Restaurant: Tsui Wah Restaurant (TKO Gateway)
Info:

2024-09-25 95 views
新裝修完第一次去食叫咗個雪菜肉絲米雪菜肉絲好正啊,有埋蝦米口感食落有鹹香味 好食脆皮豬仔包依然咁脆咁好食😋通粉份量正常 唔會好咸檸檬茶就差啲 茶底有苦味奶茶都係不過不失
新裝修完第一次去食
叫咗個雪菜肉絲米
雪菜肉絲好正啊,有埋蝦米
口感食落有鹹香味 好食
脆皮豬仔包依然咁脆咁好食😋
通粉份量正常 唔會好咸
檸檬茶就差啲 茶底有苦味
奶茶都係不過不失
2024-09-21 129 views
將軍澳有水準的茶餐廳其中一間係翠華,👀要露營用品順路到翠華晚餐。 咖喱焗雞飯香濃的咖喱香氣撲鼻,雞肉經過焗烤後,外皮微脆,內裡卻依然保持嫩滑。米飯吸收了咖喱的精華,味道十分入味,令人一口接一口。雜扒吉列炸蝦餐配薯條多樣性令人驚喜,炸蝦外脆內嫩,搭配酥香的雞、豬和牛肉排,無論是口感還是味道都讓人感到滿足。薯條則是金黃香脆,作為配菜也相當不錯,完美搭配主餐的豐富口味。忌廉湯忌廉湯的質地滑順,味道濃郁,微微的鹹香帶出了一種舒適感。牛油朱仔表層塗上薄薄牛油,香口酥脆。 手打奶蓋奶茶最後,手打奶蓋奶茶的奶蓋厚厚一層,滑順而不膩,搭配香濃的茶底,完美平衡了茶的苦澀與奶的香甜。整體來看,鐵扒餐、手打奶蓋 和牛油豬仔包否有水準,價錢吸引和環境舒適。

咖喱焗雞飯

雜扒吉列炸蝦餐配薯條

忌廉湯
忌廉湯的質地滑順,味道濃郁,微微的鹹香帶出了一種舒適感。

牛油朱仔
表層塗上薄薄牛油,香口酥脆。

手打奶蓋奶茶

2024-07-06 230 views
午飯時間光顧早知翠華已今非昔比,分店開到民間,即管看看今天如何點了他們自稱「熱選」的$80「秘製干炒牛河」,還有$32羅宋湯。羅宋湯比足湯渣,有菜有牛,非常豐盛,最少係湯,味道不濃郁,亦不熱,比太興還差。干牛河,大的「碟中碗」,只有中間淺淺的凹位載食物,份量非常少,約一飯碗,較濕,不熱,不香,牛肉韌,得個鹹字,吃完好像沒吃過。秘製處,應是個迷。問了服務員如果要$80炒貴刁,份量一樣少嗎?她說是,但可炒多一點給我,即管一試。真的多了一點點,搭高了一點點,大量西火腿,欠青椒,濕,夠辣不夠鹹。只求吃飽,再叫一碟$80干牛河,這次神奇地份量比第一碟多了點點、熱一點,還下了第一碟沒有的芝麻,不過還是濕、死鹹、韌牛肉。秘製之迷繼續。學星星師傅話齋,港式醃牛肉至重要,基本如此都不達標。干牛河不乾,汁炒一樣,名不符實。街市河粉$10斤,不知翠華要省什麼,醬油?你說是份量少但味道精緻高級?卻又肯定不是。街坊生意,最少做到可以充飢吧。是不可理喻的經營方式。完全不ok,要花$240吃飽三碟差勁的濕炒河那三份二是冰的小杯凍檸茶,不說了
午飯時間光顧

早知翠華已今非昔比,分店開到民間,即管看看今天如何

完全不ok,要花$240吃飽三碟差勁的濕炒河

那三份二是冰的小杯凍檸茶,不說了

碟中碗的不太干炒牛河
媲美泳池淺水區的深度
餐牌上超現實的乾炒牛河,秘製部份需要競猜
酌情炒多一點的貴刁,在碗邊的確多了一點點
2024-07-03 135 views
要講到香港本土餐廳,一定會講到茶餐廳!這個相信連旅客都知道!如果要講到香港本土美食,鐵板扒,焗豬扒飯,應該係榜首!今日就等我去一次過,試齊這種本土文化環境方面翠華餐廳可以話係香港歷史悠久之一嘅茶餐廳,成立於1967年(我都未出世)真係細細個就聽過呢個名!環境方面,一般茶餐廳裝修食物方面:珍費蟹柳吉列蝦海鮮雜扒 $138(配薯菜。羅宋湯。牛油豬仔,蒜蓉汁,飲品) + 凍檸檬可樂(+$13)我細細個好中意去餐廳食港式鐵板餐,就係那種治癒的「JarJar聲」,所以小強對港式鐵板餐有獨特情意結!這個雜扒,可以話係份量十足,有牛扒,有豬扒,有雞扒,仲有珍費蟹柳,和吉列蝦!一次過滿足我多個願望!冠軍焗豬扒飯 $75 (手打芭樂檸檬茶 +$25)大大塊嘅豬扒,豬扒比其他餐廳鬆軟,醬汁也很香,配飯一起食,另有一番滋味手打芭樂檸檬茶有水果王后美譽的「芭樂」,其實就係番石榴!想不到番石榴配手打檸檬茶,可以咁夾!喜出望外!希望這種港式文化,希望可以繼續傳承下去!

環境方面

食物方面:
珍費蟹柳吉列蝦海鮮雜扒 $138

冠軍焗豬扒飯 $75
(手打芭樂檸檬茶 +$25)

手打芭樂檸檬茶

希望這種港式文化,希望可以繼續傳承下去!
俾大家樂貴 但係啲嘢難食過大家樂 係咪做西餐㗎?啲職員唔想做咪做囉  服務態度差 餐牌一成不變 個湯好似一坺屎冇調味 唔做咪唔做囉。一係就唔好收錢多個大家樂 呢間餐廳好明顯定位要比大家樂同茶餐廳高一級 但係啲嘢勁難食,仲要係外賣買返嚟 真心呢間咁耐喺時候換下其他餐廳
 真心呢間咁耐喺時候換下其他餐廳
2024-05-30
TakeAway
2024-04-11 216 views
每朝都係Good morning所以每日送完小朋友返學就會去嘆個早餐我好多時都會去翠華食早餐因為佢果杯熱奶茶真係超好飲😋每次飲完都回味無窮 享受媽媽me time 環境都好重要‼️最鍾意佢人唔會太多唔使坐到好迫咁自己仲一個人仲可以坐到卡位慢慢嘆早餐早餐個炒蛋我都好愛因為夠晒嫩滑 飽片火腿通粉湯底好味通粉軟硬適中其實每次嚟我都會嗌同一個早餐😂因為實在太好食 😋
每朝都係Good morning

通粉軟硬適中

其實每次嚟我都會嗌同一個早餐😂
因為實在太好食 😋
2024-04-09 207 views
我師父而家轉左喺坑口返工😍同我超近,我地兩個可以經常見面啦,今日大家返工前來個短聚,揀左位於將軍澳嘅❣︎翠華餐廳❣︎呢到裝修好舒服,座位寬敞,點餐都係掃QR Code,好方便。❣︎神之义燒飯❣︎$70落單時义燒可以揀肥/瘦,食义燒一定要揀肥好味啲😆大大舊厚切肥义😋仲有啲燶邊,肉質軟腍,醬汁清甜,再配埋蔥花炒滑蛋,超完美飽肚嘅午餐👍🏻❣︎瀘州奶茶(隨身瓶)❣︎88加入左由700年瀘州老窖酒傳統釀製技藝釀造嘅濃香白,入口溫潤順滑,用玻璃樽上,感覺好特別。❣︎午餐C鐵板黑椒牛柳絲炒烏冬❣︎$69 午餐跟嘅例湯可以揀中湯/西湯,及跟咖啡/茶,即叫即炒嘅烏冬😋上枱時重炸炸聲👍🏻濃郁嘅黑椒味牛柳絲配上烏冬,熱辣辣超惹味。❣︎芝士焗西蘭花❣︎(加配價)$28芝士碎溶化後金黃焦香🤤鹹鹹香香好滋味👍🏻

❣︎神之义燒飯❣︎$70

❣︎瀘州奶茶(隨身瓶)❣︎88

❣︎午餐C鐵板黑椒牛柳絲炒烏冬❣︎$69

❣︎芝士焗西蘭花❣︎(加配價)$28
芝士碎溶化後金黃焦香🤤鹹鹹香香好滋味👍🏻
2024-04-08
$128 (Lunch)
  • 鐵板黑椒牛柳絲炒烏冬
  • 芝士焗西蘭花
2023-03-22 1321 views
好耐冇食過翠華喇,今晚又係下午茶時間,入入去叫咗個下午茶,今日食咗個自家製魚蛋片頭湯河,呢間湯河份量算大,有4粒魚蛋、兩塊魚腐😉個湯都唔錯,唔會太鹹😀飲嘢就叫咗杯凍檸茶,保持到水準
2023-03-13 727 views
去將軍澳迪卡儂行到攰想食啲嘢,就入咗呢間茶餐廳喇🇺🇸美式雜扒 $93 有牛扒、雞扒、豬扒、廚師腸同埋煙肉,全部都係肉,滿滿嘅蛋白質,係所有肉食者嘅至愛,雞扒表面外脆內軟,雞肉會唔會好乾,好嫩好滑,十分Juicy,牛扒豬扒不過不失,食落唔會韌,鐵板餐去選擇薯菜、意粉或者飯,今次我揀咗薯菜,由原塊薯仔拎去炸,好好味啊🐮法式黑椒牛柳 $103 八安士嘅牛柳,有兩塊,份量都幾多,牛柳好嫩好Juicy,同雜扒嘅牛扒比,截然不同,係高級嘅享受🥣加配餐湯牛油豬仔 +$12 鐵板餐可以加錢配餐湯同埋牛油豬仔包,餐湯可以選擇中湯或者羅宋湯,今次揀左羅宋湯,係好好味嘅茶餐廳羅宋湯,好濃郁嘅味道,配上隨餐嘅豬仔包,一小塊嘅豬仔包沾上羅宋湯,好味道🥚蛋撻 $8 見到有新鮮出爐嘅蛋撻,當然唔可以放過,熱辣辣咁放入口,牛奶皮香脆美味,蛋漿唔會好甜,恰到好處,一啖蛋撻一啖奶茶,十分寫意
去將軍澳迪卡儂行到攰想食啲嘢,就入咗呢間茶餐廳喇

2023-03-09 387 views
一踏入餐廳,望住收銀店員,毫無帶位之意,棟係度唔知做咩,都算!最多咪自己搵位坐,坐底之後,冇人幫手落單,舉手10分鐘都冇人過黎,最嬲係個收銀店員明明見到我地,仲有叫其他店員幫手,但果個店員拒絕咗,已經覺得嬲嬲地,最過份係果個收銀冇打算幫手,又冇人賣單,企係度玩口罩,玩完都唔過黎,明明無所事事都唔做野,直到我地走都冇任何表示😡😡😡完全冇服務👎🏻
2023-02-08 360 views
員工態度差,嚴重人手不足,廚房懶理,直頭唔想做生意咁,堂食外賣客人都等到好唔耐煩,但樓面阿姐懶理,外賣自取由落單到有得攞足足一個鐘,但 apps 上顯示半小時已可取餐,不會再幫襯!
2023-02-08
Waiting Time
60 Minutes (TakeAway)
2022-09-24 741 views
中午係將軍澳既翠華食午餐,叫左一份鐵板燒黑椒雞扒配薯菜。因為係午餐時段,本身無太大期待,但上菜後有驚喜。雞扒香口夠脆,薯菜係薯蓉配雜菜,都係水準之中,唯一差d既地方係鐵板不夠熱。
2022-09-13 408 views
坑口唔係間間都有早餐到11點半,有時遲小小起身就未必趕到11點前去食到早餐好彩翠華早餐到11點半 ,中意佢沙嗲牛面個面質出到黎都係挺身 ,唔會煮到成pat野咁,食面最怕煮過龍, 淋哂咁真係當堂見到個心都灰左 凍奶茶同煎蛋都不過不失茶餐廳的早餐食物質素黎講絕對合格服務質素就普普通通, 普遍茶餐廳飲食業態度, 唔會好熱情對待你 ,基本服務,有位坐,點到餐,俾到錢,最低要求希望佢將你的餐飲安全準時送到我面前就可以了 ,不高要求的話。就都沒甚麼可以投訴的

凍奶茶同煎蛋都不過不失
茶餐廳的早餐食物質素黎講絕對合格
2022-09-13
$40 (Breakfast)
2022-08-08 434 views
星期日接近三點下午茶時間行過翠華見到咁多人,就入去試下😊睇完餐牌,下午茶冇咩選擇😮又未食晏晝,決定揀返午餐,吸引好多🤣好耐冇食,估唔到食物質素唔錯,唔怪得滿座🥳不過環境衞生就有啲差,原來枱底全部都係紙巾同骨頭(好彩食完先見到)🥶🥘🐷Set Lunch: 鐵板燒特餐板燒豬扒配弗打蟹柳(燒汁)配野菜蔥炒薯配羅宋湯及飲品鐵板餐一上枱好吸引,有2大塊豬扒加2仔蟹柳😍豬扒唔算厚,但煎得好香,而且好林👍燒汁煎豬扒好入味,蟹柳亦係吸晒啲汁,好香口❣薯條質素正常,唔係特別脆,但都幾好食😗豬扒底仲墊左雜菜炒薯仔,不過就油左啲🤪羅宋湯亦都夠濃,唔會稀到好似水咁,好惹味😝加3蚊飲埋杯凍奶茶多奶,超滿足🤩🍜常餐:生炸豬扒麵、炒蛋、牛油豬仔配飲品($50)常餐亦好高質,見到個麵同炒蛋都已經知唔會難食得去邊🤣豬扒雖然一定冇鐵板咁惹味,不過都唔差😉夠大塊而且好林,公仔麵軟硬度都岩岩好🤭炒蛋都好靚仔,而且夠滑🤗豬仔包亦有驚喜,細細隻但烘得好脆‼️而且茶左咸牛油,好香口👍/📌翠華餐廳將軍澳常寧路2號TKO Gateway 1樓65號舖/😋食物質素:7.5/10🍽️用餐環境:5/10💰性價比:7.5/10👣回頭率:7.5/1
星期日接近三點下午茶時間
行過翠華見到咁多人,就入去試下😊
睇完餐牌,下午茶冇咩選擇😮
又未食晏晝,決定揀返午餐,吸引好多🤣
好耐冇食,估唔到食物質素唔錯,唔怪得滿座🥳

🥘🐷Set Lunch: 鐵板燒特餐
板燒豬扒配弗打蟹柳(燒汁)配野菜蔥炒薯
配羅宋湯及飲品

鐵板餐一上枱好吸引,有2大塊豬扒加2仔蟹柳😍
豬扒唔算厚,但煎得好香,而且好林👍
燒汁煎豬扒好入味,蟹柳亦係吸晒啲汁,好香口❣
薯條質素正常,唔係特別脆,但都幾好食😗
豬扒底仲墊左雜菜炒薯仔,不過就油左啲🤪
羅宋湯亦都夠濃,唔會稀到好似水咁,好惹味😝
加3蚊飲埋杯凍奶茶多奶,超滿足🤩
鐵板燒特餐

🍜常餐:生炸豬扒麵、炒蛋、牛油豬仔配飲品($50)

常餐亦好高質,見到個麵同炒蛋都已經知唔會難食得去邊🤣
豬扒雖然一定冇鐵板咁惹味,不過都唔差😉
夠大塊而且好林,公仔麵軟硬度都岩岩好🤭
炒蛋都好靚仔,而且夠滑🤗
豬仔包亦有驚喜,細細隻但烘得好脆‼️
而且茶左咸牛油,好香口👍
常餐:生炸豬扒麵、炒蛋、牛油豬仔配飲品

👣回頭率:7.5/10
2022-06-18
鐵板燒特餐
2022-08-02 241 views
人手嚴重唔夠,樓面姐姐態度好差,當你透明,已經唔係第一次發生,想攞個早餐餐牌都冇,枱底得正常餐牌,叫左幾次都攞唔到,好啦之後諗住算啦,叫個午餐,結果又等左5分鐘,叫左好幾次都冇人落單,既然係咁不如電話點餐啦,堂堂咁大集團可以做到咁樣,用少少錢安裝一個點餐apps已解決人手上問題,出面已經係好普遍,真係好垃圾,咁樣做落去同趕客有乜分別,我想講周圍都有好多選擇,唔係剩係得你一間獨巿,所以決定離場兼黑名單。
2022-08-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$1 (Breakfast)