Restaurant: Tsui Ho Yuen Restaurant
Info:

2019-05-17 1480 views
係附近上完堂,之後黎左呢間茶餐廳食野,我叫左個咖喱薯仔肉片飯食,價錢係五十元,連埋野飲五十三蚊,係呢區算係幾貴。佢碗飯唔算大,食左半碗咖喱之後我已經食晒碗飯,不過個咖喱就幾好食既,如果唔係咁貴,我都會再食呢間既!
咖啡薯仔肉片
2019-05-15
$53 (Lunch)
  • 咖喱薯仔肉片飯
2019-01-10 1130 views
是晚, 跟太太去荔技角上堂。本想去另一間餐廳享用晚餐可惜剛結業,一時間找到這一間食個快飯。收工時間人流較少, 餐廳也只有4成枱有人坐。一店時想坐較舒服的6人卡位,店員卻領我們去坐人圓枱。(這卡位之後掛上有預約, 但40min 後離開時卻沒有人坐, 咁樣Hold 枱當人地傻咩?)(而且我地打算坐30min 左右, 相信坐滿的機會好少好少)點了菜後, 近30分鐘沒有上菜, 當然去追單吧, 待應發現有人落錯單, 佢覺得不是佢的責任愛理不理,沒有積極處理問題使我感到憤怒。直到我向太太頗大的聲音說說我唔再光顧這店,待應才跟進我落的菜。上菜時先講唔好意思。(心裡說, 太遲了)食完後, 抱著不快心情離開。我不是食家, 對食物質素要求不高, 但這待應的服務態度使人地食得唔開心,不會再光顧這店。
一店時想坐較舒服的6人卡位,店員卻領我們去坐人圓枱。

食完後, 抱著不快心情離開。

2019-01-03
$45 (Dinner)
2018-07-15 1333 views
茶餐廳一向都係香港既特式之一, 隨街可見亦是方便了很多港人. 加上款式眾多!!! 要乜有乜!!! 每個星期返教會前都愛嘆個港式早餐, 食肉獸都係都市人既習慣了! 港式早餐同樣係我喜愛!!! 不過其實早餐都選擇不多, 食粥感覺自己好大陸甘, 飲茶通常只係為左要陪媽媽!因為錯過左早餐時後, 但又想食牛肉通, 見到呢個價錢, 真心肉痛, 但都忍痛叫了!個奄列其實都幾大份, 面包都好軟熟!通粉亦算大碗有趙口, 但沙爹味不夠!!!奶茶係每間茶餐廳最重要一環, 呢個茶味&奶味都很好, 但一D都吾熱, 大打折扣!!!!

個奄列其實都幾大份, 面包都好軟熟!
通粉亦算大碗有趙口, 但沙爹味不夠!!!
2018-07-15
$50 (Lunch)
2018-05-07 972 views
因為想到長沙灣睇開倉,所以就到附近的餐廳開餐。尼間茶記就係大馬路,相當大間。因為是日午餐不合胃口,所以點了魯水雞翼撈丁。同想像的不同,雞翼是炸的,不是魯的,只是最後放上幾滴汁料就完成。但汁料非常的咸,或者下次試其他可能會好一點
2018-01-06 858 views
喺荔枝角趕時間之下搵間茶餐廳食早餐,是旦入左去呢間叫左個好簡單嘅沙爹牛肉加煎蛋米粉,再飲杯熱奶茶,話明趕時間,緊係想快啲食完就走,坐底之後即刻落單,好快所有食物就上曬枱,講真唔會對普通茶餐廳啲嘢食有乜期望,最緊要快同埋平,基本上佢地都完全做到呢兩樣嘢,起碼個米粉同牛肉都喺熟同埋熱嘅,隻煎蛋亦可以做到半生熟得嚟仲喺熱嘅,嗰杯熱奶茶亦唔會涼左半截先至上枱,快快趣趣食完埋單就走了,如果趕時間又冇乜要求嘅話,呢間都喺另一個選擇。
2018-01-05 575 views
荔枝角區真係好多大大細細茶餐廳,留得住多過十年就無得邊幾間,咁又唔係代表佢哋特別好喎,呢區人流實在多,夾雜寫字樓商店住宅,你唔再幫襯咩?!大把人盲盅盅盅入嚟。就好似今次寫嘅呢間翠豪園,好多人就一路閙一路繼續幫襯,我都消化自己點解每月都梗有一兩次入去食早餐⋯⋯我通常會食A餐嘅炸菜肉絲通($31),無得❎轉米粉或麵,煎雙蛋配牛油餐包,個餐包比起大家樂個牛油餐包實在細人一大節,大家樂呢個餐都唔駛3字頭,好彩個炸菜肉絲通味道唔錯,有D微辣令到碗通粉有層次感,呢杯檸水影相效果好似厚厚地,但實際三片都唔夠沖到杯有檸檬味嘅水,仲帶苦澀添🤢

2017-12-01 508 views
永不會再光顧!   態度傲慢  唔憂做?  這區返工超過10年,  區內河粉麵的不多, 該店近公司都會幫襯, 最近這次令我很火很失望.  事緣茶餐時間至6:30PM,  我行入去打算買外賣,  當時收銀處個鐘是6:24PM, 我同收銀個女人話叫茶餐, 佢回一句: 已CUT ORDER. 佢電話響, 等佢講完是6:28PM.  我指著店內個鐘問她還未夠鐘. 當時我手機時間一樣未過時. 她沒有望我便回一句:  係睇廚房個鐘CUT ORDER師傅唔會做茶餐.......        她的傲慢態度比我感覺睇我唔起, 眼神話我食唔起正價, 專程來搵著數, 難道真係唔憂做? ......      回公司同其他同事講述經歷, 我部門和其他部門共30多名同事都認同, 自此早午晚都不會再光顧..話說回頭,  其他店員沒有不禮貌.  食物方面, 佢地有我最鍾的牛筋河, 不過牛筋有時唔夠軟淋. 味精亦較多, 食完會整天口乾.  晚飯小菜不過不失, 始終係連鎖快餐店以外多一個選擇 也是地點位置方便.本來小店已買少見少, 我都想多點幫襯, 可惜呢種經營態度, 自己都唔爭氣.
永不會再光顧!   態度傲慢  唔憂做?

2017-11-17
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2017-11-06 490 views
本人平時都好小食早餐,今日咁岩有d野搞要一早去荔枝角,搞完要做既野,望望隻手錶10:50分,就想是但係附近搵間茶餐廳食個早餐填下個肚。最後行左陣,揀左呢間翠豪園,坐底望望餐牌,叫左個吉烈魚柳+炒蛋,另外再加左$5轉左做奶油豬,另外飲品叫左凍奶茶。一開始食奶油豬唔錯,包夠熱唔太硬,幾好食,可惜,再試埋個蛋同埋魚柳就失望了,炒蛋係一早煎定的,唔熱,硬的,吉烈魚柳即炸的,夠熱,但腥的,好彩杯奶茶都叫正常。埋單$39下次唔會再黎

一開始食奶油豬唔錯,包夠熱唔太硬,幾好食
,可惜,再試埋個蛋同埋魚柳就失望了
,炒蛋係一早煎定的,唔熱,硬的
,吉烈魚柳即炸的,夠熱,但腥的
,好彩杯奶茶都叫正常。

埋單$39

下次唔會再黎

吉烈魚柳+炒旦
凍奶茶
2017-09-07 516 views
之前8月4日同一時段和朋友來過一次!第一次食宵夜, 朋友叫雲呑麵, 我叫熱杏霜+ 煎蛋菠蘿包! 煎蛋菠蘿包 - 包面不是很脆, 包身壓扁了, 可能存放得耐的原故...... 熱杏霜一般!8月18日吃晩飯 朋友叫粟米班塊飯, 我叫甜酸排骨飯+熱奶茶, 連連中湯!粟米班塊飯 - 好大碟, 份量足, 熱辣辣, 但朋友話炸粉厚, 放耐佐之後, D汁會杰達達...... 所以只食了半碟....甜酸排骨飯 - 味道OK! 份量足, 熱辣辣, 有好多菠蘿!中湯 - 只有淨湯水, 無料!熱奶茶 - GOOD! 環境整潔, 服務 OK!
之前8月4日同一時段和朋友來過一次!
第一次食宵夜, 朋友叫雲呑麵, 我叫熱杏霜+ 煎蛋菠蘿包!

8月18日吃晩飯
朋友叫粟米班塊飯, 我叫甜酸排骨飯+熱奶茶, 連連中湯!
中湯 - 只有淨湯水, 無料!
熱奶茶 - GOOD!

環境整潔, 服務 OK!
2017-08-18
$64 (Dinner)
2017-08-18 473 views
筆者間中會嚟幫襯下,貪佢位置方便同埋上菜迅速。由於個下午茶要快快手食完,於是叫咗個腸蛋麵+凍奶茶。麵係平時嘅公仔麵,咬落去彈性啱啱好。腸仔同煎蛋亦正正常常,唔會太熟。湯底就似乎落多咗水,味道較淡。至於奶茶就較遜色,只有苦澀而無茶香 (唔關糖事,因為甜度同老麥嘅朱古力奶昔有得揮)。講咗咁耐,其實食物質素係不過不失,同一般茶記無異。究竟點解係可一不可再呢?因為筆者遇到典型嘅 事件。當筆者見到深色異物時,曾經懷疑係雪菜之類嘅野。但當筆者見到完整嘅身體結構,以及中間標誌性深啡色嘅紋時,個心即刻離一離,仲標咗少少冷汗。鑑於時間關係,筆者唔可以(亦唔敢)叫佢換過第碗,唯有即刻灌埋杯奶茶就閃。以下純粹筆者推斷:發現異物時係緊纏於麵條之間,所以筆者相信佢一直潛伏係果餅麵度。能夠潛伏於麵餅內,可見存放食物嘅地方已經受到污染,所以其餘食物嘅衛生程度亦呼之欲出。
筆者間中會嚟幫襯下,貪佢位置方便同埋上菜迅速。

講咗咁耐,其實食物質素係不過不失,同一般茶記無異。究竟點解係可一不可再呢?因為筆者遇到典型嘅 [食咗一半先見到有野] 事件。

以下純粹筆者推斷:
Type of Meal
Tea
這一家在荔枝角地鐵站上蓋, 著名教會恩福堂對面的茶餐廳。 食物質素真的是蠻好的!上次試過他的茶餐,質素已經非常好,只是忘了拍照! 茶餐的選擇非常多!有兩餸 配麵或通粉等, 再加 奄列多士及飲品, 份量不少,非常超值!今次則是了他的撈麵套餐, 40多元的 牛筋撈麵加上油菜一碟及熱飲, 價位非常合理! 這次點的牛筋 非常入味, 餸,麵和油菜的分量均不少。 附上的湯也很好味,不是一般味精湯!很貼心的可改為湯麵!地方也比較大,容易搵位,又鄰近地鐵和巴士總站,交通方便,是值的推薦一下的!

2017-06-26
$49 (Lunch)
  • 撈麵餐
  • 茶餐
2017-05-21 331 views
間中會到此店食早餐,食物水準還可以。估唔到今次食晚餐便出事。首先,星期六晚七點三十分到,入店內只得幾檯客人用膳,已估這裡晚餐麻麻,因這間餐廳面積挺大,有幾十張檯,现在只有幾檯客實在差別很大。坐低點餐,便點了海南雞飯,一碗例湯一杯凍檸茶,就要62元,價錢略貴。而海南雞飯沒有雞味,而且肉質感太(鞋)口,味道淡口。飯雖熱辣辣但沒有油香味,而配菜之白菜凍冰冰的,較為馬虎之作。慶幸這店服務员招呼好,這是唯一安慰。
海南雞飯
2017-05-20
$60 (Dinner)
2017-01-22 555 views
工作繁忙,三時才有時間午膳,在公司附近隨意搵間,甚少幫襯呢間翠豪園,但為左唔行咁遠,即管試試,入到去得四五檯客,工廠區算少人,本想食牛腩河,但睇過價錢唔抵,都係揀下午茶餐下午茶餐選擇都算多,有公仔麵,三文治,沙律可選擇,當午餐食,都係揀個炒粉麵,貪佢夠飽肚點了個豉油皇炒麵,一上檯已覺份量算少,現下午茶餐都預左,一吃麵質頗硬,明顯炒得未夠火候,味道亦很淡,無鑊氣之餘豉油味又唔夠,差奶茶就不算太差,普通水平埋單$39;唔會再幫襯

下午茶餐選擇都算多,有公仔麵,三文治,沙律可選擇
,當午餐食,都係揀個炒粉麵,貪佢夠飽肚
奶茶就不算太差,普通水平

埋單$39;唔會再幫襯
2016-12-16 444 views
臨返工前有多時間,緊係要食返一個早餐上一上力。而今次就叫左個沙嗲牛麵,腸仔炒蛋配多士,加多杯熱菜蜜多士:牛油雖然查唔均勻,但多士係新鮮熱騰騰既腸仔炒蛋:腸仔正常,炒蛋足料,而且係有蛋漿既炒蛋,本人喜愛沙嗲牛麵:簡簡單單既麵,牛肉就本身醃製好加沙嗲醬,個面普通份量,只係個碗大熱菜蜜:送過黎係均勻既,而且無水喉水味食完就有力翻工啦,不過價格$31係平係價就見人見智,多士係要加$1
沙嗲牛麵,腸仔炒蛋配多士,加多杯熱菜蜜
H餐
多士:牛油雖然查唔均勻,但多士係新鮮熱騰騰既
腸仔炒蛋:腸仔正常,炒蛋足料,而且係有蛋漿既炒蛋,本人喜愛
熱菜蜜:送過黎係均勻既,而且無水喉水味

H餐
2016-04-26 868 views
一到lunch time,又要諗食咩。。。諗唔到有咩想食,所以就行去茶記食算。茶記勝在有不同嘅餐俾你選擇。裝元修就發現加哂假😞一坐低好快就落order。因為想食碗撈面。以前呢度嘅牛腩係清湯腩,都幾好食。但唔知幾時開始就轉左普通嘅牛腩。食過一次,發現唔好食。。。好硬。。。今次叫左個44蚊嘅撈面餐。一碟水餃撈面,一碟油菜,一杯餐飲。裝修後就加哂價了。。。不過其實向呢區都唔算係貴碟面其實都幾唔好好食😐水餃嘅料又少。。。跟撈面個湯,又不是用大地魚黎整。但由於放lunch都係食飽個肚就算,所以呢碟野都可以起到作用。因份量都幾多之。重量不重質嘅人最啱。。。碟菜俾我食左幾條先記得影。。。無特別,就係一碟未煮得林嘅菜心。。。下次唔會再食撈面。。。
一到lunch time,又要諗食咩。。。

下次唔會再食撈面。。。

$44 (Lunch)