2007-07-25 42 views
奀博士剛做完學術研究從祖國返港,我決定同佢洗洗塵,順便聚聚舊。歷史人當然鍾意老酒樓,所以本蟲提議重遊依間老店。四個人點一個大眾化套餐,白果豬肚湯照舊老火煲,飲完一碗又一碗;鹽焗雞當然無走雞,例必好食;再加上人人都讚不絕口梅菜扣肉,即使膽固醇再高大家都唔理得咁多。食過依三味鎮店之寶基本上餐飯都已經好完美,其他小菜則可按人數而另行斟酌,但晚我都食唔晒上。臨尾侍應專誠問我要唔要送甜品,因為再遲就送晒,咁正所謂食得唔好,我當然係卻之不恭啦!
2007-07-25 36 views
去到時3層都滿晒, 好彩剛剛有人走, 唔洗點等位8個人黎食晚飯, 叫佐好多野食, 我地散叫既, 冇叫餐, 但佢d餐都好抵食白果豬肚湯, 好味鹽焗雞, 好味梅菜扣肉, 好味炸大腸, 細個時覺得好好食, 點知而家覺得唔好食咕嚕肉, 只係整得一般(太多地方整得太好食)苦瓜煎鯇魚, 好味炒通菜, ok啦仲有一個忘記佐咩菜仲叫佐好多啤酒汽水, 白飯埋單八百蚊唔洗, 講真, 而家食番佢d野食, 覺得出面好多食店整得好食過佢, 但佢d餸幾十蚊一碟而且好大碟, 算好經濟, 最開心既, 就係聽老公同佢d細佬妹, 講佢地細個時, 係度開心既時光, 好開心的一餐飯^^
去到時3層都滿晒, 好彩剛剛有人走, 唔洗點等位

白果豬肚湯, 好味
鹽焗雞, 好味
梅菜扣肉, 好味
炸大腸, 細個時覺得好好食, 點知而家覺得唔好食
咕嚕肉, 只係整得一般(太多地方整得太好食)
苦瓜煎鯇魚, 好味
炒通菜, ok啦
仲有一個忘記佐咩菜
仲叫佐好多啤酒汽水, 白飯

1K
2006-10-04 53 views
呢一間又係歷史悠久, 真係好細個已經去食, 最出名係梅菜扣肉, 鹽焗雞! 我次次去呢度食野一定要叫梅菜扣肉, 一叫就可以食兩碗飯, 其他野已經可能唔食喇! 如果你鍾意食肥豬肉, 呢度d扣肉一定滿足到你, 夠晒肥但唔膩, 加埋d梅菜汁, 配飯一流! 講起都口水係咁流!以前呢間野唔收credit card, 要比現金, 但佢又值得一讚佢地係會與時並進, 而家已經可以用credit card埋單喇! 伙計係就係老左d, 想搵個靚女waitress睇下都冇, 不過食野咪可能專心d囉, 唔使兩頭望, 食都食多件啦!價錢唔知喇, 通常同屋企人去, 不過唔好預佢平, 但我諗唔會太貴, 一般啦!環保又係冇架喇, 估老feel. 你去都咩都唔好諗, 淨係食就會覺得冇介紹錯!

(Non-member)
之前去過二次,都係半推半就引女友一同去,樓上有雅座,很古舊,樓低矮,但很有古惑仔加PTU feel,食物水準一向不差,不比泉章居遜色。點了自己必食的紅燒豆腐,送飯一流,輕易幹了二碗飯,很有年青發育的感覺。女友破例lift, 點了梅菜扣肉同枯椒豬肚湯,比日只吃半碗飯都失控了,只吃好淋的肥瘦適中扣肉都成碗飯,加上梅菜同很有家庭感覺的汁,又吃多半碗了,講返個湯,很正,很spicy, 仍保留到豬肚"聲聲地"的感覺,客家菜一向份量十足,要預備去放開去吃會更開心呢! 服務就是無人理你,話知你,我就喜歡這些自由,不用人為你添酒,加啤酒等等。晚上十點多到員工會吃宵夜的,唔想阻人開飯,又唔想等太久,早點order 喇!
2005-06-14 68 views
和家人路經此地吃午飯,點了一個$238套餐,可供四人用。1. 鹽焗雞(半隻)咸香味足夠,有雞味,肉質有彈性,不過不及泉章居的鹽焗雞滑。2. 梅菜扣肉夠稔夠入味,肥瘦相間,水準之作。3. 客家釀豆腐將豬肉釀入炸豆腐內,以生菜墊底,不過份量也不少!4. 青炒菜心菜心新鮮脆口,很難會差的!5. 白果豬肚湯清甜,湯內還有少許爽口馬蹄,不錯!6. 紅豆沙普通,不太沙,帶點果皮味,糊狀。整餐蔬菜不少,頗均衡。但套餐另叫兩個白飯埋單要$312,檯頭那些辣醬、沙薑、蕎頭、茶錢、加一算了不少錢。但在泉章居,午市三個小菜套餐連加一都是二百元左右。如果要和泉章居比較,還是泉章居環境較好,價錢便宜得多(午市計),所以午市絕對冇下次。
和家人路經此地吃午飯,點了一個$238套餐,可供四人用。

1. 鹽焗雞(半隻)
咸香味足夠,有雞味,肉質有彈性,不過不及泉章居的鹽焗雞滑。
2. 梅菜扣肉
夠稔夠入味,肥瘦相間,水準之作。
3. 客家釀豆腐
將豬肉釀入炸豆腐內,以生菜墊底,不過份量也不少!
4. 青炒菜心
菜心新鮮脆口,很難會差的!
5. 白果豬肚湯
清甜,湯內還有少許爽口馬蹄,不錯!
6. 紅豆沙
普通,不太沙,帶點果皮味,糊狀。

2005-04-07 39 views
我地一行六人叫:1. 鹽焗雞(一隻)2. 客家釀豆腐3. 炸大腸4. 栗米班塊5. 梅菜扣肉除了炸大腸外,每樣都大大碟,好夠味.唔知點解個炸大腸,炸完唔脆(好似炸起好耐),而且....好似洗得唔夠干淨,有一陣嘎味.(真係唔會再試)總括來說,野好食,環境同人手一般,但如果下次再有一大班人去,我會提意再去食!!
我地一行六人叫:
1. 鹽焗雞(一隻)
2. 客家釀豆腐
3. 炸大腸
4. 栗米班塊
5. 梅菜扣肉
除了炸大腸外,每樣都大大碟,好夠味.

2004-11-07 51 views
上星期日同埋屋企人去食晚飯,叫以下菜:東江豆腐煲鹽焗雞白果豬肚湯炸大腸白飯個豆腐都幾滑,煲底D黃豆好好味,送飯最好.鹽焗雞都算入味同有雞味,不過肥D!白果豬肚湯都好OK.炸大腸好脆口,但炸得過火搞到有D"隆"同好乾.最估唔到係我散叫居然有糖水(綠豆沙)送!另外, D侍應好醒目,反應好快(收碟仲快!).如果多人去最好訂位,因為都幾多人!
上星期日同埋屋企人去食晚飯,叫以下菜:
東江豆腐煲
鹽焗雞
白果豬肚湯
炸大腸
白飯
2004-05-09 73 views
兩個人食飯叫咗客家釀豆腐、清炒西蘭花,最後再加個金牌鹽焗雞。後悔叫個鹽焗雞,因為好咸,雞肉唔算嫩,唔食都無損失;客家釀豆腐,豆腐唔算太滑,但有好多薦底的黃豆就好入味;清炒西蘭花雖然好簡單,不過炒得好好食,可以話夠镬氣來形容,水準好過好多酒樓酒店。不過食完這餐飯後,好口渴要飲好多水,佢o地一定落了唔少味精。
後悔叫個鹽焗雞,因為好咸,雞肉唔算嫩,唔食都無損失;
客家釀豆腐,豆腐唔算太滑,但有好多薦底的黃豆就好入味;
2004-03-07 59 views
I go there for dinner with 2 friends yesterday night, we order the $220 set menu,included 4 dishes and a soup as follow:鹽焗雞例牌~好好味,好耐無吃個雞啦,客家豆腐~清清地都唔錯;梅菜扣肉~它們的招牌菜,個然正,甜梅菜好味,扣肉好食,唔太肥,送飯一流,蒜茸保菜~ok,白個豬肚湯~唔錯架,叫了3碗白飯,仲有湯水送,埋單$288,delicious ^_^ �S
2001-06-26 70 views
四個人,叫o左半隻鹽焗雞、油浸筍殼魚、三鮮骨髓、蒜茸炒介蘭同腐竹白果豬肚湯!「腐竹白果豬肚湯」清清o地、幾好飲呀!「鹽焗雞」都幾入味,唔會太鹹。其餘果d 就一般咁啦~四食送一湯加埋送o既綠豆沙糖水都係三百六蚊左右~另外亦有二百零蚊o既抵食套餐供應添!
「腐竹白果豬肚湯」清清o地、幾好飲呀!
「鹽焗雞」都幾入味,唔會太鹹。
其餘果d 就一般咁啦~
四食送一湯加埋送o既綠豆沙糖水都係三百六蚊左右~
另外亦有二百零蚊o既抵食套餐供應添!