🍴醬油味玉拉麵🍴$113一入店就聞到好大陣黑松露香味! 香味沒法擋🤤 究竟黑松露同日式拉麵可以點樣配搭🤓🤭問左店員醬油拉麵係最出名 就係用松露油煮成 on top重有黑松露醬比你撈埋湯底食!咁好飲既湯底絕對唔好哂😭 感覺唔係好濃果種豬骨湯反而係用鮮雞鮮蜆熬9個鐘既鮮味高湯👍🏼.如果你食開濃味同掛湯力超高既拉麵 呢款係完全唔同 淨食麵味無咩特別 但反而會想將成碗湯飲到底🤤另外叉燒既質量一般還ok 切得係好薄 肥瘦都均勻 但太細塊唔會食得飽😢所以都額外加左個灸燒骰子肉🤤.第2出名既鹽味拉麵 友人的表示好清新 薄荷葉同橄欖醬出黎既效果好fresh 岩d唔太食開重口味野既朋友😛.地址:蔦 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G111號舖幸福指數:7.5/10人均消費:$120-160.

🍴醬油味玉拉麵🍴$113
咁好飲既湯底絕對唔好哂😭 感覺唔係好濃果種豬骨湯
反而係用鮮雞鮮蜆熬9個鐘既鮮味高湯👍🏼
醬油味玉拉麵
醬油味玉拉麵

如果你食開濃味同掛湯力超高既拉麵 呢款係完全唔同
淨食麵味無咩特別 但反而會想將成碗湯飲到底🤤
所以都額外加左個灸燒骰子肉🤤
地址:蔦 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G111號舖
幸福指數:7.5/10
人均消費:$120-160
鹽味拉麵

經常行經尖沙咀海港城,入口都會經過一間拉麵店,每次都會蠢蠢欲動想去米之蓮一星拉麵店一試。今次有機會拉個朋友陪我試喇!店員細心向我們介紹食物的種類拉麵主打純手工、絕對鮮味同埋即叫即製。大約分四個價錢,不同的是配料不一!相對較貴的價錢多了一隻蛋,多了幾塊肉之類⋯而且有大小之分,女生吃小就好了XD有鹽味、醬油、黑松露等~還有新口味呢,吸引阿我們點了一份黑松露拉麵,湯底冇落味精,主要以高湯成,因此味道被其他餐廳吃到的為清淡。糖心蛋做到流心的效果,拉麵軟硬適中,豚肉的份量也要一讚,除了薄切刀工好以外,肉質非常軟林好食。湯底松露味較淡,少少失望另外點了香煎豬肉餃子5隻,餃子是店親自做的,細細隻的餃子皮薄餡靚,值得一試,秘製醬汁味道特別。另外點了兩碗茶漬飯一試!炙燒骰子飯$35,炙燒豬肉配洋蔥醬,豬肉醬油味道濃郁,易咬軟身,洋蔥醬可口,很飯很配。另一茶漬飯是白飯、海苔、柴魚$20,加入高湯食,都很高水準呢~人均消費150,值得再來

今次有機會拉個朋友陪我試喇!

店員細心向我們介紹食物的種類

拉麵主打純手工、絕對鮮味同埋即叫即製。

大約分四個價錢,不同的是配料不一!
相對較貴的價錢多了一隻蛋,多了幾塊肉之類⋯
而且有大小之分,女生吃小就好了XD

有鹽味、醬油、黑松露等~
還有新口味呢,吸引阿

湯底松露味較淡,少少失望

人均消費150,值得再來
2018-09-06 33 views
一早已經好想去銅鑼灣朝聖這間拉麵,但一看到那條隊便放棄,今晚終於達成願望,雖然係去咗尖沙嘴那間分店。今晚真幸運,一去到便有位,餐廳的廚房是採用開放式的,可以一邊食麵,一邊欣賞師傅製作過程。今晚要了新登場的照燒鷄肉拉麵(4片)($110)和招牌醬油拉麵湯($98),有別於一般用豬骨製成的湯底,而是用上鮮鷄、高級魚乾和鮮海蜆熬製而成,所以較為「鮮」和清,拉麵質感又好彈牙。個人就較為喜歡濃味,所以照燒鷄肉拉麵會比較醬油拉麵更適合我口味。店員介紹餃子不是急凍的,是每日新鮮自家製造,當然要試一試,真的皮薄餡靚,值得一試。最後點了紅豆抹茶奶凍($22),飯後甜點是我一貫的作風,甜甜的紅豆與香濃抹茶,一向是最佳拍檔,無令我失望。

Type of Meal
Dinner
  • 照燒鷄拉麵
2018-09-04 37 views
拉麵店有醬油、鹽味、味噌及燒雞拉麵4款醬油玉拉麵: 湯底清澈而且帶有鮮味, 麵較"鞋"身, 個温泉蛋整得唔錯燒雞拉麵: 個燒雞係雪藏雞, 冇咩特別味噌叉燒拉麵: 個叉燒都OK, 麵較"鞋"身可能是抱太大期望, 話晒米芝連食店, 覺得食物一般, 一蘭比佢好食, 不過服務員的態度不錯又有笑容!
拉麵店有醬油、鹽味、味噌及燒雞拉麵4款
燒雞拉麵: 個燒雞係雪藏雞, 冇咩特別
味噌叉燒拉麵: 個叉燒都OK, 麵較"鞋"身

2018-09-02
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 醬油玉拉麵
早幾日到尖沙咀買東西,經過Tsuta門口放住米芝蓮一星的海報,肚子又有點餓便入去試試看。 下午差不多二點多,客人也仍然非常多,遊客也非常多,但也很安靜和耐心地等候, 即叫即整,師傅馬上在開放式的環境下製作拉麵, 麵條可以下單時決定要加大或者普通,你可以看到大和普通的分別吧(差不多大一半呢) 上菜速度也很快,餐廳雖然很多人,但大家只專心在美食,非常之安靜 這裡的湯底是用上雞、海蜆、魚乾等熬製而成,而且近來更推出了照燒雞拉面,這舉令我想起一位因宗教信仰不食豬肉的朋友,下次也可以帶他來食呀,因為平時的拉面都是用豬骨煮成,而這裡的佢絕對可以食啦 主打拉麵,也有小食和飯食提供,價錢拉麵大約一百蚊左右 醬油味玉叉燒拉麵(加大)$169 上面還加了黑松露,非常醒目,未食已經聞到陣陣香味 叉燒是用上了豬肩胛肉,肉質嫩滑,表面微微火灸過令肉加添了一分炭火香味。 男士來的話絕對建議你加底,才多$20,份量感覺上差不多多一半呢 可是我胃口小,普通已經很夠食了 味噌拉麵 $98,湯底比醬油味味道更為濃郁,我特地點上辣味的,味道更加添一份惹味 用雞煮成的湯底清晰不油膩,味道濃香而不咸,而

即叫即整,師傅馬上在開放式的環境下製作拉麵,

主打拉麵,也有小食和飯食提供,價錢拉麵大約一百蚊左右

醬油味玉叉燒拉麵(加大)$169
上面還加了黑松露,非常醒目,未食已經聞到陣陣香味

可是我胃口小,普通已經很夠食了

用雞煮成的湯底清晰不油膩,味道濃香而不咸,而麵條粗幼適中,口感帶點彈性,而且很入味,每一條麵條都充滿湯汁

不到$100的價錢在尖沙咀食上米芝蓮一星食物,絕對超值呀!
今晚去一店進駐香港出名的拉麵店蔦,它在銅鑼灣及尖沙咀海威商場都設了店。蔦總店在東京,是間號稱日本首間米芝蓮一星的拉麵店,於2016及2017年蟬聯米芝連一星殊榮。食客動輒每天清晨六點去店取籌輪候五小時入内朝聖,仲要每天人龍都很長。平日經過尖沙咀店都見人龍,於是今天預早來試,店面比東京總店店面只有9個座位為大,有20幾座位罷,以廚房為中主,圍坐之,讓客人可親眼見證廚師努力炮製一碗碗香噴噴拉麵的過程,如表演美食真人show咁。厨師把麵餅、湯底、叉燒各食材新鮮現場即製的過程展露出來,口未嘗鮮,眼已飽餐。着店員給我介紹主打,她說醬油拉麵是店的招牌,她這家的湯底以清澈而味鮮見稱。  不用豬骨,以嚴選全雞配新鮮海蜆、魚乾,即日新鮮熬製9小時而成,並保證不含味精。如所見,湯清是清但入口,味極鮮且帶海鮮香甜味,使高湯的味覺層次變得極豐富。再搭配獨家自製松露醬、松露油,味更馥郁,令我食指大動。我加了一顆味玉,雖不至於爆漿但仍是流心的,且入味至極蛋白已全不見白色,好值得推介。豬肉很薄、很嫩,肉汁一滿滿,絶無肥膩感覺。另外,選了鹽味拉麵,是用沖繩鹽及岩鹽調湯,能帶出湯的鮮甜味。拉麵據說也是用優質麵粉加蕎麥粉

豬肉很薄、很嫩,肉汁一滿滿,絶無肥膩感覺。

拉麵據說也是用優質麵粉加蕎麥粉整的,幼幼細細的,但不稔不軟,有咬口,好味。

最後點皮薄餡靚自家製的煎餃,色、香、味俱佳,配自家炒製可續杯的大麥茶,堪稱一絶。茶味厚,醇如咖啡,但不含咖啡因,介紹時說孕婦或臨瞓前皆可以飲

2018-08-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 鹽味拉麵
  • 醬油拉麵
2018-08-21 50 views
日本米芝蓮@蔦 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G111號舖 東京第一拉麵店,聽到位名已威水了$134 醬油燒拉麵$134 4片义燒,筍,松露醬等义燒薄薄都幾軟腍同大塊!松露醬做點綴,湯頭幾清徹,有股醬油香,間中又會喝到松露香氣,湯頭好正可以飲曬都唔會覺死鹹同口渴麵幼身麵幾好,爽口彈牙。試一個炙燒股子肉$28 豬肉粒比較有口感,鐘意陣燒香氣味。$28另一個是燒烤梅花肉,似打邊爐肉片,薄薄有脂肪位,醬汁幾香架仲有陣牛油味,補足蛋白質好時間。餃子$45 皮爽口,皮就煎到焦焦香香,肉餡好多麵一碗索價要過百,點碗細勉強夠飽。溏心蛋$15是必吃,我本身又愛吃蛋,醬油味滲到蛋白中,咬下後中心流心蛋黃汁緩緩流水,蛋甘濃郁而價錢可能曾奪米芝連,來到香港價位算是進取,但無法飛去日本,在香港食都值架!在東京名氣太強了
日本米芝蓮@蔦

尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G111號舖

麵幼身麵幾好,爽口彈牙。

試一個炙燒股子肉$28 豬肉粒比較有口感,鐘意陣燒香氣味。

餃子$45 皮爽口,皮就煎到焦焦香香,肉餡好多

麵一碗索價要過百,點碗細勉強夠飽。

尖沙咀海港城嗰邊有一間拉麵嘅地舖,好方便,而且係日本已經攞過米之蓮,都算係第一間攞到米之蓮嘅拉麵店。拉麵價錢適中,同其他拉麵店唔差得遠,而且環境比較舒適用了木係主調。拉麵主打三款口味,包括醬油、鹽味及味增。我哋就選擇咗醬油味同埋味增味道。上面嘅豚肉厚薄適中,有點鹹香但是調味不會太濃郁。質感不錯!而且份量都很夠。拉麵大概90克,分量適合一般男女但係如果大食嘅話可能就要加底~配合不同的拉麵,表面都有不同嘅材料,味道已經夠豐富了。比較特別嘅係呢度主要係提供水,如果飲熱茶嘅話就要加錢但係可以無限添加~

拉麵主打三款口味,包括醬油、鹽味及味增。

我哋就選擇咗醬油味同埋味增味道。

2018-08-20 855 views
世界第一碗米之蓮一星拉麵,"蔦"果然得!湯清味醇厚,別於一般以豬骨濃湯做湯底比較肥膩,鮮雞、海蜆及魚乾熬製的高湯,鮮甜無比,清爽獨特,回味無窮!此外,特別的醬汁,黑松露醬、橄欖醬、洋蔥醬皆別出心裁!香港現在已經有兩家店,第一間在銅鑼灣,新的一間開在海港城,是未上樓梯進商場前的右方,自成一角。 鋪面廣闊,但進店要走多層樓梯,店內有巨型吧枱,中央是開放式麵吧,不少客人都會選擇面向廚師,欣賞拉麵製作過程。 亦在一排L型面對街的小桌,穿過落地玻璃窗可望行人,我認為同樣是不錯的選擇。 基本三款湯頭,醬油、鹽味比較清,味噌含辣醬是濃郁及辣的,但可走辣醬,辣或唔辣有得揀;新出的照燒雞湯可選原味或辛口,除此以外亦有小食及迷你丼。 醬油拉麵 (大) 招牌醬油拉麵,除了湯底是熬煮了九小時而成的精華之外,特別之處是配上自家調製的黑松露醬及黑松露油,果然吃起來多分層次及香味。 深褐色的湯底,泛起滴滴松露油之光澤,清香味豐富,麵條幼而有力,掛汁力強,薄切叉燒瘦之中有少許脂肪,入口香嫩軟熟。 材料不多,配上荀乾及日本大蔥,清簡已經足夠。 鹽味拉麵 (大) 鹽味拉麵我更加喜歡,湯頭更加清甜,憑色澤可以
世界第一碗米之蓮一星拉麵,"蔦"果然得!

醬油拉麵

醬油拉麵

材料不多,配上荀乾及日本大蔥,清簡已經足夠。

鹽味拉麵 (大)

鹽味拉麵我更加喜歡,湯頭更加清甜,憑色澤可以分辨,建議先喝兩口湯嚐真味。

鹽味拉麵

有趣的配上橄欖醬,遠望以為辣椒醬,味道不鹹,不經意的只有少少香。

炙燒骰仔角

炙燒過的五花腩肉,只要醃得夠味,是零失敗的代表。

炙燒骰仔角

配合特色洋蔥醬增辛香,雖然細細碟,都有七、八粒,$28抵食。

日式煎餃子

新鮮自家製,煎得香,餡料豐富又多汁,菜與肉的比例合適,相當不俗。
2018-08-13
$170 (Dinner)
2018-08-17 35 views
I have heard of this restaurant for awhile but never had the chance to try it. I was planning to have dinner alone tonight and since I was around Harbour city area, I decided to drop by Tsuta to try their highly raved ramen. It was rated one Michelin star and the place was almost fully packed.  Their menu was mostly on ramen, serving shio, salt, miso, teriyaki chicken and spicy teriyaki chicken soup base. They have few pricing for each soup base, depending on the ingredients chose. Besides that,

Their menu was mostly on ramen, serving shio, salt, miso, teriyaki chicken and spicy teriyaki chicken soup base. They have few pricing for each soup base, depending on the ingredients chose. Besides that, they served snacks, rice dishes and drinks as well.

Grilled pork cubes - It was grilled till very flavourful and juicy, soft as well. There is some charred taste at the edges of the meat.

Miso ramen - I chose miso ramen with lava egg, sliced pork and bamboo shoot in it. The waiter told me that miso soup was their signature, and the soup was clear and tasty, with little to none MSG tasted. Ramen was chewy and springy. Sliced pork was juicy and soft, lava egg was very smooth and soft and egg yolk came flowing out when I took a bite. Bamboo shoot was chewy and black truffle was provided to enhance the taste of the soup.
2018-08-17 40 views
又到星期五,最開心又係搵好野食既時候。今次搵左依間米芝連拉麵店😁我叫左個 - 醬油拉麵(細)當中有义燒 、筍乾 、日本大蔥、松露醬。一上已經聞到好香黑松露味😋湯底都係濃濃既黑松露味~日本大蔥切絲夾埋拉麵食好爽口,又香!佢既筍乾係直切,所以會食到筍表面既凹凸感,令口感增加。老公叫左 - 鹽味拉麵(大)同樣既材料不過湯底用左橄欖醬。鹽味拉麵比起醬油拉麵味道內斂d,係另一重特色。另外我地再追加個 燒烤梅花丼。梅花豬肉薄切上,好香豬肉味加上微微燒烤香,再配上秘製醬油,好入味。D米當然係日本珍珠米啦,好錦呢~仲有日式煎餃子,餡係豬肉豆腐~煎得好平均,外面個皮好脆,湊埋去未食第一口已經聞到煎出黎既香。咬落去好香豬肉發出既香味,加埋豆腐,口感比平時既餃子更滑。
又到星期五,最開心又係搵好野食既時候。

今次搵左依間米芝連拉麵店😁

我叫左個 - 醬油拉麵(細)
當中有义燒 、筍乾 、日本大蔥、松露醬。
一上已經聞到好香黑松露味😋
湯底都係濃濃既黑松露味~
日本大蔥切絲夾埋拉麵食好爽口,又香!
佢既筍乾係直切,所以會食到筍表面既凹凸感,令口感增加。

老公叫左 - 鹽味拉麵(大)
同樣既材料不過湯底用左橄欖醬。
鹽味拉麵比起醬油拉麵味道內斂d,係另一重特色。

另外我地再追加個 燒烤梅花丼。
D米當然係日本珍珠米啦,好錦呢~

仲有日式煎餃子,餡係豬肉豆腐~

咬落去好香豬肉發出既香味,加埋豆腐,口感比平時既餃子更滑。

2018-08-17
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$175 (Dinner)
2018-08-16 35 views
行經海港城幾次都留意到有間拉麵舖店面寫住「世界第一碗米芝蓮一星拉麵」😯今次終於約到朋友一齊試下呢間米芝蓮拉麵究竟有咩過人之處值得米芝蓮嘅稱號🤔🤔我同朋友約咗星期五晚大概八點左右,估唔到咁夜門口仲有幾個人等緊位,好彩店員好爽快妥當,大家都係等咗幾分鐘就可以入座😄入到店入面見到呢間餐廳係呈開放式廚房,客人可以睇到廚師點樣處理食物同埋煮食嘅進度😆 好特別佢嘅餐牌係一本折疊型小冊子,簡而精😊今次揀咗照燒雞味玉拉麵😆我超鍾意佢嘅湯底😆 湯好濃味但不至於食完會好口渴嗰種味精味😜 照燒雞味反而略淡,但好夾個湯底☺。我覺得隻半熟蛋超入味而且火候恰到好處😄 佢嘅小配料係燒蘑菇😆 食起上黎好香口😊另外我朋友叫嘅係鹽味味玉拉麵☺ 湯底比較清,但拉麵都好沾到湯好夠味。 本身佢拉麵質感好彈牙😄 初頭怕拉麵份量唔夠所以另外叫咗碟餃子🥟其實拉麵份量好足,再食埋餃子真係好飽☺ 餃子肉質好新鮮唔會好膩😆 啱啱煎熟即刻食真係好惹味😁雖然已經好飽但聽到隔離枱嘅客大讚呢個甜品好好食,我即刻叫黎試試😋 係紅豆抹茶奶凍紅豆超濃味,夾埋香滑抹茶奶凍真係恰到好處🤗😆😋👍🏻

佢嘅餐牌係一本折疊型小冊子,簡而精😊

今次揀咗照燒雞味玉拉麵😆

另外我朋友叫嘅係鹽味味玉拉麵☺
湯底比較清,但拉麵都好沾到湯好夠味。
本身佢拉麵質感好彈牙😄

初頭怕拉麵份量唔夠所以另外叫咗碟餃子🥟
其實拉麵份量好足,再食埋餃子真係好飽☺
餃子肉質好新鮮唔會好膩😆 啱啱煎熟即刻食真係好惹味😁

紅豆超濃味,夾埋香滑抹茶奶凍真係恰到好處🤗

😆😋👍🏻

2018-08-13 436 views
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。蔦Tsuta.當之無愧米芝蓮。✰•*˚ ✿✿小滋女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 海港城的名店很多 其中一家令我愛上的就是「 Tsuta蔦」 作為全球首間摘星的拉麵店,質素果然是水準保證 醬油味玉叉燒拉麵 先吮一口湯,湯底清而香濃,果然不同凡響 醬油味淡雅清香,松露味緩緩出現 拉麵質地爽彈,蛋香甜滑入,似是滲入了香香的味醂 配上口的叉燒片,味道真好 米芝蓮一星拉麵店用心之作,對得起 HKD169 這個價錢。 燒烤梅花丼 本小姐極極極推此梅花丼,真是不能不吃! 肉片香grill味強烈誘人 而且店家聰明地加入了牛油,令晶瑩飯粒滿載豬與牛的香氣 每一啖都令人感到幸福 而且價格非常相宜,只需HKD35 日式煎餃子 肉汁四射之作,餃子外皮香脆 內裡肉餡滿滿的,一咬就是滿咀鮮香肉汁 HKD45 有5隻, CP值就是高! 蔦Tsuta令人喜歡的不只是拉麵 下次再來,吃飯也是一個絕佳選擇

雜感女生 好味日記
˚*。蔦Tsuta.當之無愧米芝蓮。*˚
✿✿小滋女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

海港城的名店很多
其中一家令我愛上的就是「 Tsuta蔦」
作為全球首間摘星的拉麵店,質素果然是水準保證

醬油味玉叉燒拉麵
先吮一口湯,湯底清而香濃,果然不同凡響
醬油味淡雅清香,松露味緩緩出現
拉麵質地爽彈,蛋香甜滑入,似是滲入了香香的味醂
配上口的叉燒片,味道真好

米芝蓮一星拉麵店用心之作,對得起 HKD169 這個價錢。

燒烤梅花丼
本小姐極極極推此梅花丼,真是不能不吃!
肉片香grill味強烈誘人
而且店家聰明地加入了牛油,令晶瑩飯粒滿載豬與牛的香氣
每一啖都令人感到幸福
而且價格非常相宜,只需HKD35

日式煎餃子
肉汁四射之作,餃子外皮香脆
內裡肉餡滿滿的,一咬就是滿咀鮮香肉汁

HKD45 有5隻, CP值就是高!

蔦Tsuta令人喜歡的不只是拉麵
下次再來,吃飯也是一個絕佳選擇
2018-08-12 494 views
全球第一間米芝蓮星級日本拉麵店「蔦Tsuta」插旗香港,開了第二間分店:一間於銅鑼灣,另一間就在尖沙咀。今日順道就同老公去拜訪尖沙咀店。餐廳地方不大,店員會在開放式的環境下製作拉麵,當然,拉麵已一早弄好,不會在客人面前拉製。「以招牌醬油拉麵及人氣熱賣的鹽味拉麵兩款口味為主,清透而層次豐富的湯底是每天耗費近九小時精熬,搭配獨家特製松露醬及松露油,造成充滿層次、絕無僅有的味覺饗宴。結合西方料理元素,以張”絕對鮮味”、”純手工”、”即叫即製”三大品牌特色。」《味噌味玉拉麵 $98》有叉燒一片、紫洋蔥、味玉蛋、粟米、芽菜、辣醬、牛肝菌蘑菇油和西洋菜。湯底不會很濃烈,清而不油,有陣牛肝菌的香。正宗拉麵沒有軟硬度的選擇,而然口感也不錯。薄身的叉燒是用低溫煮製的豬肩胛肉,肉質夠嫩。《醬油味肉叉燒拉麵 $149》有叉燒四片、味肉蛋、筍乾、日本大蔥和松露醬。這款湯底的湯底是醬油味再加上松露醬,味道更加香濃,但松露醬的味道都蓋過了本身叉燒和湯底的清香,反而覺得踏實來一碗原味的醬油拉麵還好。環境與服務:製作拉麵的不是日本人,店員亦是媽媽級,坐滿的又是國內人,環境擠迫,還以爲自己去了快餐店,所以地道感不大。

今日順道就同老公去拜訪尖沙咀店。

《味噌味玉拉麵 $98》

薄身的叉燒是用低溫煮製的豬肩胛肉,肉質夠嫩。

《醬油味肉叉燒拉麵 $149》
有叉燒四片、味肉蛋、筍乾、日本大蔥和松露醬。

環境與服務:
2018-08-07
$100 (Dinner)
2018-08-06 46 views
最近好想食下拉麵,於是係尖沙咀揀左呢間米芝蓮拉麵店係日本人氣爆登根本就等唔到位,但香港就冇咁誇張,不過個日未夠7點去都已經坐得半滿啦店內係U字型設計,而且設有開放式廚房,可以睇到煮麵既過程醬油味玉叉燒拉麵拉麵足足有成4塊叉燒,超級豐富上麵前加入了松露醬,湯頭非常香,即有松露香,但松露唔會過於濃烈,係恰到好處叉燒肥瘦適中,入口即溶麵條彈牙味玉則帶點流心,蛋味濃味噌味玉叉燒拉麵湯底不同之處在於加入左牛肝菌油及自家製既辣醬湯飲起黎竟比松露更濃,帶微微辛辣
最近好想食下拉麵,於是係尖沙咀揀左呢間米芝蓮拉麵店
店內係U字型設計,而且設有開放式廚房,可以睇到煮麵既過程

醬油味玉叉燒拉麵

拉麵足足有成4塊叉燒,超級豐富
叉燒肥瘦適中,入口即溶
麵條彈牙
味玉則帶點流心,蛋味濃

味噌味玉叉燒拉麵

湯底不同之處在於加入左牛肝菌油及自家製既辣醬
湯飲起黎竟比松露更濃,帶微微辛辣