2019-01-07 1795 views
同媽子去荃灣調耳機,搞完已經係晚飯時間,佢又想去翠蓮食齋,好喎,清清哋健康啲。2個人有啲肚餓嘞,不過食量大都唔大,今次食咩好呢?終於叫咗兩個小菜和一個粥。翠蓮小炒皇顏色靚已令人食指大動,味道好,就更食得開心。小炒皇其實可以話係炒雜錦,材料種類多:青椒、紅椒、黃椒、西芹、蓮藕、草菇、蘑菇、百合、甘荀、素蟹柳、素帶子、素蝦仁和腰果仁。每樣一點點,混合一起好好吃,口感豐富,鮮香脆爽....新鮮又健康,好好食!蟲草花鮑絲粥通常去齋舖都係食粟米粥,今次試新嘢,好有驚喜喎首先係顏色金黃好吸引,材料有蟲草花、齋鮑魚絲,還有少量蔬菜絲/粒,聞到有蟲草花香氣,味道清新,食落感覺好舒服椒鹽鮮淮山呢個顏色擺盤OK,椒鹽味香,淮山新鮮,可惜有點油,粉漿較厚。因為吃了個愜意粥和小炒,今餐好滿粥 (足)啊
同媽子去荃灣調耳機,搞完已經係晚飯時間,
佢又想去翠蓮食齋,
好喎,清清哋健康啲。
2個人有啲肚餓嘞,
不過食量大都唔大,
今次食咩好呢?
終於叫咗兩個小菜和一個粥。
翠蓮小炒皇

顏色靚已令人食指大動,
味道好,就更食得開心。
小炒皇其實可以話係炒雜錦,
材料種類多:
青椒、紅椒、黃椒、西芹、
蓮藕、草菇、蘑菇、百合、
甘荀、素蟹柳、素帶子、
素蝦仁和腰果仁。
每樣一點點,混合一起好好吃,
口感豐富,鮮香脆爽....

新鮮又健康,好好食!

蟲草花鮑絲粥
通常去齋舖都係食粟米粥,
今次試新嘢,好有驚喜喎

首先係顏色金黃好吸引,
材料有蟲草花、齋鮑魚絲,
還有少量蔬菜絲/粒,
聞到有蟲草花香氣,
味道清新,食落感覺好舒服

呢個顏色擺盤OK,
椒鹽味香,淮山新鮮,
可惜有點油,粉漿較厚。
椒鹽鮮淮山
因為吃了個愜意粥和小炒,
今餐好滿粥 (足)啊
Other Info. : 茗茶$8/位,加一服務費
2018-12-12
$110 (Dinner)
2018-11-11 1227 views
平曰喜歡吃素,昨天剛看完展覽,經過這店,看到櫥窗放滿許多精緻點心及糕餅,即被吸引進内試試。他們的食物做得很不錯,工作人員友善又爽手,點菜後,先來個齋鹵味,-邊吃-邊等其它菜。齋鹵味間間中式素食店都有, 所以都沒有特別期望, 一試之下,又有點驚喜,素鴨特好吃,那種酥油香很清新, 表面炸得香脆,好吃食得停不了囗。之後來個细"紅燒雞絲生翅", 用料豐富 ,咸度適中!這天點了幾個香囗小吃,包括"脆皮密瓜奶"、"五柳素仙班",及"素黄鳝片"。個人覺得脆皮密瓜奶較好吃,因為那個粉 漿跟密瓜奶,是一咸一甜配搭, 咸甜度剛剛好!而同行的就最喜歡"鳝片"!最後來個蔬菜平衡下,"美果炒菇丁"啱晒喜歡吃爽脆仕人。這餐吃得很豐富、很滿足!

之後來個细"紅燒雞絲生翅", 用料豐富 ,咸度適中!

這天點了幾個香囗小吃
而同行的就最喜歡"鳝片"!

最後來個蔬菜平衡下,"美果炒菇丁"啱晒喜歡吃爽脆仕人。

這餐吃得很豐富、很滿足!

2018-11-10
  • 齋鹵味
  • 炸鱔片
  • 脆皮密瓜奶
2018-11-09 717 views
星期三同媽子去荃灣驗耳,順便去逛吓街街。5點幾有啲肚餓,响眾安街行行吓,經過買過中秋素月餅的齋舖,不如清清地食啲嘢,當提早食個晚餐。以前寶蓮年代來食過一、二次,久未再臨,坐下見好像新裝修過,比以前光猛,看餐牌才發現改了名...(汗)媽子話唔肚餓,2個人選擇較少,所以叫咗個小菜,再加一碟齋滷味。齋滷味,食食吓先影相...叉燒口感腍軟,食味可以喇,酸齋正常、咖哩齋好味唔咸,可惜沒吃到齋鴨腎......宮寶聚雀巢碟餸顏色幾sharp,巢內有西芹、青椒、紅椒、素雞,最驚喜係有新鮮草菇,而家好少食到了,成個餸少少辣,好新鮮,好健康,好好食啊!外層雀巢有兩片,上面黃色下午粉紅色,無食到所以唔知咩味。
星期三同媽子去荃灣驗耳,順便去逛吓街街。

5點幾有啲肚餓,
响眾安街行行吓,
經過買過中秋素月餅的齋舖,
不如清清地食啲嘢,
當提早食個晚餐。

以前寶蓮年代來食過一、二次,
久未再臨,坐下見好像新裝修過,
比以前光猛,看餐牌才發現改了名...(汗)

媽子話唔肚餓,2個人選擇較少,
所以叫咗個小菜,再加一碟齋滷味。

齋滷味,食食吓先影相...
齋滷味
叉燒口感腍軟,食味可以喇,
酸齋正常、咖哩齋好味唔咸,
可惜沒吃到齋鴨腎......

宮寶聚雀巢
碟餸顏色幾sharp,
巢內有西芹、青椒、
紅椒、素雞,
最驚喜係有新鮮草菇,
而家好少食到了,
成個餸少少辣,
好新鮮,好健康,
好好食啊!

外層雀巢有兩片,
上面黃色下午粉紅色,
無食到所以唔知咩味。
2018-11-07
$70 (Tea)
2018-07-15 1671 views
碰巧十五,相約朋友聚餐,選了這間素食。因為十五所以較多人。我們點了齋滷味酥炸鮮奶荔芋卷羅漢齋炒麵椒絲腐乳生菜金菇雜菜煲炸物做得非常出色,新鮮熱辣好好。味齋滷味亦不錯。店舖細細,唔會因為人多,已出品差。下次初一十五亦可再來。
酥炸鮮奶
2018-06-28
Type of Meal
Dinner
2018-06-08 1663 views
屹立荃灣數十年的寶蓮素食於三月底(據聞因老闆之間出現分歧)結業,正感唏噓之際,翠蓮素食於22-5-18(據聞由其中一名老闆東山再起)開張了!細妹剛巧經過發現啱啱新開張,特買走去買條我嘅寶蓮至愛~素鴨~俾我!同寶蓮相比,翠蓮呢條素鴨明顯較油較硬,應該炸得耐過寶蓮,坦白講,我喜歡寶蓮嗰種軟腍感覺多啲!全盒最值得讚賞嘅係包五柳汁,由店員主動隨鴨附送,點咗汁嘅素鴨直情畫龍點睛一樣,好食好多!!不過,要成$33條,實在太貴!唔扺!試一次好喇!

不過,要成$33條,實在太貴!唔扺!試一次好喇!

2018-05-22
Waiting Time
15 Minutes (Delivery)
$33 (Tea)