其他,最後叫左狀元及第粥跟薏米水。叫完之後就好奇問下侍應攞個早餐餐牌望一望,原來早餐仲抵食 $30 幾蚊就有,唔怪之得餐廳多人到爆。狀元及第粥 ($50) : 有豬潤、豬腸、豬肚、豬肉丸。粥底一如既往都係好鮮甜同夠綿 ; 豬潤爽滑新鮮,而且無苦味 ; 豬腸洗得幾乾淨無異味 ; 豬肚好大件,有咬感同夠爽口 ; 豬肉丸質感鬆散,感覺好似手打味道不錯。期待下一次幫襯, 暫時每樣都做得幾好,只係價錢貴左少少。😂 😂

2018-10-26 259 views
今天送完囡囡返學,到馬鞍山商場。時間尚早,成個商場都冇幾間開門。大多數係老人家,生活節奏慢了下來。於是,想揾間可以坐得耐少少的餐廳,食得悠閒早餐。可惜,馬鞍山乃美食沙漠,選擇唔食多。商場廣告有哩間「靠得住」,話係連續7年米豬蓮推介。一於試下。平日冇人,一到就直接有得坐,點了魚湯清粥,油條和咖啡(點解冇中國茶?)。魚湯清粥好有鮮味,唔腥,係鲜!又冇薑絲。好怕食粥有大量的薑絲。哩間D粥好吃。油條就一般,雖然脆,但太油了。咖啡一般價錢貴咗少少。整體來說,尚算靠得住。

油條就一般,雖然脆,但太油了。

咖啡一般

價錢貴咗少少。

整體來說,尚算靠得住。
2018-10-09 331 views
今日即興想食粥,見到呢間有米芝蓮推介既粥店,所以就入左去。見 Menu 有午市套餐,不過自己想食粥多啲。睇完個 Menu 見啲粥餐價錢同啲飯餐差唔多,個心有個疑惑,碗粥真係好好食收得咁貴?不過見佢係米之蓮推介既粥店,所以就試下係咪貨真價實。最後叫左豬膶魚腩粥跟薏米水,叫之前都唸左一陣,因為自己本身好抗拒食魚,因為自己比較懶唔鐘意吐骨,同埋好怕啲魚腥味。豬膶魚腩粥 : 粥底好鮮甜而且夠綿 ; 豬膶有三大片,好爽口 ; 魚腩就肉質好嫩滑,完全冇腥味,而且重大大件。薏米水都正飲落有少少薑味,消暑又去濕,清熱又降火。果然米芝蓮無介紹錯會再幫襯。👍🏻 👍🏻 👍🏻
今日即興想食粥,見到呢間有米芝蓮推介既粥店,所以就入左去。

薏米水都正飲落有少少薑味,消暑又去濕,清熱又降火。

果然米芝蓮無介紹錯會再幫襯。👍🏻 👍🏻 👍🏻
2018-09-28 278 views
每次經過靠得住,也見有人在排隊中。 今天經過不見人排隊,就入去試一試米芝蓮菜式味道。 餐廳在下午時段提供正餐及下午茶餐,菜式選擇性也大。 今次先來了一碗魚片碎牛粥,粥底也綿鹹度也適中。 但牛肉碎煮到好似肉渣一樣,質感好粗。 魚片份量也足夠,但味道不夠鮮。 腸粉質感也可以,醬料樽放在枱上,自行把它混醬。 但就缺乏了令腸粉更美味芝麻,同圖片有分別。 今次感覺味道不算太特別,只是一般味道。 但如果用下午茶價錢計,又可以接受的。

餐廳在下午時段提供正餐及下午茶餐,菜式選擇性也大。
魚片碎牛粥

腸粉

腸粉
前往香港找朋友玩的第一晚,在朋友家樓下默默地餵蚊子一陣子後,終於等到下班回來的朋友,由於是借住他家,所以我們就在她家附近吃第一餐了。朋友住的區域是馬鞍山,所以當天我們就在她家附近的大型商場”新港城中心”裡找晚餐吃,但當時我都沒有特別想吃什麼,所以我們就在mall裡遊蕩一會,之後朋友看到”靠得住”,就說要吃這個看看嗎?我非常隨意,就說好啊!!!所以我們就在門口等了一小下後進入了餐廳。“新港城中心”官網http://www.sunshinecityplaza.com/tc/index.shtml“靠得住”官網:http://www.tck.hk/(他在馬鞍山地鐵站旁的新港城中心)(店位在L2的2E-82)(位置放大圖)進去後我才發現又是一間某店面有得過米其林的店,就會在每間店說自己有得米其林的店(米其林小知識:米其林頒星給的店,不代表他所有連鎖店都是米其林認可的店,只有那一間得獎的才是獲得米其林的認可,所以即使他在全世界有一百間店,但得到米其林認可的只有一間,也不代表其他99間是有米其林身分的店,雖然可能大家都已經知道,不過我也是前一陣子才發現這個奧秘,與大家一起分享),所以雖然知道得獎的

“靠得住”官網:http://www.tck.hk/

(他在馬鞍山地鐵站旁的新港城中心)

(店位在L2的2E-82)

(位置放大圖)

進去後我才發現又是一間某店面有得過米其林的店,就會在每間店說自己有得米其林的店(米其林小知識:米其林頒星給的店,不代表他所有連鎖店都是米其林認可的店,只有那一間得獎的才是獲得米其林的認可,所以即使他在全世界有一百間店,但得到米其林認可的只有一間,也不代表其他99間是有米其林身分的店,雖然可能大家都已經知道,不過我也是前一陣子才發現這個奧秘,與大家一起分享),所以雖然知道得獎的不是這間店,蛋也還是對他帶有一點點的期待。

(當時前面還有一個媽媽在排隊)

(菜單正面)

(菜單背面)

當天因為我們很久沒見面,所以我們兩一時興起點了超多樣食物,所以點了爽脆鯇魚皮、羌汁炒芥蘭、靠得住鮮味雞粥、韭菜蠔仔煎蛋以及魚片碎牛粥,然後他家配的茶與普通餐廳有點不同,他家的茶是非常少女的”蘋果紅茶”,以香港茶文化來說,是頗為少見的選項。

(米芝蓮推薦)

(當天爆點的桌面,超滿)

因為之前在澳門有吃過蠔仔餅,所以對於韭菜蠔仔煎蛋非常有興趣,以至於在餐廳看到的第一眼就說我要點這個吃,韭菜蠔仔煎蛋還附有一盤非常鹹的醬油,所以最後我都沒有沾他,但蠔仔煎蛋很好吃,且跟台灣的妸仔煎味道完全不同,可是油的程度差不多,但還是覺得好吃,很推薦。

(魚皮,很厚咬勁好)

(魚片碎牛粥)

( 韭菜蠔仔煎蛋超大片)

( 靠得住鮮味雞粥)

而魚皮跟台灣的魚皮吃起來我覺得味道差不多,可是他的魚皮有厚度,所以吃起來有彈牙感,但我個人覺得也是量很少,所以算起來有點貴,不過很好吃,至於粥我覺得魚片碎牛粥比較好吃,雞粥的雞肉是老的雞肉,且因為我們點太多,所以根本沒吃完,芥藍菜也是意料之外的大盤,最後也沒吃完,而當天吃到超飽超撐。

(超大盤芥藍菜)

整體吃完總共花了310.2港幣,大約合台幣1229元台幣,我覺得以東西的質量比來看,算沒有很貴,再以香港的物價算起來,價錢還可以,且當時店裡也是滿滿的人來看,在地人應該也很推崇,因為桌墊紙放著米其林相關新聞,所以讓我期待很高,但吃完覺得好像也還好,不過還是推薦大家可以試試看韭菜蠔仔煎蛋呢。

(總花費310.2港幣)

另外另外我有開一個社團歡迎大家一起分享討論~~臉書請搜尋"賈小姐旅遊記"歡迎大家一起參與喔!!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$106 (Dinner)
  • 韭菜蠔仔煎蛋
店舖算係多人手, 見有卡位應該坐得舒服, 就入去試試.煉奶西多士 - 收據就寫為"練奶" =.=只用了一片厚多士就炸, 中間完全無料的店員仲奇怪, 就甘放底西多就走人煉奶完全唔俾我再問另1個店員, 先話頭先送餐個女仔一向未訓醒味道都係一般, 好油....沙茶牛肉麵 配 炒滑蛋牛酒厚多士味道都可以, 不過炒滑蛋好水下, 厚多士都好脆中途仲與上店員係每張檯放底醬料, 就甘放係檯邊, 又唔開句聲叫幫手放入去入面, 真係無言......
店舖算係多人手, 見有卡位應該坐得舒服, 就入去試試.
煉奶西多士 - 收據就寫為"練奶" =.=
只用了一片厚多士就炸, 中間完全無料的

店員仲奇怪, 就甘放底西多就走人
煉奶完全唔俾
我再問另1個店員, 先話頭先送餐個女仔一向未訓醒
味道都係一般, 好油....

沙茶牛肉麵 配 炒滑蛋牛酒厚多士
味道都可以, 不過炒滑蛋好水下, 厚多士都好脆

Other Info. : 店員質數幾差
2018-08-30
$35 (Tea)
馬鞍山係香港出咗名嘅美食沙漠,但近年都陸續開咗唔同品牌嘅連鎖餐廳。呢間靠得住無論午市定晚市,都總係排着一條人龍,有時短有時長。今日晏左食飯,去到已經係下午茶時段,依然係要排隊。排咗一陣入到去,聞到好香嘅炒麵味。所以見到餐牌,幾乎係冇諗就叫咗乾炒牛河,男朋友就叫咗星洲炒米。心入面諗住:應該幾好食。我叫嘅乾炒牛河肉河粉 連埋熱奶茶$45牛肉份量好足, 唔會話得一兩塊hea下你就算。河粉唔油膩之餘,亦炒得好入味。有時喺食完炒粉麵,碟底會有一攤油,呢一間唔會。我杯奶茶 杯碟餐具都乾淨,感覺好衛生。我對奶茶冇咩要求,飲落覺得好飲。男朋友嘅星洲炒米我試食咗幾啖,同樣係幾靠得住。不過扣分位係:我叫咗幾次熱水,都冇人攞俾我。又留意到隔離枱叫咗炒飯,但好耐都未到。一催之下,先知道碟炒飯係廚房擺左一陣,只係無人傳菜。講返價錢!二人下午茶,加埋一百零蚊都幾抵食。唔怪得成日排隊!

我叫嘅乾炒牛河肉河粉 連埋熱奶茶$45

我杯奶茶

男朋友嘅星洲炒米

我試食咗幾啖,同樣係幾靠得住。

2018-08-12 272 views
係馬鞍山呢個美食沙漠裏,近一年開左唔少新店,但論到美食呢方面,比較依靠得著有質素的都係靠得住呢間有信心保證。佢地有精選餐,有粥有麵,都算方便。細心留意會發現個餐有攪笑位,有d食物單點仲貴過跟餐。好似廚師推介果行,大多數跟飲品仲平過單點,真係貼埋錢請大家飲野。 (當然呢個好可能係商業手法)我就叫左個肉丸魚腩粥跟小食,粥底非常好吃,夠綿又有鮮味,用料都唔hea,肉丸唔係機打果款死實實的,而魚腩都大大舊,食落有鮮魚的質地,唔係死魚般會散開。跟餐叫左個炒麵,份量都夠,而麵係炒到有少少脆身,加返d醬食就軟硬適中。佢地做麻醬好好食,我唔覺唔覺麵加左唔少,麻香再幫埋個麵增加幼滑,超正呢度除左食粥外,仲可以叫小菜跟飯,我見到呢個特價就好吸引,同友人一齊叫左個黎試試。本身佢地話賣曬,點知一陣就話仲有兩隻,有得食真好彩😬隻鴿上枱個色幾唔吸引,可能平時見炸乳鴿比較多。呢隻色其實似鹵水,但食落又真係豉油皇喎。個肉質唔似煮左好耐果種,但就入味十足,唔會太咸。最後叫埋佢地個招牌爽脆魚皮食,魚皮真係做到好爽,沾埋佢附上的豉油,鮮味十足。但個人始終覺得個魚皮味道未夠出色,硬係覺得差少少,但已經係相當出色的美食。埋單時

佢地有精選餐,有粥有麵,都算方便。

肉丸魚腩粥

豉油皇炒麵

豉油皇乳鴿
本身佢地話賣曬,點知一陣就話仲有兩隻,有得食真好彩😬

爽脆魚皮

埋單時發現用銀聯信用卡💳會有額外95折,變相可以平返幾蚊,都算唔錯😅
2018-08-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
肉丸魚腩粥
豉油皇炒麵
爽脆魚皮
2018-07-22 276 views
食物超有水準,水餃麵彈牙,豬耳入味,蠔仔粥有蠔味鮮甜,不會煮太老,火候剛剛好,砂鍋雲吞雞加飯不太味精,總括樣樣滿意,會再幫襯,可惜要排隊不是攞票輪候方式,有待改善。
2018-07-10 277 views
這間食店個別員工態度極差,落單時諗多一陣都好似阻人收工一樣,加單很平常,卻被人冷言冷語。茶餐廳格局,掛著「米芝蓮」食店便收加一。食物質素只是比普通好些,根本不值。