2019-01-03 57 views
海港城Fendi附近就有一間人氣拉麵店,被其米芝蓮噱頭吸引了進去,看Openrice說常常人多,需要排隊,今天幸運地等五分鐘不到就可以入座了。服務挺周到,店面位置坐得挺舒服,不會侷促。坐中間bar檯的話就可以看到拉麵師傅製作美食的過程,但我個人比較喜歡坐靠窗望街景的位置,剛好安排到。上餐速度很快,拉麵湯底和拉麵雖然沒有得分別挑選濃淡和硬軟,但賣點為醬油湯底和濃郁的黑松露味的拉麵已經很有特色,一定要額外加溫泉蛋,口感會更豐富些。雖然麵的份量偏小,但總體的用餐體驗很好👍
2019-01-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
  • 醬油味玉拉麵
4人行平安夜係尖沙咀食下米芝蓮一星拉麵先大時大節食好嘢都係要等位~等咗20分鐘就有位啦日式煎餃子一碟有5件~食落冇咩特别就普通餃子味~好貴囉日式炸雞塊皮脆肉嫩~一碟有5件~份量少味道同街邊炸雞冇分别~唔值依個價照燒雞味玉拉麵湯底有照燒雞肉4片、味玉蛋、沙律菜、粟米、蘑菇、洋葱~依個配答真係唔夾~拉麵加磨菇同沙律菜真係唔知咩玩法醬油味玉叉燒拉麵有叉燒4片、味玉蛋、荀乾、日本大蔥、松露醬~因為叫大份所以麵比較多~松露醬食落好香鹽味味玉叉燒拉麵有叉燒4片、味玉蛋、荀乾、日本大蔥、橄㰖醬、洋葱粒~一個比較重香料味嘅湯
4人行平安夜係尖沙咀食下米芝蓮一星拉麵先

醬油味玉叉燒拉麵

鹽味味玉叉燒拉麺
2018-12-24
2018-12-12 84 views
今晚捻住又帶D員工出來食好野,尖沙咀近近地,飛的都唔洗跳錶~講到自己總店咩全球第一間拿一星既拉麪店,但系今日過來尖咀呢邊一食完全唔掂~醬油味太重,最後食完大半碗麵就已經非常想飲野,解渴啦,湯頭都可以既,但系醬油系列太鹹啦,誠惠150港幣一碗,質素卻只系味千拉麪水平多小小,真系爭D講粗口~連正常既自選項目同客制化都做唔到,無落單紙提供,選擇湯頭既濃厚,麵既硬軟,是否走蔥等等叉燒質素,普通連鎖店水平麵~普通水平鬆小小有無下次?你估下(炸雞幾好,份量便少)呢篇食評只系希望大家唔好洗埋D無謂錢
叉燒質素,普通連鎖店水平
麵~普通水平鬆小小
有無下次?你估下
炸雞幾好,份量便少)
呢篇食評只系希望大家唔好洗埋D無謂錢
2018-12-12 149 views
今日收工經過而又見到唔使排隊就去試下哩間米芝蓮一星嘅日本拉麵店喇店內環境走簡約時尚路線,食客都係坐吧檯,圍住班廚師煮麵/預備食材。唔知點解落單嘅時候店員會同我地講國語,可能尖沙嘴真係太多遊客幫襯😅😅見到有松露醬好似好特別,所以決定試下。叫左個醬油味玉拉麵,湯底好清,唔似平時啲豬骨濃湯,飲落去一啲都唔膩,一開始以為會平平無奇,但係飲落又有好豐富嘅味道,之後再撈勻啲松露醬,味道突然間變得好濃郁,簡直係另一種風味😃😃,係食到最後剩番啲湯再飲就會覺得有啲太濃味喇😛麵係用似蕎麥麵嘅幼麵,入口好滑,同個湯幾夾,夠入味但係未至於好彈牙溫泉蛋火候控制得幾好,唔會太熟,味道都唔錯,唔會太濃味一開始以為得一塊叉燒會唔夠喉,但係食落又啱啱好喎~我幾欣賞哩塊大大塊唔太肥又幾嫩滑同好口感嘅叉燒價錢係比一般拉麵貴少少,勝價比唔高,但未至於完全唔值哩個價我覺得冬天食哩個拉麵都幾好,份量適中,溫度啱啱好可以暖粒粒咁飲曬成碗湯又唔會熱到入唔到口,雖然係坐吧檯,但係都坐得幾舒服,總括而言係個幾唔錯嘅體驗😊

溫泉蛋火候控制得幾好,唔會太熟,味道都唔錯,唔會太濃味

醬油味玉拉麵

價錢係比一般拉麵貴少少,勝價比唔高,但未至於完全唔值哩個價

醬油味玉拉麵
一進店我就被他的餐牌嚇親, 好貴呀~~~最便宜的面都要$98, 不過反正都來到, 就試下吧~我很懶, 就點了他們拿獎的湯底, 即係醬油湯底, 我選了第二便宜的, 即包了一牌义燒, 一條筍, 一隻溏心蛋。湯底: 跟常見日本很濃的湯底不同,這個湯底很清, 加了黑松露, 特別香, 味道清甜义燒: 很薄, 味道OK, 但又不是很特別, 份量真的很少溏心蛋: 首先它的溫度不太低, 比平常食的也甜一點, 非常好食~面: 一般, 不覺得有什麼特色呢整體味道是不錯的, 但不覺得值這個價錢呢~不過感覺它的服務還是挺好的, 員工親切,叫辣湯還會奉上蕃茄+山楂做的醬 (我自己猜的), 如你覺得太辣可以溝淡下。
义燒: 很薄, 味道OK, 但又不是很特別, 份量真的很少
面: 一般, 不覺得有什麼特色呢
整體味道是不錯的, 但不覺得值這個價錢呢~
$125 (Lunch)
2018-11-14 1525 views
其實自從一年多之前,我曾經在銅鑼灣「登龍街」,光顧過日本東京有名拉麵店「蔦」,和試食過「蔦」的味噌味玉湯拉麵。之前我其實不是怎樣再光顧過「蔦」,亦從未嘗試過「蔦」其他的拉麵。我未嘗試過「蔦」其他的分店跟其他口味的拉麵,最主要的原因是我錯過了「蔦」以其他肉類作為配料拉麵的寶貴機會。其實我曾經想光顧「蔦」,位於九龍尖沙咀「海港城」的另一間分店。我在尖沙咀「蔦」的目標拉麵,是一款以鴨肉為主要配菜的湯拉麵。其實當年尖沙咀分店的「蔦」剛剛新開張的時,我本來就應該立刻嘗試。可惜當時還有其他食店,令我不知不覺間忘記了「蔦」的鴨肉拉麵。直到最近我省起自己還未嘗試「鴨肉拉麵」,回到尖沙咀「廣東道」旁邊的「海港城」,嘗試再拜訪尖沙咀分店「蔦」的時候,才發現「鴨肉拉麵」已經過了供應時期,早已經從「蔦」的餐牌下了架。我知道了這個壞消息後,就失望地離開「海港城」跟尖沙咀。之後再經過了大約一個月,我再次來到「海港城」,看看「蔦」會不會有,其他限定口味的湯拉麵可以值得我一試。結果我無意中發現到,發現尖沙咀分店的「蔦」,竟然推出了「蔦」在香港開歷史以來,都從未正式推出過的拉麵菜式,名稱叫做「照燒雞拉麵」。雖然「日式雞

雖然「日式雞肉拉麵」在現今的香港,已經不再是天方夜譚,而且有不少日本拉麵餐廳,都有嘗試以新鮮雞肉作為原材料,從而製作雞肉版本的「雞叉燒」,其中以「霸X拉麵」的「雞白湯雞叉燒拉麵」最人所熟悉。

直到今時今日,我才第一次看到「蔦」加入製作「日式雞肉拉麵」的餐廳行列之中,而且不單只有尖沙咀分店「蔦」有「雞肉拉麵」,甚至銅鑼灣分店「蔦」也有跟隨售賣「雞肉拉麵」。

我之所以說「蔦」只是製作「雞肉拉麵」,而不是製作「雞叉燒(雞白湯)拉麵」,其實不是沒有原因,因為「蔦」真的沒有製作「雞白湯湯底」,而是有另一套自己風格味道的湯底去製作「雞肉拉麵」。

「蔦」的「雞肉拉麵」主要分為了原味的「照燒雞拉麵」,還有辣味版本的「照燒雞辛味拉麵」兩種。對於一向都不是太能夠食辣的我來說,選擇一般口味的「照燒雞拉麵」是最正常不過的選擇。

「照燒雞拉麵」本身設定了兩片雞版本,以四片雞版本,可能是我當時實在太過肚餓的關係吧,所以我在不知不覺間,就向「蔦」的侍應選擇了一碗大份四片裝的「照燒雞味玉拉麵」,還額外加錢追加了麵底。

結果尖沙咀分店「蔦」店員再三計算過後,就給了一張銀碼頗為大的賬單。「蔦」加底版本的四片雞肉「照燒雞味玉拉麵」,連同加一服務費後的價錢盛惠港幣一百六十元正。

港幣一百六十元這個頗為昂貴的價錢,或許已經足夠我在其他價位沒有那麼高的拉麵店裡面,食到兩碗的日式拉麵。當然我這一碗「四片照燒雞味玉拉麵加底」,麵條的份量亦都不能小覷。

因為「照燒雞味玉拉麵」裡面有限的醬油加味噌湯底,其實都只能夠勉強浸過我的加底拉麵麵條。然後「蔦」的廚房店員,還要刻意在「照燒雞味玉拉麵」雞肉的旁邊,再加上少許沙律菜伴邊,務求製造餸菜份量多到逼爆碗面的假象。

至於「蔦」那四塊,廚房店員在一塊大照燒雞扒身上橫切幾刀,最後製造出多塊薄切雞扒出來,那些薄切雞扒,正正就是我今次食到的「蔦」版本「照燒雞」叉燒。

今次我光顧尖沙咀「海港城」分店「蔦」,除了食到一碗,有四大塊薄切雞扒、一隻半熟流心雞蛋,以及一堆的沙律菜、粟米粒製作而成的「照燒雞味玉拉麵」之外,還無意中知道「蔦」又轉變收費方式。

須知道銅鑼灣「登龍街」分店的「蔦」,在最初新開張營業的時候,其收費方式是採用快餐店售票系統,即是需要先購票,然後按店員指示入座,等候面前廚房師傅分工製作完成拉麵。

或許當時銅鑼灣分店的「蔦」,在香港事業尚處於起步階段,保守謹慎的營運作風驅使銅鑼灣「蔦」,堅決要求食客先付款,然後才能有拉麵食,確保不會有意外發生。

或許是「蔦」發現,自己在香港的分店業務開始上了軌道,「蔦」的香港管理階層亦開始知道香港(我指純粹香港本土)食客的素質後,終於決定放棄原本的快餐店售票模式,返回一般正規餐廳的收費系統。

至於我在成功點菜後,尖沙咀「蔦」的店員把一張類似點餐記錄的紙張,放在我面前的廚房水吧檯面上。再等候多十幾分鐘過後,尖沙咀「蔦」廚房師傅製作的「照燒雞味玉拉麵」加底,終於送到我的面前。

「照燒雞味玉拉麵」的湯底,是今次食評裡面的一個重要元素。我已經嘗試過很多款,不同味道的拉麵湯底,但是最領我感到疑惑的,反而是究竟「照燒雞味玉拉麵」使用了什麼湯底?
照燒雞味玉拉麵(四片)

「照燒雞味玉拉麵」湯底的味道,是甜中略帶少許的鹹味,還夾雜少許像味噌的「酒糟」香味道。那麼究竟「蔦」「照燒雞味玉拉麵」實際上使用了什麼湯底呢?

我就覺得「照燒雞味玉拉麵」的湯底,實際上應該可能會是,「醬油濃底」混合「味噌湯底」,再受到照燒雞扒身上的甜味照燒汁所影響了。

本來可能是沙律菜的拉麵配菜,結果被仍然高溫的湯底淥熟了。被拉麵湯底淥熟了的沙律菜,口感最後變成了有嚼頭,韌中略帶彈性口感的半熟菜。

向來沒有自助點餐紙提供的「蔦」,拉麵麵條麵的質地口感,一向都不是「蔦」相關食評需要評論的地方。麵條唯一需要批評的地方,是麵條吸湯的能力頗為厲害,麵條很快因為浸湯底而脹大,口感亦變腍。

所以「蔦」「照燒雞味玉拉麵」裡面的麵條,麵條還是只看一兩眼就要食,儘快把麵條吸進口內會比較安全,這樣可以防止麵條因為浸湯底太久而漲大變腍。

至於「照燒雞味玉拉麵」的主角,一塊塊從照燒雞扒身上切割下來的薄切雞扒肉,雞扒肉身上仍然有一層感覺非常濃厚,味道極甜的照燒汁。

至於「照燒雞味玉拉麵」照燒汁雞扒肉的囗感,我覺得雞扒肉仍然只有一般坊間零售雞扒的平凡感覺,沒有零舍軟腍,或者非常彈牙的感覺。

「照燒雞味玉拉麵」的「味玉」雞蛋,雞蛋的質感亦不見得比雞扒肉好得幾多。因為我發現「蔦」的「雞蛋」,蛋漿流心的程度不算強烈,雞蛋這方面的效果,是教我感到有點失望。

但是「照燒雞味玉拉麵」還有一點值得慶幸,值得表揚的地方,那就是拉麵的湯底味道,湯底味道仍然算是很甜,這種甜味是醬油湯底的甜味加上照燒雞醬汁,兩者混合出來的最終結果。

雖然「照燒雞味玉拉麵」的價錢不算便宜,再加上我選擇「加底」,令到「蔦」「照燒雞味玉拉麵」最後結賬需要的價錢,上升至到港幣一百六十元這個昂貴的價錢。

雖然光顧正宗日式拉麵店,仍然能夠食到港式薄切雞扒充當「雞叉燒」,又是算是甜味的混合湯底,「薄切雞扒拉麵」對我來說都屬於值得慶幸的事情。

可惜「蔦」「照燒雞味玉拉麵」的價錢實在很昂貴,就算不計算加一服務費,港幣一百四十五元的價錢,已經足夠我食兩碗拉麵食到飽。再扣除加麵底的價錢,剩下一百二十五元的價錢,也不是性價比最高的「雞肉拉麵」。
2018-09-02
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
照燒雞味玉拉麵(四片)
2018-11-12 54 views
鹽味拉麵🍜。有松露醬,半熟蛋,幼麵,湯汁清透,鮮味,食完唔口乾肉丁大大粒,精肉唔肥,汁料香口親眼目睹整個過程,一碗麵由幾個師傅製作,每人負責一部份,一個煮麵,一個放肉,一個放配料。

肉丁大大粒,精肉唔肥,汁料香口
2018-11-11 66 views
之前去日本想試不過勁排隊返到香港其實都冇乜特別想再去試 因為始終覺得拉麵都係喺日本食好啲。結果不出所料米芝蓮一星 簽咗名過其實😖呢晚完全唔使排隊,我哋一人叫咗一碗 ,我叫嘅係鹽味拉麵 ,另一位就叫左雞扒味噌拉麵唔知點解個店員要強調以價錢黎同我地落單話咩$98嘅拉麵同$145 咁 !好似似乎唔係幾好聽囉都知道響香港食拉麵比起日本食拉麵貴起碼25%仲要唔好食左 。鹽味拉麵我覺得似乎太多蒜蓉蓋過左湯嘅味道 ,反而味增湯就做返應有嘅本分鹽味拉麵得一塊肉架乍 $98都真係幾貴 🐔扒有4小塊 朋友話尚算嫩滑 ,重有小小流心玉子 我哋仲叫咗一份餃子 🥟好普通嘅餃子😑總括我都係情有獨鍾一蘭多d!或者咁講 如果真係想食好味拉麵🍜都係走一轉日本好d!
之前去日本想試不過勁排隊
米芝蓮一星 簽咗名過其實😖

鹽味拉麵得一塊肉架乍 $98都真係幾貴
🐔扒有4小塊 朋友話尚算嫩滑 ,重有小小流心玉子
我哋仲叫咗一份餃子 🥟好普通嘅餃子😑

雞扒味噌拉麵
鹽味拉麵
我自己幾中意食拉麵,知道呢間係世界第一碗米芝蓮拉麵,一定要黎一試真假,全店係用雞去熬製湯底而唔係豬骨,會有咩唔同?餐廳環境餐廳不大不小,少不了有望住師傅既BAR台,不過師傅們都係香港人,未見有日本師傅,同我去開既拉麵店有啲唔一樣。食物選擇主打4個系列,醬油、味噌、鹽味、照燒雞(原味/辛),當然亦有小食日式煎餃。呢到醬油係皇牌,而呢到主打雞湯,當然照燒雞系列都係必食系列,今日就試呢2款。一個「照燒雞味玉拉麵」,一個「醬油味玉拉麵」。照燒雞味玉拉麵 $145(大)大係140g麵,標準則100g麵。有四片照燒雞、味玉蛋、沙律菜、粟米、磨茹、洋蔥。店員介紹照燒雞系列雞味會更濃郁,一呷湯底果真味道濃厚,少少稠身但又唔會好“杰”,有啲似飲花膠雞湯咁,麵係幼身軟硬度適中,而照燒雞食落有少許酒香,肉質正常,味玉蛋熟左少少。確係一碗幾特別同埋有心整既拉麵醬油味玉拉麵 $133(大)有叉燒一片、味玉蛋、荀乾、日本大蒽、松露醬。醬油味唔太突岀,相對上都係雞湯鮮味岀且清甜,完全唔覺油膩,比起照燒雞系列會稀同清淡啲,加左松露醬令每一啖湯都多左股黑松露香,不過叉燒失色啲,唔夠嫩滑。需要加一,每人約$150整體我只

餐廳環境

食物選擇

一個「照燒雞味玉拉麵」,一個「醬油味玉拉麵」。

照燒雞味玉拉麵 $145(大)

照燒雞味玉拉麵 (大)

醬油味玉拉麵 $133(大)

需要加一,每人約$150

整體我只覺得正正常常,冇太大驚喜,又或者係期望太高,因為係打住句界第一碗米芝連一級星既拉麵,但冇去到令我「嘩」一聲既程度,但佢既照燒雞湯底確係值得一試。
2018-11-06
照燒雞味玉拉麵 (大)
全球道間米芝蓮一星日本拉麵店,香港人去到成日都朝聖,之前終於開左黎香港,終於都搵到機會去拜一拜會。店舖好多地方都有放左米芝蓮既認證,而坐低之後位上面會有詳細說明湯料等等既製作資料,等客人食既時候可以更知道入面既精髓。位置係入海港城既走廓,除左可以高高咁望住人來人往既入口之外,仲有圍住師傅坐既位置,今次我地仲坐正師傅面前睇住煮拉麵。先試濃味少少既《醬油味玉拉麵》($113),有分大同標準拉麵,細食啲既可以食標準,味玉煮得剛好中間微流心,湯底用海蜆魚乾鮮雞熬成,加上松露醬,麵條幼身掛汁唔錯。呢一碗叫左四塊叉燒《鹽味味玉叉燒拉麵》($149),叉燒用左豬肩胛肉嫩滑,鹽味用左沖繩特產海鹽同蒙古岩鹽調製,入口較為清新。另外再叫左一個小食《日式煎餃子》($45),一碟總共有五隻,皮包得好薄同埋煎得脆身,入面包左豬肉豆腐做餡料唔會好乾身。日式店舖當然要飲番杯茶,呢個係《麥茶》,店員介紹係每日自己煲,無加上任何既添加物,所以飲落好香好濃夠膩一流。店名:蔦地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G111號舖餐牌:

店名:蔦
地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G111號舖

餐牌:

2018-10-31
2018-10-31 64 views
上星期收左工去左海港城食蔦❤️第一次食感覺唔錯啊‼️店員介紹話雞濃湯係新的 會係最濃重口味的我一於試下朋友就試醬油湯底😋.醬油味玉拉麵有叉燒🐖 味玉蛋 筍乾 日本大葱 松露醬麵條幼身 爽口彈牙 黑松露味重朋友話好食 食完都唔會好口渴因為無添加味精架💙.我果碗有驚喜‼️2塊雞對我黎講已經夠了因為仲叫左小食🤣雞係厚切 好嫩滑 個湯果然好濃🤤而且雞湯底會好快賣完就無架啦下次要試下佢個辛辣款!.🐔炸雞塊係店家自己炸的加上青檸好正 香脆鬆化入面既雞肉仲好juicy 💜.食完麵叫返杯麥茶 完美。
上星期收左工去左海港城食蔦❤️
因為仲叫左小食🤣
雞係厚切 好嫩滑
個湯果然好濃🤤
而且雞湯底會好快賣完就無架啦
下次要試下佢個辛辣款!
🐔炸雞塊係店家自己炸的
加上青檸好正 香脆鬆化
入面既雞肉仲好juicy 💜
食完麵叫返杯麥茶 完美。
終於來到了這間米芝蓮一星的拉麵店吃拉麵。 我們被安排坐在吧枱, 可以看到師傅們製作拉麵的過程。 他們主要推醬油和鹽味拉麵。他們的招牌拉麵就是這碗醬油拉麵~ 醬油味玉拉麵上有叉燒、味玉蛋、筍乾、日本大蔥、松露醬。麵條是屬於幼身的那種, 麵質較淋身, 沒有爽口彈牙的質感。醬油湯底味道比較淡味, 主要是嚐到黑松露油的濃味, 味道突出, 拉麵吸收到黑松露的香味和鮮味。我欣賞拉麵湯底沒有添加任何味精這一點, 吃完沒有口渴的感覺。必叫有溏心蛋的的拉麵! 一咬下去, 蛋黃漿便隨即湧出來, 溏心蛋嫩滑, 流心度相當高。這兒的廚房是開放式的設計, 可以看到師傅用機器即場切叉燒, 還可以看到整個煮拉麵的流程。他們是分工合作的, 每個人專注整個流程的一小部分, 突然令我想起以前經濟堂教的 “Division of labour”。這個term和意思終於用得著了。

醬油味玉拉麵

麵條是屬於幼身的那種, 麵質較淋身, 沒有爽口彈牙的質感。

必叫有溏心蛋的的拉麵

粟米
2018-10-19
醬油味玉拉麵
1. 照燒雞味玉拉麵(細$125;大$145)🍜湯底用雞熬煮過,味道好濃郁,加上四塊經燒過厚切嫩滑嘅雞肉,令成碗拉麵進一步提升,拉麵綿細又彈牙,估唔到又幾唔錯😁彤樂評分:8/10______________________________2. 照燒雞辛味味玉拉麵(細$131;大$151)🌶🍜加左辣味嘅湯底更惹味,唔會好辣,想更加辣仲可以再加新膏,進一步刺激味蕾,再比起更愛辣味😍彤樂評分:8.5/10
1. 照燒雞味玉拉麵(細$125;大$145)🍜
彤樂評分:8/10

2. 照燒雞辛味味玉拉麵(細$131;大$151)🌶🍜
彤樂評分:8.5/10
照燒雞辛味味玉拉麵
2018-08-22
$150 (Lunch)
照燒雞辛味味玉拉麵
行過海港城,見到有間拉麵店宣傳寫 米芝蓮一星,雖然每次米芝蓮推介完店舖都水平會差一點,但小弟覺得試一下又無妨。門口係海港城中間,行左兩轉先留意到菜單有醬油,鹽味,雞味 幾種~價錢都係跟配料多與少相關試一下招牌黑松露醬油拉麵先啦賣相不錯,醬油湯幾好飲,但黑松露味重,唔鍾意黑松露朋友就要小心D叉燒肉細嫩,周圍肥肉部分較少,但可以睇得出有用心處理半熟糖心蛋都好好食呀~價錢同米芝蓮星號都比較合理,加上有好多款拉麵給選擇~不錯的一餐

門口係海港城中間,行左兩轉先留意到
菜單有醬油,鹽味,雞味 幾種~價錢都係跟配料多與少相關

試一下招牌黑松露醬油拉麵先啦
叉燒肉細嫩,周圍肥肉部分較少,但可以睇得出有用心處理
半熟糖心蛋都好好食呀~

2018-09-25
$100 (Dinner)
  • 醬油味玉拉麵
偶然逛海港城時見到這裡原來有間拉麵店,正好也想吃東西了,便上去看看。打著米芝連星級拉麵的旗號,難怪這麼多人。這裡特別的地方是沒有豬骨湯底,只有醬油和鹽味湯底,强調絕不添加味精。等了一會終於入座,餐廳座位不算多,亦說不上寬闊,但環境整齊企理。本身是想點這個,但可能來得太晚,是日鮮雞湯底已經沽清了。照燒雞 $18雞皮煎得夠香,雞肉沒有過熟,但味道偏淡。味付玉子 $15純粹因爲我超愛吃,所以多點一顆。玉子咬下去軟嫩順滑,有淡淡醬油香,咬開後蛋黃瞬間流出,啖啖蛋香。日式煎餃子 $45煎得夠香口,沒有太多油,皮薄餡多,肉菜比例平均。燒烤梅花丼 $35純為好奇而試,燒烤梅花豬伴香薰牛油醬,其實不太吃得出牛油香,不過豬肉燒得頗香,豬肉味十足,但調味略重手,鹹了少許,而且感覺亦沒什麼特別。醬油味玉叉燒拉麵(大) $169包括有4片薄身叉燒、味付玉子、荀乾和黑松露醬,上桌已聞到有啖啖黑松露香。醬油湯底除了醬油,更是以鮮雞、鮮海蜆和高級魚乾花近9小時熬製,絕無味精,味道不會太鹹,除黑松露和醬油香外更有淡淡鮮味。叉燒薄身但大片,口感軟嫩,有豬肉香。麵條為手工即製,掛湯度高,吸收了醬油的香,入口亦有黑松露味,

打著米芝連星級拉麵的旗號,難怪這麼多人。

本身是想點這個,但可能來得太晚,是日鮮雞湯底已經沽清了。

照燒雞 $18
雞皮煎得夠香,雞肉沒有過熟,但味道偏淡。

味付玉子 $15
純粹因爲我超愛吃,所以多點一顆。

日式煎餃子 $45
煎得夠香口,沒有太多油,皮薄餡多,肉菜比例平均。

燒烤梅花丼 $35

醬油味玉叉燒拉麵(大) $169

叉燒薄身但大片,口感軟嫩,有豬肉香。

麵條為手工即製,掛湯度高,吸收了醬油的香,入口亦有黑松露味,口感順滑有彈性。

味道其實不錯,但可能有著對米芝連餐廳的期待,感覺不算驚喜,價錢亦不太親民,不過總算多了一個吃拉麵的選擇。