2024-07-14 231 views
隨便找地方喝一杯,來了這一間就在海旁無敵大海景的Turtle by the sea cafe.Beverage menu簡單的cocktail丶啤酒丶果汁丶咖啡。點的Margarita, 只有classic的沒有Frozen的選項,調得不錯,不過在平均溫度33的天氣下喝著3分鐘就變室溫的酒精飲料就有點尷尬了。

2024-07-08 219 views
We had a disappointing experience at Turtle by the Sea last night. The response from the hostess was dismissive and unhelpful when we politely requested a bigger table, despite the restaurant being only partially occupied. To our surprise, a manager abruptly approached us and informed us that the restaurant does not allow pets, and we had to leave immediately. While we understand the importance of maintaining a pet-free environment in certain establishments, we felt that the manager's approach

To our surprise, a manager abruptly approached us and informed us that the restaurant does not allow pets, and we had to leave immediately. While we understand the importance of maintaining a pet-free environment in certain establishments, we felt that the manager's approach was unprofessional and could have been handled with more tact. This sudden approach left your guests feeling embarrassed and unwelcome.

As a manager, it would be beneficial to consider providing alternative arrangements for guests with pets, such as dining in the outdoor area, particularly in a pet-friendly community like Sai Kung.

Unfortunately, the unprofessional gestures we encountered during our visit have left a negative impression and discouraged us from returning.

2024-07-07
喺繁忙嘅星期一,放工之後同朋友過嚟放鬆吓,望到呢一間好近碼頭嘅餐廳,決定入去試吓,一試真係覺得餐廳令我哋喜出望外出望,店員嘅服務態度同埋食物質素都真係值得一讚👍🏼👍🏼👍🏼首先餐廳嘅位置好好,好近碼頭上落船嘅位,而且我哋傍晚嚟到可以睇到傍晚嘅景色,同埋夜晚浪漫嘅夜景,餐廳入面嘅燈光都好輕鬆,好有氣氛😍而且店員嘅服務態度真係好好,會好細心咁樣過嚟介紹食物👍🏼 餐廳嘅食物質素同埋擺盤都值得一讚,食物好精緻啊,出到嚟影相一流,我哋main 叫左Chicken,成個雀籠呈現,令我哋好surprise啊另外餐廳嘅Cocktail都好好飲,我個杯加咗少少茅台,好香😍另外見到有人生日係餐廳會播生日歌,都好surprise好有氣氛㗎推介大家過嚟試吓呢間餐廳,一定唔會令你失望😃😃

而且店員嘅服務態度真係好好,會好細心咁樣過嚟介紹食物👍🏼

推介大家過嚟試吓呢間餐廳,一定唔會令你失望😃😃
2024-06-26 269 views
從未試過呢間最近碼頭嘅餐廳🤪平日人少少 indoors裝飾都幾有格調幾好坐 但outdoors 對住個pier望住個海🌊仲可180度任打卡!店員驚我地太熱仲好有心推薦個有風扇對住嘅位❤瘋狂幫手加水 呢個天氣認真加分!!。。。🦔✢焗生蠔配芝士煙肉碎 $168Classic Baked Oyster (6 pcs)所有野都好賞心悅目🤩因為會跟個好match theme嘅海洋碟 加埋極濃厚嘅蓋面芝士 成個pic簡直係artpiece! Not to mention 芝士味超濃郁🧀一拉起連埋菠菜蓉+煙肉粒(不過少硬) 再連埋隻🦪入口係享受!! 生蠔都滿新鮮的唔洗擔心 底下定位嘅薯蓉亦係我取向kekee🧏🏻‍♀️店員又極有心 我地食咗幾隻後 佢竟然自動波幫我地換碟 換咗隻有🐢🍽 yeahhhh ✢ 蒜辣鮑魚意粉 $188Spaghetti Aglio E Olio w/Abalone意粉量巨多到 同友人分黎食都好似各自嘅一人份咁😂伴隨嘅蒜片更開胃 主角鮑魚唔會令人失望!好好地slice好放係shell上非常美觀 口感幾嫰滑爽口👍🏿✢ 海龜巴西燒烤雜扒串 $268Turtle Mixed Grill

。。。🦔

✢焗生蠔配芝士煙肉碎 $168
Classic Baked Oyster (6 pcs)

✢ 蒜辣鮑魚意粉 $188

✢ 海龜巴西燒烤雜扒串 $268
Turtle Mixed Grill
不得了呢個含金量極高(我話嘅🧏🏻‍♀️超重手超好玩但要小心⚠️誠意滿分!首先有齊豬牛羊肉 調味恰好 仲要燒得幾嫩口唔柴 讚!! 蘸埋個幾有料嘅蒜蓉蘑菇汁係昇華咗 中間串嘅青紅椒都幾爽甜 個base毫不空虛地舖滿蔬菜🤗翠肉瓜、薯仔粒、蘿蔔條、車厘茄 overall真係GRILL得令人幾滿意🍢

✢ T'challa Meets Nakia $148
高挑嘅樽身好吸睛了🤩帶有佛手柑香嘅Liqueur調味唔差 係突出嘅mocktail

✢ Lavender Forever $88
呢個打卡一流!分層超有美感 有埋乾冰座陣超扯der mocktail🍹Butterfly tea做base 有薰衣草香外加中層海量嘅薄荷葉🤣搞勻飲其實幾可以的

2024-06-23 233 views
近來工作十分繁忙,今晚特意和老公到西貢閒逛,Chill一chill。已經是第二次光顧這間餐廳,喜歡它的高格調及悠閒氣氛,在西貢碼頭旁邊,十分方便。加上180度全海景view,食物也非常出色。最搶眼的是室內的一個大型吧枱,有很特別的酒和飲料提供,所以我們今晚再試光顧了。我們坐室內,每張枱上有一盞馬賽克燈,令人很relax很寫意。頭盤蜜糖爆谷雞肉錘將嫩滑多汁的雞肉製成小型「棒棒糖」形狀,並裹上一層香甜黏稠的蜂蜜醬汁。雞肉表層烹煎至酥脆,內裡卻仍保持入口即化的柔軟口感。旁邊還配搭着香脆可口的爆谷,真的是外酥內嫩、甜鹹交織。小龍蝦辣牛肉醬配粟米片脆爽的粟米片鹹鹹辣辣的, 十分惹味,蘸着以新鮮的小龍蝦與香辣可口的牛肉醬,實在非常出色。醬料由蒜蓉牛肉、紅腰豆、香菜等食材製成,入口時先感受到辣味,接著是濃郁的牛肉鮮香,最後回甘餘韻。我吃了很多呢。飲品Ask Me Everyday以益力多、西柚汁和檸檬汁調製,清新爽口。Lavender Forever則結合蝶豆花茶、薰衣草糖漿、檸檬汁及薄荷葉,散發出迷人的花香氣息,入口非常清新,而且賣相十分漂亮。卡邦尼忌廉意粉簡簡單單的意粉,配着濃郁醇厚的卡邦尼醬汁

頭盤

蜜糖爆谷雞肉錘

小龍蝦辣牛肉醬配粟米片

飲品
Ask Me Everyday
以益力多、西柚汁和檸檬汁調製,清新爽口。

Lavender Forever

卡邦尼忌廉意粉
簡簡單單的意粉,配着濃郁醇厚的卡邦尼醬汁。醬料由蘑菇、洋蔥、帕尼馬火腿、帕瑪森芝士、忌廉及蛋黃等食材調製而成,口感滑順豐富。

主菜
海龜巴西燒烤雜扒串
賣相已經加分!以一把劍插着牛肉柳、豬肉和羊肉,還有角色各樣的蔬菜,如粟米、薯仔、甘筍、翠玉瓜、甜椒等。各種肉類均烤至外層微焦,內部卻仍保持鮮嫩多汁的口感。

總括來說,這家餐廳的食物仍然保持水準,在口感和視覺上均有出色的表現。我已經期望下一次再來吃晚餐了。

2024-06-21 212 views
放假喜歡入西貢,有一份寧靜悠閒的感覺,今日去了西貢海旁的酒吧餐廳 Turtle by the Sea,面積頗大,室內座位空間感大 非常闊落,戶外坐位可飽覽180°無敵海景,再加埋藍天白雲,真係chill爆😎除了餐廳名字之外,海藍色梳化、深淺藍色磁磚、海龜餐碟都充滿海洋氣息🌊🥗酸辣鮮木瓜魷魚沙律$178,味道酸酸地,少少辣,魷魚、沙律菜放在清甜嘅木瓜上面,配搭一些合桃肉和兩條尖而長嘅薄脆,吸睛度大增。🍝封門柳蕃茄意粉$178,牛肉味濃,但未夠鬆軟,蕃茄汁酸甜適中,令意粉加分不少。🍢海龜巴西燒烤雜扒串$268,擺盤特別兼有霸氣,用色彩鮮豔嘅甜椒將封門柳、豬肉和羊肉分隔,另外仲有蘆筍、粟米和烤馬鈴薯伴碟,幾款肉都很大件,牛肉味道最濃,羊肉較軟滑,個人比較喜歡豬肉和馬鈴薯。🍹 Mocktail飲品名稱和實物同樣係好靚好有詩意,仲有煙霧效果供客人打卡,Lavender forever $88,粉紫薰衣草顏色,Poem of Bamboo $88,味道清甜,兩杯飲品都是薄荷葉味道偏重。總結而言,餐廳環境舒適,令人有放鬆渡假感覺,服務員態度親切,除了提供西餐、咖啡,還有酒精飲品可供選擇,是西貢區餐廳

🍹 Mocktail

總結而言,餐廳環境舒適,令人有放鬆渡假感覺,服務員態度親切,除了提供西餐、咖啡,還有酒精飲品可供選擇,是西貢區餐廳的好選擇。

Lavender forever

Poem of Bamboo

酸辣鮮木瓜魷魚沙律

酸辣鮮木瓜魷魚沙律

Lavender forever

2024-06-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$440 (Lunch)
2024-06-18 141 views
難得天氣好就到西貢走個圈,靠近海旁有間西餐,每每經過都覺得特別休閒,望到180度海景漁民在販賣海產,加上以海洋為題,就算坐室外或室內,都有種寧靜舒適感覺~🔸Smoked Salmon & Avocado Salad($178)份量巨大,每件煙三文魚又厚身又大塊.整碟佈滿新鮮沙律菜,青瓜及蕃茄,清新爽口🔸Scampi Chilli Con Crane with Nacho Chips($138)墨西哥玉米片脆口表面佈滿香料味道,再點上旁邊肉醬及牛油果,更加惹味.非常適合作為閑談,送酒良物!🔸King Prawn Arrabiata with Hand Twisted Pasta($188)意粉手工製造,短小彈牙猶如蟲仔形狀,被豐富酸甜蕃茄醬包裹.最突出當然是兩隻手掌長的虎蝦,彈牙帶蝦膏,啖啖滋味🔸Barbecued Pork Ribs($298)豬仔骨份量極多,適合多人分享.肉質軟腍,完全不嚡口,加入惹味燒烤醬,旁邊薯條亦脆卜卜🔹Poem of Bamboo($88) 餐廳飲品充滿儀式感! 以森林植物為題,放上植物擺設及乾冰,非常打卡!用上自制甘蔗和白茅根,加上薄荷葉,蘇打水.大杯清爽🔹

🔸Barbecued Pork Ribs($298)

🔹Poem of Bamboo($88)

🔹Turtle Expresso Martini($148)
Rum酒加入特濃咖啡,橙酒及可可,入口有咖啡香濃味道,帶酒精後勁.下面放上乾冰,就算飲到最尾仍然有冰涼感覺,咖啡愛好者必叫!

2024-06-08 114 views
由細到大,未同媽咪入過西貢,諗住放假帶媽咪去西貢行下,可惜遇著落雨季,搞到一啲熱鬧氣氛都無,已經有少少灰機🥲好彩後尾食左間好正嘅餐廳🍴心情即刻大好☺️如果當日天氣好啲更加好☺️餐廳位於西貢市中心碼頭位置,喺正小巴落車位附近,非常方便,而且面向180度無敵海景,加上餐廳環境又靚,假期或平日黎呢度chill下,飲下咖啡☕️食下美食都唔錯🏖️佢哋有酒飲又有擺盤精緻用心fusion菜單,真系唔可以錯過🤣煙三文魚牛油果沙律沙律擺盤精緻、色彩繽紛,忍唔住一上枱就開始相機食先mode🥰📸️煙三文魚盤成花狀,中間仲加上芒果同百香果而成嘅汁,食落好開胃🥰卡邦尼忌廉意粉呢個卡邦尼意粉好特別,上面擺上一塊封乾火腿片,好有氣勢👍意粉底仲用芝士烤嘅薄脆盤,睇得又食得🤩🤩意粉熱辣辣上枱,食落好creamy又惹味😋蜜糖爆谷雞肉錘蜜糖雞肉錘又香又甜,媽咪超級鐘意食☺️加埋爆谷嘅擺盤又系好吸睛🤩海龜巴西燒烤雜扒串呢個上枱好震撼😍三款唔同嘅扒分別串埋一齊,簡直系巨大化串燒🤭有豬、牛、羊仲配上時蔬及醬汁,肉質口感軟腍,唔會乾柴,特別系羊肉居然唔會太羶🥰超級推介大家點👍可以滿足唔同人嘅喜好或者一次過食曬三款肉🤣Ask Me Everyd

煙三文魚牛油果沙律

卡邦尼忌廉意粉

蜜糖爆谷雞肉錘

Ask Me Everyday
好香西柚味,整體飲落酸酸甜甜,非常開胃😚而且造型好得意,打卡好好睇☺️

一杯系餐廳推介,有竹蔗茅根加薄荷葉,飲落非常清甜又帶有淡淡薄荷香氣👍

📍Turtle by the Sea (西貢)
西貢惠民道1號海濱公園

#chill #西貢 #relax #nice #cocktails #drinks #food #foodie #saikung #turtlebythesea #西貢美食 #美食推介 #人氣餐廳 #無敵海景 #環境優美 #服務態度好 #假日推介 #假日好去處
2024-05-20
Lunch
  • 煙三文魚牛油果沙律
  • 海龜巴西燒烤雜扒串
  • 卡邦尼忌廉意粉
  • 蜜糖爆谷雞肉趣趣捶
2024-06-05 129 views
西貢chill 1 chill ,今次㨂左於西貢碼頭以海洋為主題的cafe,可選坐室內/室外。當日陽光☀️普照,但唔太熱,可坐室外吹吹海風😊菜式選擇唔算多,但提供不同酒類飲品,有興趣可以beer 一beer🍻🌟虎蝦🦐香辣醬手工蟲仔粉 $188手工蟲仔粉質地幼滑彈牙、搭配爽脆鮮甜虎蝦,香辣🌶️醬將2者融合一齊,整體口感層次豐富,辣度適中開胃又惹味,好食😋💥墨西哥雞肉煎餅 $88分量算大,配了番茄醬🥫、牛油果🥑醬及酸忌廉,餡料豐富,略嫌雞肉過熟,有點鞋口~

🌟虎蝦🦐香辣醬手工蟲仔粉 $188

💥墨西哥雞肉煎餅 $88
$200 (Lunch)
2024-05-24 97 views
坐落西貢市中心中間當眼位置 一排過頗大間的餐廳 好天氣的時候推薦坐外邊曬吓太陽 享受一個很chill 的午餐 ☀️😊Turtle Signature Combo $168是共有4款炸物的Combo 上枱金黃色炸得好靚 分別有炸蝦 炸魚手指 炸魷魚圈同炸薯格3個人share岩岩好 如果飲酒必定要叫呢個虎蝦香辣醬配手工蟲仔粉 $188個人對手工蟲仔粉是有點卻腳 很怕會是成嚿麵團放入口的感覺 但這個真的不會 煙靭有咬口但不會是麵團感 而且配合香辣醬好好食 醬汁是微辣的 推薦~墨西哥雞肉煎餅 $88穩陣之選 他是卷成一條條上碟 比平時切成三角形的更易入口 餡料足夠 味道不錯 三個醬都跟餡餅很夾中午大家不想食太full 沒有點肉類 但見到侍應經過捧着烤雞同肉串的賣相很吸引 下次可以試下

Turtle Signature Combo $168

Turtle Signature Combo
虎蝦香辣醬配手工蟲仔粉
  • 墨西哥雞肉煎餅
2024-05-23 98 views
🌃🐢Turtle by the Sea 西貢既海邊情調西餐廳😌天氣岩岩好, 坐室外都唔會覺得熱, 仲見到好多人出船tim🛳️叫左個前菜 - 🥗酸辣鮮木瓜魷魚沙律新鮮既木瓜絲好爽口, 仲有青瓜絲, D汁酸酸地好開胃🧡仲有爽口新鮮既魷魚, 可能真係係西貢到新鮮釣上來🐙食到最底原來真係有成大半隻木瓜, 不上黎好甜好好味叫左個🐥小食蜜糖爆谷雞肉槌, 好多爆谷排到個木盤好靚雞肉槌焗得夠香, 蜜糖甜絲絲好味🍗跟住到主菜叫左🍝虎蝦香辣醬配手工蟲仔粉見呢個面幾得意就叫黎試下, 手工蟲仔粉真係一條條, 咬落口好有口感虎蝦好巨形有兩隻, 仲有蝦膏🍤香辣醬味到幾香有紅酒味, 仲有芝士tim好多汁食得幾滿足😛😋最後係寶雲酥焗羊架,🐏 呢碟實在係幾高水準!寶雲酥其實係法國南部一種傳統既焗羊架方法,在烤羊架面層塗上芥末醬、麵包糠、香草,焗到香一香食落口好有層次感,D麵包糠係脆脆的,羊肉口感係嫩滑,仲有豐盈肉汁😋😋加埋側邊既伴菜, 實在係大滿足!☺️叫多兩杯野飲, 🍸mocktail - Ask Me EverydayYakult, Grapefruit Juice, Lemon Juice, 好fresh & 酸味味
叫左個前菜 - 🥗酸辣鮮木瓜魷魚沙律
新鮮既木瓜絲好爽口, 仲有青瓜絲, D汁酸酸地好開胃🧡
仲有爽口新鮮既魷魚, 可能真係係西貢到新鮮釣上來🐙
食到最底原來真係有成大半隻木瓜, 不上黎好甜好好味

叫左個🐥小食蜜糖爆谷雞肉槌, 好多爆谷排到個木盤好靚
雞肉槌焗得夠香, 蜜糖甜絲絲好味🍗
跟住到主菜叫左🍝虎蝦香辣醬配手工蟲仔粉

虎蝦好巨形有兩隻, 仲有蝦膏🍤
香辣醬味到幾香有紅酒味, 仲有芝士tim
好多汁食得幾滿足😛😋

最後係寶雲酥焗羊架,🐏
呢碟實在係幾高水準!

加埋側邊既伴菜, 實在係大滿足!☺️
Yakult, Grapefruit Juice, Lemon Juice, 好fresh & 酸味味, 好飲, 個杯上面仲有精美既生果

🍹By The Sea 呢杯cocktail 好Fruity 同Refreshing
藍色既 Curacao 加埋Gin, Blue , Pineapple Juice, Sprite

而最高有 Coconut & Mango Cream, 成個味度都好豐富
飲到最底仲會有驚喜..... 就係..... 真係有隻turtle (玻璃) 係最底... 😆😆😆
2024-05-23 2186 views
男朋友帶我來浪漫浪漫這裡照明設計溫暖而柔和 營造出浪漫的氛圍吹住海風食飯 讓我有種好舒服既感覺黎到呢到簡直遠離繁囂既城市 好chill😌🍝Spaghetti Aglio E Olio with Abalone $188這道意粉以辣椒蒜為base辣椒蒜的香氣和鮑魚的鮮美相互融合麵條彈牙 鮑魚肉質鮮嫩 🌮Chicken Quesadilla $88我鐘意食呢個dish烤雞肉和cheese為主包裹在薄餅皮中 再搭配3個sauce我自己鐘意綠色的guacamole每一口都充滿了濃郁的墨西哥風味烤雞肉的嫩滑與cheese的融化相輔相不錯不錯😍Turtle Mixed Grill$268這道菜結合了豬肉 牛肉和羊肉grill及調味都剛剛好的都保持了其自然的嫩滑和美味豬肉的豐富口感 牛肉的濃郁風味羊肉的獨特香氣Lavender Forever $88紫色的mocktail 在旁有薰衣草擺設 儀式感滿滿的檸檬味道及薄荷葉在內 酸酸甜甜清新既味道 為我用餐體驗增添了一點浪漫和奢華
男朋友帶我來浪漫浪漫

為我用餐體驗增添了一點浪漫和奢華

2024-05-13
  • 墨西哥雞肉煎餅
2024-05-22 67 views
西貢本身就係一個令人心曠神怡嘅地方,除咗有無敵海景之外、呢度嘅西式餐廳都非常之有風格!今次520大家可以同最愛嘅家人一齊共進午餐!除咗望吓海景,紓緩吓relax吓之外,呢度嘅嘢食都非常之獨特!出面未必有得食到!再加上呢度有好多唔同嘅飲品同埋Shake smooth!全部都都係水果味好獨特㗎!屋企人揀咗一杯,火龍果嘅特飲、入面配上咗奶酪同埋火龍果混合於一身味道清香清甜!我就揀咗一杯芒果同牛油果嘅特飲、佢哋呢度嘅特飲出名比較健康同埋少人造加工色素!都係用天然水果混合唔同原本嘅顏色!之後我哋就食咗個前菜,柚子橙吞拿魚雜菜沙律、味道比較清淡,如果你鍾意食冇咁鹹或者冇咁甜嘅沙律呢一個絕對值得你去食!除咗好足料之外,佢仲加咗蕎麥食落去更加健康!之後就食一個蕃茄海鮮意大利粉!入面嘅海鮮我覺得好齊除咗有帶子之外,仲有好大隻嘅大蝦、意粉醬汁索晒入去麵條入面非常之香濃!之後當然就係要食佢比較出面冇得食嘅西班牙班戟!呢個班戟係用雞蛋同埋薯仔同埋洋蔥做配合!除咗出面少有得食之外,好多嘢佢都用原材料整都係比較健康!再配上特製醬汁,令成個班戟嘅層次更加突出!turle cafe 西貢海濱道1號

turle cafe
西貢海濱道1號
2024-05-21 138 views
入西貢想鬆吓嘅請迴避景靚就腳都無補於事食物飲品好一般除咗門口帶位之外其他人態度差到離晒譜街客係唔會知你舖頭入面有冇客夜晚8點入坐天雨關係的確係得我哋一枱但收10點都不斷畀壓力趕你走QR code落完單keep住有2-4個店同企喺度望實晒水唔fill乜都唔做淨係望實圍住張枱企落bar都係想chill想傾計啫你想早收工可以直接唔畀我哋入坐9點都未夠走嘅時候直接喺我哋面前將「唉終於可以收工」講出口下次想收早記住就直接拉閘唔好做啦☺️
入西貢想鬆吓嘅請迴避

下次想收早記住就直接拉閘唔好做啦☺️
2024-05-19
Dinner
2024-05-19 49 views
Happy Friday 當然要同朋友聚聚,今次就同朋友去西貢食晚餐,我地叫左:😈Grilled Whole Squid 💰138擺盤超乎想像,冇諗過會原隻魷魚上碟😍食落超彈牙,再點上秘製醬汁,超惹味🤩😈蜜糖雞肉鎚Honey Chicken Lollipop 💰98雞肉鎚外皮超酥脆,再加上濃厚蜜糖🍯醬,每一淡都食到甜甜蜜汁味,完全停吾到口🤤😈飽魚意粉Spaghetti Aglio E Olio with Abalone 💰138飽魚意粉份量十足,超有誠意👏調味吾會過多,確保每一啖都食到鮮味,值得一提係飽魚鮮嫩,肉質彈牙,一定要試試😊😈香草燒春雞配黑松露牛油Roasted Herbs Spring Chicken with Truffle Butter💰238不得不承認擺盤一流,一上菜朋友同我都超有驚喜🥳雞肉燒到岩岩好,外皮金黃,仲有微微焦脆,切開嚟食肉質嫩滑,調味都恰到好處,相當好食😋😈Lavender Forever 💰88店員上枱後會幫忙在擺盤上淋水,即時好有仙氣,岩哂鐘意打卡既人🫶 飲落幾清新,吾錯😈Ask me Everyday 💰88味道酸酸甜甜,岩哂女仔飲消費價錢:二人💰9

😈Grilled Whole Squid 💰138

😈Lavender Forever 💰88

😈Ask me Everyday 💰88
味道酸酸甜甜,岩哂女仔飲

消費價錢:二人💰922,一人💰461(連加一)

餐廳名稱:Turtle by the Sea
餐廳地址:西貢惠民道1號海濱公園