Restaurant: Trusty Congee King
Info:

2020-02-16 616 views
疫症期間個個都唔想外出食飯,諗住嗌外賣。點知呢間野啲客人遲來先上岸,我罰企左45分鐘,就係為咗三個好簡單嘅餸。好明顯佢係招呼左堂食客人先。唔止我一個,全部叫外賣嘅人都係門口嘈。安排完全唔得。食外賣嘅朋友自己諗,分分鐘叫個麵食都要等60分鐘先有得拎

TakeAway
2020-01-19 319 views
原條魚上的河魚泡飯晚飯時間等了一陣,如果想快啲就要搭位,不過都坐得OK。佢有晚市套餐都好經濟實惠. 今次揀咗碗泡飯做晚餐,係整條魚放喺湯飯上面。可能工序比較多,冇叫套餐嚟得咁快,魚係煎左再放湯,多魚肉 冇乜碎骨,但都要小心食;一個大人份量啱啱好
原條魚上的河魚泡飯

晚飯時間等了一陣,如果想快啲就要搭位,不過都坐得OK。
佢有晚市套餐都好經濟實惠.

今次揀咗碗泡飯做晚餐,係整條魚放喺湯飯上面。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-12-12 405 views
每次經過靠得住都見到要門口排隊等位,今次都唔例外,好彩等左一陣就已經有點得入。中午lunch set餐牌有得揀食小菜或者粥/麵,選擇都幾多,不過價錢就唔算平。尤其如果食粥都比較貴,可能因為米芝蓮啦。經朋友大力推薦,我今次揀左食香酥排骨菜飯,上次朋友食過都讚不絕口。另外見到附近檯都頗多人食水晶雞,賣相都好吸引。套餐包左野飲,仲有得揀柚子蜜/柑桔蜜。不過落左order之後,佢啲野食黎得比較慢,我地3個人黎食,等左廿幾分鐘都完全無野食上檯,最後都係要催佢。排骨黎到賣相睇落唔錯,本身有啲驚炸排骨配飯會太齋,點知食落又唔會。排骨炸得都幾脆,熱辣辣而且啖啖肉,啲肉又唔會太乾身好dry。而且我估唔到佢啲菜飯都幾好食,幾香口,齋食飯都無問題。餐廳會收$3茶芥,比嘅係蘋果茶都幾特別,另外仲要再收加一,所以埋單都要近$70蚊唔平,不過啲野食質素唔錯,間唔中食下都ok。

2019-12-12
Type of Meal
Lunch
2019-11-21 359 views
今日早咗食lunch,於是決定試下附近平時lunch time都排長龍既靠得住。我嗌咗一個lunch set, 就係雞粥加炒麵,價錢唔算好貴,始終都有米之蓮認證。呢個炒麵好高質,炒得乾唔油,豉油味啱啱好。個雞粥都幾足料,雞肉都有幾大件,雞肉好嫩滑,粥底好綿滑,雞味好濃。整體雖然價錢唔平,但食物質素絕對對得起個價錢。
2019-07-12 744 views
放假周圍走,行過這裡吃午餐,午市套餐 $58-66,有菜飯和炒飯。菠蘿咕嚕肉菜飯 $60,包飲品,凍飲加$3。菜飯,不油膩,偏硬;咕嚕肉,肉很軟,份量很多,食完飯還有剩;汁,甜酸味道適中;菠蘿,有三件。食到一半才發現這間食肆是米芝蓮推介,可是推介食粥,下次再來食夜粥。埋單$72.6,有$3茶錢和加一。

菠蘿咕嚕肉菜飯 $60,包飲品,凍飲加$3。
菜飯,不油膩,偏硬;
咕嚕肉,肉很軟,份量很多,食完飯還有剩;
汁,甜酸味道適中;
菠蘿,有三件。

埋單$72.6,有$3茶錢和加一。
菠蘿咕嚕肉菜飯
2019-07-12
菠蘿咕嚕肉菜飯
2019-07-05 520 views
平時看到好多人排隊,今日終於一試,感覺有驚喜,尤其係碟腸粉,好滑,,,,,,自由落醬系甘落,好好食,基本見到人手一碟。。。我覺得粥比較一般但是屋企人覺得很好吃。。。蝦子麵亦都唔錯,仲有碟芽菜雞都好食啊,隻雞無雪藏味,價格適中,粥就偏貴咯,叫的白鱔粥無幾舊鱔都預阻啦。。。。。。。。總之就系怒推腸粉啦,如果有下次,都係想一人一碟腸粉咯,唔夠食啊!!!!都被人搶掉啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2019-05-23 569 views
哩間米之蓮店其實之前已經食過, 印象中無乜特別不過今日係附近又好耐無食, 就係度食個lunch啦。一坐低待應就會放低蘋果紅茶, 會收番3蚊茶錢, 個茶係唔錯既~ 有米之蓮個朵, Set lunch價錢當然比出面貴番少少啦。水晶雞菜飯 $70雞件骨肉均秤又嫰滑, 唔會乾爭爭, 雞油都幾香, 唔錯! 菜飯既菜亦唔姑寒, 啖啖都會有粒粒既菜中意佢有得配薏米水, 清清甜甜埋單個數唔知點解分拆左, 不過總數就岩既(餐牌係70蚊配埋薏米水), 連埋加一都要$83.6, 有少少貴但食物味道係好既, 可以一試呀
哩間米之蓮店其實之前已經食過, 印象中無乜特別
不過今日係附近又好耐無食, 就係度食個lunch啦。

水晶雞菜飯 $70

中意佢有得配薏米水, 清清甜甜

2019-04-30 359 views
見到靠得住有米芝蓮嘅光環就即管試一試叫了爽滑肉丸粥,肉丸有豬肉香味,醃得岩岩好,襯埋軟綿綿的粥底岩岩好。另外我再加咗胡椒粉調味,令到肉丸香味更突出。而每粒豬肉丸的size都比平常食的大小小,粒粒結實爽滑
見到靠得住有米芝蓮嘅光環就即管試一試

而每粒豬肉丸的size都比平常食的大小小,粒粒結實爽滑
爽滑肉丸粥
爽滑肉丸粥
2019-03-06 438 views
靠得住粥麵小館午餐很受歡迎,皆因佢嘅食物非常靠得住。呢度除左粥粉麵飯外,仲有好多午巿套餐比你揀,難怪午巿時段門口必定大排長龍。魚香茄子套餐($61)魚香茄子度度都食得到,但唔咪度度都整得好。靠得住的魚香茄子非常之有水準,絕對靠得住。茄子用油爆過,所以能夠保持鮮豔的紫色,加入豆瓣醬令茄子獨有的甜味更為突出。咸魚肉碎只不過係配角,恰如其份地作點綴,沒有喧賓奪主,搶去茄子的風頭,取得一個很和諧的平衡,抵讚!

魚香茄子套餐($61)
2019-03-04
$61 (Lunch)
2018-11-17 584 views
食清一點,食個家常便飯,係「靠得住」給我的感覺。今晚,無煮飯,又唔肚餓,出街揾食,就來了靠得住,可能時間尚早不用等位👍🏼環境光猛乾淨,有卡位有圓枱。$3一位茶,非常有誠意,用蘋果紅茶!茶香芬芳👍🏼👍🏼👍🏼點了個2號餐 再加兩個餸,兩個人剛剛好!🥢秘製牛腩撈麵🥬配唐生菜🐟爽脆鯇魚皮 (本人推介👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼)超級爽口!🐠白灼鱔球樣樣都好味,一定要吃;但賣相冇乜特別,所以冇點拍照。記得鱔球都有D骨,要吃得好小心,不可談話分心😜好特別的花生—差不多每碟餸都有花生伴碟(好脆口😋 )同微辣豉油另上,感覺好邪惡雖然茶錢平,但有加一,所以只叫餐,唔令加餸,應該會抵啲。
食清一點,食個家常便飯,係「靠得住」給我的感覺。

環境光猛乾淨,有卡位有圓枱。

$3一位茶,非常有誠意,用蘋果紅茶!茶香芬芳👍🏼👍🏼👍🏼
蘋果紅茶

點了個2號餐 再加兩個餸,兩個人剛剛好!
🥢秘製牛腩撈麵
🥬配唐生菜
🐟爽脆鯇魚皮 (本人推介👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼)超級爽口!
爽脆鯇魚皮

🐠白灼鱔球

樣樣都好味,一定要吃;但賣相冇乜特別,所以冇點拍照。
記得鱔球都有D骨,要吃得好小心,不可談話分心😜

好特別的花生—差不多每碟餸都有花生伴碟(好脆口😋 )
同微辣豉油另上,
感覺好邪惡

雖然茶錢平,但有加一,所以只叫餐,唔令加餸,應該會抵啲。

2018-10-30
爽脆鯇魚皮
2018-10-06 638 views
貴為唯一的粥鋪取得「米芝連車胎人推介」,單係呢個光環都經已值得我們平時拉大隊幫襯。我一定唔會食粥(因為怕肚餓)而係食午巿套餐,今日都唔例外叫左個鮮蝦揚州炒飯套餐。揚州炒飯賣相頗為吸引,完全幻想到廚師炒完個飯用大勺上碟,成個勺形出曬黎,而且熱騰騰香噴噴,真係「香」、「味」俱全。蝦冇用嘢乸過仍能保持蝦肉彈牙,飯炒得夠乾身有鑊氣,粒粒都有蛋漿包住呈金黃色,合符預期預期,唯一美中不足係冇落「美極」豉油,令個「色」水差少少。而甜酸咕嚕球菜飯亦係佢地撚手小菜之一,真正做到皮脆肉嫩,咕嚕肉用的是豬肉,顏色同咕嚕魚响我心目中的形象一致,酸酸甜甜非常開胃,絕對靠得住!可惜菜飯有點油膩,不夠健康。仲有魚腩豬潤粥真係世界級,生滾粥夠綿滑,滾兩滾真係神仙都企唔穩,豬潤夠厚身爽夾滑,魚腩鮮甜啖啖肉,魚與熊掌兩者兼得!

2018-10-05
豬潤魚腩粥
今天和老爸行到二期食靠得住⋯爸話食飯餐⋯今天無爸最喜歡的咕嚕肉餐⋯爸要了南瓜蒸排骨⋯我就點了枱枱也點的豬軟骨...全部要菜飯跟餐⋯包餐飲$60@套餐另加一⋯我的豬軟骨不太咸⋯真的好冧滑⋯充滿骨膠軟⋯有些人可能會略嫌肥膩⋯但我放肆任性的唔理甘多了⋯菜飯很好吃⋯油香菜清爽⋯爸的南瓜排骨也很惹味⋯我略嫌南瓜可再冧身⋯老爸很滿意笑眯姝⋯成碟送食哂⋯飯反而吃剩⋯其實份量頗大⋯最後要讚杯豆漿⋯熱暖又不太甜⋯面頭還凝聚了一片"腐竹"⋯驚喜⋯2父女都很滿足⋯

2父女都很滿足⋯
2018-09-24
2018-09-11 493 views
有點兒作病,加上近日不停下雨,天氣較涼,最適合食粥! 本身不太喜歡吃粥,但我覺得靠得住的粥的確很不錯!我要了一碗豬潤魚腩粥配混醬腸粉($60)。單從圖片已經能看出,粥底非常綿滑! 豬潤有4片,魚腩也有兩條,分量很多。味道方面更是"無得輸", 豬潤剛剛熟,很粉嫩,魚腩也很滑,配上清甜綿密的粥底,非常滿意! 跟餐的混醬腸粉,醬料自己添加,分量隨你喜歡。 腸粉滑溜中帶點兒煙韌,加上麻醬甜醬更加滋味。另外要了一碗牛肉粥,粥底一樣夠綿,牛肉夠滑,不錯吃。最後,還加了$9,要了一碟陳醋雲耳,陳醋汁夠酸,味道很濃郁,我非常喜歡!雖然以粥來說,這間不算便宜,但我覺得質素還是有保證的!
有點兒作病,加上近日不停下雨,天氣較涼,最適合食粥!

本身不太喜歡吃粥,但我覺得靠得住的粥的確很不錯!

我要了一碗豬潤魚腩粥配混醬腸粉($60)。
豬潤魚腩粥

單從圖片已經能看出,粥底非常綿滑!

豬潤有4片,魚腩也有兩條,分量很多。

混醬腸粉

另外要了一碗牛肉粥,粥底一樣夠綿,牛肉夠滑,不錯吃。

滑牛仔肉粥

陳醋雲耳

雖然以粥來說,這間不算便宜,但我覺得質素還是有保證的!
混醬腸粉
滑牛仔肉粥
陳醋雲耳
2018-08-28 337 views
之前偶然經過呢間靠得住已食過一次佢既粥,而且入到去先知係米芝蓮推介,而且個粥底係綿啲同埋濃厚啲,所以今日見餓餓地又咁啱行過就入去食個午飯。今次點左個魚片滑牛肉粥,加左個炸雲吞之外再叫多個陳醋春耳試下。佢會收3蚊茶錢,但個茶係蘋果紅茶,都幾香甜幾特別,好過成日飲淡香片咁悶。先上來個陳醋春耳,個汁果然幾重醋味,不過都幾惹味,但個木耳一啲都唔爽,應該煮過龍了,又厚但又淋,可惜!魚片牛肉粥黎既份量係剛好一人份,配料都好多,食每一啖都畢到牛肉或魚,啲牛肉大大塊同夠滑、魚片都幾香而冇骨。但今次個粥底比上次時食就咸左啲,冇上次第一次食咁驚喜。雖然應該冇咩味精,食完未致於口渴,但食到底唔係咁熱時就覺得口味越來越咸了⋯最後黎既炸雲吞有四粒,份量都合理、炸得唔太油,雲吞肉有蝦有豬肉,都幾爽,都唔錯。整體黎講今次呢餐既感受冇上一次黎食咁好,當然佢既粥底點都比出面既連鎖粥店好食得多,但以佢呢個價錢同埋米芝蓮推介之名就有少少失望。希望佢今日只係一時失手,或者都要諗下點樣去令水准維持同保持穩定了。

2018-08-28 341 views
今日去左奧海城二期吃下午茶,食店環境清潔,座位舒適。下午茶餐選擇多,有粥、炒粉麵飯、湯麵,仲可配小食,有炒麵、腸粉、油菜和油炸👻。價錢$28-$38。味精方面在呢個價錢來說非常滿意,腸粉可以自由加上喜愛的醬料,讚!
2018-08-28