2023-12-08 39 views
呢個火焰雪山真係一個令人驚艷嘅美食體驗!首先,佢嘅外觀就好吸引,係一個高高聳立嘅甜點,上面有一層金黃色嘅焦糖,猶如一座火山喺你面前爆發咁。望住呢個火焰雪山,加埋西貢嘅靚景,真係一絕嘅享受!當火焰雪山送上嚟之後,服務員會用酒精點火,整個甜點頓時燃起火焰,好壯觀!焦糖表面燒焦嘅香氣彌漫開來,令人垂涎欲滴。一旦你慢慢咬下去,會發現內裡有軟滑嘅雪糕,帶有濃濃嘅奶香味道,加埋焦糖嘅甜香,真係一種絕妙嘅口感。雪糕嘅冷酸與焦糖嘅甜蜜形成一個完美嘅對比,令整個口腔都充滿了美味。除咗味道,呢個火焰雪山亦係一個視覺盛宴。睇住佢一片火焰燃燒嘅景象,加埋西貢嘅靚景,真係令人心曠神怡。而且,餐廳環境亦相當舒適,你可以坐喺餐桌上,享受美食同埋欣賞靚景,絕對係一個愉快嘅用餐體驗。總括而言,呢個火焰雪山係一個令人驚艷嘅美食體驗。食落去,你可以感受到雪糕的滑膩、焦糖的甜香同埋火焰的壯觀景象。加埋西貢嘅靚景同舒適嘅餐廳環境,真係一個令人心曠神怡嘅享受!如果你喜歡甜品,絕對唔可以錯過呢個火焰雪山!

今日放假心血來潮想黎西貢行下,海邊吹吹風都幾寫意。見到呢間西餐廳,outdoor座位有180度大海景,感覺好舒適游閒。餐廳有各款drinks同coffee,飲酒又得咖啡又得,好容易又chill一個下午😄😄食物方面都好多特色食品,臨近聖誕亦可選擇xmas menu。我地叫左幾個dish share黎食,推介以下幾樣:海龜招牌拼盤🍟 ($168) - 呢個係餐廳signature小食拼盤,有炸蝦,炸魷魚,薯格,同香茅雞翼。每款都係即炸,熱辣辣上枱,我最鐘意香茅雞翼,香茅味好出好惹味。意式肉丸意粉🍝 ($168) - 好classic嘅意粉配撘,蕃茄醬濃厚,包住每一條意粉,肉丸有成6,7粒,咬落有肉汁,帶有少少香草味,就咁食都好好味👍🏻海龜海陸配(龍蝦配牛柳)🦞🥩($398) - 主菜又想食海鮮又想食牛,呢個海陸配就最啱。龍蝦係用左芝士焗,配上幾款磨菇。牛柳我地叫左medium,雖然好厚,但一d都唔鞋而且好多肉汁,值得一讚👍🏻 伴碟嘅薯蓉同樣好出色,牛油味好香,如果有得散叫我一定會encore 🤣🤣🤣

2023-11-28 31 views
店名:Turtle by the Sea地址:西貢惠民道1號海濱公園呢間靚靚餐廳位於西貢海旁,非常易搵👍而且餐廳環境,佈置都真係好靚,遠睇已經一眼認到😄!環境氣氛都真係好舒服,比人感覺好Chill,而且擁有180度海景,能夠望住優美怡人既景色同另一半食飯,感覺好寫意,令人陶醉!餐廳侍應服務都非常好同埋好客氣👍好樂意咁同我地介紹餐牌,有得手機落單亦都非常方便,可以慢慢揀食咩😆侍應亦會主動加水,見到我地有唔明都即刻過黎幫忙👍服務態度好好呀而餐廳都會有提供酒水,有唔同款式既酒,今次就叫咗一杯Cocktail Tom Yum Jelly ($138),同埋一杯Mocktail Lavender Forever ($78),兩杯都有特色,好靚🤗Tom Yum Jelly 係以優質的朗姆酒和百香果利口酒為基酒,加入檸檬汁、Lillet苦艾酒,這種組合飲落會有好清新既柑橘香氣和獨特的草本風味,口感酸爽👍而Lavender Forever係一杯以薰衣草為主題既飲品,以蝴蝶花茶為基底,加入咗薰衣草糖漿、檸檬汁、薄荷和蘇打水。佢展現了蝴蝶花茶的淡雅花香,薰衣草糖漿增添了一絲芳香的甜味,檸檬汁帶來了微酸的清
店名:Turtle by the Sea
地址:西貢惠民道1號海濱公園

而餐廳都會有提供酒水,有唔同款式既酒,今次就叫咗一杯Cocktail Tom Yum Jelly ($138),同埋一杯Mocktail Lavender Forever ($78),兩杯都有特色,好靚🤗Tom Yum Jelly 係以優質的朗姆酒和百香果利口酒為基酒,加入檸檬汁、Lillet苦艾酒,這種組合飲落會有好清新既柑橘香氣和獨特的草本風味,口感酸爽👍而Lavender Forever係一杯以薰衣草為主題既飲品,以蝴蝶花茶為基底,加入咗薰衣草糖漿、檸檬汁、薄荷和蘇打水。佢展現了蝴蝶花茶的淡雅花香,薰衣草糖漿增添了一絲芳香的甜味,檸檬汁帶來了微酸的清新口感,薄荷提供了清涼的氛圍,整體味道酸酸甜甜,令人開胃!

炭燒美國頂級牛扒-肉眼 $398
主食方面就叫咗個肉眼扒 七成熟,雖然知道牛扒黎講應該係五成熟係最好味,但個人黎講對於肉類都係好似熟啲比較好。但雖然係七成熟,肉眼扒既質感口感依然非常好,唔會韌!外表炭燒既烤痕帶黎咗迷人既香氣😋加上肉質鮮嫩多汁,牛肉既天然風味係口腔入面散發👍真係好好食😋

燒西班牙黑毛豬鞍架配黑松露薯蓉 $298
黑毛豬份量恰當,肉質鮮美,脂肪分佈均勻,口感好豐富🤤。而薯蓉有黑松露既加持,份外好味☺️好食到停唔到口👍👍

甜品就係食火焰雪山 ($165) ,呢個甜品好多年無食過啦,無諗過可以係依度食到!上枱時侍應會幫你點火,成座雪山係到燃燒,真係飽覽眼福,色香味都有😋火焰雪山外層酥脆,內部有濃郁既巧克力味道,搭配柔軟的冰淇淋,口感豐富,甜度適中,絕對是甜品愛好者的最愛!
2023-11-25 25 views
今日黎到係西貢擁有180度無敵海景叫做turtle by the sea嘅Bar & restaurant,餐廳嘅環境好舒適,氣氛好休閑,好適合同朋友飲下酒傾下偈,而且餐廳仲係一間寵物友善餐廳,係一班狗主帶埋狗狗黎聚餐嘅好地方,食物方面亦都好多選擇,每款都好有特色😋🐗燒西班牙黑毛豬鞍架配黑松露薯蓉 $298 呢道菜十分吸引,除了主角黑毛豬外,配角都十分出色,黑松露薯蓉薯嘅味道好香,薯蓉口感好滑,味道獨特而層次豐富,至於主角黑毛豬,經過香烤後味道出色,肉質鮮嫩多汁,烹調程度恰到好處🐓墨西哥雞肉煎餅 $88 煎餅嘅皮能夠做到香、薄、鬆、脆,所花嘅功夫一定唔簡單,配合埋墨西哥醬汁一齊食,更有風味🍄忌廉黑松露野菌温泉蛋闊條麵 $178濃稠嘅黑松露忌廉醬汁與豐富多樣的野菌完美結合,散發出誘人嘅香氣,加上温泉蛋,蛋黃柔軟流暢,為闊條麵增添豐富嘅口感,呢道菜充滿層次感,讓人愛不釋手🪿Roasted Duck Pizza $198 呢個係我食過最特別嘅Pizza之一,因為呢個Pizza係幾片皮鴨同Pizza合拼而成,大蔥同甜麵醬放係個Pizza上面,估唔到效果係咁出色,味道超夾,另外加左$22要辣香腸

🐗燒西班牙黑毛豬鞍架配黑松露薯蓉 $298

🐓墨西哥雞肉煎餅 $88

🍄忌廉黑松露野菌温泉蛋闊條麵 $178

🪿Roasted Duck Pizza $198 呢個係我食過最特別嘅Pizza之一,因為呢個Pizza係幾片皮鴨同Pizza合拼而成,大蔥同甜麵醬放係個Pizza上面,估唔到效果係咁出色,味道超夾,另外加左$22要辣香腸,更有風味,大家不妨試吓

🍍Green Day $78 由抹茶、菠蘿、檸檬汁、椰子汁同芒果Cream混合而成嘅特飲,味道好特別嘅,而且好有層次,飲一啖之後,唔同嘅味道會慢慢咁滲出黎

🌼甘菊茶 $42 有時食西餐比較多濃味野會想叫杯清茶飲下,呢間餐廳有各色各樣嘅熱茶選擇,今次就揀左淡淡地嘅甘菊茶,甘菊嘅香味充斥着成個口腔,好Relax好舒服

📍 西貢惠民道1號海濱公園 - Turtle by the Sea
2023-11-20 638 views
西貢公眾碼頭旁呢間餐廳,其實已經好多年,平時成日見到有人帶埋啲狗狗響到chill,講真我又真係從來未食過😅🤭今日陪朋友入嚟西貢,咁就順便食餐晚飯啦~天氣開始涼,識坐梗係坐戶外啦!華燈初上,180°無敵sea view,早到仲可以睇日落晚霞,就算夜咗都非常清幽悠閑~配合埋店內啲燈飾~情調一流🥰😍嘟個數碼點餐紙一睇,其實價錢都幾合理~先嚟杯非常應景嘅signature cocktail:By the sea🍹🍹嘩!靚到呢~好似去咗馬爾代夫咁!!主酒底係用gin、菠蘿汁、雪碧同藍色利口酒,上面嘅泡係椰子同芒果打成~我覺得係pina colada嘅變奏🤭🤭🥰👍🏻~老細話食咗藥唔飲酒,咁就嚟杯冷榨菠蘿汁啦…一樣咁鮮甜!!🍍🍍再嚟一個蘑菇湯🥣蘑菇味非常香濃👍🏻而且估唔到咁大碗😝兩個人飲都綽綽有餘!我嘅習慣…諗唔到叫乜就叫combo😝😅佢有個海龜招牌拼盤,雖然全部都係炸物為主,但係連老細都讚,話每一樣都炸得好嫩滑,個魷魚鬚尤其要一讚👍🏻🥰💯脆漿非常鬆脆!雞翼亦好優秀~炸蝦外脆內嫩~配兩個汁…仲有薯格同沙律,大大份先至咁嘅價錢($168),物超所值!🤭🥰👍🏻主菜老細食和牛burger🍔,估唔到連入面件

By the sea+冷榨菠蘿

招牌野蘑菇湯

海龜招牌拼盤

主菜老細食和牛burger🍔,估唔到連入面件牛🥩都仲可以揀三分、五分、七分定全熟~原來除咗牛肉,仲有煙肉🥓、芝士🧀、蘑菇🍄同洋蔥,仲好細心地將啲酸瓜另上🥒,加唔加悉隨專便!🥰👍🏻
小龜和牛漢堡

我叫咗pasta:酸辣虎蝦蘑菇意粉🍝一上枱又係大大碟🤤,份量真係不容小覷😚🥹虎蝦仲有好多隻🦐🤩估佢唔到非常爽脆嫩滑,意粉做到彈牙,啱曬我口味!🥰🥰👍🏻💯
蒜辣虎蝦意粉

叫埋個甜品就完美啦🍮~佢個tiramisu酒味香濃,配個cappuccino雪糕球,劃上完美的句號!💞😻
Tiramisu with cappuccino ice cream

2023-11-20
$500 (Dinner)
By the sea+冷榨菠蘿
招牌野蘑菇湯
海龜招牌拼盤
小龜和牛漢堡
蒜辣虎蝦意粉
秋高氣爽的季節裡,入西貢吹下微風絕對是最寫意既事😎西貢碼頭的西餐廳Turtle by the Sea🐢有180度海景,空氣清新,可以慢慢享受悠閒舒適的時光。室内外都設有座位,Pets Friendly岩晒帶埋萌寵來🐶🐕餐廳主打西式料理,有各類酒水咖啡提供,服務更是熱情親切,充滿人情味❣️🥘炭燒美國頂級肉眼牛扒 (Hk$398)肉眼扒有330g, Medium肉質粉嫩,油脂分佈平均,配上黑椒汁和薯條更是惹味🍕 烤鴨薄餅 (Hk$198)這款pizza像中西fusion,帶有北京填鴨的風味,鹹香十足🍰朱古力心太軟(Hk$108)微暖的心太軟流出濃濃朱古力漿,配上 冰凍香草味雪糕, 冰火口感相得益彰😋🍉西瓜汁(Hk$52)很少餐廳有鮮炸西瓜汁,清甜解膩😍🍹By the sea (Hk$128)這杯cocktail以gin、藍柑酒作基底, 配上菠蘿椰子芒果汁,醇和絲滑,而且海洋造型吸精(All subject to 10% service charge)📍Turtle by the Sea地址: 西貢惠民道1號海濱公園

🥘炭燒美國頂級肉眼牛扒 (Hk$398)

🍕 烤鴨薄餅 (Hk$198)

🍰朱古力心太軟(Hk$108)

🍉西瓜汁(Hk$52)
很少餐廳有鮮炸西瓜汁,清甜解膩😍

🍹By the sea (Hk$128)

📍Turtle by the Sea
地址: 西貢惠民道1號海濱公園
  • 烤鴨薄餅
今次小c妹同朋友仔一齊嚟到西貢揾食🐠我地離遠已經比呢間餐廳既外觀吸引⛪️感覺好chill好悠閒 氣氛好好 可以睇到180度海景🌊見到環境咁靚 我地緊係要入去試下啲食物係咪都係咁正啦😋店員既服務態度都好nice 好親切🤭香蒜薯條配黑松露蛋黃醬 💰78私心推薦‼️唔知有無豬仔同小c妹一樣 都好鍾意食薯條既呢🍟有就岩啦 呢個薯條真係大愛❤️黑松露醬好香好濃 薯條本身已經有啲蒜香味🧄上枱既時候熱辣辣 好香好惹味🔥一條接一條 食到停唔到口🤭蒜蜜香煎羊扒配薯蓉💰 298羊扒份量十足 五成熟煎得岩岩好🔥唔會太乾或者太柴 juice juice😋薯蓉都好香好綿🥔整體嚟講係個幾唔錯既羊扒🐏海鮮pizza 💰198超級多配料 有三文魚 魷魚 蝦 等等🍤🦐🦑重點係一層厚厚既芝士🧀批底算係薄批 幾香脆🔥焦糖燉蛋慕士蛋糕 💰68有驚喜喎‼️焦糖燉蛋味既慕士蛋糕真係第一次試🤭份量細細 唔會有負擔感😍慕士好細膩 加埋脆脆既餅㡳🥰小c妹同朋友仔都食得好滿足🤩朱古力心太軟 💰108賣相一流 爆漿朱古力好正🍫加埋雲呢拿味既雪糕 好夾成件事🍨Ask Me Everyday 💰78有淡淡既乳酸味🍦鍾意乳酸味既豬仔應該會幾愛🤭The
今次小c妹同朋友仔一齊嚟到西貢揾食🐠

鍾意乳酸味既豬仔應該會幾愛🤭

The Door Opened 💰78
聽聞係用左一款特別既迷迭香糖漿調制而成🌿
好清新 好特別 絕對值得一試‼️
難得weekend 黎到西貢,見到呢間餐廳望海,環境好似幾靚,就入去食,都未坐低,門口的店長態度已經勁差,感覺不是太好。炸魚薯條塊皮。。。。竟然唔脆,但魚肉都豐富既,點埋他他醬幾match, 而薯條正常發揮,粗度適中。煙3文魚牛油果沙律3文魚份量都足,配埋牛油果同菜好match.烤雞南瓜藜麥沙律非常多醬汁既一道沙律,南瓜好甜,雞胸就正常發揮啦。墨西哥雞肉煎餅全場最好食既一道小吃,辣辣地有雞肉有芝士,唔錯唔錯肉丸意粉肉丸係爽口既,意粉口感偏淋,一夾就斷,所以我夾左好耐都夾唔起d 意粉🥲西瓜汁52蚊。。。。大約250ml 啦, 無計個仔食飯都要飲野。食評總結:想受氣就黎啦,環境真係靚既,有海邊小屋既感覺,不過食物真係好普通,而且cp 值都唔太高,望下平時飲開既coke zero 賣42, 知佢咩料啦。

炸魚薯條

煙3文魚牛油果沙律
3文魚份量都足,配埋牛油果同菜好match.

烤雞南瓜藜麥沙律
非常多醬汁既一道沙律,南瓜好甜,雞胸就正常發揮啦。

墨西哥雞肉煎餅
全場最好食既一道小吃,辣辣地有雞肉有芝士,唔錯唔錯

肉丸意粉

西瓜汁
52蚊。。。。大約250ml 啦, 無計個仔食飯都要飲野。

2023-11-04
$250 (Lunch)
  • 墨西哥雞肉煎餅
去過西貢咁多次,一直都忽略咗原來有一間好有情調嘅浪漫餐廳🥹夜晚見到餐廳亮起燈飾,好有氣氛又坐擁180度海景😍真係不得不試Smoked Salmon & Avocado ($178):健康人士必叫👍小編特登叫Smoked Salmon & Avocado🥑,感覺好有益健康同豐富😝煙燻三文魚和牛油果再配酸may may嘅沙律汁,好開胃♥️再加最愛嘅牛油果🥑🥑柔軟和奶油般的質地🫶🏻Salad Pepperoni ($200):辣肉腸配pizza Pizza餅底好脆口,口感幾好唯價格有啲高🤏,不過小編覺得味道唔錯,值得一試Extra Mozzarella (+$22.0):另外,作為芝士控嘅小編額外係pizza到加芝士呢到嘅馬蘇里拉芝士絕對值得加上為Pizza增添一些濃郁的奶香味道和額外的質感,好邪惡又好食🥹Roasted Herbs Spring Chicken with Truffle Butter ($218)小編大推👍♥️烤草本春雞非常嫩滑多汁,再加松露奶油真係好食到不行呀 !!!如果中意烤雞嘅朋友,推薦一食😋Baked Alaska($165)賣相精緻💖打卡一流😍Baked Alaska
去過西貢咁多次,一直都忽略咗原來有一間好有情調嘅浪漫餐廳🥹
夜晚見到餐廳亮起燈飾,好有氣氛
又坐擁180度海景😍真係不得不試

健康人士必叫👍
煙燻三文魚和牛油果再配酸may may嘅沙律汁,
好開胃♥️
再加最愛嘅牛油果🥑🥑柔軟和奶油般的質地🫶🏻

Salad Pepperoni ($200):
辣肉腸配pizza
Pizza餅底好脆口,口感幾好
唯價格有啲高🤏,不過小編覺得味道唔錯,值得一試
Extra Mozzarella (+$22.0):
另外,作為芝士控嘅小編額外係pizza到加芝士
呢到嘅馬蘇里拉芝士絕對值得加上

小編大推👍♥️
烤草本春雞非常嫩滑多汁,再加松露奶油
真係好食到不行呀 !!!
如果中意烤雞嘅朋友,推薦一食😋

Baked Alaska($165)
賣相精緻💖打卡一流😍
Baked Alaska由蛋糕、雪糕和梳乎厘組成
喺高溫火焰下烘烤,令表面呈現金黃色,而內部的有三種口味嘅雪糕,保持冷凍狀態
外熱內冷,層次豐富🥰

Turtle by the Sea

#西貢
#西貢美食
#西貢好去處
#hkfoodie
超喜歡西貢碼頭海旁的Turtle by the Sea,餐廳有份室外室內,對正一望無際的西貢海,趁秋天天氣涼風送爽坐海旁最一流٩(๑^o^๑)۶餐廳供應西餐為主,由前菜沙律小食,Pizza到Pasta 及肉類主菜也有。無論是Couple或一大班Friend 也照顧得到。-超歡香口的,炸魚薯條肯定是必點的吧~炸魚魚漿外皮以啤酒入饌,配上雪白的鱈魚,香脆嫰滑,薯條炸得金黃外脆內嫰,份量仲好多tim٩(๑^o^๑)۶-Barbecued Pork Ribs也十分推薦Prok Ribs豬肋骨超大份,豬肋骨一切即骨肉分離,食落肉嫰唔覺柴,好吃!-除此之外,Pasta 和沙律classic 得黎也是不會錯的味道,經典肉醬意粉意粉咬落Al Dante, -沙律菜也夠新鮮。最後仲ordef了雲呢拿Gelato 作結,完全無得輸啊

超喜歡西貢碼頭海旁的Turtle by the Sea,
餐廳有份室外室內,
對正一望無際的西貢海,

趁秋天天氣涼風送爽坐海旁最一流٩(๑^o^๑)۶

無論是Couple或一大班Friend 也照顧得到。

超歡香口的,炸魚薯條肯定是必點的吧~
炸魚魚漿外皮以啤酒入饌,配上雪白的鱈魚,

香脆嫰滑,
薯條炸得金黃外脆內嫰,份量仲好多tim٩(๑^o^๑)۶

Barbecued Pork Ribs

也十分推薦Prok Ribs

豬肋骨超大份,豬肋骨一切即骨肉分離,

食落肉嫰唔覺柴,好吃!

經典肉醬意粉意粉咬落Al Dante,

沙律菜也夠新鮮。

最後仲ordef了雲呢拿Gelato 作結,

完全無得輸啊
2023-10-23 48 views
假日到西貢打算海旁走走,當天早上在openric預訂了午餐的枱。第一次來這店,帶坐輪椅的爸爸來吃吃西餐。餐廳餐桌寬敞,能夠看到美麗的海景,室外坐滿了外國人,室內空調坐位也很舒適,老人小孩也很合適。我們點了凱撒沙律,香煎三文魚,和肉眼扒。食物賣相味道都好,價錢合理, Hea咗一個中午,很舒適。期間自己一不小心打瀉了香檳,員工即時幫忙清理,更額外倒上新的香檳,十分有禮。到西貢走走,值得一試這店,我們下次會再來。
2023-10-23
$400 (Lunch)
2023-10-15 68 views
位置方便,就喺西貢小巴及的士站附近。座喺餐廳室外嘅座位好有氣氛,伴著微微嘅海風,都幾relax㗎!食物有質素,職員態度友善,一邊聽住輕鬆嘅音樂,一邊對住海景享用晚餐,Happy Sunday 🥂

Type of Meal
Dinner
2023-10-11 57 views
打完風之後,終於可以黎西貢行下,見到海邊間餐廳好靚,已經掛滿曬萬聖節裝飾,同埋望到180度海景,一於試下好唔好食😋我地叫左😈炭燒美國頂級牛扒🥩-西冷💰338牛扒🥩燒得好好,叫左7成熟,切開見到淡淡粉紅色,食落口肉汁豐富,一啲都唔韌。點埋香草🌿牛油🧈一齊食更加香。伴碟揀左薯條,新鮮炸起,熱辣辣好食🤤😈煙三文魚牛油果🥑沙律🥗💰178煙三文魚份量好多,加埋油香滿滿嘅牛油果🥑,食落好滿足,沙律菜新鮮爽脆😍😈蒜辣虎蝦蘑菇意粉💰188虎蝦新鮮爽口、意粉🍝輕微辣,帶有淡淡蒜香味,加埋蘑菇片,食落口感豐富。職員態度好好,見到我地食剩少少,都有主動問我地要唔要食物盒帶走👍👍😈朱古力心太軟💰108心太軟即叫即製,要預15分鐘。心太軟唔係好甜,香濃朱古力味,做到流心效果,配埋雲尼拿gelato ,點埋金寶碎一齊食,正😋😈西瓜汁💰42新鮮榨,好鮮甜😈菠蘿汁💰42新鮮榨,酸甜好味結論:會再光顧,望海景好chill ,同埋服務態度好消費價錢:2人💰985.6,人均💰492.8餐廳名稱:Turtle by the Sea (西貢)餐廳地址:西貢惠民道1號海濱公園

我地叫左

😈西瓜汁💰42
新鮮榨,好鮮甜

😈菠蘿汁💰42
新鮮榨,酸甜好味

結論:會再光顧,望海景好chill ,同埋服務態度好

消費價錢:2人💰985.6,人均💰492.8

餐廳名稱:Turtle by the Sea (西貢)
餐廳地址:西貢惠民道1號海濱公園
2023-10-09 1139 views
泊車後沿海旁步往西貢市中心,沿途必經這家餐廳,這晚路過見到餐廳外的燈飾已亮起,很美、很有情調,正對碼頭,坐擁180度無敵海景,於是決定試試。點了墨西哥雞肉煎餅、蒜辣虎蝦蘑菇意粉、西冷牛扒、兩件甜品和兩杯飲品。飲品未算驚喜,但食物絕對高水準,加上服務親切、有禮、殷勤,屬回頭之選。墨西哥雞肉煎餅內有半溶芝士、洋蔥和雞肉,外配牛油果醬、蕃茄莎莎和酸忌廉,每口可以隨心蘸一款醬料,完全滿足貪心的我。蒜辣虎蝦蘑菇意粉只有輕微的辣味,意粉挺身彈牙,啖啖蒜香,虎蝦大隻爽滑。西冷切開來的顏色相當粉嫩,是看得出的五成熟,肉質易切,牛味濃、多肉汁,美味!步入餐廳時已被餅櫃的西餅吸引了,於是選了兩件甜品,兩件都好看又美味。椰子菠蘿蛋糕以朱古力製成椰子殼的模樣,非常神似。柑橘奶油朱古力蛋糕塑造成柑橘的模樣,上枱時輔以乾冰效果,顯得特別晶瑩,簡直有驚艷的感覺。mocktail方面,lychee lover固然有荔枝味,整體上不算甜,混有薄荷葉,感覺清新。餐廳分室內和有蓋的室外,光顧當晚待朋友到來時,室外幾近客滿,而室內相對較靜,環境亦舒適,所以今回捨棄室外,就待下次吧!

蒜辣虎蝦蘑菇意粉

Type of Meal
Dinner
蒜辣虎蝦蘑菇意粉
呢間喺西貢嘅海邊餐廳,坐擁180度海景,氛圍好舒服,而且餐廳職員服務殷勤,係一間值得推介嘅餐廳!〈蒜蜜香煎羊扒配薯蓉 〉🐮🥩🥔羊扒份量好多,有成4塊。3分熟煎得啱啱好,肉質非常嫩滑,而且肥肉唔會過多,淨係有少少係到增加油脂感。配菜薯蓉都好出色,好香滑。〈香蒜薯條配黑松露蛋黃醬 〉🍟薯條新鮮炸起好香脆,亦都配有黑松露蛋黃醬同茄汁,小食黎講性價比非常高,〈小龜冷肉芝士拼盤 〉🥓🍖🧀拼盤有Prosciutto, Salami, Corned Beef, Parmesan (36 months), Smoked Cheddar, Brie, Salad, Walnut, Olive, Honey, Apricot, Crackers種類非常之多,坐喺海邊嗌個冷肉芝士拼盤再配杯酒,真係chill爆。〈 Basque Cheese Cake 〉🍰巴斯克芝士蛋糕有少少橙香味,而且唔會太甜。〈 Paloma 〉🍸呢杯cocktail有Tequila, Grapefruit juice, Agave syrup,Lime juice, Soda,西柚子味好突出,所以可以中和返個酒味唔會太濃。〈 Lych

〈蒜蜜香煎羊扒配薯蓉 〉🐮🥩🥔

〈香蒜薯條配黑松露蛋黃醬 〉🍟

〈小龜冷肉芝士拼盤 〉🥓🍖🧀

〈 Basque Cheese Cake 〉🍰
巴斯克芝士蛋糕有少少橙香味,而且唔會太甜。

〈 Paloma 〉🍸

〈 Lychee Lover 〉🍹
另一杯嗌咗杯Mocktail,有Homemade Fresh Lychee Syrup, Mint, Soda,自家製荔枝味好特別,同其他餐廳啲荔枝飲品味道唔同,再配上薄荷梳打,感覺十分清新。